FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 maart 2020

Skiester Weirather stopt ermee

Alpineskiester Tina Weirather heeft bekendgemaakt dat haar carrière erop zit. De 30-jarige Liechtensteinse plaatste een uitgebreid afscheidsfilmpje op Instagram en vertelde dat alles een einde heeft - "behalve een worst, die heeft er twee."

Weirather is de dochter van de Oostenrijkse Harti Weirather, oud-wereldkampioen op de afdaling (1982), en de Liechtensteinse Hanni Wenzel, tweevoudig olympisch kampioene (1980) en met onder meer twee World Cup-eindzeges een van de beste skiesters aller tijden. Tina had vooral de genen van haar vader, want ze was met name sterk op de snelle onderdelen, de afdaling en super-G.

In 2007 debuteerde de toenmalige wereldkampioene junioren (afdaling en reuzenslalom) in de World Cup, hoewel een afgescheurde kruisbandblessure haar seizoen vroegtijdig beëindigde. In 2010 mocht ze in Vancouver op vier onderdelen uitkomen op de Olympische Spelen, maar dat ging niet door: enkele weken voor de Spelen ging Weirather onderuit tijdens de World Cup in Cortina d'Ampezzo, waarbij ze dit keer een kruisband in haar andere knie afscheurde. Ze miste niet alleen de Spelen, maar ook het hele daaropvolgende seizoen.

Weirather knokte zich terug en in 2011/12 waren er vijf podiumplekken, een seizoen later won ze in Garmisch-Partenkirchen voor het eerst in de World Cup. Daar kwamen in het olympische seizoen 2013/14 nog twee zeges bij en ze groeide uit tot een absolute medaillefavoriet voor de Spelen in Sochi, vooral op de snelle onderdelen. Dat werd hem echter niet: tijdens de laatste trainingsrun in Sochi viel Weirather en liep ze de toenmalige nummer twee in de World Cup een forse beenblessure op, waardoor haar seizoen - inclusief de Spelen - voorbij was.

De Liechtensteinse is niet voor drie gaten te vangen en weer kwam ze terug met gelijk al drie podiumplekken én een zege, wederom in Garmisch. Vier overwinningen volgden er in de jaren richting de Spelen van Pyeongchang, allemaal op de super-G, en in Zuid-Korea lukte het dan eindelijk: olympisch brons op de super-G, nadat ze op de afdaling nog net vierde werd. Kort na de Spelen won ze in Crans-Montana nog een super-G, haar negende en laatste zege; in januari 2019 pakte Weirather in Cortina d'Ampezzo haar laatste van 41 podiumplekken.

Afgelopen seizoen lukte het gewoon niet meer voor Weirather, die niet verder kwam dan een zestiende plek in de eindstand op de super-G en een 23e plek op de afdaling. Weinig sporters haalden na zoveel blessureleed zoveel uit hun carrière en bij Weirather lijkt - terecht - dan ook vooral trots te overheersen.

Ook onderwijs op afstand voor inburgeraar

Er is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met alle betrokken partijen, waaronder Blik op Werk en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), een servicedocument 'Mogelijkheden van afstand onderwijs inburgering tijdens de corona periode' opgesteld.

Door alle partijen wordt het belangrijk gevonden dat de inburgeraar ook in de corona periode doorgaat met het leren van de Nederlandse taal en kennis op doet over de Nederlandse samenleving. Daarom is in het servicedocument aangegeven hoe afstand onderwijs in deze periode kan worden vormgegeven. Het is daarbij van belang dat er bij het afstand onderwijs interactie is tussen de inburgeraar en de docent die het afstandsonderwijs verzorgt.

Nederland haalt militairen terug uit missiegebieden

Een deel van uitgezonden militairen in onder meer Irak en Afghanistan komt tijdelijk terug naar Nederland. Dat hebben de ministers Ank-Bijleveld-Schouten van Defensie en Stef Blok van Buitenlandse Zaken de Kamer gisteren per brief gemeld. Het besluit is een gevolg van COVID-19-maatregelen die wereldwijd worden genomen.

Irak
In Irak lagen de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad al stil. Naar verwachting blijft dat zeker zo tot 24 mei, na de ramadan. Voor het opleiden van strijders tegen ISIS zijn er z'n 40 Nederlandse militairen in het land. Defensie denkt ongeveer 35 militairen tijdelijk terug te halen uit Irak.

Afghanistan
Ook in Afghanistan ligt het gros van de operaties stil. De leiding van NAVO missie Resolute Support in Afghanistan gaf vorige week al opdracht om personeel dat niet essentieel is voor de voortzetting van de missie tijdelijk terug te trekken. Voor Nederland gaat het om ongeveer 40 personen, gestationeerd in het noordelijke Mazar-e-Sharif en in Kabul.

Voor beide missies geldt dat het personeel terugkeert naar het missiegebied zodra de restricties zijn opgeheven en trainingsactiviteiten worden hervat.

Litouwen
De Nederlandse bijdrage voor de Navo enhanced Forward Presence wordt voortgezet, maar alle militairen op de kazerne in het Litouwse Rukla zitten momenteel in quarantaine. Dat is gebeurd nadat 1 Nederlandse militair maandag besmet bleek te zijn met het COVID-19. Deze en 4 andere militairen met ziekteverschijnselen zijn maandagnacht teruggehaald naar Nederland. Inmiddels is het aantal besmettingen onder de militairen van de NAVO-gevechtsgroep in Litouwen opgelopen. Defensie beziet momenteel de situatie en benodigde maatregelen.

Midden-Oosten
Bij een Nederlandse waarnemer bij de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) is eveneens een COVID-19 besmetting vastgesteld. De betrokken militair heeft geen klachten en zit in quarantaine in een VN-ziekenhuis in de regio.

Op last van de Palestijnse autoriteiten werden ook al geen trainingen door de United States Security Coordinator missie (USSC) uitgevoerd. De Nederlanders in het Palestijnse deel van de missie zijn voor medische zorg afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (VK). Dat haalt het eigen personeel echter terug. Omdat medische zorg niet meer is gewaarborgd in het Palestijnse deel van de missie en de trainingen stil liggen haalt Nederland het merendeel van het eigen personeel tijdelijk terug.

Medische zorg
In Burkina Faso neemt Nederland, onder Amerikaanse leiding, deel aan trainingsactiviteiten binnen het Global Peace Operations Initiative (GPOI, voorheen ACOTA). Omdat de Amerikanen besloten alle trainingsactiviteiten stop te zetten, zijn de 4 Nederlandse trainers tijdelijk teruggekeerd naar Nederland.

Voor militaire uitzendingen en inzet elders in de wereld gelden veelal preventieve hygiënische maatregelen.

Het kabinet verwacht dat deze maatregelen om de coronabesmettingen terug te dringen, geruime tijd van kracht zijn. Verder wordt de situatie in alle gebieden waar Nederlandse militairen, civiele experts en politiefunctionarissen opereren nauwgezet in de gaten gehouden.

Voorkom verspreiding van nepnieuws: denk voor je deelt

Speciale tandpasta, drank om besmetting in te dammen en je adem inhouden om te testen of je het hebt: over corona is veel nepnieuws in omloop. Dat is niet alleen misleidend, maar in sommige gevallen ook levensgevaarlijk. Nepnieuws verspreidt zich via social media en berichtenapps sneller dan het virus zelf. De politie vraagt mensen zich te wapenen tegen nepnieuws en niet klakkeloos ieder bericht te delen.

Controleer de afzender
Om te voorkomen dat nepnieuws zich verspreidt is een kritische houding nodig ten aanzien van de berichten die voorbijkomen op social media, berichtenapps en op online media. Achterhaal de afzender en het doel van de berichtgeving. We vragen mensen ook om kritisch te zijn ten aanzien van de betrouwbaarheid van de bron. Afzenders zoals het RIVM, de Nederlandse overheid, de politie en Nederlandse nieuwsmedia zijn betrouwbaar.

Verifieer bij de bron
Soms doet nepnieuws zich voor als nieuws van een betrouwbare partij. Sommige berichten lijken zelf bedrieglijk echt. Het is daarom aan te bevelen om te kijken of een bericht ook op de officiele kanalen van media of instanties te vinden is. Als een bericht niet op die kanalen te vinden is, dan is de kans op nepnieuws reëel.

Wat zeggen media
Groot en baanbrekend nieuws zal zich niet beperken tot een enkele website. Andere nieuwsbronnen zullen dat nieuws ook overnemen. Journalisten in Nederland controleren en verifiëren berichten in de regel goed op juistheid voor ze over gaan tot publicatie. Als een bericht niet op diverse websites van journalistieke media staat, dan is twijfel over de juistheid van nieuws op zijn plaats.

Gebruik je gezonde verstand
Wondermiddeltjes, schreeuwerige nieuwskoppen, paniekerige berichten. Het zijn vaak signalen die erop wijzen dat iets niet waar is. Volg bovenstaande tips, wees kritisch en gebruik altijd je gezonde verstand.

Denk voor je deelt.

Landelijke ophokplicht verlengd

De landelijke ophokplicht die op 12 februari 2020 was ingesteld voor bedrijven met commercieel pluimvee wordt verlengd. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De ophokplicht zou na vier weken opnieuw beoordeeld worden. Op 6 maart jl. beoordeelde de deskundigengroep dierziekten de situatie en kwamen zij tot het oordeel dat de kans op insleep in Nederland kleiner is dan vier weken geleden.

Op 13 maart jl. is echter een tweede besmet hobbybedrijf in de buurt van Leipzig, Oost Duitsland gevonden. De week daarop, op 21 maart jl., is een besmetting gevonden bij een kalkoenenbedrijf in het Noorden van Duitsland, dicht bij de grens met Groningen. De deskundigen hebben deze bevindingen niet in hun advies kunnen meenemen.

Uit voorzorg wordt de ophokplicht voor commercieel pluimvee daarom verlengd en wordt de situatie over vier weken opnieuw beoordeeld.

LuckyTV gaat door na stoppen DWDD

Sander van de Pavert, de grote man achter de populaire LuckyTV-video's, wil na het stoppen van tv-show 'De Wereld Draait Door' online verder met zijn korte humoristische filmpjes.

In radioprogramma 'De Coen en Sander Show' zei Van de Pavert dat hij er nog teveel plezier in heeft, al werd de frequentie dit jaar wat minder. "Het kostte me zoveel werk en je wil ook weleens wat anders. Soms heb je daar ruimte en rust voor nodig en die besloot ik mezelf te gunnen."

Na vijftien jaar bijna dagelijks in DWDD te zien zijn geweest, hoeft Van de Pavert in de laatste week van de show niet zo nodig meer met zijn gezicht in beeld. "Ik ben vaak zat in het zonnetje gezet, vind ik", aldus de beroemde stem achter Willy, onze eigen Haagse koning Willem-Alexander.

Of er deze week nog een LuckyTV te bewonderen zal zijn, blijft nog even de vraag. "Ik hoop de komende drie dagen nog wat te doen."


