FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 november 2020

Random Pics van de Dag #154

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

"Gijzeling aan de gang bij Ubisoft Montreal"

Momenteel lijkt er een gijzeling aan de gang te zijn bij het kantoor van Ubisoft in Montreal. Dat schrijft Game Informer op basis van de Franse nieuwswebsite Journal de Montreal. Volgens geruchten worden er tientallen mensen gegijzeld.

Het nieuws begon op twitter, waar een kleine groep ooggetuigen SWAT teams zagen bij het kantoor van Ubisoft. Eén ooggetuige schreef dat mensen uit het kantoor kwamen met hun handen omhoog met politieagenten die hun geweer op het gebouw hebben gericht. Alle medewerkers lijken te zijn verzameld op het dak.

Een motief of een profiel van de dader is momenteel nog niet bekend. Dit verhaal wordt vervolgd wanneer er meer nieuws komt.

Update 22:24 uur:

De politie van Montreal heeft nog geen bedreiging geïdentificeerd en is inmiddels bezig alle werknemers te evacueren. Volgens het twitter-account van de politie zijn ze in actie gekomen nadat een telefoon 911 had gebeld en zijn er zover bekend geen slachtoffers.

Scotland National team gaat viral met discoklassieker 'Yes sir, I can boogie'

Een discoklassieker uit de jaren 70 is het "onofficiële volkslied" van Schotland geworden nadat een video van  het Schotse voetbalelftal die na de overwinning op Servië in de kleedkamer uit hun dak gingen op "Yes Sir, I Can Boogie". Dit nummer, van het Spaanse duo Baccara, stond in 1977 één week bovenaan de hitlijsten van de UK.

Het nummer werd in eerste instantie door fans alleen gezongen als eerbetoon aan de Schotse verdediger Andrew Considine. De cultheld uit Aberdeen - die dit jaar op 33-jarige leeftijd voor het eerst werd opgeroepen voor het Nationale voetbalelftal van Schotland - speelde een hoofdrol in een parodie op de discoklassieker op zijn vrijgezellenfeest. De speler was onherkenbaar als dragqueen dansend op het nummer van Baccara te zien in een video die werd afgespeeld op zijn trouwfeest in 2015.

Considine zat op de bank bij de historische wedstrijd van afgelopen donderdagavond , waarbij het Schotse herenteam op schitterende wijze na 22 jaar eindelijk weer een kwalificatie wist te veroveren voor het Europees Kampioenschap.

De video die na deze wedstrijd door het Scotland National Team werd getweet, liet Considine zien terwijl hij de "Yes sir, I can boogie" zong en danste met onder zijn teamgenoten , waaronder Kieran Tierney, Scott McTominay, Leigh Griffiths en Callum McGregor.

Het filmpje sprak meteen tot de verbeelding van het Tartan Army, de enthousiaste fans begonnen gelijk een actie om het nummer van Baccara opnieuw op nummer één in de hitlijsten te krijgen.

En nu het Schotse voetbalteam op weg is naar een spannend 2021 - inclusief een wedstrijd tegen Engeland op Wembley - is het te hopen dat het Tartan Army binnenkort weer een boogie-woogie in het stadion mogen doen in plaats van in hun woonkamers thuis.

Keuken Kampioen Divisie: Helmond Sport boekt eerste thuiszege in ruim een jaar

Helmond Sport heeft vrijdagavond met 2-1 gewonnen van Excelsior. Voor de Helmonders was dit de eerste thuiszege sinds 4 oktober 2019. Het andere duel van de avond, dat tussen FC Oss en FC Eindhoven, is om 21.00 uur begonnen.

Sinds die 3-1 overwinning op MVV Maastricht in oktober 2019 verloor Helmond Sport elf wedstrijden en speelde vier keer gelijk. Vandaag kwam daar verandering is.

De thuisploeg kwam in de 26e minuut via een doelpunt van Jelle Goselink op voorsprong. Jeff Stans verdubbelde na een uur spelen de score. In de blessuretijd van de tweede helft maakte Elias Omarsson het enige doelpunt voor de Kralingers.

Belgie: Begrafenisondernemer cremeert per ongeluk verkeerde lichaam

In België is ophef ontstaan rond de crematie van Jozef Verswijver (85). Hij werd op 3 juni 2015, twee dagen na zijn overlijden, per abuis gecremeerd. Zijn familie had uitdrukkelijk aan het uitvaartcentrum laten weten dat hun vader en echtgenoot een klassieke plechtigheid en begrafenis wenste. Na deze “vergissing” heeft de begrafenisondernemer doen voorkomen alsof de crematie op verzoek was uitgevoerd, door bijbehorende documenten te vervalsen. Zo meldt de Gelderlander vandaag.

Feyenoord-doelman Bijlow dit kalenderjaar niet meer in actie

Justin Bijlow komt dit kalenderjaar niet meer in actie. De doelman van Feyenoord liep tijdens de warming-up voor het duel met FC Groningen een voetblessure op.

Na de gewonnen wedstrijd tegen FC Groningen liet trainer Dick Advocaat nog weten dat de schade meeviel. Nu blijkt de blessure ernstiger dan gedacht. De 22-jarige doelman wordt bij Feyenoord vervangen door Nick Marsman.

Jongen van 14 organiseert overval: 'Ewa bro, we doen die shit 3mans he?'

Ruim een half jaar geleden vindt er in Valkenswaard een gewelddadige overval plaats op een woning. De bewoner raakt zeer ernstig gewond door een messteek. Snel optreden van de politie leidt niet veel later tot de aanhouding van drie verdachten, waarvan er één nog maar veertien jaar is. Ze stonden vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de zaak hoog op: 'Met messen naar een huis toegaan om daar de bewoner zo toe te takelen dat hij het maar net overleeft. Het is bijna niet te geloven'.

Het is bijna zaterdag 2 mei 2020 wanneer de bewoner van een huis aan de Maastrichterweg in Valkenswaard kort voor middernacht glasgerinkel hoort. De dubbele ruit van het washok blijkt ingeslagen. Wanneer hij even later de deur opent, staat hij oog in oog met drie donker geklede mannen met zogenoemde Anonymous-maskers. Ze zijn gewapend met een mes. Hij wordt door de drie mannen geschopt, geslagen en gestoken met een mes. De buurman komt af op de herrie, waarop de drie daders er snel vandoor gaan. Het slachtoffer verkeert in levensgevaar. Als gevolg van de steek met het mes loopt hij een slagaderlijke bloeding en een zenuwbeschadiging op. Ruim een half jaar later heeft hij nog altijd functieverlies aan zijn vingers en krachtverlies in zijn hand. Terwijl de man nog door ambulancepersoneel wordt behandeld, start de politie een onderzoek en een zoektocht naar de daders.

Arrestaties
Die zoektocht heeft al gauw succes. Een alerte agent die van de overval gehoord heeft, ziet kort na de overval een scooter in Valkenswaard staan met daarop twee donker geklede jongens. Wanneer hij de rugzak van de bijrijder wil controleren, haalt de jongen snel iets uit zijn rugzak. Het blijkt een wit Anonymous-masker te zijn. De twee jongens van 22 en 18 jaar uit Helmond en Valkenswaard worden direct aangehouden. In de broekzak van de bijrijder wordt ook een mes gevonden. Later blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat hier bloed en spierweefsel van het slachtoffer op zit. Het geeft aan hoe diep er is ingestoken op het slachtoffer. De telefoons van de jongens worden ook in beslag genomen. Opvallend is dat de toestellen op dat moment in op vliegtuigstand staan. In die modus zendt het toestel geen signalen uit.

Bewijs
Het strafdossier bevat een keur aan bewijs tegen het drietal, dat mogelijk uit was op drugs in de woning. De officier van justitie haalt onder meer getuigen aan tijdens de zitting: 'Meerdere getuigen zeggen dat ze vlak voor overval drie jongens hebben gezien in de buurt van de woning. Kort na de overval hoorden ze een scooter hard wegrijden. Verder wordt vlakbij de woning in een heg een handschoen gevonden met daarop bloed. Volgens het NFI is het bloed van het slachtoffer. Ook wordt er DNA op gevonden van de jongen die als laatste werd aangehouden'. De officier doelt op een jongen van slechts veertien jaar oud. Hij is enkele dagen na de overval opgepakt. In de telefoons van de twee anderen worden namelijk berichten gevonden die hem in verband brengen met de overval. Kort voor de overval wordt in chats de planning doorgenomen, net als de rolverdeling. De jongen van veertien stuurt onder andere: 'Ewa bro, we doen die shit 3mans he?', waarmee de voorbereiding onmiskenbaar naar voren komt.

