FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 mei 2020

OnePlus 8 Pro-camera laat je dwars door kleding kijken

Voor diegene die eens willen weten wat er in een AppleTV-doosje zit, of een afstandsbediening, moet even een OnePlus 8 Pro aanschaffen. Deze mobiele telefoon heeft namelijk een digitaal filter die erg dicht bij een röntgenfunctie komt.

De fotomodus ‘Photochrom’ was één van de nieuwste functies van de OnePlus 8 Pro. Dit gaf mooie foto's in grijs- en kopertinten, maar sommige gebruikers ontdekten een spectaculaire toepassing. Blijkbaar kon je hiermee door plastic kijken en, zorgwekkender, zelfs door bepaalde soorten kleding.

Het is niet duidelijk waarom 'Photochrom' dat effect heeft, maar mogelijk heeft het te maken met de infraroodsensoren waarmee de telefoon is uitgerust. In tegenstelling tot zichtbaar licht, is infraroodlicht in staat om door specifieke materialen door te dringen. Zo wordt het mogelijk om ook door die materialen te zien, mits de juiste camera.

Bekijk de uitleg en wat mooie voorbeelden in de video hieronder:

 
Unbox Therapy legt het uit (Bron: YouTube) 

NOS verdedigt racistische database en diversiteitsbokaal

Is de Nederlandse Staatsomproep illegaal bezig, of zelfs puur racistisch? Weblog Geenstijl heeft ontdekt dat de linkse rakkers van de NOS een database van deskundigen heeft opgebouwd waarin gesorteerd kan worden op geslacht, afkomst en huidskleur.

Op zich niet zo schokkend, ware het niet dat men actief probeert om vooral blanke mannen uit de programmering te schrappen. Er is zelfs een prijs in het leven geroepen voor diegene die het meest diverse programma weet te maken, de 'divibokaal'. Complimenten werden uitgedeeld aan een redactrice die het voor elkaar had gekregen om een mannelijke viroloog uit een tv-discussie te houden ten faveure van een vrouw.

Het registreren van etniciteit is in Nederland verboden, behalve als de betrokkene het toestaat. De NOS lijkt deze diversiteitsdatabase, oftewel divibase, zonder medeweten van de betrokkenen te hebben opgezet.

Voormalige en huidige NOS-medewerkers melden dat de staatsomroep inderdaad een obsessie had voor kleurtjes binnen de bevolking. "De definitie van ’divers’ beperkt zich bij de NOS blijkbaar tot geslacht en afkomst”, aldus een voormalige verslaggever.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff verdedigt de database. "Bij de NOS vinden we het belangrijk dat we nieuws maken voor iedereen en over iedereen. Alle mensen die in de database staan, hebben we actief benaderd." Toch kan hij niet bevestigen dat alle mensen ook inderdaad hun toestemming hebben gegeven voor deze aparte registratie van hun afkomst. "Ik ben niet bij die gesprekken geweest."

Ook het uitdelen van de diversiteitsbokaal wordt door de NOS verdedigd en de bokaal wordt zelfs trots op Twitter gedeeld. "De divibokaal is voor de NOS een stimulans voor de redactie om te streven naar meer diversiteit in onze verhalen. Diversiteit is voor ons afkomst, maar ook sekse, overtuiging, geloof, opleiding en regionale spreiding. Dit is nodig omdat we nieuws uit en voor de hele samenleving willen brengen. Kennen we al die onderdelen van de samenleving even goed? Nee, is het eerlijke antwoord. Vandaar de bokaal."

Het nieuws is ook in de Tweede Kamer als een bom ingeslagen. PVV-Kamerlid Martin Bosma spreekt zelfs van "puur onversneden racisme".

VVD'er Zohair el Yassini zegt er ’buikpijn’ van te krijgen. "Mensen met een migratie-achtergrond zoals ik zijn toch geen figuranten in een kaartenbak waar je punten mee kunt scoren en een trofee mee wint?"

F1 racegamecentrum Utrecht opent deuren op 1 juni

In Utrecht opent op 1 juni het "Official F1 Racing Centre" zijn deuren. Het betreft een grote ruimte waar 60 geavanceerde simulatoren staan waar fans van racegames in het algemeen en Formule 1 in het bijzonder virtueel kunnen racen.

Geïnteresseerden kunnen een racesessie reserveren, al dan niet met een groep, om voor €22 per persoon ongeveer een uur lang te racen. Het programma van zo'n sessie bestaat uit een rijdersbriefing, een vrije training om de auto en het circuit te leren kennen, een kwalificatie voor de beste startersplek en een daadwerkelijke race waarin je strijdt voor een huldiging op het erepodium. Via een headset word je begeleid door een race marshall en kun je tevens met andere coureurs kletsen.

De apparatuur bestaat uit gamedesktops van HP Omen, 4K-beeldschermen en F1-stuur en pedalen van Fanatec. Er wordt naar verluidt gebruikgemaakt van '4D-effecten' zoals echte wind in je gezicht tijdens het rijden. Verder is er een grote 'food court' met uitgebreide menukaart waar toeschouwers vanaf een afstandje de races kunnen volgen.

Momenteel is uitsluitend F1 2019 nog te spelen met in totaal zeventien beschikbare circuits. Vanaf 10 juli zal het nieuwe deel in de racefranchise, F1 2020, ook speelbaar zijn, waarmee ook het circuit van Zandvoort geïntroduceerd wordt. Kijk op de website voor meer informatie.

Klachten over gebedsoproep moskee: 'Geluid galmt door wijk heen'

Moskee Taibah aan Kraaiennest in Amsterdam Zuidoost is sinds een paar weken begonnen met een versterkte gebedsoproep. Buurtbewoners zijn er niet blij mee.

Een van hen laat aan AT5 weten dat de gebedsoproepen vijf keer per dag te horen zijn. "Het volume waarmee dit gebeurt is zo hard dat het door de wijk en omstreken te horen is. Het geluid galmt door de wijk heen."

Gitaar en versterker
Volgens hem leidt het tot veel onrust in de buurt. "Er is zelfs iemand die tegelijkertijd met de gebedsoproep met een elektrische gitaar en versterker vanaf zijn balkon speelt." Ook zouden de oproepen soms 's nachts klinken.

Een woordvoerder van stadsdeel Zuidoost bevestigt dat er door een aantal omwonenden over het geluid geklaagd is. "Ze moeten dat in eerste instantie bij de moskee zelf aangeven, maar dat heeft blijkbaar tot niets geleid. Daarom gaat het stadsdeel komende week zelf in gesprek."

Serieus
Het stadsdeel gaat de moskee vragen om het geluidsniveau te verlagen. "Er wordt teveel overlast ervaren en daar moet iets aan gedaan worden door de moskee. Het wordt vrij serieus genomen. Er is al telefonisch contact geweest en mijn collega's gaan naar de moskee toe om persoonlijk in gesprek te gaan", zegt de woordvoerder.