Introductie van Willy na zijn kroning (Bron: YouTube)

Weidevogels vinden thuisbasis in nieuwe natuur Krimpenerwaard

Vele kieviten, grutto’s, slobeenden, zomertalingen en lepelaars hebben een nieuwe en aantrekkelijke thuisbasis gevonden in de Krimpenerwaard. In polders Berkenwoude en De Nesse, waar nieuwe natuur is aangelegd, vinden ze volop voedsel en goede broedplekken. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren naar de effecten van de nieuwe natuur in de beide polders.

Combinatie van droog en drassig gebied
In Berkenwoude en De Nesse zijn 3 jaar geleden maatregelen genomen om de diversiteit aan planten- en diersoorten te verhogen. Er zijn greppels aangelegd, de sloten zijn verbreed en de oevers van sloten zijn vlakker gemaakt. Ook is het waterpeil verhoogd. Vanaf de start in 2017 is het effect van deze maatregelen jaarlijks onderzocht. Het succes komt met name door de afwisseling van natte en droge percelen. Hierdoor leven er veel kleine dieren op en in de bodem, zoals regenwormen en insecten, en zijn er veel voedsel- en broedplekken voor vogels.

Nieuwe thuisbasis
In het onderzoek is gekeken naar het effect van de maatregelen op de vogelsoorten. Doordat het gebied aantrekkelijker is geworden, komen er meer en nieuwe vogelsoorten voor. Zo werden er in 2019 ruim 700 kieviten, 100 slobeenden, 150 tureluren en bijna 200 grutto's geteld. De laatste twee zijn opvallend: in 2017 werden er slechts 50 tureluren en 80 grutto's geteld in de Krimpenerwaard. De slobeend, tureluur en kievit komen hier ook graag broeden. Vogelsoorten die het gebied tijdens de trek tot hun tussenstop maakten zijn de zwarte ruiter, tafeleend en bontbekplevier. In het voorjaar van 2020 wordt een aantal vogels en hun kuikens met zenders uitgerust om zo na te gaan waar de kuikens worden grootgebracht en om de trektocht te kunnen volgen.

Grutto-broedparen
Er is in het onderzoek speciaal gelet op de grutto. De populatieomvang is de laatste jaren erg achteruitgegaan in de regio. Het was de vraag of de natuurmaatregelen goed zouden uitpakken voor de grutto. Dat lijkt inderdaad het geval. Grutto’s vinden hier een grote variatie aan voedsel: de afwisseling van droge en natte plekken heeft een positief effect op de aantallen en beschikbaarheid van insecten en regenwormen. Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel grutto’s komen broeden in de kruidengraslanden. In 2019 vestigden zich laat in het broedseizoen veel nieuwe paren in het gebied die elders nesten of kuikens waren verloren.

Gevarieerd landschap in de toekomst
Het onderzoek concludeert, dat de maatregelen aan het landschap, sloten en waterhuishouding in de afgelopen 3 jaar hebben geleid tot een toename van biodiversiteit. Voor de toekomst wordt geadviseerd om drassige gebieden te blijven ontwikkelen, zodat er voor meer dieren geschikt leefgebied komt. Daarnaast wordt aanbevolen om in het voorjaar en zomer gevarieerd te hooien. Dan blijven er in juni-juli meer hoge kruiden en grassen, die weer leefgebied vormen voor insecten en voldoende broedplekken bieden aan vogels.Berkenwoude en De Nesse maken deel uit van de 2.250 hectare nieuwe natuur in de Krimpenerwaard. Natuur in de provincie wordt met elkaar verbonden en vormt zo één Natuurnetwerk Zuid-Holland.

Hantavirus doodt Chinees

Maandag is een man in China overleden aan wat nu blijkt een infectie met het hantavirus. Dit virus kan volgens experts nog niet van mens-op-mens worden overgebracht, maar patiënten worden geïnfecteerd door het inademen van besmette lucht. De lucht wordt dan besmet door geïnfecteerde muizen- of rattenpoep.

Verder kan het aanraken van materiaal waar (resten van) knaagdierurine of -uitwerpselen op zit of een beet van besmette knaagdieren iemand infecteren. Daarnaast kan het eten van, met knaagdieruitwerpselen besmet, voedsel ook iemand ziek maken.

Voor zijn overlijden reisde de man met de bus naar zijn werk. Voor de zekerheid werden 32 passagiers uit die bus ook maar even gecontoleerd op het virus. De uitslagen van die testen zijn nog niet bekend.

Symptomen van een infectie met het hantavirus zijn generiek: koorts, vermoeidheid, spier- en hoofdpijn, duizeligheid, rillingen en buikpijn. Sommige symptomen lijken op die van COVID-19, de in een pandemie eindigende ziekte die veroorzaakt werd door het mogelijk door vleermuizen verspreide coronavirus. Achtendertig procent van de lijders aan het hantavirus komt te overlijden.

Volgens het RIVM lijden ieder jaar ongeveer honderden mensen in Europa aan het hantavirus, in Nederland zijn dat enkelen.

Opnieuw remise Giri op Kandidatentoernooi; Vachier-Lagrave wint duel om koppositie

Anish Giri is op het Kandidatentoernooi in Yekaterinburg voor de vijfde keer remise overeengekomen. De Nederlandse grootmeester gaf na veertig zetten de Rus Alexander Grischuk een hand.

Giri opende het toernooi met een nederlaag en won tot nog toe één van zijn zeven partijen. De Rus Ian Nepomniachtchi verloor in de zevende ronde met zwart van de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Beide schakers gaan nu gezamenlijk aan de leiding met 4,5 punt.

Giri heeft 3,5 punt. De Nederlander neemt het donderdag in de achtste ronde op tegen Nepomniachtchi. De competitie is nu halverwege. Er zijn nog zeven speelronden te gaan. De laatste speelronde is 3 april. De winnaar mag het in het najaar wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. 

Uitslagen Speelronde VII

Fabiano Caruana - Wang Hao  ½–½
Maxime Vachier-Lagrave - Ian Nepomniachtchi  1–0
Ding Liren - Kirill Alekseenko  ½–½
Anish Giri - Alexander Grischuk ½–½

Stand na zeven speelronden

1 Maxime Vachier-Lagrave (FRA) 4.5
2 Ian Nepomniachtchi (RUS) 4.5
3 Fabiano Caruana (USA) 3.5
4–5 Anish Giri (NED) 3.5
4–5 Wang Hao (CHN) 3.5
6 Alexander Grischuk (RUS) 3.5
7 Ding Liren (CHN) 2.5
8 Kirill Alekseenko (RUS) 2.5

Rank Player Pts
1  Maxime Vachier-Lagrave (FRA) 4.5
2  Ian Nepomniachtchi (RUS) 4.5
3  Fabiano Caruana (USA) 3.5
4–5  Anish Giri (NED) 3.5
4–5  Wang Hao (CHN) 3.5
6  Alexander Grischuk (RUS) 3.5
7  Ding Liren (CHN) 2.5
8  Kirill Alekseenko (RUS) 2.5

"Bejaarden mogen niet klagen"

Een oorlog overleven is dus een reden om niet te mogen klagen over de huidige gang van zaken. Aldus Nathalie. 

De directie van het woon-zorgcentrum Poldervliet in Kruibeke heeft zich ondertussen, volgens hun eigen site, verontschuldigd voor de brief.  "De boodschap was er een van oprechte bezorgdheid, maar de toon was geheel fout. Daar willen wij ons oprecht voor excuseren".

Bejaarden mogen niet klagen (foto: Twitter)
Bejaarden mogen niet klagen (foto: Twitter)

Man misdraagt zich in supermarkt

Een 56-jarige Tilburger heeft zich volgens omstanders en personeel vanmorgen misdragen in een supermarkt in Tilburg. Hij ging op agressieve toon op korte afstand van een winkelende vrouw staan, probeerde bier te stelen, weigerde te vertrekken en bespuugde een medewerker vol in het gezicht. Hij werd door de politie aangehouden. Hij is vastgezet. Hij wordt verdacht van (poging) zware mishandeling en belediging.

In een supermarkt in Tilburg Zuid winkelde vanmorgen omstreeks 10.40 uur een vrouw met haar kind. Plotseling rende een andere bezoeker op haar af en ging op korte afstand voor haar staan daarbij schreeuwend dat ze te dicht bij haar kind liep. De geschrokken vrouw deed een stap achteruit en zei tegen de man dat hij afstand moest nemen. Direct reageerde een medewerker van de winkel die de man aansprak en hem vertelde dat hij moest vertrekken vanwege zijn agressieve gedrag en het niet naleven van de 1½ meter regel die ingevoerd is vanwege de Coronacrisis. Hierop pakte de man enkele biertjes en liep daarmee zonder af te rekenen voorbij de eerste kassa.

Een medewerker hield de man tegen en pakte de biertjes af. Hierna weigerde de man te vertrekken ondanks dat dit tot drie keer toe officieel gevorderd werd. De man bleef schreeuwen waarna hij een leidinggevende vol in het gezicht spuugde. Hierna rende hij weg maar werd door het personeel ter hoogte van de uitgang tegengehouden. Agenten hebben de man overgenomen en aangehouden. Het geschrokken slachtoffer heeft direct zijn gezicht met water en alcohol gewassen. Hij heeft aangifte gedaan.

Wonder Woman 1984 verschuift naar augustus

Het zal nog wel een tijdje door blijven gaan: het verschuiven van bioscoopreleases. Door de aanhoudende "shelter in place"-maatregelen in grote delen van de wereld blijven bioscopen gesloten zonder duidelijk vooruitzicht over heropening. En als bioscopen niet draaien heeft het geen zin om nieuwe films uit te brengen. Gisteren werd bekend dat Warner Bros. weer een aantal films heeft uitgesteld, waaronder hun zomerblockbuster Wonder Woman 1984.

De film, een vervolg op Wonder Woman uit 2017 en een prequel voor Justice League uit hetzelfde jaar, stond gepland voor begin juni, maar komt nu pas (in Nederland) uit op 13 augustus. De makers, waaronder regisseur Patty Jenkins en actrice Gal Gadot, meldden dit het eerst, via social media:

Andere films van Warner Bros., zoals de musical In The Heights met musicalster Lin-Manuel Miranda en de animatiefilm Scoob!, zijn ook uitgesteld, maar hebben nog geen nieuwe datum gekregen. Waarschijnlijk wordt gewacht met definitieve data tot er meer duidelijkheid is over de duur van de crisis.

Ubisoft geeft stijlvolle indie-game Child of Light weg

De in 2014 uitgekomen sidescrolling RPG Child of Light wordt momenteel gratis door ontwikkelaar Ubisoft aangeboden. Als je de game vóór 28 maart download is 'ie voor altijd van jou.

Op release kreeg de game mooie cijfers van recensenten, vooral vanwege de opvallende art-stijl, de goede soundtrack en het interessante (zij het ietwat korte) verhaal. Bekijk de trailer hieronder voor een indruk van Child of Light; downloaden kan op de website van Ubisoft zelf.