'Fiks 3niffis'
Volgens het OM is het meer dan duidelijk dat deze drie de overval samen hebben gepleegd. Uit de chats blijkt dat de 14-jarige de initiator was van de overval: 'Fiks 3niffis', waarmee wordt gevraagd om drie messen te regelen. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij al meerdere keren met de politie in aanraking geweest, onder meer in verband met het plegen van een overval op een tankstation. Ook de Helmonder blijkt geen ongeschreven blad. Zo was hij een aantal jaren geleden betrokken bij een straatroof en meerdere diefstallen. Bij het bepalen van de strafeis heeft het OM niet alleen rekening gehouden met de ernst van de feiten en het verleden van de verdachten. De officier van justitie: 'Bij zowel de jongste als de oudste verdachte zijn stoornissen vastgesteld en behandeling is noodzakelijk, onder meer gelet op het relatief hoge risico op herhaling'.

Meer feiten
Voor dit tweetal kwam niet alleen de overval vandaag op zitting aan de orde. De 14-jarige zou in februari in zijn woonplaats een agent hebben verwond toen hij zich verzette bij een controle. Hij bleek toen twee messen op zak te hebben. In december vorig jaar zou hij begeleiders van de jeugdbescherming en de gemeente en met de dood hebben bedreigd. De man uit Helmond was betrokken bij twee mishandelingen, die vorig jaar juli en augustus werden gepleegd. De mishandeling van augustus vond plaats bij een zorginstelling, waar hij ook een deur vernielde.

Eisen
Tegen de twee oudsten eist het OM een gevangenisstraf voor de duurt van 5 en 4,5 jaar. Vanwege de aard en de ernst van het feit vindt het OM daarom een onvoorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden passend voor de jongen van 14 jaar, die deze tijd al heeft vastgezeten. Vanwege stoornissen is behandeling noodzakelijk, onder meer om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. Daarom eist het OM naast jeugddetentie een voorwaardelijke jeugd-tbs, met een proeftijd van twee jaar, waarbij de jongen zich aan bijzondere voorwaarden moeten houden, zoals geadviseerd door de Raad voor de Kinderbescherming. Ook moet hij een nog openstaande werkstraf deels uitvoeren: vijftig van de honderd uur.

Waarom dit merk nieuwe auto’s van 30 meter hoogte te pletter laat storten

Volvo liet onlangs voor eerst meerdere splinternieuwe modellen uit een kraan vallen, vanaf een hoogte van 30 meter. De reden van deze spectaculaire "crashtest" is dat Volvo hulpverleners zo betere inzichten willen krijgen hoe ze inzittenden in kritieke toestand zo snel mogelijk uit het wrak kunnen halen om naar het ziekenhuis te kunnen brengen. Meer over deze crashtest valt te lezen bij De Stentor.

 

  

Geen WK Afstanden op olympische baan van Peking

Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus heeft de ISU laten weten dat de WK Afstanden dit seizoen niet zullen plaatsvinden in Peking. Ook gaat er een streep door de Wereldbekerwdstrijd  in het shorttrack. Beide wedstrijden waren zogenoemde test-events voor de Winterspelen van 2022 in de hoofdstad van China.

De pandemie zorgt ervoor dat er momenteel allerlei reisbeperkingen gelden en dat de reissituatie voor elk land verschillend is. Mede hierdoor zagen de Chinese organisatie en het IOC zich genoodzaakt om de testevenementen te schrappen. Naast de eerder genoemde wedstrijden is ook de Grand Prix finale in het kunstrijden geschrapt.

De WK Afstanden stonden van 25 tot en met 28 februari op de kalender en zouden (traditioneel) plaatsvinden op de olympische baan. De ISU onderzoekt de komende dagen of de WK Afstanden elders gehouden kunnen worden. Volgens ISU-voorzitter Jan Dijkema behoort een bubbel in Heerenveen zeker tot de mogelijkheden.

Vorige week liet de internationale schaatsbond weten dat Nederland twee wereldbekerwedstrijden mag organiseren in de weken na het de EK Allround & Sprint. Die Europese kampioenschappen schuiven daardoor een week op en worden nu afgewerkt in het weekend van 16 en 17 januari. In Heerenveen zal een bubbel worden gecreëerd waarin de internationale langebaanschaatsers enkele weken zullen verblijven om zo veilig mogelijk aan deze wedstrijden te kunnen deelnemen.

Joey Veerman niet bij Jong Oranje om privéredenen

Joey Veerman heeft er zelf voor gekozen om voorlopig niet uit te komen voor Jong Oranje. De 21-jarige middenvelder heeft dit in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Portugal laten weten aan bondscoach Erwin van de Looi.

Na de samenstelling en het afhaken van andere middenvelders bij Jong Oranje kregen Veerman en Van de Looi diverse vragen waarom de spelmaker van sc Heerenveen niet werd geselecteerd. Aangezien dit Veerman zijn eigen keuze is, voelt hij zich nu geroepen om te reageren en een einde te maken aan alle speculaties.

Veerman: "Allereerst wil ik zeggen dat ik het een eer vind om voor Jong Oranje uit te komen. Vanwege privéredenen wil ik mijn tijd in de interlandperioden voorlopig anders besteden. Dit is de reden dat ik niet ben opgeroepen. Ik focus mij de komende tijd op sc Heerenveen en hoop op een later moment mijn land te kunnen en mogen vertegenwoordigen."

Neymar gaat in de aanval en eist bijna 60 miljoen euro van Barcelona

De advocaten van Neymar zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van een rechtbank in Barcelona over een tekenpremie van de Braziliaan. Dat melden Spaanse media vrijdagmorgen. Neymar meent nog altijd recht te hebben op 43,65 miljoen euro als tekenpremie, toen hij in 2016 zijn contract bij Barcelona had verlengd tot medio 2021, met een optie voor een extra jaar. Een jaar later vertrok hij echter naar Paris Saint-Germain.

Omdat Neymar slechts een klein deel van de verbintenis uitdiende, wilde de club niet betalen. Barcelona eiste op zijn beurt 22 miljoen euro van Neymar wegens contractbreuk. De rechter ging deels mee in de lezing van de Catalanen en veroordeelde de aanvaller in juni tot een betaling van 6,7 miljoen.

Tegen die uitspraak zijn de advocaten nu in beroep gegaan. Radiozender Cadena SER meldt dat Neymar nog altijd inzet op een betaling van 43,65 miljoen euro en daarnaast ook nog eens de rente over dat bedrag wil ontvangen. In zijn totaliteit gaat het om bijna zestig miljoen euro.

In de tussentijd zijn Barcelona en Neymar inmiddels ook in een andere juridische strijd verwikkeld geraakt. Na onderzoek van de Spaanse belastingdienst is gebleken dat Barcelona in het verleden bij de aanvaller minder belasting heeft ingehouden dan gebruikelijk was en derhalve meer salaris heeft uitgekeerd.

Barcelona wil nu via een rechtszaak een bedrag van in totaal 10,2 miljoen euro terugvorderen. Neymar vormde jarenlang een succesvolle voorhoede met Lionel Messi en Luis Suárez en was goed voor 105 doelpunten in 186 officiële wedstrijden.

Na twee landstitels en winst van de Champions League en het WK voor clubteams besloot de Braziliaan om te vertrekken, daar hij niet langer in de schaduw van Messi wilde staan en een serieuze kanshebber voor de Ballon d'Or wilde zijn.

Dat laatste is sindsdien niet gelukt. Tot vorig jaar zomer was hij in beeld om naar het Camp Nou terug te keren, maar afgezien van de financiële kant van het verhaal lijkt dat gezien de laatste ontwikkelingen op juridisch gebied geen optie meer.

Neymar verdient het verbazingwekkende salaris van 36,8 miljoen euro per jaar in het Parc des Princes, wat neerkomt op een bedrag van ruim 700.000 euro per week. Beide partijen zijn momenteel in gesprek over een langere samenwerking.

Bij PSG is Neymar er financieel enorm op vooruitgegaan ten opzichte van zijn contract bij Barcelona. In het Camp Nou verdiende hij al niet slecht, maar met 300.000 euro per week lag zijn inkomen in Spanje aanzienlijk lager.

Raymond van Barneveld voelt zich weer herboren en opent dartwinkel

Raymond van Barneveld is vol vertrouwen in de aanloop naar zijn terugkeer als professioneel darter. De vijfvoudig wereldkampioen voelt zich mentaal weer goed en zegt ook in trainingen een goed niveau te halen.

"Ik ben echt weer hongerig", zegt de 53-jarige Van Barneveld vrijdag in de Darts Show podcast van Sky Sports. "Ik train elke dag samen met Jeffrey de Zwaan en ik haal al gemiddeldes van honderd in wedstrijdjes, dus het gaat erg goed. Misschien had ik dit wel nodig." De Hagenaar is een tijdje gestopt geweest en volgens uw redacteur mist hij de aandacht en waarschijnlijk ook een paar centen. Hij nam in december 2019 gedesillusioneerd afscheid, nadat hij in de eerste ronde van het WK verloor van de Amerikaan Darin Young.

"Ik was niet gelukkig", kijkt Van Barneveld terug op die moeilijke periode. "Ik zat middenin een scheiding, had privéproblemen, en je kunt geen dingen bereiken als je er met je hoofd niet bij bent. Ik was drie à vier maanden depressief en kon geen pijl meer zien, maar nu is alles weer helemaal goed. Ik kan dus niet wachten om weer te beginnen."

