FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 juli 2020

Bewoners intimideren woningovervallers

Twee bewoners van een huis aan de Kalanderij in Veenendaal zijn zondagmiddag opgeschrikt door twee overvallers. De twee mannen dringen het huis binnen via de achterdeur naar de tuin, die openstaat vanwege het lekkere weer. De politie zoekt getuigen die zondag 26 juli tussen 17.00 uur en 19.00 uur iets verdachts hebben gezien in de omgeving.

Op de zonnige middag besluiten de bewoners de deur naar de tuin open te zetten. Maar dan komen er ineens twee mannen naar binnen. Een van hen heeft blauwe kleding aan met een camouflageprint. Ze bedreigen de bewoners met een wapen. Deze reageren op de overvallers met veel lawaai, waardoor de verdachten weer snel de benen nemen. Ze vluchten in de richting van de begraafplaats.

Getuigen gezocht
De politie is op zoek naar getuigen die in de omgeving van de Kalanderij iets verdachts hebben gezien. Dit kan zowel voor als na de overval geweest zijn. Bijvoorbeeld mannen in de wijk die zich verdacht gedroegen of de vluchtende verdachten. Woont u in de buurt en heeft u camera’s aan uw woning? Dan kan het zijn dat uw camera de verdachten heeft vastgelegd tussen 17.00 uur en 19.00 uur. Let daarbij op het volgende signalement:

Verdachte 1
Man, 18-20 jaar oud
Slank postuur
Licht getinte huid
Donkere kleding
Mogelijk met rugzak
Pet

Verdachte 2
Man, 18-20 jaar oud
Slank postuur
Licht getinte huid
Blauwe kleding met camouflageprint/legerprint
Mogelijk met rugzak
Pet

Heeft u informatie over deze overval?
Neem dan contact op met de politie. Als u iets verdachts gezien heeft, camerabeelden heeft of meer weet over wat er gebeurd is, komen we graag met u in contact. Bel 0900-8844. Als u liever anoniem contact opneemt, bel dan 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl.

'Geen landelijke mondkapjesplicht, mogelijk wel lokaal'

Het kabinet is niet van plan om in het hele land in de openbare ruimte mondkapjes te verplichten. Wel zou het voor burgemeesters mogelijk worden om bepaalde plekken aan te wijzen waar het mondkapje wel verplicht is.

Dat meldt de NOS vanavond op basis van bronnen. Waarschijnlijk maakt het kabinet het nieuws morgen officieel bekend.

Advies
Daarnaast vindt er morgen een gesprek plaats tussen de verschillende burgemeesters. Zij praten dan ook over het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over mondkapjes. De deskundigen hebben op verzoek van het kabinet opnieuw gekeken naar het nut van het dragen van mondkapjes, maar de inhoud van het advies is nog niet bekend.

Burgemeester Halsema zei vorige week, net als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, dat ze zich in Den Haag hard wilde maken voor een uitbreiding van de mondkapjesplicht. Die geldt nu alleen in het openbaar vervoer. Wel temperde ze in een interview met AT5 de verwachtingen: "Het kan op zijn best een aanvullende maatregel zijn op die plekken waar 1,5 meter afstand houden niet meer mogelijk is."

Ondernemers
Ook meerdere ondernemers pleitten vorige week voor een mondkapjesplicht. "Het eigenlijk een maatregel die heel goed te overzien is en die veel minder ver gaat dan andere maatregelen, die misschien wel nodig zijn", zei de voorzitter van MKB Amsterdam. Ondernemers op de Kalverstraat vonden het ook een goed plan en ondernemers op de Wallen zeiden dat het voor hen geen taboe meer was.

Het dragen van mondkapjes is op dit moment alleen verplicht in het openbaar vervoer. In veel andere landen bestaat er in bijvoorbeeld winkels wel een mondkapjesplicht.

Persbijeenkomst gemeente en politie rond overlijden Arie den Dekker

De gemeente Oss en de politie Oost-Brabant hebben vanmiddag een persbijeenkomst gehouden rond het tragische overlijden van Arie den Dekker gisteren in Oss. Tijdens de bijeenkomst beantwoordden Wobine Buijs-Glaudemans (burgemeester gemeente Oss) en Anke Jaspers (teamchef basisteam Oss) alle vragen van de aanwezige media. Teamchef Anke Jaspers van de Politie Oost-Brabant ging tijdens de bijeenkomst als volgt in op het onderzoek van de politie.

"We kijken allemaal terug op een trieste dag waarop Arie den Dekker is overleden. Ook wij als politie kennen Arie al heel lang en we hebben met hem te maken gehad in verschillende fasen van zijn leven.

Naar aanleiding van alles wat er gezegd en geschreven is over de dag van gisteren willen wij vanuit de politie vandaag graag het e.e.a. toelichten en antwoord geven op de belangrijkste vragen die er leven. Daarbij besef ik me ook dat wat ik vertel een diepe impact kan hebben op de nabestaanden.

Nadat we de eerste zorg hebben verleend aan Arie hebben we de aanwezige getuigen gesproken en hebben we de camerabeelden van het gemeentehuis bekeken. Ook hebben we enkele directe contacten van Arie gesproken. Op de beelden is te zien dat Arie alleen aankomt bij het gemeentehuis. Je ziet dat hij de grond en delen van zijn kleding besprenkelt met een vloeistof. Vervolgens zie je dat hij achteruit stapt en vervolgens voorover reikt om de vloeistof op de grond aan te steken. Dan zie je dat zijn schoenen vlam vatten. Daar reageert hij niet direct op. En het gevolg daarna is ons allemaal bekend.

Er leven ook vragen hoe het kan dat wij diezelfde dag het resultaat van het onderzoek naar buiten gebracht. Nadat we alle onderzoeksresultaten zorgvuldig bij elkaar hebben gebracht was voor ons duidelijk dat er geen sprake was van een misdrijf. De camerabeelden speelden daarbij een belangrijke rol. Daarmee is voor ons het onderzoek afgerond.

Gistermiddag werden wij ook geconfronteerd met berichten vanuit de media over voicemails van Arie. Wij hebben deze berichten en aankondigingen niet zelf ontvangen. Wel kunnen we hierop zeggen dat het past in het patroon van Arie om aandacht te vragen voor zijn situatie.

De echte intentie van Arie zullen we helaas nooit meer kunnen achterhalen, want de enige die daar antwoord op kan geven is Arie zelf.

Vanuit de politie willen we ons medeleven betuigen aan de nabestaanden en hen heel veel sterkte wensen voor nu en de tijd die komen gaat."

Defensie voert natuuronderzoek uit voor Vliegbasis De Peel

Om Vliegbasis De Peel weer in gebruik te nemen moet Defensie een vergunning aanvragen op grond van de Wet natuurbescherming. Dit heeft te maken met stikstofuitstoot waarvoor nu eerst onderzoek nodig is. Dat betekent wel dat het eerder in gang gezette Luchthavenbesluit De Peel langer op zich laat wachten.

De Raad van State deed eind mei een uitspraak over stikstofproblemen, wat de vergunning nodig maakt. Defensie krijgt deze als ze maatregelen neemt die rekening houden met beschermde natuurgebieden. De vliegbasis op de Luitenant-generaal Bestkazerne in De Peel ligt namelijk in de buurt van meerdere beschermde natuurgebieden, zogeheten Natura 2000-gebieden.

