FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 april 2021

Random Pics van de Dag #293

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Anthony Mackie vertelt meer over nieuw Marvel-hotel

Na de seizoensfinale van The Falcon & The Winter Soldier laat Anthony Mackie van zich horen. Hij kan niet wachten om te verblijven in het nieuwe hotel in Disneyland Paris.

Hotel New York wordt momenteel verbouwd om te heropenen als Hotel New York: The Art of Marvel. Gasten kunnen dan verblijven in kamers die volledig zijn gedecoreerd met artwork van de Marvel-films en ook in de lobby zal het Marvel-thema centraal staan. In de video is ook wat kunst te zien uit The Falcon & The Winter Soldier. Op de website van het hotel is te lezen dat er onder andere de Spider-Man Suite, Superhelden Suite, Avengers Suite en de meeste luxe suite, The Art of Marvel Presidential Suite te boeken zijn. 

Momenteel is de opening van het hotel, in verband met corona, tot nader orde uitgesteld. 

COVID-19: Vanaf morgen 18.00 uur vliegverbod India

Vanaf maandag 26 april om 18.00 uur geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India. Dit heeft het kabinet besloten. Het vliegverbod geldt tot in elk geval 1 mei 00.01 uur. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven toegestaan.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt het vliegverbod in op aanwijzing van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid en Welzijn). Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt voor inreizen naar de Europese Unie. Het besluit volgt mede op basis van een spoedadvies van het RIVM.

Er geldt al een inreisverbod voor niet EU-ingezeten. Tevens geldt een dubbele testverplichting voor reizigers uit hoogrisicolanden en een dringend quarantaine-advies. Uit voorzorg stelt het kabinet nu ook een vliegverbod in. Wekelijks komen zo’n zeven vluchten vanuit India naar Nederland. De meeste van de passiers zijn transferpassagiers. Voor Nederlanders die niet kunnen terugkeren uit India, geldt het advies een veilig onderkomen te zoeken. Ook geldt nog steeds een vliegverbod voor passagiersvluchten naar Nederland vanuit Zuid-Afrika en landen in Zuid-Amerika.

President Joe Biden na 100 dagen al populairder dan Donald Trump

Joe Biden zit al bijna 100 dagen in het Witte Huis. Hij heeft veel te doen met de gevolgen van COVID-19 in zijn land, maar ook met de massale migratie vanuit Mexico. Een nipte meerderheid van de Amerikanen vindt dat hij goed bezig is. Dat is meer dan Trump, maar veel minder dan Obama na 100 dagen presidentschap.

Na bijna 100 dagen in functie is de meerderheid van de Amerikanen tevreden over hun nieuwe president. Volgens een onderzoek van de Washington Post en de omroep Abc News is de 78-jarige Biden populairder dan zijn voorganger Donald Trump in dezelfde periode vier jaar geleden, maar minder populair dan Obama en Bush. Volgens het onderzoek is 52 procent tevreden met Biden. Bij Trump was dat maar 42 procent. In een vergelijkbaar onderzoek behaalde George W. Bush een tevredenheidscore van 63 procent en Barack Obama 69 procent.

Biden wordt vooral geprezen om zijn aanpak van de COVID-19 crisis in zijn land, dit wordt gesteund door 64 procent van de ondervraagden. De Verenigde Staten boekt  elke dag aanzienlijke vooruitgang in hun coronavaccinatiecampagne. Het aantal dagelijks geregistreerde nieuwe infecties ligt nog wel op een hoog niveau, maar de vrees voor een vierde golf is tot dusver niet uitgekomen.

Biden's aanpak van migratie aan de zuidgrens met Mexico wordt kritisch bekeken. 53 procent van de ondervraagden uitten hun negatieve mening in de enquête, slechts 37 procent was voorstander van de koers van Biden. De nieuwe regering wil het migratiebeleid menselijker maken dan Trump, maar staat onder druk doordat het aantal binnenkomende migranten en vluchtelingen uit Latijns-Amerika recent dramatisch is gestegen.

Biden zal aanstaande donderdag 100 dagen in functie zijn. In de verkiezingscampagne beloofde hij onder meer het diep verdeelde land te verenigen. De politieke fronten staan echter nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. De Republikeinen zijn kritisch over grote projecten zoals een grootschalig infrastructuurprogramma waarmee Biden de Amerikaanse economie wil stimuleren. In het geval van het COVID-19-stimuleringspakket van een biljoen dollar, gebruikten de Democraten een bemiddelingsproces voor begrotingswetten om het zonder de toestemming van de Republikeinen te kunnen doorvoeren.

Herta oppermachtig in saaie IndyCar-race, Van Kalmthout 9e

In de straten van St Petersburg in Florida is zondagavond de tweede race van het IndyCar-seizoen verreden. Dat leverde bepaald niet de spannendste race ooit, maar Colton Herta liet wel een indrukwekkende staaltje dominantie zien.

De race ging van start met polesitter Colton Herta en Jack Harvey op de eerste rij, Josef Newgarden en Simon Pagenaud op de tweede rij en Rinus van Kalmthout vanaf plek zeven. De eerste vier coureurs hielden hun plek vast, Van Kalmthout startte lekker en nam Pato O'Ward te grazen.

Na zestien ronden reed NASCAR-legende Jimmie Johnson zijn auto tegen de bandenstapel. Veel schade had hij niet, maar hij kreeg de auto er niet weg en gelijk kwamen er een paar naar binnen voor een pitstop, anticiperend op een mogelijke caution, die na een paar minuten dan toch kwam.

Het gros van het veld kwam geen pitstop maken tijdens de caution, dus bij de herstart reden Herta en Harvey weer voorop, voor Newgarden, Pagenaud, Bourdais en Van Kalmthout, die het zwaar had en gepasseerd werd door Graham Rahal. De Nederlander had het niet makkelijk, ook Alexander Rossi ging er na een stevig duel voorbij.