Van Barneveld kondigde anderhalve maand geleden aan dat hij een comeback gaat maken. Hij is terug bij zijn oude manager Ben de Kok en zit in het team van Bengi, waarvan De Zwaan het uithangbord is. Wil hij terugkomen op het hoogste niveau dan zal hij in de Q School in januari een Tourkaart moeten bemachtigen. Vanwege de coronapandemie is het overigens nog niet zeker of dat toernooi door kan gaan.

"Ik weet dat ik vanaf nul moet beginnen", aldus Van Barneveld. "Het voelt alsof Lionel Messi bij een amateurploeg gaat spelen. Maar ik heb echt het gevoel dat ik een ander mens ben en ben blij met deze kans. Ik hoop dat ik weer goede dingen kan laten zien en terug kan keren bij de grote toernooien."

Van Barneveld opent zaterdag zijn dartwinkel in Den Haag en ook privé gaat het de goede kant op. Hij gaat samenwonen met zijn twintigjaar jongere vriendin Julia. De scheiding met zijn ex-vrouw Silvia is nog niet helemaal afgerond. Het stel heeft nog geen concrete plannen om samen in het huwelijksbootje te stappen. "Het is een beetje ongepast om haar nu te vragen. Maar dat gaat zeker wel gebeuren. Ik voel me daar onwijs goed bij, en zij ook. Alleen het juiste moment moet nog komen.”

Trump's advocaten haken af in de rechtbank

Voor de pers wat raaskallen is natuurlijk makkelijk, dat kan iedereen. En we zien het dan ook velen aan Trump's kant doen, zijn hoofdjurist Giuliani heeft een hele grote mond over verkiezingsfraude. Maar er komt een moment dat je je beweringen ook voor de rechter moet doen...

Nu kan Giuliani blijven roeptoeteren wat hij wil natuurlijk, want hij hoeft niet zelf voor de rechter te staan en zijn licentie in gevaar te brengen. Dat doen de advocaten voor hem. Maar zo gewillig blijken de advocaten niet te zijn in het opgeven van hun licentie, de straf op liegen tegen een rechter.

Rechter Richard P. Haaz vroeg advocaat Goldstein op de man af of hij dacht dat er fraude gepleegd is. Goldstein probeert er in eerste instantie nog omheen te draaien:

THE COURT: "In your petition, which is right before me — and I read it several times — you don’t claim that any electors or the Board of the County were guilty of fraud, correct? That’s correct?"

MR. GOLDSTEIN: "Your Honor, accusing people of fraud is a pretty big step. And it is rare that I call somebody a liar, and I am not calling the Board of the DNC or anybody else involved in this a liar. Everybody is coming to this with good faith. The DNC is coming with good faith. We’re all just trying to get an election done. We think these were a mistake, but we think they are a fatal mistake, and these ballots ought not be counted."

THE COURT: "I understand. I am asking you a specific question, and I am looking for a specific answer. Are you claiming that there is any fraud in connection with these 592 disputed ballots?"

MR. GOLDSTEIN: "To my knowledge at present, no."

THE COURT: "Are you claiming that there or improper influence upon the elector to these 592 ballots?"

MR. GOLDSTEIN: "To my knowledge at present. no."

Het komt er dus op neer dat het team van Trump niet de beweringen in de rechtbank doet, die het daarbuiten doet.

Vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling

Deze jaarwisseling zal dit jaar, net als veel andere dingen dit jaar anders dan anders gaan. Vandaag heeft het kabinet naar buiten gebracht dat er een totaalverbod zal zijn op categorie 1 vuurwerk na (o.a. sterretjes, luchthuilers en knetterballen).

Er zal streng worden gehandhaafd volgens Grapperhaus. Wie een vuurpijl (wat sowieso per 1 december verboden is, net als knalvuurwerk) afsteekt, kan een boete verwachten van 100 euro en dus ook een strafblad. Dit bedrag kan oplopen wanneer je meer vuurwerk bij je hebt of bezit. Ook de verkoop is verboden. Een totaalverbod is volgens de minister makkelijker te handhaven, hij hoopt dat dat niet hoeft. "Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na." aldus Grapperhaus.

Ook komt er een compensatie van 40 miljoen voor de vuurwerkgroothandelaren. Dit zal lang niet genoeg zijn om iedereen schadeloos te stellen, hiermee kan men enkel het vuurwerk vervoeren om op te slaan. Ondernemers kunnen een compensatie aanvragen volgens de coronaregeling wanneer zij door de gemiste vuurwerkverkoop meer dan 20% minder omzet hebben over het gehele jaar. Volgens de Rotterdamse haven is er wel genoeg opslagcapaciteit voor het vuurwerk.

Ondanks dat de vuurwerkbranche en liefhebbers (waaronder uw redacteur) dit zagen aankomen, is de klap voor hen groot. "Het hele jaar werk je hard en leef je naar de jaarwisseling toe. De voorpret tijdens de verkoop zal er door dit verbod niet zijn. Toch wil ik er het beste van maken met het vuurwerk dat wel mag." aldus ikzelf. Zij roepen op om de rust te bewaren, al is de teleurstelling groot.  

Commercieel directeur doet boekje open over enorme financiële schade Ajax

Ajax loopt door de coronacrisis mogelijk ongeveer 45 miljoen euro aan inkomsten mis.Dat vertelt commercieel directeur Menno Geelen in gesprek met Voetbal International. In een podcast laat hij weten dat de Amsterdammers doorgaans circa 55 miljoen euro verdienen uit recettes, maar nu de Johan Cruijff ArenA leeg blijft, lopen de verdiensten ver terug.

"We doen niet geheimzinnig over onze cijfers", zegt Geelen in de Pak Schaal Podcast. "Onze begroting zonder Champions League komt uit op ongeveer 110 miljoen euro, met Champions League op 150 miljoen. Recettes nemen daarvan ongeveer 55 miljoen euro in beslag."

"Dat bedrag is weer onder te verdelen in inkomsten uit seizoenkaarten, losse kaarten, skyboxen enzovoort. Natuurlijk gaan er ook wat kosten van af, die je nu niet hoeft te maken, maar dat is niet meer dan tien miljoen euro."

Ajax timmerde in financieel opzicht de afgelopen jaren hard aan de weg, mede door goede prestaties in Europa. De club bouwde een grote buffer op, maar desondanks zijn de zorgen groot. "Je mist ongeveer 45 miljoen. Dat is gewoon weg", aldus Geelen.

"Het is algemeen bekend dat we aanvallend en ambitieus begroten als Ajax. Met Champions League-voetbal en overwintering in de Europa League, draaien we break-even. Nu gaat daar een flink bedrag van af, dus dit halen we zeker niet. "

De directeur zegt dat een deel is goedgemaakt door de uitgaande transfers van Sergiño Dest en Donny van de Beek, die totaal voor maximaal 70,32 miljoen euro zijn verkocht aan respectievelijk Barcelona en Manchester United.

"Maar daar alleen red je het niet mee. De grootste zorg is dus bij ons net als bij andere clubs: hoe komen we dit seizoen door? We hebben een plan, dat is een paar jaar geleden ingezet, en daar willen we mee door, maar dit seizoen moeten we de schade zoveel mogelijk beperken."

Politie en OM: Stop met ‘pedojagen’!

Politie en Openbaar Ministerie doen een dringende oproep: stop met ‘pedojagen’. Aanleiding is een reeks van ruim 250 incidenten de afgelopen maanden waarbij zogenoemde ‘pedojagers’ betrokken waren. In veel gevallen werden vermeende kindermisbruikers mishandeld, bedreigd of aan de schandpaal genageld. Politie en OM zijn bezorgd over deze ontwikkeling.

‘We maken ons echt zorgen. Burgers spelen voor eigen rechter. Ze denken dat ze het recht een handje helpen, maar ze helpen ons eerder van de wal in de sloot,’ zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgeropsporing bij de politie. ‘Pedojagers kosten ons veel extra werk, dat gaat ten koste van ons bestaande werk dus ook ten koste van het opsporen van kindermisbruik.’

Weinig mogelijkheden
De afgelopen weken hebben politie en OM met een open blik gekeken naar de mogelijkheid voor burgers om bij te dragen aan het opsporen van verdachten voor kindermisbruik. Hoofdofficier van Justitie John Lucas, portefeuillehouder Burgerparticipatie vanuit het Openbaar Ministerie: ‘Hoewel er wettelijke mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld te chatten zonder dat je uitlokt, wijzen wij de werkwijze die we nu zien af. Het escaleert snel en leidt niet tot een oplossing van het probleem. We staan open voor de samenwerking met burgers, maar op dit terrein moeten we een duidelijke grens trekken.’ Maar wat kun je dan wél doen? ‘Als je een serieus vermoeden van kindermisbruik hebt, geef dat dan meteen door aan de politie.’