Moskee Taibah was telefonisch niet bereikbaar voor een reactie.

Nederland verlengt de grenssluiting voor mensen van buiten Europa met uitzonderingen voor ...

De reisrestricties zijn verlengd tot en met 15 juni. Het gaat hierbij om de inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die niet onder de volgende uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

De reisbeperking geldt niet voor de volgende categorieën personen: EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden die in Nederland woonachtig zijn of hier tijdelijk hun vaste verblijf (gaan) hebben; Onderdanen van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden; die in deze landen woonachtig zijn of daar tijdelijk hun vaste verblijf (gaan) hebben.

Ook uitgezonderd zijn onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een verblijfskaart of een verblijfsvergunning overeenkomstig de richtlijn 2003/109/EC (de Richtlijn langdurig ingezetenen); Onderdanen van derde landen die hun verblijfsrecht ontlenen aan andere Europese richtlijnen of aan het nationale recht van een lidstaat;Houders van een visum voor lang verblijf, inclusief de personen met een machtiging voor voorlopig verblijf (MVV).

Verder zijn andere personen uit derde landen met een vitale functie of behoefte, waaronder: Zorgpersoneel; Grenswerkers; Personen werkzaam in het transport van goederen en ander transportpersoneel, voor zover noodzakelijk, dit omvat containerschepen, bulkschepen (bv. erts of steenkool), tankers (brandstoffen en chemicaliën), visserij, personen werkzaam in de energiesector, dus olie- en gasplatformen en windmolenparken alsmede offshorebedrijven die diensten verlenen aan deze sector, en flight crew; Diplomaten; Militairen; Personeel van internationale en humanitaire organisaties ook welkom. 

Ook personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie te bezoeken mogen Nederland nog in; hierbij gaat het om reizen in uitzonderlijke gevallen. Een uitzonderlijk geval is bijvoorbeeld het bezoeken van een terminaal ziek familielid en/of het bijwonen van een begrafenis. Het is bedoeld voor de eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden. Partner en kinderen zijn eerstegraads en kleinkinderen zijn tweedegraads.

Transitpassagiers die via Nederland of een ander Schengenland naar een ander derde land willen reizen; Personen die internationale bescherming behoeven; de grensprocedure is onverkort van toepassing en als laatste de personen die uit humanitaire overwegingen worden toegelaten.

COVID-19: besmettingsrisico bij nertsbedrijven buiten stal 'verwaarloosbaar'; hond en katten positief getest

Naar aanleiding van verschillende besmettingen van COVID-19 op nertsenbedrijven is onderzoek uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in het virus, de verspreiding van het virus en de verspreiding in het milieu. Het RIVM concludeert op basis van de onderzoeksresultaten dat het risico op blootstelling aan het virus buiten de stal verwaarloosbaar is. Het eerdere RIVM-advies om uit voorzorg niet te wandelen of fietsen in een 400 meter zone rondom een besmet nertsenbedrijf, totdat de onderzoeksresultaten bekend zijn, komt daarmee te vervallen. In het onderzoek zijn ook elf katten op een van de besmette bedrijfslocaties getest. Bij drie van deze katten zijn antistoffen aangetoond tegen COVID-19. Dat betekent dat de katten besmet zijn geweest. Daarnaast is er in Nederland ook voor het eerst een hond met antistoffen tegen het virus aangetroffen.

Op verschillende nertsenbedrijven is eind april COVID-19 virus geconstateerd. Daarop volgend is er onderzoek gedaan. Hiertoe zijn onder andere luchtmonsters genomen. In de eerste monsters werd er in de stal in de directe omgeving van nertsen virus aangetroffen op stofdeeltjes. Buiten de stal werd geen virus aangetroffen. In de tweede bemonsteringsreeks is het virus niet meer binnen of buiten de stal gevonden in de stofdeeltjes in de lucht. De burgemeesters van de betreffende gemeenten hebben aangegeven het advies van het RIVM over te nemen en de afsluiting van de openbare weg voor (brom)fietsers en voetgangers in de zone van 400 meter rond de besmette nertsenbedrijven te zullen opheffen.

Meldplicht blijft van kracht
Minister Schouten heeft eerder al een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen van onderzoeksinstellingen. Bij sprake van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moet dit bij de NVWA gemeld worden. Uit voorzorg en om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen mogen de dieren en de mest, een besmet bedrijf niet verlaten. Volgens het RIVM vormen de nertsenbedrijven – op basis van de huidige kennis over COVID-19 – geen risico voor verdere verspreiding onder mensen. Besmetting van mens op dier is mogelijk, maar de impact van de besmetting bij dieren op de humane gezondheid is verwaarloosbaar. Besmetting van mens op mens is de stuwende kracht achter de huidige coronapandemie. Wel adviseert het RIVM om de situatie op de bedrijven verder te monitoren en nader onderzoek te doen. Het onderzoek bij en rond de twee besmette nertsenbedrijven wordt de komende weken voortgezet.

Antistoffen gevonden bij een hond
Bij een hond in Nederland zijn antistoffen tegen COVID-19 aangetroffen. Dat betekent dat de hond het nieuwe coronavirus heeft gehad. De eigenaar van de hond is COVID-19 patiënt. De hond had ademhalingsproblemen en is op 30 april jl. geëuthanaseerd vanwege verergering van de klachten. Het is niet bekend of de ademhalingsproblemen van de hond het gevolg waren van een infectie met SARS-CoV-2 of ten gevolge van ander lijden. De vondst van een met Covid-19 geïnfecteerde hond is voor Nederland nieuw, maar de bevinding dat honden besmet kunnen worden is dat niet. Eerder werden in Hong Kong twee honden positief getest. Om een goed beeld te krijgen van COVID-19 verdenkingen bij dieren en testuitslagen bij dieren worden dierenartsen en laboratoria gevraagd om positieve testuitslagen bij de NVWA te melden.

Het advies voor omgang met huisdieren blijft van kracht
Als je zelf ziek bent of verschijnselen hebt, en je huisdier is ziek, kan het huisdier het beste binnen blijven. Honden kunnen dan kort uitgelaten worden door een ander persoon dan de patiënt. De kans dat uw huisdier besmet is met het virus is klein. Hoewel de kans klein is dat gezelschapsdieren besmet raken met COVID-19, is het verstandig om bij COVID-19 klachten intensief contact met huisdieren te vermijden (niet knuffelen of laten likken). Laat de verzorging van huisdieren dan bij voorkeur over aan mensen zonder klachten, die hierbij de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren (regelmatig handen wassen en niet laten likken) in acht nemen. Het algehele advies blijft staan om wanneer het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, telefonisch contact op te nemen met de dierenarts.

