Livestream zitting over snorfietsers op rijbaan in Amsterdam

Op dinsdag 1 december om 10.00 uur behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak op een zitting de zaak over snorfietsers op de rijbaan in Amsterdam. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag en is voor belangstellenden via een livestream te volgen. Vanaf 09.55 uur is er beeld van de zittingszaal. De zitting begint om 10.00 uur.

De zaak gaat over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om de snorfiets in de gemeente te verplaatsen van het fietspad naar de rijbaan. Het gaat om een zogenoemd verkeersbesluit. Vanwege de veiligheid is de snorfietser verplicht een helm te dragen op de rijbaan. Volgens het gemeentebestuur wordt het hierdoor minder druk op de fietspaden en wordt de verkeersveiligheid daarmee verbeterd. De plicht geldt voor het hele gebied binnen de Ring A10, behalve op de belangrijkste doorstromingswegen voor auto en openbaar vervoer en de Schellingwouderbrug en Amsterdamsebrug.

Tegen het ontwerpbesluit van het gemeentebestuur dienden eerder ruim 4.600 inwoners en bedrijven een zogenoemde zienswijze in. Tegen het definitieve verkeersbesluit van het gemeentebestuur kwamen drie inwoners in beroep bij de rechtbank Amsterdam, maar die stelde hen in mei 2019 in het ongelijk. Twee inwoners laten het er niet bij zitten en komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwisten dat het verplaatsen van snorfietsers naar de rijbaan leidt tot minder drukte en een betere verkeersveiligheid. Verder vinden ze dat het gemeentebestuur te weinig oog heeft gehad voor de nadelige gevolgen voor snorfietsers.