Meteen actie bij gevaar
Bij een melding of aangifte van een zedenzaak bekijkt de politie direct of er iemand gevaar loopt. Als dat zo is, wordt er meteen ingegrepen waar dat kan. Ook wordt bekeken of er sporen veiliggesteld moeten worden om te voorkomen dat dat daders ontkomen. Dros: ’Mensen verwachten soms dat we dan meteen iemand oppakken, maar zo werkt dat vaak niet. We zullen eerst zorgvuldig bewijs verzamelen en pas een verdachte aanhouden als er sprake is van een strafbaar feit. Het uitzoekwerk kost tijd en is voor mensen vaak onzichtbaar, maar dat betekent niet dat er op de achtergrond niets gebeurt’.

Donderdag werd bekend dat een fatale mishandeling van een 73-jarige man in Arnhem eind oktober mogelijk het gevolg is van een uit de hand gelopen ‘pedojacht’. ‘Dat maakt onze oproep alleen maar indringender. Stop met uitlokken, stop met aanhouden. Stop met pedojagen,’ besluit Dros.

Grote verschillen in prijs zorgverzekeringen

Alle premies voor de basis zorgverzekering van 2021 zijn bekend. Gisteren om middernacht was de deadline voor de verzekeraars. Opvallend is dat de verschillen nog nooit zo groot waren. Dit terwijl de inhoud van de basisverzekering bij iedereen gelijk is. De goedkoopste zorgverzekering is die van Zekur met een premie van €105,95 en de duurste van De Amersfoortse met een premie van €147,95.

Vergelijkingssite Zeker.com berekende dat de premie voor de duurste zorgverzekering volgend jaar in totaal 504 euro hoger is dan die van de goedkoopste. Dit is in alle jaren nog nooit zo groot geweest.

Bijna alle verzekeraars verhogen de premies voor de zorgpolis in 2021. Alleen verzekeraar Besured verlaagt haar premie met 0,35%. De gemiddelde premiestijging ligt op iets meer dan 4 procent. Met een enkele uitschieter tot bijna 9 procent.

Kosten zorgverzekering in 5 jaar tijd enorm gestegen
De kosten van de basisverzekeringen zijn in de afgelopen 5 jaar enorm gestegen. De Amersfoortse is de verzekeraar die de grootste stijging laat zien. In 2017 was de premie van hun restitutiepolis € 117,50 en dit jaar is dat € 147,95. Een verschil van maar liefst € 30,45 per maand.

Verhoogd eigen risico
Wie echt de allergoedkoopste zorgverzekering wilt, kiest er een met een verhoogd eigen risico van € 885. De goedkoopste zorgverzekering komt dan uit op een maandpremie van € 85,95 en is van verzekeraar Zekur, aldus Leon Schouten van Zeker.com. Schouten verwacht echter niet dat veel mensen dit jaar voor een verhoogd eigen risico zullen kiezen, vanwege de angst omtrent het coronavirus.

Overstappen tot einde jaar
Tot eind dit jaar kunnen verzekerden overstappen van zorgverzekeraar. Opzeggen kan tot en met 31 december, een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot en met 31 januari 2021.

Grote verschillen in prijs zorgverzekeringen (Foto: zeker.com)
Grote verschillen in prijs zorgverzekeringen (Foto: zeker.com)

COVID-19: 6109 nieuwe besmettingen en 54 doden, totaal 436.544 en 8358

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6109 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 436.544 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 170 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1572 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 32 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 609 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 54 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8358 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Miljard euro verzameld voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol

Er is een miljard euro beschikbaar om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Schiphol. Een alliantie van zeven partijen heeft vanmorgen bekend gemaakt dat er een akkoord is voor het leveren van een substantiële bijdrage van 1,025 miljard euro voor het realiseren van twee nieuwe metrolijnen: het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de Ringlijn, zo schrijft AT5.

Het gaat om een alliantie van de Vervoerregio, de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol.

Volgens wethouder Sharon Dijksma, voorzitter van de Vervoerregio en nationale alliantie, is het 'an offer you can't refuse': 'Wij willen de boodschap afgeven dat we in de startblokken staan en bereid zijn flink bij te dragen om de kans op realisatie van de twee metrolijnen te maximaliseren. Sterker nog, wat ons betreft gaan we er volgend jaar al mee aan de slag. Ik ben trots op de unieke bestuurlijke kracht en wil die uit deze alliantie komt. Het zegt wat over het belang van dit pakket voor Nederland dat deze zeven partijen in de turbulente tijd waarin we nu zitten zo’n financieel gebaar willen maken. Kortom, vandaag doen we een aanbod dat moeilijk is af te slaan.'

De zeven partijen zijn dus bereid om in ieder geval een eigen bijdrage van 1,025 miljard euro te doen, afkomstig uit algemene middelen, grondopbrengsten en exploitatieopbrengsten. De Vervoerregio draagt 525 miljoen euro bij, gemeente Amsterdam 300 miljoen euro en NS 60 miljoen euro. De gemeente Amsterdam, Haarlemmermeer, Schiphol en provincie Noord-Holland dragen daarnaast een bedrag van 140 miljoen euro uit grondopbrengsten bij.

De alliantie schrijft dat het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de Ringlijn (een directe verbinding tussen Isolatorweg en Sloterdijk en CS) grote voordelen heeft op met name het gebied van internationale, nationale en regionale bereikbaarheid, woningbouw en het verdienvermogen van Nederland.

Zo zullen meer reizigers de metro nemen en komen er daardoor mogelijk acht treinpaden per uur in de Schipholtunnel vrij. Hierdoor kunnen meer en snellere treinen vanaf Schiphol naar Utrecht, Arnhem en Limburg rijden. Verder komt er een nieuwe intercityverbinding tussen Schiphol, Zaandam en Alkmaar en kunnen er meer nationale en internationale treinen rijden op de HSL tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Breda, Düsseldorf, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs.

92.000 woningen en werkgelegenheid
Daarbij maakt het metropakket het volgens de alliantie mogelijk om ruim 92.000 nieuwe woningen te bouwen en 'duurzaam te ontsluiten'. Ook verbindt het nieuwe metronet de belangrijkste economische centra van de Metropool Regio Amsterdam, waardoor er ruimte is voor 122.700 extra arbeidsplaatsen. Grote voorzieningen zoals ziekenhuizen en universiteiten worden beter bereikbaar. De bouw van nieuwe kantoren en betere bereikbaarheid van voorzieningen dragen bij aan een aantrekkelijker vestigingsklimaat.

3 miljard
Het miljard dat beschikbaar is, is niet genoeg voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn. Het project zou in totaal ongeveer 3 miljard euro moeten kosten. Binnen tien jaar moeten reizigers dan met de metro de luchthaven kunnen bereiken.

Parijs staat stil bij de terreuraanslagen van 13-11-2015

Onder strenge veiligheidsmaatregelen herdenkt Frankrijk de slachtoffers van de islamitische aanslagen in Parijs vijf jaar geleden. De Franse premier Jean Castex neemt deel aan de officiële herdenkingsceremonie. Vanwege de coronapandemie vinden verschillende herdenkingsbijeenkomsten met een klein gezelschap plaats.

Op 13 november 2015 hebben islamitische extremisten 130 mensen vermoord. Ze veroorzaakten een bloedbad tijdens een concert in de Bataclan, schoten in het wilde weg op mensen bij bars en restaurants, en zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij  het Stade de France.

De aanval van 2015 trof het hart van Parijs
De islamitische terreuractie in november 2015 raakte Parijs recht in het hart. Het was een zachte herfstavond, veel mensen zaten nog buiten op terrasjes te genieten toen de terroristen het vuur openden met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. De explosies van de zichzelf opblazende zelfmoordterroristen  bij  het Stade de France waren live op televisie te horen tijdens de voetbalvriendschappelijke wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk. Tijdens een concert in de Bataclan drongen terroristen de concertzaal binnen en schoten ze vanaf het balkon ruim tien minuten op het aanwezige publiek.

Bij de bars in Parijs is de beveiliging recent opgehoogd.
Je kan nergens meer aan in november 2015 beschoten bars zien, wat voor drama zich daar heeft afgespeeld. Maar vandaag de dag drinkt men een glas wijn onder toezicht van strenge beveiliging. Militairen met machinegeweren patrouilleren tussen gemoedelijkheid, bier en sigarettenrook. Zelfs nu, tijdens de lockdown, staan er zwaarbewapende militairen voor de verlaten winkels.

Terreurdaden anno 2020
De impact van de afgelopen weken is erg groot voor de Fransen: een aanslag op het voormalige redactiegebouw van de satirische krant "Charlie Hebdo" eind september, twee zwaargewonden. De brute moord op leraar Samuel Paty midden oktober. De aanslag in een kerk in Nice eind oktober, drie doden. Alle deze terreurdaden zijn uitgevoerd met messen.

