FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 maart 2021

Dominante snowboarders Totsuka en Kim sluiten af met halfpipewinst

In het Amerikaanse Aspen is ook voor de snowboarders in de halfpipe het World Cup-seizoen afgesloten. Er werd nog één keer gestreden, alvorens komend weekeinde in Silvaplana ook het seizoen op de slopestyle afgesloten wordt.

Vrouwen
Chloe Kim won de enige andere World Cup dit seizoen, de X Games én het WK en ook wedstrijd vier was voor het fenomeen. Met onder meer een enorme switch backside air, switch frontside 900 melon en een McTwist indy om het af te sluiten scoorde ze 90,50 punten. Ze klopte daarmee de Spaanse Queralt Castellet en diens 86,00 punten, terwijl de Japanse Sena Tomita met 82,50 punten plek drie veroverde.

Mannen
Yuto Totsuka won alles wat er te winnen viel en pakte ook de laatste wedstrijd weg. De 19-jarige Japanner kreeg in de finale 91,75 punten voor onder meer een enorme frontside double cork 1440 indy, gevolgd door een joekel van een switch frontside double 1260 weddle grab en aan het einde een double 1260 indy. Teamgenoot Raibu Katayama werd bij zijn comeback na drie jaar blessureleed met 86,75 punten tweede, voor de verrassende Duitser Andre Höflich's 84,00 punten.

COVID-19: Vaccinweigeraars willen bij ernstig ziek worden wél alles uit de kast op de ic

Gelovige vaccinweigeraars willen wél dat er alles gedaan wordt om hun leven te verlengen, als ze met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat wordt duidelijk uit onderzoek onder bevindelijk gereformeerden. Het zorgt voor grote verbazing bij artsen. Zo meldt De Gelderlander.

Een huisarts zoekt voorzichtig naar woorden over haar bevindingen na recente gesprekken met reformatorische ouderen over een mogelijke opname op de intensive care: "Ik snap de logica hierachter helemaal niet.’’  Uit een nog niet gepubliceerd regionaal onderzoek onder huisartsen, blijkt dat juist mannen en vrouwen die weigeren om zich in te laten inenten tegen verschillende ziektes, wél hoe dan ook naar de IC willen. 

"Vaccineren wordt door dat deel van de christenen gezien als vooruitgrijpen op iets waarvan je nog niet weet of het gaat gebeuren’’, redeneert Astrid Bokhorst van de NPV, de grootste christelijke patiëntenvereniging van Nederland. "Het is in hun ogen een gebrek aan vertrouwen op God. Wij vinden dat we daar respect voor moeten hebben.’’

Maar daarentegen is medisch ingrijpen als men eenmaal ziek is, blijkbaar wél volledig ‘toegestaan’. Dan moet zelfs álles uit de kast getrokken worden om het leven te verlengen. Reformatorische christenen zijn absolute tegenstanders van euthanasie. En het zelf besluiten 'dat het wel mooi geweest' is en daarom geen medische behandelingen meer ondergaan, zit te dicht tegen een vrijwillige levensbeëindiging aan volgens deze groep gelovigen. 

Ambtelijke stikstofadviezen vragen om politiek-maatschappelijke overweging

De twee vandaag uitgebrachte ambtelijke adviezen over stikstof vragen om een fundamentele politieke afweging. Is dit de weg die we in willen slaan? LTO vreest dat Nederland met de huidige benadering van de stikstofproblematiek steeds verder wegzakt in een planmatige en weinig realistische benadering. Dit heeft grote economische gevolgen voor veel bedrijven en het platteland. Bij veel voorstellen uit de adviezen is praktische uitvoerbaarheid een groot probleem waar te makkelijk overeen wordt gestapt. Bovendien ontbreekt wederom een benadering die rechtdoet aan het verdienvermogen van boeren en tuinders. Dat constateert LTO Nederland bij eerste lezing van de adviezen.

