FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 september 2020

FC Eindhoven wint kleine Lichtstadderby

FC Eindhoven heeft vrijdagavond in de vierde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie gewonnen van Jong PSV. De kleine versie van de Lichtstadderby eindigde in 1-2. Voor de blauw-witten was dit de eerste zege in negen onderlinge ontmoetingen. Het duel tussen Helmond Sport en FC Volendam eindigde in 0-1.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Helmond Sport - FC Volendam 0-1
Jong PSV - FC Eindhoven 1-2
Go Ahead Eagles - Jong Ajax 0-3
Roda JC Kerkrade - FC Dordrecht 4-0

NFL: Mayfield gooit Browns langs Bengals

In de NFL hebben de Cleveland Browns een eerste zege van het seizoen bij mogen schrijven. In eigen huis won de ploeg met 35-30 van de Cincinnati Bengals van quarterback Joe Burrow, die zijn tweede NFL-wedstrijd speelde.

In het eerste kwart noteerde Nick Chubb met een 11-yard run de eerste touchdown voor de Browns, het tweede kwart leverde er nog twee op: quarterback Baker Mayfield bediende Odell Beckham Jr vanaf 43 yards en Kareem Hunt vanaf 6 yards. Tussendoor gooide Burrow een 23-yard touchdown pass - zijn allereerste in de NFL - naar CJ Uzomah.

Chubb duwde nog een touchdown binnen in het derde kwart, Burrow stelde Mike Thomas in het vierde kwart in staat te scoren: 28-23. Een 1-yard rush van Hunt gooide de boel min of meer op slot, hoewel Burrow de eindstand met een 9-yard pass op Tyler Boyd nog op 35-30 bracht.

Burrow verloor weliswaar, met 37 geslaagde passes in 61 pogingen brak de topspeler van het vorige collegeseizoen - hij won de Heisman Trophy - een record voor een rookie quarterback in de NFL.

Bayern München zet eerste stap op weg naar 31e landstitel

Vrijdagavond is het nieuwe Bundesliga-seizoen begonnen. In de Allianz Arena waren Bayern München en Schalke 04 elkaars opponent. Het duel eindigde in een 8-0 monsterzege voor Bayern en daarmee heeft de recordmeister een eerste stap gezet naar een nieuwe landstitel.

Bayern München

8 - 0

Schalke 04

 4' Gnabry
 19' Goretzka
 31' Lewandowski(pen)
 47' Gnabry
 59' Gnabry
 69' Müller
 71' Sané
 81' Musiala
   
 
 Gele kaart: Kimmich, (Bayern München), Kabak, Stambouli, (Schalke 04)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 0
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Hernández
Boateng (Richars/73)
Süle
Pavard
Kimmich
Goretzka (Tolisso/51)
Gnabry (Musiala/73)
Müller (Zirkzee/83)
Sané (Cuisance/73)
Lewandowski
  Fährmann
Oczipka
Stambouli
Kabak
Rudy
Harit (Becker/79)
Bentaleb
Serdar (Schöpf/30)
Matondo (Raman/66)
Paciência (Skrzybski/79)
Uth

24 uur van Le Mans: Toyota uitgedaagd, Racing Team Nederland voorin

Niet geheel verrassend heeft Toyota de poleposition te pakken voor de 24 uur van Le Mans, die zaterdag enkele maanden later dan oorspronkelijk gepland van start gaat.

De strijd leek te gaan tussen de #7 en #8 Toyota's, maar laatstgenoemde viel in de zogenaamde hyperpole - waarin de snelste zes auto's van alle klassen in actie kwamen om de poleposition te bepalen - met Kazuki Nakajima achter het stuur wat tegen.

Kamui Kobayashi noteerde in de #7 een scherpe 3:15,267 minuten als rondetijd, waarmee hij de verrassende #1 Rebellion met Gustavo Menezes achter het stuur op een goede halve seconde zette. Kobayashi deed daarna nog een ultieme poging om het ronderecord te pakken en was lekker onderweg, maar bleek over de track limits gegaan te zijn en kon zijn ronde staken.

De #7 bleef zo wel op pole staan, voor de Rebellion. Nakajima's tijd betekende een derde plek voor de #8 Toyota, ruim voor de #4 Rebellion en de #5 ByKolles, die het uiterst karige LMP1-veld completeerde.

In de juist wél bijzonder lekker gevulde LMP2-klasse ging de pole naar de #22 United Autosports met onder meer Paul di Resta. Zij waren een dikke halve seconde sneller dan de als derde geklasseerde #29 Racing Team Nederland, met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries, die de bolide nog even door het grind stuurde. De #32 met Job van Uitert staat vijfde in de LMP2, de #37 met Tung Ho-pin staat zesde.

De 24 uur van Le Mans gaat zaterdag om 14.30 uur van start en is in het geheel te volgen RTL7 op TV en via Eurosport: deels op TV, volledig op de Eurosport Player. Het topic op het FOK!forum is hier te vinden, voor de uiterst handige spotters guide verwijzen we door naar deze site en zo lang minstens één van uw redacteuren erin slaagt wakker te blijven, doen we op FOK!sport uiteraard ook verslag.

Uitslag VVV-Venlo - FC Utrecht

De wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Utrecht is onbeslist gebleven. In stadion De Koel was het na negentig minuten spelen 1-1.

In de achtste minuut kwam de thuisclub op voorsprong door een doelpunt van Hupperts. Bij FC Utrecht kregen Gustafson, Mahi en Ramselaar goede kansen om gelijk te maken.

Na bijna een uur spelen maakte Klaiber de 1-1. Beide ploegen kregen nog goede kansen om de winst naar zich toe te trekken maar gescoord zou er niet meer worden.

VVV-Venlo

1 - 1

FC Utrecht

 8' Hupperts    58' Klaiber
 
 Gele kaart: Post, V. van Crooy, (VVV-Venlo), Elia, (FC Utrecht)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 1.435
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Gelmi
Kum
Schmitz
Linthorst
V v. Crooy
Post
Hupperts (Dekker/68)
Giakoumakis (Arias/79)
J. John
  Paes
Klaiber
St. Jago
Hoogma
Warmerdam
Maher
Gustafson
v. Overeem (Boussaid/82)
Kerk (Arzani/68)
Mahi (Elia/81)
Ramselaar

Timber verlengt bij Ajax; Eiting op huurbasis naar Huddersfield Town

Twee nieuwtjes van het Amsterdamse front. Jurriën Timber heeft zijn contract bij Ajax verlengd en Carel Eiting zal zeer waarschijnlijk worden verhuurd aan Huddersfield Town. 

Timber heeft zijn contract met Ajax tussentijds met drie jaar verlengd. De negentienjarige verdediger ligt nu tot medio 2024 vast in Amsterdam. Timber speelde zijn wedstrijden met name bij de beloftes, maar heeft inmiddels al geroken aan de Amsterdamse hoofdmacht. In maart debuteerde hij tegen SC Heerenveen (1-3 zege). Dit seizoen mocht hij invallen tegen Sparta. 

Met de nieuwe verbintenis heeft Ajax andermaal een van de grote talenten langer aan zich gebonden. Eerder bereikte de Amsterdamse club al een akkoord met onder anderen Naci Ünüvar en Kenneth Taylor over een verlenging van hun contract.

Als het papierwerk in orde komt, verhuurt Ajax Carel Eiting dit seizoen aan Huddersfield Town. Dat meldt de zaakwaarnemer van de middenvelder, Guido Albers. De 22-jarige Eiting, die nog een contract heeft tot en met de zomer van 2022, heeft op dit moment weinig kans op speeltijd in Amsterdam.