De terreuraanslagen in 2015 waren anders dan nu
In november 2015 trokken islamitische terreurgroepen door Parijs, de aanslagen waren nauwkeurig voorbereid en er werden automatische vuurwapens en explosieven gebruikt. Kijkend naar de recente aanslagen in Frankrijk concludeert de Franse politicoloog Olivier Roy dat de recente aanvallen toch anders zijn dan in 2015. De aanslagen met een mes zijn veelal op zichzelf staande daden. 'De terroristen hebben óf geen toegang tot vuurwapens omdat er geen terroristisch netwerk meer achter hen zit, óf hun doel is niet om zoveel mogelijk mensen te doden, maar ze willen alleen hun haat en woede uitdragen'.

Terroristen pakken het nu minder professioneel aan
De politicoloog legt uit dat de huidige terroristen het minder professioneel aanpakken dan de terroristen uit 2015. Ze horen thuis in de categorie "woede vanwege godslastering" en niet in de categorie "verdediging van het kalifaat".

Daarnaast zijn de profielen van de daders veranderd. Vanaf het midden van de jaren negentig tot en met 2015 was het merendeel van islamitische terroristen afkomstig van de tweede generatie Noord-Afrikaanse immigranten. Ze zijn hun strafblad ooit begonnen als kleine criminelen, de contacten die zij in de gevangenis hebben opgedaan zijn van invloed geweest op hun radicalisering.

'Dat is veranderd sinds 2016. De profielen van de daders zijn veel verschillender, de daden staan meer op zichzelf', zegt Roy. De aanvaller op de voormalige "Charlie Hebdo"-redactie dit najaar kwam uit Pakistan, de moordenaar van Samuel Paty had Tsjetsjeense wortels. De aanvaller in Nice kwam uit Tunesië, en was nog maar kort in Europa.

Daarbij komt, de daders van de recente terroristische aanslagen waren onbekenden voor de veiligheidsdiensten. Uit onderzoek bleek dat de daders zich in korte tijd hadden geradicaliseerd. Deze daders hebben in de regel geen contact gehad met mensen in Syrië, Irak of de terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat maakt het bijna onmogelijk om ze op de radar te krijgen.

Herdenking in COVID-19 tijden
De recente reeks terreurdaden heeft de oude wonden ruw open gescheurd. En naast COVID-19 heeft Frankrijk er een crisis bij. Vanwege de lockdown is de herdenking van de aanslagen vijf jaar geleden dit jaar veel kleinschaliger, wat voor veel familieleden als een hard gelag wordt ervaren.

ILT: Luchtvaartmaatschappijen hebben voldoende oog voor risico's conflictgebieden

Luchtvaartmaatschappijen hebben voldoende oog voor de risico’s voor het vliegen over conflictgebieden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Overvliegen conflictgebieden’ dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft gedaan in opdracht van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het rapport is aan de Tweede Kamer aangeboden, en voor geinteresseerden bij ILT te downloaden.

Minister Van Nieuwenhuizen wilde weten of de luchtvaartmaatschappijen de veiligheidsrisico's van vliegen boven een potentieel gevaarlijke zone zorgvuldig genoeg beoordelen. Het onderzoek van de ILT richtte zich vooral op het functioneren van het veiligheidsmanagementsysteem. De ILT heeft onderzocht hoe in dat systeem de besluitvorming procedureel tot stand komt en of dat zorgvuldig gebeurt.

Besluitvorming
Alle luchtvaartmaatschappijen die aan dit onderzoek deelnamen zien het overvliegen van conflictgebieden als een zeer serieus onderwerp. De besluitvorming over dit onderwerp vindt bij alle onderzochte maatschappijen zorgvuldig plaats met doorlopende afweging van de veiligheidsrisico’s.

Informatie
Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zijn zelf verantwoordelijk om de gevaren en risico’s in kaart te brengen om al dan niet over conflictgebieden te vliegen. De ILT merkt op dat het van belang is dat de maatschappijen in voldoende mate beschikken over informatie over onder andere (alternatieve) vliegroutes, geopolitieke omstandigheden en krachtenvelden en over de militaire mogelijkheden van landen betrokken bij een conflictgebied. Omdat de dreigingsinformatie op basis waarvan besloten wordt strikt vertrouwelijk is, heeft de ILT alleen een oordeel over het besluitvormingsproces en de zorgvuldigheid waarmee dat plaats vindt.

Binnenvaarttanker door drone betrapt bij het ongeoorloofd ontgassen van zijn tanks

De politie heeft woensdag 11 november op de Waal bij Tiel in Gelderland de schipper van een binnenvaarttanker bekeurd voor het in strijd met de voorschriften ontgassen van zijn ladingtanks tijdens de vaart.

Een specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid voerde een controle uit op binnenvaarttankers die tijdens de vaart hun ladingtanks ontgassen. Bij het ontgassen wordt door ontgassingsventilatoren buitenlucht aangezogen die vervolgens door de ladingtanks wordt geblazen. Het in de ladingtanks aanwezige damp/luchtmengsel komt dan in de atmosfeer terecht. Na lossing van lege ladingtanks van bepaalde gevaarlijke stoffen blijven er concentraties van gevaarlijke gassen aanwezig in de ladingtanks. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat de aanwezige dampen verwijderd worden voordat er een nieuwe lading ingenomen kan worden. Het ontgassen tijdens de vaart is nog steeds toegestaan volgens de Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren (het ADN). Er moet dan wel voldaan worden aan verschillende technische voorwaarden. Het ontgassen van benzine, benzeen en benzeen houdende stoffen is nu al verboden en voor de overige ladingen eveneens in de nabijheid van bruggen, sluizen en dichtbevolkte gebieden.

Droneteam
Bij de controle werd de agent ondersteund door twee collega’s van een speciaal droneteam van de politie. Vanaf de Pannerdense Kop, tegenover Millingen aan de Rijn, werd een drone bestuurd die met camera’s beelden maakte van passerende lege binnenvaarttankers. Hierbij is de aandacht vooral gericht op geopende ladingtankopeningen en aanwezigheid van flexibele slangen tussen ventilatoren en leidingsysteem.

Vlamkering
Kort na 13.00 uur zagen de agenten met behulp van de drone, dat twee opvarenden aan boord van een lege tanker die op de Waal richting Nijmegen voer, alle deksels van de vlamkerende inrichtingen en de vlamkering zelf, openden. Verder zagen ze dat een flexibele slang was aangesloten op de ventilator en dat deze slang ook gekoppeld was aan het leidingsysteem. Dit alles duidde er op dat er ontgast zou worden. Ontgassen tijdens de vaart zonder gebruik te maken van de vlamkerende roosters mag als de concentratie van brandbare gassen en dampen onder een wettelijk vastgesteld niveau ligt en het een lading betreft die ontgast mag worden.

Om vast te stellen of de tanker aan deze eisen voldeed reed de specialist naar Tiel, stapte aan boord van een politieboot en voer naar de betreffende tanker om aan boord een controle te doen. Daar bleek dat de ladingtanks twee brandbare vloeistoffen hadden bevat die ontgast mogen worden als verder aan de voorschriften van het ADN wordt voldaan. Na gasmetingen in de ladingtanks bleek echter dat dat de toegestane waarde van het aanwezige damp/lucht mengsel ruimschoots werd overtreden. De onderste explosiegrens werd overschreden wat een gevaarlijke situatie veroorzaakte, vooral omdat er geen gebruik gemaakt werd van vlamkering. Het ontgassen op deze wijze was niet toegestaan.

De 73-jarige schipper uit Gorinchem werd proces-verbaal aangezegd en het ontgassen werd direct beëindigd.

School en familie in shock: scholier (13) wordt onwel in gebouw en overlijdt

De jongen (13) die gisterochtend op het Almere College (VIA) in Kampen onwel werd, is overleden. Dat heeft de school laten weten in een brief aan ouders en leerlingen. Zo meldt De Gelderlander vanmorgen.

De jongen werd gisterochtend onwel in zijn school. Medewerkers van het Almere College begonnen direct met reanimatie. Dit is overgenomen door ambulancepersoneel en daarna werd de jongen met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij kwam te overlijden.

‘Onlineverkoop Black Friday gaat dit jaar door het dak’

Ondanks oproepen om vooral gespreid inkopen te doen, is de verwachting dat Black Friday (27 november) dit jaar online alle verkooprecords gaat breken. Zo meldt De Stentor vandaag.

Voor veel Nederlanders was Black Friday, de dag waarop (online) winkels stunten met mega kortingen, tot voor kort een ‘typisch Amerikaans fenomeen’. Zeker de laatste twee jaar is deze dag voor een groeiend aantal mensen de kans om een mooie deal te scoren.

Argentinië in WK-kwalificatie niet langs Paraguay

In de derde speelronde van de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie is Argentinië in eigen huis blijven steken op een 1-1 gelijkspel tegen Paraguay.

In het leeg La Bombonera in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires kwam de ploeg van aanvoerder Lionel Messi na 21 minuten op achterstand uit een strafschop. Verdediger Martínez Quarta haakte de dribbelende Almirón en de Braziliaanse scheidsrechter Raphael Claus wees naar de stip. Ángel Romero voltrok het vonnis en maakte daarmee zijn derde goal in drie wedstrijden: 0-1.

