FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 juli 2020

Van der Voort geeft tegen Durrant voorsprong uit handen en verliest in verlenging

Vincent van der Voort is er niet in geslaagd om opnieuw te stunten bij de World Matchplay. De Nederlander verloor vrijdagavond na een enerverend gevecht de kwartfinale van Glen Durrant met 18-16.

Een nieuwe stunt van de Nederlander, die eerder al Dave Chisnall (10-6) en Daryl Gurney (11-5) elimineerde, leek lange tijd in de maak, maar Durrant toonde zich uiteindelijk toch de koelbloedigste. 

Van der Voort kende in de kwartfinale een uitstekende start. Hij brak Durrant meteen in de eerste leg en liep voor de eerste pauze uit naar een 4-1 voorsprong. Durrant kwam vervolgens wel ietsje terug naar 6-4, maar in het derde deel van der wedstrijd gaf Van der Voort weer gas. Hij kwam 10-5 voor, onder meer door een mooie 98-finish in de vijftiende leg. Durrant liet zich echter niet zomaar door Van der Voort naar de slachtbank leiden en kende een sterk laatste deel van de wedstrijd.

De man uit Middlesbrough kwam na een 10-8 achterstand uiteindelijk terug naar 13-12, waarmee het duel een razend spannende slotfase in ging. In de 28e leg liet Van der Voort twee kansen op tops liggen om een 15-13 voorsprong te pakken, waarna Durrant de stand helemaal gelijk trok:14-14. Via een knappe 92-finish via bulls-eye nam Durrant vervolgens de touwtjes in handen en kwam voor het eerst voor in de wedstrijd. De Nederlander boog niet, en zorgde ervoor dat de wedstrijd met 15-15 de verlenging in ging.

Daarin had Durrant de sterkste zenuwen. De Engelsman profiteerde in de winnende leg van twee zwakke 45-beurten van Van der Voort en gooide zijn eerste machtdart meteen raak. In de halve finale neemt Durrant het op tegen Dimitri Van den Bergh, de 26-jarige Belg die eerder op de vrijdagavond met 16-12 te sterk was voor Adrian Lewis.

Darter Van den Bergh voor het eerst naar halve finale major

Darter Dimitri van den Bergh heeft zich voor het eerst voor de halve finales van een major toernooi weten te plaatsen. In zijn kwartfinale van de World Matchplay tegen Adrian Lewis ging hij sterk van start en zag zijn voorsprong nooit in gevaar komen: 16-12.

Nadat de eerste twee legs tegen de darts in gingen, ging ook de derde leg naar de speler die hem niet begon: via een heerlijke 164-finish kwam Van den Bergh 2-1 voor. Ook de vier daaropvolgende legs gingen naar de Belg, waardoor het 6-1 stond. Via een 161-finish wist Lewis eindelijk weer eens een leg te winnen, maar twee legs later keek hij dankzij een 104-finish van Van den Bergh tegen een 8-2 achterstand aan. Via dubbel achttien kwam The Dreammaker zelfs op 10-4 en was hij nog maar zes legs verwijderd van een halve finaleplaats. Lewis gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam dankzij een 80-finish terug tot 10-7.

Beide mannen schakelden een tantje bij echt op stoom te gooien: via een elfdarter maakte Van den Bergh er 11-7 van, waarna Lewis via een twaalfdarter op 11-8 kwam. Het werd 12-8 en een leg later begon Lewis met zes perfecte pijlen, maar mede door zes gemiste darts op de dubbels ging de leg alsnog naar Van den Bergh. Ook in de leg daarna liet Lewis twee kansen liggen en werd het 14-8.

Lewis gaf nog niet op en kwam nog sterk terug tot 14-11, maar één pijl op tops was niet genoeg om het verschil terug te brengen tot twee legs. Van den Bergh kwam op 15-11 en was nog maar één leg verwijderd van een plek bij de beste vier. Nadat Lewis twee darts op de dubbel acht miste voor de 15-12, gooide Van den Bergh zijn eerste matchdarts net onder de dubbel twintig. Jackpot pakte in de herkansing alsnog de leg, maar kon niet voorkomen dat de overwinning een leg later alsnog naar Van den Bergh ging. 

In de halve finale speelt Dimitri van den Bergh tegen Glen Durrant of Vincent van der Voort. Deze partij is nu aan de gang. 

Zeventienduizend euro geroofd van bankrekening na phishingmail

In het onderzoek naar een phishingzaak worden door politie beelden vrijgegeven van een verdachte. Zo hoopt het onderzoeksteam meer informatie te krijgen over de identiteit van de verdachte.


Deze verdachte rooft bankrekening leeg (Bron: YouTube/politie)

Eind vorig jaar kijkt een 55-jarige man uit Meerssen op zijn bankrekening. Waar er eerst ruim 17.000 euro op stond, constateert de man tot zijn grote schrik dat dit geldbedrag spoorloos verdwenen is.

Onderzoek wijst uit dat de man mogelijk slachtoffer is geweest van een phishingmail. Door op een link in een e-mail te klikken, heeft hij zonder het te weten de controle over zijn bankrekening uit handen gegeven.

Voor dit slachtoffer komt die wetenschap helaas te laat. Er wordt vanaf zijn rekening geld overgemaakt naar een aantal bedrijven. Onderzoek wijst uit dat er daarna meerdere malen geld is opgenomen bij geldautomaten in Amsterdam en Zoetermeer. Van een van die pintransacties zijn beelden veilig gesteld.

