FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 maart 2020

Huwelijksaanzoek tijdens corona

Trouwen, wanneer moet je een aanzoek doen? Er zijn geen regels voor. Maar als je het aanzoek hebt gedaan, zit je wel aan regels. Of eigenlijk daarvoor al. Hoe doe je dat, buiten je parner om een aanzoek voorbereiden?

We hadden het er wel vaker over gehad, trouwen. Maar eigenlijk ook te druk met andere dingen. Eind vorig jaar zat ik al te denken, 19 maart 2020 zijn we 10 jaar samen. Zal ik haar ten huwelijk vragen? Het vuurwerk kwam er aan, de fietsen gingen even aan de kant, dus tijd niet over gedacht. Tot eind januari. Miranda zou over 3 weken jarig zijn, een maand later zouden we 10 jaar samen zijn. Het trouwen kwam terug in gedachten.

Een aantal dagen voor haar verjaardag ben ik eens informatie in gaan winnen bij mijn ervaren, getrouwde (buur)vrouw. Die wist al gelijk wat mijn vraag was. Want ja, je wil geen steken laten vallen. Miranda was sporten dus ik had mooi even tijd om daar langs te gaan. Miranda en ik hadden sowieso al bedacht dat we zouden gaan wokken 19 maart. Het idee was, om haar daarvoor te vragen. In de tussentijd zou er worden versierd. Maar, er was nog helemaal geen plan..

Ik sta elke (werk)dag 06.45 op, Miranda sliep dan nog altijd. Dus kon ik mooi mij inlezen op een aanzoek. Er kwam naar voren dat het "gebruikelijk" is, om voor het aanzoek bij de schoonvader de hand van zijn dochter te vragen. Dat moest ik sowieso doen. Maar hoe? Ik zou het op haar verjaardag kunnen proberen, als er een moment was. Dat moment was er niet. Wel was er een moment om iemand bij het complot toe te voegen, want ideeën genoeg! Er kwam een geheime appgroep, genaamd "Het aanzoek". De meldingen had ik uit gezet en daar zou het plan vorm krijgen.

Op mijn werk kreeg ik te horen dat we een middag dicht zouden zijn ivm een andere bruiloft, waar ik verder niet van doen had. Behalve dat ik niet hoefde te werken. Ik appte mijn schoonvader, of ik die middag langs kon komen. Die vrijdag ben ik naar hem gegaan om de hand van zijn dochter te vragen. Miranda dacht dat ik gewoon aan het werk was. De bedoeling was, dat er na het wokken een klein feestje zou zijn. Ik had het eerste ja-woord binnen en reed tevreden terug op de geleende elektrische fiets van mijn werk. Bij thuiskomst zag Miranda natuurlijk de fiets, ik verzon dat toen ik bij het werk wegfietste, de ketting knapte en ik dus de eerste beste fiets heb gepakt om naar huis te gaan. Zij kon immers niet door de kettingkast kijken.

Ook mijn moeder, die internet en smartphoneloos is wilde ik erbij betrekken. Maar ik kon haar alleen bellend bereiken. Een berichtje sturen had weinig zin. Ze is een beetje digibeet, een beetje heel veel. Maar een schat van een moeder. Ze zorgde dat ze vrij was om 19 maart deze kant op te komen na het aanzoek, zij zou bij de buren gaan slapen want ja, de verlovingsdag, eh, nacht.. Nou ja, goed. Dat was dus geregeld.

Ondertussen was ik ook al op zoek gegaan naar de ringen. Ik wist haar ringmaat niet dus moest dat zien te ontdekken, maar hoe? Op de verjaardag werd het onderwerp ringen aangekaart, wellicht werd het zo prijs gegeven. Ze wist het zelf ook niet echt. Ik moest ringen kopen op de gok, met de gedachte maat. Mijn maat kon ik wel meten. De ringen liet ik op mijn werk bezorgen, uiteraard. Alles was immers geheim en Miranda had nog niks door. Mijn ring kon ik passen maar was dus te groot, er kwam een kleinere ring, ook te groot nog. En een derde ring voor mij, die paste wel. Maar was haar ringmaat wel goed? Ik weet dat als zij de afwas doet, zij de ring in de vensterbank legt. Ik had dus al een rolmaat op een niet bijzondere plek gelegd in de buurt, als ze de afwas zou doen en naar de wc moest, kon ik snel meten. En dat gebeurde. Ik kon de juiste ringmaat doorgeven.