3 arrestaties na vondst 54 kilo cocaÔne

In een voertuig in een parkeergarage in Amsterdam Slotervaart is woensdagmiddag een partij cocaïne aangetroffen. Het gaat om zo’n 54 kilo. De cocaïne vertegenwoordigt een straatwaarde van ruim 1,3 miljoen euro. Er zijn door de politie twee mannen en een vrouw als verdachten aangehouden. Vanwege onderzoeksbelangen kan deze vondst nu pas bekend gemaakt worden.

De politie kreeg woensdagmiddag een melding van een verdachte situatie rond een voertuig. Agenten volgden dat voertuig en zagen dat de bestuurder een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam inreed en bij een ander voertuig stopte. Omdat er vermoedelijk sprake was van een drugstransactie besloten de agenten in te grijpen.

In één van de auto’s troffen zij pakketjes met in totaal 54,2 kilogram cocaïne. Hierop werden de twee mannen en een vrouw die bij twee voertuigen stonden aangehouden. Het gaat om een 56-jarige vrouw uit Rotterdam en Amsterdamse mannen van respectievelijk 36 en 39 jaar oud. Het onderzoek dat op de aanhoudingen volgde in twee woningen resulteerde in de vondst van een geldbedrag van ruim 12.000 euro en twee busjes pepperspray. De partij cocaïne is in beslag genomen en vernietigd, er wordt door rechercheurs nader onderzoek ingesteld.

De drie verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze voor een periode van veertien dagen in bewaring heeft gesteld.

8 inklimmers opgepakt in Weert

Vrijdagochtend rond 11.00 uur stopte er een vrachtauto bij een industrieterrein aan de Franklinlaan in Weert. Plots sprongen er aantal onbekende personen uit de vrachtwagen toen de deuren open gingen. 

Daarop werd direct de politie gealarmeerd, die een zoekactie startte. Alle acht personen werden gevonden. Ze zijn allemaal meerderjarig en afkomstig uit Afrikaanse landen. Vermoedelijk waren ze onderweg richting Engeland. Ze zijn medisch gecontroleerd en worden opgevangen.

Medewerkers van de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM) doen het onderzoek in deze zaak. De vluchtelingen gaan, na afhandeling van het strafrechtelijk onderzoek, het vreemdelingentraject in indien ze asiel willen aanvragen in Nederland. De vrachtwagenchauffeur is kort gehoord en hem wordt niets ten laste gelegd.

500 miljoen extra voor studenten en zomerscholen

Het kabinet investeert bijna €500 miljoen extra in het onderwijs. Er gaat €200 miljoen naar studenten om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Daarnaast investeert het kabinet €244 miljoen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om achterstanden in het onderwijs opgelopen door de coronacrisis in te halen.

Financiële tegemoetkoming studenten
Alle studenten die zich komend collegejaar opnieuw moeten inschrijven en tussen september 2020 en eind januari 2021 afstuderen aan het mbo, hbo of hun masterdiploma aan de universiteit halen, krijgen een financiële tegemoetkoming. Alle studenten waarvan in de maanden juli, augustus en september hun recht op basisbeurs of aanvullende beurs afloopt, krijgen eveneens een financiële tegemoetkoming.

Studievertraging
In het mbo, hbo en wo wordt zoveel mogelijk onderwijs op afstand gegeven als gevolg van de maatregelen rondom de coronacrisis. Hiermee wordt alles op alles gezet om studievertraging te voorkomen. Toch blijft vertraging bij studies met stages, coschappen en practica onvermijdelijk. Voor studenten in hun laatste jaar is het ook niet mogelijk om hun achterstand weer in te lopen in de latere jaren van hun opleiding. Daarom krijgen alle studenten die zich komend jaar opnieuw moeten inschrijven en afstuderen tussen september 2020 en eind januari 2021 een bedrag dat neerkomt op ongeveer drie maanden les-, cursus- en collegegeld. Dat betekent voor bbl-student in het mbo €150, voor een bol-student in het mbo €300 en voor een student in het hoger onderwijs €535.

Aanvullende beurs
Ook heeft het kabinet specifiek aandacht voor studenten waarvan het recht op basisbeurs (in mbo-bol) en aanvullende beurs afloopt. Daarom krijgen die studenten waarvan het recht op hun beurs in juli, augustus en september afloopt eenmalig financiële steun. Voor mbo(bol) studenten met een basisbeurs betekent dit €800, ontvangen zij ook een aanvullende beurs krijgen ze €2000. Voor studenten in het hoger onderwijs met een aanvullende beurs is de eenmalige ondersteuning €1500.

Onderwijsachterstanden
Scholen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs krijgen financiële hulp bij het bieden van hulp en maatwerk voor leerlingen en studenten die door de maatregelen rondom de coronacrisis extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet maakt hiervoor €244 miljoen vrij. Hiermee kunnen aanbieders van voorschoolse educatie en scholen in de periode van de zomervakantie 2020 tot en met de zomervakantie 2021 leerlingen en studenten ondersteunen om zo onverhoopte achterstanden in te lopen door extra programma’s aan te bieden naast de reguliere onderwijstijd. Scholen kunnen ervoor kiezen om dit uit te besteden zoals ook bij zomerscholen niet ongebruikelijk is.

Leerwerkbanen
Het is voor mbo-studenten van groot belang dat er tijdens maar ook na afloop van de coronacrisis voldoende stages en leerwerkbanen zijn. Daarom krijgen bedrijven die leerwerkbanen aanbieden nu een voorschot op hun subsidie. Daarnaast wordt de subsidie voor leerwerkbedrijven in conjunctuur- en contactgevoelige sectoren verhoogd. Zo blijft het voor deze bedrijven ook aantrekkelijk om leerwerkbanen te blijven aanbieden. En er wordt extra geïnvesteerd om zoveel mogelijk bedrijven te overtuigen stages en leerwerkbanen aan te blijven of gaan bieden voor het beroepsgerichte onderwijs. Het kabinet trekt hier €30 miljoen voor uit.

Nieuwkomers
Voor nieuwkomers in het onderwijs is deze tijd extra uitdagend. Omdat zij vaak de Nederlandse taal nog niet goed spreken, is het afstandsonderwijs minder effectief gebleken dan voor leerlingen die de taal wel machtig zijn. Om deze achterstanden aan te pakken stelt het kabinet hiervoor €21 miljoen beschikbaar.

