FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 juli 2021

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 1

Vandaag was de eerste dag van Olympische Spelen in Tokyo. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Grootste succes voor Nederland was er vandaag in het handboogscheiten. Bij het mixed-team won Nederland zilver achter Zuid-Korea. judoka Tornike Tsjakadoea greep net naast de medailles, hij verloor de strijd om brons van de Kazak Yeldos Smetov. Bij het wielrennen op de weg ging het goud naar Richard Carapaz, hij kwam solo over de streep. De sprint om het zilver werd gewonnen door Wout van Aert vlak voor Tadej Pogacar. Bauke Mollema werd vierde.

Tevens kwam er vandaag een einde aan de carrière van Epke Zonderland. Hij slaagde er niet zich te plaatsen voor de finale aan de rekstok. Bart Deurloo wist zich op het nippertje als achtste wel te kwalificeren. Kiki Bertens, die bezig aan haar laatste toernooi, verloor direct in de eerste ronde van de Tsjechische Markéta Vondrousová. Ze komt later nog wel in actie in het dubbelspel.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Schieten 10 m Luchtgeweer Dames Yang Qian (Chi) Anastasija Galasjina (Rus) Nina Christen (Zwi)  
Schieten Luchtpistool 10 m heren Javad Foroughi (Irn) Damir Mikec (Ser) Pang Wei (Chi)  
Wielrennen Wegwedstrijd heren Richard Carapaz (Ecu) Wout van Aert (Bel) Tadej Pogacar (Slo)  
gewichtheffen 49 kg dames Hou Zhihui (Chi) Saikhom Mirabai Chanu (Ind) Windy Cantika Aisah (Ino)  
boogschieten Mixed Team Zuid-Korea NEDERLAND Mexico  
Judo -48 kg dames Distria Krasniqi (Kos) Funa Tonaki (Jap) Bilodid (Oek) Munkhbat (Mgl)
Judo -60 kg heren Naohisa Takato (Jap) Yang Yung Wei (Tai) Smetov (Kaz) Mkheidze (Fra)
Schermen Degen individueel dames Sun Yiwen (Chi) Ana Popescu (Roe) Katrina Lehis (Est)  
Schermen Sabel individueel heren Aron Szilagyi (Hon) Luigi Samele (Ita) Kim Junghwan (Zko)  
Taekwondo -49 kg vrouwen Panipak Wongpattanakit (Tha) Adriana Cerezo Iglesias (Spa) Bogdanovic (Ser) Semberg (Isr)
Taekwondo -58 kg mannen Vito Dell'aquila (Ita) Khalil Jendoubi (Tun) Jun (ZKo) Artamanov (Rus)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 3 0 1 4
2 Japan 1 1 0 2
2 Italie 1 1 0 2
4 Zuid-Korea 1 0 2 3
5 Hongarije 1 0 0 1
5 Thailand 1 0 0 1
5 Iran 1 0 0 1
5 Kosovo 1 0 0 1
5 Ecuador 1 0 0 1
10 Rusland 0 1 1 2
10 Servie 0 1 1 2
12 o.a. Nederland 0 1 0 1

'Biden weigert onderzoek naar duizenden COVID-doden in bejaardencentra'

De regering van Joe Biden weigert een onderzoek door te zetten naar duizenden doden in bejaardencentra in de staten New York, Pennsylvania en Michigan.


Geen onderzoek naar dood duizenden bejaarden (Foto: Drew Angerer/Getty Images)

Duizenden bejaarden stierven aan de gevolgen van COVID-19 doordat het beleid toeliet dat met coronavirus geïnfecteerde bejaarden vanuit ziekenhuizen teruggestuurd werden naar het bejaardencentrum. De gouverneurs van die staten vonden het allemaal prima, waarna toenmalig president Donald Trump een onderzoek startte.

Alle drie de Democratische gouverneurs kunnen dus met een gerust hart adem halen. Het Ministerie van Justitie stopte de onderzoeken recentelijk.

"Waar is de gerechtigheid voor alle duizenden bejaarden die de dood vonden en hun nabestaanden", aldus Steve Calise, lid van het Huis van Afgevaardigden. "Treurende nabestaanden hebben recht op antwoorden."

Alleen de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, is nog steeds niet helemaal klaar met deze zaak. Zijn zaak wordt op een lager niveau nog steeds onderzocht door de FBI en de openbaar aanklager in Brooklyn na eerdere klachten van Republikeinen over wanbeleid.

"Deze beslissing van het Ministerie van Justitie onder Joe Biden maakt dat Biden verantwoordelijk gehouden kan worden voor het verdoezelen van de dood van duizenden kwetsbare senioren", aldus politica Elise Stefanik.

Inmiddels zijn na aanhoudend geblunder de speciale verantwoordelijkheden van de Democratische gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, afgenomen. Vele inwonders van de staat gingen regelmatig de straat op vanwege het zwalkende beleid van Whitmer.

Jørgensen verruilt Feyenoord voor Kasimpasa

Nicolai Jørgensen heeft zijn overstap naar het Turkse Kasimpasa afgerond. De Deense spits vertrekt na vijf seizoenen bij Feyenoord. De aanvaller heeft een driejarig contract ondertekend in Turkije.

"Ik heb hier prachtige jaren meegemaakt en successen geboekt", vertelt Jørgensen op de clubwebsite van de Rotterdammers. "Maar de herinneringen die me vooral bij zullen blijven zijn die aan de supporters, die me door dik en dun hebben gesteund. Ik zal hen, de organisatie en de stad ongelooflijk missen. Rotterdam en Feyenoord hebben een speciaal plekje in mijn hart.’’

Jørgensen verruilde in 2016 de overstap van het Deense FC Kopenhagen naar Feyenoord, waar hij direct een topseizoen beleefde. Met 21 doelpunten kroonde hij zich tot topscorer van de eredivisie én hielp hij zijn nieuwe ploeg aan de eerste landstitel sinds 1999. Het was meteen het beste jaar van de spits in Rotterdamse dienst. In de vier seizoenen daarna stokte de opgetelde productie in de competitie op 23 treffers. In totaal was de dertigjarige aanvaller goed voor 58 goals in 151 wedstrijden voor Feyenoord.

In 2018 stond Jørgensen nog op het lijstje bij Newcastle United, dat bijna achttien miljoen euro voor de aanvaller wilde betalen. Feyenoord besloot hem echter te behouden en hoopte hem na een succesvol WK nog meer te cashen, maar de spits kon tijdens dat toernooi nauwelijks imponeren. Blessures wierpen hem in de jaren daarna ver terug. Afgelopen seizoen besloot Dick Advocaat vanwege zijn matige fitheid de voorkeur te geven aan buitenspeler Bryan Linssen in de punt van de aanval.

Door het vertrek van Jørgensen is er weer wat meer salarisbudget. De aanvaller stond jaarlijks voor bijna twee miljoen euro op de loonlijst. De Rotterdammers kunnen daarmee weer iemand aantrekken. Jørgensen trainde de afgelopen weken al apart van de groep en zat niet bij de wedstrijdselectie voor het Conference League-duel met FC Drita.

Kasimpasa eindigde afgelopen seizoen als veertiende in de Turkse Süper Lig. Turkse media brachten de laatste dagen ook aanvoerder Leroy Fer in verband met de middenmoter. 

OS: Volop verrassingen in taekwondotoernooi

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook het taekwondotoernooi zaterdag van start gegaan. In de Zuid-Koreaanse vechtsport halen landen vaak zeldzame medailles, het is dan ook een van de meest internationaal vertegenwoordigde sporten op de Spelen, zowel wat betreft deelnemers als medaillewinnaars.

Bij de mannen tot 58 kilogram was Armin Hadipour een van de favorieten, maar net als op WK's wist de Iraniër het niet waar te maken: hij had het gelijk al loodzwaar tegen de mindere Colombiaan Jefferson Ochoa, waarna hij in de kwartfinales in de pan werd gehakt door de Argentijn Lucas Guzman (26-6).

De Ethopiër Solomon Demse wist ondertussen te stunten tegen de Japanse thuisfavoriet Sergio Suzuki (22-2), maar verloor met 32-9 van de jonge Tunesiër Mohamed Khalil Jendoubi. Die bleek voor dé verrassing van het toernooi te zorgen: met 25-19 trapte hij de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Jang Jun met 25-19 uit de strijd om goud.

Guzman sneuvelde in de halve finales ondertussen tegen de Italiaan Vito Dell'Aquila en die nam het op tegen Jendoubi, met goud als inzet. Dat werd een spannende finale, waarin Dell'Aquila het uiteindelijk in de laatste seconden tóch af wist te maken: 16-12 en goud, terwijl Afrikaans kampioen Jendoubi zilver pakte.

Het eerste brons was voor de Rus Mikhail Artamonov, die Guzman met 15-10 van de medailles hield. Jang deed hetzelfde met de pas 18-jarige Hongaar Omar Salim, die met 46-16 kansloos was in de strijd om het brons.

De vrouwen tot 49 kilogram kenden Panipak Wongpattanakit als favoriete en de Thaise wereldkampioene, goed voor brons in Rio, deed het wél naar behoren. In de halve finales klopte ze de Japanse hoop Miyu Yamada overtuigend met 34-12, terwijl de pas 17-jarige Spaanse Europees kampioene Adriana Cerezo met 39-19 van de Turkse Rukiye Yilderim won.

Cerezo tegen Wongpattanakit om het goud dus en dat was razendspannend. De Spaanse tiener leek het te gaan halen, maar in de laatste seconden sloeg Wongpattanakit alsnog toe: de Thaise won met 11-10 en pakte het goud. Brons was er voor de Israëlische Avishag Semberg, die Yildirim met 27-22 klopte, en de Servische Tijana Bogdanovic - winnares van zilver in Rio - na diens winst op Yamada (20-6).