Het advies-Paul stelt niet alleen een generieke emissiereductie van 50% voor, maar ook een verhoogde doelstelling in de buurt van gebieden waar de kritische depositiewaarde van Natura2000-gebieden op dit moment relatief veel wordt overschreden. Dat terwijl 44 gebieden zelfs zonder enige economische activiteit in welke sector dan ook nog ‘te veel’ stikstofneerslag ervaren. Ter Haar stelt in het tweede advies diverse maatregelen voor nog verdere reductie voor, zoals een ammoniakheffing en een krimp van de hoeveelheid gehouden dieren.

“Het is hoog tijd voor een open maatschappelijk debat over de koers voor Nederland,” aldus Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving. “Onze boeren worden steeds weer geconfronteerd met verregaande ideeën zonder dat er een échte maatschappelijke afweging over de inrichting van ons platteland, onze economie, en de balans tussen Natura2000 en de rest van het leven is gemaakt. Natuurlijk, er is een juridische werkelijkheid waar we mee te werken hebben. Maar er zou een hernieuwde politieke vraag aan vooraf moeten gaan. Het stikstofbeleid heeft niet alleen impact op de toekomst van de agrarische sector, maar ook op andere bedrijvigheid en het platteland.”

Stapeling van maatregelen
Beide rapporten omhelzen een stapeling van maatregelen op het boerenerf. De impact die dat heeft, zowel op de regeldruk als op het verdienvermogen, is niet meegenomen. Dat zou een startpunt moeten zijn als je met een integrale blik naar de uitdagingen kijkt. Ook de uitvoerbaarheid van bijvoorbeeld nóg een heffing blijft onduidelijk, net als de kosten en neveneffecten daarvan.

“We bagatelliseren de opgaven waar we gezamenlijk voor staan niet. Integendeel. Boeren staan voor grote uitdagingen en moeten verdere stappen nemen, maar de overheid speelt daar een belangrijke rol in. Niet in de laatste plaats omdat de boer de kosten die hij moet maken voor steeds nieuwe maatregelen niet in zijn opbrengstprijs terugziet. De markt neemt haar verantwoordelijkheid voor de verduurzaming niet, een overheid als aanjager van vergaande extra maatregelen zou dus vele miljarden extra belastinggeld moeten vrijmaken. Dit soort adviezen zijn weer meer van hetzelfde liedje: vanuit één perspectief redeneren zonder oog te hebben voor andere belangen,” vervolgt Elshof.

LTO Nederland zal de behoefte aan deze fundamentele afweging nadrukkelijk onder de aandacht brengen in de contacten met de deze week verkozen volksvertegenwoordigers.

Zorgt ramadan voor einde avondklok?

De ramadan, de islamitische vastenmaand, staat weer voor de deur. Het idee is dat de miljoen moslims in Nederland pas na zonsondergang gaan eten en drinken, het liefst gezellig bij familie of met z'n allen in de moskee. Tijdens coronatijden met een avondklok die om 21.00 uur ingaat lijkt dat niet zo'n goed idee.

De avondklok maakt de moslims onrustig. "Sommige moskeeën wilden hun bezoekers tot de ochtend in hun gebedshuis houden, maar dat vinden we geen goed idee in verband met corona", aldus Muhsin Köktas, voorzitter van de stichting Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO). Het avondgebed vindt namelijk plaats na 21.00 uur en dan is de avondklok al van kracht.

Ook burgemeester van Roterdam Ahmed Aboutaleb maakt zich zorgen. "Het wordt voor heel veel mensen ingewikkeld om zich eraan te houden", zo bereidt hij de plichtsgetrouwe mensen alvast voor. 

Het CMO heeft dan ook een brief aan het kabinet gestuurd om samen tot een oplossing te komen. "We hebben samen met u in het verleden ervaren dat de moskeeën en moskeebezoekers zich netjes hebben gehouden aan de afspraken. Als we voor de problemen afspraken kunnen maken, zijn we ervan overtuigd dat het goed zal verlopen."