Veelvoudig kampioen Scott Dixon had ook weinig moeite met Van Kalmthout, net als O'Ward een ronde later - die werd echter teruggepakt en Takuma Sato nam ze beiden te grazen. Na dertig ronden kwam de Nederlander broodnodige nieuwe banden halen, voorin ging Newgarden voorbij aan Harvey, die steeds meer tijd begon te verliezen.

De top van het veld maakte een paar ronden later ook de eerste stop, waarna Rossi zijn auto na een duel met Rahal tegen de banden zette. Hij kon wel door, maar was zo goed als kansloos voor een fatsoenlijk resultaat. Herta had na de eerste pitstopronde de leiding gewoon weer in handen, voor Newgarden, Pagenaud en Harvey - Van Kalmthout reed op plek acht.

Marcus Ericsson kwam halverwege de race kijken bij Van Kalmthout en ging er vrij soepel langs, de Nederlander kwam met ruim dertig ronden te gaan in principe voor het laatst binnen, waarbij hij een plek verloor aan Scott McLaughlin. De rest kwam rond dat moment ook binnen, Herta behield zonder problemen de leidende positie.

Een nieuwe schuiver voor Johnson zorgde voor de eerste safety car-situatie van de race, waardoor Herta's voorsprong in het niks verdween. Bij de herstart hield hij wel de leiding vast, Newgarden, Pagenaud en Harvey volgden en Van Kalmthout reed op plek negen. Ed Jones zorgde voor een korte volgende caution en dus een nieuwe herstart.

Herta kwam opnieuw niet in de problemen en dit keer reed hij in één streep door naar een bijzonder overtuigende overwinning, voor Newgarden en Pagenaud - Van Kalmthout finishte uiteindelijk als negende.

Nadal wint voor de twaalfde keer in Barcelona

Rafael Nadal heeft voor de twaalfde keer het graveltoernooi in Barcelona gewonnen. Gemakkelijk ging dit echter niet in de finale tegen Stefanos Tsitsipas.

Het leek aanvankelijk nog een simpele zege van Nadal te gaan worden. Hij won de eerste set met 6-4 en kreeg in de tweede set bij een stand van 5-4 twee matchpoints op de service van de Griek. Op dat moment keerde echter de wedstrijd want Tsitsipas behield zijn service en won uiteindelijk in een tiebreak de tweede set. 

In de derde set bleef het lang spannend maar aan het eind was het toch Nadal die de wedstrijd met 7-5 beslistte in zijn voordeel. 

Man bewaart 30.000 euro in chipszak, aangehouden door Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft tijdens de controle van een trein bij Breda een Italiaanse man aangehouden op verdenking van witwassen.

Marechaussees controleerden de trein omdat regelmatig personen zonder geldige reisdocumenten aan worden getroffen in de internationale trein. Toen ze een Italiaanse man om zijn identiteitspapieren vroegen kwamen ze na controle in het opsporingsregister erachter dat de man als ongewenst vreemdeling vermeld stond.

Tijdens de fouillering die volgde troffen marechaussees 3.540 euro aan in zijn kleding. In zijn tas vonden ze een zak chips die zwaarder aanvoelde dan normaal. Uiteindelijk troffen de marechaussees pakketten met bankbiljetten aan in de zak, in totaal 29.900 euro.

De man is aangehouden voor witwassen, het geld (33.440 euro) is in beslag genomen. De Marechaussee in Hoogerheide zal verder onderzoek doen naar de verdachte.

Waar is de ontzetting na moord op 7-jarige zwart meisje?

De 7-jarige Jaslyn Adams zat met haar vader in de auto te wachten om een bestelling te plaatsen bij de plaatselijke McDonalds. Een paar seconden later was zij dood. Doorzeefd met zes kogels door een mogelijke aanslag op de vader door twee mannen, éen daarvan is inmiddels geïdentificeerd als Marion Lewis.

Getuigen meldden dat twee mannen uit een auto sprongen en in de auto van Adams schoten. De politie gaat uit van 45 schoten in totaal, de vader werd geraakt door één kogel en overleefde de schietpartij.

Geen zware protesten van de Antifa-kleuters, geen Black Lives Matter-marsen door de straten van Chicago om gerechtigheid te eisen, geen verkapte doodsbedreigingen van bekende NBA-basketbalspelers zoals Lebron James aan het adres van de dader. Nope. Doodse stilte. Doodse stilte voor dit zoveelste slachtoffer van zwart-tegen-zwart geweld in de VS.

In Chicago is 75% van de dodelijke slachtoffers zwart en 71% van de daders zwart. De zo zwaar onder vuur liggende politie van Chicago ging echter wel direct op zoek naar de verdachte en zorgde ervoor dat Lewis op zijn vlucht voor de politie vast kwam te zitten met zijn auto. Snel probeerde hij een andere auto te stelen, maar op dat moment wist de politie hem in te rekenen.

Lewis wordt moord ten laste gelegd, naast nog een aantal andere zware aanklachten. Ook is de politie nog op zoek naar andere verdachten in deze waanzinnige schietpartij.

Lebron James
Eerder deze week werd een zwarte tiener door een blanke politieagent gedood, nadat zij met een mes als een dolle op omstanders aan het insteken was. De agent schoot, na het roepen van een aantal waarschuwingen, om erger te voorkomen en dat kwam hem op grote kritiek te staan.

Zelfs basketballer James wist met een tweet een gevaarlijke haatcampagne tegen de man te starten door een foto van de agent aan zijn vijftig miljoen Twitter-volgers te laten zien met het onderschrift: "Jij bent de volgende! #verantwoording". Een tweet die hij na veel commentaar lafjes verwijderde.

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Utrecht heeft in een leuk met FC Twente met 1-2 gewonnen, dat na 5 oktober niet meer wist te winnen in Enschede.