Op het middenveld heeft hij concurrentie van onder anderen Lisandro Martínez, Edson Álvarez, Ryan Gravenberch, Mohammed Kudus en Zakaria Labyad. Eiting wil graag spelen en zoekt dus zijn heil elders. Huddersfield Town komt uit in de Championship. Terence Kongolo en Juninho Bacuna staan ook onder contract bij The Terriers.

Eiting kwam tot nu toe 31 wedstrijden in actie voor de hoofdmacht van de Amsterdammers. Hij speelde vooralsnog veel duels voor Jong Ajax in de Eerste Divisie, 61 wedstrijden om precies te zijn. Voor het eerste elftal van Ajax scoorde Eiting nog niet, voor Jong Ajax trof hij acht keer het doel.

Roord bezorgt Oranje drie punten tegen Rusland; EK binnen handbereik

Het Nederlands vrouwenelftal kan plaatsing voor het EK van 2022 bijna niet meer mislopen. Vrijdag werd in Moskou Rusland met 0-1 verslagen. Het enige doelpunt kwam al vroeg op naam van Jill Roord. Nederland is na zeven duels nog altijd zonder puntenverlies in groep A.

De Europees kampioen van 2017 speelt nog tegen tweemaal tegen Kosovo en één keer tegen Estland. De groepswinnaar gaat rechtstreeks naar het EK in Engeland, dat wegens de coronacrisis met een jaar werd uitgesteld naar de zomer van 2022. De nummer twee speelt play-offs.

Roord schoot Oranje op fraaie wijze op voorsprong na een kwartier spelen in de lege Sapsan Arena. Na een kort genomen hoekschop krulde de middenvelder van Arsenal de bal op fraaie wijze in de verre kruising. Daarvoor was Oranje al dicht bij een voorsprong geweest, maar een schot van Daniëlle van de Donk raakte de lat. Vlak voor rust Schoot Dominique Janssen nog een afstandsschot. Veel kansen slechts één doelpunt.  

De tweede helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Er was nauwelijks gevaar voor beide doelen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde het duel probleemloos uit en kan zich als titelverdediger zo goed als zeker opmaken voor het EK.

Van der Breggen pakt roze in Giro

In de voorlaatste etappe van de Giro Rosa heeft Anna van der Breggen de roze trui veroverd. Ze werd vanmiddag tweede achter Elisa Longo Borghini, maar hield leidster Katarzyna Niewiadoma een minuut en 19 seconden achter zich.

De Poolse mocht in de roze trui starten nadat Annemiek van Vleuten niet meer startte vandaag nadat ze gisteren een gebroken pols opliep bij een valpartij.

In de etappe van vandaag, over 91,5 kilometer met bijna 1.800 hoogtemeters, bleef er op de slotklim een elitegroep van negen vrouwen over. In de slotfase slaagden van der Breggen en Borghini in om weg te rijden uit die groep en weg te blijven.

In het algemeen klassement heeft Van der Breggen nu een minuut en 10 seconden op Niewiadoma en ruim twee minuten op de nummer drie Borghini.

Andersen pakt tweede ritzege deze Tour, derde voor Sunweb

Søren Kragh Andersen heeft na de veertiende ook de negentiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Andersen kwam na 160 kilometer koersen, van Bourg-en-Bresse naar Champagnole, na een solo over de meet. Voor zijn ploeg Sunweb is het de derde ritzege deze Tour. Primoz Roglic behield het geel.

Het was Remy Cavagna die aanvankelijk alleen op avontuur ging. Daarachter probeerden Dylan van Baarle (Ineos), Geoffrey Soupe en Max Walscheid (NTT) zich bij hem aan te sluiten, maar het drietal werd weer opgeslokt door het peloton. Cavagna reed vooraan door en had al gauw een voorsprong van drie minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die hij kreeg. In het peloton was het lang Bora die aan kop reed.

Vlak voor de tussensprint reden Cosnefroy, Rolland en Row weg uit het peloton. Zij wisten aan te sluiten bij Cavagna. Bennett, de drager van de groene trui, won de tussensprint van het peloton, dus liep weer uit qua punten. Het verschil tussen het peloton en de kopgroep was inmiddels nog maar een halve minuut. Een groep van tien man met onder meer Van Avermaet maakte de overstap naar de kopgroep, maar 36 kilometer voor de meet waren ze allemaal teruggepakt.

Het bleef onrustig in het peloton waar meerdere renners nog steeds uit probeerden te ontsnappen. Door het tempo had sprinter Caleb Ewan het erg lastig. Er ontstond wederom een kopgroep met Sagan, Sam Bennett, Kraegh Andersen, Naesen, Stuyven, Trentin, Bauer, Mezgec, Devenyns, Arndt en wederom Van Avermaet. Ze werkten goed samen en pakte een voorsprong van ruim 2,5 minuut, en het peloton vond het prima.

16 kilometer voor de finish reed Kragh Andersen weg uit de kopgroep en de winnaar van de veertiende etappe sloeg een gaatje. Zijn voorsprong was 23 tellen zo'n 12 kilometer voor de meet. In de achtervolgende groep gebeurde er vrij weinig waardoor de renner van Sunweb langzaam uitliep. Twee kilometer voor de meet probeerden Rowe en Van Avermaet nog uit de oude kopgroep weg te rijden. Ze waren echter te laat om Andersen van zijn tweede ritzege deze Tour af te houden.

Ministerraad stemt in met vijftal gemeentelijke herindelingen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met vijf herindelingsvoorstellen. Het gaat om drie samenvoegingen in de provincie Noord-Holland en twee in de provincie Noord-Brabant: Amsterdam & Weesp, Beemster & Purmerend, Heerhugowaard & Langedijk, Landerd & Uden en het viertal Boxmeer, Cuijk, Mill en St. Hubert en Sint Anthonis. Indien het parlement instemt met deze herindelingen, dan komt het aantal gemeenten in Nederland in 2022 op 345.

Toevoeging Weesp aan Amsterdam
Na verschillende pogingen om de bestuurskracht te versterken heeft Weesp, na een referendum in 2018, besloten samen te willen gaan met Amsterdam. In 2019 zijn beide gemeenten hiervoor al een ambtelijke fusie aangegaan en in 2022 willen beide gemeenten ook bestuurlijk samengaan. Het betreft een zogenaamde lichte samenvoeging, waarbij de gemeente Weesp wordt opgeheven en haar grondgebied wordt toegevoegd aan Amsterdam. De inwoners van Weesp kunnen straks een bestuurscommissie kiezen. Deze kan onder andere meebeslissen over de inrichting van de openbare ruimte, sociale basisvoorzieningen en het bevorderen van buurtinitiatieven.

Op verzoek van de gemeenten gaat deze herindeling niet in op 1 januari 2022, zoals gebruikelijk, maar op 24 maart van dat jaar. Hierdoor kunnen de herindelingsverkiezingen samenvallen met de reguliere (landelijke) raadsverkiezingen. De gemeenten verwachten dat dit bijdraagt aan een hogere opkomst, maar ook dat het stimulerend werkt op de reguliere gemeenteraadsverkiezingen.

Toevoeging Beemster aan Purmerend
Om het voorzieningenniveau voor de inwoners van Beemster op peil te houden, heeft de gemeente Beemster besloten een bestuurlijke fusie met de gemeente Purmerend aan te gaan. Sinds 2014 hadden beide gemeenten al een gezamenlijke ambtelijke organisatie, in 2022 volgt een bestuurlijke fusie. Het betreft een zogenaamde lichte samenvoeging, waarbij de gemeente Beemster wordt opgeheven en haar grondgebied wordt toegevoegd aan de gemeente Purmerend.