Er was al geregeld dat de boodschappen van het feestje bij de buren gestald werden. Dat kon ik doen met de smoes "ik ben wat later, loopt uit op het werk." Dus eigenlijk, alles was geregeld.

Inmiddels had Corona ook flink voet gezet in Nederland. De horeca zou wellicht gaan sluiten dus het wokken zou niet doorgaan.. Dus ik moest een plan B bedenken wat ik dan zou doen. Miranda en haar zusje, die bij de verjaardag in het complot kwam wilden al lang samen op de foto, en Miranda en ik ook, dus dat was mooi.. Miranda vond dat ook een goed idee, zonder dat ze wist wat er zou gebeuren.. Wederom was er een dekmantel. Daarbij kwam nog, dat de slaapplek van mijn moeder onbeschikbaar werd. Dus dat moest ik ergens ook zien te regelen.. Mijn moeder heb ik helaas af moeten zeggen voor het feestje. Ook mijn schoonvader twijfelde of het veilig genoeg zou zijn. Uiteindelijk zouden hij en zijn vrouw er niet bij zijn die avond. Ik twijfelde, moet ik het afblazen? Maar nee, de belangrijkste personen zouden Miranda en ik zijn.

We bespraken in "Het aanzoek" de laatste details. Ik was zenuwachtig, niet normaal, als een angsthaas stond ik bij de buren: "sssht, straks heeft Miranda de deur open!".. Zij wist immers nog steeds van niks.

19 maart 2020, de grote dag, Shirley, het zusje van, was inmiddels hier om Miranda mooi te maken, zij wist immers dat dit de grote dag zou zijn. We gingen op pad om foto's te maken. De ringen had ik in mijn binnenzak van de jas. Ondertussen zouden de buren het huis versieren want ja, als buren heb je elkaars sleutel. Toch? TOCH!?

We hadden een mooie plek voor foto's gevonden, Miranda deed haar jas uit voor wat foto's maar ik hield hem aan. Ging op mijn knieën en zij zei ja.. We vlogen elkaar in de armen, en het was vastgelegd. Dit is het mooiste moment van mijn leven, gelijk belde Miranda haar vader, die natuurlijk al lang wist hoe en wat.. Ik vertelde glunderend eigenlijk, dit verhaal..

Toen ging de telefoon.. kennelijk hadden deze buren geen sleutel van elkaar door een wisseltruck. Het enige steekje wat is gevallen in het hele plan, maar wat was het een mooie dag!!

Volgend jaar gaan we trouwen, maar eerst gaan we samen deze situatie overleven. Wij zijn gelukkig. Aanzoek (Foto: _UserName_ (Ferdy Woudenberg))
Foto: Fok.nlMondmaskers uit China en VS gelijkwaardig aan Europese mondkapjes

Bepaalde mondmaskers die buiten de EU (o.a. China en de VS) zijn goedgekeurd, zijn gelijkwaardig aan FFP2- en FFP3-mondmaskers die voldoen aan de Europese norm EN-149 2001.

Dat is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), na overleg met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het RIVM.

Het gaat om de volgende mondmaskers:

  • Uit China: de mondmaskers KN100, KP100 respectievelijk KN95, KP95 die getoetst zijn aan de Chinese GB 2626-2019 norm (opvolger van de GB 2626-2006 norm);
  • Uit de Verenigde Staten: de mondmaskers N100, P100, R100, P99, R99 respectievelijk N95, P95, R95 die getoetst zijn aan de Amerikaanse NIOSH 42 CFR 84 norm.

Voorwaarde is uiteraard dat de producten in deugdelijk staat zijn en voorzien zijn van de correcte markeringen.

Eerste zege Giri ooit op Kandidatentoernooi

Schaker Anish Giri heeft op het Kandidatentoernooi in Yekaterinburg in de zesde ronde zijn eerste overwinning behaald. De Nederlandse grootmeester werd in zijn partij tegen Kirill Alekseenko na ruim zeven uur spel beloond voor zijn doorzettingsvermogen. De Rus miste een eenvoudige remise en verloor een tweede pion, waarna Giri met zwart zijn eerste volle punt mocht bijschrijven. 