Ontwerpbesluit en milieuonderzoek schuiven op
Door het onderzoek wordt het ontwerp-luchthavenbesluit opgeschoven. Dat geldt ook voor de milieueffectrapportage. Beide documenten zijn nodig om te komen tot een luchthavenbesluit. De nieuwe planning wordt in oktober met omwonenden besproken in de eerstvolgende Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM).

Reactie op reacties en adviezen
Wat ook vertraging oploopt, is de nota waarin Defensie reageert op reacties en adviezen die binnenkwamen op de Conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau. Dit wordt nu in het najaar. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend krijgt de nota dan toegestuurd. Hij komt ook in het gemeentehuis te liggen en wordt gepubliceerd op defensie.nl.

AVROTROS viert 50-jarig jubileum Toppop

Vijftig jaar geleden, om precies te zijn op 22 september 1970, zag Toppop het levenslicht. Het muziekprogramma dat al snel razend populair werd onder het publiek en waar hele generaties mee opgroeiden. De grootste artiesten vlogen speciaal naar Nederland om in de studio van Toppop op te treden. Dit alles met mister Toppop Ad Visser als gastheer en het ballet van Penney de Jager. AVROTROS staat op radio en televisie stil bij het 50-jarig jubileum van dit programma dat geschiedenis schreef.

Het beste van… 50 jaar Toppop
In Het beste van... 50 jaar Toppop komen de meest opvallende fragmenten uit het rijke Toppop-archief voorbij. Wekelijks kwamen er artiesten uit binnen- en buitenland optreden. Tal van BN'ers, zoals Karin Bloemen, Glen Faria, Erik de Zwart, Alain Clark, Annemieke Schollaardt, Samantha Steenwijk en Erik van der Hoff (Roberto Jacketti) vertellen hun herinneringen en kiezen hun favoriete nummer. Natuurlijk zijn Ad Visser en Penney de Jager ook van de partij bij deze aaneenschakeling van herkenbare, mooie en bijzondere nummers. The Jacksons, Iggy Pop en natuurlijk Jerney Kaagman zijn slechts voorbeelden van de vogelvlucht door de Toppop-geschiedenis.

In de eerste aflevering kondigt Ad Visser het optreden van The Jacksons aan. De jonge Michael had in de Toppop-studio bijna te weinig ruimte voor zijn toen al geweldige dansmoves. Penney de jager laat zien dat ze het dansen nog niet is verleerd en kijkt terug naar haar choreografie op een nummer van Stevie Wonder. Ook het Nederlandstalige lied ontbreekt zeker niet in de Toppop-archieven. We kijken met de gasten naar een piepjonge André Hazes en de 63-jarige Zangeres Zonder Naam. En we horen dat er maar liefst 17 miljoen exemplaren van het Smurfenlied van Vader Abraham zijn verkocht. Daarnaast beleefde disco zijn hoogtijdagen tijdens de jaren dat Toppop werd uitgezonden. In deze eerste aflevering wordt er uitgebreid aandacht aan deze stroming besteed en komen hits van Donna Summer, Village People en George McCray voorbij. En natuurlijk mag Earth & Fire niet ontbreken met hun megahit Weekend. Wie was er in die tijd niet verliefd op Jerney Kaagman in haar iconische blauwe, glimmende pak?

Het verhaal van 50 jaar Toppop
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Toppop uitgezonden werd. Toppop was het legendarische Nederlandse muziekprogramma, waar wekelijks artiesten uit binnen- en buitenland kwamen optreden. Queen, Whitney Houston, David Bowie, Michael Jackson samen met The Jacksons, Elton John, allemaal zijn ze te gast geweest bij Toppop. Voor Nederlandse artiesten was Toppop ook een must. Onder andere BZN, Golden Earring, Het Goede Doel, The Cats, Doe Maar en Frank Boeijen waren allemaal kind aan huis in de Toppop-studio. Toppop werd gepresenteerd door Ad Visser en 50 jaar na de eerste uitzending kijkt hij in 'Het verhaal van 50 jaar Toppop', samen met bedenker Rien van Wijk, regisseur Chris Berger, eindredacteur Jessy Winkelman, decorbouwers Frans Schupp en Jaap de Groote, danseres Penney de Jager, latere presentatrice Léonie Sazias en diverse Nederlandse en buitenlandse artiesten, terug op dit unieke muziekprogramma.

NPO Radio 5 duikt in Toppop verleden met ’50 jaar Toppop'
Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 september duikt NPO Radio 5 in het roemruchte verleden van het legendarische tv-programma Toppop. Iedere dag zijn er portretten te horen van mensen die aan Toppop hebben meegewerkt. Hoe was het om bij het bizarre optreden van Iggy Pop te zijn, die tijdens zijn vertolking van ‘Lust For Life’ besloot met het decor van Toppop aan de haal te gaan? Of hoe is het gelukt om Village People naar Nederland te krijgen? De gehele interviews worden aangeboden via nporadio5.nl.

Ook wordt er iedere dag de Toppop Quiz gespeeld met daarin 'De Vraag Van Ad': Ad Visser voelt de NPO Radio 5-luisteraars aan de tand. Wat weten zij nog van Toppop? ’s Avonds schuift tussen 20.00 en 22.00 uur een gast aan die vertelt over zijn herinnering aan Toppop.

'Van Bommel in beeld bij Bayern MŁnchen II'

Mark van Bommel staat wederom op het lijstje van Bayern München, zo weet Sport1 te melden. De voormalig middenvelder van de Duitse kampioen is naar verluidt een voorname kandidaat voor de trainerspositie van het beloftenelftal. De Bayern-leiding zoekt een geschikte opvolger van Sebastian Hoeness, die maandag werd aangesteld als hoofdtrainer bij TSG Hoffenheim. Laatstgenoemde club nam in juni afscheid van Alfred Schreuder.

Hasan Salihamidzic, technisch directeur van Bayern, heeft volgens bovengenoemd medium verschillende kandidaten op het oog. Naast Van Bommel is onder meer Miroslav Klose in beeld.

De voormalig topschutter werd in mei aangesteld als assistent van Hansi Flick bij de hoofdmacht van der Rekordmeister. Ook Mehmet Scholl, Markus Babbel, Tobias Schweinsteiger en Holger Seitz mogen rekenen op een belletje van Salihamidzic.

Alle opties werken bij Bayern of hebben er een verleden als speler of trainer. "Het aanstellen van de voormalig Bayern-captain zou waarschijnlijk de meest koninklijke oplossing zijn."

"Er gaan zelfs al geruchten dat hij wordt aangesteld als hoofdtrainer van de beloftenploeg", zo schrijft Sport1 in een analyse over de Nederlander. "Hij past in iedereen perfect in het door Salihamidzic opgestelde profiel."

"De 'td' wist met Martin Demichelis vorig jaar al iemand met het echte Bayern-DNA naar de jeugdcampus te halen." Van Bommel stond tussen 2006 en 2011 onder contract in Zuid-Duitsland en veroverde in die periode verschillende prijzen.

Van Bommel, in december vorig jaar ontslagen bij PSV, is al vaker in verband gebracht met een terugkeer bij Bayern. In 2019 hield men echter vast aan Niko Kovac aan hoofdcoach, terwijl diens opvolger Flick werd beloond met een nieuw meerjarig contract.

Erik ten Hag was tussen 2013 en 2015 de oefenmeester van het beloftenteam van Bayern.

Corona gaat niet met vakantie...