Nieuwe gemeente Dijk en Waard
Ter versterking van haar bestuurskracht heeft de gemeente Langedijk het initiatief genomen tot een samenvoeging met de gemeente Heerhugowaard. Gezamenlijk verwachten de gemeenten beter in staat te zijn om hun inwoners goede dienstverlening te bieden en een sterke samenwerkingspartner in de regio te zijn. Omdat een deel van de inwoners van de kernen Koedijk en St. Pancras ook een sterke oriëntatie heeft op de gemeente Alkmaar, wil de nieuwe gemeente voor deze kernen ‘grenzeloos besturen’. Samen met de gemeenten in de regio Alkmaar willen Heerhugowaard en Langedijk hiervoor een speciaal bestuurlijk arrangement uitwerken.

Nieuwe gemeente Maashorst
Om hun bestuurskracht te versterken en om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan regionale opgaven, kiezen de gemeenten Landerd en Uden ervoor om samen te gaan. De nieuwe gemeente Maashorst streeft na een groene gemeente te worden met een stevige ambitie qua dienstverlening, voorzieningen en werkgelegenheid en met zes sterke kernen rondom natuurgebied De Maashorst. Een gemeente die haar steentje kan bijdragen in de regio en zo goed voor haar inwoners kan zorgen.

Nieuwe gemeente Land van Cuijk
De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en St Hubert en Sint Anthonis willen graag samengaan om als nieuwe gemeente Land van Cuijk de vitaliteit en het eigen karakter van de 29 kernen in de gemeente te versterken. Met hun gebundelde krachten zullen zij een krachtiger partner zijn in onder andere de regio en voor de provincie en het Rijk. Op die manier zijn zij beter in staat de belangen van hun inwoners te behartigen en op langere termijn ook hun maatschappelijke opgaven te realiseren.

Raad van State
De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van de wetsvoorstellen en van de adviezen van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Als het parlement instemt met deze herindelingen, dan komt het aantal gemeenten in Nederland in 2022 op 345. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindelingen per 1 januari 2022, met uitzondering van de toevoeging van Weesp aan Amsterdam.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

F-35 vliegt tijdelijk niet met onweer

Bij F-35A-gevechtsvliegtuigen zijn beschadigde leidingen gevonden. Het gaat om leidingen van het On-Board Inert Gas Generation System (OBIGGS) in een brandstoftank. Hierop kregen alle landen met F-35A’s het advies om vluchten bij onweerscellen te vermijden en de toestellen op de grond te beschermen door een shelter of bliksemafleider. Dit staat in de deze week verschenen 21e jaarlijkse voortgangsrapportage VF-35.

Het OBIGGS zorgt ervoor dat de kans op explosie van brandstofdampen bij bijvoorbeeld een blikseminslag tot een minimum wordt beperkt. De beschadigde leidingen kunnen ervoor zorgen dat de brandstoftanks minder goed zijn beschermd.

Nadat bij 4 (niet-Nederlandse) toestellen beschadigde leidingen werden gevonden, volgden nadere inspecties. Hierbij werden meer beschadigde leidingen aangetroffen, waaronder ook bij Nederlandse F-35A’s. De oorzaak van het probleem wordt nog onderzocht.

Geen invloed opbouw
Het probleem met het OBIGGS en het lopende onderzoek hebben geen invloed op de zogeheten status Initial Operational Capability (IOC) eind 2021. Dit betekent dat de luchtmacht verder gaat met het stapsgewijs opbouwen van het 1e F-35 squadron in Nederland op Vliegbasis Leeuwarden. De IOC-status wordt onder meer bereikt als de luchtmacht in staat is om een bepaalde periode op uitzending te gaan met een F-35 detachement.

OM eist in hoger beroep 14 jaar cel voor in brand steken vrouw

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van veertien jaar geëist tegen een 39-jarige man uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Hij wordt verdacht van het in een flatwoning in Rotterdam in brand steken van een vrouw. Dat gebeurde op 14 augustus 2016.

Poging tot doodslag
De man wordt een poging tot doodslag en het opzettelijk brand stichten met gevaar voor flatbewoners en hun woningen tenlastegelegd. Ook eist de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), een straat- en contactverbod. Daarnaast vindt de AG dat de verdachte een schadevergoeding van 228.000 euro moet betalen aan het slachtoffer.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man op 21 december 2017 tot een gevangenisstraf van veertien jaar, een straat- en contactverbod en een schadevergoeding van bijna 190.000 euro. De verdachte is in hoger beroep gegaan. Hij ontkent de vrouw in brand te hebben gestoken, maar herinnert zich niets meer van die dag.

Benzine
De AG acht wel bewezen dat hij dat gedaan heeft. Zij vindt met de rechtbank dat de verdachte de vrouw met benzine heeft overgoten, waarna hij met een vuuraansteker de benzine en dus de vrouw aanstak. Door deze actie raakt de vrouw zwaar gewond en overlijden haar beide honden. Ook is de flatwoning van de vrouw uitgebrand. Dit heeft in de ogen van de AG voor een zeer gevaarlijke situatie voor omwonenden gezorgd.

De vrouw overleeft het ternauwernood. Zij heeft enkele weken op de Intensive Care gelegen; daar is zij kunstmatig in slaap gehouden. Daarna is de vrouw overgebracht naar een brandenwondencentrum, waar zij nog vele operaties heeft ondergaan.

Verbrande haartjes
In het hoger beroep zijn, mede op wens van de verdediging, vijf getuigen gehoord. Ook zijn alle verklaringen nog eens tegen het licht gehouden. De advocaat van verdachte zegt dat de vrouw mogelijk zichzelf in brand heeft gestoken. De AG acht dit niet aannemelijk. Volgens haar zijn er geen concrete, objectieve aanwijzingen die deze bewering namens verdachte ondersteunen.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de man de dader is. Dat blijkt volgens de AG onder meer uit de uitlatingen van het slachtoffer tegen meerdere getuigen en het forensisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden. De verdachte is bovendien kort na zijn daad, met verbrande haartjes op zijn handen, aangetroffen op de Rijksweg A16.

Gevaar voor anderen
“Met de rechtbank concludeer ik dat bewezen kan worden dat verdachte het slachtoffer in brand heeft gestoken”, aldus de AG in haar requisitoir, “en daarmee ook brand heeft gesticht in haar woning, met gevaar voor belendende woningen en de zich daarin bevindende mensen."

Het Gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Duplantis springt legendarische Bubka uit de boeken, Nederlandse dames winnen

Polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft de legendarische Sergey Bubka definitief uit de recordboeken gesprongen. Tijdens de Diamond League in Rome sprong de pas 20-jarige Zweed donderdagavond over 6,15 meter, niemand dat het buiten ooit beter.

Bubka sprong in 1993 indoor al over 6,15 meter, een hoogte die in 2014 verbroken werd door Renaud Lavillenie en een record dat met 6,18m inmiddels sinds dit jaar op naam van Duplantis staat. Het outdoorrecord van Bubka - 6,14m in 1994 - stond echter nog wel, tot donderdag: in zijn tweede poging sprong fenomeen Duplantis er zelfs nog met extra marge overheen.

400m horden mannen
Zoals altijd waren de ogen gericht op Karsten Warholm, want altijd als de Noor in actie komt bestaat er een serieuze kans dat het wereldrecord uit 1992 eraan gaat. Dat gebeurde ook nu nog niet: Warholm won in een toptijd van 47,07 seconden en bleef er dus zo'n drie tienden boven. Nick Smidt werd achtste in 50,67 seconden.

100m vrouwen
Olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah, inmiddels getrouwd, opende haar korte Europese seizoen met een bijzonder indrukwekkende zege in 10,85 seconden, de snelste tijd ter wereld in 2020. De Amerikaanse Aleia Hobbs (11,12) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,14) volgden, Marije van Hunenstijn werd achtste met 11,42 seconden.

