'Coronarichtlijn horeca slaat de plank finaal mis'

Afgelopen week schreef ik over hoe de KFC in Utrecht omgaat met de coronarichtlijnen en de registratieplicht voor bezoekers. Ondanks dat de twee bezoekersstromen, de mensen die willen blijven eten en mensen die hun bestelling meenemen, niet gescheiden kunnen worden, hoeven alleen de mensen die blijven eten, hun naam en telefoonnummer op te geven.

Na een langdurige mailwisseling met de overheid, is duidelijk geworden dat mensen die hun bestelling meenemen doorgaans niet langer dan vijftien minuten in de ruimte verblijven en dientengevolge hun contactgegevens niet achter hoeven te laten. Volgens de woordvoerder zijn deze maatregelen uitvoerig besproken door het kabinet en is er, ook over deze specifieke situatie, uitvoerig overleg geweest met de Koninklijke Horeca Nederland.

In het vorige artikel stelde ik dat de KFC laks omgaat met de richtlijn, na de mailwisseling met Rijksoverheid, moet ik daar op terugkomen. Het is niet de KFC die laks is, het is de richtlijn die nergens op slaat. Uit de richtlijn: “In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast geen toestemming wil geven, kan de toegang tot de horeca niet worden geweigerd. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven. Onder voorwaarden mogen buiten ‘kuchschermen’ geplaatst worden als alternatief voor de 1,5 meter afstand.”

Even verderop: “Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven. Als mensen ter plekke iets willen eten of drinken (bijvoorbeeld in een fastfoodrestaurant), gelden dezelfde maatregelen als voor alle horecagelegenheden.”

Dat bij een fastfoodrestaurant, zoals de KFC, de afhalers en de gasten in dezelfde wachtrij staan, en dat er vaak geen mogelijkheid is om deze verkeersstromen te scheiden is blijkbaar niet over nagedacht. Ondanks dat er afgelopen week bekend werd dat het meewerken aan het bron- en contactonderzoek minder vrijwillig gaat worden gaat het er bij mij niet in dat er met twee maten gemeten mag blijven worden in fastfoodrestaurants. Of is men echt zo naïef om te denken dat het virus pas na een kwartier besluit om zich in een gastheer te nestelen?