Heeft u tips?
Herkent u de verdachte op deze beelden? Of heeft u meer informatie? Neem dan contact met de politie op. Dat kan telefonisch via 0900-8844 of via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

De Boer per direct weg als coach van Atlanta United

Frank de Boer is niet langer de coach van Atlanta United. De Amerikaanse voetbalclub en de Nederlander hebben dat in onderling overleg besloten.

De Boer stond sinds december 2018 aan het roer bij Atlanta. In zijn eerste seizoen werd Atlanta, toen de regerend kampioen, in de play-offs uitgeschakeld. Het huidige seizoen was net begonnen bij het uitbreken van het coronavirus. Tijdens het recente ‘MLS is Back’ toernooi verloor de ploeg alle drie de groepswedstrijden.

De Boer kijkt positief terug op zijn periode bij Atlanta: “Het is een geweldige ervaring geweest en zal de fantastische fans hier in Atlanta nooit vergeten. Het was een eer om hier te hebben mogen werken.”

Na zijn succesvolle periode bij Ajax kwam er ook al een voortijdig einde aan zijn trainerschap bij Internazionale en Crystal Palace.

Naast De Boer zijn ook zijn assistenten Orlando Trustfull en Bob de Klerk en videoanalist Erwin Koenis vertrokken. Wie de opvolger wordt van de Nederlander is nog niet bekend.

Van Vleuten opnieuw de beste in het Baskenland

Annemiek van Vleuten heeft na winst van donderdag in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa ook vrijdag de winst gepakt, ditmaal was de 37-jarige wereldkampioene de beste in de Clásica Femenina Navarra. Ze kwam solo aan in Pamplona.

Net zoals donderdag kregen de rensters opnieuw een heuvelachtig voor de kiezen, met daarin enkele steile beklimmingen. Op de zware Muro de Tirapu, die halverwege het parcours lag, werd het verschil gemaakt. In eerste instantie nam Elisa Longo Borghini een kleine voorsprong, maar die werd al snel gedicht door Van Vleuten. De rest van het peloton moest passen bij de versnelling van Van Vleuten.

De Nederlandse wereldkampioene kwam al snel bij Longo Borghini en samen hadden ze al snel een mooie voorsprong bij elkaar, op een achtervolgende groep met onder meer Anna van der Breggen. De voorsprong van het tweetal liep al snel naar de minuut, maar in aanloop naar de slotklim kreeg de Italiaanse te maken met materiaalpech en moest van fiets wisselen.

Toch kon Longo Borghini terugkeren bij de wereldkampioene, maar op de slotklim was de versnelling van Van Vleuten toch te machtig voor de Italiaanse en reed zo naar haar derde winst in evenveel wedstrijd, waardoor ze dit seizoen nog ongeslagen blijft.

In de Roemeense rittenkoers Sibiu Cycling Tour stond vandaag de koninginnenrit op het programma. Nadat de renners donderdag nog een korte proloog moesten afwerken stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma met daarin een slotklim van maar liefst 23 kilometer, met een gemiddelde stijgingspercentage van 6%. Op die slotklim was zoals verwacht Bora-hansgrohe te sterk voor de concurrentie. De dagzege aan het Bâleameer was voor de Oostenrijker Gregor Mühlberger, die won voor zijn land- en ploeggenoot Patrick Konrad. Konrad is de nieuwe klassementsleider in de Sibiu Cycling Tour.

Ajax verlengt contracten Ünüvar en Rensch tot zomer 2023

Naci Ünüvar (17) en Ajax hebben elkaar gevonden in een nieuw contract, dat de aanvallende middenvelder een jaar langer in Amsterdam houdt. Ook het contract van Devyne Rensch is met een jaar verlengd. 

Ünüvar heeft nu een verbintenis tot medio 2023 bij Ajax, waar hij in 2011 aansloot bij de jeugdopleiding. Op 20 januari 2020 maakte hij zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht. Bij het optreden in het bekerduel met Spakenburg is het tot nu toe gebleven wat minuten in het eerste van Ajax betreft.

Het was aanvankelijk even wachten op de handtekening van Unuvar. Ajax zette de onderhandelingen met de nodige talenten begin juni even stop. Nu het zijn toch de handtekeningen gezet. De jeugdinternational wordt regelmatig vergeleken met Abdelhak Nouri. De overeenkomsten zijn ook ontegenzeggelijk aanwezig. Beiden zijn creatief, doelgericht, technisch buitengewoon vaardig, klein van stuk en hebben een ontwapenende uitstraling.

Ünüvar heeft geen moeite met die druk, zo vertelde hij eerder in VI. "Ik ben er juist trots op. Nouri was een geweldige voetballer, tegen wie ik als jonge speler in de opleiding opkeek. Ik vind het juist mooi dat mensen me met hem vergelijken."

Ook Rensch verlengde met een jaar tot de zomer van 2023. Hij speelt sinds 2016 in de jeugdopleiding van Ajax. De jeugdinternational kwam het afgelopen seizoen uit voor Ajax O19. Zowel in de Youth League met Ajax als op het WK voor spelers onder 17 jaar met Oranje was hij afgelopen jaar een vaste waarde.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

You’ve been waiting for this right? 🍾 💎 Ünüvar & Rensch ⇨ 𝟐𝟎𝟐𝟑. #ForTheFuture

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op24 Jul 2020 om 7:15 (PDT)

Snookersprookje 15-jarige Mertens na tweede kwalificatieronde voorbij

Het sprookje van Ben Mertens op het WK snooker is voorbij. De vijftienjarige Belg verloor in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. De Engelsman Sam Baird was met 6-4 te sterk.