400m vrouwen
Lieke Klaver kent een geweldig seizoen en de 22-jarige bekroonde haar doorbraak met zowaar een Diamond League-overwinning: met 50,98 dook ze ook nog eens voor het eerst onder de 51 seconden. De Litouwse Agné Serksniene eindigde op forse afstand als tweede (51,80), voor de Poolse Justyna Swiety-Ersetic (51,94).

Duplantis schrijft historie

100m horden vrouwen
Ook hier kon Nederland juichen: Nadine Visser snelde naar een overtuigende zege in 12,72 seconden, waarmee ze de Italiaanse Luminosa Bogliolo (12,83) en de Amerikaanse Payton Chadwick (12,89) het nakijken gaf.

400m horden vrouwen
Ook op de langere hordenafstand deed een Nederlands toptalent van zich spreken: Femke Bol ging er in een uitstekende 53,90 met de winst vandoor, voor de Oekraïnse landgenotes Anna Ryzhykova (54,54) en Viktoriya Tkachuk (54,93).

3000m mannen
Het werd een duel tussen de 19-jarige toptalenten Jacob Kiplimo en Jakob Ingebrigtsen, waarbij het op de finish de Oegandees was die Ingebrigtsen in de slotmeters voorbij ging. Dat leverde een geweldige tijd op van 7:26,64 minuten, 's werelds snelste tijd in dertien jaar. Met 7:27,05 liep Ingebrigtsen en passant een dik Europees record, terwijl Mike Foppen met 7:39,75 de op één na snelste Nederlander ooit werd.

100m mannen
De Zuid-Afrikaan Akani Simbine had de rapste benen en zegevierde in een keurige 9,96 seconden, voor de Ivoriaan Arthur Cissé (10,04) en de 10,09 van thuisfavoriet Filippo Tortu.

Bol wint de 400m horden

Hoogspringen vrouwen
Niet voor het eerst werd het een feestje der jonge Oekraïnse dames. Yuliya Levchenko en Yaroslava Mahuchikh nemen de macht in het hoogspringen over en deden dat ook nu weer. Levchenko won met 1,98 meter, Mahuchikh werd tweede met 1,95 meter - een hoogte die ze met minder fouten bereikte dan de Australische Nicola McDermott en de Zweedse Erika Kinsey.

400m mannen
Edoardo Scotti uit Italië kende een geweldig eindschot en dat leverde hem in de laatste meters een verrassende zege op in een persoonlijk record van 45,21 seconden. Yousef Karam uit Koeweit werd tweede in 45,25 seconden, voor de 45,48 van de Pool Karol Zalewski en de 45,64 van Jochem Dobber - een nieuw persoonlijk record, waarmee hij de op twee na snelste Nederlander ooit is.

800m vrouwen
Een Brits-Noors duel, waarin Jemma Reekie er uiteindelijk als beste uit wist te komen in 1:59,76 minuten. De Noorse Hedda Hynne finishte daar enkele tienden achter, vlak voor de Schotse Laura Muir.

Een razendsnelle 3000 meter

110m horden mannen
De Brit Andrew Pozzi maakte een sterke indruk en pakte in een uitstekende 13,15 seconden de winst, voor de Amerikanen Aaron Mallet (13,23) en Freddie Crittenden (13,31).

Hoogspringen mannen
Met Andriy Protsenko en Gianmarco Tamberi deden er twee mannen mee die enkele jaren geleden enorme hoogtes bereikten, maar tegenwoordig zit het er wat minder in. Protsenko won met een redelijke 2,30 meter, de half-bebaarde Tamberi werd tweede met 2,27 meter.

Kogelstoten mannen
De echte toppers waren er niet bij, dus het was niet echt een denderend niveau: de Amerikaan Nick Ponzio won met 21,09 meter, voor de 20,85m van zijn landgenoot Payton Otterdahl en de 20,69m van thuisfavoriet Leonardo Fabbri.

COVID-19: 1990 nieuwe besmettingen en 7 doden, totaal 90.047 en 6273

Wederom is het dagrecord gebroken qua aantal besmettingen, de afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1990 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 90.047 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Inmiddels zijn er op een handval gemeenten na de afgelopen dagen in vrijwel elke gemeente nieuwe besmettingen gemeld.

Van de gemelde patiënten zijn er 13 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.356 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6273 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.


Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Einde Tour Pöstlberger door wespensteek

Lukas Pöstlberger heeft de Tour de France moeten verlaten. De Oostenrijker van Bora werd in de negentiende etappe gestoken door een wesp en kon niet meer verder.

De etappe begon al zonder Michael Gogl (NTT) en Jonathan Castroviejo (Ineos) die beiden niet meer van start gingen.

Update 15:18 uur

Het gaat weer goed met Pöstlberger. De Oostenrijker kreeg een allergische reactie nadat hij door een wesp in zijn mond was gestoken. Bora meldt nu dat het weer prima gaat met de renner.

OM: levenslange gevangenisstraf enig passende straf voor viervoudige moord

Een 59-jarige man en zijn twee zoons (33 en 32 jaar) die terecht staan voor de viervoudige moord op 13 november 2018 in Enschede, hoorden vandaag een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. ‘Mensenlevens zijn voor deze verdachten niets waard. Zij kiezen er – koel en berekend – voor om drie levens te nemen van mensen die tegen hun wil getuige zijn geweest van de dood van het eerste slachtoffer.’

De drie verdachten beriepen zich tijdens de behandeling van de strafzaak op hun zwijgrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) is er desondanks in geslaagd om de fatale gebeurtenissen van die dag globaal te reconstrueren en met wettig en overtuigend bewijs voor te leggen aan de rechtbank.

Bij aanvang van zijn requisitoir zette de officier van justitie de zaak meteen in perspectief. De veel gebezigde term ‘kwartetmoord’ is wat de officier betreft niet op zijn plaats. De vier slachtoffers vormden geen kwartet, ze waren geen groep bij elkaar horende mannen. De verdachten opereerden wél als trio, en kunnen in gelijk mate verantwoordelijk worden gehouden voor de viervoudige moord.

Leeuwenhoekstraat
Uit het onderzoek is gebleken dat de drie verdachten op 13 november 2018 rond half twee voor de eerste keer aankomen bij het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Ze treffen de 43-jarige huurder van het pand, maar ze willen eigenlijk een 34-jarige man uit Hengelo spreken, met wie ze mogelijk een conflict hebben. De mannen vertrekken en komen – zoals op camerabeelden te zien is – om 14.17 uur terug.

Na een telefoontje van de 43-jarige man is ook de 34-jarige man samen met een 27-jarige man uit Hengelo naar de Van Leeuwenhoekstraat gekomen. Op dat moment is ook een 62-jarige man uit Arnhem toevallig aanwezig. De 34-jarige man wordt doodgeschoten, mogelijk omdat hij weigerde geld af te geven. Enkele minuten later worden ook de overige aanwezigen doodgeschoten: ‘zij kunnen eenvoudigweg niet blijven leven nu zij getuige zijn geweest van een moord door verdachten’, aldus de officier van justitie.

Camerabeelden van buiten het pand wijzen erop dat de auto die op naam staat van de 33-jarige verdachte bij het pand is geweest. In deze auto zijn bloedsporen van het 43-jarige slachtoffer gevonden, op plaatsen waar de vader en de 32-jarige zoon vermoedelijk hebben gezeten. Op de plaats delict zijn hulzen aangetroffen, waaronder een huls met hierop het DNA van de 33-jarige verdachte. Van de beide broers zijn in het pand ook in bloed gezette voetsporen aangetroffen. Op een voedingskabel is DNA aangetroffen dat waarschijnlijk toebehoort aan de 32-jarige verdachte. De voedingskabel hoorde bij een videorecorder. Deze is waarschijnlijk door de verdachten meegenomen, omdat deze mogelijk beelden van de bewakingscamera bevatte.