'Herenakkoord' moet Hakim Ziyech langer bij Ajax houden

Door de uitbraak van het coronavirus is de voetbalwereld vrijwel volledig tot stilstand gekomen. Het is de vraag wanneer er weer gevoetbald kan worden, maar de Premier League hoopt de competitie in juli af te kunnen maken. De meeste spelerscontracten verlopen echter op 30 juni en Ko Andriessen, directeur van de Nederlandse spelersvakbond ProProf, pleit in gesprek met Voetbal International voor een 'herenakkoord', om spelers 'wat langer bij hun club' te houden.

Hakim Ziyech gaat komende zomer de overstap maken van Ajax naar Chelsea. In principe is de Marokkaans international vanaf 1 juli speler van the Blues, alleen bestaat de kans dat dan zowel in Nederland als in Engeland nog de competitie afgemaakt moet worden.

"Wat wél zou kunnen, is een herenakkoord. Zo gaat het ook vaak als een speler in de zomer wordt verkocht", vertelt Andriessen. Hij stelt dat spelers vaak in juni al meetrainen met hun nieuwe club, terwijl het contract pas op 1 juli ingaat.

Normaal gesproken zou Ziyech zich dus ook al in juni bij Chelsea melden. "Op die manier zou je het ook een keer kunnen omdraaien. Niet wat eerder weg, maar iets langer blijven. Het is niet verboden creatief te zijn."

"Dit kan echter alleen als clubs en spelers dat samen afspreken. De FIFA kan dat nooit bindend opleggen", stelt de directeur van ProProf. Diens collega Louis Everard van spelersvakbond VVCS begrijpt dat clubs de schade willen beperken met het uitspelen van de competitie.

"De FIFA zal dit moeilijk kunnen verplichten, maar kan via een tijdelijke aanpassing in de regelgeving wel faciliteren dat de mogelijkheid er komt. Het initiatief zal van de FIFA moeten komen. Je kan dit niet per land gaan regelen, want dan wordt het een chaos."

"Uiteindelijk zullen de kalenders ongeveer gelijk moeten lopen en ook de transferwindow zal dan moeten opschuiven", concludeert Everard. FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet eerder deze maand in een statement al weten dat er mogelijkheden worden onderzocht om de regels rond de transferwindow tijdelijk aan te passen.

Pelť: "Ik vind mijzelf beter dan spelers als Ronaldo en Messi"

Lionel Messi veroverde in december voor de zesde keer de Ballon d'Or, terwijl Cristiano Ronaldo de Gouden Bal vijfmaal in de wacht wist te slepen. Pélé heeft veel respect voor de aanvallers van respectievelijk Barcelona en Juventus, maar de drievoudig wereldkampioen uit Brazilië zet zichzelf nog steeds bovenaan het lijstje van beste voetballers ooit. Ook Johan Cruijff komt niet bij hem in de buurt.

"Ik vind Ronaldo op dit moment de beste speler ter wereld", verklaart Pelé in een interview op het YouTube-kanaal Pilhado. "Hij is de beste, omdat hij heel constant is in zijn prestaties."

"Je kunt Messi echter nooit helemaal uitvlakken natuurlijk, al is hij geen echte spits", aldus de voormalig spelmaker, die het evenwel lastig vindt om zichzelf te vergelijken met de sterspelers van tegenwoordig.

"Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden. Ik krijg dit namelijk heel vaak voor de voeten geworpen. We moeten ook zeker spelers als Zico, Ronaldinho en de Braziliaanse Ronaldo niet vergeten", gaat Pelé verder.

"En iedereen heeft het ook altijd over Europese spelers als Franz Beckenbauer en Johan Cruijff." Een duidelijk oordeel volgt al snel. "Ik kan er niets aan doen, maar ik vind mijzelf beter dan al deze spelers."

"Er is maar één Pelé, daar zal nooit een tweede van verschijnen." De naam van Diego Maradona wordt overigens niet genoemd, terwijl de Argentijnse spelmaker van weleer ook vaak is vergeleken met Pelé.

De 35-jarige Ronaldo staat op het fraaie aantal van 725 doelpunten in 1.000 wedstrijden als profvoetballer. Messi kwam tot dusver tot 697 treffers in 856 duels, ondanks het feit dat Pelé hem niet aanmerkt als een echte afmaker.

De inmiddels 79-jarige Pelé zelf sloot zijn loopbaan af met 1.281 doelpunten, al kwam een groot deel daarvan tot stand in vriendschappelijke ontmoetingen.

Kampong en coach Van der Struijk al na ťťn seizoen uit elkaar

De wegen van de hockeysters van Kampong en coach Michiel van der Struijk scheiden al na één seizoen, zo is in een persbericht van de Utrechtse club te lezen. Tijdens overleg over een volgende definitieve stap van middenmotor Kampong naar de play-offs, is gebleken dat het beter was om uit elkaar te gaan, zegt Paul van der Putten, bestuurslid tophockey bij Kampong.

Van der Struijk – bondscoach Jong Oranje Heren – is bij Kampong een tussenpaus gebleken, na drie jaar Santi Freixa. Vorig jaar was de aanstelling van de ervaren coach die eerder werkzaam was bij de mannen van Kampong, al een verrassende stap. Zeker omdat Van der Struijk vooral ervaring had in het mannenhockey als coach van onder andere SCHC, Kampong en het Belgische Braxgata. De oefenmeester gaat nu kijken wat zijn mogelijkheden zijn. ‘Ik had graag mijn bijdrage willen blijven leveren aan de verdere groei en prestaties van het team. Ik ga mij oriënteren op wat ik precies wil gaan doen binnen het hockey. Ik zie daarin verschillende mogelijkheden.’

Onder Van der Struijk beleefden de Utrechtse hockeysters een matige seizoensstart. Maar dat wist het team wel om te keren. Nu staat Kampong keurig in de middenmoot, maar dat is niet naar de ambities van de Utrechtse club.

Van der Putten: ‘We zijn vorig jaar na het plotselinge vertrek van Santi Freixa welbewust en in overleg met het team met Michiel van der Struijk in zee gegaan als coach van Dames 1. Michiel heeft aan de doelstellingen voldaan. Hij heeft stabiliteit gebracht en ook hockeyend is er duidelijk progressie geboekt. We hebben met elkaar overleg gehad over hetgeen nodig is voor het zetten van de volgende definitieve stap richting de play-offs. Dat heeft ertoe geleid dat we in goed onderling overleg hebben besloten aan het einde van het seizoen uit elkaar te gaan. We zijn Michiel zeer dankbaar voor zijn inzet en de geleverde kwaliteit.’

Achilles Bocholt kampioen van de BENE-League

De handballers van Achilles Bocholt zijn uitgeroepen tot 2019/20 kampioen van de BENE-League. Vanwege het coronavirus kunnen er geen Final4-wedstrijden georganiseerd worden. Daarop is door de organisatie van de Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie besloten de eindstand van de reguliere competitie als definitieve eindstand aan te houden.

Na de 22 reguliere speelrondes was Achilles Bocholt met 9 punten voorsprong met afstand de sterkste ploeg. Nu Achilles Bocholt, KEMBIT-LIONS, Herpertz/Bevo HC en HC Visé BM niet kunnen strijden voor de titel is Achilles Bocholt uitgeroepen tot de kampioen. Voor de ploeg uit Belgisch-Limburg is dit de vijfde titel in de geschiedenis van de BENE-League.

Eindstand BENE-League seizoen 2019/20
1. Achilles Bocholt (BEL) 22-41
2. KEMBIT-LIONS (NED) 22-32
3. Herpertz/Bevo HC (NED) 22-32
4. HC Visé BM (BEL) 22-29
5. Sporting Pelt (BEL) 22-29
6. Handbal Tongeren (BEL) 22-20
7. JD Techniek/Hurry-Up (NED) 22-20
8. Green Park/Aalsmeer (NED) 22-19
9. Hubo Initia Hasselt (BEL) 22-16
10. KRAS/Volendam (NED) 22-14
11. The Dome/Handbal Houten (NED) 22-6
12. HC AtomiX (BEL) 22-6

COVID-19: 852 nieuwe besmettingen en 80 doden, totaal 6412 en 356

Sinds gisteren zijn 852 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 6412. Onder hen zijn 1836 (+341) mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

80 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 356 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Burgemeester Eindhoven te kort door de bocht bij besluit over demonstratie Pegida

De burgemeester van Eindhoven deed een bezwaar van een woordvoerder van de anti-islamorganisatie Pegida onterecht af als niet-ontvankelijk. Hij moet daarom een nieuw besluit nemen. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant. Het bezwaar gaat over een demonstratie in mei 2019 bij een moskee in Eindhoven.

De woordvoerder van Pegida maakte in maart 2019 aan de burgemeester het voornemen kenbaar om op 6 mei een demonstratie te houden bij een moskee aan de Otterstraat in Eindhoven. Daarbij zouden zo’n 50 demonstraten deelnemen aan een barbecue en luisteren naar toespraken van verschillende sprekers. De burgemeester verbond een aantal voorschriften en stelde beperkingen aan deze samenkomst. Zo mocht de demonstratie niet langer duren dan van 18.30 tot 20.00 uur en moesten de demonstranten op de parkeerplaats van de moskee staan. Verder mocht geen open vuur of gas en geen elektrische barbecue of andere warmtebron worden gebruikt.

De woordvoerder maakte een dag na de voorgenomen demonstratie bezwaar tegen dit besluit van de burgemeester. De burgemeester verklaarde dit bezwaar in september niet-ontvankelijk omdat er kort gezegd niet meer mee bereikt kon worden wat de woordvoerder beoogde. De dag van de demonstratie was immers al verstreken. De woordvoerder stapte daarop naar de rechter. Hij vindt dat de burgemeester alsnog een inhoudelijk besluit moet nemen op zijn bezwaar. Pegida zal volgens hem ook in 2020 en de jaren daarna demonstraties willen houden, die vergelijkbaar zijn met de aard en opzet van de demonstratie die was aangekondigd voor 6 mei 2019.

Volgens de burgemeester is er geen sprake van een relevant procesbelang, omdat overduidelijk blijkt dat de woordvoerder in feite helemaal geen behoefte heeft aan een ‘herhaalde discussie’. Dit bleek volgens hem bijvoorbeeld uit een ander bezwaar dat de woordvoerder introk. Ook maakte hij tegen andere, soortgelijke besluiten geen bezwaar.

De rechtbank oordeelt dat de burgemeester het bezwaar van de woordvoerder onterecht niet-ontvankelijk verklaarde. Het inhoudelijke oordeel van de burgemeester kan namelijk worden betrokken bij toekomstige besluiten over soortgelijke geschillen. Er is daarom wel degelijk een procesbelang. De rechtbank oordeelt dan ook dat de burgemeester een nieuw, inhoudelijk besluit moet nemen op het bezwaar dat de woordvoerder maakte.