Maandag wegens opgeblazen, dikke voet en enkel een afspraak bij de huisarts gemaakt. Moest naar gekeken worden want het ging nu echt pijn doen. Kan geen normaal schoeisel dragen en de achillespees staat gevaarlijk strak. Komen 's ochtends de ijscomannen, annex verhuizers uit Eindhoven langs om m'n nieuwe ijskast te brengen, installeren en aan te sluiten. De vorige bleek er voor de kat z'n k.. te staan. Had ik er erg in dat-ie het al maanden gewoon niet deed. Scheelde wel op m'n energie-jaar-afrekening. Lichtje ging weer eens te laat branden.

Grossschartner de beste in eerste rit Ronde van Burgos

De eerste etappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Felix Grossschartner. In de slotkilometer reed de Oostenrijker van Bora-Hansgrohe op de slothelling, Alto de Altotero, weg uit het peloton en is daarmee ook de eerste leider in de Spaanse rittenkoers. João Almeida werd op achtste seconde tweede, voor Alejanro Valverde.

Vandaag stond de eerste rit in de Ronde van Burgos op het programma met een traditionele aankomst op de Alto del Castillo. In het begin van de etappe gebeurde er weinig. Er reed een kleine kopgroep lange tijd voorop met daar Jetse Bol. De kopgroep zag snel voorsprong oplopen naar de vijf minuten, maar in het peloton was er volledige controle.

Op 54 kilometer van de streep werd het peloton plots opgeschrikt door een valpartij, waarbij veel renners betrokken waren. Gijs Leemreize van Jumbo-Visma en Ineos-renner Sebastian Henao waren de belangrijkste slachtoffers en zouden ook moeten opgegeven. Naar alle waarschijnlijkheid verloor Leemrijze daarbij een vingertop.

Het werd steeds nerveuzer in het peloton, vanwege de wind die heel de etappe aanwezig was, en met nog iets meer dan veertig kilometer te rijden viel het peloton in waaiers uit elkaar. Deceuninck-Quick Step was net zoals Movistar en Trek-Segafredo mee in de eerste groep, al werd het verschil met het peloton nooit groot.

Het peloton leek ook snel weer aan te sluiten, maar daar Remco Evenepoel anders over. Het Belgische wondertalent reed in eerste instantie weg met twee anderen, waaronder een ploeggenoot. Al snel bleek dat ze Evenepoel niet konden volgen, waardoor de 20-jarige renner er alleen voorstond. Hij reed al snel een gat van veertig seconden bij elkaar, maar de voorsprong liep langzaam terug, waarna Evenepoel besloot om zich terug te laten zakken.

Nadat alles weer samen was ging het in gesterkte draf naar de finish waar in de laatste kilometer de slothelling van de Alto de Altotero. Bij het opdraaien ging direct Felix Grossschartner in de aanval en niemand reageerde direct op de Oostenrijker, waardoor de renner van Bora-Hansgrohe eenvoudig naar de overwinning fietste. João Almeida won op acht seconden het sprintje van een uitgedund peloton, voor Alejanro Valverde. Grossschartner is ook de eerste leider in de Ronde van Burgos.

Geen WTA-toernooi Tokyo dit jaar

Het WTA-toernooi van Tokyo gaat niet door. Vanwege corona kan de organisatie de veiligheid van de betrokkenen bij het toernooi, dat voor begin november stond gepland, niet garanderen.

Vorige week werden alle tennistoernooien in China van dit jaar geschrapt.  Op 3 augustus wordt het WTA-seizoen hervat met het toernooi in Palermo. De mannen starten hun ATP-seizoen waarschijnlijk eind augustus in New York. 

Binnenkort online back-up voor je Animal Crossing-eiland

Nintendo heeft de tweede zomerse update aangekondigd voor Animal Crossing: New Horizons. In augustus komen er wekelijkse vuurwerkshows, waarin je ook je eigen designs kunt opblazen.

De grote nieuwe feature is de mogelijkheid om via dromen andere eilanden te bezoeken, zonder dat hiervoor iemand anders online hoeft te zijn. Daarnaast kondigt Nintendo de mogelijkheid aan om een online back-up van je eiland te maken. Deze dienst komt 30 juli beschikbaar.

De volgende grote update komt in de herfst en brengt onder andere Halloween naar je eiland.

Decidueye en Stunfisk in Pokťmon TCG: Sword & Shield -Darkness Ablaze

The Pokémon Company International heeft twee pokémon bekendgemaakt die in de nieuwste uitbreiding voor de Pokémon Trading Card Game zullen verschijnen. In Sword & Shield—Darkness Ablaze worden Decidueye en Stunfisk geïntroduceerd.

Decidueye uit Pokémon Sun and Moon heeft de ability Deep Forest Camo. Hierdoor kunnen de aanvallen van Pokémon V en Pokémon-GX geen schade toebrengen aan hem. De Galarian-vorm van Stunfisk heeft de aanval Trapping Bite, dat 60 damage doet en nog een val legt. Als het slachtoffer daarna hem aanvalt, dan krijgt deze nog 12 extra damage counters.

Eerder genoemde pokémon zijn Charizard in zijn Gigantamax-vorm, Centiskorch VMAX en Grimmsnarl VMAX in hun Gigantamax-vorm en de Legendary Pokémon Eternatus VMAX in zijn unieke Eternamax-vorm.

Sword & Shield—Darkness Ablaze zal op 14 augustus 2020 uitgebracht worden.

Pokémon Trading Card Game: Sword & Shield - Darkness Ablaze (Foto: The Pokémon Company International)

Pokémon Trading Card Game: Sword & Shield - Darkness Ablaze (Foto: The Pokémon Company International)

'Dick Advocaat spreekt veto uit en gaat voor transfer liggen'

Dick Advocaat blijft zich zorgen maken over de breedte van de selectie van Feyenoord. De trainer ziet dat veel spelers zijn vertrokken, terwijl de Rotterdamse club met Bryan Linssen, Mark Diemers en Christian Conteh slechts drie nieuwe krachten heeft gestrikt. Advocaat wil geen enkele speler meer kwijtraken en zal zijn veto uitspreken, claimt Voetbal International.

Onder anderen Renato Tapia, Jan-Arie van der Heijden en de huurlingen Rick Karsdorp, Oguzhan Özyakup en Edgar Ié zijn inmiddels vertrokken uit De Kuip. Voor Advocaat is het daarom belangrijk dat wie er nu is, ook blijft, aldus het weekblad. "Vandaar dat hij op voorhand zijn veto uitspreekt tegen het vertrek van spelers", zo klinkt het.

Marcos Senesi wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met onder meer Sevilla. Volgens Feyenoord Transfermarkt zouden de Rotterdammers reeds drie miljoenenaanbiedingen van clubs op de 23-jarige centrumverdediger hebben geweigerd.

"Er mag nog zo veel belangstelling zijn voor Marcos Senesi; hij gaat níet. Pas als er een krankzinnige transfersom tegenover staat, misschien, maar dan wil de coach het leeuwendeel ervan wel herinvesteren in zijn selectie", zo schrijft men. Dit scenario geldt ook voor Steven Berghuis. Advocaat hoeft zich overigens nog niet druk te maken, want er is naar verluidt geen belangstelling voor de aanvoerder momenteel.