Wreedheid
De officier van justitie gebruikte harde woorden, om de wreedheid van de daad te illustreren: ‘De enige juiste kwalificatie voor de wijze waarop de slachtoffers zijn gedood, is het gebruik van het woord ‘afgemaakt.’ Stuk voor stuk zijn ze – minimaal twee maal – in het hoofd geschoten van dichtbij. Als beesten.’

‘Het handelen van verdachten direct na het delict getuigt van ongekende brutaliteit’, aldus de officier van justitie. ‘Voordat verdachten vertrekken nemen ze mee waar ze voor gekomen zijn: geld. Ze blijken niet te beroerd om tussen de lichamen, door het bloed en zelfs in de zakken van de overledenen op zoek te gaan naar geld. De kassa krijgen ze helaas niet open.’

‘De koelbloedigheid van verdachten valt op. Deze blijkt niet alleen uit de wijze waarop de slachtoffers zijn gedood; een tweede kogel door het hoofd voor de zekerheid. Maar de koelbloedigheid blijkt ook uit het handelen van verdachten bij het wegmaken van sporen; videorecorder meenemen, omkleden, kleren en schoenen wegmaken, zelfs het poetsen van de bestuurderszitplaats van de Golf wordt niet vergeten. Het heeft er alle schijn van dat het incident aan de Van Leeuwenhoekstraat binnen een uur is vergeten.’

Dit staat volgens de officier van justitie in schril contrast met het enorme leed dat aan de nabestaanden is aangericht.

Medeplegen
Het OM acht de drie verdachten in gelijke mate verantwoordelijk voor de moorden, ook nu uit het onderzoek is gebleken dat er maar twee wapens zijn gebruikt. ‘Het gaat niet persé om wie er heeft geschoten, maar om de vraag in hoeverre er is samengewerkt in het grote geheel’, aldus de officier van justitie. Volgens het OM is het duidelijk dat de drie voor, tijdens en na de moorden gezamenlijk zijn opgetrokken. De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht, en geven daarmee ook geen aannemelijke verklaring voor de belastende omstandigheden.

De 59-jarige man en de 33-jarige man wordt ook een gewelddadig overval in Hengelo ten laste gelegd. Dit heeft maar een geringe invloed op de strafmaat. Het OM is namelijk van mening dat de viervoudige moord op zichzelf zo ernstig is dat vanuit het oogpunt van vergelding alleen de hoogst mogelijke straf in aanmerking komt. Verder is het OM van mening dat uit het handelen van verdachten is af te leiden dat zij volstrekt onverschillig staan ten opzichte van de levens van anderen. Als er toevallig meer personen aanwezig waren geweest in het pand, waren er meer doden gevallen. De maatschappij moet tegen het gevaar dat van verdachten uitgaat worden beschermd. Op die gronden eist het OM een levenslange gevangenisstraf voor alle verdachten.

OM legt minister Grapperhaus coronaboete op

Het Openbaar Ministerie (OM) zal minister Grapperhaus een boete van 390 euro opleggen voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft op 22 augustus in de gemeente Bloemendaal.

De beslissing hierover is genomen door het College van procureurs-generaal. De minister is daarvan donderdag op de hoogte gebracht.

Aanleiding voor de boete zijn de publicatie van foto’s in de media van de feestelijkheden van het huwelijk, de zichtbare overtreding van de anderhalvemeterregel en de uitleg naderhand van de minister daarover. Het OM vindt dat met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is.

De minister heeft aangegeven de boete te betalen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 38

Terwijl filmdistributeurs alweer films aan het uitstellen zijn (begin oktober géén Wonder Woman 1984 en ook Candyman is van oktober naar 2021 verzet), komen er gewoon nog elke weer wel nieuwe dingen in de bioscoop. Deze titels zijn deze week nieuw te zien.

The Personal History of David Copperfield

Gebaseerd op de wereldberoemde roman van Charles Dickens. De film speelt zich af in de negentiende eeuw en vertelt het levensverhaal van de jonge David Copperfield (Dev Patel). Nadat hij door zijn stiefvader uit huis wordt gezet, belandt David van het ene avontuur in het andere en ontmoet hij de meest excentrieke personages uit het Victoriaanse Engeland zoals zijn extravagante tante Betsy (Tilda Swinton). Zijn reis leidt hem van vodden naar rijkdom en weer terug, maar de leergierige Copperfield trotseert zowel voor- als tegenspoed met opgeheven hoofd. The Personal History of David Copperfield is zowel tragisch als hilarisch en wordt kleurrijk verteld door regisseur Armando Iannucci (Death of Stalin). De hoofdrollen worden gespeeld door een sterrencast: Dev Patel (Lion), Tilda Swinton (We need to talk about Kevin), Hugh Laurie (House) en Ben Whishaw (Mary Poppins Returns). De film won meerdere prijzen tijdens de British Independent Film Awards van 2019.

Atlantis

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio. Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar biedt hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, lijkt dat zelfs een sprankje hoop.

The War With Grandpa

Wat zou jij doen als je jouw slaapkamer zou moeten afstaan aan niemand minder dan je eigen opa? Dit overkomt de tienjarige Peter (Oaks Fegley) omdat zijn opa Jack (Robert de Niro) noodgedwongen bij de familie intrekt. Peter wil zijn slaapkamer koste wat kost terug en samen met zijn vrienden doet hij er alles aan om zijn opa uit zijn slaapkamer te verdrijven. Dit betekent oorlog, want opa laat niet zomaar met zich sollen en schakelt de hulp van zijn eigen vrienden in. Een race tegen de klok, waarbij alle streken uit de kast worden getrokken. Lukt het Peter om zijn slaapkamer terug te krijgen?

The Secret: Dare To Dream

De jonge weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) worstelt zich samen met haar drie kinderen door het leven. Na een opeenstapeling van pech is een naderende orkaan de volgende uitdaging die zich aandient. Dan botst zij -letterlijk- tegen de aantrekkelijke Bray Johnson (Josh Lucas) aan, die een helpende hand biedt. Met zijn positieve energie lijkt hij precies op het juiste moment in haar leven te zijn gekomen. Wat zij niet weet is dat Bray een geheim met zich meedraagt dat alles kan veranderen...

Shirley

Fred en Rose verhuizen naar een dorp in Vermont in de hoop op een baan voor Fred. Het jonge stel krijgt een aanbod om in te trekken bij professor Stanley Hyman op voorwaarde dat Rose het huishouden op zich neemt én op zijn vrouw -de beruchte horror auteur Shirley Jackson- past. Hoewel Rose met afgrijzen het ongebruikelijke huishouden van het excentrieke koppel bijhoudt, ontstaat er toch een zeer bijzondere band tussen haar en Shirley. Een band die het huwelijk van het jonge koppel flink op de proef stelt…

White Riot

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.

The Tobacconist

Een teder, hartverscheurend verhaal over een jongeman en zijn vriendschap met Sigmund Freud voor de tijd van de Duitse annexatie in Wenen. De zeventienjarige Franz (Simon Morzé) reist naar Wenen om in de leer te gaan bij een sigarenhandelaar. Daar ontmoet hij de vaste klant Sigmund Freud (Bruno Ganz). Franz is geïntrigeerd door het werk en de kennis van Freud en na verloop van tijd vormt er een unieke vriendschap tussen de twee. Dan ontmoet Franz de verleidelijke Anezka, een danseres uit Bohemen. Hij wordt hopeloos verliefd op haar, maar Anezka blijft maar wisselende signalen afgeven. Hij vraagt advies aan de befaamde psychoanalyticus, die toegeeft dat het vrouwelijk geslacht ook voor hem een groot mysterie is. Ondertussen blijft de politieke en sociale omstandigheden in Oostenrijk verslechteren. Wanneer de Nazi’s in Wenen aankomen worden Franz, Freud en Anezka meegesleurd in een stroom van gebeurtenissen. Ieder staat voor een grote beslissing: blijven of vluchten?