Gario reageert, verwacht digitale lynchpartij

Quinsy Gario gaat de laatste tijd flink over de tong en wordt vooral flink zwart gemaakt na het vernietigende rapport over zijn gedrag bij politieke partij BIJ1. Zelf zegt hij 'geschrokken, onthutst en verdrietig' te zijn dat hij de Zwarte Piet kreeg toebedeeld na berichten over de verpeste sfeer in de partij.

De slachtofferrol zit zoals bekend gegoten bij Gario, die zich totaal niet herkent in de donkere boodschap van het rapport, zo vertelt hij aan verslaggevers van de NOS. "Er zijn blijkbaar al sinds de campagne signalen over mij binnengekomen, maar niemand heeft mij er ooit op aangesproken", zegt Gario.

Lees ook: Onrust Bij1: klachten Gario over 'mannelijke dominantie', Simons betuigt spijt

"Ik heb met heel veel mensen samengewerkt en projecten gedaan. Ik weet dat ik integer ben. Dat ik alles heb gedaan om een goede campagne neer te zetten. Toen is me niets gezegd over mijn gedrag en nu komt dit naar buiten."

Leven in gevaar
Gario zegt geen vertrouwen meer te hebben in de partij. "Ik begrijp niet waarom mijn leven in gevaar moet worden gebracht. Ik weet zeker dat ik nu weer een digitale lynchpartij ga meemaken." Voor wie Gario bang moet zijn wordt echter niet duidelijk uit zijn verklaring, maar blijkbaar liegen de opstellers van het rapport dat ze zwart zien.

OS: Chinese gewichthefdominantie begint met eerste goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft China het maximale aantal van vier vrouwen en vier mannen in mogen schrijven voor het gewichtheffen, maximaal één per gewichtsklasse. Die zijn handig uitgekozen door China: alle acht hebben ze een meer dan dikke kans op goud, zeker bij de vrouwen.

Zaterdag openden de vrouwen tot 49 kilogram het toernooi en met vicewereldkampioene Hou Zhihui in de gelederen - ze versloeg wereldkampioene Jiang Huihua in de nationale trials - was China topfavoriet. Niet onterecht, zo bleek bij het eerste onderdeel, het trekken. Met 88 kilogram in haar eerste poging deed ze het al beter dan alle anderen, waarna ogenschijnlijk moeiteloos nog 92 en 94 kilogram volgden.

De Indiase Saikhom Mirabai Chanu was vooraf de voornaamste uitdaagster en trok 87 kilo omhoog, waarna het op 89kg niet lukte. De Amerikaanse Jourdan Delacruz wist met 86kg te verrassen en deed een gooi naar de medailles, maar dat ging fout: bij het stoten bleef ze steken op drie foutpogingen op 108kg en dus eindigde ze zonder een totaalgewicht.

Hou kwam ondertussen niet in de problemen en opende soepel met 109kg, waarna 114kg en 116kg ook overtuigend omhoog gingen. Haar totaal van 210kg was goed voor goud, voor Mirabai: de Indiase tilde 110kg en 115kg op en pakte met totaal 202kg zilver. De Indonesische wereldkampioene junioren Windy Cantika Aisah profiteerde optimaal van Delacruz' falen: na 84kg bij het trekken stootte ze 103, 108 en 110 kilo omhoog, goed voor 194kg totaal en ietwat verrassend brons.

De pas 18-jarige Belgische Nina Sterckx kende op zich geen geweldige wedstrijd, maar toch ook weer wel: op beide onderdelen slaagde slechts één poging, maar haar totaal van 180kg leverde wel een zeer fraaie vijfde plek op in een gewichtsklasse waar ze eigenlijk teveel gewicht voor moet verliezen om er volledig fit aan mee te kunnen doen.

Zonderland stopt per direct met turnen

Epke Zonderland stopt per direct met turnen. De Fries die zich niet wist te plaatsen voor de olympische finale op rekstok, heeft dit tegenover de NOS gezegd. "Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet."

In de aanloop naar de Spelen in Tokio had de olympisch kampioen van 2012 al een aantal keer gezegd dat de kans groot was dat hij na de Spelen zou stoppen. Bovendien kwakkelde hij in de voorbereiding met zijn gezondheid.

Zonderland won in zijn lange loopbaan naast olympisch goud ondermeer drie wereldtitels en drie Europese titels. 

OS: Badmintonster Piek wint met Seinen wél dubbelpartij

De Nederlandse badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen zijn goed begonnen aan hun olympische toernooi. De Canadese vrouwen Rachel Honderich en Kristen Tsai werden met 16-21, 21-14 en 21-15 verslagen.

Het Nederlandse duo begon stroef aan de partij. De eerste game werd gelijk verspeeld door Piek mede door onnodige fouten. Vervolgens ging de motor bij het duo, de nummer 17 van de wereld, aan en verzilverde ze nu wel de service.

Piek en Seinen wisten door te drukken en wonnen de tweede game. Na die game leek het duo bevrijd te zijn en wonnen ze ook de derde game en dus de wedstrijd.

Eerder vandaag had Piek samen met Robin Tabeling nog verloren in het gemengd dubbelspel van het Zuid-Koreaanse duo Seo Seung-jae/Chae Yu-jung.

OS: Hockeyvrouwen te sterk voor India

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun eerste groepswedstrijd bij de Spelen gewonnen. Oranje versloeg India met 5-1 al namen ze pas afstand van de tegenstandster in de slotfase.

De Nederlandse vrouwen begonnen prima aan de wedstrijd. Het was Albers die meteen het Indiase doel vond en Nederland op voorsprong bracht. Er leek een afstraffing in de maak, maar India kwam op gelijke hoogte en bezorgde Nederland een aantal angstige momenten. Pas diep in de derde kwart vond Oranje een antwoord en daarna liep het alsnog weg van India.

Maandag speelt Nederland zijn tweede wedstrijd. Ierland is dan de tegenstander.

OS: 3x3 basketballers winnen wel van Rusland

De Nederlandse 3x3 basketbalploeg heeft hun tweede groepswedstrijd tegen Rusland, al mag dat team niet zo genoemd worden, gewonnen. Na tien minuten stond er 18-15 op het scorebord. 

In het begin ging het gelijk op, al zat het voordeel steeds wel bij Nederland. Arvin Slagter bracht uiteindelijk de beslissing zes seconden voor tijd met twee rake vrije worpen. Zondag wachten er weer twee ontmoetingen. Er wordt gastland Japan en China. De acht landen spelen nu een competitie tegen elkaar. De beste twee gaan naar de halve finales, de nummers drie tot en met zes plaatsten zich voor de kwartfinales.  

OS: Voor derde opeenvolgende keer goud voor sabelschermer Szilagyi

Na 2012 en 2016 is Aron Szilagyi er wederom in geslaagd goud te pakken bij het individuele toernooi op sabel. Waar alle favorieten het aflieten bleef Szilagyi overeind. De Italiaan Samele en de Koreaan Kim gingen er met respectievelijk zilver en brons vandoor.

Net als de degenschermsters kwamen op de eerste dag van de Olympische Spelen ook de sabelschermers in actie. Dit onderdeel is het enige onderdeel dat onafgebroken sinds 1896 op de Olympische Spelen gespeeld wordt. Bij de sabelschermers waren er al vroeg verrassingen. De Amerikaan Daryl Homer, de winnaar van zilver in Rio, lag er al in de eerste ronde uit tegen de Egyptenaar Mohamed Amer. De Iraniër Ali Pakdaman wist achtereenvolgens de topschermers Andras Szatmari en Max Hartung uit te schakelen, beide op voorhand kanshebbers voor een medaille. Ook Eli Derswhitz, Luca Curatoli en Max Hartung, respectievelijk de nummer twee, drie en vijf van de wereld, lagen er al vroeg uit. Wereldkampioen Sanguk Oh en tweevoudig Olympisch kampioen Aron Szilagyi wisten als enige favorieten in al dit geweld tamelijk moeiteloos overeind te blijven.

In de kwartfinale wachtte voor Oh de eerste zware tegenstander: de onvoorspelbare Georgische Sandro Bazadze. In een finalewaardig duel dat op en neer ging en waarin Oh enige tijd geblesseerd op de grond lag wist Bazadze uiteindelijk aan het einde net te winnen met 15-13. Daarmee vloog Oh, de grote favoriet voor goud, er al in de kwartfinale uit. De Iraanse reuzendoder Pakdaman kon tegen Szilagyi daarentegen geen indruk maken en werd kansloos verslagen door de Hongaar.

Halve finale

Bazadze en Szilagyi troffen elkaar daarna in de halve finale. Na een weifelend begin van Szilagyi nam hij de controle over de wedstrijd. Zo kon hij met een degelijke voorsprong de rust ingaan. Na de rust herhaalde zich het spelbeeld. Na een wederom matig begin waarin Szilagyi zijn voorsprong kwijtraakte, kwam Szilagyi beter in de wedstrijd zonder echter de controle te krijgen. Bazadze wist het doorgaans beheerste spel van de Hongaar te ontregelen en de wedstrijd spannend te maken. Desondanks slaagde Szilagyi erin, mede dankzij enkele voor hem gelukkige beslissingen van de scheidsrechter, om een plaats in de finale te bemachtigen.

In de andere halve finale namen de Zuid-Koreaan Junghwan Kim en de Italiaan Luigi Samele het tegen elkaar op. Kim, die eerder al de nummer 2 van de wereld versloeg, was met het voor de Koreanen typerende druistige en atletische spel al snel moeilijk af te stoppen voor de technischer spelende Samele. Kim wist zijn voorsprong uit te breiden, maar Samele wist na een indrukwekkende comeback toch nog met 15-12 te winnen.