Vorig jaar waren de moslims ook al slachtoffer van de coronacrisis en ging het Suikerfeest niet door. Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam, wil graag dat moslims hier een les uit leren.

"Koester wat we hebben. De vrijheid om te bewegen, de vrijheid om je religieuze overtuiging uit te voeren, de vrijheid om je ouders en je vrienden te ontmoeten en een terrasje te pakken, de vrijheid om te werken, om te lopen, om onderwijs te genieten, om je in te zetten voor de samenleving. Dat is nu allemaal even beperkt. Als je hier geen lering uit trekt, waaruit dan wel?"

Intussen denkt het kabinet erover om de avondklok een uurtje later in te laten gaan: om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. "Vanwege de zomertijd."

Ruud de Wild heeft darmkanker

Dat was even schrikken vanmiddag. Ruud de Wild maakte in zijn programma op Radio 2 bekend dat hij darmkanker heeft.

Hij wilde het in eerste instantie niet openbaar maken. Hij is de afgelopen drie maanden al een paar keer behandeld geweest. Helaas konden de artsen niet alles verwijderen en moet hij nu opnieuw onder het mes. Volgens de artsen is de prognose goed omdat ze er op tijd bij waren.

Ruud denkt dat het herstel zo'n drie maanden gaat duren. Zijn afsluitende woorden waren: 'jullie zijn nog niet van mij af'.

Ruud zal de komende maanden vervangen worden door Eddy Keur.

Ik wens Ruud heel veel sterkte met zijn herstel en hoop dat hij spoedig herstelt.

Kron wint eerste etappe Ronde van Catalonië

Andreas Kron heeft de openingsrit van de honderdste Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De 22-jarige jonge Deen van Lotto-Soudal was de snelste van een groep van vier. Hij was te snel voor Luis Leon Sanchez.

Dit jaar wordt de 100ste editie verreden van de Ronde van Catalonië en behoort daarmee tot een van de oudsten rittenkoersen in de wereld. Alleen de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië zijn ouder dan de rittenkoers in Catalonië.

Ook dit jaar heeft de Volta Ciclista a Catalunya een prachtig deelnemersveld. Maar de eerste rit leek er een voor de aanvallers, met onderweg beklimmingen van tweede, eerste en derde categorie. Die beklimmingen lagen te ver voor de meet, waardoor de favorieten voor de eindzege zich nog rustig konden houden.

Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Natnael Berhane (Cofidis), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) en Gotzon Martin (Euskaltel-Euskadi) gingen er kort na de start al vandoor. De jonge Mongiquet hield het langst vol van de vroege vluchters, maar werd dankzij het werk van Movistar ruim teruggepakt.

Door het hoge tempo van Movistar op de klim van de eerste categorie kregen we een klein peloton, waardoor de finale moeilijk te controleren was en kregen we verschillende aanvallen onder meer met Geraint Thomas. Hij werd weer ingelopen door het peloton, waarna vier andere renners voor het avontuur kozen en zij kregen wel de ruimte van het peloton.

Luis Léon Sánchez, Lennard Kämna, Andreas Kron en Rémy Rochas vormden de kopgroep en bouwden snel hun voorsprong uit. In de laatste tien kilometer was de voorsprong opgelopen naar de veertig seconden en mochten ze gaan sprinten voor de dagzege. Daarin was Kron duidelijk de snelste en boekte zijn eerste zege op WorldTour-niveau. Het peloton was in de laatste tien kilometer nog wel wat dichter gekomen op de kopgroep, waar Dion Smith op zestien seconden de sprint won van het peloton.

Dinsdag mogen de klassementsrenners aan de bak. Dan staat namelijk een individuele tijdrit op het programma over 18.5 kilometer.

F-16’s oefenen luchtgevechten boven land

F-16’s van Vliegbasis Volkel oefenen vanaf vandaag luchtgevechten tussen 2 of meerdere gevechtsvliegtuigen. Meestal spelen dergelijke trainingsmissies zich af boven de Noordzee, maar nu gebeurt dat deels boven land. Het gaat om militair oefengebied boven Noord-Limburg, Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland. Mensen kunnen hier tot en met 2 april geluidsoverlast van ervaren.