Terroristen gijzelen 200 sikhs in tempel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben gewapende terroristen in een tempel bijna tweehonderd sikhs gegijzeld. Volgens de Afghaanse overheid is een kind omgekomen en zijn er minimaal vijftien gewonden. Andere bronnen spreken van vier dodelijke slachtoffers.

De terroristen drongen tijdens het ochtendgebed de tempel binnen. Inmiddels hebben veiligheidstroepen het grootste deel van de mensen bevrijd. Bij deze bevrijdingsactie zijn twee terroristen gedood. De veiligheidstroepen doorzoeken het gebouw op terroristen.

Update 14.34 uur – 25 mensen gedood, aanslag opgeëist door IS
Een terrorist heeft tenminste 25 mensen gedood. Ook zijn er meer dan acht gewonden. De aanslag is inmiddels opgeëist door IS. In eerste instantie was nog sprake van meerdere terroristen maar dit aantal is teruggebracht tot één.

'Acht voetballers mogen na dit seizoen vertrekken bij Barcelona'

Barcelona wordt voor de aankomende transferzomer hevig gelinkt aan de komst van spelers als Neymar en Lautaro Martínez. Om de deals met Paris Saint-Germain en Internazionale van de grond te krijgen zal de Catalaanse grootmacht echter wel met honderden miljoenen euro's moeten strooien en dus moet er ook geld binnenkomen van uitgaande transfers. Sport weet woensdag te melden dat Barça na dit seizoen een grote schoonmaak in gedachten heeft, met acht voetballers die mogen vertrekken.

Volgens de Catalaanse sportkrant staan Antoine Griezmann, Ivan Rakitic, Arturo Vidal, Samuel Umtiti, Neto, Martin Braithwaite, Philippe Coutinho en Carles Aleñá allen op de nominatie om te vertrekken.

Van deze spelers zullen Griezmann en Coutinho waarschijnlijk de hoogste bedragen opleveren. Eerstgenoemde werd afgelopen zomer nog voor 120 miljoen euro overgenomen van Atlético Madrid, maar weet zijn draai nog niet te vinden in het Camp Nou.

Coutinho is met een transfersom van maximaal 160 miljoen zelfs de duurste aankoop van Barcelona aller tijden. De spelmaker speelt dit seizoen op huurbasis echter voor Bayern München en lijkt geen toekomst te hebben in Catalonië.

Dat ook Braithwaite op deze lijst staat is overigens opmerkelijk. De Deen werd in februari nog als noodoplossing opgepikt bij Leganés, maar kreeg toen wel een contract tot medio 2024 onder zijn neus geschoven.

Mundo Deportivo weet op zijn beurt toe te voegen dat de toekomst van Griezmann mogelijk in Engeland ligt. Manchester United zou de komst van de Fransman wel zien zitten en voor hem het iconische rugnummer 7 hebben gereserveerd.

Dat werd in het verleden gedragen door onder meer George Best, David Beckham, Eric Cantona en Cristiano Ronaldo. De momenteel aan Inter verhuurde Alexis Sánchez was de laatste speler van the Red Devils die dat nummer droeg.

Fŗbregas: "Van Persie en Nasri waren de enige spelers die mijn niveau hadden"

Cesc Fàbregas liet Arsenal in 2011 na acht jaar achter zich, voor een dienstverband bij Barcelona. In gesprek met Arseblog legt de 32-jarige middenvelder uit waarom hij er destijds voor koos om the Gunners te verlaten voor de Spaanse topclub, waar hij eerder in de jeugdopleiding speelde. In zijn eigen woorden hadden alleen Samir Nasri en Robin van Persie bij Arsenal het niveau van Fàbregas. "Ik was de aanvoerder en er lag voor mijn gevoel zoveel druk op mij."

"Het was mijn taak om dit team naar een prijs te leiden, daar heb ik alles voor gegeven. Soms ging ik na een nederlaag huilend naar huis. Ik had er echt onder te lijden, ik had slapeloze nachten."

"Na een verloren wedstrijd zat ik verslagen in de bus en hoorde ik andere jongens lachen en bedenken waar ze later op stap zouden gaan", vertelt een openhartige Fàbregas, die tegenwoordig voor AS Monaco speelt.

"Dat ging zo een aantal jaar door. We speelden prachtig voetbal en in dat opzicht genoot ik. Maar door de druk die ik mezelf oplegde, ging ik mezelf op gegeven moment eenzaam voelen", gaat de 110-voudig Spaans international verder.

"Vooral in de laatste twee of drie jaar had ik het gevoel dat Robin van Persie en Samir Nasri de enige spelers waren die in mentaal en technisch opzicht mijn niveau hadden, zonder dat ik arrogant wil overkomen."

"Er kwamen veel dingen in mijn hoofd op, maar ik moet bekennen dat ik een beetje leeg was. Ik was mentaal en fysiek leeggezogen, ook doordat ik alles voor de club gaf en ik wist dat bepaalde aankopen niet gedaan werden", stelt Fàbregas.

Barcelona telde in de zomer van 2011 34 miljoen euro neer voor de middenvelder, die later nog voor Chelsea en AS Monaco zou spelen. "Het gedrag van sommige spelers gaf me het gevoel dat ik eens ergens anders moest gaan kijken. Als dat niet aan de orde was geweest, had ik Arsenal destijds niet verlaten."

Verwarde zwaardenzwaaier opgepakt in Tilburg

Een verwarde 44-jarige Tilburger is dinsdagochtend rond 10.20 uur in Tilburg Noord aangehouden nadat hij agenten met een zwaard bedreigd had. De politie kreeg dinsdagmorgen een melding dat in de wijk Stokhasselt een verwarde man in zijn appartement met zijn geschreeuw de hele nacht omwonenden wakker gehouden had. Hij veroorzaakte nog steeds overlast.

Agenten zagen dat de bedoelde man inmiddels op de galerij stond. Ze hoorden dat hij luid gilde en de inhoud van een blikje bier over de reling gooide. De dienders probeerden hem te kalmeren maar hij was niet voor rede vatbaar. Hij liep zijn woning in en zette aan de voorzijde een raam open van waaruit hij wartaal uitsloeg. Hij dreigde een zwaard te pakken. De dienders namen daarop uit voorzorg afstand en zagen dat hij daadwerkelijk met een zwaard naar buiten kwam en daarmee zwaaiend op de galerij liep. Uiteindelijk hebben de politiemensen door op hem in te praten de man overtuigd om zonder zwaard naar beneden te komen waarna hij werd aangehouden.

In zijn appartement werd het zwaard en 25 gram hennep aangetroffen. Hij had naar eigen zeggen 3 à 4 halve liters bier gedronken. De verdachte, die bekend is bij de GGZ, heeft een dagvaarding gekregen.

Niet het zwaard uit het verhaal (Afbeelding: Pixabay)
Niet het zwaard uit het verhaal (Afbeelding: Pixabay)

'Spanningen bij Bayern lopen op door verschil van mening tussen Flick en Salihamidzic'

Bayern München wordt al geruime tijd in verband gebracht met de komst van Leroy Sané. Hij is door technisch directeur Hasan Salihamidzic maanden geleden al gebombardeerd tot droomdoelwit. BILD meldt woensdag echter dat trainer Hansi Flick niet op dezelfde lijn zit met zijn 'td' en aankomende zomer liever andere spelers ziet komen dan de aanvaller van Manchester City.

De boulevardkrant bericht dat Salihamidzic in het verleden al een aantal keer botste met toenmalig trainer Niko Kovac, die vond dat zijn plannen op de transfermarkt niet genoeg ondersteund werden.

Kovac werd begin november opgevolgd door Flick, die in ieder geval het seizoen afmaakt en mogelijk langer aan het roer staat in Beieren.

Flick weigert echter om zich neer te leggen bij de plannen van Salihamidzic en roept publiekelijk om versterkingen voor de selectie van der Rekordmeister.

Ook zou hij vetorecht hebben geëist voor alle inkomende transfers van aankomende zomer, wat mogelijk betekent dat de komst van Sané op een laag pitje wordt gezet.

Flick is volgens BILD namelijk meer te spreken over Kai Havertz en Timo Werner. Eerstgenoemde speelt momenteel bij Bayer Leverkusen en zal naar verwachting om en nabij de honderd miljoen euro kosten.

Werner heeft naar verluidt een transferclausule van zestig miljoen in zijn contract bij RB Leipzig staan en is daarmee fors goedkoper. De komst van dit duo én Sané lijkt aankomende zomer echter niet haalbaar.

COVID-19: Prins Charles test positief, Greta Thunberg waarschuwt

De 71-jarige Britse prins Charles is positief getest op het coronavirus. Hij zou milde klachten hebben, maar verder in goede gezondheid verkeren. Zijn vrouw Camilla zou ook getest zijn, maar die test was negatief. Omdat de prins de laatste tijd veel afspraken gehad heeft, is het onduidelijk waar hij de besmetting heeft opgelopen. Op dit moment verblijven hij en zijn vrouw in thuisisolatie in Schotland. 

Greta Thunberg meldt op Facebook dat ze niet getest is op het virus, maar het hoogstwaarschijnlijk wel gehad heeft. Omdat zij en haar vader slechts milde klachten hadden, was er geen sprake van een medische noodsituatie volgens de tiener. Ze geeft aan dat haar laatste verkoudheid erger was dan dit, maar drukt leeftijdsgenoten op het hart voorzichtig te zijn. Volgens die tiener kunnen ze wel kwetsbare mensen besmetten ook al behoren ze zelf niet tot de risicodoelgroep. 

Politie treft opslagplaats voor ketaminelab aan in Tilburg

Tijdens een strafrechtelijke inval door de politie werden dinsdag 24 maart in een bedrijfspand in Tilburg materialen aangetroffen waarmee een ketaminelab opgebouwd kan worden. Het bezit en productie hiervan is strafbaar gesteld in de Geneesmiddelenwet. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Wel heeft de politie zicht op enkele betrokkenen.

Ketamine lab
Agenten van het politieteam Leijdal voerden dinsdagmiddag een inval uit bij een bedrijfspand aan de Pallasstraat. Handhavers van de gemeente Tilburg assisteerden hierbij. Bij de politie waren enkele signalen binnengekomen over verdachte activiteiten. Op het eerste oog leek er een normale bedrijfsvoering in het pand te zijn. Bij nader onderzoek bleek echter dat er heel veel spullen lagen waarmee ketamine geproduceerd kan worden. Hierop zijn ook specialisten van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) ter plaatse gekomen.

Diverse materialen
In de hal werd een vrachtwagen getroffen met daarin zo’n 1150 liter aan oliën. Daarnaast werden enkele grote au-bain-marie bakken, gasflessen, honderden glazen schalen en enkele pallets met jerrycans aangetroffen. De goederen zijn in beslag genomen. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de betrokkenen bij deze opslag.

