Chinook vliegt voorbereidingsvluchten om 'rattle noise' te meten

Defensie start vandaag met voorbereidingsvluchten op Vliegbasis Deelen om trillingsgeluid te meten bij woningen. De vluchten geven inzicht in het effect van dit zogeheten rattle noise (Rattle noise is geluid van trillende objecten in of aan een huis. Deze trilling wordt veroorzaakt door een zogeheten laagfrequent geluid) in huizen door overvliegende Chinook-transporthelikopters. De resultaten gebruikt Defensie om rattle-vluchten rondom Vliegbasis Gilze-Rijen goed voor te bereiden. Waarnemers toetsen het plan van aanpak in de praktijk.

De testvluchten vinden plaats op Vliegbasis Deelen vanwege de ruimte die deze vliegbasis biedt. De definitieve vluchten rondom Vliegbasis Gilze-Rijen zijn op meerdere dagen in oktober, met een uitloop naar november. De exacte data worden nog bepaald en met de omgeving gedeeld. Flexibiliteit speelt een grote rol, want onder meer de weersomstandigheden moeten goed zijn voor het effectief uitvoeren van de vluchten.

Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft samen met Defensie een plan uitgewerkt hoe deze vluchten en metingen moeten worden uitgevoerd. Een vertegenwoordiging van de gemeente Gilze-Rijen en de Auditcommissie Vliegbasis Gilze-Rijen kijkt mee met de vluchten op Deelen. Ook wordt een vertegenwoordiging van gemeenten en omwonenden uitgenodigd voor de uiteindelijke vluchten rond Gilze-Rijen.

Bouwkundige maatregelen
Na een aantal onderzoeken naar ‘rattle noise’ en constructief overleg met de omgeving, besloot Defensie maatregelen te nemen. Het gaat om bouwkundige ingrepen tegen de trillingen die veroorzaakt worden door ‘rattle noise’. De aanpassingen verbeteren het leefklimaat van omwonenden.

Tijdens de meerdaagse vluchten in oktober worden in en nabij 6 woningen in de gemeente Gilze en Rijen metingen uitgevoerd wanneer een Chinook-transporthelikopter overvliegt. Zo ontstaat er inzicht in de geluidsniveaus waarbij ‘rattle noise’ kan optreden. Er wordt gekeken of resultaten uit eerdere onderzoeken ook representatief zijn voor woningen in de omgeving van de vliegbasis.

Afhankelijk van de uitkomsten onderzoekt Defensie of meer woningen, naast de al eerder vastgestelde, in aanmerkingen komen voor maatregelen. Defensie heeft voor de verdere bouwkundige vervolgmaatregelen in huizen vanaf 2022 geld gereserveerd. Voor de uitvoering is Defensie in gesprek met het Bureau Sanering Verkeerslawaai.

Archieffoto Chinook(Ministerie van Defensie)
Archieffoto Chinook(Ministerie van Defensie)

Submitter:  Bron: Persbericht Ministerie van Defensie