Na een half uur spelen kwam FC Twente terecht op een 1-0 voorsprong dankzij Danilo, die zijn vijftiende treffer van het seizoen maakte voor de ploeg uit Enschede. Na de rust gaf Twente het in het eerste kwartier van de tweede helft de wedstrijd volledig uit handen. Eerste maakte Sander van de Streek de gelijkmaker en niet veel later zorgde Gyrano Kerk voor de 1-2. Van der Streek kreeg ook nog een grote kans op 1-3, maar hij schoot een penalty over.

Door de zege stijgt FC Utrecht naar de zesde plaats. Utrecht klimt ten koste van FC Groningen naar de zesde plek en is bijna zeker van de play-offs. Twente staat nu op de negende plaats.

FC Twente

1 - 2

FC Utrecht

 28' Danilo    49' v.d.Streek
 55' Kerk
 
 Gele kaart: Drommel, Pierie,Oosterwolde, (FC Twente), Elia,Janssen, v.d.Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 4.000
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: v.d.Streek mist strafschop (60)
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pierie (Dumic/66)
Oosterwolde (Markelo/76)
Smal
Zerrouki
Roemeratoe
Bosch (Rots/ 76)
Narsingh
Danilo
Menig
  Oelschlägel
Ter Avest (Bergström/72)
v.d.Maarel
Janssen
Warmerdam
Maher
v.d.Streek (Emanuelson/ 85)
v.Overeem
Boussaid (Sylla/85)
Kerk
Elia (Ramselaar/67)

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Feyenoord is er niet in geslaagd om Vitesse te verdringen van de belangrijke vierde plaats in de Eredivisie. De Rotterdammers kwamen in De Kuip niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Daarnaast werd ook Steven Berghuis met een terechte rode kaart van het veld werd gestuurd.

Feyenoord en Vitesse kregen een aantal prima kansen om de score te openen, maar de keepers Justin Bijlow en Remko Pasveer waren de uitblinkers bij beide ploegen en zo bleef het 0-0 tussen de nummer vier en vijf van de eredivisie.

Naast het teleurstellende gelijkspel raakte Feyenoord ook nog Steven Berghuis kwijt met een rode kaart. Een kwartier voor tijd werd hij na een tackle van achteren terecht van het veld gestuurd. Mogelijk mist hij komende wedstrijden voor Feyenoord.

Met nog vier speelrondes te gaan heeft Feyenoord als nummer vijf twee punten achterstand op nummer vier Vitesse, maar de Rotterdammers hebben wel een beter doelsaldo dan de ploeg uit Arnhem.

Feyenoord

0 - 0

Vitesse

 
 Gele kaart: Toornstra, Malacia, (Feyenoord), Hajek,Wittek, Bazoer,Tronstad, (Vitesse)
 Rode kaart: Berghuis (75) (Feyenoord)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 6.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Diemers (Fer/46)
Toornstra
Kökçü
Berghuis
Linssen (Bozenik/72)
Sinisterra (Baldé/79)
  Pasveer
Oroz (Touré/72)
Doekhi
Bazoer
Hajek
Wittek (Manhoef/ 78)
Tronstad
Tannane
Bero
Broja (Gong/ 85)
Openda (Darfalou/85)

Duizenden Engelsen protesteren tegen vaccinatiepaspoort

Duizenden Engelsen zijn zaterdag naar de hoofdstad Londen gekomen om onder andere te protesteren tegen het voornemen van de Engelse regering om een vaccinatiepaspoort in te voeren.


Protest tegen vaccinatiepaspoort (Bron: YouTube)

Tijdens de 'Unite for Freedom'-demonstratie klonk het uit duizenden kelen "Medical freedom!". Ook werden borden omhoog gehouden met teksten als "Vrijheid is niet onderhandelbaar" en "Geen nieuw normaal".

Acteur en kandidaat-burgemeester Laurence Fox was als coronacriticus ook aanwezig. Hij tweette ondertussen "We staan samen voor vrijheid. Wat een mooie dag, met de beste mensen."

Tijdens de demonstratie werd vanzelfsprekend geen anderhalvemeter afstand gehouden en de aantallen mensen met een mondkapje op waren op de vingers van één hand te tellen. Organisatoren van de demonstratie hadden deelnemers opgeroepen om vooral zoveel mogelijk herrie te maken, maar wel op afstand van elkaar te blijven.

Alhoewel in Engeland de coronamaatregelen al flink zijn versoepeld, kwamen de duizenden toch bijeen om te protesteren. Op 17 mei wil de Engelse regering namelijk het coronapaspoort introduceren, waarmee vrij naar het buitenland gereisd kan worden en reizigers na terugkomst niet meer in quarantaine hoeven te blijven.

De Engelse ombudsman had al gewaarschuwd voor het creeëren van een mogelijke tweedeling in het land. Discriminatie van armen, migranten en etnische minderheden ligt zodoende op de loer.

In Engeland heeft inmiddels meer dan de helft van de ruim 66 miljoen mensen tellende bevolking de eerste prik gekregen.

Pogacar de beste in Luik-Bastenaken-Luik

De 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik is gewonnen door Tadej Pogacar. In een millimetersprint was hij net iets sneller dan wereldkampioen Julian Alaphilippe. David Gaudu mocht mee op het podium in Luik.

De eerste uren in Luik-Bastenaken-Luik deed het peloton zoals verwacht rustig aan, waardoor een kopgroep meer dan tien minuten kreeg van het peloton. Jumbo-Visma, Deceuninck Quick-Step, UAE en Movistar deden om beurten het kopwerk in het peloton, waardoor de voorsprong van de kopgroep langzaam aan zakte.

Maar het was Ineos dat de koers hard maakte. Op La Redoute, op iets meer dan dertig kilometer van de streep, trok de Britse ploeg hard door en er ontstond een kopgroep van vijftien, met allemaal grote namen. Alleen Julian Alaphilippe had de slag gemist en zijn ploeg zette de scheve situatie recht.