Sanquin extra open om plasma genezen coronapatiŽnten af te nemen

Sanquin Bloedvoorziening gaat de komende weken op een aantal locaties op zaterdag en Hemelvaartsdag open, om de extra noodzaak rondom het inzamelen van plasma van genezen coronapatiënten op een verantwoorde manier vorm te kunnen geven. De Bloedbank kan op het moment minder bloed en plasma tegelijk afnemen vanwege de vereisten rondom het houden van anderhalve meter afstand. Aankomende zaterdag kunnen donors terecht in Zwolle, Groningen, Doetinchem, Enschede, Eindhoven, Tilburg, Gouda en Den Bosch. Op Hemelvaartsdag is de Bloedbank in Den Haag, Breda, Hoorn, Delft, Rotterdam-Centrum en Amsterdam Valkenburgerstraat geopend voor opgeroepen donors.

De verruimde openingstijden zijn een direct gevolg van de maatregelen die Sanquin vanwege de coronacrisis moet nemen. Sanquin-woordvoerder Marloes Metaal: “Door de eisen met betrekking tot corona, kunnen onze locaties maar op halve kracht draaien. Dat komt omdat stoelen niet naast elkaar bezet mogen worden. Tegelijkertijd is er de noodzaak om veel extra plasma in te zamelen van genezen coronapatiënten. De antistoffen die zij hebben aangemaakt, kunnen mogelijk worden gebruikt bij behandeling en preventie van COVID-19. Daarom is nu besloten om een aantal vestigingen ook buiten de reguliere openingstijden te openen.”

In bloedplasma, dat mensen doneren, zitten belangrijke stoffen waar medicijnen van gemaakt kunnen worden. Daaruit is nu de noodzaak ontstaan om plasma in te zamelen van genezen coronapatiënten. De antistoffen die deze donors hebben ontwikkeld, kunnen mogelijk gebruikt worden voor de behandeling van mensen die nu corona hebben, of preventief ingezet worden bij kwetsbare groepen. “Er wordt onderzoek gedaan naar de werking van plasma met antistoffen bij zieke patiënten, en tegelijkertijd via een internationale samenwerking naar het inzetten van een concentraat van antistoffen. Daarvoor krijgen we duizenden extra donors langs, wat natuurlijk fantastisch is. Die moeten echter wel op een veilige manier kunnen doneren.”

Naast plasma, is Sanquin er ook verantwoordelijk voor dat ziekenhuizen over voldoende bloed kunnen beschikken. Bloed is een kort houdbaar product, en de voorraad daarvan moet daarom constant aangevuld worden. Metaal: “Je kan daarom geen grote voorraad bloed aanleggen. Dat betekent dat we in deze coronatijden een groot beroep doen op onze donors om, als ze worden opgeroepen en niet ziek zijn, daadwerkelijk te komen. We merken dat de vraag van de ziekenhuizen naar bloed weer stijgt, dus onze afname moet ook weer stijgen. Dat kan onder andere door deze verruimde openingstijden.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Koning spreekt op Territoriaal Operatiecentrum over Defensiesteun coronacrisis

Koning Willem-Alexander heeft gisteren het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) met een bezoek vereerd. Het TOC coördineert nationale militaire (crisis)operaties op Nederlands grondgebied en civiel-militaire samenwerking. Het centrum doet dat nu, vanaf de Bernhardkazerne in Amersfoort, voor civiel-militaire bijstand en steunverlening tijdens de coronacrisis.

Het TOC is sinds begin dit jaar operationeel. Het is opgericht vanwege wereldwijde dreigingen die steeds vaker complex, divers en onvoorspelbaar zijn. Nederland heeft een strategische functie als doorvoerland en NAVO-bondgenoten maken hier steeds vaker gebruik van. Een kerntaak van het TOC is het ondersteunen van NAVO-bondgenoten bij grootschalige doorvoeroperaties in Nederland.

De ondersteuning die Defensie al jarenlang levert aan civiele projecten wordt nu vanuit het TOC gecoördineerd. Denk aan het bewaken van objecten of het blussen van grote branden. Vanwege de coronacrisis doet het TOC dat nu voor corona gerelateerde Defensiesteun aan civiele organisaties.

De koning kreeg een zogenoemde ‘Commanders Update Brief’ van kolonel Piet Hagenaars, TOC-commandant. Hierin werd een overzicht gegeven van de activiteiten van de afgelopen 24 uur en een vooruitblik geschetst.

Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander medewerkers over de manier waarop het TOC ondersteuning biedt aan operaties. Denk aan de ondersteuning bij planningsprocessen en het opbouwen van een zorghotel. In een ander gesprek deelden zorgverleners en medische planners van Defensie hun ervaringen bij verschillende medische- en zorginstellingen. Als de situatie het toelaat en de medische inzet wordt afgebouwd, gaat het TOC zich weer op zijn kerntaken richten.

Koning bezoekt Territoriaal Operatiecentrum (foto: Ministerie van Defensie)
Koning bezoekt Territoriaal Operatiecentrum (foto: Ministerie van Defensie)

44,8 Gigapixelfoto van de Nachtwacht online

Het rijksmuseum heeft een foto online gezet van Rembrandt's beroemde schilderij De Nachtwacht.

De foto werd gemaakt in het kader van Operatie Nachtwacht, een grootschalig restauratieproject van het Rijksmuseum.

In totaal werden er 528 foto's aan elkaar gestikt om tot één superfoto te komen. Op deze pagina kun je naar hartelust inzoomen op dit legendarische meesterwerk.

Ingezoomd op een oog van De Nachtwacht
Ingezoomd op een oog van De Nachtwacht

COVID-19: Mogelijk 3600 niet-geteste extra doden

Sinds het begin van de uitbraak van het SARS-CoV-2 coronavirus begin maart worden het aantal besmettingen en doden bijgehouden door het RIVM. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in de periode van 9 maart tot en met 10 mei (week 11-19) echter bijna 9000 mensen meer zijn overleden dan normaal zou mogen worden verwachten in diezelfde periode.

In eerste instantie werd er enkel in ziekenhuizen en medische instellingen getest waardoor doden in bijvoorbeeld verzorgingshuizen en thuissituaties niet werden meegeteld. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is door het RIVM in deze periode (week 11-19) op ongeveer 5400 vastgesteld. Buiten het virus om zijn er geen andere goede verklaringen te vinden voor de grote 'oversterfte'.

Er kan dus voorzichtig worden aangenomen dat het aantal overlijdens door COVID-19 nog een stuk hoger ligt dan reeds is gemeld. Met 9000 coronadoden zou Nederland op een zelfde niveau zitten als België waar al veel eerder is begonnen met ook slachtoffers buiten ziekenhuizen mee te tellen.