De 28-jarige aanvaller zelf wilde tegenover onder meer het Algemeen Dagblad geen garanties geven. "Je weet nooit of er nog wat voorbij komt. Maar de kans is groot dat ik bij Feyenoord blijf."

Ook Van der Gijp zet deur open: seinen staan op groen

Na Johan Derksen lijkt nu ook René van der Gijp rekening te houden met Wilfred Genee als presentator van Veronica Inside na de zomerstop. Derksen en Van der Gijp liggen in de clinch met Genee, nadat laatstgenoemde zich hard opstelde ten opzichte van Derksen tijdens de racisme-uitzending van de talkshow op 22 juni.

De analisten lieten nadien weten niet meer aan tafel te willen zitten met Genee in hetzelfde format, maar nu lijken beide heren anders in de situatie te staan. Genee en de directie van Talpa waren onlangs op bezoek bij Derksen in Grolloo. De oud-voetballer gaf later tegenover RTV Rijnmond aan dat er 'enige verbetering' in de situatie is gekomen.

RTL Boulevard was benieuwd naar de reactie van Van der Gijp op deze laatste ontwikkeling. De analist, die momenteel op huwelijksreis is, is blij dat Genee en Derksen met elkaar hebben gepraat.

"Ik weet dat Johan en Wilfred met elkaar gezeten hebben en daarbij is de deur niet dicht gegooid. Daar ben ik wel blij om. Ik ben woensdag terug uit Ibiza en we gaan dan donderdag even met z'n drieën zitten. Meer dan dit kan ik nu niet melden en is niet aan de orde", aldus Van der Gijp, die lijkt te hopen op een verzoening. "Laten we er het beste van hopen."

Media-expert Rob Goossens denkt dat de heren na de zomerstop met z'n drieën doorgaan bij Veronica Inside. "Er het beste van hopen... Dan zeg je niet van: ik hoop dat we na donderdag nooit meer dat kloteprogramma van ons moeten maken."

"Dus ook hij zet de deur toch weer open nadat hij ferme termen had gebruikt voor Wilfred Genee. Al met al zijn er nu zoveel seinen die op groen staan, dat ik als fan van het programma echt weer hoop heb."

RTL Boulevard heeft ook om een reactie van Talpa gevraagd op de woorden van Derksen. "Ik kan niet ingaan op jouw vragen omdat we de discussie over VI met de heren zelf voeren en niet via de media", zo laat een woordvoerder weten. "Maar we informeren jullie uiteraard zodra er een definitieve uitkomst is met betrekking tot VI."

'FC Emmen wil Padt weghalen bij FC Groningen'

Sergio Padt kan zijn loopbaan vervolgen bij FC Emmen, zo meldt RTV-Noord. De 30-jarige doelman van FC Groningen kan voor een gelimiteerde transfersom van één miljoen euro de overstap maken.

FC Emmen-trainer Dick Lukkien sprak al met Padt over een overgang naar Emmen. Padt en Lukkien werkten in het verleden al samen. Lukkien was destijds assistent-trainer bij FC Groningen. Padt staat momenteel nog onder contract bij FC Groningen tot medio 2022.

FC Emmen is deze zomer erg actief op de transfermarkt. FC Emmen kent een drukke week. Maandag presenteerde de club uit Drenthe Simon Tibbling, dinsdag werd ook bekend dat Behadil Sabani en Sekou Sidibe een contract bij FC Emmen hebben ondertekend.

Duitse politie graaft naar Maddie McCann

In het Duitse Seelze, nabij Hannover, is de politie dinsdagochtend begonnen met een zoekactie in een volkstuin. Met onder meer een graafmachine en speurhonden is men op zoek naar het lichaam van de verdwenen Britse peuter Maddie McCann.

Het is nog niet bekend waarom precies op die locatie wordt gzocht, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met Christian Brückner. Die Duitser kwam begin vorige maand in beeld als verdachte en zit al vast in verband met de verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse, anderhalf jaar vóór Maddie's verdwijning en in dezelfde omgeving.

De destijds 3-jarige Maddie was in 2007 met haar ouders op vakantie in Praia da Luz en verdween spoorloos uit het huis waar ze verbleven, terwijl de ouders verderop in een restaurant zaten. Over Brückner is hier de nodige achtergrondinformatie te lezen, onder meer over zijn verbinding met de regio in Portugal waar Maddie verdween.

COVID-19: 1329 nieuwe besmettingen en 9 doden, totaal 53.374 en 6145

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland neemt wederom toe. Het aantal besmettingen is afgelopen week (21 juli 10.01 uur  t/m 28 juli 10.00 uur) is 1329. In totaal zijn er 53.374 (na correcties een stijging van 1301 op het totaal) COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze  patiënten zijn er de afgelopen week 17 opgenomen in het ziekenhuis, tot nu toe zijn er 11.919 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6145 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Nederlandse onderscheiding voor militaire baas Noorwegen

De Noorse Commandant der Strijdkrachten Haakon Bruun-Hanssen is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de militaire samenwerking. Minister Ank Bijleveld-Schouten speldde vandaag in Arnhem de versierselen op.

Admiraal Bruun-Hanssen stimuleerde onder meer samenwerkingsinitiatieven voor de NH90-gevechtshelikopter en het F-35-gevechtsvliegtuig. Ook bood hij ondersteuning voor de wintertraining van het Korps Mariniers, gezamenlijke vlootoefeningen en uitwisseling van kennis en kunde voor infanterie en artillerie.

Snel inzetbare eenheid NAVO
Nederland en Noorwegen namen 6 jaar geleden samen met Duitsland het voortouw voor de snel inzetbare eenheid (Very High Readiness Joint Task Force) van de NAVO. Beide krijgsmachten werken verder samen in Litouwen. Daar leveren ze sinds 2017 eenheden aan dezelfde gevechtsgroep van de enhanced Forward Presence.

Betrouwbare militair-strategische partner
Bijleveld: “Dankzij onze culturele overeenkomsten vinden we elkaar gemakkelijk en bundelen we meer en meer onze krachten op het internationale militaire speelveld. Dankzij onze verschillen vullen we elkaar aan en staan we samen sterker. En die versterking slaagt alleen wanneer leiders zich hier persoonlijk hard voor maken. U deed dat, met verve. Nederland heeft in u een buitengewoon belangrijke en betrouwbare militair-strategische partner getroffen. Zonder uw inzet waren de Noors-Nederlandse militaire betrekkingen nooit gegroeid tot het niveau dat we nu kennen.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Vermeende kettingrukker opgepakt

Een 25-jarige man uit Uithoorn is vandaag door de politie aangehouden. De man wordt ervan verdacht op meerdere locaties in Nederland slachtoffers (veelal oudere dames) te hebben beroofd van hun sieraden door deze van de hals af te trekken, waarna hij er meestal vandoor ging op een scooter.

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat de man alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Hij wordt ervan verdacht actief te zijn geweest in meerdere plaatsen, onder andere in Leusden, Bunschoten, Driebergen, Aalsmeer, Leiderdorp, Lisse, Hillegom, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Amsterdam, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, De Bilt en Aalsmeer.

Het politiepaard: fit, dapper en duurzaam inzetbaar

Een hartslagband, een gps, een versnellingsmeter en een app. De komende twee jaar verzamelen de politie, paardensportfysioloog Carolien Munsters en TNO veel informatie over politiepaarden tijdens hun training en inzet, zodat deze nuchtere dieren straks nog beter inzetbaar zijn voor een veilig Nederland.