Woensdag was Mertens nog blij dat hij één frame kon winnen in z’n eerste wedstrijd, laat staan een hele wedstrijd. Hij won van James Cahill met 6-2 en is daardoor de jongste wedstrijdwinnaar ooit op het WK. Tegen Baird leek een nieuwe stunt in de maak. Met breaks van 51 en 77 nam Tintin een 2-4 voorsprong, maar vervolgens kon hij zijn kansen niet meer benutten. Baird, die in het tweede frame 81 wegpotte, maakte met breaks van 56, 52 en 51 het karwei af.

De Belgen hebben nog een tweede troef in de race. Luca Brecel (WS-37) begint er zaterdag in de derde ronde aan tegen de Ier Fergal O’Brien (WS-71). Die schakelde donderdag Rod Lawler (WS-112) met 6-3 uit. Bij winst volgt voor The Belgian Bullet een duel om een plaats in de Crucible tegen Alfie Burden (WS-75) of de Chinees Liang Wenbo (WS-34).

De 25-jarige Limburger kan zich voor de vijfde keer voor een WK plaatsen, de tweede ronde bereiken lukte hem nog niet. In 2012 werd Brecel de jongste WK-deelnemer aan het hoofdtoernooi in de geschiedenis. Hij was toen 17 jaar en 45 dagen oud.

Mondkapjes niet verplicht, kabinet vraagt OMT wel om advies

Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) vragen hoe zij tegenover het dragen van mondkapjes staat. Een verplichting om ze te dragen komt er vooralsnog niet.

Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid volgens de NOS na overleg met de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat het kabinet het OMT, een groep deskundigen die adviezen geeft over maatregelen tegen het coronavirus, opnieuw om advies zou vragen.

Burgemeester Halsema van Amsterdam zei deze week, net als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, dat ze zich in Den Haag hard wilde maken voor een uitbreiding van de mondkapjesplicht. Die geldt nu alleen in het openbaar vervoer. Wel temperde ze de verwachtingen: "Het kan op zijn best een aanvullende maatregel zijn op die plekken waar 1,5 meter afstand houden niet meer mogelijk is."

Ook verschillende ondernemers pleitten deze week voor een mondkapjesplicht. "Het is eigenlijk een maatregel die heel goed te overzien is en die veel minder ver gaat dan andere maatregelen, die misschien wel nodig zijn", zei de voorzitter van MKB Amsterdam.

Grapperhaus riep Nederlanders nogmaals op om de anderhalve meter afstand te respecteren, volgens hem houdt nu zo'n 70 procent zich aan de coronaregels.

'OM zal niet snel toestemming geven voor lokagenten in Amsterdam tegen anti-homogeweld'

De kans lijkt klein dat er in Amsterdam in de nabije toekomst lokagenten worden ingezet om anti-homogeweld aan te pakken. Het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Femke Halsema laten weten dat het niet snel akkoord zal gaan met het opsporingsmiddel, omdat er veel haken en ogen aan zitten.

Halsema erkende afgelopen mei in Het gesprek met de Burgemeester al dat het inzetten van lokagenten 'ingewikkeld' is, maar dat ze het opnieuw met het Openbaar Ministerie (OM) wilde bespreken. Over de inzet van lokagenten beslist namelijk de officier van justitie.

Geen uitlokkende werking
De problematiek zit volgens het OM in het feit dat van het lokmiddel objectief gezien geen uitlokkende werking mag uitgaan. "De politie mag geen gelegenheid creeren die er normaal niet is en daarmee een delict uitlokken", aldus de aanklager in een notitie aan de gemeenteraad.

Ook zijn er vragen over hoe (ethisch) uitvoerbaar het is om lokagenten in te zetten ter bestrijding van anti-homogeweld. "Hoe kunnen we een lokpersoon zich voor laten doen als homo zonder deze groep te stigmatiseren? En hoe ver willen we gaan in het "lokken? Moeten de lokpersonen hand in hand (blijven) lopen? Elkaar zoenen?"

"Wanneer grijpen we in?"
Daarbij stelt het OM zich de vraag wat het opsporingsmiddel uiteindelijk zal opleveren. "Is het doel dat de lokagenten onheus worden bejegend? Dat er (een begin van) geweld op hen wordt uitgeoefend? Overtreding van welk strafbaar feit willen we aantonen? Wanneer grijpen we in?"

De discussie rond het inzetten van lokagenten tegen anti-homogeweld laaide afgelopen maanden weer op nadat homostel Fabio en Daniel twee keer binnen een maand werd aangevallen.

Opnieuw daling wereldhandel

De wereldhandel is in mei met 1,1% gedaald t.o.v. april. Daarmee is de daling in 2020 t/m mei 17%. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau.

De coronapandemie heeft hier een grote rol in gespeeld. In de hele wereld zijn zowel productie als consumptie gedaald door verschillende maatregelen die getroffen zijn om verspreiding van het virus te beperken. Dit raakt de internationale handel hard.

Een positieve ontwikkeling is dat in de eurozone de handel weer lijkt op te veren, de invoer stijgt met 6,5% en de uitvoer met 10,2% (ten opzichte van het lage handelsniveau in april). Deze positieve ontwikkeling komt doordat in veel eurozone landen in april en mei de maatregelen zijn versoepeld. In andere grote economieën zoals de VS, China en Japan is er nog steeds sprake van een daling van in- en uitvoer of een kleine stijging (zo is de uitvoer in China met 0,9% gestegen in mei). 
 
De daling van de mondiale industriële productie lijkt gestopt te zijn, met een licht stijging in mei (+0.8%). Ook hier is het meest opvallend het herstel in de eurozone (+13%), waarmee een stukje van de terugval in maart en april wordt goedgemaakt. 