Medailles

De strijd om brons tussen Kim en Baladze was vervolgens een wilde, niet altijd technisch perfecte, maar desondanks spannende wedstrijd. Het ging heen en weer tussen de twee schermers. Kim had door een misstap en een zwieper op zijn achterhoofd meerdere keren verzorging nodig. Bij Bazadze leek het vuur aan het einde echter op, waardoor Kim brons kon veroveren.

In de finale moest Szilagyi het opnemen tegen Samele. Szilagyi wist reeds snel een grote voorsprong te pakken. Tegen de scherpe aanvallen en krachtige weringen van Szilagyi kon Samele lange tijd niets inbrengen, maar na enig verlies van scherpte kon Samele toch nog een beetje terugkomen voor de pauze. Szilagyi bleef echter controle houden en won met groot gemak zijn derde gouden medaille. Daarmee is Szilagyi na Valentina Vezzali pas de tweede schermer ooit, die drie keer goud op hetzelfde onderdeel wint.

 

COVID-19: 5.323 positief getesten en 4 doden, totaal 1.838.937 en 17.796

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5.323 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.838.937 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 72 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 388 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 116 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.796 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Yiwen Sun heeft in spannende degenfinale goud gepakt

Yiwen Sun heeft op eerste dag het goud in de schermcategorie Dames Degen gepakt. In een spannende finale wist ze de nummer één van de wereld Ana Maria Popescu te verslaan. Katrina Lehis won de strijd om brons van de grote verrassing van het toernoei Aizanat Murtazaeva

Bij de degenschermsters waren er al vroeg grote verrassingen. Al in de eerste ronde, de voorronde niet meetellend, werden favorieten uitgeschakeld. De grote hoop van Frankrijk, Coraline Vitalis, werd werkelijk afgemaakt door de Estse Julia Beljajeva. Regerend wereldkampioene Nathalie Moellhausen had met Rossella Fiamingo – zilver in 2016 – een te zware tegenstander. Het opvallendste was echter het verlies van de nummer twee van de wereld Injeong Choi. Zij verloor met 11-15 van de 19-jarige Aizanat Murtazaeva, de laagste op de plaatsingslijst. Murtazaeva’s zegetocht stopte hierbij niet. In de ronde van 16 versloeg ze Amerikaanse Kelley Kurley en ook in de kwartfinale zegevierde ze tegen Vivian Kong, de ster uit Hong Kong.

Halve finale

In de halve finale moest Murtazaeva tegen de Chinese Yiwen Sun, de winnares van brons in 2016. Murtazaeva wist aanvankelijk een voorsprong te nemen, onder meer door een aantal mooie weringen op uitgelokte aanvallen. Na enige tijd wist Sun de rollen echter om te draaien en juist Murtazaeva tot onverstandige aanvallen te verleiden. Hierdoor kon Sun een voorsprong krijgen die ze niet meer weggaf.

In de andere halve finale moest de nummer 1 van de wereld en meervoudig Europees kampioen Ana Maria Popescu het opnemen tegen Katrina Lehis uit Estland. De partij ging aan het begin gelijk op. Popescu had moeite met de lengte van Lehis. Halverwege de partij kreeg Popescu meer grip en wist ze een voorsprong op te bouwen, die ze met dank aan uitstekende voorsteken en hier en daar een scherpe directe aanval niet meer weggaf. 

Medailles

De strijd om brons tussen Lehis en Murtazaeva begint traag en tactisch. Uiteindelijk weet Lehis al snel een kleine voorsprong te krijgen, die ze met haar ervaring en lengte zonder al te veel moeite weet te verdedigen. Reagerend op uit ongeduld voortkomende, druistige aanvallen van Murtazaeva weet Lehis met enkele scherpe voorsteken de voorsprong zelfs uit te breiden. Met groot gemak weet Lehis zo de wedstrijd te winnen en een bronzen medaille te pakken.

In de finale stonden Popescu en Sun tegenover elkaar. Popescu wist snel een voorsprong te krijgen door het wapen van Sun te controleren, maar de met een Franse greep schermende Sun lukte het na verloop van tijd om het ijzer van Popescu te ontlopen en het lengtevoordeel van haar greep uit te buiten. Daarop volgde een spannend duel waarin de explosievere Sun vaak op voorsprong kwam, maar de ervarene Popescu steeds weer terug wist te komen met goed geplaatste aanvallen. Na drie rondes stond het 10-10, waardoor de finale in extra tijd beslist zou moeten worden. Een aanval van Popescu mistte het lichaam van Sun net waardoor Sun het winnende punt kon maken en zo goud won. 

Stijgend aandeel statushouders met uitkering

Steeds minder vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen zichzelf onderhouden. Inmiddels is meer dan de helft van de 'nieuwe Nederlanders' afhankelijk van een uitkering, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tot 2011 graaide 38 procent van de migranten uit de nationale uitkeringsruif, in de periode tot 2019 is dat percentage dramatisch gestegen naar 51 procent. Let wel, deze cijfers gaan alleen over de beperkte groep tussen 18 en 40 jaar oud. Het werkelijke aantal vreemdelingen dat na vijf jaar in Nederland nog steeds geen werk gevonden heeft ligt dus hoger.

Onderzoekers zijn bezorgd en volgens migratie-onderzoeker Jan de Beek is deze zorgwekkende stijging makkelijk te verklaren. "Een grotere groep migranten komt tegenwoordig uit het Midden-Oosten en Afrika, waar het gemiddelde opleidingsniveau lager is. Uit onderzoek weten we dat scholing van invloed is op werkkansen."

Ruben van Gaalen, professor van de Universiteit van Amsterdam, zegt het in dagblad De Telegraaf als volgt. "Ze kwamen ook niet om te werken, maar om humanitaire redenen."

De Beek erkent deze verschuiving. "Het valt alleen te bezien of het de komende jaren beter wordt. Met de instroom van Syriërs en Eritreeërs de afgelopen jaren komt het gemiddelde opleidingsniveau nog lager te liggen."

OS: Brouwer/Meeuwsen winnen eerste wedstrijd

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn prima begonnen aan de Olympische Spelen. De Nederlanders wonnen hun eerste groepswedstrijd van de Amerikanen Nick Lucena en Phil Dalhausser met 21-17 en 21-18.

Het waren de Amerikanen die tot halverwege de eerste set licht overwicht hadden. Het Nederlandse koppel troefden hun tegenstanders echter af door goed blokkeren en een aantal harde smashes. Brouwer en Meeuwsen maakten in de tweede set een 5-1 achterstand snel ongedaan. Met scherpe combinaties namen ze een kleine voorsprong en die gaven ze niet meer weg.

Het ervaren Nederlandse duo werd in 2013 wereldkampioen en bij de Spelen van 2016 in Rio veroverden ze de bronzen medaille.

Inwoners China boos over falende preventie overstromingen

China en Taiwan bereiden zich voor op nieuwe stortregens die de tyfoon In-fa morgen zal gaan veroorzaken, aldus het Chinese weerbericht. China heeft al te maken met ernstige wateroverlast, wat in de Chinese provincie Henan aan minstens 56 mensen het leven kostte. Meer hierover in de Stentor.

De meeste narigheid  wordt in de miljoenenstad Zhengzhou verwacht, men gaat er vanuit dat het aantal slachtoffers nog gaat oplopen. Terwijl er in Zhengzou nog met man en macht wordt opgeruimd en schoongemaakt, sijpelt in Chinese sociale media al kritiek door over de Chinese Staatsmedia. Lang niet alles zou zijn gemeld over de ware omvang van de overstromingen, de informatie zou ook halfslachtig zijn en ‘druppelsgewijs’ zijn gegeven. De autoriteiten maakten al wereldkundig dat er een succesvolle reddingsmissie was uitgevoerd in Zhengzhou, terwijl er nog mensen vanuit onderlopende metrostellen om hulp appten.

Ook zouden de autoriteiten in Henan de waarschuwingen van hun meteorologische dienst niet serieus genoeg hebben genomen. De dienst luidde al twee dagen van te voren al de noodklok. Er is veel onbegrip is er waarom metrostations en tunnels niet preventief zijn afgesloten. Vreselijke beelden van reizigers die ondergronds opgesloten waren door het vele water zijn de wereld rondgegaan. De Chinese regering heeft nu een onderzoek gelast naar hoe dit alles zo verkeerd is gelopen.

OS: Voetbalvrouwen gelijk tegen Brazilië

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun tweede wedstrijd bij het olympisch voetbaltoernooi gelijkgespeeld. In een boeiende wedstrijd werd het 3-3 tegen Brazilië.

Oranje kwam al vrij snel op voorsprong. In de derde minuut was een schot van Miedema onhoudbaar voor keepoer Barbara. De Braziliaanse vrouwen leken in de zevende minuut een strafschop te krijgen vanwege hands maar na het zien van de beelden besloot de arbiter dat een Braziliaanse speelster eerder buitenspel stond en ging de penalty dus niet door. In de 17e minuut werd het alsnog 1-1. Debinha passeerde keepster Van Veenendaal en scoorde de gelijkmaker. De rest van de eerste helft was boeiend. De Brazilianen waren meer in balbezit maar echt grote kansen leverde dat niet op.

Ook de tweede helft was boeiend. Het was Nederland dat in de 59e minuut op 2-1 kwam. Het was Miedema die de bal binnen kopte die de bal op goed geluk kreeg voorgegeven. Vier minuten later kregen de Braziliaanse vrouwen echter een strafschop na een overtreding van Stefanie van der Gragt en Marta schoot de bal in het Nederlandse doel. Vier minuten later werd een grove fout van Aniek Nouwen afgestraft. De verdediger van Chelsea speelde de bal te zacht terug, waarna Ludmila de bal kon intikken. Het bleef een mooie wedstrijd en tien minuten voor tijd maakte de Nederland de gelijkmaker. Dominique Jansen benutte een vrije trap door de bal over de muur in de kruising van het Braziliaanse doel te schieten. In de rest van de wedstrijd probeerden beide ploegen nog wel een gaatje in de defensie te zoeken, maar ze leken allebei geen risico te willen nemen.