Op de volgende beklimming, de Cote des Forges, was het opnieuw Ineos dat aanvallend koerste. Het lukte uiteindelijk om Richard Carapaz vooruit te sturen en begon de slotbeklimming met een twintigtal seconden voorsprong, maar op de La Roche-aux-Faucons werd hij snel gegrepen, al had dat voor Carapaz weinig uitgemaakt want na afloop werd hij gediskwalificeerd vanwege illegaal dalen.

Op de La Roche-aux-Faucons zou er uiteindelijk vijf renners overblijven: Alaphilippe, Tadej Pogacar, Michael Woods, David Gaudu en Alejandro Valverde en die bleven tot aan de streep vooruit. Valverde begon als eerste aan de sprint. De Spanjaard, die vandaag 41 werd, begon de sprint van veel te ver en zag al snel Alaphlippe over zich heen komen. De wereldkampioen mocht even hopen op zijn eerste winst in Luik-Bastenaken-Luik, maar vlak voor de meet ging Pogacar hem voorbij, die daarmee zijn eerste monument pakte in zijn jonge carriere.

Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft zich zondag officieus gekroond tot kampioen van Nederland. De Eredivisie-koploper won in de Johan Cruijff ArenA door twee goals van Davy Klaassen met 2-0 van AZ, waardoor de Amsterdamse club nog maar één punt nodig heeft om officieel kampioen te worden.

Na een vermakelijke eerste helft, met kansen voor Ajax en AZ was het bij rust 0-0. Na de rust waren de Amsterdammers de betere ploeg en halverwege de tweede helft kwam Ajax op voorsprong dankzij Davy Klaassen. De thuisploeg kwam daarna niet meer in de problemen en in de extra tijd kopte Klaassen de 2-0 binnen.

Ajax komt door de zege op 76 punten en dat zijn er, met nog vier speelronden te gaan, twaalf meer dan PSV. Een puntje tegen FC Emmen is voldoende om volgende week kampioen te worden in de Johan Cruijff Arena.

AFC Ajax

2 - 0

AZ

 67' Klaassen
 90' Klaassen
   
 
 Gele kaart: , Karlsson, (AZ)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Rensch (Mazraoui/ 65)
J.Timber
Martínez
Tagliafico
Álvarez
Klaassen
Gravenberch
Antony (Neres/64)
Haller (Brobbey/85)
Tadic (Idrissi/90 2)
  Bizot
Sugawara
Letschert (Leeuwin/ 90 2)
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson (De Wit/73)
T.Koopmeiners
Stengs
Boadu
Karlsson (Reijnders/78)

COVID-19 : India smeekt om zuurstof, patiënten sterven op straat

Voor de vierde dag achter elkaar vestigt India een triest wereldrecord met bijna 350.000 nieuwe COVID-19-besmettingen en bijna 2800 doden binnen 24 uur. Er is een groot tekort aan zuurstof om alle patiënten te beademen. Dit geeft hartverscheurende situaties van naar adem snakkende mensen die door zuurstofgebrek sterven voordat ze bij een ziekenhuis zijn. "Het virus slikt de mensen van onze stad als een monster op.” Meer hierover in het AD.

Mensen gaan met hun doodzieke familieleden langs meerdere ziekenhuizen tot ze een ziekenhuis vinden met plaats en zuurstof. Ze bellen in het rond en vragen wanhopig op social media of iemand weet waar ze terecht kunnen. Veel ziekenhuizen moeten patiënten weigeren omdat er gewoon geen bedden en zuurstof voor de beademingsapparatuur beschikbaar zijn.

Dit heeft tot gevolg dat voor de deuren van de ziekenhuizen of zelfs op straat doodzieke mensen op brancards liggen. Er wordt gesmeekt om zuurstof en opname, maar voor velen komt de hulp te laat en zij sterven voor de poort van het ziekenhuis. Ook de mensen voor wie wel plaats was voor opname overlijden in het ziekenhuis doordat er geen zuurstof meer beschikbaar is.

De gezondheidszorg in het land dreigt te bezwijken onder deze nieuwe, dodelijke coronagolf. Ziekenhuizen hebben moeite om voldoende apparatuur en medicijnen, die tegen woekerprijzen worden verkocht, in te slaan.

De regering heeft inmiddels bedrijven gevraagd de productie van zuurstof en andere levensreddende medicijnen op te hogen. Militaire vliegtuigen en treinen zijn ingezet om de broodnodige zuurstofvoorraden vanuit andere delen van het land naar Delhi te transporteren. Ook vanuit het buitenland komt hulp voor zuurstof, onder meer van de Verenigde Staten en buurland Pakistan.

Drama op corona-ic in ziekenhuis Bagdad: 82 doden door ontplofte zuurstoftank

Zeker 82 mensen zijn afgelopen nacht omgekomen bij een ziekenhuisbrand in Bagdad, na een explosie op een ic-afdeling voor coronapatiënten. Bij de brand/explosie zijn minstens 110 mensen gewond geraakt. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Irak. De brand werd veroorzaakt door de ontploffing van een of meerdere zuurstoftanks. De top van het ziekenhuis is direct ontslagen wegens nalatigheid. Meer hierover in het AD.

In de bovenste tweet lijkt het moment van explosie te zijn weergegeven. 

Supermaan te zien op Koningsdag

Deze Koningsdag zien we in Nederland een supermaan. Het is de eerste supermaan op een koninklijke feestdag sinds 1909. Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% feller dan normaal. De eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127.

De volle maan komt op 27 april om 21:40 uur op. Om de supermaan te zien moet je naar het zuidoosten kijken. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. De avondklok kan gewoon worden gerespecteerd, want de supermaan is gewoon vanuit je woning zichtbaar.