Bekijk de CPB Wereldhandelsmonitor.

(Afbeelding: CPB)
(Afbeelding: CPB)

'Aanschaf huis voedt geruchten over vertrek Messi bij Barcelona'

De geruchten over een vertrek van Lionel Messi bij Barcelona zijn weer opgelaaid. La Gazzetta dello Sport weet namelijk te melden dat vader Jorge bezig is met de aanschaf van een huis in de wijk Porta Nuova in Milaan, waardoor er in de Italiaanse media gespeculeerd wordt over een transfer richting Internazionale.

Messi senior is de belangenbehartiger van de Argentijnse spelmaker, wiens contract in Barcelona nog een seizoen doorloopt. Met name op de sociale media is er opwinding bij de supporters van Inter.

Met verschillende hashtags wordt Messi alvast van harte welkom geheten in het Giuseppe Meazza. Bovengenoemde sportkrant benadrukt dat het belastingklimaat in Italië gunstiger is dan in Spanje, wat een van de redenen zou zijn geweest voor Cristiano Ronaldo om Real Madrid in 2018 in te ruilen voor Juventus.

In Italiaanse voetbalkringen hoopt men vurig op een nieuwe strijd tussen Messi en Ronaldo, maar dan in de Serie A. Het is echter nog maar de vraag of Messi daadwerkelijk kiest voor een transfer naar Inter.

De inmiddels 33-jarige aanvaller strijkt bij Barcelona jaarlijks vijftig miljoen euro op. Met het oog op de aanhoudende coronacrisis zijn de Milanezen niet bereid om dergelijke bedragen over te maken.

De clubleiding benadrukt in een reactie aan La Gazzetta dello Sport dat er geen contact is met Messi en diens management om over een eventuele deal van gedachte te wisselen.

Het is niet de eerste keer dat Messi in verband wordt gebracht met een vertrek uit het Camp Nou. Afgelopen seizoen waren er namelijk meer dan eens twijfels over zijn aanblijven in Barcelona.

De routinier kwam in botsing met onder meer voorzitter Josep Maria Bartomeu en technisch directeur Éric Abidal. Daarnaast lijkt hij allerminst tevreden met de speelwijze die trainer Quique Setién hanteert. "We moeten onszelf eens goed in de spiegel aankijken."

"We zijn Barcelona en wij horen van iedereen te winnen. We willen niet dat het seizoen op deze manier afloopt, maar deze wedstrijd is representatief voor ons seizoen."

"We waren ontzettend zwak en zijn geklopt op basis van intensiteit en motivatie", zei Messi onlangs na de onthutsende 1-2 nederlaag tegen Osasuna.

Na ADO meldt ook AZ positieve coronatest

Bij Jong AZ is voorafgaand aan de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen één geval van corona vastgesteld, zo melden de Alkmaarders vrijdag. De speler vertoonde geen symptomen en had geen klachten, maar werd wel positief getest. De persoon waar het om gaat is direct in thuisquarantaine gegaan.

Spelers, staf en betrokken medewerkers worden voor iedere (oefen)wedstrijd getest op het virus. Het eerste elftal is recent getest, daar waren geen gevallen van COVID-19. Jong AZ en de hoofdmacht van AZ bewegen zich op het AFAS Trainingscomplex in volledig gescheiden omgevingen.

ADO Den Haag liet dinsdag weten dat twee personen binnen de club positief zijn getest op het coronavirus. Het ging hierbij om een speler en een andere medewerker. Beide personen hadden geen klachten, maar zijn wel direct in thuisquarantaine gegaan. Om welke speler het precies ging is niet bekendgemaakt.

Bij ADO zijn alle spelers en stafleden onlangs opnieuw op corona getest. De uitslag was deze keer bij iedereen negatief. De negatieve tests betekenen dat het trainingskamp door zal gaan. De formatie van trainer Aleksandar Rankovic vertrekt zondag voor een week naar het Brabantse Mierlo.

Een Rus voor de kust

De Russische onderzeeboot SSG-562 Krasnodar passeerde eerder deze week de Noordzee tijdens zijn reis van de Middellandse Zee naar de Oostzee. Zoals gebruikelijk werd het oorlogsschip op zijn tocht in de gaten gehouden.

Bij de passage van België en ons land zorgden het Belgische fregat BNS Leopold 1 en Zr.Ms. Evertsen voor de begeleiding. De Russische sleepboot Sergey Balk voer met de Krasnodar mee.

De Leopold 1 was bezig met een vaartocht voor de nautische school toen de opdracht kwam om de Russische onderzeeboot te begeleiden door de Belgische exclusieve economische zone en deels ook die van Nederland. Het fregat begeleidde het Russische konvooi tot Noord-Nederland, daar nam de Evertsen de taak over. Dat oorlogsschepen begeleid worden is gebruikelijk. Volgens onze Belgische collega's komt dat steeds meer voor omdat de Russen hun gezicht vaker laten zien.

De Krasnodar is een onderzeeboot van de zogenoemde verbeterde Kilo-klasse en kwam in 2015 in dienst bij de Russische marine. De lengte van het  gevaarte is ongeveer 70 meter, de aandrijving is diesel-electrisch. Volgens het Russische persbureau Tass is het schip op weg naar een werf in Sint-Petersburg voor onderhoud na een missie in de Middellandse Zee.