COVID-19: 200 nieuwe besmettingen en 53 doden, totaal 43.681 en 5643

Tot en met 15 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 43.681 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 200 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.492 (+35) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 53 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5643 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Bart Swings gaat voor Team IKO schaatsen

Bart Swings zal het komende seizoen schaatsen voor Team IKO. De schaatsbelg tekent voor twee jaar bij de ploeg van Erwin en Martin ten Hove. De 29-jarige Swings is daarmee de zevende en tevens laatste aanwinst van de ploeg. "Ik kijk ernaar uit om weer onderdeel te zijn van een ploeg."

Swings trainde de afgelopen jaren voornamelijk in zijn eentje, maar tijdens de voorbereiding op de EK Afstanden en het WK Allround had hij met zijn oud-ploeggenoot Jan Blokhuijsen een 'fijne' sparringspartner. Tijdens die toernooien zijn de eerste gesprekken over een samenwerking ontstaan, vertelt Swings telefonisch vanuit België. "We hebben toen zeker contact gehad over volgend seizoen. Jan en ik weten wat we aan elkaar hebben en dat we elkaar sterker kunnen maken. Ik heb mijn beste jaren gekend toen ik met hem trainde."

In het seizoen 2015/2016 trainden Swings en Blokhuijsen bij Team Stressless onder leiding van Desly Hill, Bart Veldkamp en Jelle Spruyt (de huidige trainer van Swings). In dat jaar werd Swings onder meer vierde op het WK Allround in 2015 (Calgary) en tweede op het EK Allround in 2016 (Minsk). "Ik had misschien niet die gigantische uitschieter, maar dat was wel een heel mooi, consistent jaar. Ik hoop dat ik bij IKO terug kan keren op dat niveau en met verbeteringen op technisch vlak zit dat er zeker in. Ik ben ervan overtuigd dat Erwin en Martin mij dat kunnen bijbrengen."

Behalve de aanwezigheid van Blokhuijsen is het kunnen blijven skeeleren een belangrijke reden om aan de slag te gaan bij IKO. In die sport, die dit seizoen vanwege het coronavirus vooralsnog niet in wedstrijdverband beoefend kan worden, behoort Swings tot de absolute wereldtop. "Het skeeleren is voor mij de ideale voorbereiding op de winter. Ik ben blij dat IKO hiervoor open staat", aldus een gelukkige Swings. "Het hele plaatje past gewoon. Erwin en Martin hebben superveel kennis en hun manier van werken spreekt mij heel erg aan."

Met de komst van Swings is de selectie van Team IKO voor het komende seizoen rond. Waar de ploeg zich eerder al versterkte met onder meer Esmee Visser en Melissa Wijfje maakte het team van de broers Ten Hove deze week ook bekend dat Lex Dijkstra zijn contract met een jaar heeft verlengd. "We zijn blij dat Lex komend seizoen voor ons team zal uitkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat hij kan doorgroeien naar World Cup-niveau op de lange afstanden", aldus Martin ten Hove.

OM gaat 14 We Are Here-krakers vervolgen

Veertien ongedocumenteerde mannen die eerder deze week werden aangehouden in de parkeergarage Kempering in Amsterdam-Zuidoost, worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie vervolgt hen wegens huisvredebreuk en het kraken van een ontruimd gebouw, zo bevestigt een woordvoerder. De veertien weigerden te vertrekken uit de garage, terwijl de gemeente had gewaarschuwd dat iedereen die zich na de ontruiming nog in de garage bevond zou worden opgepakt. Volgens de woordvoerder moet de groep zich in juli verantwoorden bij de politierechter.

Het gaat om mannen in de leeftijd van 19 tot 37 jaar. De meesten zijn afkomstig uit Gambia, anderen komen uit Guinee-Bissau en Senegal. Van drie mannen is de nationaliteit onbekend. Zij maken deel uit van de groep We Are Here, die aandacht vragen voor het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers. In de garage sliepen al maanden uitgeprocedeerde asielzoekers die zich bij We Are Here hadden aangesloten. De gemeente, die eigenaar is van de garage, deed aangifte van de kraak. De garage wordt binnenkort gesloopt.

We Are Here
Al jaren zwerft de groep door de stad en kraakt panden om zo een dak boven het hoofd te krijgen. De groep, die door de jaren heen steeds van samenstelling wisselde, heeft inmiddels al heel wat panden van de stad gezien. Vaak moest de groep na enkele weken het gekraakte pand verlaten.

Het stadsbestuur werkt sinds het aantreden aan een plan voor een 24-uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers, wat in verschillende buurten voor verdeeldheid zorgt. Het stadsbestuur noemde de realisatie ervan afgelopen oktober 'uiterst moeizaam'. In Buitenveldert stapten buurtbewoners naar de rechter wegens de komst van een opvang in een oude brandweerkazerne.

Verruiming coronamaatregelen voor helikoptervluchten naar offshore-installaties

In navolging van de mededeling van het kabinet dat de corona-maatregelen stap voor stap verruimd kunnen worden, heeft de branche-organisatie NOGEPA het RIVM gevraagd of helikopters naar offshore-installaties weer met volledige bezetting mogen vliegen.

Het RIVM heeft geen bezwaar tegen deze verruiming mits alle andere preventieve maatregelen nog steeds genomen worden, zoals het dragen van mondkapjes tijdens de vlucht, het vooraf screenen van passagiers op gezondheidsklachten en een scheidingswand tussen piloot en passagiers. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft NOGEPA laten weten het advies van het RIVM te volgen en dat er onder deze voorwaarden weer met volledige bezetting mag worden gevlogen naar offshore-locaties.

Prutsers gebruiken foto overleden zoon om vrouw op te lichten

Steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd: WhatsApp-fraude. Je krijgt een appje van iemand die zich als een dierbare van je voordoet en je vervolgens vraagt om een rekening te betalen. Omdat de oplichters de foto en naam van een bekende uit de omgeving van hun slachoffer gebruiken trappen veel mensen er dan ook in. 

Zo niet Désirée Heerden uit Hoofddorp: zij schrok zich helemaal te pletter toen zij een appje kreeg van haar zoon die meldde dat zijn telefoon in de wasmachine was gesneuveld en dat ze dit nummer als zijn nieuwe nummer kon opslaan. Saillant detail is dat haar zoon anderhalf jaar geleden is overleden en dus helemaal geen appje zou moeten kunnen sturen. Heel even schiet het door haar hoofd heen: zou hij het echt zijn? Want ja: "Het klinkt raar, maar ik denk er wel eens over na en ik zou zo graag nog eens met hem willen spreken."

Banger was ze echter dat het iemand uit de omgeving was die haar en haar man opzettelijk pijn wilden doen. Die angst ging echter al snel liggen toen haar man contact zocht met de politie die hen direct gerust stelde en vertelde dat het om internetoplichting ging. 