Indonesische onderzeeër in drieën gebroken op zeebodem teruggevonden

De Indonesische onderzeeër die woensdag voor de kust van Bali is gezonken, is in drie stukken gespleten op de zeebodem gevonden, zeggen functionarissen. Alle 53 bemanningsleden zijn om het leven gekomen.

Ambtenaren van de marine vertelden vandaag dat ze vroeg in morgen de onderzeeër hadden gelokaliseerd, deze zou meer dan 800 meter diep liggen. Een door Singapore uitgeleend onderwaterreddingsvoertuig werd naar beneden gestuurd om visuele bevestiging van het wrak te krijgen.

De verklaring van vandaag kwam een dag nadat het Indonesische leger had bevestigd dat er brokstukken van de onderzeeër, inclusief gebedsmatten, waren aangetroffen in het gebied waar de duikboot het contact verloor.

De stafchef van de marine, Yudo Margono, zei dat er inmiddels meer items van de onderzeeër waren geborgen, waaronder een anker en veiligheidspakken voor de bemanning.

"De KRI Nanggala is verdeeld in drie delen: de romp van het schip, de achtersteven van het schip en de belangrijkste delen zijn allemaal gescheiden, waarbij het grootste deel gebarsten is gevonden", vertelde hij zondag aan verslaggevers.

Het hoofd van het Indonesische leger, Hadi Tjahjanto, bevestigde dat er geen kans was om een van de bemanningsleden in leven te vinden.

"Met diepe droefheid kan ik zeggen dat alle 53 personeelsleden aan boord zijn omgekomen", vertelde hij aan verslaggevers.

Deskundigen hadden eerder al aangegeven dat de diepte waarop de onderzeeër uiteindelijk werd gevonden geen overlevingskansen bood, omdat de duikboot niet voor die diepte geschikt was daarnaast was er maar een hoeveelheid zuurstof aanwezig die toereikend was tot gisteren.

Zie ook: Bemanning vermiste onderzeeër heeft nog slechts voor twee dagen zuurstof

 

COVID-19: 8079 nieuwe besmettingen en 11 doden, totaal 1.461.137 en 17.049

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8079 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.461.137 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 207 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1691 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 48 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 841 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 11 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.049 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Museumplein dicht, dan maar koffiedrinken op de Dam

Aangezien het Museumplein is afgezet met hekwerk vanwege onderhoud, kan er daar niet gedemonstreerd worden.  De actievoerders hebben besloten om uit te wijken naar de Nieuwmarkt en vandaar naar de Dam te lopen. Het protest richt zich nog steeds tegen het Nederlandse coronabeleid.

Vrijdag heeft de rechtbank een achttal gebiedsverboden ongeldig verklaard, hierop heeft het OM aangegeven vandaag niet te handhaven op de honderden gebiedsverboden voor het Museumplein.

Dennis pakt eerste Formule E-zege, Nederlanders vallen tegen

Jake Dennis heeft zijn eerste overwinning in de Formule E te pakken. De Britse rookie van BMW Andretti schreef zondag de tweede race op het circuit van Valencia op zijn naam, waar het in tegenstelling tot zaterdag droog was.

De Nederlanders hadden in de kwalificatie pech: zij reden in de eerste groep, waarna de andere groepen op een steeds drogere baan reden. Kansloos dus, Robin Frijns vertrok als zestiende, Nyck de Vries als achttiende. De Britse fans konden juichen: Jake Dennis had poleposition, Alex Lynn stond naast hem, Tom Blomqvist en Oliver Turvey vertrokken vanaf rij twee.

Dennis en Lynn behielden hun posities bij de start, Blomqvist werd gepasseerd door Turvey en Norman Nato. Zo bleef men rijden, na een kwartier werd het Attack Mode-bal voorin geopend door Turvey, maar de eerste ronde veranderde vooral wat in het voordeel van André Lotterer: hij timede het iets later en pakte in zijn laatste minuut zowel Turvey als Jean-Eric Vergne, waardoor hij doorschoof naar plek vier, achter Dennis, Lynn en Nato.

De tweede Attack Mode-ronde werd met minder dan twintig minuten te gaan geopend, hoewel de top-5 nog even wachtte. Lynn ging op dat moment na een tikje van Nato van de baan en verloor vier posities, Dennis profiteerde van het plotselinge gat achter hem door zijn Attack Mode te pakken en daarbij geen positie in te leveren. Dennis had zo na de tweede en laatste Attack Mode-ronde de leiding gewoon nog in handen, inmiddels voor Nato en Lotterer, met René Rast en Oliver Rowland daar weer achter.

Voor Nato viel de podiumdroom in de slotminuten zo goed als zeker in duigen: hij kreeg vijf seconden tijdstraf voor het van de baan tikken van Lynn, die zich langzaam naar voren knokte en met een inhaalactie op Rast naar de virtuele derde plek reed.

Dennis wist door even te vertragen nog nét te voorkomen dat er een extra ronde gereden moest worden, wat perfect uitkwam: hij reed naar de overwinning, voor Lotterer en Lynn, terwijl ook Rowland in de stand nog voorbij de als tweede over de finish gekomen Nato ging. De Vries finishte als zestiende, Frijns werd uiteindelijk negentiende.

Uitslag FC Emmen - Heracles Almelo

FC Emmen heeft thuis met 3-1 gewonnen van Heracles Almelo. Door de winst staat de ploeg voor het eerst sinds begin november niet meer op een van de twee directe degradatieplekken.

Het was een vermakelijke eerste helft al waren de grote kansen echte schaars. Vlak voor rust was het Vlak die voor Emmen voor gevaar zorgde: binnen tien tellen viel de bal op paal en lat, overigens beide keren via een speler van Heracles.