De politie doet er samen met TNO veel aan om haar medewerkers zo gezond en lang mogelijk inzetbaar te houden – niet alleen de ‘gewone’ medewerkers, maar ook de paarden. Ten eerste om het dierenwelzijn te optimaliseren, ten tweede omdat de opleiding van de paarden veel tijd vergt en uitval door blessures nu eenmaal extra geld kost. Het idee om de dieren met innovatief onderzoek te monitoren komt dan ook van de bereden politie zelf. “Eerder onderzoek in de sportwereld van mensen én van paarden toonde aan dat de chronische en actuele werkbelasting, oftewel de fitheid en inzet, in balans moeten zijn”, vertelt Milène Catoire van TNO. “Zodra die verstoord raakt, ontstaat een groter risico op blessures. Daarom besloten we als TNO samen met paarden-expert Carolien Munsters de werkbelasting tijdens de training en inzet in kaart te brengen.”

Onderzoek bij stallen in Den Haag en Boxtel
Elk paard dat in het onderzoek meedraait, krijgt een hartslagband om tijdens trainingen en diensten. Via gps worden ook de afstand en snelheid gemeten en een versnellingsmeter laat de charges zien. In een app noteert de ruiter wat verder van belang is: hoe ziet de ondergrond eruit, draag je ruiterkleding of een zwaardere ME-uitrusting, heeft het paard ‘stiften’ onder de hoefijzers, enzovoorts.

“Bovendien vragen we de paardenverzorgers om elke dag te noteren of het paard ergens last van heeft en andere zaken die mogelijk meespelen, zoals ogenschijnlijk kleine blessures, de tijd in de stapmolen en een bezoek aan de hoefsmid”, vervolgt Catoire. “Dat doen we bij een politiestal in Den Haag, waar de paarden onder meer worden inzet bij demonstraties en de jaarwisseling. En bij een politiestal in Boxtel, waar een ander type inzet voor een andere belasting zorgt. Op beide locaties volgen we tien paarden.”

Planningstool helpt blessures te voorkomen
Carolien Munsters is met haar bedrijf Moxie Sport gespecialiseerd in het trainen en het optimaal laten presteren van sportpaarden. Ze doet onderzoek naar belasting en belastbaarheid van paarden en is als paardenexpert een heel belangrijk onderdeel van het onderzoeksteam. “Vooral grote verschillen in trainingsbelasting veroorzaken blessures. Moet een paard in plaats van 2 kilometer ineens 3 of 4 kilometer op wat meer snelheid lopen, dan wordt de blessurekans bijna zes keer zo groot.”

Sportpaarden werken op een veel hogere intensiteit dan politiepaarden, maar de duur van de inspanning is korter. Munsters: “De belasting van het politiepaard is niet zo spannend qua intensiteit, maar door ME-inzet en andere diensten is die inzet wel gevarieerd, in soort werk en in hoeveelheid arbeid. Als we met een planningstool zorgen dat de paarden gelijkmatiger worden belast, helpen we waarschijnlijk blessures te voorkomen.”

Politiepaard word je niet zomaar
Wat Munsters betreft is het een enorme opsteker dat de politie het voortouw neemt om de duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Al komt ook een vierbenige medewerker niet zomaar bij de politie. Zo moet het paard minimaal 1,65 meter groot zijn en vier tot tien jaar oud. Voor de weerbare professionals die ermee samenwerken, moet het dier bovendien nuchter, dapper en trainbaar zijn.

Operationeel expert van de bereden politie Willem Markwat is zeer te spreken over het onderzoek dat TNO uitvoert. “Sinds enkele weken voeren we de metingen zelfstandig uit. De app bevalt tot nu toe goed en het is fijn dat we iedere week een data-overzicht ontvangen met een korte terugkoppeling. Zo verhogen we met elkaar het welzijn van deze belangrijke politiemedewerkers én de veiligheid in Nederland.”

Hartslag
Marianne Sloet is hoogleraar inwendige ziekten van het paard bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en werkt veel aan paardenwelzijn. “De hartslag is een heel goed kenmerk voor de mate van stress die een paard ervaart. Daarom is het goed om te zien dat een politiepaard bij een voetbalstadion waar een heleboel mensen uit komen rollen, gewoon zijn normale hartslag van 40 slagen per minuut behoudt.”

“Paarden zijn bewegingsdieren”, vervolgt Sloet. “Van nature lopen ze 16 van de 24 uur rond, om hier en daar een hapje te nemen. Een paard dat lol heeft in politiewerk – en daar worden ze zorgvuldig op geselecteerd – vindt het dus een prima plan om mee te werken. Bij zijn eerste oefening met rook of vuur gaat de hartslag omhoog. Maar de tweede keer maakt het dier zich er doorgaans al geen seconde meer druk over weten we uit eerder onderzoek.”

“Politiepaarden hebben het heel erg goed”
“Politiepaarden hebben het heel erg goed”, weet Sloet. “Als ze niet op stal staan of aan het werk zijn, mogen ze in de paddock of het weiland lekker rollen of een gekke bokkesprong maken. Maar de politie wil graag toe naar nog veel beter. Is het bijvoorbeeld plezieriger én beter voor het lichaam om zes uur aaneen te werken of om twee diensten van drie uur te werken? Dat zijn dingen die met dit onderzoek uitgevonden kunnen gaan worden.”

Ongeluk waarbij 14-jarige omkwam onderwerp van gesprek bij Op1

Vanavond is het politieonderzoek naar het overleden 14-jarige meisje uit Marken onderwerp van gesprek in het televisieprogramma ‘Op1’, dat om 22.25 uur wordt uitgezonden op NPO1.

Het meisje verliet in de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 01.00 uur haar ouderlijk huis in Marken. De politie, die na een melding van vermissing op zoek was naar het meisje, reed over de Zeedijk tussen Monnickendam en Marken toen zij het lichaam van het slachtoffer aantroffen. Uit onderzoek is gebleken dat het meisje zwaar letsel had opgelopen, hoogstwaarschijnlijk door een verkeersongeluk. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk.

De politie doet een beroep op de betrokken bestuurder om zich te melden. Daarnaast wil de politie een goed beeld krijgen wat er die nacht tussen 01.00 en 04.00 uur met het slachtoffer is gebeurd, waar zij is geweest en met wie zij eventueel heeft gesproken. Daarvoor is het van groot belang dat getuigen zich melden. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

In het onderzoek heeft de politie onder meer gezocht naar auto’s die verse aanrijdingsschade hebben. Die vier voertuigen worden nader onderzocht en zijn op dit moment nog niet teruggeven aan de eigenaren.

OM eist 3 jaar cel tegen cokedealer die op agent inreed

Tegen een 27-jarige verdachte uit Utrecht heeft het Openbaar Ministerie vandaag een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12  voorwaardelijk, geëist voor het dealen van cocaïne en poging zware mishandeling. Toen de politie hem wilde aanhouden reed hij op zijn vlucht in op een van de agenten. Twee medeverdachten zijn begin juli veroordeeld.