Krasnodar (foto: Nico Cottyn, Belgische marine)
Krasnodar (foto: Nico Cottyn, Belgische marine)

Tong's voetbalverhalen #75

Zelfs de onafhankelijke voetballiefhebbers herinneren het zich nog. AZ-Sporting Lissabon, halve finale UEFA-Cup, 5 mei 2005. Bevrijdingsdag. Het werd echter een bevrijding voor de Portugese tegenstander. Nederland was nog niet gezonken in de spelonken van het internationale voetbal, en moest niet nog eens 12 jaar wachten op Ajax in een Europa-cup finale, 2017 tegen het Manchester United van Mourinho. Ook een Portugees. Drie jaar eerder had Feijenoord nog de EC-3 gewonnen in de eigen Kuip. AZ was op weg deze stunt te evenaren.

Zanardi terug op de intensive care

Alex Zanardi is weer opgenomen op de intensive care. Afgelopen dinsdag ruilde de oud F1-coureur het ziekenhuis van het Italiaanse Siena in voor een neurologisch revalidatiecentrum, maar zijn gezondheidstoestand is weer instabiel. De Italiaan ligt nu in een ziekenhuis in Milaan.

Zanardi raakte zwaar gewond toen hij met zijn handbike op volle snelheid tegen een vrachtwagen was gebotst en daarbij zwaar hersenletsel opliep. Hij moest een paar maal worden geopereerd en lag lange tijd kritiek in een kunstmatige coma.

De viervoudig paralympisch kampioen verloor in 2001 beide benen bij een ongeval op de Duitse Lausitzring.

F1 voegt Nürburgring, Imola en Portimao toe aan kalender

De Formule 1 heeft zojuist bevestigd dat er nog eens drie races zijn toegevoegd aan de kalender. Zo wordt op 11 oktober de Grote Prijs van de Eifel verreden op de Nürburgring en staat op 25 oktober de Grand Prix van Portugal op het programma. Voor het eerst wordt op het circuit van Portimão gereden.

Het circuit van Imola keert terug in de Formule 1. Op 1 november wordt daar de Grand Prix van Emilia Romagna verreden. Deze Grand Prix van Emilia Romagna is bijzonder omdat hij alleen over twee dagen wordt verreden in plaats van de gebruikelijke drie, waardoor de vrijdag komt te vervallen.

De Formule 1 sluit uit dat de Grands Prix van Brazilië, de Verenigde Staten, Mexico en Canada dit jaar worden verreden.

"We zijn vooral blij dat we vooruitgang boeken met onze plannen en verwelkomen de Nürburgring, Portimao en Imola zeer graag op de herziene kalender. We willen alle promotors, teams en de FIA bedanken voor hun steun in een poging fans interessante races te bieden in deze ongekende tijden", aldus F1 CEO Chase Carey. "Verder willen we onze partners op de Amerikaanse continenten bedanken en kijken we ernaar naar uit om miljoenen mensen volgend jaar weer in vervoering te brengen met de races aldaar."

De Formule 1-kalender van 2020:
2 augustus Silverstone, Groot-Brittannië
9 augustus Silverstone, Groot-Brittannië
16 augustus Barcelona, Spanje
30 augustus Spa, België
6 september Monza, Italië
13 september Mugello, Italië
27 september Sochi, Rusland
11 oktober Nurburgring, Duitsland
25 oktober Portimao, Portugal
1 november Imola, Italië

Coronacrisis nekt Klederdrachtmuseum

Het Klederdrachtmuseum aan de Herengracht in Amsterdam is definitief gesloten. Door de coronacrisis was het niet meer mogelijk het museum open te houden.

Om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen mocht er nog maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen. "Het was financieel niet meer haalbaar om de vaste doorlopende kosten te blijven betalen met het wegvallen van de entreegelden", laat het museum weten.

Er kwamen jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers en was zelfvoorzienend. Culturele instellingen die steun van de overheid wilden krijgen, moesten meer bezoekers hebben. Ook kreeg het museum geen subsidie, wat een voorwaarde was voor de zeventien miljoen euro extra coronasteun die de gemeente beschikbaar stelde.

De collectie van het Klederdrachtmuseum is tijdelijk opgeslagen in het depot van het Zuiderzeemuseum. Er wordt nagedacht over een een andere locatie voor als het aantal bezoekers weer mag stijgen. Daarvoor is het museum op zoek naar samenwerkingspartners.

Het Klederdrachtmuseum is in 2016 opgericht.

Nieuwe ruimtevaartvergunning voor Hiber uit Amsterdam

Agentschap Telecom heeft wederom een ruimtevaartvergunning verleend aan commercieel satellietbedrijf Hiber. Met deze vergunning mag het Nederlandse Hiber een nieuw type satelliet in een baan om de aarde brengen.

Anders dan de eind 2018 gelanceerde satellieten beschikken de twee nieuwe satellieten Hiber 3 en 4 over voortstuwing en kunnen ze in de ruimte bijgestuurd worden. Met de lancering van de nieuwe satellieten, gepland voor het 4e kwartaal van 2020, worden de prestaties van het Hiber-netwerk weer een stap verder gebracht.

Internet of Things
Hiber werkt aan een netwerk van 50 satellieten die gezamenlijk ervoor moeten zorgen dat overal ter wereld connectiviteit beschikbaar is voor het ‘Internet of Things’: niet alleen in steden en dichtbevolkte gebieden, maar vooral ook in afgelegen delen van de wereld.

De technologie van Hiber maakt het mogelijk om diensten aan te bieden voor het bestrijden van klimaatverandering en illegale visvangst, het volgen van vee en het efficiënter laten groeien van gewassen via precisiebemesting en irrigatie. Mede-oprichter Coen Janssen van Hiber: “Door meer capaciteit toe te voegen aan het netwerk komt ons bedrijf in een volgende fase. Voor onze klanten in de energie, transport en agrarische sector maken we het mogelijk om vaker berichten uit te lezen en bedrijfsactiviteiten meer inzichtelijk te maken.”

