Yates grijpt de macht in de Ronde van Catalonië

Adam Yates heeft de macht gegrepen in de Ronde van CatalonIië. De Britse klimmer van team Ineos was in de derde etappe van de Catalaanse rittenkoers de beste bergop. Hij won de bergrit met aankomst op de Vallter 2000 en neemt de leiderstrui over van Joao Almeida.

Nadat dinsdag de tijdrit op het programma stond was het vandaag aan de klimmers met aankomst bergop.in de Volta Ciclista a Catalunya Na een lange en vlakke aanloop gingen de laatste elf kilometer bergop. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van negen renners met daarbij het Nederlandse talent Thymen Arensman.

De kopgroep nam een maximale voorsprong van dertien minuten, waarna de vroege kopgroep op de slotklim één voor één werden opgeraapt. Arensman werd op een kleine vijf kilometer van de kopgroep als laatste van de kopgroep bijgehaald.

Op dat moment was Adam Yates al weg gereden van het peloton. De kleine klimmer van team Ineos had op dat moment nog even gezelschap van Alejandro Valvarde en Sepp Kuss, maar dat tweetal moest in de laatste twee kilometer lossen bij Yates. Esteban Chaves reed vanuit de achtergrond nog naar een tweede plaats en eindigde nog voor Valverde.

In het algemeen klassement is Yates ook de nieuwe leider. De 28-jarige Engelsman heeft een voorsprong van driekwart minuut op zijn ploeggenoot Richie Porte. Joao Almeida, de vorige leider, volgt nu op 50 seconden van Yates. Wilco Kelderman die deze ronde zijn rentree maakt in het peloton na zijn trainingsongeval eerder dit jaar, staat op een keurige vijfde plaats.

Donderdag staat een nieuwe bergrit op het programma in de Ronde van Catalonië.