Door Cameratoezicht Utrecht werd op 1 september 2019 gezien dat er een vermoedelijke drugsdeal plaatsvond in de Breedstraat. Twee personen werden toen aangehouden en het onderzoek naar hen heeft geresulteerd in veroordelingen op 1 juli. De een kreeg 30 maanden celstraf waarvan 10 voorwaardelijk, de ander 6 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Uit de dealertelefoon bleek dat nog een andere dealer gebruik maakte van deze telefoon. Dat bleek ook uit het feit dat na de aanhouding van de medeverdachten het dealen door ging. Het onderzoek naar deze derde dealer leidde op maandag 9 december 2019 tot de aanhouding van de 27-jarige Utrechter. De politie kwam bij de verdachte terecht door telefoongegevens die leidden naar een garagebox in Overvecht die te zien is op een van de telefoons van de medeverdachte. De garagebox was in gebruik bij de vader van de verdachte. Ander bewijs, over de identiteit van de dealers en de duur van het dealen, werd gevonden in verklaringen van afnemers.

Hoewel de 27-jarige verdachte op zitting verklaarde in de periode tot de aanhouding in september 2019 slechts sporadisch te hebben ingevallen, blijkt uit de whatsapp gesprekken tussen hem en een van de medeverdachte dat er een structurele en nauwe samenwerking was. De gesprekken gaan over het ruilen van diensten, over de klanten, het sturen van sms-berichten aan de klanten, werkroosters en administratie. In een laptop werden deze werkroosters en overzichten van maandelijkse inkomsten gevonden. In tapgesprekken werd gesproken over drugsdeals die ook daadwerkelijk plaatsvonden. Na de aanhouding van de medeverdachte toen het dealen doorging, vond drie maal, in november en december 2019, een pseudokoop plaats en drie maal was het de verdachte die de cocaïne kwam verkopen.

Toen de politie bij de derde pseudokoop wilde overgaan tot aanhouding, vluchtte de verdachte en reed hierbij in op een van de agenten in. De agent wist op tijd weg te springen maar raakte wel gewond. Hier was een vordering ingediend van 650 euro. Later diezelfde dag werd de verdachte aangehouden in de woning van zijn ouders. Bij de doorzoeking van deze woning werd contant geld gevonden.

De officier van justitie vond de feiten bewezen en eiste een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden eiste hij begeleiding door Reclassering, ambulante behandeling bij de Waag, een contactverbod met de medeverdachten en het meewerken aan het vinden en behouden van een zinvolle dagbesteding. De vordering van de agent moet worden toegewezen en de auto waarmee werd gedeald verbeurd verklaard. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Man ontsnapt op nippertje aan ongeluk door andere botsing

Terwijl een man in het Indiase Malappuram nietsvermoedend op zijn motor leunend staat de wachten langs de weg raakt achter hem een graafmachine in de slip. Niets lijkt de man nog te kunnen redden van een ernstig ongeluk, maar gelukkig voor hem komt er uit tegengestelde een auto die in botsing komt met de graafmachine waardoor de wachtende man vooral met de schrik vrij komt. Alle betrokken kwamen er goed vanaf, alleen de bestuurder van de graafmachine moest met kleine verwondingen naar het ziekenhuis.

Dit is wat je noemt een geluk bij een ongeluk.

Tenet weer uitgesteld, nieuwe Nederlandse datum bekend

Het is te hopen dat je niet je adem aan het inhouden was in afwachting van Christopher Nolans nieuwe film, want Tenet komt voorlopig niet uit. Althans, niet in de VS. Dat is vandaag bekendgemaakt in een persstatement. Wat werd gezien als de grote trekker om het publiek terug te brengen naar de bioscopen wanneer deze weer openen (in de VS zijn ze nog niet zo ver als in Nederland), is nu voorlopig zonder releasedatum, al is het plan nog wel de film "dit jaar" uit te brengen.

"We zullen snel een nieuwe datum in 2020 voor Tenet bekendmaken," zegt Warner Bros. topman Toby Emmerich in een statement. Maar hij zegt ook dat de studio de film niet als een "global day-and-date release" ziet, verwijzend naar de terminologie waarbij een product in verschillende markten op hetzelfde moment verschijnt. Dit kan betekenen dat de studio ervoor gaat kiezen om de film daar uit te brengen waar het mogelijk is en andere markten pas te laten volgen als de bioscopen daar weer openen. En met Nederland als één van de landen waar bioscopen, zij het in beperkte mate, weer open zijn, is er dus wellicht een kans dat wij de film eerder krijgen dan het land van oorsprong.

Warner Bros. heeft dit jaar al een paar keer met films geschoven; Tenet kreeg al twee keer uitstel, Wonder Woman, dat nu voor 1 oktober ingepland is, werd al drie keer verzet. Films die voor een groot budget zijn gemaakt komen idealiter uit op een moment waarop ze hun geld weer terug kunnen verdienen, maar grote box office successen lijken het dit jaar niet te gaan worden.

Update 28 juli

Warner Bros. Nederland laat in een reactie weten dat er inmiddels een nieuwe datum bekend is voor de Nederlandse release: zoals het er nu voor staat kunnen we Tenet gaan zien vanaf 27 augustus.

 Tenet: Robert Pattinson en John David Washington

Politie dringend op zoek naar ontsnapte TBS'er in Rotterdam

De politie is dringend op zoek naar de 61-jarige H. E. Hij heeft zich onttrokken aan zijn TBS met verpleging. H.  is in 1998 tot 6 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld voor meerdere geweldsdelicten. Hij zat in de laatste fase van zijn TBS-traject in het resocialisatiehuis de Blink in Rotterdam. Op 4 juli is hij overlopen bij een woninginbraak in Zoutelande. Hij heeft kans gezien te ontsnappen. Sindsdien is een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, druk bezig de man op te sporen. Vastgesteld is dat hij op maandag 27 juli op de Coolsingel in Rotterdam is geweest.

H. is 1.86 m. lang en heeft een normaal postuur. Opvallend is het spleetje tussen zijn voortanden. Hij heeft diverse tatoeages waaronder een vogel en panter op zijn rechterarm en een bloem, dobbelsteen en papegaai op zijn linkerarm. Op de laatst bekende beelden van hem draagt hij een lichte broek, een geblokt overhemd, donkere schoenen en een donkere jas. De politie vermoedt dat hij in de buitenlucht slaapt. Hij heeft inmiddels zijn haar zwart geverfd, maar zijn grijze haar is nog zichtbaar. Ter vermomming draagt hij soms een bril. 

Als men H. ziet, wordt geadviseerd hem niet zelf te benaderen, maar direct de gratis opsporingslijn 0800-6070 te bellen. 

Daling verkeersdoden afgelopen 20 jaar groter bij autorijders dan fietsers

De afgelopen twintig jaar is het aantal verkeersdoden onder automobilisten sterker afgenomen dan het aantal verkeersdoden onder fietsers. Tussen 1999 en 2019 daalde het aantal omgekomen inzittenden van personenauto’s met 60 procent en het aantal omgekomen fietsers met 11 procent. Het aantal 70-plussers dat omkwam met de fiets (inclusief e-bikes) steeg in deze periode met 68 procent. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS.

Het aantal verkeersdoden met de auto is tussen 1999 en 2019 meer dan gehalveerd (van 587 naar 237). In dezelfde periode schommelde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers. In 2018 lag het aantal fietsdoden met 228 relatief hoog met een derde van alle verkeersdoden. In 2019 waren er 25 minder fietsdoden dan in 2018. Het hoogste aantal dodelijke fietsslachtoffers was in 2000 (233), het laagste aantal in 2010 (162). 2017 was het enige jaar dat er meer dodelijke slachtoffers waren met de fiets dan met de auto (206 tegen 201).