Op deze manier zijn bedrijven en overheden over de hele wereld in staat om op een duurzame manier belangrijke aspecten te monitoren in de fysieke leefomgeving.

Behandeling vergunningaanvraag
De behandeling van vergunningaanvragen van satellieten is in de praktijk maatwerk en per definitie complex en arbeidsintensief. Nadat een aanvraag bij Agentschap Telecom is binnen gekomen, wordt samen met experts de aanvraag beoordeeld in een zogeheten audit. Daarbij wordt gekeken naar de financiering én de juridische en technische aspecten van de beoogde ruimtevaartactiviteit.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom: “Met deze vergunning is voor Hiber een belangrijke volgende stap gezet. Als Agentschap zijn we trots een bijdrage te kunnen leveren aan deze voor Nederland steeds belangrijker wordende hightech industrie.”

Nationaal Icoon
In september 2019 is Hiber door het kabinet bekroond tot Nationaal Icoon vanwege de belangrijke en innovatieve bijdrage die het Amsterdamse bedrijf levert op het gebied van duurzaamheid.

Over Agentschap Telecom
Agentschap Telecom is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en toezichthouder op de Wet ruimtevaartactiviteiten. Dat betekent dat ze zorgen dat ruimtevaartactiviteiten onder de Nederlandse wetgeving veilig plaatsvinden. Dit ter voorkoming van schade in de ruimte en op aarde.

Koning en minister-president bij Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte wonen zaterdagmiddag 15 augustus de nationale herdenking bij van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Met de capitulatie van Japan kwam vijfenzeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee was het gehele Koninkrijk der Nederlanden op 15 augustus 1945 bevrijd. De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks een herdenking voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

De Koning legt tijdens de herdenkingsbijeenkomst de eerste krans. De minister-president, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn tevens aanwezig, namens hen worden eveneens kransen gelegd. Minister-president Rutte spreekt de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koning en de staatssecretaris vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de herdenking in kleine kring plaats. Naast een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders zullen 75 donateurs van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 uitgenodigd worden die symbool staan voor alle andere mensen die doorgaans bij de herdenking aanwezig zijn. De herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Tijdens de herdenking worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

12 jaar celstraf geëist tegen douanier voor invoer 1500 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft vandaag 12 jaar cel geëist tegen een voormalig medewerker van de Douane. De 39-jarige Rotterdammer zou volgens de officier van justitie betrokken zijn bij de invoer van 1516 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven.

Topje van de ijsberg
Op 13 februari 2019 komt de bewuste container aan in de Rotterdamse haven. Het HARC-team staat klaar om de partij cocaïne te onderscheppen. Het team was op de hoogte gebracht na een melding van Team Criminele Inlichtingen over verdachte handelingen in de computersystemen van de Douane.

Verdachte heeft de container, nog voordat het schip is afgemeerd, aangemerkt in de systemen als zijnde ‘gecontroleerde container zonder bijzonderheden’. Zodoende was de verdachte in staat om containers waarvan hij wist dat daar verdovende middelen in zaten, zonder daadwerkelijke controle door te laten. Hierdoor konden anderen deze container met cocaïne ongehinderd ophalen.

De verdachte heeft dit veelvuldig gedaan. Dat blijkt uit berichten die in zijn versleutelde telefoon zijn aangetroffen. “De uiteindelijk onderschepte container lijkt het topje van de ijsberg te zijn geweest,” zei de officier van justitie vandaag ter zitting.

Integriteit geschaad
Het handelen van de voormalig douanier noemt de officier van justitie ‘uiterst schrijnend’. “Verdachte is aangesteld als ambtenaar om onze grenzen te beveiligen tegen deze kwalijke invloeden van buiten. Het is meer dan verwerpelijk dat hij die beveiliging juist heeft ondermijnd,” aldus de officier van justitie. Daarbij heeft hij de integriteit van zijn werkgever, collega’s en de Rotterdamse haven geschaad. Een langdurige gevangenisstraf van 12 jaar is dan ook gerechtvaardigd.

BN'ers gaan schapen drijven op TV

Een werkelijk fenomenaal nieuw format op de vaderlandse TV: vanaf eind augustus kunnen we op een ieder's favoriete zender, SBS6, genieten van bekende Nederlanders die schapen gaan hoeden.

Ja, inderdaad, in Het hek van de dam gaan we kijken naar bekende Nederlanders. Die gaan dan schapen van de ene naar de andere plek drijven, onder leiding van een herder. Vermoedelijk zal er nooit meer een interessanter format bedacht gaan worden, er gaan al stemmen op om dit het hoogtepunt van de Nederlandse TV-geschiedenis te noemen.

Vanaf 21 augustus, SBS6. Voor de duidelijkheid: bekende Nederlanders gaan schapen hoeden, dat is het hele programma. Fenomenaal. Gevallen advocaat Bram Moszkowicz en voormalige vrouw-van Rachel Hazes vormen een deelnemend duo. Zij gaan dus samen schapen van de ene naar de andere plek drijven. Dat wordt opgenomen en dat komt dan op TV, een prachtidee.

We kunnen dan onder meer kijken naar Rachel die praat over, zoals ze het zelf noemt, het leven van een herder - ze is twee dagen onderweg en weet dus precies wat het allemaal inhoudt. Niet te missen: schapen drijven dus, met bekende Nederlanders. Op TV.

