Een Rus voor de kust

De Russische onderzeeboot SSG-562 Krasnodar passeerde eerder deze week de Noordzee tijdens zijn reis van de Middellandse Zee naar de Oostzee. Zoals gebruikelijk werd het oorlogsschip op zijn tocht in de gaten gehouden.

Bij de passage van België en ons land zorgden het Belgische fregat BNS Leopold 1 en Zr.Ms. Evertsen voor de begeleiding. De Russische sleepboot Sergey Balk voer met de Krasnodar mee.

De Leopold 1 was bezig met een vaartocht voor de nautische school toen de opdracht kwam om de Russische onderzeeboot te begeleiden door de Belgische exclusieve economische zone en deels ook die van Nederland. Het fregat begeleidde het Russische konvooi tot Noord-Nederland, daar nam de Evertsen de taak over. Dat oorlogsschepen begeleid worden is gebruikelijk. Volgens onze Belgische collega's komt dat steeds meer voor omdat de Russen hun gezicht vaker laten zien.

De Krasnodar is een onderzeeboot van de zogenoemde verbeterde Kilo-klasse en kwam in 2015 in dienst bij de Russische marine. De lengte van het  gevaarte is ongeveer 70 meter, de aandrijving is diesel-electrisch. Volgens het Russische persbureau Tass is het schip op weg naar een werf in Sint-Petersburg voor onderhoud na een missie in de Middellandse Zee.

Krasnodar (foto: Nico Cottyn, Belgische marine)
Krasnodar (foto: Nico Cottyn, Belgische marine)