Ketamine
Tegenwoordig treft de politie ketamine meer en meer aan bij dealers en in opslagplaatsen. In het straatcircuit wordt ketamine de paardenverdoveraar genoemd, vanwege de zeer krachtige werking. Ketamine wordt gebruikt als geneesmiddel tegen pijn en als narcosemiddel bij operaties, zowel bij mens als dier. Het is verkrijgbaar in poedervorm en in vloeibare vorm. Bij gebruik als drug wordt het meestal gesnoven.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Getuigen gezocht van brandstichting in Rijswijk

Tijdens een surveillance ontdekten agenten dinsdagavond 24 maart rond 23:30 uur een brand aan de Cort van der Lindenstraat in Rijswijk. Vlakbij een autoschadeherstelbedrijf stond een auto in brand, waardoor het bedrijf vlam vatte. Ook raakte een tweede auto door de brand beschadigd. De brandweer bluste de brand. Omdat er vermoedens zijn van brandstichting, startte de politie een onderzoek.

Door het snelle optreden van de brandweer kon worden voorkomen dat het bedrijfspand afbrandde. Een zwarte Volkswagen Golf brandde volledig uit en een tweede voertuig raakte beschadigd. De uitgebrande auto is voor onderzoek door de politie in beslag genomen. Rechercheurs deden sporenonderzoek.

De districtsrecherche zoekt getuigen die iets verdachts hebben gezien op dinsdagavond 24 maart tussen 22.30 en 23.45 uur in de omgeving van het autoschadeherstelbedrijf aan de Cort van der Lindenstraat. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

COVID-19: virus aangetroffen in rioolwater

Het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

In afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert, is het nieuwe coronavirus met DNA deoxyribonucleic acid technieken aangetoond. Op 17 februari is een wekelijkse monstername van afvalwater bij Schiphol gestart. De eerste twee weken werd het nieuwe coronavirus niet aangetroffen in deze monsters. Echter in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart kon met moleculaire detectiemethoden het genetische materiaal van het virus worden aangetoond. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus.

Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg bemonsterd. Op alle dagen is genetisch materiaal van het virus aangetoond. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari. Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand waar de eerste gerapporteerde COVID-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het nieuwe coronavirus niet aangetroffen maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.

Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.

Beschermingsmaatregelen
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen. Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.

COVID-19
Na het uitbreken van de COVID-19 uitbraak in China in december 2019 werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt in Nederland positief getest. Een deel van de COVID-19 patiënten heeft diarree. En het nieuwe coronavirus wordt bij een deel van de geïnfecteerde personen in ontlasting aangetoond.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Red de wereld in Plague Inc

Plague Inc. is momenteel een van de meest besproken games van deze maand en de ontwikkelaars zijn druk bezig met allerlei zaken omtrent de game. Zo hebben zij een kwart miljoen dollar gedoneerd aan Coalition of Epidemic Preparedness en de Wereldgezondheidsorganisatie.

In Plague Inc. probeer je een virus/bacterie/schimmel zo effectief mogelijk te maken, zodat het de hele wereld kan besmetten en uiteindelijk zoveel mogelijk doden op zijn naam kan zetten. Maar binnenkort komt er een nieuwe modus waarbij je juist de mensheid moet redden van een pandemie. Deze modus maakt de game net ietsje leuker.

Plague Inc. staat op dit moment hoog in de downloadlijsten van Google Play en Apple App Store. De game is echter niet te spelen in China, want daar heeft de regering besloten dat de game op de verboden lijst staat.

PostNL: grote drukte bij pakketbezorging en veel kaarten

Door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus stijgt het aantal online bestellingen in Nederland en België op dit moment sterk. Door het grote aantal bestellingen, de impact van de maatregelen (zoals afstand bewaren en contactloos bezorgen) en het hogere ziekteverzuim kan er lokaal vertraging ontstaan bij de pakketbezorging. De postbezorging verloopt op dit moment volgens plan. Om te laten weten dat we aan elkaar denken in deze moeilijke tijd worden er veel kaarten verstuurd.

Herna Verhagen, CEO PostNL: “Dat wij onze post- en pakketbezorging in deze situatie kunnen voortzetten zodat de mensen thuis kunnen blijven is een enorm groot compliment aan iedereen die bij of voor ons werkt. Natuurlijk onze bezorgers die de straat op gaan en overal post en pakketten bezorgen. Maar zeker ook alle mensen daarachter: sortering, voorbereiding, transport en alle anderen in onze logistieke operatie. Ik ben trots en heb veel respect voor onze mensen, die met hun inzet bezorging van post en pakketten mogelijk blijven maken. We vragen iedereen om onze mensen de ruimte te geven zodat zij hun werk veilig kunnen blijven doen.”

Nederland en België blijven thuis: meer online bezorging
Doordat mensen thuis blijven en winkelketens de deuren sluiten stijgt het aantal online bestellingen op dit moment sterk. Het gemak van online winkelen is nu veranderd in een noodzaak om aankopen te doen bij webshops. PostNL doet er alles aan om alle bestellingen zo veel mogelijk op tijd te blijven bezorgen, maar door de drukte, de maatregelen en het ziekteverzuim kan er lokaal vertraging ontstaan. Informatie daarover is beschikbaar in track&trace en op de website van PostNL.

Post- en pakketbezorging cruciaal voor maatschappij
PostNL maakte eerder bekend de bezorging van post en pakketten zoveel mogelijk voort te zetten. Dit zorgt er immers voor dat mensen zoveel mogelijk thuis kunnen blijven. Dat ouderen en kwetsbare groepen in onze samenleving in contact blijven met hun naasten. En dat bedrijven hun klanten kunnen bereiken, wat bijdraagt aan het instandhouden van het maatschappelijke verkeer. Voorwaarde is wel dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken en de richtlijnen van het RIVM kunnen worden nageleefd. PostNL past processen en werkplekken voortdurend aan als de richtlijnen dat voorschrijven. Dat kost tijd en leidt in sommige gevallen tijdelijk tot vertraging.

Braziliaanse president Bolsonaro noemt het coronavirus ‘hysterie’

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil dat bestuurders in zijn land de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan weer ongedaan maken. Volgens de populist is de angst voor het virus ‘hysterie’.

Indien Bolsonaro zelf besmet zou raken dan zou hij naar eigen zeggen geen last hebben van het virus. Volgens de president moet het land dan ook terug naar de normale situatie zodat de economie door kan gaan.

In het Zuid-Amerikaanse land zijn meer dan 2.000 mensen besmet en overleden bijna 50 mensen aan het virus.

Geschiedenis en personages van Final Fantasy VII Remake

In aanloop naar de lancering van Final Fantasy VII Remake op 10 april presenteert Square Enix het tweede deel van een serie video’s die kijkers inzicht bieden in de creatie van deze videogame.

Via interviews met de makers, artists en ontwikkelaars van de game, geeft de serie een exclusief inzicht in de geheimen achter de creatie van Final Fantasy VII Remake. Deze tweede video belicht het verhaal en de personages en bevat interviews met bekende ontwikkelaars, waaronder:

  • Yoshinori Kitase (Producer)
  • Kazushige Nojima (Story & Scenario)
  • Naoki Hamaguchi (Co-Director – Game Design / Programming)
  • Motomu Toriyama (Co-Director – Scenario Design)

Final Fantasy VII Remake verschijnt op 10 april 2020 voor PlayStation 4. Een demo van het spel is al beschikbaar.

Levelcap-verhoging en Mayhem Mode 2.0 voor Borderlands 3

Gearbox heeft de zesde aflevering van The Borderlands Show online gezet. In de aflevering zit een exclusieve Let's Play van de nieuwe campaign add-on van Borderlands 3 - Guns, Love, and Tentacles: The Marriage of Wainwright & Hammerlock.

Met Guns, Love, and Tentacles, die op donderdag 26 maart wordt uitgebracht, geeft Gearbox de hosts Greg Miller en Fran Mirabella uitgebreid de tijd om het eerste uur van de campaign add-on te spelen. De resulterende Let's Play laat onder andere nieuwe details over verhaallijnen, vijandelijke types en unieke loot zien. Daarnaast horen we nieuwe details over de verhoging van de level cap, een nieuw ECHOcast Extension-evenement, de aanstaande Mayhem Mode 2.0 update en meer.

Aanstaande donderdag komen er ook twee gratis updates voor alle spelers in de vorm van de volgende Borderlands 3 Level Cap Increase en een nieuwe ECHOcast Twitch Extension-evenement. Vanaf donderdag zal de nieuwe maximum Vault Hunter level 57 zijn, in plaats van level 53. Dit biedt je de mogelijkheid om vier extra skill points te verdienen en om je met twee capstone abilities in een keer uit te rusten. Voor streaming fans zal het nieuwe Moxxtail ECHOcast Twitch Extension evenement de mogelijkheid bieden om te interactie te hebben met je favoriete streamers en om ze te supporten. Dit nieuwe evenement maakt gebruik van "Twitch Bits" - de premium currency van Twitch - en stelt kijkers in staat om samen cocktails te maken die de streamers zullen boosten wanneer deze in-game worden gebruikt.

Anthony Nicholson, het hoofd van de DLC producties van Gearbox Software, zie je ook in de aflevering om twee gratis content updates te bespreken die in april naar Borderlands 3 komen: Mayhem Mode 2.0 en het Revenge of the Cartels seizoens-evenement. Nicholson ging verder in op de details die vorige maand tijdens PAX East bekend zijn gemaakt, waaronder veranderingen in de user interface, bijkomende Mayhem modifiers en een nieuw weapon drop-systeem voor de Mayhem-modus.

Voor Revenge of the Cartels deelt Nicholson de allereerste details met ons. Maurice komt terug om spelers cartel operatives in de Borderlands te laten uitschakelen. Wanneer je voldoet aan Maurice's quota, zal hij je naar de Mansion sturen: een nieuwe locatie waar je in een boss battle terechtkomt. Doordat je voor drie verschillende partijen kan spelen, verandert het gevecht dat je in dit gebied te wachten staan echter iedere keer dat je speelt. Het evenement zal zes weken duren maar kan tijdens deze periode stopgezet of verlengd worden, afhankelijk van de feedback van fans.

Gratis update Inner Drive The Crew 2 nu beschikbaar

Inner Drive, de vijfde grote update voor The Crew 2, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

The Crew 2 Inner Drive introduceert 20 nieuwe voertuigen die voor alle spelers beschikbaar zijn om te vrij te spelen of aan te schaffen, waaronder de Koenigsegg Jesko 2020 (Hypercar) en de Ford Mustang Shelby GT500 2020 (Street Race). Spelers racen met de nieuwe voertuigen in de wekelijkse Live Summits in de strijd om de top van de ranglijst. Bovendien krijgen spelers eenmaal per maand de kans om deel te nemen aan een Premium Live Summit, waarin speciale edities van voertuigen te verdienen zijn.

Spelers hebben de keuze uit vier nieuwe cosmetische categorieën om hun voertuigen nog meer te personaliseren, waaronder raamtinten en het veranderen van de kleur en vorm van de nitro van een voertuig. Daarnaast hebben spelers ook de keuze uit acht nieuwe avatars voor achter het stuur.