Kort voor rust bracht Nicolás Gonzalez Argentinië op gelijke hoogte. De vervanger van de geblesseerde Ajacied Nicolás Tagliafico kopte een corner van Lo Celso achter de Paraguayaanse doelman Antony Silva. Na rust probeerde Argentinië met een fors offensief de winst te forceren. Dat leek te lukken toen Messi na iets meer dan tien minuten na een vloeiende aanval scoorde. De VAR wilde echter de aandacht hebben en liet het doelpunt annuleren wegens een overtreding in de aanloop naar de goal.

Beide ploegen zijn na drie speelronden nog altijd ongeslagen. Argentinië gaat in de Zuid-Amerikaanse groep aan kop met zeven punten, Paraguay is vierde met vijf punten. Ecuador, dat eerder donderdag met 3-2 won in Bolivia, staat derde met zes punten. Ook Brazilië heeft zes punten, maar speede nog een duel minder. De Brazilianen treffen vrijdagnacht Venezuela in São Paulo. De eerste vier plaatsen zich voor het WK van 2022 in Qatar. De nummer vijf speelt nog een play-off.

Britse dames bloedsnel op ploegenachtervolging EK baanwielrennen

De tweede dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen in Plovdiv heeft weer vier beslissingen opgeleverd, twee op individuele onderdelen en twee op de ploegenachtervolging, waarin bijzonder hard gereden werd.

Scratch mannen
Gedurende de vijftien kilometer lange koers was het Iuri Leitão die de aanval plaatste en dat bleek gelijk raak te zijn: de 22-jarige Portugees was ontketend en snelde op indrukwekkende wijze naar het goud, voor de Oekraïner Rman Gladysh en de Brit Oliver Wood.

Afvalkoers vrouwen
De Russische Diana Klimova viel met nog vier dames op de baan af, Maria Martins was de volgende en moest zo genoegen nemen met het brons. Rachele Barbieri uit Italië kon Elinor Barker tot slot niet meer bijbenen en pakte het zilver, terwijl de Britse er met het goud vandoor ging - net als haar landgenoot Matthew Walls een dag eerder.

Ploegenachtervolging vrouwen
De Britse dames waren in de finale te sterk voor Martina Alzini, Elsa Balsamo, Chiara Consonni en Vittoria Guazzini uit Italië en niet zo'n beetje ook: met 4:10,437 minuten bleven Josie Knight, Laura Kenny, Katie Archibald en Neah Evans slechts twee tienden boven hun wereldrecord, gereden op de Olympische Spelen van 2016. In een ruim twintig seconden langzamere kleine finale rekende Oekraïne af met Spanje.

Ploegenachtervolging mannen
Italië leek de favoriet om Rusland in de finale te verslaan, maar niks bleek minder waar: de ploeg vertrok te hard, viel daarna van ellende uit elkaar en de gestroomlijnde Russische machine snelde naar de titel door de concurrenten zelfs op een rondje te zetten, waarmee het gelijk gedaan was. Aleksandr Dubchenko, Lev Gonov, Nikita Bersenev en Alxander Evtushenko klopten Francesco Lamon, Stefano Moro, Jonathan Milan en Gidas Umbri voor goud, Zwitserland was een maat te groot voor Wit-Rusland in de strijd om brons.

Rode Kruis luidt noodklok na serie verwoestende natuurrampen

Een enorme hulpoperatie is nodig om wereldwijd slachtoffers van orkanen en overstromingen te helpen. Tientallen miljoenen mensen zijn zwaar getroffen door natuurgeweld in combinatie met de coronapandemie. In Midden-Amerika liet orkaan Eta een spoor van vernieling achter, in Vietnam en in Soedan kampt men met enorme overstromingen en de Filipijnen worden geteisterd door verschillende zware tyfoons. Boven op de coronahulp die het Rode Kruis al verleende, biedt het Rode Kruis nu ook noodhulp na deze rampen. Voor de hulp na natuurgeweld heeft het Rode Kruis dringend geld nodig, naar schatting zo’n 70 miljoen euro. Daarom opent de hulporganisatie giro 6868.

Ruim 2,5 miljoen mensen zijn getroffen door orkaan Eta in onder andere Honduras, Nicaragua en Guatemala. In Honduras zijn hele gemeenschappen hun huis kwijtgeraakt en hebben geen schoon drinkwater. Het Rode Kruis heeft 98 ton aan hulpgoederen gestuurd en heeft in totaal 18,5 miljoen euro nodig om hulp te verlenen in de drie getroffen landen. De hele hulpoperatie gaat minstens anderhalf jaar duren.

Inmiddels zijn er dekzeilen, toiletspullen, jerrycans, schoonmaakartikelen, keukengerei en muskietennetten gestuurd naar het getroffen gebied. Maar meer is nodig: huizen moeten worden gerepareerd en mensen moeten zo snel mogelijk toegang krijgen tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen om ziekten te voorkomen. De ramp heeft naast de zichtbare schade ook gezorgd voor veel leed. Daarom verzorgt het Rode Kruis ook psychosociale hulp. Terwijl de huidige hulpoperatie nog volop aan de gang is, worden er nieuwe stormen in Midden-Amerika verwacht.

Tyfoons
Ook andere delen van de wereld worden hard geraakt door natuurgeweld. Zo raasde tyfoon Goni over de Filipijnen en liet daar een spoor van vernieling achter. In verschillende gebieden werd bijna 90 procent van de huizen verwoest, bijvoorbeeld in Virac op het eiland Catanduanes. De afgelopen dagen hebben bewoners van de Filipijnen te maken met tyfoon Vamco, die nogmaals zorgt voor extreme regenval en wind. De tyfoon raakt hetzelfde gebied als tyfoon Goni eerder heeft geraakt. Het Rode Kruis maakt zich specifiek zorgen om de 240.000 mensen die hun huis zijn verloren door tyfoon Goni en nu tijdelijk onderdak hebben. Dit is al de 21ste tyfoon die het land dit jaar raakt.

Overstromingen
In Vietnam heeft de bevolking te maken met de 12e grote storm van dit jaar. Grote delen van het land staan onder water. Dit weekend wordt er weer een grote storm verwacht. Ook Soedan kampt met de naweeën van enorme overstromingen afgelopen zomer door extreme regenval. Het was de ergste overstroming in 30 jaar en er vielen 120 doden. “Dit zijn rampen waar we in Nederland in deze coronatijd misschien niet veel over hebben gehoord, maar de schade is enorm”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. “Tegelijkertijd hebben we in al deze landen te maken met de coronapandemie, het Rode Kruis verleent dus al coronahulp. Dit is een ramp op een ramp, er wordt veel gevraagd van de bevolking, maar ook van de hulpverleners van het Rode Kruis in deze tijden.”

Giro 6868
Om te zorgen dat het Rode Kruis de getroffenen van natuurgeweld ook tijdens deze pandemie kan helpen, is er geld nodig. Daarom heeft het Rode Kruis giro 6868 geopend. Het natuurgeweld gaat in deze tijd door en dus is er dubbele inzet van het Rode Kruis nodig.

Ruim een vijfde van de volwassenen beoefende in 2019 een sport die nu niet mag

In 2019 beoefende 22 procent van de volwassen Nederlanders een of meerdere team-, contact-, groeps- of zwemsporten, sporten die sinds 4 november in het kader van de coronamaatregelen niet zijn toegestaan. Jongvolwassenen worden het meest geraakt, 35 procent van hen beoefende in 2019 een sport die nu, medio november 2020, niet mogelijk is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM.

In deze continu doorlopende enquête wordt gevraagd welke sporten worden beoefend in een ‘normale’ week. De sporten zijn ingedeeld in vier categorieën naar de mate van onderling contact. Onder team- en contactsporten vallen onder meer voetbal, hockey, en vecht- en verdedigingssporten zoals boksen en judo. Onder groepslessen vallen bijvoorbeeld spinning, aqua joggen en diverse vormen van dans. Tot de individuele sporten – binnen of buiten - worden activiteiten gerekend die doorgaans alleen of in duo’s, en met voldoende afstand tot anderen, kunnen worden beoefend. Binnen zijn dat onder meer fitness en zwemmen, buiten hardlopen, wielrennen en tennis.

In 2019 gaf 10 procent van de volwassenen aan een team- of contactsport te beoefenen en 9 procent volgde groepslessen. Achtentwintig procent van de 18-plussers deed binnen aan een individuele sport, waar ook zwemmen onder valt, terwijl 22 procent dit buiten deed.

Sinds 4 november zijn voor onbepaalde tijd voor volwassenen alle team- en contactsporten en groepslessen verboden. De zwembaden zijn gesloten. Tweeëntwintig procent van de volwassenen beoefende in 2019 een of meerdere team-, contact-, groeps-, of zwemsporten.