Voor deze zogenaamde Basic Fighter Manoeuvres moeten de F-16’s optimaal wendbaar zijn. Daarom worden de externe brandstoftanks verwijderd. Hierdoor vermindert het vliegbereik aanzienlijk.

Tankvliegtuigen niet beschikbaar
Als het even kan, zorgen tankvliegtuigen ervoor dat de F-16’s alsnog efficiënt boven de Noordzee kunnen trainen. Alleen deze keer zijn de tankvliegtuigen niet de hele periode beschikbaar. Zodoende moeten de F-16’s dichterbij Vliegbasis Volkel blijven.

Nederland heeft zijn F-16’s regelmatig ingezet boven missiegebieden. Sowieso moeten vliegers op alle mogelijke taken zijn voorbereid. Het trainen van luchtgevechten is daarom van groot belang.

België herdenkt de terroristische aanslagen Brussel 2016

In België is vandaag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de islamitische terreuraanslagen in Brussel vijf jaar geleden. Op de locaties van de twee aanslagen, de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in de Europese wijk, verzamelden tal van mensen zich om de slachtoffers te herdenken, onder wie koning Filip en koningin Mathilde.

De toenmalige premier en huidig voorzitter van de EU-Raad Michel schreef op Twitter dat de daden Europa in het hart raken.

Op 22 maart 2016 ontploften in totaal drie bommen in de Belgische hoofdstad. 35 mensen kwamen hierbij om het leven, waaronder drie islamitische huurmoordenaars. Meer dan 300 mensen raakten gewond. De terroristische militie IS heeft deze aanslagen opgeëist.

Er loopt momenteel een rechtszaak tussen 700 slachtoffers, de Belgische staat en verzekeraars. Naar verwachting zal eind 2022 duidelijk worden wie er verantwoordelijk is voor de financiële steun aan de slachtoffers.

COVID-19: 6340 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 1.207.806 en 16.290

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6340 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.207.806 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 167 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1555 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 50 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 638 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.290 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Mogelijk hele kabinet met Covid-19 besmet

Het advies aan de leden van het demissionaire kabinet is om zich te laten testen op corona, nu bij staatssecretaris Mona Keijzer een besmetting is vastgesteld. De regeringsploeg hoeft niet in quarantaine, zei minister Hugo de Jonge maandag. Keijzer was vrijdag bij de wekelijkse ministerraad, maandag liet ze weten positief te hebben getest.

Het RIVM maakt onderscheid tussen drie categorieën, wanneer er in je omgeving iemand is besmet met corona. “Als je in dezelfde ruimte verkeert, dan geldt dat als een categorie-3 contact: overige contacten”, legt De Jonge uit. “Dan moet je jezelf in de gaten houden. Dan hoef je niet in quarantaine, maar je moet je klachten in de gaten houden. Het advies is om te testen op dag vijf na het risicovolle contact. Dat zou woensdag zijn, dus dat is het advies aan de collega’s.” Meer hierover bij Skipr.

Losgeslagen feestmenigte zorgt voor chaos in wetteloos Miami

Miami lijkt een vrijstaat te zijn geworden voor mensen die schijt hebben aan de coronamaatregelen. Duizenden vrijgevochten jongeren vieren er momenteel hun voorjaarsvakantie. Ze geven zich over zich aan een orgie van geweld en wetteloosheid.  Inmiddels zijn er zo'n duizend feestgangers zijn gearresteerd. De komende weken geldt een avondklok. Zo meldt het AD.

De beelden op social media lijken uit vervlogen tijden en staan in schril contrast met de vele gesloten voorzieningen. Duizenden feestende mensen staan op de populaire stranden in Miami en in het nabijgelegen uitgaansgebied. Ze dansen - vaak zonder mondneuskapje - dicht op elkaar op straat en springen boven op auto’s om te twerken.

