Rome: meer dan vijftigduizend demonstranten tegen fascisme na aanslag op vakbond

Een week geleden vielen rechts-extremisten het hoofdkwartier van de vakbond CGIL aan tijdens een demonstratie tegen de invoering van het coronapaspoort voor werkenden in Rome. Tienduizenden mensen gingen vandaag de straat op om te demonstreren tegen het fascisme. Internationaal werd door verschillende vakbonden aandacht besteed aan de door CGIL georganiseerde demonstratie.

Een week na de aanslag op het hoofdkwartier van de vakbond CGIL in Rome demonstreerden tienduizenden mensen in de Italiaanse hoofdstad tegen het fascisme. "Geen fascisme meer: voor werk, participatie en democratie" was het motto van het evenement georganiseerd door de vakbondsfederaties CGIL, CISL en UIL. Volgens berichten in de media kwamen meer dan 50.000 mensen naar de demonstratie.

Volgens de vakbonden stonden er door heel Italië zo'n 800 bussen en tien speciale treinen klaar om mensen naar de hoofdstad te brengen voor de demonstratie. Met vlaggen en spandoeken marcheerden duizenden vakbondsaanhangers en verschillende linkse groepen door de straten rond de locatie op Piazza di San Giovanni in Laterano, niet ver van het Colosseum.

Italië herdenkt nazi-inval van 78 jaar geleden
Na de rellen van vorige week tijdens de demonstratie tegen de strengere coronamaatregelen (invoer green pass) in Italië werden talrijke politie-eenheden en helikopters ingezet. In de marge hadden onder meer leden van de radicaal-rechtse partij Forza Nuova het hoofdkwartier van de CGIL aangevallen. Verscheidene mensen raakten hierbij gewond.

Italiaanse politici discussiëren momenteel over de ontbinding van Forza Nuova.

Tijdens de demonstratie vandaag riep CISL-secretaris-generaal Luigi Sbarra op tot snelle actie bij het opheffen van neofascistische en neonazistische organisaties. Italië herdacht ook de inval door de nazi's in Rome 78 jaar geleden, waardoor meer dan 1.000 Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz werden gedeporteerd.