Grossschartner de beste in eerste rit Ronde van Burgos

De eerste etappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Felix Grossschartner. In de slotkilometer reed de Oostenrijker van Bora-Hansgrohe op de slothelling, Alto de Altotero, weg uit het peloton en is daarmee ook de eerste leider in de Spaanse rittenkoers. João Almeida werd op achtste seconde tweede, voor Alejanro Valverde.

Vandaag stond de eerste rit in de Ronde van Burgos op het programma met een traditionele aankomst op de Alto del Castillo. In het begin van de etappe gebeurde er weinig. Er reed een kleine kopgroep lange tijd voorop met daar Jetse Bol. De kopgroep zag snel voorsprong oplopen naar de vijf minuten, maar in het peloton was er volledige controle.

Op 54 kilometer van de streep werd het peloton plots opgeschrikt door een valpartij, waarbij veel renners betrokken waren. Gijs Leemreize van Jumbo-Visma en Ineos-renner Sebastian Henao waren de belangrijkste slachtoffers en zouden ook moeten opgegeven. Naar alle waarschijnlijkheid verloor Leemrijze daarbij een vingertop.

Het werd steeds nerveuzer in het peloton, vanwege de wind die heel de etappe aanwezig was, en met nog iets meer dan veertig kilometer te rijden viel het peloton in waaiers uit elkaar. Deceuninck-Quick Step was net zoals Movistar en Trek-Segafredo mee in de eerste groep, al werd het verschil met het peloton nooit groot.

Het peloton leek ook snel weer aan te sluiten, maar daar Remco Evenepoel anders over. Het Belgische wondertalent reed in eerste instantie weg met twee anderen, waaronder een ploeggenoot. Al snel bleek dat ze Evenepoel niet konden volgen, waardoor de 20-jarige renner er alleen voorstond. Hij reed al snel een gat van veertig seconden bij elkaar, maar de voorsprong liep langzaam terug, waarna Evenepoel besloot om zich terug te laten zakken.

Nadat alles weer samen was ging het in gesterkte draf naar de finish waar in de laatste kilometer de slothelling van de Alto de Altotero. Bij het opdraaien ging direct Felix Grossschartner in de aanval en niemand reageerde direct op de Oostenrijker, waardoor de renner van Bora-Hansgrohe eenvoudig naar de overwinning fietste. João Almeida won op acht seconden het sprintje van een uitgedund peloton, voor Alejanro Valverde. Grossschartner is ook de eerste leider in de Ronde van Burgos.