OS: Deurloo wel, Zonderland niet naar finale rekstok

Epke Zonderland heeft zich bij de Olympische Spelen in Tokio niet geplaatst voor de finale op het onderdeel rekstok. De 35-jarige turner kwam in de kwalificaties niet verder dan een score van 13,833.

In de aanloop naar de Spelen kampte de olympisch kampioen van 2012 met gezondheidsproblemen wat ten koste ging van zijn kracht en energie. Zijn oefening van vandaag was te slordig al maakte hij geen grote fouten.

Ook voor Kohei Uchimura is het einde oefening na de kwalificaties op de rekstok. De 32-jarige Japanse turngrootheid, die onder meer op WK's tien gouden medailles won, kwam ten val en kreeg een puntentotaal van 13,866.

Update 14:51 uur

Bart Deurloo heeft zich wel geplaatst voor de rekstokfinale. Deurloo kwam tot een score van 14,400. Na lang wachten bleek dat dit de achtste score was en dat was precies genoeg voor een plaats in de eindstrijd.

Onrust Bij1: klachten Gario over 'mannelijke dominantie', Simons betuigt spijt

De verbanning van Bij1-prominent Quinsy Gario uit de partij had te maken met klachten ‘over het zaaien van tweedeling’, ‘mannelijke dominantie en manipulatief gedrag’ ten opzichte van andere leden. Ook Bij1-Kamerlid Sylvana Simons keert zich van Gario af. Lees verder bij de Stentor.

Hieronder een 'live-verslag' (via Twitter) van de Algemene Leden Vergadering van Bij1 waar de gebeurtenissen rondom het uit de partij zetten van Quinsy Dario besproken zijn. 

India; minstens 125 doden door overstromingen en aardverschuivingen na noodweer

Reddingsteams in India werken met man en macht om overlevenden te vinden van de aardverschuivingen en modderstromen die zijn veroorzaakt door de extreme moessonregens die het land teisteren. Het aantal doden in de west-centrale deelstaat Maharashtra is opgelopen naar minstens 125. Experts spreken van de zwaarste stortbuien in veertig jaar. Lees verder bij de Gelderlander.

OS: Kamminga eenvoudig door op 100m schoolslag in record

Op de eerste dag van het olympisch zwemtoernooi heeft Arno Kamminga zonder al te veel moeite de volgende ronde op de 100 meter schoolslag bereikt. Hij won zijn heat in 57,80, een nieuw Nederlands record

Casper Corbeau werd in de series uitgeschakeld. Corbeau werd in zijn heat zevende in 1.00,13.

Arno Knipping slaagde er niet in om de series te overleven van de 400 meter wisselslag. In de series had de Nederlander aan 4.15,83 niet genoeg voor een plek in de eindstrijd.. De Japanse topfavoriet Daiya Seto redde het evenmin op de 400 meter wisselslag. De wereldkampioen zette de negende tijd neer terwijl alleen de acht snelsten zich voor de finale plaatsten.

Update 14:11 uur

De Nederlandse estafettevrouwen hebben de finale bereikt op de 4x100 meter vrije slag. Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen, Kim Busch en Ranomi Kromowidjojo werden in hun serie tweede en dat was genoeg voor de eindstrijd.

Het nutteloze feitje van de dag: Koningin Wilhelmina had er geen zin in

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteren opende de Japanse keizer Naruhito volgens goed gebruik de Olympische Spelen. Volgens traditie opent het staatshoofd van het gastland de Spelen, maar wist je dat dat niet gebeurde in 1928 in Amsterdam? Koningin Wilhelmina liet de eer aan zich voorbij gaan en liet de officiële handeling over aan haar man, prins Hendrik.

Schrijver en journalist Paul Arnoldussen ontdekte dat dat niet was vanwege het staatsbezoek aan Noorwegen van Wilhelmina, dat was namelijk de officiële lezing. Maar hare majesteit was in haar wiek geschoten dat ze als staatshoofd geen enkele inspraak had in wanneer de openingsceremonie was. Dat het IOC dit alles vanuit het buitenland bepaalde en dat de koningin geacht werd haar rol in het olympische protocol te vervullen zonder dat haar gevraagd was of ze daar wel zin in had, stuitte haar tegen de borst.

En zo keek de wereld vreemd op dat het Nederlandse staatshoofd verstek liet gaan bij de openingsceremonie. Wil je meer weten over het opmerkelijke ontbreken van koningin Wilhelmina? Lees dan hier meer over dit voorval.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928, zonder Koningin Wilhelmina (WikiCommons/Nationaal Archief)
De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928, zonder Koningin Wilhelmina (WikiCommons/Nationaal Archief)

Duizenden mensen bij demonstratie tegen coronamaatregelen in Amsterdam

Enkele duizenden mensen zijn afgekomen op een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De betogers lopen een mars en hebben een vergunning om te demonstreren in de Tuinen van West. Op eerdere edities van de demonstratie kwamen ook al duizenden mensen op af. Zo meldt AT5.

De locatie in het park, de Polderheuvel, is om die reden gekozen. Vanaf daar lopen de demonstranten met vlaggen en gele paraplu's, die ook bij eerdere protesten zijn te zien. Sommige demonstranten lopen met borden met teksten als, 'Freedom for all' en 'Born to be free'.

De politie is aanwezig, maar de sfeer wordt beschreven als gemoedelijk. De demonstranten zijn hun mars aan het begin van de middag begonnen. Het programma loopt tot 17.00 uur.

De demonstratie is georganiseerd door de actiegroepen 'United We stand Europe 'en het 'Algemeen Burger Collectief'. De naam 'World Wide Demonstration' is een noemer voor meerdere demonstraties die in verschillende steden worden gehouden.

Livestream indien beschikbaar:

OS: Dressuurruiter Gal naar finale

Edward Gal heeft bij de Olympische Spelen in Tokio de individuele dressuurfinale bereikt. Samen met zijn paard Total Us werd hij met een score van 78,649 tweede in Groep B. De twee besten van elke groep plaatsen zich voor de eindstrijd.

Later vandaag komt Hans Peter Minderhoud op Dream Boy in groep C nog in actie. Morgen rijdt Marlies van Baalen met Go Legend op de tweede kwalificatiedag.

OS: Goud voor Kosovo en Japan op Judotoernooi

Tijdens het judotoernooi zijn vandaag de eerste medailles verdeeld. Helaas zat daar net geen Nederlands eremetaal bij, zoals eerder vermeld heeft Tsjakadoea het moeten doen met een nederlaag in de strijd om het brons tegen zijn Kazachse tegenstander. Het goud ging in zijn klasse tot zestig kilo naar de Japanner Takato, die de Taiwanees Yang versloeg. Yang wist eerder Tsjakadoea in de kwartfinale te verslaan. Bij de vrouwen wist Kosovo net als vier jaar geleden het judogoud te pakken. Krasniqi wist haar Japanse tegenstandster wel te verslaan.

Krasniqi was over de gehele partij gelijkwaardig, maar wist in de laatste seconden een waza-ari te scoren, wat voldoende bleek voor de overwinning. Bij Takato was een golden score nodig, die na drie straffen werd in het voordeel van de Japanner, waarbij de keuze voor de straffen evengoed anders had kunnen zijn.

Bij de vrouwen gingen de bronzen medailles naar Oekraïne en Mongolie, bij de mannen ging de resterende medaille naar Frankrijk.

Update: OS: Tsjakadoea verliest strijd om brons

De judoka Tornike Tsjakadoea heeft de herkansingen in het judotoernooi bereikt. Hij wist de daarvoor vereiste kwartfinale te behalen door onder andere te winnen van de hoogstgeplaatste judoka in zijn klasse tot 60 kg, maar in de kwartfinale verloor hij na een houdgreep op Ippon.

In de eerste match was Amartoevsjin Dasjdavaa de tegenstander. Hiervan winnen ging helemaal niet gemakkelijk, de golden score was vereist en de Mongoolse opponent leek vaak sterker. Toch was het vooral dreigen zonder toeslaan. In de golden score wist hij echter toch nog tot een waza-ari te komen en zo kwam de Nederlander tot de beste 16. Zijn tegenstander was de hoogstgeplaatste in de klasse, de Rus Robert Msjvidobadze. Toch kon de halve Georgiër al snel op voorsprong komen via opnieuw een waza-ari. Deze score kwam eigenlijk geen moment in gevaar, Tsjakadoea had het voordeel in een grondgevecht wat meer dan anderhalve minuut duurde en ook in de laatste minuut leken er geen kansen op scoren voor de Rus. Hiermee was de kwartfinale bereikt, wat dus ook recht op herkansen geeft bij verlies in de kwart- of halve finale.

In deze kwartfinale ging het echter moeizaam. De Taiwanese Yang Yung-Wei was veel sterker, en in een grondgevecht had hij veel moeite om de aanvallen van zijn tegenstander af te slaan. Bij een houdgreep tussen de benen had de Nederlander eerst nog het been van zijn tegenstander klem, maar hij moest deze klem laten gaan, waardoor de klok voor de houdgreep begon te tellen. De twintig vereiste seconden werden niet eens afgerond, Tsjakadoea had na 18 seconden genoeg gezien en klopte af. Zo rest slechts de herkansing.

Later vandaag, vanaf 10 uur, begint deze herkansingsronde. Als Tsjakadoea de eerste wedstrijd tegen Oekrainer Artem Lesiuk weet te winnen, mag hij een wedstrijd judoën om brons.

