Kron wint eerste etappe Ronde van CataloniŽ

Andreas Kron heeft de openingsrit van de honderdste Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De 22-jarige jonge Deen van Lotto-Soudal was de snelste van een groep van vier. Hij was te snel voor Luis Leon Sanchez.

Dit jaar wordt de 100ste editie verreden van de Ronde van Catalonië en behoort daarmee tot een van de oudsten rittenkoersen in de wereld. Alleen de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië zijn ouder dan de rittenkoers in Catalonië.

Ook dit jaar heeft de Volta Ciclista a Catalunya een prachtig deelnemersveld. Maar de eerste rit leek er een voor de aanvallers, met onderweg beklimmingen van tweede, eerste en derde categorie. Die beklimmingen lagen te ver voor de meet, waardoor de favorieten voor de eindzege zich nog rustig konden houden.

Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Natnael Berhane (Cofidis), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) en Gotzon Martin (Euskaltel-Euskadi) gingen er kort na de start al vandoor. De jonge Mongiquet hield het langst vol van de vroege vluchters, maar werd dankzij het werk van Movistar ruim teruggepakt.

Door het hoge tempo van Movistar op de klim van de eerste categorie kregen we een klein peloton, waardoor de finale moeilijk te controleren was en kregen we verschillende aanvallen onder meer met Geraint Thomas. Hij werd weer ingelopen door het peloton, waarna vier andere renners voor het avontuur kozen en zij kregen wel de ruimte van het peloton.

Luis Léon Sánchez, Lennard Kämna, Andreas Kron en Rémy Rochas vormden de kopgroep en bouwden snel hun voorsprong uit. In de laatste tien kilometer was de voorsprong opgelopen naar de veertig seconden en mochten ze gaan sprinten voor de dagzege. Daarin was Kron duidelijk de snelste en boekte zijn eerste zege op WorldTour-niveau. Het peloton was in de laatste tien kilometer nog wel wat dichter gekomen op de kopgroep, waar Dion Smith op zestien seconden de sprint won van het peloton.

Dinsdag mogen de klassementsrenners aan de bak. Dan staat namelijk een individuele tijdrit op het programma over 18.5 kilometer.