Ortega 'fixt' herverkiezing, oppositieleiders Nicaragua gearresteerd

Met behulp van een controversiële wet heeft Nicaragua's langdurige heerser Ortega zijn herverkiezing veiliggesteld. Sindsdien zijn meer dan een dozijn leden van de oppositie gearresteerd en uitgesloten van de presidentsverkiezingen. 

In Nicaragua zijn de partijleider van Unamos, Suyen Barahona Cuan, en haar plaatsvervanger Hugo Torres, evenals de twee vrouwen Dora María Téllez en Ana Margarita Vigil Guardián gearresteerd. Er lopen onderzoeken tegen deze oppositieleden wegens "daden die de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking ondermijnen en het aanzetten tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden", aldus de autoriteiten.

De Unamos, voorheen bekend als de Sandinista Renewal Movement (MRS), bestaat grotendeels uit dissidenten die zich afscheidden van het Sandinista National Liberation Front (FSLN) van president Daniel Ortega omdat ze het niet eens waren met zijn manier van het land regeren. Ongeveer een dozijn politici van de oppositie, waaronder vier potentiële presidentskandidaten, zijn sinds begin deze maand gearresteerd in het Midden-Amerikaanse land. Ortega, 75 jaar, zal naar verwachting deelnemen aan een vierde termijn na de presidentsverkiezingen.

In december nam het, door zijn partij gedomineerde, parlement een controversiële wet aan waardoor oppositiekandidaten uitgesloten konden worden van de verkiezingen. De wet bepaalt dat iedereen die een staatsgreep of "terroristische" daad plant, zich geen kandidaat mag stellen. Een kandidatuur is ook uitgesloten voor alle politici die oproepen tot buitenlandse inmenging in de Nicaraguaanse politiek en sancties tegen het land.

Ortega, een voormalig commandant van de Sandinistische guerrillastrijders, was in de jaren tachtig president. Na een lange afwezigheid van de macht, werd hij in 2007 opnieuw verkozen tot het hoogste ambt. Critici beschuldigen hem in de loop der jarenervan  een steeds autoritairere en repressievere regeringsstijl te ontwikkelen. Hij heeft grondwettelijke voorschriften die de duur van de presidentiële ambtstermijnen beperkten, vernietigd. Ortega en zijn regering zijn al gesanctioneerd door de Europese Unie en de Verenigde Staten.