Emmen kwam in de 58e minuut op voorsprong nadat de bal op de stop ging na een overtreding op Michael de Leeuw. De Leeuw benutte de strafschop vervolgens zelf. In de 82e minuut maakte Heracles de gelijkmaker. Vloet scoorde de 1-1 uit een penalty. Het was vlak voor tijd wederom De Leeuw die na een uithaal de 2-1 maakte. In blessuretijd maakte De Leeuw er nog 3-1 van en dus een hattrick.

FC Emmen

3 - 1

Heracles Almelo

 58' De Leeuw(pen)
 89' De Leeuw
 90+1' De Leeuw
   82' Vloet (pen)
 
 Gele kaart: Verrips, (FC Emmen), De la Torre, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 987
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Bijl
Araujo
Veendorp
Cavlan
Vlak
Pena
Bernadou (Ben Moussa/ 77)
K.Frei
De Leeuw
Adzic (Gladon/70)
  Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata
Schoofs
Vloet (Kiomourtzoglou/85)
De la Torre
Lunding (Azzaoui/63)
Bakis (Kutucu/63)
Burgzorg (Szöke/73)

Sanne Wevers verovert zilveren medaille op balk bij EK turnen

Sanne Wevers heeft zondag bij de Europese kampioenschappen turnen in Bazel zilver veroverd op de balk. Haar tweelingzus Lieke Wevers werd zevende en voorlaatste in de balkfinale. Het goud ging naar de Française Melanie de Jesus dos Santos.

De 29-jarige Sanne Wevers kwam van alle finalisten als eerste in actie en de olympisch kampioene van Rio 2016 noteerde een fraaie score van 13,866. Ze moest alleen haar meerdere erkennen in Melanie de Jesus dos Santos. De Française turnde een moeilijkere oefening dan Wevers en werd daarvoor beloond. Ze won het goud met een score van 13,900.

Wevers' tweelingzus Lieke kwam niet in aanmerking voor de medailles. De 29-jarige turnster viel al vroeg in haar oefening van de balk en werd uiteindelijk zevende.

De Roemeense titelverdedigster Larisa Iordache, die bij de kwalificaties de hoogste score had genoteerd, moest de finale aan haar voorbij laten gaan vanwege een nierinfectie.

Het nutteloze feitje van de dag: Langste waterglijbaan

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als Rollercoaster Tycoon-speler bouwden velen van ons lange waterglijbanen maar ze kwamen meestal niet in de buurt van de glijbaan in Penang, Maleisië. Want wist je dat met 1.111 meter deze waterglijbaan de langste (waar je met een binnenband in moet)  ter wereld is? De baan loopt meer dan een kilometer lang tussen de bomen en je moet via een 420 lange stoeltjeslift naar het begin van de glijbaan. Gelukkig wacht je dan een lekkere glijbeurt naar beneden:

Vollering klopt Van Vleuten en wint Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Ze won de sprint van een kopgroep van vijf. Annemiek van Vleuten werd tweede, voor Elisa Longo Borghini.

Op 35 kilometer van de streep werd de finale geopend. Op de Côte de la Redoute wisten Cecili Ludwig Uttrup (FDJ) Ashleigh Moolman (SD-Worx) en Lucinda Brand (trek-Segafredo) weg te rijden uit het peloton. De drie rensters namen een dertigtal seconden voorsprong, waarachter verschillende ploegen de achtervolging leidde. Vlak voor de Côte de la Roche-aux-Faucons werd de kopgroep ingerekend.

Op de Côte de la Roche-aux-Faucons, de laatste beklimming van de dag, bepaalde wereldkampioene Anna van der Breggen het tempo. Marianne Vos bleef er lange tijd aan hangen, maar met nog 150 meter tot de top moest ze alsnog afhaken. Vos wist toch nog terug te komen, maar op de uitloper na een aanval van Annemiek van Vleuten moest ze definitief eraf.

Er zou een kopgroep van vijf overblijven: Van der Breggen, Demi Vollering, Van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini. Van der Breggen had met Vollering een ploeggenote erbij en de wereldkampioene trok volledig de kaart van haar. Tot aan de laatste 300 meter hield ze het tempo hoog, waarna Vollering het met overtuiging afmaakte, voor Van Vleuten. Longo Borghini maakte het podium vol in de jubileumeditie van Luik-Bastenaken-Luik.

Franse anti-terrorisme eenheid neemt onderzoek moord door moslim over

Een politieagente is deze week in het Zuidwesten van Parijs vermoord. De moordenaar, een 36-jarige moslim uit Tunesië, leefde nog maar kort in het westerse Frankrijk en is bij de aanslag doodgeschoten door de politie. Inmiddels heeft de anti-terreur-aanklager het dossier overgenomen.

Frankrijk ligt al langer onder vuur van moslimterroristen. Het land heeft daarom ook grote plannen om moslimextremisten hard aan te pakken, vooral na de onthoofding van leraar Samuel Paty door een moslim in 2020. Een paar dagen daarna stak een moslim drie kerkgangers neer. Subsidies aan twijfelachtige moskeeën zijn stopgezet en de regering onder leiding van Emmanuel Macron broedt op meer acties.

De 49-jarige agente werd bij de ingang van een politiebureau neergestoken. Getuigen melden dat de dader geruime tijd buiten het bureau telefonerend rondliep. Toen de ongewapende agente de deur uitkwam stak hij haar met een mes in de nek, ondertussen de door terroristen beroemd gemaakte leus Allah Akbar schreeuwend.

De anti-terreureenheid zegt het onderzoek overgenomen te hebben vanwege het gedrag van de dader rondom de moord, wat de dader schreeuwde en het feit dat een politieagente werd aangevallen. De dader was nog niet bekend bij de politie, het slachtoffer is volgens bronnen een moeder van twee kinderen.

Frankrijks minister van Binnenlandse Zaken reageerde met afschuw op de moord. "Onze vastberadenheid om terrorisme in al zijn vormen te bestrijden is even vastberaden als altijd", aldus Jean Castex.