Update 10:47

Tsjakadoea heeft de wedstrijd tegen Lesiun overtuigend gewonnen. Al vroeg in de partij wist hij de Oekrainer op de rug te gooien. Tsjakadoea mag nu op voor brons over een ruim half uur tegen een nog onbekende verliezer van de halve finale

Update 12:23

Tsjakadoea heeft de wedstrijd om het brons niet weten te behalen. In een wedstrijd die gelijkopgaand was kreeg de Kazachse tegenstander een vrij goedkope waza-ari in de golden score, door een makkelijke overname na een offerworp van een Nederlander. Hierdoor was de partij direct voorbij en is er dus geen medaille voor de Nederlander, die zich wel knap heeft laten zien op dit judotoernooi.

OS: Definitief geen Spelen voor polsstokhoogspringer Koppelaar

Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar doet definitief niet mee aan de Olympische Spelen. Vorige week testte de Nederlander positief op corona. Ook tests daarna waren positief.

De 28-jarige Koppelaar was gevaccineerd. "Ik heb er echt alles aan gedaan om niet in de problemen te komen met corona, maar dat was niet genoeg. Jullie gaan me zien bij de Olympische Spelen van Parijs."

OS: Bertens uitgeschakeld in eerste ronde

Voor Kiki Bertens zit het olympisch tennistoernooi er in het enkelspel al weer op. In de eerste ronde verloor de Nederlandse met 4-6, 6-3 en 4-6 van Markéta Vondrousová. Bertens, die bezig is aan haar laatste weken als proftennisster, komt in Tokio nog wel uit in het dubbelspel.

Tegen Vondrousová liet Bertens na de verloren eerste set goed tennis zien. Ze won de tweede set nadat ze haar tegenstandster tweemaal brak. De Nederlandse miste in de derde set op 1-1 een breekkans. In de game die volgde leverde Bertens haar opslag in en ze slaagde er niet in om die schade te herstellen.

OS: Carapaz pakt wielergoud in spannende wedstrijd, Mollema net buiten medailles

Richard Carapaz is de nieuwe olympisch kampioen op de weg. In de wegrit. De Ecuadoriaan reed na de Mikuni-pass samen met Brandon McNulty weg uit een omvangrijke kopgroep, waarna hij op een oplopende strook de Amerikaan uit het wiel reed. Hij kwam solo aan, waarna Wout van Aert de sprint voor de tweede plaats won voor Tourwinnaar Tadej Pogacar.

Het koersverloop was traditioneel; een groep van acht renners met veel onbekende renners kregen maar liefst twintig minuten voorsprong, waarna eerst België ging controleren. Daarna nam Slovenië de controle over in het peloton voor hun kopmannen Tadej Pogacar en Primoz Roglic.

In aanloop naar de Mikuni Pass waren er verschillende pogingen om wat voorsprong te nemen aan de belangrijkste klim van de dag, op veertig kilometer van de finish. Op de zware klim bepaalde België het tempo in dienst voor Wout van Aert, waarna Pogacar de koers opende met een aanval. De tweevoudig winnaar van de Tour de France sloeg een gaatje en alleen Michael Woods en Brandon McNulty konden volgen.

In de achtergrond bepaalde Van Aert het tempo in de achtervolgende groep. De Belg bleef het verschil beperkt houden tot twintig seconden en uiteindelijk zou het op de top van de beklimming samen komen bij de favorieten en bleven dertien man over.

Vrij snel in de afdaling van de Mikuni Pass reden Carapaz en McNulty weg uit de kopgroep en namen al snel een mooie voorsprong. Doordat de samenwerking in de achtergrond niet goed was bleef het tweetal verder uitlopen en reden ze naar een voorsprong van driekwart minuut. Na een versnelling van Van Aert kwam de achtervolgende groep weer terug op vijftien, maar verder kwamen ze niet.

Op het Fuji-circuit, waarop de weg nog verradelijk oploopt, liet Carapaz McNulty achter zich. De Amerikaan zakte terug tot de groep van de favorieten, terwijl Carapaz weer verder weg liep en het olympische goud pakte. Van Aert won in de achtergrond nog net voor Pogacar de sprint van de tweede plaats. Bauke Mollema moest genoegen nemen met de meest vervelende plaats, plek vier.

Update: OS: Nederlands zilver op boogschiettoernooi

Het Nederlandse boogschietduo heeft de halve finales op het Mixed Team Recurveonderdeel weten te behalve op de Olympische Spelen. Eerst werd Italië op de pijnbank gelegd, daarna was er een moeizame overwinning tegen Frankrijk.

Steve Wijler en Gabriela Schloesser zijn de deelnemers op dit onderdeel voor het Nederlands team, dat zich als zesde kwalificeerde. De wedstrijd gaat over vier sets, waarbij elke schutter twee pijlen mag schieten. Bij een gelijkspel in een set krijgen beide teams een punt, een setwinnaar krijgt er twee. Het eerste team dat 5 of 6 punten haalt wint, als het 4-4 wordt is er een shoot-off waarbij elke schutter slechts één pijl mag schieten. Tegen Italië luke het de Nederlandse equipe om met 6-0 te winnen, met maar liefst 5 keer de maximale score op een pijl en 1x een score van 39 in de set, waar 40 het maximum is. Italië gaf in de eerste set nog goed partij en verloor met 36-37, maar daarna werd het 34-39 en 33-35 voor de Nederlandse winst.

Tegen Frankrijk kwam het minder gemakkelijk, vooral Wijler kende een mindere wedstrijd. Schloesser moest er in de eerste set wel in komen met twee achten en mede daardoor verloor Nederland deze set met 37-34. In de tweede en derde set was het Schloesser die op stoom kwam, met 3x de 10 en ook nog een 9. Wijler was iets minder, maar uiteindelijk was er 2x een setscore van 37, waardoor Nederland de wedstrijd omdraaide: 35-37 en 34-37.

De vierde set kon dus de beslissing afleveren, als Nederland niet zou verliezen. De eerste vier pijlen gingen gelijk op: Frankrijk en Nederland scoorden allebei 2x een 9. Daarna mocht Frankrijk de volgende 2 pijlen schieten en dat leverde 19 punten op. Nederland kwam hier niet aan met een 9 en een 8. Na deze 37-35 was een shoot-off dus vereist.

Hier liet Wijler eindelijk zijn eerste score van 10 optekenen, juist op zo'n belangrijk moment. De 8 die de Fransen daartegenover stelden zorgde ervoor dat Schloesser met een 9 ervoor kon zorgen dat Nederland de halve finale heeft bereikt. Hierin is Turkije de tegenstander. Bij winst is een medaille dus zeker, bij een Nederlaag wacht een pittige tegenstander in de strijd om brons.

Update 09:13:

Wijler en Schloesser hebben ook de halve finale gewonnen. Tegen Turkije lag het in elke set dicht bij elkaar, maar na 36-35, 36-35, 36-37 en 37-37 had Nederland voldoende voor vijf setpunten. In de eerste set won Nederland na een slechte eerste beurt met slechts 17 punten. Daarna leek de tweede beurt goed voor 18 punten, maar na enige analyse bleek een pijl zelfs in de 10 te zitten. In de tweede set was het wat stabieler van Nederland, waardoor een foutje van de Turken met een pijl in de 7 kon worden afgestraft. In de derde set leek dit opnieuw het geval. Bij de laatste pijl in die set had Schloesser aan een 8 genoeg, maar zij schoot de pijl in de 7. Hierdoor was de vierde set nodig.

In de vierde set was het niveau hoog. Beide partijen begonnen met een score van 18, de Turken volgden deze score op met een 19. Daarmee was dezelfde score voor Nederland vereist. Wijler schoot de pijl in de 10, waarna Schloesser de wedstrijd ditmaal wel afmaakte met een 9. Nederland zal de finale schieten tegen de topfavoriet: Zuid-Korea, maar heeft het zilver in ieder geval binnen.

Update 10:05

In de finale is het niet gelukt om de topfavoriet Zuid-Korea te verslaan voor het Nederlandse team. Het werd 5-3. De eerste set werd gewonnen met 38-35 door Wijler en Schloesser, maar daarna kwamen de Koreanen op stoom met 37-36 en 36-33 in twee sets waarin Nederland ook wat minder sterk is. In de laatste set was Nederland ijzersterk en scoorde 39 punten, bijna de maximale score. Zuid-Korea deed echter hetzelfde, wat genoeg was voor Koreaans goud. De Nederlandse equipe moet zich tevreden stellen met zilver, wat alsnog een mooie prestatie is.

In de wedstrijd om het brons was Mexico te sterk voor Turkije. Zodoende nemen zij het laatste treetje op het podium in, achter de Koreanen en het Nederlands team.

OS: 3x3 basketballers debuteren met kleine nederlaag tegen Servië

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn de Olympische toernooibegonnen met een nederlaag tegen Servië. In het Aomi Urban Sports Park in Tokio werd het 16-15 voor de viervoudig wereldkampioen. 

Dimeo van der Horst, Ross Bekkering en Jessey Voorn begonnen voor Nederland, Arvin Slagter startte vanaf de bank. Oranje begon redelijk aan de partij en kon tot 4-4 goed meekomen met de Serviërs. Het kwartet Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasic, Dusan Bulut en Dejan Majstorovic gaf daarna gas en liep uit tot 4-9.

Nederland kwam terug in de wedstrijd en kwam zelfs voor te staan. Eerst was het Voorn die met een bal achter de rug Bekkering in staat stelde te dunken. Daarna schoot Voorn een tweepunter raak en even later deed Slagter hetzelfde om er 14-12 van te maken.