Sint neemt afscheid van Piet

Niemand minder dan Sinterklaas heeft donderdagmiddag namens ‘Stichting Intocht Sint Nicolaas in Alkmaar’ afscheid genomen van burgemeester Piet Bruinooge tijdens zijn afscheidsreceptie in Huize De Dieu. Sint en Piet brachten sinds 2007 iedere Sinterklaasintocht in de stad samen door. De Goedheiligman vond acte de présence dan ook op zijn plaats, zo melden onze collega's van Alkmaar Centraal

"Ik deed de deur van Huize De Dieu aan de Langestraat open en Piet was heel verbaasd!", liet Sinterklaas in een reactie weten aan Rodi Media. “We werken al jaren heel prettig samen en dus wilden we - nu zijn afscheid nadert - zelf ook even afscheid nemen."

Piet was sinds zijn aantreden in januari 2007 altijd aanwezig bij de intocht van Sinterklaas en bleef hij er ook de hele dag bij. De Sint vindt dat bijzonder. De burgemeester kreeg vanwege zijn aftreden op 1 oktober een foto met de tekst 'Dag Piet, bedankt voor de mooie intochten' en natuurlijk een mooi gedicht.

Dit jaar is er geen traditionele intocht op het Waagplein vanwege corona, maar de Sint beloofde dat het op 15 november evengoed een mooi feestje wordt.

Overvallers bedreigen kind (11) met vuurwapen

Twee mannen belden gisteravond aan op de Dr. de Visserstraat in Rotterdam-Noord. Een kind van 11 dat de deur opendeed, werd bedreigd met een vuurwapen. Ze drongen binnen en namen spullen mee. De vrouw wist met de kinderen naar buiten te vluchten. De politie doet een dringende oproep aan getuigen om zich te melden in de hoop dat ze deze gewetenloze daders kunnen pakken.

Het was 22.30 uur toen de mannen aanbelden en deden alsof ze een pakketje wilden afgeven. Het meisje dat opendeed kreeg een vuurwapen te zien en werd opzij geduwd. De mannen liepen door het huis en namen verschillende spullen mee, waaronder een tv. De moeder kon snel de twee kinderen pakken en vluchtte naar buiten. De politie is gealarmeerd en startte meteen een onderzoek.

Het gaat om twee mannen met een mondkapje. De een is donkergetint met krulletjes en droeg een blauw trainingspak, de ander is licht getint, niet al te lang en droeg een grijs trainingspak van Nike. Beiden hadden een capuchon op. Vermoedelijk hingen de twee verdachten al langer rond in die straat. De politie hoopt dat getuigen zich melden. Ook camerabeelden zijn meer dan welkom.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

COVID-19: Mondkapjesrichtlijn RIVM tóch gebaseerd op schaarste

Een belangrijk medisch advies van het RIVM over het gebruik van mondkapjes in de ouderzorg is stilzwijgend ingetrokken. Na vragen van Nieuwsuur blijkt dat de richtlijnen niet alleen maar waren gebaseerd op medisch advies maar ook wel degelijk vanwege de schaarste van de mondkapjes.

Op 17 augustus trok het RIVM stilzwijgend het advies over mondkapjes in de ouderzorg in. Tot die tijd was het advies voor zorgmedewerkers die met ouderen werkten met een (vermoedelijk) coronabesmetting, om bij kort contact geen mondkapje op te doen. Dit waren ook regelmatig contacten binnen een straal van anderhalve meter zoals medicijnen aangeven of een kort gesprekje voeren.

Na dat het advies is ingetrokken is de betrokken beroepsgroep, de ouderenzorg, er eveneens niet over geïnformeerd. Het nieuwe advies luidt namelijk dat mondmaskers noodzakelijk zijn, ook bij de korte contactmomenten. Het RIVM laat aan Nieuwsuur weten dat er geen nieuw wetenschappelijk inzicht ten grondslag ligt aan de wijziging. Het oude advies kwam nog uit de tijd van de enorme schaarste in mondkapjes.

Na het opmerkelijke nieuws zijn veel zorgmedewerkers en instellingen vooral verbaasd omdat de overheidsregel werd gebracht als veiligheidsregel maar uiteindelijk dus voortkwam uit schaarste. Diverse brancheverenigingen zijn aan het kijken hoe en of ze het ministerie van Volksgezondheid aansprakelijk kunnen stellen voor zorgmedewerkers die ziek zijn geworden na het volgen van het RIVM advies.

Bijna 80.000 handtekeningen voor Minister Schouten

Minister Schouten (LNV) ontving vanochtend van Wakker Dier 78.353 handtekeningen en een Actieplan om hittestress bij dieren in de vee-industrie te voorkomen. “De minister heeft alweer een zomer voorbij laten gaan waarin tientallen miljoenen dieren in de vee-industrie hebben geleden,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie strijdt voor maatregelen om hittestress bij dieren in de vee-industrie te voorkomen. “We pleiten voor een Nationaal Hitteplan voor dieren,” zegt Hilhorst. “Nu geven we de minister een Actieplan met tien duidelijke stappen. Daarmee kan zij in de toekomst hittestress voorkomen.”

Actieplan
Met het Actieplan wil de dierenwelzijnsorganisatie de minister op weg helpen. Het plan bevat tien prioriteiten waarmee dieren tegen hitte kunnen worden beschermd. “Een lagere stalbezetting en scherpere wetgeving voor de maximumtemperatuur in stallen en tijdens veetransport. Meer handhaving, zodat de wet ook wordt nageleefd,” zegt Hilhorst. Ook wil Wakker Dier dat de minister de cijfers over sterfte door hittestress opvraagt bij boeren en bij ‘destructiebedrijf’ Rendac en deze openbaar maakt.

Schaduw
Voor dieren in de wei wil Wakker Dier een verplichte schaduwplek. Volgens de wet zouden deze dieren nu al tegen extreme hitte beschermd moeten worden. Toch wordt hier niet op gehandhaafd en staan er op hete dagen duizenden koeien, schapen en paarden in de brandende zon. Met een steekproef toonde Wakker Dier eerder deze zomer dat driekwart van de Noord-Hollandse schapen bij extreme hitte geen schaduw hadden.

Monitor
Tijdens de zomer van 2020 hield Wakker Dier met een Monitor ook bij hoe vaak de dieren in de vee-industrie hittestress ervaren. En om hoeveel dieren het gaat. Eind juli hadden naar schatting al ruim 110 miljoen dieren hittestress ervaren. En het aantal dagen waarop dieren dit jaar hittestress hebben ervaren staat medio september al op 39. “Als dat niet voldoende is voor de minister om in actie te komen, dan weten wij het ook niet meer,” aldus Hilhorst.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Tour: Etappe 19 - Door de heuvels naar de beslissing

De voorlaatste 'echte' etappe in de Tour de France, maar een beslissende zal het in principe niet zijn. De noemenswaardige bergen hebben we achter de rug, op die tijdens de loodzware tijdrit van zaterdag na.

Vandaag staat een 166,5 kilometer lange rit op het programma tussen Bourg-en-Bresse en Champagnole, met vooral in het tweede deel flink wat heuvels. Eén colletje van de vierde categorie, verder vooral kort werk.

Rellende_Rotscholier beschrijft elke meter hier weer nauwkeurig, vooral voor eventuele aanvallers is het met zo'n heuvelachtige rit belangrijk om goed verkend te hebben. De rit gaat om kwart voor twee van start, Eurosport is er gelijk bij en Sporza en de NOS volgen een uur later.