Robertson, Williams en Wilson eenvoudig naar kwartfinales WK snooker

Mark Williams en Neil Robertson hebben zich zaterdag tamelijk eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WK snooker. Ook Kyren Wilson plaatste zich voor de kwartfinale in The Crucible in Sheffield.

Neil Robertson, de wereldkampioen van 2010, begon de dag met een 9-7-voorsprong tegen Jack Lisowski en de Australiër bouwde de voorsprong met breaks van 126 en 87 uit naar een riante voorsprong. Lisowski kwam nog wel wat terug, maar Robertson kwam nooit meer in de problemen en sloot zijn tweede ronde af met een break van 99. Hij treft nu Kyren Wilson, de verliezende finalist van vorig jaar. De 29-jarige Engelsman won met 13-10 van zijn landgenoot Barry Hawkins.

Ook Mark Williams staat in de kwartfinales van het WK snooker. De drievoudig wereldkampioen moest het in de tweede ronde opnemen tegen John Higgins, die zelf vier wereldtitels op zijn naam heeft staan. Higgins begon ook goed aan de wedstrijd en zou met 3-1 voorkomen, daarna wist Williams maar liefst negen frames op rij te winnen. De Welshman kwam vervolgens niet meer in de problemen tegen Higgins en speelt tegen de winnaar van het duel tussen Mark Allen en drievoudig wereldkampioen Mark Selby. Na een sessie staat Selby met 6-2 voor.

UFC: gruwelijke blessure doet MMA-spektakel vergeten

Drie titelgevechten op één avond trok 15.000 man in het corona-liberale Florida, voor het eerst sinds tijden raasde het gejoel van het uitzinnige publiek weer over de octagon. MMA-gala UFC 261 bracht ongekend spektakel, maar ook de meest gruwelijke blessure die een sporter kan krijgen.

De hoofdpartij ging tussen weltergewichtkampioen Kamaru Usman en uitdager Jorge Masvidal. Masvidal is een echte straatvechter die in zijn jonge jaren furore maakte als vechter in de illegale achertuingevechten. Usman is een ijzersterke kampioen die sinds zijn MMA-debuut in 2012 nog maar één verliespartij heeft geïncasseerd, in 2013 verloor hij door een wurggreep.


Usman vs Masvidal (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Usman heeft inmiddels al weer vier succesvolle titelgevechten achter de rug en Masvidal zou de vijfde moeten worden. Maar Masvidal begon brutaal aan het gevecht. Flink afgetraind en vol zelfvertrouwen sprong hij de al veertien gevechten ongeslagen Nigeriaan tegemoet. 

Usman hield zich koel en bestudeerde Masvidal nauwkeurig in die eerste ronde. De snelheid en beweeglijkheid van Masvidal zorgde voor terughoudendheid bij de kampioen. Totdat de eerste minuut in de tweede ronde voorbij was... 

Vanuit het niets kwam een keiharde rechtse directe en die sloeg al het zweet van, inclusief het bewustzijn uit, Masvidal's hoofd. Twee, drie hammer fists waren daarna voldoende om het goud weer omgehangen te krijgen.

Zhang Weili vs. Rose Namajunas
Namajunas is de tweede die kampioen Zhang mag uitdagen, nadat de kampioen in 2019 de kampioensgordel overnam van Jessica Andrade en die daarna éénmaal in een bloederig gevecht verdedigde tegen de Poolse hardhitter Joanna Jedrzejczyk.

Andrade had de titel overgenomen van Namajunas, dus zij was extra gemotiveerd om die titel weer  terug te pakken tegen de sterke Chinese, die in de kooi inmiddels ook al weer zeven jaar ongeslagen is.

Het gevecht duurde niet lang en een high kick van Namajunas landde precies en keihard in de nek van Zhang. Zij stortte buiten bewustzijn op het canvas, probeerde op te staan, maar het lichaam weigerde. Zo kreeg Namajunas de kampioensgordel na bijna twee jaar weer omgehangen.

Valentina Shevshenko vs Jessica Andrade
Andrade vecht tegenwoordig in het vlieggewicht en in haar titelgevecht tegen Shevshenko had ze niets in te brengen. Het sterke punt van Andrade, het grondwerk, was totaal onzichtbaar. De striker Shevshenko domineerde het grondgevecht zelfs volledig.

Een moegestreden Andrade werd zelfs in een crucifix gelegd, waarna de ellebogen van Shevchenko het gezicht bombardeerde met voltreffers. Gelukkig was de scheidsrechter alert en verloste Andrade van het vooruitzicht van nog meer schade. Shevchenko blijft de onbevreesde kampioen.

Horrorblessure
Dan de horrorblessure van Chris Weidman. Uriah Hall was zijn tegenstander gedurende zeventien seconden. Daarna trapte Weidman keihard op de verdedigende scheen van Hall, waardoor Weidman zijn onderbeen brak. Als reflex zocht hij steun op zijn gebroken been, waarna deze net zo hard weer dubbel klapte. Woorden schieten tekort bij het aanzicht van zo'n pijnlijke blessure.

Jimmy Crute onderging ook een flinke pijniging tegen Anthony Smith. De trappen van Smith waren dermate effectief dat de zenuwen in het been van Crute begonnen te protesteren. Het linkerbeen van Crute weigerde dienst. Crute wilde wel verder, maar de spontaan ontstane klapvoet van Crute besloot anders en de scheids was het daar mee eens.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!