Goal De Ligt baat Juventus niet, Udinese verstoort geplande kampioensavond

Juventus mag zich nog niet de kampioen van het Serie A-seizoen 2019/20 noemen. De titelhouder kon nummer twee Atalanta donderdagavond op een onoverbrugbare achterstand zetten: bij een zege op Udinese zou de voorsprong negen punten bedragen met nog drie duels te gaan, terwijl het onderling resultaat in het voordeel van la Vecchia Signora is.

In plaats daarvan leed Juventus een nederlaag. Udinese boog een 0-1 achterstand, na een treffer van Matthijs de Ligt, om in een 2-1 zege. In de blessuretijd besliste Seko Fofana de wedstrijd, nadat hij De Ligt eenvoudig uitkapte.

Juventus moest het in de mogelijke kampioenswedstrijd stellen zonder de geschorste Leonardo Bonucci en dus vormde De Ligt een centraal duo met Daniele Rugani.

De Ligt stond in de tiende minuut van de wedstrijd aan de rechterflank tegenover Ken Sema, die een voorzet langs de verdediger dirigeerde. Danilo probeerde de bal weg te koppen, maar knikte met een achterwaartse beweging bijna in eigen doel: het leer belandde tegen de paal.

Kort daarna was het Udinese dat, via Nuytinck, bijna een eigen doelpunt produceerde. Doelman Juan Musso rekende niet op een terugspeelbal van de verdediger en zag het leer tot zijn opluchting langs de paal rollen.

Daarna kwamen er meerdere mogelijkheden voor Juventus die door de bezoekers zelf werden gecreëerd: Dybala nam een afvallende bal op de voet en zag Musso redding brengen, een geplaatst schot van Cristiano Ronaldo zeilde naast en De Ligt bereidde een inzet van Dybala voor met een knappe boogbal over de defensie van Udinese.

Zelf kon De Ligt in die fase van de wedstrijd opgelucht ademhalen, toen hij een bal tegen de arm kreeg in het zestienmetergebied. Hij liep richting Ilija Nestorovski, met zijn rechterarm enigszins verwijderd van het lichaam; het schot van de spits van Udinese leek tegen zijn elleboog aan te komen.

De afstand tussen Nestorovski en De Ligt was erg klein en de VAR zag zich niet genoodzaakt om in te grijpen. Niet veel later verraste de Nederlander de tegenstander door op te stomen en vanbuiten het strafschopgebied de linkerhoek te vinden met een laag schot: 1-0.

De Ligt leverde niet alleen een aanvallende bijdrage; in verdedigend opzicht kwam hij zelden in de problemen. Zo kopte hij een potentieel dreigende voorzet van Sema weg, twaalf minuten na de pauze. Op dat moment stond het echter wel al 1-1.

Kort na de pauze was Udinese op gelijke hoogte gekomen: na voorbereidend werk van Zeegelaar leverde Sema een afgemeten voorzet op Nestorovski, die niet werd lastiggevallen door zijn bewaker Rugani en kon binnenkoppen.

Plots hing het titelfeest van Juventus aan een zijden draadje. De ploeg van Maurizio Sarri bleef vrij onmachtig en wist geen goede, uitgespeelde kansen te creëren. Het duel leek in een gelijkspel te eindigen, maar in de blessuretijd speelde Fofana De Ligt door de benen in een één-op-één-situatie en maakte hij oog in oog met Wojciech Szczesny geen fout.

'Jumbo-Visma komt met een vrouwenwielerploeg'

Team Jumbo-Visma richt vanaf volgend seizoen een eigen vrouwenploeg op, zo meldt journalist Raymond Kerckhoffs op CyclingOpinions. Marianne Vos en/of Annemiek van Vleuten zijn in beeld om de kopvrouw te worden bij de nieuwe Nederlandse ploeg.

Esra Tromp, die de afgelopen jaren de teammanager van Parkhotel Valkenburg, zou de leiding krijgen over de nieuwe Nederlandse ploeg. Voor de sportieve leiding zou de Noorse ploegleider Martin Vestby in beeld zijn. Vestby werkt momenteel voor het vrouwenteam van Mitchelton-Scott, waar wereldkampioene Van Vleuten voor fietst.

In eerste instantie had de nieuwe ploeg Anna van der Breggen en Chantal Van Den Broek-Blaak op het oog als kopvrouwen, maar beide dames verlengden hun contract bij Boels-Dolmans voor één jaar, dat volgend seizoen doorgaat als SD Worx. Nu richt Jumbo-Visma de pijlen op Vos en Van Vleuten. Met Vos zouden al meerdere gesprekken gevoerd zijn.

Yankees en Dodgers beginnen met zege in de MLB

De honkballers van de New York Yankees en de Los Angeles Dodgers zijn het honkbalseizoen goed begonnen in de MLB. Op 'Opening Day' wonnen de Yankees met 4-1 van titelverdediger Washington Nationals, terwijl de Dodgers in eigen huis veel te sterk waren voor de San Francisco Giants.

De Yankees begonnen direct goed aan het duel tegen de Washington Nationals. Met Aaron Judge op de honken sloeg Giancarlo Stanton direct een homerun. Goed voor een 0-2 voorsprong, maar de Nationals hadden direct een antwoord klaar met een homerun van Adam Eaton.

Maar na de homerun had Gerrit Cole, de nieuwe pitcher van de New York Yankees, de slagploeg van de Nationals onder controle. Hij kreeg geen enkele honkslag tegen, terwijl Max Scherzer het moeilijk had tegen de slagploeg van de Yankees. In de derde inning wisten de Yankees de voorsprong weer naar twee runs te brengen. Taylor Wade, de tweede honkman, scoorde vanaf het eerste honkman na een twee honkslag van Judge. In de vijfde inning werd het 1-4 na een honkslag van Stanton, die daarmee goed was voor drie RBI's.

