Ritzege Martin in Giro, Bernal verliest tijd

Daniel Martin heeft de zeventiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Na 193 kilometer koersen, van Canazel naar Sega di Ala, kwam hij solo over de meet. Egan Bernal behield het roze, maar verloor wel een kleine minuut op Yates.

Vanuit de start probeerden renners weg te komen om in de vlucht van de dag te zitten. De aanvallers kregen vooralsnog geen ruimte. Na ruim veertig kilometer koersen wist een groep van zo'n twintig man, met als best geklasseerde Dan Martin, wel een beslissend gat te slaan. Echter bleef het onrustig in het peloton waar nog steeds renners uit probeerden weg te rijden.

De eerste beklimming van de dag was er eentje van de derde categorie. Het was de Belg De Bondt die als eerste boven was. Het verschil van de koplopers met het peloton was 42 tellen. Na de beklimming liep de voorsprong van de kopgroep weer op. In het peloton was het BikeExchange die aan kop reden waardoor de achterstand langzaam terug liep.

Met een voorsprong van een kleine vier minuten begon de kopgroep aan de Passo San Valentino, een lastige klim van 14,8 kilometer tegen 7,8% gemiddeld. Het kopwerk in het peloton werd intussen overgenomen door Ineos. Het was Dan Martin die de motor was in de kopgroep waar niet iedereen het tempo meer kon bijbenen. Martin versnelde en nu konen alleen Moscon en Pedrero mee. Even later sloot Bouchard ook aan en hij kwam als eerste boven. Het peloton zat 2,5 minuut achter de vier koplopers.

In de afdaling was er een valpartij in het uitgedunde peloton. Onder meer Evenepoel, Ciccone en Nibali waren er bij betrokken. Iedereen kon zijn weg uiteindelijk weer vervolgen. Helemaal vooraan hadden Carboni en Ravanelli zich weer bij de koplopers aangesloten. De slotklim was de Sega di Ala met 11,2 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 9,8. De voorsprong op de groep favorieten was aan de voet nog maar anderhalve minuut.

Carboni en Ravanelli waren de eersten die in de kopgroep weer moesten lossen. En ook de anderen konden het tempo van Martin niet bijbenen en moesten afhaken. In het uitgedunde peloton moest Ciccione, de nummer zes en eerder betrokken bij een valpartij, lossen. De voorsprong van Martin op de groep favorieten, waar Vlasov de nummer vier het lastig had, bleef lang rond de anderhalve minuut steken. Uiteindelijk moest Vlasov de groep laten gaan. Almeida demarreerde vervolgens en sloeg een gaatje. Yates was de volgende, maar Bernal was bij de les en ze sloten samen met Martinez bij Almeida aan.

Drie kilometer voor de finish kon Bernal Yates en Almeida niet meer bijbenen en moest lossen. Ploeggenoot Martinez moest op hem wachten. Yates en even daarachter Almeida gingen op jacht naar Martin die daar nog 27 seconden voor zat. Roze truidrager Bernal 40 tellen achter Yates met Martinez en Caruso.

Met nog een kilometer te gaan reed Almeida weg bij Yates, maar hij was net te laat om Martin van de dagwinst te houden. Bernal verloor een kleine minuut op Yates