Op Stadia hebben spelers van The Crew 2 toegang tot de basisgame en alle grote updates uit jaar een en twee. De user interface, tekst, graphics en meer functionaliteiten van de game zijn opnieuw ontworpen voor het schermformaat van smartphones en passen zich automatisch aan op het gebruikte platform. Bovendien beschikt The Crew 2 op Stadia over Stream Connect, waardoor spelers mee kunnen kijken op het scherm van vrienden. Voor meer informatie over The Crew 2 op Stadia, bezoek .

COVID-19 krijgt tijdelijk een eigen nieuwstracker

Zoals sommigen van jullie misschien al hebben gezien hebben we er een nieuwe tracker bij. Hierin vind je al het nieuws over COVID-19, seperaat van het gewone nieuws, gecombineerd met topics uit ons coronaforum.  Zolang deze thematracker actief is, zullen deze berichten (op desktop, en tablets die daar breed genoeg voor zijn) niet in de tracker met laatste items worden weergegeven. 

Hier hebben we voor gekozen omdat het gewone nieuws dreigde onder te sneeuwen tussen alle COVID-19 items. Je vind de tracker links onder de laatste items, of als je bent ingelogd onder je actieve items. Wil je alle berichten van het laatste jaar over COVID-19 teruglezen, dan kun je onderaan elk bericht op de covid-19 tag klikken. 

Suggesties, op- of aanmerkingen zijn welkom!

Twintig verdachten aangeklaagd voor moord op Saudische journalist Khashoggi

In de zaak van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi zijn in Istanbul twintig verdachten aangeklaagd.

Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens het Turkse Openbaar Ministerie zijn Ahmed Asiri en Saud al-Qahtani de hoofdverdachten. Asiri is het voormalige plaatsvervangend hoofd van de Saudische inlichtingendienst. Saud al-Qahtani was een adviseur van het Saudische koninklijk huis.

Naast beide hoofdverdachten zijn achttien personen aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord.

Taakstraffen voor illegale handel in beschermde vogels

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd aan 2 mannen. Zij worden ervan beschuldigd illegaal te hebben gehandeld in beschermde inheemse vogelsoorten. Een derde man kreeg een geldboete en een vrouw werd vrijgesproken.

Beschermde vogelsoorten
De mannen boden inheemse vogelsoorten (keep en goudvink)  aan die in Nederland beschermd zijn. Het hof rekent het de 2 mannen zwaar aan dat ze zich niets aantrokken van de ecologische en maatschappelijke belangen die de bescherming van inheemse diersoorten met zich meebrengt. Ze handelden slechts met het oog op eigen financieel gewin.

Gemanipuleerde pootringen
Een van de mannen ving de vogels in Duitsland en verkocht een deel daarvan door aan de andere man. De vogels werden vervolgens tussen januari 2012 en april 2014 in Nederland en via Marktplaats aangeboden. De vogels die werden verhandeld droegen veelal pootringen zodat het leek alsof ze legaal waren gekweekt. Na onderzoek bleek echter dat er was geknoeid met de pootringen. Enkele ringen waren uitgehold of niet goed gesloten.

Op te leggen straffen
Het hof legt de ene man een taakstraf op van 240 uur. De ander krijgt een taakstraf van 80 uur. Beide mannen krijgen daarnaast ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Vanwege overschrijding van de redelijke termijn heeft het hof ervoor gekozen om geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.

Een 27-jarige man die een deel van de vogels in zijn bezit had krijgt een geldboete. Van de vrouw kon niet worden bewezen dat ze de vogels in haar bezit had. Zij wordt vrijgesproken.

Een goudvink, niet die uit het verhaal (Afbeeling: Pixabay)
Een goudvink, niet die uit het verhaal (Afbeeling: Pixabay)

Gratis PornHub Premium voor iedereen!

Hartstikke veel gedoe, die hele coronacrisis, maar het heeft ook zo z'n positieve kanten: PornHub, omgedoopt naar StayhomeHub, biedt gratis Premium-accounts aan voor hen die in deze barre tijden extra biologielessen willen volgen.

Vicepresident Corey Price is duidelijk en zegt dat het bedrijf vindt dat men op een plezierige manier de tijd moet kunnen doden. Dat het een marketingstunt is snappen we allemaal, maar het kan een hoop mensen om toch wat beter aan hun trekken te komen als ze de niet-Premier-versie van de site uit hebben.

Men spreekt van gratis proefperiodes van dertig dagen, maar ondanks grondig onderzoek komt uw redacteur nog niet verder dan een speciaal aanbod voor zeven dagen, dat is toch wat matig. Overigens doet men ook serieuzer werk: PornHub doneert tienduizenden maskers en 50.000 dollar aan diverse hulporganisaties, zoals het Rode Kruis. Ook trekt men de portemonnee voor werkloze sekswerkers, zo'n 25.000 dollar in totaal.

115.000 mensen in verzorgings- of verpleeghuis

Op 1 januari 2019 woonden ruim 115.000 mensen in een verzorgings- of verpleeghuis. Ruim 11 procent hiervan (13.300) zit in een verpleeghuis in een van de vier grootste gemeenten. Rotterdam telt met 4.500 de meeste bewoners, gevolgd door Amsterdam met ruim 3.000.

Naast de G4 telt Nederland nog 11 gemeenten met meer dan 1.000 bewoners van een verpleeghuis, waaronder Breda, Apeldoorn, Tilburg en Groningen. Er zijn 23 gemeenten met 50 of minder bewoners in een verpleeghuis. Schiermonnikoog en Rozendaal hebben als enige geen verzorgings- of verpleeghuis, en tellen dan ook 0 bewoners van een verpleeghuis.

Sinds 19 maart 2020 mogen bewoners van verpleeghuizen voorlopig geen bezoek meer ontvangen, vanwege het gevaar dat zij worden besmet met het coronavirus.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

'Corona-dreiger' aangehouden op Utrecht CS

De politie heeft maandag 23 maart , omstreeks 16.30 uur op station Utrecht Centraal een zogeheten ‘Corona-dreiger” aangehouden. De 35-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, dreigde de agenten te besmetten met het virus door meerdere malen in hun richting te spugen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kregen de melding dat een man in een winkel voedsel wegnam zonder te betalen. In de winkel troffen ze de man liggend op de grond aan. De man werd overeind geholpen en naar een andere plek gebracht om daar, uit het zicht van het publiek, de zaak verder af te handelen. Omdat de man onvast te been was en vermoedelijk te veel gedronken had, waren de agenten bang dat hij zou omvallen en ze vroegen hem te gaan zitten.

Daarna nam de man plotseling een agressieve houding aan en zei dreigend: “You don”t tell me what to do! You want corona? Here come and get it!” Vervolgens spuugde hij wel vijf keer in de richting van de agenten. Deze konden het spuug net ontwijken. De verdachte is hierop aangehouden en naar het politiebureau vervoerd.

De betrokken agenten hebben aangifte gedaan van bedreiging en poging tot zware mishandeling. De verdachte wordt donderdag voor de rechter-commissaris geleid en de snelrechtzitting is op 1 april gepland.

Mondmaskers in de zorg buiten het ziekenhuis: alleen als het echt nodig is

Huisartsen en zorgverleners in verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg hoeven alleen persoonlijke beschermingsmiddelen als mondmaskers te gebruiken als dat echt nodig is. De inspectie onderschrijft de richtlijn hierover van het RIVM.

Alleen als de zorgverlener zelf of de patiënt/ cliënt klachten heeft als hoesten of niezen, is persoonlijke bescherming nodig. En dan nog alleen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek. Niet bij contact op 1,5 meter afstand, en niet bij contact dat korter dan zo’n vijf minuten duurt.

Uiteraard is het nog beter de zorg uit te stellen, de afstand te vergroten of de tijd te verkorten. Of de zorg te laten verlenen door iemand die geen klachten heeft. Maar als dat niet kan, geldt deze RIVM-richtlijn.

De richtlijn is een uitgangspunt, dat door de verschillende sectoren nog vertaald wordt naar sectorspecifieke maatregelen.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

22 vuurwapens en verdovende middelen in beslag genomen

In deze bizarre tijd gaat ook het ‘gewone’ politiewerk door. Bij een bedrijf in Hoek van Holland zijn dinsdagmiddag 22 vuurwapens en een fikse hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen.

De wapens werden rond het middaguur aangetroffen in een krat bij een transportbedrijf aan de Dwarskulk. En passant werd tussen de wapens nog een flinke hoeveelheid verdovende middelen, vermoedelijk heroïne, aangetroffen.

De krat maakte deel uit van een zending kratten gevuld met potgrond met als eindbestemming Groot Brittannië. De vuurwapens en drugs zijn vernietigd en naar de herkomst wordt een onderzoek ingesteld.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Europees Parlement wil solidariteitsfonds uitbreiden in strijd tegen COVID-19

Het Europees Parlement mobiliseert extra financiering om EU-landen te helpen die het hardst getroffen werden door de coronavirus-pandemie. In een buitengewone plenaire sessie op donderdag (26 maart) zullen de parlementsleden stemmen over een voorstel van de Europese Commissie dat lidstaten toelaat financiering te vragen uit het EU-solidariteitsfonds voor de strijd tegen Covid-19. Het voorstel is één van meerdere EU-maatregelen om alle bestaande financiering te mobiliseren om EU-landen te helpen om de pandemie in te dammen.

De Commissie stelt voor om het solidariteitsfonds uit te breiden om naast natuurrampen ook volksgezondheidcrisissen in het fonds op te nemen. De lidstaten die het hardst getroffen werden zouden toegang moeten krijgen tot financiële steun tot en met €800 miljoen in 2020. Er wordt over elk geval apart beslist.

EU-solidariteit
Het EU-solidariteitsfonds (EUSF) werd opgericht als reactie op de zware overstromingen in de zomer van 2002 in Midden-Europa, met als belangrijkste objectief om lidstaten die getroffen worden door natuurrampen financieel bij te staan. Volgens de huidige regels kan het EUSF alleen helpen in geval van natuurrampen zoals overstromingen, bosbranden, aardbevingen, stormen en droogtes. Volksgezondheidscrisissen zoals Covid-19 horen hier nog niet bij.

Volgens de nieuwe regels, blijven openbare noodsituaties en herstellingoperaties - zoals herstellingswerken aan infrastructuur, de schoonmaak van gebieden en tijdelijke accommodatie voor mensen –in aanmerking komen voor financiering. Maar de regels zouden uitgebreid worden om hulp te bieden aan de bevolking in geval van een gezondheidscrisis en om maatregelen te nemen om de verdere verspreiding van besmettelijke ziekten te beperken.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

COVID-19: inspectie waarschuwt tegen middeltjes en 'medicijnen'

Er zijn nog geen medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt tegen reclames voor middeltjes of niet-geregistreerde medicijnen die zouden helpen. Het is verboden om reclame te maken voor niet-geregistreerde medicijnen met een claim over de werking tegen een ziekte, virus of aandoening. Maar fabrikanten en leveranciers zoeken vaak de mazen van de wet op.