In de zesde inning werd de wedstrijd door regen en onweer onderbroken. Na twee uur wachten werd de wedstrijd definitief, waardoor de Yankees de wedstrijd met 1-4 wonnen van de titelverdediger.

In de tweede en laatste wedstrijd van 'Opening Day' wisten de Los Angeles Dodgers te winnen van de San Francisco Giants: 8-1. Pas in de zevende inning werd het verschil gemaakt voor de Dodgers, waarin ze vijf runs scoorde. In de achtste inning sloeg tweede honkman Enrique Hernández nog één homerun, waarmee hij maar liefst vijf runs binnensloeg voor de Dodgers.

Anderson en Smith naar halve finale World Matchplay

Gary Anderson en Michael Smith hebben zich donderdag geplaatst voor de halve finales van de World Matchplay. Anderson versloeg Simon Whitlock met 16-12. Smith won in een lastige partij van Krzysztof Ratajski: 16-13.

De 49-jarige Anderson begon goed aan zijn partij tegen de twee jaar oudere Whitlock en had al gauw een break voorsprong te pakken. De Australiër leek zijn achterstand via een 120-finish in de dertiende leg ongedaan te maken, maar vervolgens liep de Schot uit naar 10-6. The Wizard gaf niet op en kwam terug tot 10-10. Het slotakkoord bleek toch voor Anderson te zijn en won de partij met 16-12. 

De 29-jarige Smith en de veertien jaar oudere Ratajski waren behoorlijk aan elkaar gewaagd in de Marshall Arena. Bully Boy nam weliswaar meteen een break voorsprong, maar zijn opponent herstelde het evenwicht mede door een finish van 128. Tot en met 9-9 ging het vervolgens gelijk op, waarbij Ratajski enkele fraaie finishes van 161 en 139 liet noteren. Smith raakte daar niet van onder de indruk en liep uit naar 14-9. The Polish Eagle knokte zich nog terug tot 15-13, maar alsnog gewonnen geven. 

In de halve eindstrijd nemen Anderson en Smith het tegen elkaar op. Vrijdag worden de andere twee kwartfinales gespeeld. Daarin speelt Vincent van der Voort, de enig overgebleven Nederlander in het toernooi, tegen Glen Durrant en bindt Adrian Lewis de strijd aan met Dimitri Van den Bergh.

Nieuw NHL-team: Seattle Kraken

Vanaf het seizoen 2021/22 spelen er eindelijk 32 teams in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Seattle heeft eindelijk weer een professioneel ijshockeyteam: de Seattle Kraken.

In 1917 wonnen de Seattle Metropolitans als eerste niet-Canadese ploeg de Stanley Cup, maar zeven jaar later hield die ploeg er weer mee op. De Seattle Totems speelden tot 1975 in de Western Hockey League, daarna was het klaar met professioneel ijshockey in de stad.

Onder leiding van onder meer miljardair David Bonderman en producent Jerry Bruckheimer, die bij elkaar zo'n 650 miljoen dollar op tafel legden, werd een nieuwe ploeg opgezet en de naam daarvan is nu bekendgemaakt: Kraken, wijzend naar het mythische zeemonster.

Douane vindt 500 kilo cocaïne in sporttassen

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane gisteren een partij cocaïne gevonden van 500 kilo. De drugs zaten verstopt in een zeecontainer.

Brazilië
De container was afkomstig uit Brazilië en geladen met zogenoemde “low carbon Ferro Chrome.” De lading was binnengekomen met een zeeschip, onder de Ferro Chrome troffen Douaneambtenaren 20 sporttassen aan met in totaal 500 pakketten cocaïne. De lading Ferro Chrome was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam, dat bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Harc-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

FOK! Wat een weer: minder mooi

Goeiedag!

Daar ben ik weer! Op zich wel weer een prima dagje gisteren. Dat zei ik eergisteren geloof ik ook al. Het weer zat een beetje op slot de laatste dagen, maar er komt weer een verandering aan. Gisteren viel het nog mee. Er was een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Rond 19.00 was het zelfs vrij zonnig hier. Uit de dikkere bewolking viel hier en en daar een spat regen, maar dat stelde niets voor.

Afgelopen nacht nam de bewolking weer toe en later kon daar ook wat regen uit vallen. Het was een vrij zachte nacht met minima rond de 13 a 14 graden.

Vandaag is er dan veel bewolking en in de ochtend valt er in het westen af en toe regen. Dit trekt geleidelijk naar het oosten toe en kan dan ook wat actiever worden. Een enkele onweersklap sluit ik in het oosten dan ook niet uit. Tegen die tijd is het in het westen alweer droog geworden en klaart het ook op. Zeker langs de kust klaart het zelfs breed op. Het wordt aan zee een graad of 19, maar in het binnenland komen we nog boven de 20 graden uit. Op de warmste plekken kan het zo'n 23 graden worden. Er staat een matige westelijke wind. 

Op zaterdag houden we het ook niet droog met een afwisseling van zon en enkele buien. Het is echter niet koud met gemiddeld gezien zo'n 22 graden.

Tot morgen maar weer boerenburgers en buitenlui!  

Meer weer op FOK!

Hooien in de polder (Foto: KlapMongeaul)
Na alle regen was het de laatste dagen prima weer in de omgeving van Eemnes om te hooien. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.