24 uur van Le Mans: Toyota uitgedaagd, Racing Team Nederland voorin

Niet geheel verrassend heeft Toyota de poleposition te pakken voor de 24 uur van Le Mans, die zaterdag enkele maanden later dan oorspronkelijk gepland van start gaat.

De strijd leek te gaan tussen de #7 en #8 Toyota's, maar laatstgenoemde viel in de zogenaamde hyperpole - waarin de snelste zes auto's van alle klassen in actie kwamen om de poleposition te bepalen - met Kazuki Nakajima achter het stuur wat tegen.

Kamui Kobayashi noteerde in de #7 een scherpe 3:15,267 minuten als rondetijd, waarmee hij de verrassende #1 Rebellion met Gustavo Menezes achter het stuur op een goede halve seconde zette. Kobayashi deed daarna nog een ultieme poging om het ronderecord te pakken en was lekker onderweg, maar bleek over de track limits gegaan te zijn en kon zijn ronde staken.

De #7 bleef zo wel op pole staan, voor de Rebellion. Nakajima's tijd betekende een derde plek voor de #8 Toyota, ruim voor de #4 Rebellion en de #5 ByKolles, die het uiterst karige LMP1-veld completeerde.

In de juist wél bijzonder lekker gevulde LMP2-klasse ging de pole naar de #22 United Autosports met onder meer Paul di Resta. Zij waren een dikke halve seconde sneller dan de als derde geklasseerde #29 Racing Team Nederland, met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries, die de bolide nog even door het grind stuurde. De #32 met Job van Uitert staat vijfde in de LMP2, de #37 met Tung Ho-pin staat zesde.

De 24 uur van Le Mans gaat zaterdag om 14.30 uur van start en is in het geheel te volgen RTL7 op TV en via Eurosport: deels op TV, volledig op de Eurosport Player. Het topic op het FOK!forum is hier te vinden, voor de uiterst handige spotters guide verwijzen we door naar deze site en zo lang minstens één van uw redacteuren erin slaagt wakker te blijven, doen we op FOK!sport uiteraard ook verslag.