Skiester Weirather stopt ermee

Alpineskiester Tina Weirather heeft bekendgemaakt dat haar carrière erop zit. De 30-jarige Liechtensteinse plaatste een uitgebreid afscheidsfilmpje op Instagram en vertelde dat alles een einde heeft - "behalve een worst, die heeft er twee."

Weirather is de dochter van de Oostenrijkse Harti Weirather, oud-wereldkampioen op de afdaling (1982), en de Liechtensteinse Hanni Wenzel, tweevoudig olympisch kampioene (1980) en met onder meer twee World Cup-eindzeges een van de beste skiesters aller tijden. Tina had vooral de genen van haar vader, want ze was met name sterk op de snelle onderdelen, de afdaling en super-G.

In 2007 debuteerde de toenmalige wereldkampioene junioren (afdaling en reuzenslalom) in de World Cup, hoewel een afgescheurde kruisbandblessure haar seizoen vroegtijdig beëindigde. In 2010 mocht ze in Vancouver op vier onderdelen uitkomen op de Olympische Spelen, maar dat ging niet door: enkele weken voor de Spelen ging Weirather onderuit tijdens de World Cup in Cortina d'Ampezzo, waarbij ze dit keer een kruisband in haar andere knie afscheurde. Ze miste niet alleen de Spelen, maar ook het hele daaropvolgende seizoen.

Weirather knokte zich terug en in 2011/12 waren er vijf podiumplekken, een seizoen later won ze in Garmisch-Partenkirchen voor het eerst in de World Cup. Daar kwamen in het olympische seizoen 2013/14 nog twee zeges bij en ze groeide uit tot een absolute medaillefavoriet voor de Spelen in Sochi, vooral op de snelle onderdelen. Dat werd hem echter niet: tijdens de laatste trainingsrun in Sochi viel Weirather en liep ze de toenmalige nummer twee in de World Cup een forse beenblessure op, waardoor haar seizoen - inclusief de Spelen - voorbij was.

De Liechtensteinse is niet voor drie gaten te vangen en weer kwam ze terug met gelijk al drie podiumplekken én een zege, wederom in Garmisch. Vier overwinningen volgden er in de jaren richting de Spelen van Pyeongchang, allemaal op de super-G, en in Zuid-Korea lukte het dan eindelijk: olympisch brons op de super-G, nadat ze op de afdaling nog net vierde werd. Kort na de Spelen won ze in Crans-Montana nog een super-G, haar negende en laatste zege; in januari 2019 pakte Weirather in Cortina d'Ampezzo haar laatste van 41 podiumplekken.

Afgelopen seizoen lukte het gewoon niet meer voor Weirather, die niet verder kwam dan een zestiende plek in de eindstand op de super-G en een 23e plek op de afdaling. Weinig sporters haalden na zoveel blessureleed zoveel uit hun carrière en bij Weirather lijkt - terecht - dan ook vooral trots te overheersen.