Ruim een derde van de jongvolwassenen beoefent normaliter een sport die nu verboden is
Team- en contactsporten en individuele binnensporten zijn het populairst bij de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Deelname aan deze sporten neemt sterk af met de leeftijd. In 2019 beoefende 27 procent van de 18- tot 25-jarigen minstens één team- of contactsport, onder 65-plussers is dat 2 procent. Individuele binnensporten werden door 41 procent van de 18- tot 25-jarigen beoefend en door 21 procent van de 65-plussers.

Groepslessen zijn minder leeftijdgebonden. In 2019 werd hier door 6 procent van de 18- tot 25-jarigen aan deelgenomen. Bij de oudere leeftijdsgroepen varieerde de deelname tussen 8 en 10 procent. Individuele buitensporten werden tot 65-jarige leeftijd door ongeveer een kwart van de volwassenen beoefend. Onder 65-plussers was dit 15 procent.

Jongvolwassenen deden het vaakst aan een sport die nu niet beoefend mag worden. Van de 18- tot 25-jarigen beoefende 35 procent minstens één van deze sporten. Bij 25- tot 45-jarigen is dit 27 procent, bij 45- tot 65-jarigen 19 procent en bij 65-plussers 14 procent.

Populairste sporten
Voetbal is de populairste team- of contactsport, en werd door 4 procent van de volwassenen gespeeld. De meest beoefende groepsles is yoga, met 4 procent. Individuele fitness is met 22 procent de populairste individuele binnensport onder 18-plussers, en hardlopen de populairste individuele buitensport (10 procent). Vijf procent van de volwassenen beoefende een zwemsport.

FOK! Wat een weer: zuidelijke stroming

Hallo luitjes!  

We bevinden ons in een zuidelijke stroming en daarmee komt er steeds zachte lucht onze kant op. Voorlopig is niets dat er op wijst dat het flink gaat afkoelen, gaat vriezen en/of de eerste sneeuwvlokken gaan vallen. Dit is voorlopig een utopie.

Gisteren begonnen we met een smalle regenzone en die bracht zo'n 2 tot 4 mm in de regenmeters. Daarna volgde er nog een trog en die was behoorlijk actief. Die trok van Zuid-Holland naar Drenthe. De verwachting was echter dat die over het noorden zou trekken, maar zoals gebleken is kwam die een stuk zuidelijker uit. Het was een actief geval. Op veel plaatsen viel er meer dan 10 mm en ook was er sprake van onweer en hagel. De melding van 35 mm in Amersfoort waag ik echter te betwijfelen. De treksnelheid was namelijk heel hoog en ook de omliggende stations kwamen niet verder dan 10 tot 15 mm. Maar het telt wel even mee. De pechvogel van de dag was, zoals zo vaak, uw weerman. Dat buiencomplex trok net 5 km onderlangs.  

Na die trog trokken er nog een aantal lichtere buien over de noordelijke helft van het land, maar veel had dat niet om het lijf. Inmiddels is de radar vrijwel leeg. Zodoende blijft het de rest van de avond en komende nacht op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur liggen tussen de 5 graden in het oosten tot 9 aan zee.

Vandaag beginnen we de dag met zonnige perioden. Zeker in de oostelijke helft is het prima weer. In de westelijke provincies neemt in de middag de bewolking toe en uiteindelijk kan er daar ook wat lichte regen gaan vallen. Voordat het in het oosten bewolkt gaat worden zitten we al een eind in de middag. Uiteindelijk valt er overal wel een beetje regen. Ik denk zo'n 1 tot 3 mm. In het oosten misschien iets meer. In de avond klaart het in het westen weer op. De maxima liggen gemiddeld gezien rond de 13 graden. In het noorden wat lager en in het zuiden wat hoger.

Ook de komende dagen hoeven we niet op veel zon te rekenen. De lucht is zacht en vochtig waarmee veel bewolking wordt aangevoerd. Met name op zondag kan er ook behoorlijk wat regen vallen.

Tot ziens!  

En de groetjes van qltel en DJMO.  

 

Meer weer op FOK!

Lichtstraal in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een mooie zonnestraal vanuit Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sterfte neemt niet verder toe in week 45

In week 45 (2 tot en met 8 november 2020) overleden naar schatting 3 630 mensen. Dat zijn er ongeveer evenveel als een week eerder, toen 3 644 mensen overleden. De sterfte in week 45 is ongeveer 700 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sterfte onder Wlz-zorggebruikers stijgt niet verder
Op basis van de schatting voor week 45 lijkt de sterfte af te nemen bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen. Er overleden ruim 1 400 Wlz-zorggebruikers in week 45, 100 minder dan de week ervoor. In de overige bevolking overleden 2 200 mensen, een toename ten opzichte van week 44. De schatting is gebaseerd op de tot nu toe ontvangen overlijdensberichten, de verdeling kan mogelijk nog anders uitvallen.

Meer mannen
Vergeleken met een week eerder is de sterfte onder mannen in week 45 verder toegenomen, bij vrouwen daalde het licht. In de afgelopen weken overleden er vaker meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan mannen zijn. Dat was ook zo tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. De oversterfte bij mannen was toen (week 11 tot en met 19) 38 procent, bij vrouwen 29 procent.

Vooral ouderen
Vooral de sterfte onder ouderen is vanaf week 39 hoger dan gemiddeld voor deze periode verwacht kan worden. Het aantal overleden ouderen is in week 45 echter niet gestegen ten opzichte van de week ervoor. Er overleden in week 45 naar schatting 2 050 mensen van 80 jaar en ouder en 1 150 mensen van 65 tot 80 jaar.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Sinds week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10 duizend mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.

Voor week 45 zijn vanuit de GGD’s 358 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 10 november). In week 44 was het aantal 409. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht is voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Schatting
De cijfers over week 45 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 20 november publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 45. De cijfers zijn dan completer.

De Europese Commissie wil LGBTIQ-mensen beter beschermen

Homohaat en discriminatie maken voor veel inwoners van de EU deel uit van het dagelijks leven. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen.

Homo's, lesbiennes en andere mensen uit de LGBT-gemeenschap moeten meer bescherming krijgen in de EU. De Europese Commissie heeft hiervoor een strategie gepresenteerd. Een vijfjarenplan behandelt de ongelijkheden en problemen waarmee homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden geconfronteerd. LGBT is de overeenkomstige Engelse afkorting. Ook de varianten LGBTQ, LGBTQI of LGBTQIA + worden vaak gebruikt. Elke letter staat voor de eigen genderidentiteit of seksuele geaardheid.

De EU-Commissie wil nu in overleg met de EU-landen de strafrechterlijke vervolging van homofobe haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven intensiveren. Bovendien moet de wettelijke erkenning van ouderschap door de LGBT-gemeenschap beter worden vastgelegd, vooral voor situaties waarin de ouders in twee verschillende landen leven of wonen. Ouders van hetzelfde geslacht maken zich vooral zorgen over het behouden van hun adoptie-kind in landen waar de adoptie van kinderen in LGBT-relaties niet is toegestaan.

'Ik zal niet rusten als het gaat om het opbouwen  van een EU met gelijke rechten voor iedereen', zei Ursula von der Leyen (CDU), voorzitter van de Europese Commissie. Een EU waarin iedereen mag houden van wie ze willen - zonder angst voor haat of discriminatie. 'Omdat jezelf-zijn niet je ideologie is. Het is wie je bent.'

De commissie verklaarde: 'LGBTIQ-mensen lijden onevenredig zwaar onder haatmisdrijven, beledigingen en geweld.Tegelijkertijd is het nog steeds een ernstige tekortkoming dat deze misdrijven onvoldoende worden geregistreerd waardoor er onvoldoende zicht op is. Eurocommissaris voor gelijkheid Helena Dalli is van mening dat de EU nog ver staat van het begrip en acceptatie die LGBTIQ-mensen verdienen.

Afgelopen dinsdag presenteerde de conservatieve Hongaarse regering wetgeving waardoor het voor homostellen vrijwel onmogelijk wordt kinderen te adopteren.

Ook in enkele andere Europese landen worden nog steeds openlijk seksuele minderheden gediscrimineerd. Verschillende Poolse gemeenschappen, vooral in het zuidoosten van het land, hebben zichzelf uitgeroepen tot " LGBT vrije" zones .

Voertuig met bijna 5000 kilo vuurwerk met pech op de vluchtstrook aangetroffen

De politie heeft dinsdag 10 november op de A50 bij Sint Oedenrode een 23-jarige man uit Enschede aangehouden die bijna 5000 kilo vuurwerk in zijn kleine vrachtwagen vervoerde. De hoogst explosieve lading werd ontdekt toen het voertuig met pech langs de weg stond.

Op het einde van de middag stopte een weginspecteur van Rijkswaterstaat bij een onverlicht voertuig dat langs de kant van de A50 stilstond. De twee inzittenden vertelden met een lekke achterband gestrand te zijn. Hierop bood de weginspecteur zijn hulp aan en probeerde de lekke band te verwisselen. Het lukt hem echter niet de auto omhoog te krikken omdat hij blijkbaar te zwaar beladen was. Ook een ter plaatse gekomen berger kon de auto met een speciale krik niet omhoog krijgen. Over de zware lading bleven de twee mannen vaag, ‘iets van oude koelkasten’. De weginspecteur kon echter een blik in de laadruimte werpen en zag dat deze was volgeladen met dozen en door de opschriften kreeg hij het vermoeden dat het wel eens vuurwerk kon zijn. Hij alarmeerde direct de politie. Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kwamen ter plaatse en na een kort onderzoek bleek het om bijna 5000 kilo professioneel vuurwerk te gaan.

