OS: Chinese gewichthefdominantie begint met eerste goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft China het maximale aantal van vier vrouwen en vier mannen in mogen schrijven voor het gewichtheffen, maximaal één per gewichtsklasse. Die zijn handig uitgekozen door China: alle acht hebben ze een meer dan dikke kans op goud, zeker bij de vrouwen.

Zaterdag openden de vrouwen tot 49 kilogram het toernooi en met vicewereldkampioene Hou Zhihui in de gelederen - ze versloeg wereldkampioene Jiang Huihua in de nationale trials - was China topfavoriet. Niet onterecht, zo bleek bij het eerste onderdeel, het trekken. Met 88 kilogram in haar eerste poging deed ze het al beter dan alle anderen, waarna ogenschijnlijk moeiteloos nog 92 en 94 kilogram volgden.

De Indiase Saikhom Mirabai Chanu was vooraf de voornaamste uitdaagster en trok 87 kilo omhoog, waarna het op 89kg niet lukte. De Amerikaanse Jourdan Delacruz wist met 86kg te verrassen en deed een gooi naar de medailles, maar dat ging fout: bij het stoten bleef ze steken op drie foutpogingen op 108kg en dus eindigde ze zonder een totaalgewicht.

Hou kwam ondertussen niet in de problemen en opende soepel met 109kg, waarna 114kg en 116kg ook overtuigend omhoog gingen. Haar totaal van 210kg was goed voor goud, voor Mirabai: de Indiase tilde 110kg en 115kg op en pakte met totaal 202kg zilver. De Indonesische wereldkampioene junioren Windy Cantika Aisah profiteerde optimaal van Delacruz' falen: na 84kg bij het trekken stootte ze 103, 108 en 110 kilo omhoog, goed voor 194kg totaal en ietwat verrassend brons.

De pas 18-jarige Belgische Nina Sterckx kende op zich geen geweldige wedstrijd, maar toch ook weer wel: op beide onderdelen slaagde slechts één poging, maar haar totaal van 180kg leverde wel een zeer fraaie vijfde plek op in een gewichtsklasse waar ze eigenlijk teveel gewicht voor moet verliezen om er volledig fit aan mee te kunnen doen.