Italiaanse politici vrezen dat de maffia de vaccinatiecampagne zal be´nvloeden

In Italië bestaat de vrees dat de maffia de vaccinatiesequentie ondermijnt. De antimaffia-commissie van het Italiaanse parlement onderzoekt of criminele bendes COVID-19-vaccins doorgeven aan vrienden en bondgenoten - ten nadele van ouderen en zwakkeren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan Zuid-Italië, waar maffiaorganisaties ook regelmatig zorginstellingen 'beheren'. Dit meldt het portaal "Politico".

In Italië sterven, in vergelijking met omringende landen, nog steeds veel mensen aan COVID-19. Onder andere premier Draghi heeft jongere mensen ervan beschuldigd voor te dringen bij vaccinatie. Op een persconferentie bekritiseerde hij het feit dat individuen voordringen en daardoor mensen met een hoog risico op overlijden bij COVID-19 besmetting in gevaar brachten. Het Institute for International Political Studies ISPI schat dat 8.000 levens waren gered als de vaccinatiecampagne meer op ouderen was gericht.

Er wordt onderzoek gedaan naar 1.000 gevallen van vaccinatievoordringers in Italië, waaronder 150 in Palermo. De burgemeester van Corleone, Sicilië, nam ontslag nadat hij zijn positie had misbruikt om vaccinaties voor zichzelf en anderen te verkrijgen.

Mario Giarrusso, een lid van de antimaffia-commissie in het parlement, vertelde "Politico" dat vooral in regio's waar de maffia sterk vertegenwoordigd is men zich niet aan de afgesproken vaccinatiestrategie houdt. De commissie vreest dat de maffia de vaccinaties organiseert. Deskundigen bekritiseren ook de algemene vaccinatiestrategie in Italië. Volgens de ISPI ontbreken duidelijke richtlijnen. Zorgmedewerkers werden veel sneller ingeënt dan de risicogroep van 80-plussers.

Premier Draghi heeft nu een algemeen en logistiek expert ingehuurd om de vaccinatiestrategie weer op de rails te krijgen.