De jongeren zijn massaal naar Miami toegekomen om hun voorjaarsvakantie (spring break) te vieren. Na een jaar vol met beperkingen door coronamaatregelen betekent dat vooral uit je dak gaan en ontladen in de staat Florida, waar veel voorzieningen juist open zijn.

De komst van veel ‘vakantiegangers’ zorgt al dagenlang voor chaos en ongeregeldheden in Miami. Sinds februari zijn al meer dan duizend mensen opgepakt en 86 vuurwapens in beslag genomen. Tevens zijn er al minstens vijf politieagenten gewond geraakt.

Zaterdag heeft Miami Beach de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok (20.00 tot 06.00 uur) ingevoerd voor de drukste stranden en het populaire uitgaansgebied Art Deco District met diverse cafés, restaurants en nachtclubs.

Miami heeft gisteravond besloten om de avondklok te verlengen tot 12 april, hiervoor was een spoedvergadering belegd. Men hoopt zo te voorkomen dat studentenfeesten uit de hand lopen waardoor het coronavirus zich verder kan verspreiden. De snelwegen naar het druk bezochte Miami Beach worden gesloten.

Het nutteloze feitje van de dag: veel appeltjes voor de dorst

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We eten graag een appeltje in Nederland, maar wist je dat vorig jaar 220 miljoen kilo appels zijn geoogst in ons land? Met 83 miljoen kilo was de Elstar de populairste appelsoort, gevolgd door de Jongagold met 51 miljoen kilo.

Het nutteloze feitje van de dag: veel appeltjes voor de dorst (WikiCommons/4028mdk09)
Het nutteloze feitje van de dag: veel appeltjes voor de dorst (WikiCommons/4028mdk09)

Partij voor de Dieren Groningen vraagt de provincie om actief wolvenbeleid

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) vraagt het College van GS om een actievere houding ten aanzien van wolven. Nu er weer een zwervende wolf in de provincie is gespot kan er niet langer achterover worden geleund. De partij wil dat er leenafrastering komt voor schapenhouders, om hun dieren tegen zwervende wolven te beschermen. Ook wil de PvdD weten of er inmiddels plannen zijn voor een provinciaal wolvenplan.

In Groningen zullen vooral zwervende wolven doortrekken, die gebruik maken van de leegte om een geschikt leefgebied in andere provincies te vinden. Juist daarom is het beschermen van schapen en andere mogelijke prooidieren extra belangrijk. Zwervende wolven zullen, in tegenstelling tot territoriale wolven, in weilanden hun voedsel zoeken. Statenlid Ankie Voerman: “Schapenhouders moeten hun dieren kunnen beschermen – en totdat zij permanente wolfwerende omheining hebben kunnen plaatsen, moet er leenmateriaal beschikbaar zijn. De provincie kan niet achterover blijven leunen. De terugkeer van de wolf in Nederland is geweldig, maar vraagt ook om begeleiding.”

De fractie van de PvdD wil verder van het College weten wat er is gebeurd sinds 2018 – toen het interprovinciale wolvenplan werd gepresenteerd. GS stelde toentertijd dat een provinciaal plan niet nodig was omdat zich nog geen wolven in Groningen hebben gevestigd. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie wél een provinciaal wolvenplan opstelt – zelfs als er (nog) geen sprake is van vestiging van een wolf in Groningen. In 2018 vroeg de PvdD het college al om geld vrij te maken voor het aanstellen van een wolvenvoorlichter. Deze persoon kan voorlichting organiseren, dierhouders adviseren over de juiste preventieve maatregelen om hun dieren te beschermen, en het regionale aanspreekpunt zijn voor alle wolvenzaken. Daarnaast zou er een ondersteunende subsidie kunnen worden ingesteld om tegemoet te komen in de kosten voor het aanschaffen van bijvoorbeeld stroomrasters. Tot dusver heeft de provincie hier nog geen werk van gemaakt.

