Moolman wint koninginnenrit Giro Donne

Ashleigh Moolman heeft de negende etappe en de koninginnenrit in de Giro Donne op haar naam geschreven. Na 122,6 kilometer koersen van Feletto-Umberto naar Monte Matajur kwam de Zuid-Afrikaanse renster en ploeggenoot van Anna van der Breggen solo over de meet.

Borghesi, Zontone en Vettorello zorgden voor een aanval en hadden een voorsprong van maximaal drie minuten. Op de Stregna-klim was het echter gedaan met hun aanval. Longo Borghini en Moolman namen de aanval over. Ze kwamen met een halve minuut voorsprong op de grote groep boven.

Bastianelli en Koster demarreerden bij het naderen van de Monte Matajur. Ze reden met een achterstand van een minuut de slotklim op, het peloton volgde op ruim twee minuten. Op die slotklim werden Bastianelli en Koster weer gegrepen. Helemaal vooraan reed Moolman acht kilometer voor de streep weg bij Longo Borghini en kwam solo over de meet. Daarachter slaagden Van der Breggen, Vollering, Deignan en Cavalli erin om Longo Borghini voor de finish bij te halen. Vollering werd tweede, Van der Breggen derde.

Met nog een etappe te gaan blijft Van der Breggen aan de leiding in het algemeen klassement.

Marianne Vos stapte niet meer op voor de voorlaatste etappe. De renster van Jumbo-Visma, die twee etappes won, gaat zich richten op de Olympische Spelen die over twee weken van start gaat.