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Vanaf 21 september met voorrang testen mogelijk voor zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf aanstaande maandag, 21 september, met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

De GGD’en in heel het land werken er hard aan om de prioritering zo snel mogelijk rond te krijgen. Om de voorrangsregeling goed uit te kunnen voeren moeten callcentermedewerkers opgeleid worden, specifieke afspraken met laboratoria gemaakt worden en een speciaal nummer ingericht worden. Het lukt daarom niet eerder voorrang te geven bij de teststraten aan zorg- en onderwijspersoneel dan vanaf maandag 21 september.

Aanvragen coronatest via prioriteitsnummer
Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer wordt bekend gemaakt op 21 september om 07.30 uur.

Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van dit nummer. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én in de teststraat. Werkgevers zijn gevraagd om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de voorrangsstraten te snel vollopen.

Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op Rijksoverheid.nl.

Wie komen voor deze prioriteitsregeling in aanmerking?
Op Rijksoverheid.nl staat een overzicht van professionals die in aanmerking komen. Om getest te worden moeten zij klachten hebben die passen bij het coronavirus. Zorgmedewerkers moeten onmisbaar zijn voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van de zorg. Onderwijspersoneel komt in aanmerking als zij werken in het basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs én als hun afwezigheid ervoor zorgt dat klassen naar huis worden gestuurd.

Waarom krijgen deze doelgroepen prioriteit?
Zorgmedewerkers krijgen prioriteit, omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot.

Het onderwijspersoneel krijgt prioriteit om te voorkomen dat een klas naar huis moet. Want dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de leerlingen. En ook voor de ouders die daardoor niet aan het werk kunnen. De voorrangsregeling is een tijdelijke regeling omdat de vraag naar testen momenteel groter is dan de capaciteit in de laboratoria. De capaciteit wordt zo snel mogelijk uitgebreid. De verwachting is dat in oktober de capaciteit weer voldoende is om aan de vraag naar testen te kunnen voldoen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Katamari Damacy Reroll heeft schijt aan next-gen consoles

Katamari Damacy Reroll, een remaster van de eerste Katamari Damacy-game op de PS2, komt op 20 november uit voor PS4 en Xbox One. Laat die PS5 of Series X lekker zitten in november en ga als de zoon van de 'King of All Cosmos' een bal rollen.

In deze game is je enige doel om een bal, de katamari, te duwen. Alles wat kleiner is dan de katamari wordt vastgezogen en zodoende maak je het steeds groter. In de game kun je beginnen met een katamari die kleiner is dan een paperklipje en je kunt eindigen met een bal die hele gebouwen opzuigt.

De remaster was twee jaar geleden al beschikbaar voor Switch en pc.

Roguelike Hades is klaar met Early Access

Hades, de roguelike dungeon crawler van Supergiant Games (Bastion, Transistor), is klaar met Early Access. De game heeft versie 1.0 bereikt en is dus nu officieel uit op pc (Steam en EGS) en Switch. De game krijgt tot 24 september 20% korting op de adviesprijs.

In deze game speel je als Zagreus. Je bent de prins van de onderwereld, maar je wilt van deze hel en van je vader Hades ontsnappen en Mount Olympus bereiken. Dit gaat waarschijnlijk niet in een keer lukken. Je hebt meerdere runs nodig en tussendoor kun je een paar permanente upgrades vrijspelen. Hades bevat meer dialogen en verhaal-elementen dan je van een roguelike gewend bent.

Magische platformer Balan Wonderworld komt in maart uit

Balan Wonderworld komt op 26 maart 2021 uit voor zo'n beetje alle platorms (Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, pc). Deze 3D platformer wordt gemaakt door de originele makers van Sonic the Hedgehog en Night into Dreams. Yuji Naka en Naoto Ohshima zijn een nieuwe studio begonnen genaamd Balan Company en dit is hun eerste game.

In de game speel je als twee jonge personages die 'maestro' Balan volgen naar een magische wereld. De game heeft tachtig kostuums die allemaal een andere speciale powerup geven.

Nintendo stopt met productie van 3DS en 2DS

Nintendo stopt met de productie van de 3DS-systemen en 2DS. Op de Japanse website is dit te lezen. Het bedrijf sluit hiermee een tijdperk af en richt zich dus volledig op de Nintendo Switch.

De Nintendo 3DS en diens opvolger, de Nintendo 3DS XL zijn samen goed voor een totale verkoop van ruim 75 miljoen eenheden wereldwijd. De eerste DS uit 2004 is nog altijd het meest verkocht met 155 miljoen stuks.

Nintendo

Crytek heeft The Climb 2 aangekondigd

Crytek heeft The Climb 2 aangekondigd voor Oculus Quest. The Climb 2 is het vervolg op het origineel dat in 2016 uitkwam. In het spel moet je klimmen en ondertussen genieten van geweldige uitzichten. 

The Climb uit 2016 stond bekend vanwege de mooie grafische uitzichten en het feit dat mensen ook echt zweterige handen krijgen tijdens het klimmen. Wanneer deel 2 precies komt is nog niet bekend.


The Walking Dead: Saints & Sinners ook naar Oculus Quest

The Walking Dead: Saints & Sinners is al een tijdje uit op Oculus Rift, maar de ontwikkelaar heeft nu ook aangekondigd dat het spel zal verschijnen voor Oculus Quest en Oculus Quest 2.

In The Walking Dead: Saints & Sinners ga je naar New Orleans en kom je zombies, overlevenden en meer tegen. The Walking Dead: Saints & Sinners is vanaf 13 oktober beschikbaar voor Oculus Quest en Oculus Quest 2.

FM 2020, Stick to the man & Watch Dogs 2 gratis

Via de Epic Games Launcher kun je nu een drietal gratis games krijgen. Football Manager 2020, Stick it to the man en Watch Dogs 2. In de Epic Launcher zijn er altijd wel een aantal gratis games te krijgen dus hou die goed in de gaten.

FM 2020 is een voetbalmanagers game. Waarbij jij de rol van de trainer op je neemt. In Stick it to the man moet je puzzels oplossen als Ray die roze spaghetti-arm heeft die gedachten kan lezen. Watch Dogs 2 is de opvolger van Watch Dogs die uitkwam in mei 2014 uit en verkocht meer dan negen miljoen exemplaren.

epic


COVID-19: EP-leden dringen aan op doelgerichte steun voor cultuur

De COVID-19-pandemie heeft geleid tot de sluiting van bioscopen, concertgebouwen, festivals, musea, theaters en andere grote culturele activiteiten in de EU. Ondanks het feit dat enkele evenementlocaties terug open zijn, voorkomen de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen dat ze op volle capaciteit kunnen draaien.

Het Parlement wil directe en snelle steun voor de culturele sector. In een resolutie die op 17 september werd goedgekeurd na een plenair debat op 10 juli, pleitten EP-leden dat financiële steun moet komen van zowel nationale budgetten als van de EU-begroting.

EP-leden zijn bezorgd dat er in het “Next Generation EU” EU-herstelplan geen specifiek bedrag werd vrijgemaakt die de culturele en creatieve sectoren rechtstreeks ten goede komt. Daarom vragen ze de Commissie en de lidstaten om ten minste 2% van de faciliteit voor herstel en veerkracht voor hen te reserveren volgens hun behoeften.

Ze benadrukken ook de cruciale rol voor het ‘Creatief Europa’- programma en roepen op voor de verdubbeling van de financiering. In juni uitte de commissie cultuur en onderwijs protest tegen de voorgestelde besparingen in de educatieve en culturele programma’s in het voorstel van de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Commissie.

Het Parlement vraagt de Commissie bovendien om nieuwe maatregelen voor te stellen om de impact van de crisis in deze sector te beperken.