Drinkwatertekort door datacenters

Van de week werd duidelijk dat datacenters in Noord-Holland  zoveel water verbruiken om alle apparatuur te koelen,dat er mogelijk een tekort aan drinkwater voor huishoudens kan ontstaan, zo meldt De Telegraaf na inzage van interne stukken van de provincie Noord-Holland.

Aan het koelwater worden diverse chemicaliën, van onbekende samenstelling, toegevoegd die vervolgens in de natuur belanden. Volgens De Telegraaf is een kritisch rapport daarover bewust achtergehouden, maar de provincie Noord-Holland spreekt dat tegen. De gemeente Hollands Kroon wil nog vijf nieuwe datacenters toestaan, naast de twee huidige datacenters. Daardoor kan de behoefte aan koelwater dusdanig oplopen dat er bij extreem warm weer een tekort aan zoet water kan optreden.

Nieuw personage en arena voor Tekken 7

Vanaf morgen neemt Lidia Sobieska deel aan de strijd in Tekken 7 als het laatste personage van Season Pass 4.

Lidia heeft van jongs af aan grote interesse in karate getoond. Het verlies van haar vader, een politicus, wakkerde haar interesse in de politiek aan. Lidia toonde grote kwaliteiten op beide gebieden, ze betrad en won haar eerste wereldkampioenschap karate op 18-jarige leeftijd, en meer recentelijk als één van de jongste rijzende sterren in de Poolse politieke arena.

Naast dit nieuwe personage wordt er ook een nieuwe arena toegevoegd, Island Paradise. Zowel DLC 18 (Lidia) als DLC 19 (Island Paradise) zijn beschikbaar als onderdeel van de Season Pass 4 of kunnen afzonderlijk worden gekocht. Tekken 7 is uit op playStation4, Xbox One en pc. Het spel is ook te spelen op PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Gamerooms, een docu over de mensen achter de gameroom

Al een aantal jaar lurkte de maker van deze documentaire op game fora en zag daar zag veel gamers met een mega grote game- en consoleverzameling op een aparte, eigen, 90's achtige kamer. Een gameroom.

Maar wat is er zo bijzonder aan het hebben van een gameroom?

Maarten, Michael, Johan en Erik hebben allen een kamer speciaal voor het spelen en uitstallen van hun games, consoles en statues. Behalve het gamen zelf, is het zitten in de kamer alleen al de moeite waard. Waar zit 'm dat in? De maker was nieuwsgierig en besloot bij hen langs te gaan en er een portret van te maken, met deze korte docu als resultaat.

Freestyleskiër Blunck schittert in halfpipe met vijf double corks, ook Karker wint

In het Amerikaanse Aspen hebben 's werelds beste freestyleskiërs het World Cup-seizoen in de halfpipe afgesloten. Dat gebeurde op dezelfde plek waar enkele dagen eerder om de wereldtitels werd gestreden en leverde ook nu weer fraaie optredens op.

Vrouwen
De Canadese Rachael Karker was de beste in de finale, daar viel weinig tegenin te brengen: de Amerikaanse Brita Sigourney werd derde met 89,00 punten, de Britse Zoe Atkin kreeg 91,50 punten voor haar tweede run en werd tweede...Karker scoorde in álle drie runs minstens 93,00 punten. Run drie was het beste: ze kreeg 93,25 punten voor onder meer haar right 900 Japan into left 900 Japan combo, een left cork 720 safety en een afsluitende switch left alley-oop 540 safety.

Mannen
Bij de mannen was Aaron Blunck de beste, hoewel de Amerikaan niet best begon: in run één ging hij onderuit en had hij zelfs wat medische hulp nodig. Hij herstelde echter snel en in run drie knalde hij er een dijk van een optreden uit: right side double 1440 tail, switch left double 900 Japan into switch right double 1080 Japan en aan het einde nog een right double 1260 mute. Zijn run, met uiteindelijk vijf verschillende double corks, leverde hem een geweldige 96,50 punten en de winst op. Plek twee was met 95,00 punten voor de Canadees Brendan Mackay, de Nieuw-Zeelander Nico Porteous deed het met 94,50 punten ook ontzettend goed en werd derde.

