NOS verdedigt racistische database en diversiteitsbokaal

Is de Nederlandse Staatsomproep illegaal bezig, of zelfs puur racistisch? Weblog Geenstijl heeft ontdekt dat de linkse rakkers van de NOS een database van deskundigen heeft opgebouwd waarin gesorteerd kan worden op geslacht, afkomst en huidskleur.

Op zich niet zo schokkend, ware het niet dat men actief probeert om vooral blanke mannen uit de programmering te schrappen. Er is zelfs een prijs in het leven geroepen voor diegene die het meest diverse programma weet te maken, de 'divibokaal'. Complimenten werden uitgedeeld aan een redactrice die het voor elkaar had gekregen om een mannelijke viroloog uit een tv-discussie te houden ten faveure van een vrouw.

Het registreren van etniciteit is in Nederland verboden, behalve als de betrokkene het toestaat. De NOS lijkt deze diversiteitsdatabase, oftewel divibase, zonder medeweten van de betrokkenen te hebben opgezet.

Voormalige en huidige NOS-medewerkers melden dat de staatsomroep inderdaad een obsessie had voor kleurtjes binnen de bevolking. "De definitie van ’divers’ beperkt zich bij de NOS blijkbaar tot geslacht en afkomst”, aldus een voormalige verslaggever.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff verdedigt de database. "Bij de NOS vinden we het belangrijk dat we nieuws maken voor iedereen en over iedereen. Alle mensen die in de database staan, hebben we actief benaderd." Toch kan hij niet bevestigen dat alle mensen ook inderdaad hun toestemming hebben gegeven voor deze aparte registratie van hun afkomst. "Ik ben niet bij die gesprekken geweest."

Ook het uitdelen van de diversiteitsbokaal wordt door de NOS verdedigd en de bokaal wordt zelfs trots op Twitter gedeeld. "De divibokaal is voor de NOS een stimulans voor de redactie om te streven naar meer diversiteit in onze verhalen. Diversiteit is voor ons afkomst, maar ook sekse, overtuiging, geloof, opleiding en regionale spreiding. Dit is nodig omdat we nieuws uit en voor de hele samenleving willen brengen. Kennen we al die onderdelen van de samenleving even goed? Nee, is het eerlijke antwoord. Vandaar de bokaal."

Het nieuws is ook in de Tweede Kamer als een bom ingeslagen. PVV-Kamerlid Martin Bosma spreekt zelfs van "puur onversneden racisme".

VVD'er Zohair el Yassini zegt er ’buikpijn’ van te krijgen. "Mensen met een migratie-achtergrond zoals ik zijn toch geen figuranten in een kaartenbak waar je punten mee kunt scoren en een trofee mee wint?"