Eerste zege Giri ooit op Kandidatentoernooi

Schaker Anish Giri heeft op het Kandidatentoernooi in Yekaterinburg in de zesde ronde zijn eerste overwinning behaald. De Nederlandse grootmeester werd in zijn partij tegen Kirill Alekseenko na ruim zeven uur spel beloond voor zijn doorzettingsvermogen. De Rus miste een eenvoudige remise en verloor een tweede pion, waarna Giri met zwart zijn eerste volle punt mocht bijschrijven. 

Het is voor het eerst dat Giri een partij wint op het Kandidatentoernooi. Twee jaar geleden besloot hij alle veertien partijen met remise. De afgelopen dagen had Giri weeer vier keer op rij remise gespeeld. In zijn eerste partij verloor hij van Ian Nepomniachtchi. De Rus verstevigde maandag zijn koppositie met een zege op de Chinees Ding Liren. Met 4,5 punt heeft hij een voorsprong van één punt op de nummer 2, Maxime Vachier-Lagrave uit Frankrijk. Giri heeft nu drie punten en staat daarmee gedeeld derde.

Acht grootmeesters nemen het in Yekaterinburg tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen. De schakers spelen op het Kandidatentoernooi in ieder geval twee keer tegen elkaar. Morgen hebben de spelers een rustdag.