Mollema soleert naar ritzege in Tour de France

Bauke Mollema heeft de veertiende rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 34-jarige Nederlander van Trek-Segafredo reed op ruim veertig kilometer van de streep weg uit een omvangrijke kopgroep en zou vervolgens solo over de finish komen in Quillan.

De veertiende rit in de Tour de France was een typische overgangsetappe tussen Carcassonne en Quillan over ruim 180 kilometer. Pas halverwege de rit kreeg een kopgroep de ruimte van het peloton, daarvoor waren heel veel aanvalspogingen alleen raakte niemand weg.

In de kopgroep zaten alleen maar sterke klimmers, die op de beklimming van Col de Montségur in meerdere schuifjes ontstond met daarbij Bauke Mollema en Wout Poels, die laatste kwam op de tweede en vierde beklimming van de dag als eerste door en deed daarmee goede zaken voor de bolletjestrui.

Na de vierde beklimming van de dag ging Mollema in de afdaling ervandoor op meer dan veertig kilometer van de meet. De 34-jarige Nederlander had al snel een voorsprong van een halve minuut en bouwde die voorsprong naar de slotklim, waar de top op negentien kilometer van de meet lag, uit naar de anderhalve minuut. Op de slotklim kwam de achtervolgende groep met Michael Woods, Mattia Cattaneo, Sergio Higuita en Patrick Kondrad een halve minuut dichter, maar na de slotbeklimming liep Mollema alweer uit en zou onbedreigd naar ritwinst gaan.

In het algemeen klassement ging Guillaume Martin naar de tweede plaats. De Fransman van Cofidis maakte deel uit van de kopgroep en nam bijna vijf minuten terug om de andere klassementsrenners en steeg naar de tweede plaats. Nog wel altijd nog ruim achter geletruidrager Tadej Pogacar.