Hassan geklopt op 1500m, steeplechaselopers genaaid door te vroege bel

De voorlaatste Diamond League-wedstrijd voor de Olympische Spelen in Tokyo heeft vrijdagavond weer mooie resultaten opgeleverd. Namens Nederland kwam Sifan Hassan in actie, verder was het deelnemersveld zoals in Monaco altijd het geval is weer erg sterk.

400m horden
Het is bijna teleurstellend, maar kersvers wereldrecordhouder Karsten Warholm liep níet onder de magische 47-secondengrens. Na zijn legendarische record van 46,70 seconden, vorige week in Oslo, was de Noor nu de snelste in alsnog een geweldige 47,07 seconden. De Braziliaanse favoriet voor olympisch brons, de jonge Alison dos Santos, werd met 47,51 seconden tweede, voor de 48,83 van de Est Rasmus Mägi.

1500m vrouwen
De Nederlandse Sifan Hassan en Faith Kipyegon uit Kenia vochten weer eens een fraai duel uit, maar dit keer had Hassan nét de benen niet: bij het uitkomen van de laatste bocht zette Kipyegon een flinke versnelling in en dat bleek te snel voor Hassan. Kipyegon pakte de winst in 3:51,07 minuten, de vierde tijd ooit gelopen - alleen wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba (3:50,07) en twee Chinese loopsters in de jaren negentig waren ooit sneller. Hassan werd met 3:53,60 minuten tweede, ruim voor de 3:56,28 van de Ethiopische Freweyni Hailu.

100m mannen
Een zeer sterk bezet veld, het had de olympische finale kunnen zijn. De winst ging in een fraaie race naar de Amerikaan Ronnie Baker, die in 9,91 seconden finishte. De in topvorm verkerende Zuid-Afrikaan Akani Simbine werd in 9,98 seconden tweede, één honderdste voor de Italiaan Lamont Jacobs, die op zijn beurt één en twee honderdsten voor de Canadees André de Grasse en de Amerikaan Trayvon Bromell finishte.

Hinkstapspringen vrouwen
Het ridicule format van tegenwoordig sloeg weer toe: de winst ging naar de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, die in de beslissende sprong tot 14,29 meter kwam. Plek twee was voor de Venezolaanse Yulimar Rojas, die ongeldig sprong, maar in de reguliere ronden al tot een geweldige 15,12 meter kwam. De Portugese Patricia Mamona ging in de slotsprong ook de mist in en werd derde, eerder sprong ze wel een nationaal record van 14,66 meter.

Hoogspringen mannen
Er moest zowaar een barrage gesprongen worden om de winnaar te bepalen: de Rus Mikhail Akimenko en de Canadees Django Lovett moesten op 2,32m onderling een duel uitvechten en dat werd gewonnen door Akimenko, in één poging. Lovett werd zo tweede, de Wit-Rus Maksim Nedasekau bleef met zijn 2,25 meter op de derde plek steken.

3000m steeplechase mannen
Benjamin Kigen finishte in een zinderend wereldrecord, bijna één minuut (!) sneller dan de snelste tijd ooit...maar toch niet. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde stond iemand de bel al te luiden, waardoor Kigen volle bak de slotronde afwerkte...en vervolgens nog een rondje moest. Hij zakte weg en werd zevende, de winst ging in 8:07,75 naar de Ethiopiër Lamecha Girma, die de Keniaan Abraham Kibiwot met 0,06 seconden klopte - plek drie was in 8:11,17 voor de Fransman Djilali Bedrani.

800m mannen
Nijel Amos liet zien weer helemaal terug te zijn: de man uit Botswana kende veel blessureleed, maar met een zeer indrukwekkende eindsprint pakte hij in 1:42,91 minuten de winst. Amos snelde voorbij de Keniaan Emmanuel Korir en de Canadees Marco Arop, die in 1:43,04 en 1:43,26 minuten het podium completeerden.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Als enige wist de Amerikaanse Katie Nageotte de 4,90 meter te slechten, wat ze opvallend genoeg in één keer deed - de 4,70m en 4,80m lukten pas in twee en drie pogingen. De Russische Anzhelika Sidorova en Katerina Stefanidi uit Griekenland sprongen over 4,80 meter, de ene misser van Stefanidi op 4,70m zorgde ervoor dat de Russische als tweede eindigde.

1500m mannen
Timothy Cheruiyot ging op de Keniaanse trials met een blessure de mist in, maar lijkt gematst te worden door de bond: een jongeling die zich wél plaatste wordt buiten de Spelen gehouden vanwege 'fouten' van de bond, zodat men ster Cheruiyot 'gewoon' kan sturen. Enfin, in Monaco maakte hij het in elk geval waar: met een indrukwekkend slot snelde de wereldkampioen naar de winst in 3:28,28 minuten. Een halve seconde achter hem ging plek twee naar de opvallende revelatie van het jaar, de Spanjaard Mohamed Katir en diens nationale record van 3:28,76 minuten, met de jonge Noor Jakob Ingrebrigtsen in 3:29,25 op plek drie.

800m vrouwen
Laura Muir had op donderdag definitief haar besluit bekendgemaakt om op de Olympische Spelen in Tokyo de 1500 meter te lopen, maar in Monaco bleek dat daar mogelijk nog even over nagedacht moest worden: de Schotse snelde dankzij een fantastische eindsprint naar de winst in een persoonlijk record van 1:56,73 minuten. Haar trainingsgenote Jemma Reekie werd tweede met 1:56,96 minuten, voor de 1:57,20 van de Amerikaanse Kate Grace - nog twee persoonlijke records.

200m vrouwen
Het werd een mooie strijd tussen tegenpolen: de razendsnel startende Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce en Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou tegen de geweldig finishende Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's. De eerste twee pakten een voorsprong, maar Miller-Uibo kwam langszij en snelde in 22,23 seconden naar de winst, vlák voor Ta Lou (22,25) en met Fraser-Pryce (22,48) op plek drie.

3000m steeplechase vrouwen
Het was niet de avond van de steeplechase, want ook bij de vrouwen ging het niet soepel: de Keniaanse Hyvin Kiyeng leek een ronde te vroeg haar eindsprint ingezet te hebben en werd in de daadwerkelijke slotronde bijgehaald door Emma Coburn. De Amerikaanse ging echter onderuit in de waterbak en dus kon de snel herstelde Kiyeng in 9:03,82 minuten alsnog winnen, voor landgenote Beatrice Chepkoech (9:04,94) en de Bahreinse Winfred Yavi (9:05,45).

Verspringen mannen
In de reguliere vijf ronden sprongen drie mannen boven de rest uit: de Jamaicaan Tajay Gayle (8,29m), de Zweed Thobias Montler (8,27m) en Miltiadis Tentoglou (8,21m) uit Griekenland. In de beslissende ronde sprongen de eerste twee ongeldig, terwijl Tentoglou naar 8,24m en dus ook de winst sprong.

Speerwerpen
De veterane Barbora Spotakova gooide er in de beslissende worp 63,08 meter uit, wat goed genoeg bleek voor de winst. De Poolse Maria Andrejczyk werd tweede met 58,01 meter, voor de 57,73m van de Duitse Christin Hussong, hoewel Andrejczyk in de reguliere wedstrijd tot 63,63 meter was gekomen.