Vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling

Deze jaarwisseling zal dit jaar, net als veel andere dingen dit jaar anders dan anders gaan. Vandaag heeft het kabinet naar buiten gebracht dat er een totaalverbod zal zijn op categorie 1 vuurwerk na (o.a. sterretjes, luchthuilers en knetterballen).

Er zal streng worden gehandhaafd volgens Grapperhaus. Wie een vuurpijl (wat sowieso per 1 december verboden is, net als knalvuurwerk) afsteekt, kan een boete verwachten van 100 euro en dus ook een strafblad. Dit bedrag kan oplopen wanneer je meer vuurwerk bij je hebt of bezit. Ook de verkoop is verboden. Een totaalverbod is volgens de minister makkelijker te handhaven, hij hoopt dat dat niet hoeft. "Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na." aldus Grapperhaus.

Ook komt er een compensatie van 40 miljoen voor de vuurwerkgroothandelaren. Dit zal lang niet genoeg zijn om iedereen schadeloos te stellen, hiermee kan men enkel het vuurwerk vervoeren om op te slaan. Ondernemers kunnen een compensatie aanvragen volgens de coronaregeling wanneer zij door de gemiste vuurwerkverkoop meer dan 20% minder omzet hebben over het gehele jaar. Volgens de Rotterdamse haven is er wel genoeg opslagcapaciteit voor het vuurwerk.

Ondanks dat de vuurwerkbranche en liefhebbers (waaronder uw redacteur) dit zagen aankomen, is de klap voor hen groot. "Het hele jaar werk je hard en leef je naar de jaarwisseling toe. De voorpret tijdens de verkoop zal er door dit verbod niet zijn. Toch wil ik er het beste van maken met het vuurwerk dat wel mag." aldus ikzelf. Zij roepen op om de rust te bewaren, al is de teleurstelling groot.