EK-selecties bestaan uit 26 spelers in plaats van 23

De 24 teams die gekwalificeerd zijn voor het Europees kampioenschap komende zomer mogen 26 spelers meenemen in plaats van 23. Dit vanwege het drukke voetbalprogramma in deze coronatijd.

De verruiming is een unanieme aanbeveling van een UEFA-comité bestaande uit vertegenwoordigers van alle nationale bonden. De KNVB ging voor een selectie van 25 man, maar steunde uiteindelijk het voorstel voor 26 spelers. Het bestuur van de UEFA moet de aanbeveling nog overnemen, maar de verwachting is dat dit eind deze week of begin volgende week gebeurt

De uitbreiding is ook een opsteker voor bijvoorbeeld spelers als Virgil van Dijk en Daley Blind, die bezig zijn aan een race tegen de klok om op tijd fit te geraken voor de start van het toernooi. Omdat in iedere linie een extra speler kan worden opgeroepen, is het risico om hen mee te nemen kleiner dan eerst. 

De National Teams Committee van de UEFA heeft deze aanbeveling gedaan omdat de meeste competities een maand later begonnen, maar wel 'normaal' in mei eindigen. Daarbij kwamen ook nog een hoop interlands tussendoor. 

Tijdens de meest recente interlandperiode pleitten de bondscoaches van Italië en België al voor grotere EK-selecties. Ook met het oog op mogelijke positieve coronatests tijdens en kort voor het toernooi. "Het zou lastig worden een andere speler te selecteren, want die zijn allemaal op vakantie", schetste Roberto Mancini, trainer van de Italianen, een lastige situatie. Nu met drie spelers extra is er meer keuze.