De afgelopen twintig jaar zijn er verschillende maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo werden er onder andere meer maatregelen genomen tegen rijden onder invloed, werd het beginnersrijbewijs ingevoerd (2002) en is het sinds juli 2019 voor alle bestuurders strafbaar een mobieltje vast te houden tijdens het rijden.

Meer fietsdoden per gereden kilometer
Absoluut gezien kwamen in 2019 meer mensen om bij een auto-ongeluk (237) dan bij een fietsongeluk (203), maar per gereisde kilometer is dit anders. Per miljard reizigerskilometers kwamen veel meer fietsers om dan inzittenden van auto’s (11 tegen 1,6 verkeersdoden).

Meerderheid fietsdoden 70-plus
Fietsers die omkomen in het verkeer zijn ouder dan slachtoffers van dodelijke auto-ongelukken. Van de omgekomen fietsers in 2019 was 59 procent 70 jaar of ouder en 12 procent jonger dan 30 jaar; van de omgekomen automobilisten was 21 procent een 70-plusser en 35 procent jonger dan 30 jaar.

Tussen 1999 en 2019 veranderde ook de samenstelling van de bevolking. Het aantal 50-minners daalde terwijl het aantal 50-plussers toenam. Het aantal 70-plussers nam toe van bijna 1,5 miljoen begin 1999 tot ruim 2,3 miljoen begin 2019, een toename van 56 procent. 70-plussers zijn ook mobieler geworden. Tussen 1999 en 2017 namen zowel de gemiddelde autokilometers als de gemiddelde fietskilometers per rit van 70-plussers toe.

Niet alleen absoluut, maar ook relatief gezien is het aantal slachtoffers van dodelijke auto-ongelukken afgenomen. De afgelopen twintig jaar daalde in alle leeftijdsgroepen het aantal omgekomen automobilisten per 1 miljoen inwoners met 59 procent of meer. De afname was het grootst bij mensen jonger dan 30 jaar (-67 procent).

Het aantal fietsdoden per 1 miljoen inwoners liet bij bijna alle leeftijdsgroepen een daling zien, behalve bij de 70-plussers. Het aantal omgekomen 70-plussers op de fiets nam met 8 procent toe. Bij fietsers jonger dan 30 jaar was de daling het grootst en nam het aantal slachtoffers af met 64 procent.

Drie miljoen aan iPhones gestolen bij grote roof Schiphol

Bij een bedrijf op het terrein van Schiphol is afgelopen maart een enorme partij iPhones gestolen. De gestolen vracht had een waarde van drie miljoen euro.

De marechaussee, die onderzoek doet naar de zaak, vermoedt dat een of meerdere personen van verschillende bedrijven geholpen hebben bij de roof. Mogelijk zijn er vrachtdocumenten vervalst.

Een dag na de diefstal werd een 35-jarige man uit Polen aangehouden. Hij is de vrachtwagenchauffeur die de lading meenam van het bedrijf op het terrein van Schiphol. De man is inmiddels weer op vrije voeten, maar hij blijft wel verdachte in de zaak.

Uit onderzoek blijkt dat de telefoons vermoedelijk in Edam zijn over- of uitgeladen. Enkele telefoons werden in de dagen daarna geactiveerd.

Het is niet de eerste keer dat er een grote elektronicadiefstal plaatsvindt op de luchthaven. Vorig jaar zomer werd er ook al voor drie miljoen aan producten geroofd en afgelopen mei werden er 4400 Apple Watches gestolen uit een loods van een vrachtbedrijf op het terrein van Schiphol.

Ghost of Tsushima krijgt meer moeilijkheidsgraad opties

Ontwikkelaar Sucker Punch heeft vandaag patch 1.05 voor Ghost of Tsushima uitgebracht. De patch voegt een nieuw moeilijkheidsgraad toe: 'Lethal'. In deze modus zijn de wapens van zowel vijanden als hoofdpersonage Jin dodelijker. Daarnaast zijn vijanden een stuk agressiever. Als je juist het tegenovergestelde wilt is er nu ook een 'Lower Intensity' modus. Je krijgt met deze optie een stuik meer tijd tijdens gevechten.

Tenslotte zijn er nog een paar opties toegevoegd voor de ondertiteling, zoals een grotere lettertype en meer kleuren.

New difficulty level: Lethal

 • Enemy weapons are more deadly, but Jin’s katana is also more deadly.
 • Enemies are more aggressive in combat.
 • Enemies detect you faster.
 • Tighter Parry and Dodge windows.

Patch 1.05 will also include the following new options in the accessibility menu:

Lower Intensity Combat

Lower intensity mode is meant to maintain the heart and feel of Ghost of Tsushima combat while relaxing several timing-specific elements. Combat is less intense, giving you more time to react. Stealth settings are more forgiving, and enemies take longer to detect you.

 • Most enemy attacks which are normally unblockable become blockable when Lower Intensity is enabled. Blocking with L1 will keep you safe from more attacks than standard combat, though some attacks must still be dodged.
 • Enemies break off their attack combos after damaging you, giving you a chance to recover before the next wave of attacks. In addition, your heavy attacks will interrupt attacks from Brutes, giving you another way to stop their combos.
 • Enemies will not attack you while you’re using Resolve to heal.
 • Enemy awareness builds more slowly, giving you more time to recover after being spotted.

Text changes

 • Large Text option: Increases text size of subtitles, mission objectives and interact prompts by 150% when enabled.
 • Added option to turn speaker name off when subtitles are enabled.
 • New subtitle text color options in addition to white: Yellow, Blue, Red, Green.

Patch 1.05 also includes additional bug fixes.

Cuphead komt naar PS4

Cuphead, de populaire indiegame met de '1930s rubber hose' animatiestijl, komt waarschijnlijk snel naar PS4. Een icoontje van de game was tijdelijk zichtbaar op de PlayStation Store. Ondertussen zijn er ook hints geweest dat de DLC-uitbreiding, 'The Delicious Last Course', er ook snel aankomt. Geoff Keighley, die gamenieuws verspreidt via Summer Game Fest 2020 zegt ook dat er vandaag een update komt van "een van onze favoriete indie ontwikkelaars".

Coronacrisis nekslag voor tientallen miljoenen dagloners

Het Rode Kruis is bezorgd over de gevolgen van de coronacrisis voor de twee miljard dagloners in de wereld die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van dagelijks, tijdelijk werk. Deze mensen worden ’s ochtends langs de weg opgepikt om op een bijvoorbeeld bananenplantage of in de bouw te werken, maar door de coronamaatregelen komt veel werk te vervallen of is het niet uit te voeren. Hun inkomen valt daardoor per direct weg en meestal is er ook geen sociaal vangnet, waardoor tientallen miljoenen mensen geen manier hebben om aan eten te komen. Meer dan 60% van de beroepsbevolking in de wereld is afhankelijk van dagloon. “De gevolgen van de crisis worden nu pas echt zichtbaar voor grote groepen dagloners, wiens banen wegvallen. Het zijn de mensen die leven van dag tot dag, die elke dag erop uit moeten om aan eten te komen. Zij verliezen hun vaak al wankele bestaanszekerheden nu definitief,” aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

“De impact op het dagelijkse leven van gewone mensen is ontzettend groot. In de stad zijn het bijvoorbeeld de schoenenpoetsers, mensen in de bouw en het personeel in kleine koffiehuizen, die hard geraakt worden,” vertelt Marijke Twerda, die zes jaar werkt voor het Rode Kruis in Ethiopië en met lede ogen de gevolgen aan ziet. In dit land gelden nog altijd strenge maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. “Op het platteland kunnen door de coronamaatregelen de boeren niet naar de markt om hun zaden te verkopen. Hier krijgen mensen geen uitkering als ze hun baan verliezen en vallen ze in een diep gat. Je ziet mensen die eerst goed rond konden komen nu wanhopig op zoek naar werk of inkomsten.”