Volledige uitslag UFC 261:
Kamaru Usman verslaat Jorge Masvidal na knockout (stoten, ronde 2)
Rose Namajunas verslaat Weili Zhang na knockout (head kick, ronde 2)
Valentina Shevchenko verslaat Jéssica Andrade na TKO (stoten, ronde 2)
Uriah Hall verslaat Chris Weidman na TKO (blessure, ronde 1)
Anthony Smith verslaat Jimmy Crute na TKO (blessure, ronde 1)
Randy Brown verslaat Alex Oliveira na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Dwight Grant verslaat Stefan Sekulić na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Brendan Allen verslaat Karl Roberson na opgave (straight ankle lock, ronde 1)
Pat Sabatini verslaat Tristan Connelly na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Danaa Batgerel verslaat Kevin Natividad na TKO (stoten, ronde 1)
Rodrigo Vargas verslaat Rongzhu na jurybesluit (30-26, 29-28 x2)
Jeff Molina verslaat Aoriqileng na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Ariane Carnelossi verslaat Na Liang na TKO (stoten, ronde 2) 

Canon in fanbases, van Star Wars tot Doctor Who

Ghostbusters, Star Wars, Star Trek, Doctor Who en vele anderen; in de laatste jaren is het gemeengoed om Canon, of de geschiedenis van personages en gebeurtenissen van veelal geliefde franchises, aan te passen (vrouwelijke Ghostbusters) of zelfs retroactief te veranderen (de 'vergeten' voorgaande regeneraties van the Doctor in Doctor Who) om bepaalde vinkjes te kunnen zetten of 'moderner' te worden.

The Critical Drinker legt uit waarom echte fans hier veelal fel op reageren (en nee, dat heeft niets te maken met racisme, seksisme of wel 'isme' dan ook, maar met een vaak zeer uitgebreide investering van tijd en interesse die teniet wordt gedaan door een of andere nieuwe CEO die hokjesgeil is).

Sowieso kan ik iedereen de scherpe analyses van The Critical Drinker aanbevelen.

FOK! Wat een weer: eerst bewolkt, later zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er is vrij veel bewolking. Deze lost in de loop van de dag geleidelijk op en de zon komt dan op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 12°C. De noord- tot noordoostenwind wordt matig, vlak aan zee later vrij krachtig en aan de zuidwestkust mogelijk krachtig. Later in de avond neemt de wind af.

Komende nacht is er weinig bewolking. In het noorden en oosten ontstaan mogelijk enkele mistbanken. De minima liggen tussen 4°C aan de kust en -3°C plaatselijk in het oosten en noordoosten. De wind is zwak en komt uit noord tot noordoost.

Maandag overdag is er vrij veel zon. Vooral in het noorden komen ook enkele wolkenvelden voor. De middagtemperatuur ligt tussen 9°C in het noordelijk kustgebied en 15°C in het zuiden. De wind is noord tot noordoost, zwak tot matig, aan de zuidwestkust later af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Een mooie dag in het koolzaadveld achter huize qltel (Foto: qltel)
Een mooie dag in het koolzaadveld achter huize qltel (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Terrassen open bij code zwart, wat ga je doen?

Een populair cafe in Nijmegen houdt woensdag zijn terras gesloten. De eigenaar vindt het niet verantwoord om open te gaan volgens de richtlijnen van het kabinet, als het in de Ziekenhuizen code zwart dreigt te worden. 

Wat doe jij als de terassen open gaan terwijl het in ziekenhuizen code zwart is. Ga je op je balkon of in de tuin zitten met een lekker drankje, of ren je woensdag direct naar het dichtstbijzijnde terras om je 'vrijheid' te vieren?

Terras ( Pixabay)
Terras ( Pixabay)

Van Kalmthout 7e in IndyCar-kwalificatie St Petersburg

Rinus van Kalmthout heeft een uitstekende kwalificatie achter de rug in de IndyCar Series. In de straten van St Petersburg in Florida greep de Nederlander de zevende startpositie voor de race van zondag, die vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd te zien is op Ziggo Sport.

Met een goede ronde in de eerste kwalificatiesessie plaatste Van Kalmthout zich voor de tweede sessie, waarin de top-6 uit de twee groepen van ronde één in actie komt. De snelste zes plaatsten zich voor de Fast Six, waarin de eerste drie startrijen verdeeld worden, maar daar greep de jonge Nederlander nét naast.

De poleposition ging naar Colton Herta, die Jack Harvey dik twee tienden te snel af was. Oud-kampioenen Josef Newgarden en Simon Pagenaud vertrekken vanaf de tweede rij, voor Sebastien Bourdais en Pato O'Ward, terwijl Van Kalmthout niemand minder dan grootheid Scott Dixon naast zich heeft op de grid.

Turkije begint offensief tegen PKK in Irak

Het Turkse leger is een nieuw offensief gestart tegen militante Koerden in Noord-Irak. "Heldhaftige commando's van de heroïsche Turkse strijdkrachten bevinden zich in Noord-Irak", twitterde het Turkse ministerie van Defensie, zonder details te geven over het aantal betrokken soldaten. Volgens berichten in de Turkse media landden helikoptercommando's in de Metina-regio terwijl Turkse straaljagers doelen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) bombardeerden.

Op de Turkse televisie waren parachutisten en schietende soldaten te zien. Staatshoofd Recep Tayyip Erdogan zei in een videoverbinding met het commandocentrum van "Operation Krallen-Blitz" dat de missie tot doel had de "terreurdreiging" langs de Turkse zuidgrens volledig te beëindigen. Hij wendde zich tot de PKK en zei: "Er is geen plaats voor de separatistische terreurorganisatie in de toekomst van Turkije, Irak of Syrië. Turkije zal vechten totdat we deze moorddadige bendes hebben uitgeroeid".

Turkije beschouwt Noord-Irak als een toevluchtsoord voor de PKK, die door Ankara en de meeste westerse staten wordt geclassificeerd als een "terroristische organisatie". Turkse vliegtuigen voeren regelmatig vanuit de lucht Koerdische milities aan in het bergachtige noorden van Irak. De PKK voert sinds 1984 een guerrillastrijd tegen de Turkse staat, die aanvankelijk gericht was op de Koerdische onafhankelijkheid. De Turkse veiligheidsautoriteiten reageerden met harde hand terug. In het langdurende conflict zijn al tienduizenden mensen omgekomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.