Duizenden Engelsen protesteren tegen vaccinatiepaspoort

Duizenden Engelsen zijn zaterdag naar de hoofdstad Londen gekomen om onder andere te protesteren tegen het voornemen van de Engelse regering om een vaccinatiepaspoort in te voeren.


Protest tegen vaccinatiepaspoort (Bron: YouTube)

Tijdens de 'Unite for Freedom'-demonstratie klonk het uit duizenden kelen "Medical freedom!". Ook werden borden omhoog gehouden met teksten als "Vrijheid is niet onderhandelbaar" en "Geen nieuw normaal".

Acteur en kandidaat-burgemeester Laurence Fox was als coronacriticus ook aanwezig. Hij tweette ondertussen "We staan samen voor vrijheid. Wat een mooie dag, met de beste mensen."

Tijdens de demonstratie werd vanzelfsprekend geen anderhalvemeter afstand gehouden en de aantallen mensen met een mondkapje op waren op de vingers van één hand te tellen. Organisatoren van de demonstratie hadden deelnemers opgeroepen om vooral zoveel mogelijk herrie te maken, maar wel op afstand van elkaar te blijven.

Alhoewel in Engeland de coronamaatregelen al flink zijn versoepeld, kwamen de duizenden toch bijeen om te protesteren. Op 17 mei wil de Engelse regering namelijk het coronapaspoort introduceren, waarmee vrij naar het buitenland gereisd kan worden en reizigers na terugkomst niet meer in quarantaine hoeven te blijven.

De Engelse ombudsman had al gewaarschuwd voor het creeëren van een mogelijke tweedeling in het land. Discriminatie van armen, migranten en etnische minderheden ligt zodoende op de loer.

In Engeland heeft inmiddels meer dan de helft van de ruim 66 miljoen mensen tellende bevolking de eerste prik gekregen.