Voordat de politie ter plaatse kwam was één van de inzittenden al weggelopen onder het excuus een andere auto te gaan regelen. De andere inzittende, een 23-jarige inwoner uit Enschede is aangehouden als verdachte van het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en de auto met zijn lading zijn in beslag genomen. Het vuurwerk is door het Centraal Onderzoeksteam Vuurwerk (COV) afgevoerd.

Amnesty International bevestigt massamoorden in Noord-Ethiopië

Amnesty International heeft berichten bevestigd over een bloedbad in de stad May Cadera in het noorden van Ethiopië. Daar werden op 9 november “tientallen en waarschijnlijk honderden, mensen neergestoken of doodgehakt". Zo valt te lezen in het AD.

De burgerslachtoffers lijken dagloners te zijn geweest die op geen enkele manier betrokken waren bij het voortdurende militaire offensief in en rond de stad May Cadera.

Kick Out Zwarte Piet roept op tot ‘actieweken, net als bij Black Lives Matter’

Vanwege het coronavirus zijn er dit jaar geen Sinterklaasintochten, maar de protestacties tegen Zwarte Piet gaan vanaf zaterdag wel gewoon door. Hoeveel dat er worden en waar ze precies worden gehouden is nog steeds onduidelijk. Zo staat vermeld op het AD.

De organisatie Kick Out Zwarte Piet kondigde deze zomer flink te gaan demonstreren, maar noemde in een persbericht donderdagavond maar een vijftal plaatsen.

Op Facebook doet KOZP een uitgebreide oproep om te gaan demonstreren in de periode van 14 november tot en met 5 december. Er wordt gerefereerd aan de Black Lives Matter demonstraties:

"Het is niet mogelijk om BLM te steunen zonder tegen Zwarte Piet te zijn. Daarom doen wij een beroep op alle BLM-demonstranten om, net als afgelopen zomer, vreedzaam in actie te komen tegen de meest zichtbare vorm van institutioneel racisme in Nederland: Zwarte Piet."

Onderaan de oproep worden zelfs actielevels van demonstreren met bijpassende instructies weergegeven.
Van Level 1. Spannend tot Level 4 Vreedzame acties/ Burgerlijke ongehoorzaamheid.

Hieronder het hele Facebookbericht .

Kick Out Zwarte Piet landelijke Acties 2020 | #2020zwartepietvrij

Van 14 november t/m 5 december 2020 gaat Kick Out Zwarte Piet (KOZP), net zoals voorgaande jaren, weer de straten op om te eisen dat Zwarte Piet wordt afgeschaft in heel Nederland. Om ook dit jaar onze stem luid en krachtig te laten klinken voor verandering, doen wij een beroep op iedereen in de samenleving; met name alle activisten, medestanders, onze achterban en alle andere voorstanders van verandering. Wij doen een beroep op iedereen om samen met KOZP, coronaproof, in actie te komen voor een inclusieve Sinterklaasintocht en een statement te maken voor een Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme. Mensen kunnen verschillende acties organiseren en ondernemen onder de hashtag #2020zwartepietvrij en deze aanmelden via de website van KOZP: www.nederlandkanhet.nl (vanaf vrijdag 13 november online).

#BlackLivesMatter = Stop Blackface // Zwarte Piet = Institutioneel Racisme
Afgelopen zomer zijn wij samen met jou massaal de straat op gegaan tegen institutioneel racisme in Nederland en uit solidariteit met de Black Lives Matter (BLM) beweging. Het is niet mogelijk om BLM te steunen zonder tegen Zwarte Piet te zijn. Daarom doen wij een beroep op alle BLM-demonstranten om, net als afgelopen zomer, vreedzaam in actie te komen tegen de meest zichtbare vorm van institutioneel racisme in Nederland: zwarte piet. Ben je solidair met KOZP en BLM en wil je jouw stem laten horen voor een inclusief kinderfeest en tegen racisme, discriminatie en uitsluiting? Kijk dan snel op de website en laat je inspireren door onze ‘Actielevels’.

Veiligheid & KOZP Principes document
Een vreedzaam protest is wat wij nastreven. KOZP is niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Wij vragen iedereen om vreedzaam in actie te komen en hun mening te uiten. Houd het constructief en kijk uit met provocerende uitspraken die het gezamenlijke doel kunnen benadelen. Lees op de website meer over de principes voor vreedzaam protest voor aanvang van een actie. Bij (juridische) vragen of twijfel over een actie kun je contact opnemen met onze backoffice. Zij staan in direct contact met juristen en advocaten.

Meer informatie
Actieweken: 14 november - 5 december
Kick-Off zaterdag 14 november
Hashtag: #2020zwartepietvrij, bij lokale acties door KOZP-afdelingen toevoegen #(stad)KanHet
WWW.KOZWARTEPIET.NL

OFFICIËLE DEMONSTRATIES KOZP

Zien wij jou bij een van de officiële Demonstraties KOZP?
14 november 2020 Breda: https://www.facebook.com/events/272321620782380
15 november 2020 Maastricht: https://www.facebook.com/events/551806215727012
21 november 2020: Weert: Stoepkrijtactie!
21 november 2020: Venlo: https://www.facebook.com/events/309402986758017/
22 november Eindhoven: https://www.facebook.com/events/391489191887672

ACTIELEVELS

LEVEL 1 SPANNEND!
Doe je dit jaar voor de eerste keer mee? We got you!
Dit zijn laagdrempelige acties die relatief weinig tijd kosten en weinig risico met zich meebrengen.

Deel anti-Zwarte Piet posts op social media in het kader van #2020ZwartePietVrij
Doneer aan KOZP via www.nederlandwordtbeter.nl
Neem vanaf dit jaar niet meer deel aan sinterklaasvieringen met Zwarte Piet
Spreek met je familie, vrienden, dierbaren en collega’s over het in de ban doen van Zwarte Piet
Boycot pakjesavond met Zwarte Piet
Teken de petitie van Feest voor Alle Kinderen

LEVEL 2 IK KAN MEER DOEN!
Wil je meer doen en durf je uitgesproken te zijn? Wil je anderen aansporen om in actie te komen? Dan is dit level geschikt voor jou!

Voer gesprekken met mensen op een positie van invloed schoolbesturen/winkeliers verenigingen/burgemeesters/intocht comité/politici
Zamel geld in voor KOZP en doneer via www.nederlandwordtbeter.nl
Schrijf brieven aan bedrijven/organisaties/instanties/politiek/scholen
Koop bij en promoot Black Owned Businesses (afromagazine.nl)
Neem met de KOZP filter een videoboodschap op waarin je uitlegt waarom jij vindt dat zwarte piet moet veranderen en deel dit op social media (Twitter, Insta, TikTok, Facebook, YouTube)
Doe mee aan de anti-zwarte piet poster- & stickers-actie
Houd je kind thuis op 5 december
Neem deel aan demonstraties en sit-ins
Infiltreer in een pro-pieters app-groep, FB-groep en houd ons op de hoogte

LEVEL 3 SAMEN IN ACTIE!
Ben je samen met anderen of kan je snel een groepje samenbrengen? Dan is dit jouw level. Samen met anderen neem je het initiatief en ben je verantwoordelijk voor de coördinatie. Wij helpen je graag en zijn heel erg benieuwd naar jullie acties.

Organiseer een anti-zwarte piet stoepkrijtactie op straat of elders
Ludieke acties
Organiseer samen gespreksavonden/bijeenkomsten over institutioneel racisme
Schrijf samen een opiniestuk in de (lokale)krant, over waarom zwarte piet weg moet
Kom in actie op je werk/school
Spreek je familie, vrienden, dierbaren en collega’s aan op hun racistisch taalgebruik
Zet je (artistieke) werk in om aandacht te vragen voor #2020ZwartePietVrij
Adopteer een dorp oftewel ga met anderen protesteren in een dorp

LEVEL 4 VREEDZAME ACTIES / BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID
Level 4 is voornamelijk voor de ervaren groep mensen met kennis van het organiseren van protesten. Ervaren activisten die bereid zijn grote risico's te nemen. Alle betrokken mensen bij de actie zijn ervaren in het bedrijven van activisme.

Pop-up actie op plekken met Zwarte Piet
Sit-in bij het gemeentehuis/ in een winkelcentrum
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Banner Drop

MEER INFO:
WWW.KOZWARTEPIET.NL

Laatste reviews en specials
review
Dit zijn de beste films van 2023
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1198
special
Random Pics van de Dag #1197
review
Final Fantasy VII Rebirth
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
©FOK.nl e.a.