Servië wist de stand gelijk te trekken waarna Bekkering op 14-14 een dunk miste. De center vond dat zijn tegenstander een overtreding beging, waarna zijn aanmerkingen op de leiding hem een technische fout opleverde. Bulut schoot de vrije worp raak waarna Nederland niet meer bij machte was het tij te keren. Uiteindelijk heeft Oranje verloren doordat veel schoten van dichtbij niet in het netje belandden. 

Nederland speelt later vandaag nog tegen de Russische basketballers. Een plek bij de eerste twee in de groep van acht landen levert een plek in de halve finales op. De plekken drie tot en met zes leveren een kwartfinaleplek op.

OS: Iraniër eerste man met goud op Spelen

Na twee finales op vrouwenonderdelen is ook de eerste gouden medaille aan een man uitgereikt. Bij het 10m luchtpistool wist Javad Foroughi met overmacht te winnen. Hij had een uitstekende score en een ruime voorsprong op al zijn concurrenten.

De Iraniër Javad Foroughi had zich al vrij snel gescheiden van de concurrentie, waardoor de strijd om het goud niet spannend leek. Na 16 schoten stond hij al bijna 3 punten voor op de welbekende Chinese schutter Wei Pang, waardoor het al vroeg beslist leek om het goud. Zoals ook bij dit onderdeel gebruikelijk is het een afvalrace, waarbij vanaf het twaalfde schot elke twee schoten een schutter afvalt. De vier die het langst overbleven waren Foroughi met een ruime voorsprong, waarna de Oekrainer Korostylov en de Serviër Milec samen met Pang dicht bij elkaar zaten. In de daarop volgende twee schoten viel Korostylov door een zwak schot weg. Zo mochten de andere drie om de medailles strijden, waarbij Pang het minder deed dan Milec. Op Foroughi stond echter geen maat, hij wist met 7 punten verschil, een ruim verschil, te winnen.

FOK! Wat een weer: oei, dit ziet er slecht uit

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Het ziet er helaas niet gunstig uit voor de gebieden die zijn getroffen door de watersnood. Ik vertelde eergisteren al dat er buien in aantocht zijn, maar toen had ik eigenlijk nog wel de gedachte dat de buien wat sneller zouden trekken en het met de overlast wel zou meevallen. Helaas lijkt er toch enige vertraging in te komen en bovendien zijn er diverse forceringen in de atmosfeer die de boel nog eens extra activeren. Mogelijk ontstaat er zelfs een klein lagedrukgebiedje.

De modellen zijn het er nog niet helemaal over eens. Er zijn modellen die het inderdaad boven het zuiden laten gebeuren, maar andere computerberekeningen laten het meer in Gelderland of zelfs meer richting Drenthe gebeuren. Feit is wel dat de hele oostelijke helft kans maakt op forse buien. Waarschijnlijk wel wat meer geisoleerd dan aaneengesloten. Maar iedere druppel is daar natuurlijk teveel. Laten we echt hopen dat het mee gaat vallen. Ik zal het zeker volgen.

De modellen zijn het ook vrijwel eens dat het in het westen net als de vorige keer vrijwel tot geheel droog lijkt te blijven. Een bui sluit ik daar zeker niet uit, maar een berekening van 0 tot 3 mm is natuurlijk helemaal niets. Voor het zuiden is de prognose tussen de 20 en 50 mm. Maar nogmaals dit kan dus ook meer noordwaarts gebeuren. Echt gevaarlijke weersverschijnselen als hagel en zware windstoten lijken niet plaats te gaan vinden.

Een andere reden is ook dat de temperaturen morgen in het binnenland hoger liggen dan aan zee. In de oostelijke helft kan het zomaar 28 graden worden, wat natuurlijk voeding geeft aan de buien. Aan zee ligt het kwik rond de 23 graden en zal de convectietemperatuur in combinatie met een zwak aanlandig windje de buienvorming sterk tegen gaan.

Over het algemeen is de wind oostelijk. Net als gister staat er echter weinig wind en die draait later naar een variabele richting.

Helaas is de kans op forse buien ook zondag behoorlijk groot. Misschien dat er dan ook in het westen een wat serieuzere bui valt. Maar voor details is het daarvoor nog te vroeg. Daar kom ik later vandaag over te spreken.

Laten we echt hopen dat het morgen mee gaat vallen.

Fijne avond!

Purmezon (Foto: Pukeko)
Prachtig weerje nabij Purmerend. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Tennissers Koolhof en Rojer naar tweede ronde na overtuigende winst

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer hebben zich op de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de tweede ronde van het herendubbel. De Nederlanders wonnen in twee sets van de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen: 6-3, 7-6(5).

De Nederlanders als achtste geplaatst in Tokio kregen in de eerste set genoeg kansen tegen hun Belgische tegenstanders. Elfmaal kregen ze kansen om de service te breaken en slaagde daarin twee keer. Op hun eigen service kwamen Koolhof en Rojer niet in de problemen en wonnen uiteindelijk de eerste set met 6-3.

In de tweede set ging het een stukje moeilijker en hielden de beide koppels hun service, waardoor de tiebreak de beslissing moest brengen in de tweede set. Daarin trokken Koolhof en Rojer aan het langste eind en staan bij de laatste zestien.

Later op de dag komt Kiki Bertens nog in actie bij het vrouwenenkelspel.

OS: Hockeyers onderuit tegen België

De Nederlandse hockeyers zijn het olympisch toernooi begonnen met een nederlaag tegen België. Oranje kwam nog wel op voorsprong tegen de wereldkampioen, maar vanaf het eind van derde kwart ging het helemaal mis voor de Nederlandse ploeg. België won met 3-1.

Vorige maand had Oranje nog in de halve finales gewonnen van België op het EK en ook nu had Oranje lange tijd zicht op een goed resultaat dankzij een prachtige openingsgoal van Jeroen Hertzberger. De aanvaller speelde zich op de achterlijn vrij, waarna hij vervolgens vanuit een moeilijke hoek de goal maakte.

Aan het einde van het derde kwart draaide de Belgen de wedstrijd volledig om. Alexander Hendrickx wist drie keer te scoren binnen vijf minuten. Twee keer uit een strafcorner en eenmaal uit een strafbal. Oranje ging in het vierde kwart op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de Europees Kampioen kon de wedstrijd niet meer ombuigen tegen de wereldkampioen en wonnen de Belgen met 3-1 van Nederland.

Zuid-Afrika, Canada, Groot-Brittannië en Duitsland zijn de volgende tegenstanders in de groepsfase. De eerste van de poule plaatsten zich voor de volgende ronde op de Olympische Spelen.

Van Gerwen zonder problemen naar halve finales World Matchplay

Michael van Gerwen heeft op eenvoudige wijze de halve finale van de World Matchplay bereikt. De nummer drie van de wereld was veel te sterk voor Nathan Aspinall. Het werd 16-9. In de volgende ronde wacht zaterdagavond Peter Wright.

Van Gerwen brak zijn tegenstander al snel twee keer en kwam 5-2 voor. Mighty Mike kreeg vervolgens drie pijlen om zijn eigen leg te houden, maar hij wist de dubbel zestien niet te vinden en werd voor het eerst gebroken. Al te veel zorgen leverde dat de Brabander niet op, want bij de pauze na tien legs stond hij keurig met 6-4 voor.

Zonder echt goed te spelen, zijn gemiddelde lag net boven de 92, liep Van Gerwen na de pauze steeds verder uit. Aspinall, nummer elf op de wereldranglijst, bleef gemiddeld zelfs ruim onder de 90 en keek al snel tegen een 10-5 achterstand aan.

Op 11-6 kreeg The Asp een kans om terug te breken, maar de hevig zwetende Engelsman liet de kans liggen. Daarmee leek de moed in de schoenen te zaken bij Aspinall en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Van Gerwen schroefde zijn gemiddelde nog wat op tot 94.72 en haalde op zijn dubbels een percentage van 37,12.

De halve finales staan voor zaterdagavond op het programma. Titelverdediger Dimitri van den Bergh, die vorig jaar achter gesloten deuren zijn eerste major won, neemt het op tegen Krzysztof Ratajski. Van Gerwen treft Wright. De Schotse nummer twee van de wereld kende eerder op de avond in zijn kwartfinale geen enkel mededogen met Michael Smith. Wright was in Blackpool simpelweg veel te goed, gooide 100.37 gemiddeld, en won met 16-7.

OS: Beachvolleyballers Stam en Schoon niet kunnen niet stunten tegen de wereldkampioen

Katja Stam en Raïsa Schoon zijn het olympisch beachvolleybaltoernooi begonnen met een nederlaag. Het Nederlandse duo verloor in twee sets van het Canadese koppel Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes: 16-21 en 14-21.

De nederlaag is jammer met onze landgenoten verloren wel van de regerend wereldkampioenen. Stam en Schoon begonnen nog goed aan de partij en namen zelfs het initiatief in de eerste set, maar naarmate de sets vorderden ging het overwicht naar Canada en die speelden de rally's beter uit.

Ze spelen in Shiokaze Park in groep A maandag tegen de Zwitserse kampioenen Joana Heidrich en Anouk Vergé-Dépré en donderdag tegen het Duitse koppel Karla Borger en Julia Sude. De eerste twee gaan rechtstreeks door naar de achtste finales.

Het Tsjechische duo Barbora Hermannova en Marketa Slukova moest zich zaterdag terugtrekken in groep F. Slukova testte positief op het coronavirus. Ze zat aan boord van een chartervliegtuig uit Praag, waaruit meerdere Tsjechische atleten het virus opliepen.

OS: Piek en Tabeling in eerste groepswedstrijd onderuit na goed begin

Het badmintonduo Selena Piek en Robin Tabeling hebben de eerste groepswedstrijd verloren. Tegen het Zuid-Koreaanse duo Seo Seung-jae/Chae Yu-jung ging het Nederlands koppel in drie games onderuit: 21-16, 15-21, 11-21.