Zes races, zes winnaars in de NASCAR Cup Series

Op de Atlanta Motor Speedway is alweer de zesde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden, de Folds of Honor QuickTrip 500. Dat leek vrij lang een uitgemaakte zaak te worden, maar niets is wat het lijkt in Wie is de Mol? én in NASCAR.

De race begon met Denny Hamlin voorop, Martin Truex Jr naast hem en Joey Logano en Brad Keselowski op de tweede rij. Na wat duelleren hield Hamlin alsnog de leiding vast tot aan de competition caution, met Kyle Larson achter zich. Bij de pitstops en herstart nam Larson de leiding over en vanaf dat moment domineerde en won hij de eerste stage, ruim voor Kyle Busch en Ryan Blaney.

Met Larson op kop begon de tweede stage, een seconde of tien later werd het geel alweer gezwaaid: Kyle Busch kende geen goede herstart en veroorzaakte zo problemen achter zich, waarbij broer Kurt Busch een veeg van Hamlin kreeg en de muur in spinde. Larson nam ook na de herstart het heft weer in handen en breidde zijn voorsprong gestaag uit, met een nieuwe stagewinst als resultaat, ruim voor Blaney en Alex Bowman.

Larson behield de koppositie in de pitstraat en begon dus weer vanaf positie één aan de laatste ruim honderd ronden. De caution volgde al na grofweg een ronde: Chase Elliott kampte met een probleem, vrijwel iedereen kwam gelijk weer nieuwe banden halen en daarbij ging Blaney dit keer wél voorbij aan Larson. Kyle Busch kon zijn plekje voorin voor de herstart inleveren, hij had te hard gereden in de pitstraat.

De herstart volgde met dit keer Blaney en Hamlin op rij één en Larson er vlak achter. Na een ronde of tien wapperde een stukje papier op leider Blaney's grill, waardoor hij wat snelheid verloor en achter Larson terecht kwam - de luchtstroom van Larson's auto trok het stukje papier er wel weer af. Het in principe laatste rondje pitstops kon Larson ook niet van de leiding houden, waardoor hij op weg leek te gaan naar de zege.

Met zo'n vijftien ronden te gaan begon Blaney flink op de achterkant van Larson te kruipen en met acht ronden te rijden ging hij er voorbij. Larson kon geen tegenaanval meer op poten zetten en dus werd Blaney de zesde winnaar in zes races dit jaar.

Gemiddelde verkoopprijs koopwoning in 2020 gestegen tot 334.000 euro

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning is in 2020 toegenomen tot 334.000 euro. De prijs was het hoogst in Bloemendaal met een gemiddelde verkoopprijs van 863.000 euro. De laagste gemiddelde prijs is gemeten in Pekela met 164.000 euro. In 342 van de 355 gemeenten in Nederland is de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen gestegen. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning van 334.000 euro is de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. In de gemeente Pekela was de gemiddelde verkoopprijs met 164.000 euro het laagst. Deze prijs is vergelijkbaar met de gemiddelde verkoopprijs van Nederland tussen 1999 en 2000.

De gemiddelde verkoopprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.

Bloemendaal duurste gemeente, Pekela de goedkoopste
De hoogste gemiddelde verkoopprijs, 863.000 euro, is te vinden in Bloemendaal. In 2019 werd in deze gemeente ook al de hoogste gemiddelde verkoopprijs gemeten. De gemiddelde verkoopprijs is er in 2020 gestegen met 4 procent. In 2019 waren er 8 gemeenten waar een bestaande koopwoning werd verkocht voor meer dan een half miljoen euro. In 2020 was dat in 17 gemeenten.

De laagste gemiddelde verkoopprijs werd gemeten in Pekela. Daar kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 164.000 euro. In 2019 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 155.000 euro in Delfzijl, de laagste prijs in het land.