Wie niet luisteren wil moet maar zitten

Een man uit Bergen op Zoom is donderdagavond aangehouden omdat hij agenten beledigde. Rond 20.40 uur zijn agenten na een melding van geluidsoverlast naar een woning aan Bolwerk-Zuid gereden. Vanuit de woning hoorden zij luide muziek. De bewoner stak zijn middelvinger op naar de agenten en wilde geen gesprek. Hij was erg recalcitrant.

Agenten lieten de man weten dat hij zijn muziek zachter moest zetten en anders zouden ze terugkomen om apparatuur in beslag te nemen. De man liet vervolgens weten de muziek niet zachter te zetten en niet mee te werken. Daarna liep hij naar buiten en schold de agenten uit. Agenten waarschuwden hem maar hij bleef doorgaan. Daarop is hij onder verzet en met gebruik van pepperspray aangehouden voor belediging. Hij zit vast voor verhoor.

Valse bommelding op station Breda

Het treinstation in Breda is vrijdagnacht  even ontruimd geweest nadat er diverse meldingen over een bom bij de meldkamer binnen waren gekomen. Later die nacht is er een verdachte aangehouden. De meldingen bleken loos te zijn.

Rond 01:04 uur kwam er een melding binnen bij de meldkamer dat er een tas op het station was achtergelaten. Rond 01:15 uur komt er een tweede melding van een getuige die aangesproken is door een man dat er een tas op het station is achtergelaten en fluisterde daarbij het om een bom ging. Om 01:24 uur komt er een derde melding binnen van een getuige die door een man is aangesproken dat er een tas op het station stond en dat daar iets mee ging gebeuren. De getuigen konden een duidelijk signalement afgeven van de verdachte, diverse eenheden zijn naar hem op zoek gegaan.

Samen met medewerkers van Service en Veiligheid van de NS hebben agenten rond 02:45 uur een man die voldeed aan het signalement vlak voor het station aangehouden. De 67-jarige man uit Breda is meegenomen naar het politiecellencomplex.

Boze boerin dumpt 6000 kg aardappels bij supermarkt: 'wat nou niet leverbaar?'

Bij het hoofdkantoor van Deen Supermarkten in Hoorn keken ze gisteren even heel vreemd op. Een boze boerin dumpte namelijk onverwacht zo'n dikke 6000 kg aardappels voor de deur. Volgens Astrid Francis, aardappelteler, geeft de keten de voorkeur aan aardappels uit het buitenland, terwijl de hollandse aardappelschuren bomvol liggen. 

Toen zij van haar buurman te horen kreeg dat haar Beemster Valery aardappelen niet meer bij Deen in de schappen lagen door een leveringsprobleem werd ze woest: "Mijn bloed begon te koken. Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenworpafstand van de winkel." En dus reed ze met een flinke voorraad richting het hoofdkantoor. 

Navraag bij haar tussenpersoon leerde haar dat Deen niet meer zou bestellen omdat het seizoen van de Nederlandse Aardappel voorbij zou zijn. Frappant detail is dat de contactpersoon van Deen juist beweert dat het niet bekend was dat er nog zoveel voorraad was. De Algemeen Directeur van Deen, Leendert van Eck, laat in een reactie weten mee te willen denken over een oplossing voor het aardappeloverschot, maar dan wel gewoon in een goed gesprek.  

Illegaal bordeel gesloten na overlast

De politie viel afgelopen dinsdagavond een woning aan de Elandstraat in Den Haag binnen. Dit pand werd gebruikt als illegaal bordeel. De omwonenden ervaarden al een tijd overlast, omdat de woning druk bezocht werd door mannen. Tijdens onderzoek constateerde de politie deze aanloop ook en vermoedde dat het ging om een illegaal bordeel.

Agenten besloten samen met het Team Prostitutie van het Haagse Economische Interventie Team (HEIT) in het pand te gaan kijken. Er was één sekswerker aanwezig op het moment van de inval. De 34-jarige vrouw en de aanwezige man kregen een bekeuring voor het overtreden van de noodverordening. Het pand aan de Elandstraat wordt officieel niet bewoond en is door de gemeente gesloten op basis van de noodverordening. De vrouw kreeg een doorverwijzing naar de hulporganisaties.

Efteling bereidt zich voor op heropening

De Efteling streeft ernaar om op woensdag 20 mei 2020 haar deuren weer te openen voor publiek. In goed overleg met de Veiligheidsregio is een stapsgewijze aanpak naar die heropening bepaald. Met een aantal testdagen waarbij de groep bezoekers zich per stap uitbreidt, kunnen medewerkers wennen aan de nieuwe werkwijzen die continu worden geëvalueerd en verbeterd. Ter voorbereiding op woensdag wordt in Kaatsheuvel hard gewerkt aan allerlei maartregelen die nodig zijn om de eerste gasten veilig te ontvangen. De Efteling volgt hierin het protocol ‘Veilig Samen Uit’ dat is opgesteld door brancheverenigingen Club van Elf en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Algemeen directeur Fons Jurgens legt uit: “In de Wereld van de Efteling zorgen we er altijd al voor dat onze gasten veilig kunnen genieten. Dat is nu niet anders. Wat wel anders is, is wat die veiligheid nu precies inhoudt. We weten als geen ander hoe gasten zich bewegen in ons park en hoe we groepen kunnen spreiden. De kennis die wij hierover hebben opgedaan in de afgelopen 68 jaar zetten we nu, meer dan ooit, in. Gelukkig hebben we alle ruimte, want ons park is meer dan 140 voetbalvelden groot. Daarbij laten we een beperkt aantal gasten toe, dat vooraf hun bezoek reserveert. Zo kunnen we garanderen dat iedereen de ruimte heeft voor zijn dagje uit.”

Maatregelen
Om de richtlijnen van het RIVM goed aan te kunnen houden voert de Efteling maatregelen in op gebied van afstand, hygiëne en duidelijke informatievoorziening. De Efteling plaatst centrale desinfectiepunten en maakt contactpunten, zoals beugels en deurklinken, extra vaak schoon. Indien nodig, gebruiken medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen.Via duidelijke informatie op borden en schermen en markeringen op de grond wordt gasten duidelijk hoe zij voldoende afstand van elkaar kunnen houden.

De medewerkers, die continue getraind worden en gewend zijn om gasten een veilige dag vol mooie herinneringen te bezorgen, helpen hierbij. Het park communiceert alle informatie op de website, ter voorbereiding voor het parkbezoek. Met al deze maatregelen is een dagje uit naar de Efteling nú, net zo veilig als voorheen.

KNVB hoeft besluit promotie/degradatie niet terug te draaien

De KNVB mocht het besluit nemen om dit voetbalseizoen geen betaald voetbalclubs te laten promoveren en degraderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap zijn het niet eens met het besluit van de voetbalbond en probeerden het via een kort geding ongedaan te maken. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat de KNVB bevoegd was om deze beslissing te nemen en dat de bond het niet hoeft terug te draaien.

