Panama: excuses voor gebruik foto's Arabische mensen als schietschijf

De Nationale Politie van Panama heeft vrijdag excuses aangeboden voor de deelname van enkele agenten aan een training die door Israëlische instructeurs werd gegeven, waarbij ze hun vuurwapen richten op afbeeldingen Arabisch uitziende mensen.

"We respecteren culturele, religieuze en etnische verschillen. Wij betreuren het dat tijdens een oefening waaraan wij als instelling als genodigden hebben deelgenomen, een situatie is ontstaan die buiten de aard van onze missie en plicht ligt”, aldus de Panamese politie.

"We willen onze excuses aanbieden aan degenen die we door dit incident hebben gekwetst", voegde de instelling eraan toe.

Er onstond ophef nadat de Twitter-accounts van de Nationale Politie en de Israëlische Panamese Kamer van Koophandel foto's van een schijnbare politietraining hadden gepubliceerd, die later werden verwijderd.

Op een van de afbeeldingen is een man te zien die een pistool richt op een foto waarop een gewapende persoon te zien is die een kufiyya (Arabische hoofddoek) of een hijab (de sluier van een moslimvrouw die het hoofd en de schouders bedekt) en een vuurwapen vast heeft.

"Met het doel de betrekkingen tussen Israël en Panama te versterken, werden onze eenheden van de politie van het diplomatieke hoofdkwartier getraind in verschillende schiettechnieken door instructeurs van de Israëlische ambassade in Panama", aldus de publicatie die de Nationale Politie later van Twitter verwijderde.

Deze gebeurtenis is "duidelijk een stigmatisering" die "geweld en racisme bevordert, waarbij iedereen die een hijab of iets dergelijks draagt, kan worden geclassificeerd als een terrorist", zei het Panamese Comité voor Solidariteit met Palestina in een notitie.