Bruiloftsblunder Grapperhaus krijgt staartje

De ophef rond de bruiloft van CDA-minister Ferd Grapperhaus is nog niet voorbij, bericht het Algemeen Dagblad. Shownieuws liet foto’s zien waarop de minister zich meermaals niet aan de door hem opgestelde anderhalvemeterregels houdt. Ook omhelsde hij zijn schoonmoeder en lijkt hij handen geschud te hebben met bruiloftsgasten die al behoorlijk op leeftijd zijn en dus tot de COVID-19-risicogroep behoren.

De Tweede Kamer liet gisteren echter weten vandaag in debat te willen gaan over de geloofwaardigheid van de minister. Daarmee geeft de kamer ook te kennen dat, in tegenstelling tot Mark Rutte, de excuses en de donatie van tweemaal het boetebedrag aan het Rode Kruis niet voldoende is.

De vakbond van BOA’s, die de boetes uitdelen, liet weten dat de BOA’s uit protest minder boetes uitdelen. De BOA’s merken onder andere in de praktijk dat hun geloofwaardigheid en gezag heeft te lijden onder het roekeloze gedrag van de minister.

In een peiling onder de Algemeen Dagblad lezers geeft 73 procent te kennen dat de minister niet aan kan blijven.

Update 15.10 uur

Enkele reacties uit de politiek luiden:

GroenLinks-leider Jesse Klaver:
"Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen. Maar handen schudden dat doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie. Het was de eerste afspraak die we in maart met zijn allen maakten."

Geert Wilders:
"Het gaat mij niet eens over de anderhalve meter (want wij waren altijd tegen de anderhalvemetersamenleving) of het maken van een fout. Voor iemand als Grapperhaus die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang."

Lilian Marijnissen:
"Op de foto’s lijkt nóg duidelijker dan we al wisten dat de 1,5 meter niet is nageleefd. Dat is niet even een moment per ongeluk te dicht bij elkaar zoals de verklaring was. Niet anderen houden zich niet aan de regels. Hij loopt zelf handen te schudden."

Theo Hiddema:
"Grapperhaus zou alle coronaboetes moeten seponeren."

Advocaat Frank van Ardenne die vier cliënten bijstaat die een coronaboete kregen wegens gezamenlijk gebak eten op een bank voor de deur, pleit ook naar aanleiding van het gedrag van de minister voor seponeren van alle coronaboetes.