Stopzetten competitie door coronavirus
Door de uitbraak van het coronavirus was de KNVB eind april genoodzaakt om ook de betaald voetbalcompetities stop te zetten. Daaropvolgend werd besloten dat in het huidige seizoen, 2019-2020, geen promotie naar de eredivisie en geen degradatie naar de eerste divisie plaatsvindt. Dit betekent dat SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap, de huidige nummers 1 en 2 van de eerste divisie, niet promoveren naar de eredivisie. De clubs vinden dat zij op grond van de ranglijst bij het stopzetten van de competitie en op basis van de promotie- en degradatieregeling van de KNVB wél horen te promoveren. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee.

Reglement
In de promotie- degradatie regeling staat dat promotie alleen van toepassing is aan het eind van een reguliere competitie. Aangezien de competitie negen wedstrijden voor het einde is beëindigd, is hier geen sprake van. De voorzieningenrechter volgt de clubs niet in hun stelling dat een ingekorte competitie ook een reguliere competitie is. In het reglement staat niets over wat er moet gebeuren als de competitie wordt ingekort en voorziet dus niet in de situatie zoals die nu aan de orde is. In het reglement zelf staat dat de KNVB dan een besluit mag nemen.

Peiling
Voordat de KNVB het besluit nam, hield de bond een peiling onder de clubs. Hierbij werd aangegeven dat de KNVB uiteindelijk zou beslissen en dat de uitkomst van de peiling richtinggevend zou zijn voor de besluitvorming. Hiermee is de verwachting gewekt dat de mening van de clubs mee zou tellen. Nu de KNVB de uitkomst van de peiling niet heeft gevolgd (16 clubs waren vóór promotie/degradatie; 9 tegen en 11 hadden geen voorkeur) vinden SC Cambuur Leeuwarden en De Graafschap dat een ander besluit genomen had moeten worden, namelijk zoals de 16 clubs hadden aangegeven.

De rechter volgt dit standpunt niet. Aangezien het een peiling was en geen stemming, mocht de KNVB terugvallen op haar bevoegdheid zelfstandig een besluit te nemen. Daarbij speelt mee dat 11 partijen geen voorkeur hadden. De voorzieningenrechter merkt hierbij wel op dat de besluitvorming beter had gekund. Het is echter niet zo onzorgvuldig verlopen dat het besluit teruggedraaid moet worden.

Woningcorporaties bouwen 80.000 sociale huurwoningen met belastingkorting

Woningcorporaties maken ruimschoots gebruik van de korting op de verhuurderheffing als ze betaalbare huurwoningen bouwen. De komende vijf jaar bouwen ze 80.000 sociale huurwoningen met steun van deze regeling. Dat maken Aedes, VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren bekend.

De regeling is begin dit jaar opengesteld als onderdeel van de aanpak om sneller meer betaalbare woningen te realiseren. Corporaties krijgen voor een betaalbare huurwoning die ze bouwen een belastingkorting van maximaal 25.000 euro. De korting helpt om de bouw en exploitatie van een sociale huurwoning haalbaar te maken.

Voor de regeling is voor de eerste tien jaar in totaal één miljard euro beschikbaar gesteld en dit bedrag is nu al ruim overschreden. Er zijn aanvragen ingediend voor een bedrag van € 1.690 miljoen, goed voor de bouw van 75.000 woningen. Tot 1 juli kunnen nog aanvragen ingediend worden waardoor het totaal aantal woningen naar verwachting uitkomt op 80.000.

Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat Nederland voor een grote bouwopgave. De bouwopgave van corporaties ligt de komende jaren een stuk hoger dan de 80.000 woningen die nu met belastingkorting worden gebouwd. En zeker nu, ten tijde van de coronacrisis, moet alles uit de kast gehaald worden om door te bouwen. Het is daarom goed om te zien dat de heffingsvermindering voor nieuwbouw door woningcorporaties veelvuldig is aangevraagd.

Minister Ollongren: “Ik heb altijd gezegd dat de 1 miljard euro die voor de komende tien jaar beschikbaar is gesteld ook in 1 jaar uitgegeven mag worden. Dat dit nu ook werkelijkheid wordt is goed nieuws. Er kunnen nu snel heel veel nieuwe huizen met een lage huur bijgebouwd worden. Zodat er meer betaalbare woningen komen voor de mensen met een lager inkomen en kwetsbare groepen zoals daklozen.”

Gezamenlijke taskforce
Om ervoor te zorgen dat de dankzij de heffingsverminderingen geplande investeringen ook zo snel mogelijk leiden tot de bouw van nieuwe woningen binnen de komende vijf jaar, hebben Aedes, VNG en het ministerie afgesproken dat zij de bouw samen gaan bewaken en aanjagen. Hiervoor wordt een gezamenlijke taskforce opgericht.

Albert Vermuë directeur bij de VNG: “Gemeenten en corporaties moeten gezamenlijk werken aan het tijdig en voldoende beschikbaar krijgen van locaties en vergunningen. De schop moet snel in de grond."

Ervaringen met het versnellen van de woningbouw uit woondeals wordt gedeeld en het gebruik van Versnellingskamers Flexwonen wordt gestimuleerd. Daarnaast gaan Aedes en het ministerie samen een programma opzetten om met conceptuele bouwvormen de nieuwbouw te versnellen.

Bouwopgave corporaties
De bouw van 80.000 woningen met belastingkorting draagt bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen, maar dit is nog niet genoeg. De bouwopgave van corporaties ligt de komende jaren een stuk hoger.

Tonny van de Ven, waarnemend Aedes-voorzitter: “Er is grote behoefte aan betaalbare woningen en de regeling laat zien dat corporaties snel aan de slag kunnen als ze meer financiële ruimte hebben. En ook verduurzaming en leefbaarheid vragen investeringscapaciteit. Opgeteld vraagt dit veel van onze financiële positie. Die staat onder druk en dat baart zorgen.”

Er loopt een breed onderzoek naar enerzijds de maatschappelijke opgaven van corporaties en anderzijds hun beschikbare middelen en hoe die zich in de komende jaren tot elkaar verhouden. In vervolg daarop moeten er afspraken komen hoe corporaties in de toekomst hun belangrijke maatschappelijk rol kunnen blijven vervullen. De samenwerking tussen Aedes, VNG en het ministerie van BZK bij de realisatie van de 80.000 woningen moet dan ook worden gezien als een eerste stap.

Guilty Gear: Strive uitgesteld

Arc System Works heeft het vechtspel Guilty Gear: Strive uitgesteld tot begin 2021. Het was eerst de bedoeling om eind 2020 uit te komen.