De inspectie houdt toezicht op verboden reclames voor geneesmiddelen. Bij overtredingen kan de inspectie boetes opleggen. Iedereen kan een melding over verboden reclames doen bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Illegale import
De inspectie ondersteunt de waarschuwing van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Het EMA doet een oproep geen geneesmiddelen via internet te bestellen uit het buitenland. Deze (nep)medicijnen kunnen zeer schadelijke stoffen bevatten die niet in geneesmiddelen mogen voorkomen. Ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en er is geen toezicht op de kwaliteit van deze middelen. De verkoop van geneesmiddelen is alleen toegestaan via geregistreerde websites.

Illegale medicijnen onderschept
Tijdens een controle begin maart onderschepte de douane, in samenwerking met de inspectie meer dan 8.000 eenheden (nep)medicijnen. Het ging daarbij vooral om antivirale middelen die gebruikt worden voor malariapatiënten. Ook zijn er beduidend meer middelen aangetroffen tegen verkoudheid, zoals paracetamol. Opvallend was daarnaast dat er vaker dan andere jaren antibiotica werd aangetroffen tijdens de controles.

Eerder waarschuwde de inspectie al tegen niet-toegelaten zelftesten op het coronavirus.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Het Rode Kruis roept Nederlanders op kwetsbaren aan te melden

Het Rode Kruis roept Nederland op om de mensen die er alleen voor staan tijdens deze coronacrisis aan te melden. De hulporganisatie lanceert een nieuw initiatief voor buren, naasten en familie die in deze tijd van het coronavirus bezorgd zijn over ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbare mensen in thuisisolatie. Hulpverleners en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk komen in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden. Mensen kunnen anderen aanmelden op de website van het Rode Kruis, www.rodekruis.nl/letopelkaar. Mensen kunnen ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455888 of op de website.

Uit de meer dan 12.000 telefoontjes naar de Rode Kruis Hulplijn afgelopen week, blijkt duidelijk dat er veel zorgen leven bij mensen en dat zij hulp nodig hebben met bijvoorbeeld boodschappen omdat ze het huis niet meer uitkunnen. Tegelijkertijd ziet het Rode Kruis dat mensen niet altijd om hulp durven te vragen; vraagverlegen zijn. Het Rode Kruis vraagt Nederlanders om te helpen om de mensen die hulp nodig hebben beter in beeld te krijgen. De oproep is om aan de kwetsbaren in hun omgeving actief te vragen of ze hulp nodig hebben en ze vervolgens aan te melden. Ook aan de mensen die de Rode Kruis Hulplijn bellen, wordt gevraagd of ze nader persoonlijk contact willen of specifieke hulp nodig hebben.

De hulpverleners van het Rode Kruis inventariseren na een melding of hoe het gaat in deze crisissituatie en of er hulp nodig is. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat boodschappen of medicijnen gehaald moeten worden, maar het kan ook gaan om andere hand en spandiensten. Hiervoor zullen zowel Rode Kruis-hulpverleners worden ingezet als burgerhulpverleners van het netwerk Rode Kruis Ready2Help. Indien gewenst spreken ze af om gedurende de crisisperiode met enige regelmaat contact te hebben. Hierdoor kan het Rode Kruis direct een goede band opbouwen met kwetsbare mensen in Nederland en zorgen wegnemen bij naasten. Ook wordt een flyer met een korte uitleg over het initiatief, alsmede een aantal adviezen afgegeven bij de hulpvrager.

Let op elkaar
Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Als je tante in Assen woont en jij in Vlissingen, kunnen we ons goed voorstellen dat je het fijn vindt als iemand haar de komende tijd een klein beetje in de gaten houdt. Of als jij zelf ziek bent, maar je je toch ook zorgen maakt over die buurman met een lichamelijke beperking een paar huizen verderop. Als Rode Kruis helpen we in deze noodsituatie graag. We kunnen deze mensen laten merken dat ze er in deze nare situatie niet alleen voor staan.”

Veilig
Bij de bezoekjes wordt nauwgezet rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. Hulpverleners gaan niet naar binnen en houden 1,5 meter afstand. Via de regionale en lokale kantoren van het Rode Kruis zal de hulpverlening worden gecoördineerd. Bij het Rode Kruis zijn 20.000 hulpverleners en ruim 70.000 Ready2Helpers aangesloten.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 gaan niet door

De Special Olympics Nationale Spelen, die op 12, 13 en 14 juni 2020 in Den Haag plaats zouden vinden, gaan definitief niet door. Dat heeft het bestuur van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 zojuist bekendgemaakt. De beslissing is genomen naar aanleiding van het verbod van de rijksoverheid op alle evenementen tot 1 juni 2020 om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens het bestuur van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 en het bestuur van Special Olympics Nederland bemoeilijkt deze maatregel de realisatie van het grootschalige sportevenement zodanig, dat gekeken moet worden naar de mogelijkheden om het te verplaatsen naar volgend jaar.

De afgelasting van de Spelen in 2020 betekent een enorme teleurstelling voor iedereen die bij het evenement betrokken is. Dat geldt natuurlijk met name voor de meer dan tweeduizend deelnemers met een verstandelijke beperking, die zich allemaal verheugd hadden op een grootse openingsceremonie in het Cars Jeans-stadion en op alle krachtmetingen in twintig takken van sport.

"Wij realiseren ons dat genieten van sport en beweging juist in deze moeilijke periode met tal van extra beperkingen lastiger is dan ooit. Dit raakt zeker ook onze doelgroep in hoge mate. Des te meer willen wij ons blijven inzetten om samen met alle vrijwilligers het actief sporten voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren en zo mogelijk de Special Olympics Nationale Spelen volgend jaar in Den Haag te houden", aldus Anja Overhoff, voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020.

De besturen en directies van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 en Special Olympics Nederland onderzoeken op dit moment in nauwe samenwerking met de Gemeente Den Haag de opties om de Nationale Spelen naar 2021 te verplaatsen. Alle deelnemers en begeleiders worden vandaag door de organisatie op de hoogte gebracht.

Afbeelding: Special Olympics
Afbeelding: Special Olympics

Overheid hield 14 miljard euro over in 2019

De overheid heeft in 2019 een overschot van 14 miljard euro gerealiseerd. Dit komt overeen met 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld is aan het eind van 2019 gedaald naar 48,6 procent van het bbp. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën.

Het overheidssaldo en de overheidsschuld zijn de belangrijkste indicatoren voor de toestand van de overheidsfinanciën. De Europese normen hiervoor zijn een maximaal tekort van 3 procent en een maximale schuld van 60 procent van het bbp.

Het overschot in 2019 is 3,5 miljard euro hoger dan in 2018 toen het overschot 10,6 miljard euro bedroeg, oftewel 1,4 procent van het bbp. De Nederlandse overheid behaalde over 2019 voor het vierde jaar op rij een overschot. In deze vier jaren hield de overheid in totaal 34 miljard euro over. In de afgelopen jaren lag het gerealiseerde overschot steeds hoger dan de verwachte overschotten in de begrotingen.

Schuldquote onder de 50 procent
De schuldquote, de overheidsschuld als percentage van het bbp, kwam eind 2019 uit op 48,6 procent. Dit is bijna 20 procentpunt lager dan de hoogste schuldquote die als gevolg van de kredietcrisis eind 2013 werd bereikt. Voor de kredietcrisis, eind 2007, was de schuldquote 43 procent. De schuld in euro’s was toen met 266 miljard euro een stuk lager dan de bijna 395 miljard euro van eind 2019. Het effect op de schuldquote wordt deels gecompenseerd doordat ook het bbp is gestegen (noemereffect).

De overheidsschuld eind 2019 is 11 miljard euro lager dan een jaar eerder. Niet het gehele overschot van 14 miljard euro is gebruikt voor schuldaflossing. Een deel van het overschot is besteed aan verwerving van aandelen in Air France-KLM en verstrekking van leningen en. Ook is een deel van het overschot gestald op deposito’s, die met bijna 2 miljard euro toenamen.

Collectievelastendruk verder gestegen
De overheidsinkomsten stegen met 5,0 procent tot ruim 354 miljard euro. De belastingen en sociale premies die bijna 90 procent van de inkomsten uitmaken, stegen met 18 miljard euro. Door de economische groei en verhoging van het lage btw-tarief namen de btw-opbrengsten met ruim 5 miljard euro meer dan een kwart van de toename voor hun rekening.

De loon- en inkomstenheffing steeg met 3 miljard euro. De werkgeverspremies en premies voor de basiszorg zorgden tezamen voor ruim 4 miljard extra inkomsten voor de overheid. Ook betaalden bedrijven ruim 2 miljard euro meer aan vennootschapsbelasting, die in 2019 zo meer dan het dubbele opbracht van de jaaropbrengsten in de periode 2009-2013.

De dividendbelasting leverde door een stijging van bijna 2 miljard euro ruim een derde meer op dan in 2018. Verder stegen ook de milieubelastingen in 2019 fors. Dit kwam vooral door de opslag duurzame energie en door ingeleverde CO2-emissierechten.

De collectievelastendruk steeg in 2019 verder tot 38,8 procent van het bbp. De collectievelastendruk was sinds het begin van de huidige meetmethode in 1995 niet eerder zo hoog.

De niet-belastingopbrengsten daalden met meer dan 1 miljard euro ten opzichte van 2018. Lagere aardgasbaten zijn de belangrijkste oorzaak hiervan. Ook telden in 2018 de hoge opbrengsten uit een schikking met ING nog mee in de inkomsten.

Uitgaven sterk toegenomen
De overheidsuitgaven stegen in 2019 met 4,1 procent iets minder dan de inkomsten en kwamen uit op 340 miljard euro. Nadat in de periode 2010–2016 de overheidsuitgaven zich stabiliseerden, liepen de uitgaven vanaf 2017 weer op. De helft van de uitgavenstijging in 2019 ging naar uitkeringen en zorg (7 miljard euro). Aan de beloning van overheidswerknemers werd 3 miljard euro meer besteed. De rentelasten namen met 0,6 miljard euro verder af en maken nu nog maar iets meer dan 2 procent uit van de overheidsuitgaven.

Overheidsoverschot in 2018 verlaagd
Het overschot van de overheid voor 2018 is met bijna 1 miljard euro, gelijk aan 0,1 procent van het bbp, verlaagd vergeleken met het cijfer dat het CBS eerder heeft gepubliceerd. Het bedraagt nu 10,6 miljard euro, oftewel 1,4 procent van het bbp. De neerwaartse bijstelling is een gevolg van nieuwe informatie uit gemeenterekeningen en zorguitgaven die nu in de cijfers van het CBS zijn verwerkt.

In de cijfers over het verslagjaar 2019 is het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nog niet zichtbaar, zo benadrukt het CBS.