Van de 10 gemeenten met de duurste verkochte woningen liggen er 7 in Noord-Holland. 6 van de 10 gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Groningen. De provincie Groningen was de enige waar de gemiddelde huizenprijs lager lag dan 250.000 euro. Zowel in Noord-Holland als in Utrecht lag de gemiddelde verkoopprijs hoger dan 400.000 euro.

Verschil tussen duurste en goedkoopste gemeenten toegenomen
In 2020 verschilde de gemiddelde koopsom in de duurste en goedkoopste gemeente 699.000 euro. Een jaar eerder was dit verschil nog 677.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Bloemendaal was 5,3 keer zo hoog als in Pekela. Een jaar eerder was het verschil in verkoopprijs van een koopwoning in de duurste en goedkoopste gemeente nog een factor 5,4. In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 250.000 euro en 439.000 euro.

FOK! Wat een weer: lokaal regen, later droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend overheerst de bewolking en in de oostelijke helft kan het lokaal nog motregen vallen. In de loop van de dag breekt de zon af en toe door. In de avond klaart het van het westen uit breder op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7°C op de Wadden tot 10°C plaatselijk in het zuidwesten. De noordwestelijke wind is zwak tot matig, in de avond wordt de wind zwak zuidwestelijk.

In de nacht naar dinsdag zijn er in het oosten en zuiden nog enkele wolkenvelden. Elders is het opgeklaard en kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van iets onder nul plaatselijk landinwaarts tot 5°C aan zee en waar het bewolkt blijft. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Dinsdag begint op veel plaatsen met zon en een enkele mistbank. In de loop van de dag komt er wat meer bewolking en het blijft droog. Het wordt 9°C aan zee tot 13°C landinwaarts. De zuidwestelijke wind neemt toe naar matig.

DJMO liep gisteren van Nunspeet naar 't Harde  (Foto: FOK!)
DJMO liep afgelopen week van Nunspeet naar 't Harde (Foto: FOK!)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Lidl kiest voor sterkip

Supermarkt Lidl heeft vandaag aan Wakker Dier laten weten volledig over te stappen naar Beter Leven Kip. In 2023 heeft alle kip minimaal één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Daarmee komt bij Lidl een einde aan de verkoop van kip zonder keurmerk. “Dit gaat elk jaar om miljoenen kippen. Die meer ruimte krijgen en eindelijk naar buiten mogen. Fantastisch dat Lidl deze stap zet!” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. De organisatie was blij verrast toen marktleider Albert Heijn begin maart aankondigde alle kip voor januari 2023 een ster te geven. Nu kiest ook Lidl voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hilhorst: “Dit zijn de grootste stappen voor dierenwelzijn in supermarktland in jaren”.

Kip zonder keurmerk
Op dit moment heeft de meeste kip in de Nederlandse supermarkt geen keurmerk voor dierenwelzijn. Ze leven in volle schuren met dertien tot zeventien kippen per vierkante meter, vaak zonder daglicht. Hilhorst: “De kippen komen nooit buiten behalve op weg naar de slacht.”

Beter Leven-kip
Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Marian Verheij van Lidl: “Met onze stap leveren we een éssentiële bijdrage in het verbeteren van de levensstandaard van kippen."

Gigantische operatie
Voor deze omschakelingen gaan veel boerenbedrijven veranderen. Men gaat honderden stallen verbouwen om ze te voorzien van daglicht en een overdekte buitenuitloop. Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskuikens weer terug in het landschap. Lidl: “Deze stap voorwaarts bereiken we onder andere door continue nauw samen te werken met onze leveranciers. We weten uit ervaring dat verduurzaming voor sterkere ketensamenwerking zorgt.”

Wie volgt?
Met deze doorbraak komt het moment steeds dichterbij waarop één Beter Leven-ster de norm is voor alle kip. Andere supermarkten hebben nog geen concrete plannen bekend gemaakt. Maar Wakker Dier rekent erop dat zij het goede voorbeeld van Albert Heijn en Lidl snel zullen volgen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.