Naast de nieuwe groepen kwetsbare mensen die hulp nodig hebben, heeft de coronacrisis de armoede, voedselonzekerheid en inkomensongelijkheid in de hele wereld vergroot. Het aantal mensen dat honger lijdt, zal eind dit jaar met 130 miljoen zijn toegenomen. In landen waar een conflict woedt, leven nu al miljoenen mensen met weinig of geen toegang tot gezondheidszorg, voedsel, water en elektriciteit. Zij hebben ook te maken met torenhoge prijzen voor de basislevensbehoeften en kampen met een verwoeste infrastructuur. De impact van corona kan leiden tot een vicieuze cirkel van inkomensverlies, waardoor armoede en honger toenemen. Uit een enquête van het Internationale Rode Kruis in Nigeria gaf 95 procent van de ondervraagden aan dat hun inkomsten terugliepen sinds de uitbraak en in Irak 83 procent. Ook de bijna 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd lijden onder de gevolgen van de coronacrisis: zij verliezen hun baan of leven op plekken met veel mensen op elkaar, waar de hygiënische omstandigheden sowieso te wensen over laten.

“Het virus maakt geen onderscheid en slaat overal in de wereld toe, maar de effecten worden sterker gevoeld in de meest kwetsbare landen. Gebieden met slechte hygiënische voorzieningen, nauwelijks zeep of stromend water en waar mensen per dag hun eten bij elkaar moeten zien te verdienen. De volledige omvang van de pandemie en de impact ervan zullen steeds zichtbaarder worden en we weten ook dat het einde van de crisis nog lang niet in zicht is. Dit vraagt om een ongekende krachtinspanning van iedereen: we zijn bezig met een sprint en een marathon tegelijk,” zegt Lahr.

Wereldwijd zet de hulporganisatie zich in voor de strijd tegen het coronavirus en ondersteunt ze de meest kwetsbaren in deze moeilijke tijden. Het Rode Kruis helpt mensen die werkloos zijn geworden door de crisis met voedsel- en hygiënepakketten. Of zorgt voor tijdelijk onderdak of hulp in quarantainelocaties, waar dagloners soms terechtkomen onderweg terug naar huis nadat ze hun baan in een ander land of andere regio kwijt zijn geraakt. Vanaf het allereerste moment dat het virus opdook zet de hulporganisatie ook in op de essentiële voorlichting over hygiëne: van de ‘vrijwilligers op wielen’ in Noord-Korea die op de fiets naar afgelegen gebieden gingen om de mensen te informeren over de ziekte tot lessen handen wassen. Verder biedt het Rode Kruis medische hulp en ondersteunt ziekenhuizen in landen met een verzwakte gezondheidzorg. Voor de hulpverlening in de 153 landen waar het Rode Kruis actief is, is 2,9 miljard euro nodig. Het Rode Kruis heeft aan het begin van de crisis Giro 7244 geopend voor de hulpverlening in Nederland en in de wereld. Intussen is er meer dan 6,5 miljoen euro gedoneerd.

FOK! Wat een weer: tijdelijke warmte op komst

Gegroet!

De verschillen waren groot in ons land. In het noorden bleef het kwik steken op 20 graden, in het midden tussen de 23 en 25 graden en de hoogste maximumtemperatuur werd in Westdorpe behaald met 29 graden. De tropische 30 is nergens gehaald. Verder bestond het weerbeeld uit wolkenvelden en af en toe zon. Droog bleef het zeker niet, want vanochtend viel er in het zuiden enige regen en vanmiddag in het westen en noorden. In de opklaringen in het oosten ontstonden een paar verrassende buien met onweer. Kortom van alles wat gisteren.  

Vandaag schijnt zeker aan zee de zon volop. In het binnenland komen er meer stapelwolken voor en hier kan nog een bui uit vallen. Ik denk echter niet op uitgebreide schaal en ook geen zware buien. Het is duidelijk frisser dan de afgelopen dag. Aan zee wordt de 20 graden een moeilijk verhaal, maar in het zuiden lukt dat wel met een graad of 23. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het westen. Aan zee misschien wel even kracht 6.

De rest van de week blijft het overal droog en komt de zon er overal steeds beter bij. De temperaturen gaan dan ook omhoog en komen eind van de week tussen de 23 en 28 graden te liggen. In het weekend kan het in het oosten en zuiden wel 30 graden worden. In het noorden en westen gaat dat niet lukken.

Tot snel maar weer!  

Meer weer op FOK!

Gipskruidveld in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een prachtig Gipskruidveld in Zeeland. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Eredivisie blijft te zien bij Ziggo; er is een deal met Fox Sports

VodafoneZiggo en FOX Sports hebben een deal. De klanten van Ziggo kunnen gewoon live Eredivisie-wedstrijden blijven kijken als de Nederlandse competitie begint.

Na maanden onderhandelen hebben VodafoneZiggo en Eredivisie Media & Marketing (EMM) een nieuwe distributieovereenkomst gesloten voor de doorgifte van de kanalen van FOX Sports bij Ziggo. Lange tijd zag het ernaar uit dat beide partijen niet tot overeenstemming konden komen. Maar VodafoneZiggo maakte vandaag bekend dat uiteindelijk toch een handtekening onder een nieuwe overeenkomst door beide partijen is gezet.

Zowel VodafoneZiggo als EMM willen niet inhoudelijk op de gemaakte afspraken ingaan. Duidelijk is wel dat één of beiden partijen water bij de wijn heeft gedaan. Het laatst bekende onderhandelingsbod van beide partijen lag nog ver uit elkaar. Ziggo betaalde in de vorige overeenkomst zo'n 50 miljoen euro per jaar en Fox wilde nu ruim 100 miljoen euro hebben. 

TotaalTV meldt dat de 'Eredivisiebelasting' er niet gaat komen. Ziggo zal alleen betalen voor mensen die een Fox Sports-abonnement afsluiten en niet voor iedere Ziggo-klant. Deze gedachte wordt ondersteund door het gegeven dat Ziggo – volgens De Telegraaf - slechts tot het einde van 2020 het kanaal FOX Sports 1 aan alle digitale tv-klanten gaat leveren. De nieuwe overeenkomst tussen VodafoneZiggo en EMM is mogelijk ook goed nieuws voor andere Nederlandse tv-aanbieders. Eerder maakte EMM zelf bekend dat vanwege een uitspraak van de toezichthouder ACM alle aanbieders dezelfde voorwaarden voor doorgifte van FOX Sports aangeboden dienen te krijgen. 

Het voetbalkanaal van de Eredivisie-clubs is formeel eigendom van Eredivisie Media & Marketing (EMM). Daarbij is EMM voor 45 procent van de Eredivisie-clubs, voor vier procent van de KNVB en voor meer dan de helft (51 procent) van Disney Company in de Verenigde Staten.

Laatste reviews en specials
review
Alan Wake 2
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
©FOK.nl e.a.