Vrijheidsboulevard Vlissingen verhuist voorlopig naar september

De Vrijheidsboulevard, die in april en mei naar Vlissingen zou komen, gaat vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet door. Het streven is nu om de tentoonstelling in september 2020 op te bouwen. De provincie Zeeland hoopt dan alsnog een gevarieerd programma te bieden met verhalen van ooggetuigen, films, muziekoptredens, theatervoorstellingen, lezingen en symposia.

Het coronavirus heeft gevolgen voor alle publieksevenementen die dit voorjaar plaats zouden vinden in het kader van 75 jaar vrijheid. Zo krijgt het project "De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s" een aangepaste invulling. De Maand van de vrijheid, waarin onder meer twaalf bussen van de Vrijheid-express door alle provincies zouden rijden, kan onder de huidige omstandigheden ook geen doorgang vinden. Onderzocht wordt of een deel van de geplande lustrumvieringen in het kader van 75 jaar vrijheid verplaatst kan worden naar later dit jaar. Mededelingen over het aangepaste programma voor 4 en 5 mei en de overige evenementen in het land vindt u op 4en5mei.nl.

Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt hiervoor de komende weken een passend programma op. De richtlijnen van de overheid met betrekking tot volksgezondheid zijn daarbij leidend.

Eerder al werd bekend dat de uitreiking van de Four Freedoms Awards verplaatst wordt naar volgend jaar april. Dit uitstel geldt evenzeer voor de Four Freedoms Meet Up en de Four Freedoms Tour die in samenwerking met de Stichting Vrijheidscolleges worden georganiseerd. Ook die zijn verplaatst naar volgend jaar april.

Bloedbank roept genezen patiŽnten op om plasma te doneren

Sanquin start met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten.

Het kan volgens Sanquin voorkomen dat een patiënt op de IC terechtkomt. Het gaat volgens de bloedbank niet om een reguliere behandeling, maar om een onderzoek naar de effectiviteit van het plasma. Genezen patiënten worden vanaf deze week verzocht om zich bij Sanquin te melden. Van de ex-patiënt wordt dan in totaal 4 keer, met een tussenpauze van 7 dagen, plasma afgenomen. Dit is volgens Sanquin veilig en niet erg belastend voor de persoon in kwestie. 

Sanquin haalt vervolgens de afweerstoffen uit het plasma om het in een eerste instantie te verwerken tot Fresh Frozen Plasma (FFP). Behandeld artsen kunnen hierna onderzoeken of de antistoffen helpen om het virus te bestrijden en de lichamelijke reactie op het virus te verminderen. Hierdoor wordt een mogelijke opname op de IC voorkomen, en bij verdere ontwikkeling mogelijk zelfs een ziekenhuisopname. 

Daarnaast wordt bij Sanquin Plasma Products een procedure opgestart om van het FFP een immunoglobuline te maken, zodat het uiteindelijk niet als bloedproduct maar als geneesmiddel aangeboden kan worden. 

Het gaat niet om een breed verkrijgbare behandeling voor corona-patiënten, zo benadrukt Sanquin. Het gaat om een onderzoeksopzet waarbij wordt gekeken welke effecten dit plasma heeft op patiënten. Daarbij is de verwachting dat het benodigd plasme een schaars goed zal zijn om in voldoende mate in te zamelen. Mensen moeten ten eerste al twee weken genezen zijn verklaard, en dan is het nog maar de vraag of ze wel willen doneren. 

Het FFP zal volgens de bloedbank vooral behulpzaam zijn bij het tegengaan van het verspreiden van het virus in het lichaam. Daarmee zijn vooral lichamelijk zwakkeren geholpen, zoals ouderen of mensen met longproblematiek.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Uitstoot CO2 was hoger in het vierde kwartaal van 2019

De CO2-uitstoot in Nederland was in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Volgens de tweede berekening groeide het bruto binnenlands product (bbp) in dezelfde periode met 1,6 procent. De toename van de CO2-uitstoot komt vooral doordat de energiebedrijven en de aardolie-industrie meer produceerden. Daarentegen was de CO2-uitstoot van de transportsector lager. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het vierde kwartaal van 2019 was iets kouder dan dat van 2018. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in het vierde kwartaal 1,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Hogere CO2 -uitstoot energiebedrijven
In het vierde kwartaal van 2019 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 3,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De uitstoot van deze bedrijfstakken lag in de eerste drie kwartalen van 2019 steeds lager dan een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het vierde kwartaal goed voor bijna 28 procent van de totale uitstoot. De elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool. Maar door de hogere productie van elektriciteit was de CO2-uitstoot in het vierde kwartaal toch hoger dan een jaar eerder.

Landbouw en industrie stoten meer CO2 uit
In het vierde kwartaal was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid 2,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit cluster was in het vierde kwartaal van 2019 goed voor ruim 26 procent van de totale uitstoot. Vooral de aardolie-industrie en de landbouwsector hebben meer CO2 uitgestoten, terwijl de emissies in de basismetaalindustrie lager waren.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening hoger
De CO2-uitstoot van huishoudens was 1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Huishoudens verstookten iets meer aardgas voor verwarming van woningen. De emissies door autogebruik bleven gelijk. In het vierde kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens ruim 21 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, die goed is voor ruim 12 procent van de CO2-uitstoot, eveneens 1 procent hoger dan in het vierde kwartaal 2018.

Lagere CO2-uitstoot transportsector
De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het vierde kwartaal 0,9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de toegevoegde waarde (productie – intermediair verbruik) was lager in deze periode. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 12 procent. De uitstoot van de zeevaart en wegvervoer was lager, terwijl de uitstoot van de luchtvaart en binnenvaart hoger lag.

Noodsteun om voedselbanken draaiende te houden

Het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland krijgt financiele hulp van het kabinet. Dat hebben staatssecretaris Van Ark (SZW) en minister Schouten (LNV) besloten. Er wordt eenmalig een subsidie van vier miljoen euro als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in het kader van de Corona-crisismaatregelen van het kabinet.

Een aantal voedselbanken kampt met problemen, variërend van een gebrek aan ervaren personeel, te weinig aanvoer van voedsel, maar ook locaties die vanwege het Coronavirus niet langer geschikt zijn voor de uitgifte van voedselpakketten. Voedselbanken proberen eerst lokaal een oplossing te zoeken. Ook is er een actieteam van de ministeries van SZW en LNV, VNG en Voedselbanken Nederland dat helpt knelpunten op te lossen. Is deze steun niet afdoende, dan kunnen voedselbanken als tijdelijke noodoplossing via de landelijke voedselbank een beroep doen op het calamiteitenfonds. Dit wordt gevuld met middelen van Voedselbanken Nederland zelf en uit donaties. De noodsteun van het kabinet is een vangnet voor als de middelen in het fonds niet toereikend zijn.

Staatssecretaris Van Ark: "De vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de voedselbanken verdienen een groot compliment. Zij zijn, zeker in deze moeilijke tijd, onmisbaar voor de mensen die van deze steun afhankelijk zijn. Dankzij lokale initiatieven en de inzet van gemeenten zijn meerdere voedselbanken de afgelopen dagen geholpen. Voor de gevallen waarin dit niet voldoende is, draagt het kabinet nu tijdelijk en waar dat echt nodig is bij."

Minister Schouten: "In deze moeilijke tijd is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken. Sommige Voedselbanken ondervinden op dit moment problemen door minder aanvoer en lagere bezetting van vrijwilligers. Kwetsbare groepen moeten aan voedsel kunnen komen. Daarom waarborgen we als kabinet, aanvullend op de tomeloze inzet van vrijwilligers en hulp vanuit het hele land, met deze financiële bijdrage het belangrijke werk van de Voedselbank."

Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland: "De vrijwilligers van de voedselbanken werken elke dag keihard onder moeilijke omstandigheden om de klanten van voedsel te voorzien. Om dat ook in de komende tijd mogelijk te maken, hebben we een calamiteitenfonds nodig waarop de voedselbanken een beroep kunnen doen. Daarom doen we een beroep op bedrijven, vermogensfondsen en particulieren om aan ons te doneren. De steun die het kabinet nu geeft is niet alleen van financiële aard. Wij ervaren die ook als blijk van waardering voor en erkenning van de voedselbanken en haar vrijwilligers.”

Er zijn 170 voedselbanken in Nederland aangesloten bij Voedselbanken Nederland, met tien distributiecentra en 515 uitgiftepunten. Zeventien voedselbanken meldden de afgelopen dagen knelpunten. Voedselbanken Nederland benadrukt dat het veelal gaat om tijdelijke problemen.

FOK! Wat een weer: gaaaaaaaaap!!!!

Hallo!  

Ik heb helemaal geen zin om weerberichten te maken. Wat moet ik nou vertellen? Ik weet het echt niet. Het is dagenlang hetzelfde en veel verandering zit er niet direct aan te komen.

Ik weet het, ik ben geen professionele weerman die dag in dag uit de weerkaarten bestudeert. Als het me niet aanstaat verlies ik heel snel mijn interesse in het weer. En dat is nu het geval. Ik houd me momenteel totaal niet bezig met weerkaarten etc. Ik kijk 1x per dag even op het KNMI, en dan weet ik al voldoende en dat is voorlopig dus niet bepaald motiverend.

Ik kan wel wat gaan vertellen over Europa, maar ook dat heeft momenteel geen enkele zin. Dus wat boeit het nu allemaal nog.

Ja, het is zonnig en fris. En dat is het morgen en donderdag ook. Het enige verschil komend weekend is, is dat er dan meer bewolking is, maar neerslag wordt nauwelijks verwacht.

Nu heb ik al meer verteld dan ik zou willen.  

Ik geef wel eerlijk toe dat ik eigenlijk niet mag klagen na al die regens en wind van de voorgaande maanden. Maar ja, aard van het beestje he?

Dus wat mij betreft: Als jullie een goed weerbericht willen, er zijn genoeg kanalen beschikbaar of er zijn de journaals met een weerbericht.  

Ik neem de reacties voor lief, maar dat verandert niets aan de zaak.  

Vaarwel!  

Meer weer op FOK!

Buiten bij het meer (Foto: Interpretatie)
De zoveelste zonnige dag. (Foto: Interpretatie met een hoofdletter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie wil dat feestjes Uilenstede stoppen

Feestjes zijn zeker nog niet overal verdwenen.

Op de campus van Uilenstede in Amstelveen in ieder geval nog niet. De studenten aldaar maken van hun vrije dagen een gezellige boel, zo blijkt uit meldingen van de politie.

De studenten is er wel op gewezen dat dit niet de bedoeling is, maar daar hebben sommige mensen gewoon lak aan. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het om een privé-feestje gaat, en dat dan mogelijk moet zijn. Helaas is ook dit niet meer van toepassing. We mogen nog maar met drie mensen in huis zijn als je geen familie of verwant bent. 

De studenten denken echter soms dat je wél mag feesten met huisgenoten en de regels niet voor hen gelden. Ook hier zal regelmatig op worden gecontroleerd. 

De slimheid van de mensen laat soms nog wel eens te wensen over. 

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.