Het is voor het eerst dat Giri een partij wint op het Kandidatentoernooi. Twee jaar geleden besloot hij alle veertien partijen met remise. De afgelopen dagen had Giri weeer vier keer op rij remise gespeeld. In zijn eerste partij verloor hij van Ian Nepomniachtchi. De Rus verstevigde maandag zijn koppositie met een zege op de Chinees Ding Liren. Met 4,5 punt heeft hij een voorsprong van één punt op de nummer 2, Maxime Vachier-Lagrave uit Frankrijk. Giri heeft nu drie punten en staat daarmee gedeeld derde.

Acht grootmeesters nemen het in Yekaterinburg tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen. De schakers spelen op het Kandidatentoernooi in ieder geval twee keer tegen elkaar. Morgen hebben de spelers een rustdag.

COVID-19: straffe maatregelen tot 1 juni

Alle samenkomsten, zonder ondergrens, zijn vanaf nu verboden tot en met 1 juni. Er komt een beperkte uitzonderingsmaatregel voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om te handhaven; zo kunnen parken en stranden sneller worden gesloten voor publiek. Markten moeten kunnen openblijven; zij vormen vaak een essentieel onderdeel van de voedselketen. Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.

Winkels, supermarkten en het Openbaar Vervoer moeten een deur-beleid gaan vormen zodat de maatregel van anderhalve meter afstand gewaarborgd wordt tussen de klanten en personeel. Bedrijven die daar niet aan voldoen kunnen een boete verwachten, die hoog op kan lopen. Er geldt een uitzondering voor hele jonge kinderen; zij mogen nog wel samen spelen, maar ouders wordt aangeraden ook hier hun gezond verstand te gebruiken. Mensen die thuis mensen willen ontvangen mogen nog maximaal 3 mensen binnenvragen, en dan alleen nog als de geadviseerde maatregel van anderhalve meter tussen bewoners en bezoekers gehandhaafd kan worden. 

Groepsvorming kan worden verboden: hier wordt onder verstaan: groepen van drie of meer personen die niet tot één gezin behoren. Burgemeesters kunnen dit door middel van een noodverordening per wijk/buurt/gelegenheid besluiten. De maatregelen voor thuis-quarantaine worden uitgebreid: als in een gezin één iemand koorts heeft moet het hele gezin verplicht binnen blijven. Voor noodzakelijke winkelbezoeken geldt de maatregel dat men zo veel mogelijk in zijn eentje moet gaan doen, zodat het dus geen gezellig groepsuitje wordt. 

Voor kappers, nagelstylisten, oftewel de contactberoepsgroepen, geldt tot 6 april dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen. In Rotterdam is de bouw van een landelijk coördinatiecentrum begonnen. Ook wordt er uitgebreid ingezet op de uitbreiding van de ic-capaciteit. Er zijn 2000 beademingsapparaten besteld. Ook is Defensie hier reeds bijgesprongen: zij leverden vandaag al 40 beademingsapparaten. 

Over het dicht houden van de scholen zal rond 6 april een besluit worden genomen; na een rapport van het RIVM. 

Bedrijven die de maatregelen overtreden kunnen oplopen tegen een boete van maximaal 4.000 euro, particulieren kunnen een boete krijgen van maximaal 400 euro. 

IOC-lid onthult dat de Olympische Spelen worden uitgesteld

IOC-lid Dick Pound heeft in de Amerikaanse krant USA Today onthult dat de Olympische Spelen in Tokio zullen worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. De druk op het Internationaal Olympisch Comité nam de afgelopen dagen verder toe om het besluit te nemen de Spelen niet door te lagen gaan komende zomer.

"Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen gaan niet op 24 juli van start, dat weet ik wel", aldus de Canadees Pound. "Op basis van de informatie die het IOC nu heeft, zullen de Olympische Spelen worden uitgesteld."

Het IOC onderzoekt op dit moment wat er allemaal bij een uitstel komt kijken en hoe mogelijke problemen opgelost kunnen worden.

IOC-lid onthult dat de Olympische Spelen niet doorgaan (Pro Shots / Zuma Press)
IOC-lid onthult dat de Olympische Spelen niet doorgaan (Pro Shots / Zuma Press)

Verdachten zaak 'groepsverkrachting 's-Hertogenbosch' blijven vastzitten

De rechtbank Oost-Brabant startte vanmiddag met de pro-forma behandeling van de strafzaken tegen 5 verdachten in de zaak die het Openbaar Ministerie aanduidt als ‘groepsverkrachtingszaak ’s-Hertogenbosch’.