Cultuur in Europa
Cultuur is niet alleen belangrijk in ons dagelijks leven, maar het is een essentieel onderdeel van de economie - volgens Eurostat, waren er in 2019 7,4 miljoen mensen tewerkgesteld in de Europese culturele en creatieve sectoren (CCSs) in 27 lidstaten - wat goed is voor 3,7% van alle werkgelegenheid. Cultuur is ook een drijvende kracht achter toerisme, omdat vele mensen hun vakantiebestemming kiezen op basis van cultureel erfgoed of evenementen.

Vanwege zijn bijzonder karakter, is de culturele en creatieve sector bijzonder kwetsbaar in tijden van crisis - het bestaat overwegend uit KMO’s (of MKB’s) en zelfstandigen wiens inkomen afhankelijk is van openbare subsidies, privésponsors, ticketverkoop aan kijk- en luisterpubliek en copyright.

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Meijel (gemeente Peel en Maas) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer 6500 moederdieren.

De besmetting is aan het licht gekomen uit de ‘early warning’, het monitoringssysteem waarbij wekelijks dieren getest worden op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 54 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Leidse 'aannemer' deed zich voor als overleden schoonvader

Een succesvolle aannemer kwam plotseling zijn beloftes niet meer na. Hij nam klussen aan en verkocht bouwmaterialen, liet zich wel betalen maar leverde niet. Wat was er aan de hand? De man bleek overleden, maar zijn schoonzoon gaf zich voor hem uit. Gisteren stond de schoonzoon (een 42-jarige Leidenaar) voor de rechter op verdenking van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

De Leidenaar wordt ervan verdacht zich te hebben voorgedaan als zijn al drie jaar overleden schoonvader. Hij had ook de pinpas van zijn schoonvader bemachtigd, zodat hij zich op diens bankrekening kon laten betalen.

In tegenstelling tot zijn schoonvader leverde de man niet wat hij beloofde. Werkzaamheden werden niet uitgevoerd, een onderaannemer bleef onbetaald en spullen werden niet geleverd. De slachtoffers deden aangifte van oplichting. De man legde een bekennende verklaring af.

De officier van justitie stelde zich tijdens de zitting op het standpunt dat de man eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf verdiende. Gelet op de openheid van verdachte, zijn bekennende verklaring en het tijdsverloop volstond de officier van justitie echter met een eis van 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

FOK! Wat een weer: zonnig

Vandaag schijnt de zon weer volop en blijft het overal droog. De maxima lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het uiterste zuiden. De wind blijft matig en draait geleidelijk naar oost.

In de nacht naar zondag is het onbewolkt. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het oosten en noordoosten tot 10°C vlak aan zee. De oost- tot noordoostenwind is matig, vlak langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Zaterdag overdag schijnt de zon weer volop, al komt er hier en daar ook wat sluierbewolking voor. De maximumtemperatuur loop uiteen van 19°C op de Wadden tot lokaal een zomerse 25°C in het zuiden. De oostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Foto uit Doesburg (Foto: Charged)
Dit soort blauwe luchten gaan we nog vaker zien komende dagen. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zr.Ms. Pelikaan keert opgeknapt en wel terug naar de West

Zr.Ms. Pelikaan is gisterenmiddag weer vertrokken naar het Caribisch gebied. Het ondersteuningsschip was sinds eind vorig jaar in Nederland voor groot onderhoud en een midlife update.

Het opknapwerk was hard nodig. Het was pas de eerste keer dat het schip grondig onderhoud kreeg sinds het in 2006 in gebruik werd genomen. De Pelikaan opereert al 13 jaar in de Caribische zee. Het schip verricht daar ondersteuningszaken en levert noodhulp.

Met de update moet het schip weer jaren vooruit. “Het ziet er strak uit. Ik ben heel tevreden met waar we nu staan”, zei commandant luitenant-ter-zee David Boom voor vertrek.

Nieuwe kraan
1 van de speerpunten bij het onderhoud was de installatie van een nieuwe kraan. Daarmee is er beter overzicht op de FRISC’s als ze te water worden gelaten. Deze motorboten worden bijvoorbeeld ingezet bij de bestrijding van drugstransporten. “We kunnen nu ook een stuk beter trainen”, aldus Boom.

Verder kregen het platformmanagementsysteem, de dekken, het verfsysteem en de verblijven een flinke opknapbeurt. Ondanks al het oplapwerk herkende Boom zijn schip nog wel terug, merkte hij lachend op. “Zeker! De casco en alle grote dingen zijn nog hetzelfde.”

Kleine vertraging
Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Pelikaan al in augustus terug naar de Cariben zou vertrekken, maar zaken als de coronacrisis en het weer zorgden voor wat vertraging.

Ook nu is nog niet alles gereed, maar dat komt volgens Boom wel in orde. “Er zijn nog wat zaken af te ronden, zoals bijvoorbeeld tekeningen. Die en reserveonderdelen moeten nog komen. Maar we kunnen voorlopig goed functioneren.”

Wind mee
Als de trip naar de Cariben volgens plan verloopt, komt de Pelikaan daar over 16 dagen aan. “We hebben de eerste dagen wind mee”, wist Boom. “Later komen we nog wel wat depressies en mogelijk zelfs orkanen tegen. Als we bij de Azoren zijn, weten we of doorvaren lukt. We hebben goede systemen die alles in de gaten houden.”

De Pelikaan moet nog minimaal 11 jaar mee. De vervanger van het schip wordt in 2030 gebouwd, waarna die een jaar later klaar moet zijn. “11 jaar met de Pelikaan gaat wel lukken”, zei Boom. “In principe moet een schip 25 tot 30 jaar varen. Ik twijfel er niet aan dat dat met deze updates gaat lukken.”

De Zr. Ms. Pelikaan (Afbeelding: Defensie)
De Zr. Ms. Pelikaan (Afbeelding: Defensie)

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

30 burgers binnen een dag militair

30 burgers zijn razendsnel militair geworden. Zij konden zich deze week bij wijze van proef binnen 1 dag laten keuren op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

De 1-daagse keuring voor een baan bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) maakt deel uit van de HR-proeftuin. Voorheen moesten kandidaten verspreid over verschillende dagen naar Amsterdam. Dat proces gaat nu dus stukken sneller.

Er meldden zich 55 kandidaten, van wie er 30 direct de medische en psychologische keuring doorkwamen. Zij zijn al aangesteld en beginnen op 19 oktober aan de Algemene Militaire Opleiding (AMO) op de kazerne in Vredepeel. De groep moet nog wel een veiligheidsonderzoek afwachten. 11 andere kandidaten komen in aanmerking voor een herkeuring, de overige 14 zijn bedankt.

Blij met resultaten
Majoor Sander Heffelaar, projectofficier van de HR-proeftuin, is blij met de resultaten. “Het laagdrempelige, persoonlijke contact werkt perfect. Kandidaten kwamen ’s ochtends binnen en konden bij goed gevolg aan het eind van de dag met een aanstelling bij het DGLC weer naar huis. Super!”

De nieuwe militairen maken deel uit van een landmachteenheid met zowel landmacht als luchtmachtpersoneel.

Nieuw HR-model
Het DGLC is 1 van de HR-proeftuinen waar het beoogde nieuwe HR-model van Defensie in de praktijk wordt uitgeprobeerd. Dit nieuwe model moet ervoor gaan zorgen dat Defensie nu en in de toekomst kan beschikken over voldoende, goed opgeleid en inzetbaar personeel.

Daarnaast zijn er proeftuinen bij 640 Squadron in Volkel, bij 414 CBRN Compagnie in Oirschot, bij de Defensie Gezondheidsorganisatie in Utrecht en bij de Onderzeedienst in Den Helder.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.