Aangegeven redenen zijn de ontwikkelingsvertragingen als gevolg van de pandemie en de verbeteringen die de ontwikkelaar wil doen na feedback van gebruikers van de gesloten bètatest.

Guilty Gear: Strive komt dus volgend jaar uit op PlayStation 4. Onze indrukken van de game kun je in onze preview lezen.

Corona-apps: EuroparlementariŽrs benadrukken de noodzaak om privacy te beschermen

Burgers willen garanties met betrekking tot gegevensbescherming en privacy voor het gebruik van nieuwe smartphone-apps tegen de verspreiding van Covid-19, stellen de parlementsleden. In een plenair debat donderdag constateerden de EP-leden dat, in combinatie met andere Covid-19-gerelateerde maatregelen zoals sociale afstand, mondkapjes en testen, locatie-en traceerapps kunnen helpen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen.

De meeste Parlementsleden benadrukten echter dat zulke mobiele toepassingen de bescherming van persoonsgegevens en de privacy moeten garanderen. De meeste EU-landen hebben inmiddels een mobiele traceerapp gelanceerd of zijn van plan dat binnenkort te doen om personen die besmet zijn of het risico lopen het virus op te lopen, op te sporen.

Het gebruik van traceerapps moet volledig vrijwillig zijn, niet-discriminerend en transparant, en bovendien strikt beperkt blijven tot het traceren van contacten, aldus de parlementsleden. Zodra de situatie het toelaat moeten de gegevens worden verwijderd. De leden van het Europees Parlement benadrukten tevens de noodzaak van een gecoördineerde aanpak bij de ontwikkeling en het gebruik van de apps met het oog op het garanderen van hun grensoverschrijdende interoperabiliteit.

Europees Commissaris Didier Reynders en de Kroatische staatssecretaris Nikolina Brnjac deelden de mening van de parlementsleden dat burgers moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van de apps. In reactie op de bedenkingen van de Europarlementariërs benadrukte Reynders dat de nationale autoriteiten met de EU-gegevensbeschermingsautoriteiten gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat de traceringsapps voldoen aan de Europese wetten op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Hij benadrukte dat de Commissie werkt aan een gemeenschappelijke methode tussen EU-landen, zodat de toepassingen onderling compatibel zijn.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Goedemorgen FOK!. - Film Special

Goedemorgen,

Ik hoop dat iedereen, behalve de gebruikelijke azijnpissers, de afgelopen week een beetje hebben kunnen genieten van de muziek en het 'raad welke film' gedeelte, wat niet al te moeilijk was... wees eerlijk..

Om de week af te sluiten een country en western nummer uit 1913! jawel meer dan 100 jaar oud, maar bekend geworden met een film uit 2000..

En ik denk dat iedereen deze wel weet

Alan Wake wordt toegevoegd aan Xbox Game Pass

Xbox Game Pass abonnees kunnen vanaf 21 mei Alan Wake downloaden. De cult-hit uit 2010 voelt nog steeds origineel aan. De game wordt gepresenteerd als een soort TV-serie die is opgedeeld in meerdere afleveringen, inclusief twists en cliffhangers. De game is een klein beetje survival horror, maar is eigenlijk vooral een mysterieuze thriller.

Alan Wake kwam alweer 10 jaar geleden voor het eerst uit op de Xbox 360. Er werd ooit gewerkt aan een sequel, maar die werd helaas geannuleerd.

Ghost of Tsushima uitgebreid in beeld

Sony heeft Ghost of Tsushima voor het eerst echt uitgebreid getoond. In de onderstaande 'State of Play'-video zien we een presentatie van bijna 20 minuten. Onder andere verkennen, hoe het vechtsysteem werkt, customization en photo mode worden behandeld. Ghost of Tsushima komt op 17 juli uit en is exclusief voor PS4.

In Ghost of Tsushima speel je als Jin, een van de laatste samoerai in 1274. Hij vecht in deze game namens zijn eiland, Tsushima, tegen de invasie van het Mongoolse rijk. De game lijkt qua gameplay vooral vergelijkbaar met Assassin's Creed.

FOK! Wat een weer: kans op een enkel spatje

De dag begint met zon, maar van het noorden uit drijven wolkenvelden het land binnen. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken. Met name in het noordelijk kustgebied kan in de loop van de dag een enkele bui voorkomen. De middagtemperaturen variëren van circa 12°C in het noorden tot 16°C in het zuidoosten. In de zuidelijke helft van het land staat er een zwakke tot matige noordenwind. In de noordelijke helft van het land is de wind overwegend matig uit een noordwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden. In het noorden is er kans op mist(banken). Het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt aan zee rond 9°C, landinwaarts rond 3°C. De noord tot noordwestenwind draait gedurende de nacht naar zuidwest en wordt zwak boven land, zwak tot matig vlak aan zee.

Zaterdag overdag zijn er wolkenvelden en lokaal kan er met name in de middag een spat regen vallen. In de middag en avond klaart het van het westen uit op. De middagtemperaturen lopen uiteen van 11°C vlak aan zee tot 18°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is zwak tot matig en draait in de loop van de middag naar west tot noordwest. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was bij het MH17 monument te Vijfhuizen
Charged was bij het MH17 monument te Vijfhuizen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Corendon gaat omstreden coronasneltest toch niet aanbieden

Reisorganisatie Corendon heeft laten weten toch niet te zullen beginnen met het aanbieden van coronasneltests. Het plan was om vanaf morgen tests aan te bieden waarmee antistoffen in het bloed worden gemeten.

Voor de test kon je voor 69 euro een afspraak maken in het hotel van Corendon in Slotervaart, waarna een bloedtest uit moest wijzen of het lichaam antistoffen op het coronavirus bevatte. Dit betekent namelijk dat je het virus waarschijnlijk al gehad hebt.

Het plan leidde tot veel ophef en kritiek van verschillende gezondheidsexperts. Corendon zou zelfs de gezondheid van klanten hiermee op het spel zetten. 'Het blijkt dat er bij pers en publiek veel verwarring bestaat over de twee verschillende soorten tests die er zijn: de (snel)test op antistoffen, en de test die de aanwezigheid van het virus kan vaststellen', aldus een woordvoerder van Corendon.

'Alhoewel wij ervan overtuigd zijn dat wij deze antistoffentest op een uiterst zorgvuldige wijze uitvoeren en hierover uitvoerige en objectieve informatie verstrekken, zowel op onze website als in de aanvullende informatie, hebben wij toch besloten om onze activiteit met onmiddellijke ingang te stoppen', verklaart Corendon.

Laatste reviews en specials
special
35 Random Pics van de Dag #12
review
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition
special
30 Random Pics van de Dag #11
preview
Trackmania
special
32 Random Pics van de Dag #10
special
31 Random Pics van de Dag #9
©FOK.nl e.a.