Pidcock sprint naar zege in Brabantse Pijl voor Van Aert

Tom Pidcock heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Ineos was in Overijse in de sprint verrassend te snel voor topfavoriet Wout van Aert. Matteo Trentin werd derde in de Belgische semiklassieker.

Zonder de laatste winnaars Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel aan de start in Leuven, waren alle ogen gericht op Wout van Aert. De Belgische topfavoriet had de Belgische semiklassieker aan zijn programma toegevoegd nadat Parijs-Roubaix niet doorging.

Jumbo-Visma, de ploeg van Van Aert zorgde in de eerste uren van de wedstrijd voor de controle nadat een kopgroep van negen na dertig kilometer het avontuur zocht. De voorsprong liep op naar meer dan zes minuten, maar nadat het peloton richting de heuvelzone trok ging de voorsprong hard omlaag.

Toen Rémi Cavagna stevig doortrok op de Hagaard smolt de voorsprong van de leiders nog verder. Sven Erik Bystrøm, Toms Skujiņš en Robert Stannard gingen mee in het wiel, en later sloten ook Dylan Teuns, Benoît Cosnefroy en Oscar Riesebeek bij de achtervolgende groep aan, waardoor we een sterke groep kregen achter de kopgroep.

Ineos en Jumbo-Visma hielden wel de controle in het peloton, maar het verschil naar de achtervolgende groep was veertig seconden, waarna Tom Pidcock in de voorlaatste ronde eens stevig doortrok op de kasseien van de Hertstraat. Hij kreeg Matteo Trentin en Van Aert mee en ze reden zo naar de kopgroep toe, waar ook de achtervolgende groep net de aansluiting maakte. Even voor de versnelling van Pidcock was er een grote valpartij met daaronder Michael Matthews, een van de favorieten, bij de valpartij.

Na een versnelling van Cosnefroy op de Holstheide, nam Van Aert gretig over. De kopgroep werd daardoor uitgedund tot tien man. Voor Trentin ging het niet snel genoeg en hij trok alleen in de aanval. Het leek een vrij domme aanval van de Italiaan, die lange tijd een voorsprong had van twintig seconden op de groep van Van Aert.

Op de kasseien van de Hertstraat was het opnieuw Pidcock die een versnelling plaatste. Alleen Van Aert kon de jonge Engelsman volgen en ze reden in geen tijd naar Trentin toe. Ondanks dat het verschil nooit groot werd met de achtervolgende groep zou niemand meer aansluiten bij Van Aert, Pidcock en Trentin.

Het leek een eenvoudige overwinning te worden voor Van Aert, maar de Belg van Jumbo-Visma moest toch zijn meerdere erkennen in Pidcock, die met verschillende fietslengtes won. Trentin maakte het podium vol in de Brabantse Pijl.

Bij de vrouwen, die aan de vierde uitgave van de Brabantse Pijl toe waren, ging de winst naar Ruth Winder. De Amerikaanse was na 127 kilometer in de sprint van een kopgroep van zes Demi Vollering net te snel af.