Piek en Tabeling begonnen uitstekend aan de partij tegen Seung-jae/Yu-jung, de nummer zes van de wereld. De eerste game werd gewonnen door het Nederlandse koppel, maar gedurende de wedstrijd werd het Zuid-Koreaanse alsmaar sterker won game twee. Ook in Seung-jae/Yu-jung waren ze te sterk voor Piek en Tabeling.

Zondag wacht de tweede groepswedstrijd van Piek en Tabeling. Dan wachten de wereldkampioenen Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong. Later speelt het Nederlands koppel ook nog tegen het Egyptische duo Adham Hatem Elgamal/Doha Hany. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de kwartfinales.

Piek speelt vandaag ook nog haar wedstrijd in het vrouwendubbel. Dan speelt ze met Cheryl Seinen, die haar debuut maakt op de Olympische Spelen. Het Nederlands koppel neemt het op tegen Rachel Honderich/Kristen Tsai uit Canada.

OS: Holland Acht maakt indruk, Nederlandse favorieten sterk

Op de Sea Forest Waterway heeft ook de tweede dag van de roeiregatta op de Olympische Spelen van Tokyo prima Nederlandse prestaties opgeleverd. Door het wegens COVID-19 afhaken van skiffeur Finn Florijn kwam Nederland in vijf klasses in actie, wat twee finaleplekken en twee halvefinaleplekken opleverde.

Dubbeltwee mannen
Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek zijn een van de outsiders, maar lieten in elk geval zien in goede vorm te zijn. Achter Roemenië, een van de voornaamste medaillekandidaten achter de Kroatische topfavorieten, werd het duo tweede in de heats, goed voor een plek in de halve finales.

Lichtgewicht-dubbeltwee vrouwen
Marieke Keijser en olympisch kampioene Ilse Paulis begonnen als favorieten aan het toernooi en dat was niet onterecht: in de series kon alleen de Canadese boot een beetje in de buurt blijven, maar verder pakte het Nederlandse duo soepel een plek in de halve finales.

Vier-zonder vrouwen
Voor het eerst olympisch en dat is voor Nederland geenszins ongunstig: met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester is Nederland een van de drie voornaamste kanshebbers op goud, samen met het in de andere serie roeiende Australië en Ierland. De serie werd in elk geval zeer overtuigend gewonnen, waardoor de finaleplek een feit is.

Vier-zonder mannen
Een van de boten waar Nederland hooguit een outsider is en ze moeten dan ook de herkansingen in. Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema finishten vrij ruim achter Australië en de VS als derde, één plek te laag voor directe plaatsing voor de finale, hoewel dat in de herkansing wel zou moeten lukken.

Acht mannen
De Holland Acht is achter Duitsland en Groot-Brittannië in principe een voorname kandidaat voor brons, maar in de series ging het even anders: de Britten vielen fors tegen en Nederland won de serie. Het achttal, op koers gehouden door stuurvrouw Eline Berger, maakte indruk en plaatste zich met winst direct voor de finale.

OS: Eerste medailles traditioneel verdeeld bij sportschieten

Zoals inmiddels gebruikelijk zijn de eerste medailles op de Olympische Spelen van Tokio bij het schieten verdeeld. Op het onderdeel 10m luchtgeweer voor vrouwen wist de Chinese Yang het eerste goud te pakken.

Bij dit onderdeel vallen de acht deelnemers één voor één af, totdat er nog maar eentje over is gebleven. Een zo hoog mogelijke score beperkt de kans op afvallen, waarbij per schot de maximale score 10.9 is. Het zat lang dicht bij elkaar, na twaalf schoten, waarbij de eerste afvaller werd bepaald, was het verschil tussen nummer 1 en 6 slechts 1.0 punt. Daarna werd elke twee schoten een nieuwe afvaller bepaald.

De laatste vier moesten uiteindelijk om de medailles gaan strijden op slechts 0.6 punt verschil. Het ging hier om de Russin Galashina, de Chinese Yang, de Zwitserse Christen en de Noorse Duestad. De Russin schoot prompt de maximale score van 10.9 op dit moment en liep zo weg van de rest. Yang schoot ook beter dan de Zwitserse en Noorse, die daardoor om de laatste medaille moesten strijden. De Noorse stond 0.3 achter met nog één schot te gaan, en aangezien Christen 10.7 schoot en ook Yang en Galashina geen fout maakten waren de medailles verdeeld.

Met nog 3 dames over moesten slechts de kleuren van de medailles nog worden verdeeld. Yang en Christen scheelden slechts 0.1 punt van elkaar, maar Christen had een matig schot en het eerstvolgende schot kon de Zwitserse niet meer redden. Zij pakte het brons, maar Galashina had in deze fase ook wat mindere schoten en zag Yang tot op 0.1 naderen. De strijd om het goud werd in de laatste twee schoten beslist. Nadat het eerste schot van beide dames zeer goed was, wist Galashina haar laatste schot totaal te verpesten. Het was een 8.9, waarna Yang ook met een matige 9.8 genoeg had voor het goud.

COVID-19: vaccinatiefabels

Ondanks inspanningen van sociale-mediaplatforms en topgezondheidsfunctionarissen om desinformatie te bestrijden, blijven samenzweringstheorieën over het coronavirusvaccin zich razendsnel over het internet verspreiden Hier een kort overzicht van enkele van de fabels die vergezeld van vals bewijs 'onzekere mensen' op het verkeerde been zetten.

  • Fabel 1- Dat het vaccin een microchip bevat, een wilde samenzweringstheorie die voortkomt uit een onzintheorie dat Microsoft-miljardair Bill Gates een wereldwijd surveillancesysteem wil opzetten door microchips in vaccins te stoppen. Ondanks alle miljoenen vaccins die er zijn geplaatst is er nog nooit een microchip aangetroffen.
  • Fabel 2- Dat het vaccin je DNA verandert, een bewering die sinds vorig jaar op sociale media circuleert - op basis van meerdere pseudowetenschappelijke berichten en verklaringen die ten onrechte worden toegeschreven aan Moderna's medisch directeur - die experts hebben ontkracht als een fundamenteel misverstand over mRNA-vaccins, die niet het DNA van een persoon kunnen veranderen.
  • Fabel 3- Dat het vaccin van de ene persoon op de andere kan worden ‘overgaan’, een claim die voldoende bekendheid kreeg door de steun van populaire antivaccinactivisten. Het Center for Disease Control en Preventie (CDC) om uitscheiding te specificeren kan alleen plaatsvinden wanneer een vaccin een "levend virus" bevat, wat de goedgekeurde Covid-19-vaccins niet bevatten.
  • Fabel 4- Dat het vaccin Covid-19-varianten veroorzaakt, een leugen die in mei op stoom kwam nadat de Nobelprijswinnende Franse viroloog Luc Montagnier (een voormalig deelnemer aan antivaccinatieprotesten ) in een interview volhield dat “vaccinatie nieuwe varianten creëert”, een bewering die andere medische experts onwetenschappelijk en "volledig gestoord" hebben genoemd, omdat varianten willekeurig en onafhankelijk van vaccinaties voorkomen.
  • Fabel 5- Dat het vaccin al tot een groot aantal sterfgevallen heeft geleid, een bewering die wordt gesteund door prominente conservatieven in de USA, waaronder Tucker Carlson en Sen. Ron Johnson (R-Wisc.) van Fox News, zij baseren dit op de duizenden sterfgevallen die worden vermeld op de Vaccine Adverse van de CDC Event Reporting System ( VAERS ), hoewel de database geen geverifieerde informatie weergeeft en de CDC “geen causaal verband” heeft gemeld tussen de vermelde sterfgevallen en het Covid-19-vaccin. In Nederland creert een telegram groep hun eigen vaccinatiedoden door een oproep te doen om zelf doden bij Lareb te melden
  • Fabel 6- Dat het vaccin verband houdt met de dood van meerdere wereldleiders, een samenzweringstheorie die op grote schaal werd gedeeld op sociale media na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise die de dood van hem en die van andere wereldleiders in verband bracht met hun verzet tegen Covid-19-vaccinatie – in feite is er geen bewijs dat hun sterfgevallen verband hielden met vaccinreacties en de meesten hadden zelfs geen standpunt ingenomen tegen de prik.
  • Fabel 7- Dat vaccins niet effectief zijn omdat ze gratis zijn, een claim die duizenden keren op Facebook werd gedeeld in de vorm van een meme die suggereerde dat de injecties peperduur zouden zijn als ze "echt levens zouden redden", maar is ontkracht door voldoende bewijs van hun werkzaamheid bij het afwenden van ernstige ziekten en overlijden.
  • Fabel 8- Dat de vaccins onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken, een leugen die vaak in recente berichten op internet is verschenen en voortkwam uit langdurige (en even ongeverifieerde ) zorgen over de impact van vaccins in het algemeen op de vrouwelijke vruchtbaarheid, maar onderzoek heeft geen negatief effect op sperma gevonden bij mannen na het ontvangen van de prik.
  • Fabel 9- Dat de vaccins een eiwit produceren dat schadelijk is voor het lichaam, een leugen afkomstig van de Canadese immunoloog Byram Birdle, die op een recente podcast beweerde dat de spike-eiwitten die door cellen worden gegenereerd na vaccinatie een toxine zijn die in het lichaam kunnen circuleren en weefsels kan beschadigen, hoewel alle vaccins die momenteel in de EU zijn goedgekeurd, zijn ontworpen om onschadelijke eiwitten te genereren en er is tot nu toe geen bewijs gevonden dat suggereert dat ze anders doen.
  • Fabel 10- Dat de vaccins een kankerverwekkend ingrediënt bevatten, een leugen die voortkomt uit een TikTok-video die meer dan een miljoen keer is bekeken – en gestimuleerd door prominente complottheoretici Alex Jones en Mike Adams – die beweren dat ze een gevaarlijk ingrediënt in Moderna's mRNA-vaccin te onthullen, maar in plaats daarvan laten ze een waarschuwingsetiket voor chloroform zien (dat in geen van de vaccins zit)

Mexico stuurt marineschepen met voedsel en medicijnen naar Cuba

Mexico zal twee marineschepen met voedsel en medische benodigdheden naar Cuba sturen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag, nadat president Andrés Manuel López Obrador het Amerikaanse embargo de schuld gaf van het aanwakkeren van de grootste onrust in Cuba sinds tijden.

