Mountainbiker Koretzky sprint Schurter eruit, Richards wint bij de vrouwen

Tijdens de World Cup mountainbiken in het Zwitserse Lenzerheide heeft de Fransman Victor Koretzky de cross-country-wedstrijd gewonnen. Hij klopte kersvers negenvoudig wereldkampioen Nino Schurter in eigen huis, nadat Evie Richards bij de vrouwen de beste was.

Bij de vrouwen was de leiding enige tijd in handen van de Zweedse Jenny Rissveds, die op vrijdag de shorttrackwedstrijd won, en de Française Loana Lecomte, die in de eerste helft van het seizoen met ijzeren vuist regeerde. Ze werden echter bijgehaald door de kersverse Britse wereldkampioene Richards, de Australische Rebecca McConnell, Sina Frei uit Zwitserland en de Nederlandse Anne Tauber.

In de slotfase van de wedstrijd haakte Tauber af, terwijl Richards en McConnell voorin op pad gingen. De jonge Britse sloeg een gat en dat bleek beslissend: McConnell moest op gepaste afstand genoegen nemen met plek twee. Frei was op weg naar de derde plek, tot ze een lekke band kreeg en Rissveds zo voorbij zag komen. Lecomte werd vierde, Frei pas vijfde en Anne Terpstra reed zich nog naar plek zes. Tauber finishte als achtste, Sophie van Berswordt als zestiende.

Hoogtepunten van de shorttrackwedstrijden

Bij de mannen reed vrij lang een forse kopgroep aan het front, die gehalveerd werd door Milan Vader en Mathias Flückiger: de twee raakten elkaar op een smal punt, Vader ging onderuit en blokkeerde de weg even. Zo konden de voorste vijf, inclusief Flückiger, een gat slaan, terwijl Vader en co in de achtervolging moesten.

De Braziliaan Henrique Avancini moest voorin afhaken en duelleerde met Titouan Carod uit Frankrijk om plek vijf, de strijd om de podiumplekken ging tussen Koretzky, Schurter, diens landgenoot Flückiger en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. Die haakte als eerste af, Flückiger was gezien na een agressieve inhaalmanoeuvre van Schurter.

In een fraaie sprint was Koretzky de Zwitser dan weer de baas en dus pakte de Fransman zijn tweede zege van het jaar, voor Schurter en Flückiger. Vader finishte als 22e, één plek voor David Nordemann.