Biatlete Eckhoff fenomenaal goed, Fillon Maillet wint ook

In het Tsjechische Nove Mesto is de voorlaatste dag van twee weken World Cup biatlon aldaar afgewerkt. De mannen en vrouwen kregen een achtervolging voor de kiezen, zondag volgt nog een single mixed-estafette en een reguliere gemengde estafette.

Mannen
Na zijn zege in de sprint vertrok de Fransman Quentin Fillon Maillet als eerste, gevolgd door de Noor Tarjei Bø (+0:11) en de Italiaan Lukas Hofer (+0:15). De eerste twee openden met een misser bij het schieten, Hofer en de Fransman Emilien Jacquelin bleven net als de Noor Sturla Holm Lægreid foutloos en pakten de eerste plekken over.

Fillon Maillet en landgenoot Antonin Guigonnat sloten weer aan, maar gingen er gelijk weer af met één misser bij de tweede schietbeurt, waar de rest foutloos bleef. Ook Tarjei en Johannes Thingnes Bø troffen alles en bleven in de race. Bij de derde schietbeurt noteerde iedereen in het leidende trio één misser, drie man profiteerden: Johannes Thingnes Bø, Fillon Maillet en Guigonnat schoten foutloos en voegden zich precies bij Jacquelin, Hofer en Lægreid.

Met z'n zessen arriveerden de leiders bij de laatste schietbeurt en daar bleven er twee over: Fillon Maillet en Jacquelin schoten alles raak, de rest bleef op vier treffers steken. Jacquelin haakte al snel af en zakte er doorheen, waardoor Bø hem passeerde. Fillon Maillet pakte een fraaie overwinning, Bø finishte als tweede en Jacquelin hield de jagende Lægreid nog achter zich.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff won de sprint en opende dus het bal, met de Duitse Denise Herrmann (+0:06), de Italiaanse Dorothea Wierer (+0:11) en nog een Duitse, Franziska Preuss (+0:17), die binnen een halve minuut startten. Eckhoff begon met vijf treffers bij het liggend schieten, net als Herrmann, Wierer en Preuss.

De tweede schietbeurt leverde een misser op voor Eckhoff, maar ook voor de drie achtervolgers. Dzinara Alimbekava, Lisa Theresa Hauser en Susan Dunklee schoten vijf keer raak en voegden zich bij Preuss, Wierer en Herrmann. Het staand schieten werd door Eckhoff begonnen met vijf treffers, van de zes achtervolgers bleven er drie over: Alimbekava, Preuss en Wierer, een halve minuut achter de leidster.

Eckhoff schoot de laatste vijf schijven ook omver en onderstreepte zo een uiterst indrukwekkende zege. Ruim achter haar trof Alimbekava vijf keer doel, waardoor zij de slotronde in kon duiken met een flinke voorsprong op Preuss en Wierer. Marte Olsbu Røiseland kwam ineens ook opzetten en de Noorse ging als een jekko. Ze sloot aan bij Preuss en Wierer, maar Preuss gaf nóg eens gas en verzekerde zich knap van plek drie, achter Eckhoff en Alimbekava.