Zack Snyders versie van Justice League komt tůch uit

Zack Snyder stapt in de voetsporen van Richard Donner: zijn eigen versie van Justice League wordt toch afgemaakt en beschikbaar gemaakt voor het publiek.

Net zoals Richard Donner in 2006 een 'Donner Cut' van Superman 2 uit mocht brengen op home video (de originele film verscheen in 1980 in een versie die grotendeels was geregisseerd door Richard Lester, nadat Donner als regisseur was ontslagen), krijgt Snyder nu de kans om de 'Snyder Cut' van Justice League uit te brengen. Ook deze versie komt niet in de bioscoop: abonnees van HBO Max, dat volgende week van start gaat in de VS, kunnen in 2021 een versie van de Snyder Cut bekijken.

Justice League verscheen in 2017 in de bioscopen. De film is oorspronkelijk geschreven door Chris Terrio en geregisseerd door Snyder, maar het team stond onder kritiek na de release van de voorgaande film, Batman v Superman: Dawn of Justice. Tijdens productie van de film schakelde Snyder de hulp in van Joss Whedon (die in 2012 en 2015 de Avengers-films schreef en regisseerde voor Marvel) voor het herschrijven van een aantal scènes en toen in maart 2017 de dochter van Snyder, Autumn, zelfmoord pleegde, stapte Snyder in mei van dat jaar definitief uit de productie. Whedon nam de postproductie, die toen al aan de gang was, over en voegde er twee maanden aan reshoots aan toe.

Zijn eindresultaat, nog steeds onder Snyders naam, verscheen in oktober van dat jaar. De film werd gemengd ontvangen; hoewel de film lichter van toon was dan zijn voorganger was er kritiek op de plot, de onderontwikkelde schurk en elementen van CGI. Bovendien was zichtbaar dat zowel Snyder als Whedon hier hun stempel op hadden gedrukt. Na verloop van tijd werd vervolgens bekend in hoeverre Whedon aanpassingen aan het verhaal had gemaakt: verhaalelementen waren veranderd, opnieuw gefilmd en daarmee was Snyders eigen materiaal blijven liggen. Het leidde tot een wens, bij een groot deel van het fanpubliek, om een nieuwe "director's cut" zoals die ook van Batman v Superman was verschenen, maar dan specifiek zonder Whedons toevoegeingen een aapassingen. Een Snyder Cut dus.

Lange tijd leek het erop dat deze #ReleaseTheSnyderCut-beweging kon fluiten naar een versie van de film zoals Snyder het bedoeld had: de film leek een hoofdstuk dat filmstudio Warner Bros. liever wilde vergeten en de daarop volgende DC-films repten ook met geen woord over de Justice League of het bestaan van een gezamenlijk filmuniversum. Bovendien leek er geen financiële motivatie voor het uitbrengen van een Snyder Cut te zijn, behalve dan "misschien op een streamingservice". En dat is nu inderdaad waar de Snyder Cut verschijnt.

Warner Bros. kondigde over de Snyder Cut aan dat deze volgend jaar te zien zal zijn op HBO Max. Niet gezegd wordt in welke vorm dat is; het is mogelijk dat het geen film zal zijn, maar dat het wordt gemonteerd als een miniserie. In ieder geval kan het publiek op dat moment oordelen of het inderdaad de moeite waard was om zo lang actie te blijven voeren voor deze versie van Justice League.

Justice League HBO Max promo