De schepen verlaten zondag de haven van Veracruz in de Golf van Mexico en nemen spuiten, zuurstoftanks en maskers mee, samen met poedermelk, blikjes tonijn, bonen, meel, bakolie en benzine.

De zendingen zijn een voorbeeld van Mexico's beleid van "internationale solidariteit" en het zal humanitaire hulp blijven bieden om Latijns-Amerikaanse en Caribische landen te helpen de pandemie van het coronavirus aan te pakken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. 

Het laden van de lading begon donderdag vroeg, zei Marisa Lopez, een woordvoerster van het kantoor van de burgemeester van Veracruz.

De voorbereidingen kwamen op dezelfde dag dat de Amerikaanse regering sancties aankondigde tegen Cuba.

De Cubaanse ambassade in Mexico-Stad heeft niet direct gereageerd op een verzoek om commentaar.

De Cubaanse regering heeft de protesten vooral toegeschreven aan wat zij noemt door de VS gefinancierde “contrarevolutionairen” die misbruik maken van de economische tegenspoed veroorzaakt door het decennia-oude embargo van de VS.

Latijns-Amerikaanse regeringen zijn langs ideologische lijnen verdeeld over de protesten in Cuba.

Mexico, geleid door de linkse Lopez Obrador, heeft de kant van Cuba gekozen, terwijl Chili en Peru er bij de communistische regering op hebben aangedrongen om pro-democratische protesten toe te staan.


Zoeken naar slachtoffers ingestorte flat Miami gestaakt

Het zoeken naar resten van eventuele slachtoffers van het ingestorte appartementencomplex in het Amerikaanse Surfside bij Miami (Florida) is gestaakt, heeft de lokale brandweer vrijdag bekendgemaakt. Het totale aantal slachtoffers is vastgesteld op 97, nog één persoon geldt als vermist. Het gebouw stortte in de nacht van 23 op 24 juni grotendeels in. Lees verder bij de Stentor.

De politie en forensische wetenschappers blijven doorwerken aan het in kaart brengen van de sporen die in het puin zijn gevonden. De oorzaak van het ongeval is nog steeds in onderzoek. Inmiddels is wel gebleken dat er flink achterstallig onderhoud was aan het gebouw.

Haïti: begrafenis vermoorde president Moise escaleert

De staatsbegrafenis van de Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd ondanks strenge veiligheidsmaatregelen overschaduwd door geweld. Bij de ceremonie voor de 53-jarige, die ongeveer twee weken geleden werd vermoord, werden schoten gelost in de noordelijke stad Cap-Haïtien en gebruikten de veiligheidstroepen traangas. Een deel van de rouwenden ontvluchtte vervolgens de plaats van begrafenis. In de stad werden barricades opgeworpen en voertuigen in brand gestoken.

Leden van de regering, vertegenwoordigers van buitenlandse regeringen en diplomaten kwamen 's middags bijeen voor de buitenceremonie. De doodskist van de president was gehuld in de rood-wit-blauwe Haïtiaanse vlag en daaroverheen hing de presidentiële sjerp. Aanvankelijk verliep de ceremonie, die enkele uren duurde, zonder incidenten. Toen later buiten de begraafplaats werd geschoten en de politie traangas gebruikte, vluchtten sommige deelnemers temidden van wolken traangas weg.

Eerder deze week waren er al botsingen in de stad toen politiechef Léon Charles de veiligheidsmaatregelen voor de begrafenis inspecteerde. Veel inwoners van het noorden beschuldigen de veiligheidstroepen ervan Moïse niet voldoende te hebben beschermd. Ook op vrijdag werden verschillende straten in Cap-Haïtien geblokkeerd door barricades en auto's in vlammen. Verschillende winkels zijn afgebrand. Lokale en buitenlandse journalisten werden aangevallen door demonstranten.

Weduwe klaagt Haïtiaanse politiek aan
Moïse werd in de nacht van 7 juli in zijn huis in de hoofdstad Port-au-Prince doodgeschoten door een moordcommando. Volgens de politie behoorden "26 Colombianen en twee Amerikaanse burgers van Haïtiaanse afkomst" tot het commando. Sindsdien zijn meer dan twintig mensen gearresteerd. Volgens de politie was de aanslag gepland door Haïtianen met politieke ambities en connecties in het buitenland.

Voordat de begrafenis aanving speechte Moïse's weduwe Martine, die zelf gewond was geraakt bij de aanval op haar man, dat haar man "op brute wijze was vermoord". "Welke misdaad heb je begaan om zo'n straf te verdienen?" vroeg ze. De weduwe noemde de Haïtiaanse politiek "rot en oneerlijk" en zei dat haar man daar verandering in probeerde te brengen. "Het hele systeem" keerde zich "van de ene op de andere dag" tegen hem. Toch wil ze geen "wraak of geweld".

De moord stortte het Caribische land, dat al werd gekenmerkt door instabiliteit en grote armoede, in een nog diepere crisis. Moïse regeerde Haïti voor het laatst bij decreet nadat een parlementsverkiezing die voor 2018 gepland was, was uitgesteld, onder meer vanwege protesten tegen hem.

Ontkenning van de genocide in Srebrenica is een strafbaar feit vanaf 31 juli

In Bosnië-Herzegovina is het ontkennen van de genocide in Srebrenica in 1995 nu strafbaar.

In Sarajevo werd dit afgekondigd door een hoge vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap, Inzko. Pogingen in het parlement om een dergelijke regeling in de wet te verankeren, mislukten eerder - vooral door verzet van etnisch-Servische politici. De regeling treedt in werking op 31 juli.

Dienovereenkomstig wordt de ontkenning van de genocide bestraft met maximaal drie jaar gevangenisstraf. Als de dader een ambtenaar is, komt er drie jaar gevangenisstraf bij en nog eens drie jaar als de daad gepaard gaat met bedreigingen en beledigingen.

In juli 1995 hebben politie en Servische paramilitairen in en rond Srebrenica ongeveer 8.000 Bosnische moslims vermoord. Het Internationaal Strafhof voor het voormalige Joegoslavië en het Internationaal Strafhof in Den Haag classificeerden het bloedbad als genocide. Servische nationalisten in het hele voormalige Joegoslavië ontkennen dit herhaaldelijk.

G20 bereikt geen akkoord over ambitieuze klimaatdoelen

De ministers van Milieu, Klimaat en Energie van de G20 konden het tijdens een bijeenkomst in Napels niet eens worden over ambitieuzere klimaatdoelstellingen. In de gezamenlijke eindverklaring ontbreekt een commitment om eind 2030 de 1,5 graaddoelstelling te willen halen. De Italiaanse minister Roberto Cingolani zei dat verschillende landen hadden geweigerd hier aan mee te werken.

Wel heeft de groep zich opnieuw gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het gezamenlijke doel is om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden en door te gaan met inspanningen om deze terug te dringen tot 1,5 graad. De Duitse staatssecretaris voor Milieu, Jochen Flasbarth, sprak van zeer moeizame onderhandelingen. VN-klimaatchef Patricia Espinosa waarschuwde de G20-groep van toonaangevende industriële en opkomende landen dat zij verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle wereldwijde emissies. Zonder medewerking van de G20 zou er geen manier zijn om 1,5 graaddoelstelling te halen.

Hopelijk meer vastberadenheid in Glasgow
Espinosa riep op tot meer vastberadenheid op de wereldklimaatconferentie in Glasgow in november. De tweedaagse bijeenkomst in Napels diende ook ter voorbereiding van de G20-top in Rome eind oktober. De groep van 20 economisch sterke landen verspreid over alle continenten bestaat onder meer uit Argentinië, de VS, China, Rusland, Europese Unie, Frankrijk, Mexico, Rusland, Turkije, Zuid-Afrika en Duitsland. Italië is dit jaar president. In landen als China, India of Rusland bestaan nog heel uiteenlopende opvattingen over het gebruik van fossiele energie.

Het klimaatakkoord van Parijs wil de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad. Maar de aarde is al ongeveer 1,2 graden opgewarmd in vergelijking met pre-industriële tijden. De gevolgen: Afhankelijk van de regio zijn er meer hittegolven en droogtes, maar ook hevige regens, stormen, onweersbuien en overstromingen.

Ook geen akkoord over natuurbehoud
Er is ook geen overeenstemming bereikt over de bescherming van het milieu. Slechts enkele staten hebben zich uitgesproken om tegen het einde van dit decennium 30 procent van de land- en zeegebieden te gaan beschermen. Flasbarth zei dat de opkomende economiën tot nu toe alleen maar de geïndustrialiseerde landen op riepen om meer te doen om het klimaat te beschermen. Daarom verliepen de onderhandelingen erg moeizaam, ook al waren er positieve geluiden te horen. De G20 heeft voor het eerst "als een verantwoordelijke gemeenschap gehandeld en de opdracht geformuleerd om samen de klimaatverandering aan te pakken". Bovendien heeft iedereen zich ertoe verbonden zijn nationale klimaatdoelstellingen te herzien voordat de Wereldklimaatconferentie in november plaatsvindt.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.