Baby overlijdt na doopceremonie in kerk RoemeniŰ

De Roemeens-orthodoxe kerk staat onder druk om haar doopritueel aan te passen nadat afgelopen week een zes weken oude baby overleed na drie keer onder water te zijn gedompeld. Inmiddels hebben tienduizenden Roemenen een online petitie ondertekend om de kerk te bewegen tot verandering. Zo meldt de Gelderlander.

Het babietje kreeg zondag een hartstilstand nadat het volgens het orthodox doopceremonie drie keer was ondergedompeld in een kerk in Suceava, in het noordoosten van Roemenië. De baby werd door ambulancepersoneel in de kerk gereanimeerd en daarna met spoed naar het plaatselijke ziekenhuis overgebracht. Daar overleed het zes weken oude kindje een paar uur later. 

Bij de autopsie bleek dat de baby vloeistof in zijn longetjes had. Vasile Banescu, woordvoerder van het Roemeense patriarchaat, noemt het onvoorstelbaar dat het kind met onbedekte mond en neus onder water zou zijn gedompeld. 'Er is een techniek die altijd door een ervaren priester wordt gebruikt. Zo wordt de doop met de grootste zorg gevierd'. De politie is een onderzoek gestart naar doodslag door de priester.