De verdediging verzocht de rechtbank onder meer de voorlopige hechtenis van de verdachten te schorsen, dan wel op te heffen. Maar de rechtbank oordeelt dat er nog onverminderd sprake is van ernstige bezwaren tegen de verdachten die het mogelijk maken hen in voorlopige hechtenis te houden. Ook de gronden daarvoor zijn nog steeds aanwezig.

Het gaat om een zeer ernstige verdenking en de persoonlijke belangen van de verdachten wegen volgens de rechtbank ook onvoldoende zwaar om de voorlopige hechtenis te schorsen.

Het coronavirus is volgens de rechtbank ook geen reden om de persoonlijke belangen van de verdachten te laten prevaleren boven de belangen van de maatschappij om hen in voorlopige hechtenis te laten. De instellingen waarin de verdachten verblijven volgen de RIVM-richtlijnen en er is waar nodig medische zorg beschikbaar.

De volgende pro-formazitting staat gepland voor 19 juni 2020.

Twee aanhoudingen voor bloedprik-babbeltrucs

Zondag 22 maart en maandag 23 maart zijn er twee verdachten aangehouden in verband met 7 babbeltrucs. Het gaat om een 21-jarige vrouw uit Ede en een 22-jarige man uit Utrecht. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In oktober 2019 hield het de gemoederen flink bezig: een babbeltruc waarbij de daders zich voordeden als medewerkers van de thuiszorg. Onder het mom van ‘bloed prikken’ verschaften zij zich toegang tot de woning van de slachtoffers, om ze vervolgens te bestelen van geld en pinpassen. Met deze weggenomen pinpassen werd er vervolgens bij verschillende banken geld opgenomen. Afgelopen zondag en maandag werden de twee verdachten gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij 7 van deze babbeltrucs.

Onderzoek
De babbeltrucs vonden plaats in Utrecht, Ouwerkerk aan de Amstel en Eindhoven. De recherche van Utrecht startte in samenwerking met de recherche uit Eindhoven en Politie Diemen Ouder-Amstel een groot onderzoek. Bij meerdere zaken was er beeldmateriaal beschikbaar van de verdachten, waarna zij door onderzoek en herkenning geïdentificeerd konden worden. De verdachten worden woensdag 25 maart voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat verder en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Landelijk projectleider woninginbraak Sybren van der Velden : “met het prikken van bloed werd door de daders een nieuwe grens overschreden in de babbeltrucs. De publieke verontwaardiging was groot. Het onderzoeksteam heeft goed werk geleverd. We zijn blij dat er nu 2 verdachten zijn aangehouden. Het onderzoek naar andere verdachten wordt voort gezet.”

Celstraf voor poging tot doodslag op agent in Laren

Een 19-jarige man uit Marknesse is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Tijdens een vechtpartij bij café ‘t Bonte Paard in Laren trapte en sloeg hij tegen het hoofd van een ter plaatse gekomen politieagent.

Poging tot doodslag
De verdachte kwam op zondag 8 december 2019 dronken aan bij het café in het bijzijn van zijn vader, moeder en jongere broer. De barman weigerde hem nog meer drank te geven. Daarop sloeg hij de barman in het gezicht. Toen agenten ter plaatse kwamen, keerde het geweld zich tegen hen. De man heeft één van de agenten meerdere malen tegen zijn hoofd geslagen en getrapt. Omstanders en agenten proberen de man te kalmeren en weg te trekken. Ook toen de agent door omstanders in relatieve veiligheid was gebracht bleef de man geweld uitoefenen tegen de agent. Om het geweld te eindigen trok de agent zijn dienstwapen en schoot de man neer. De verdachte heeft met het trappen en slaan van de agent het risico aanvaard dat het slachtoffer mogelijk zou overlijden. Hij heeft met zijn agressieve en bijna niet te stuiten handelen een grove inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en de lichamelijke integriteit van de agent, zo oordeelt de rechtbank.

Straf
De rechtbank ziet geen aanleiding om de verdachte te berechten volgens het jeugdstrafrecht, in tegenstelling tot het advies van de reclassering en het standpunt van de advocaat van de verdachte. Hij heeft een eigen bedrijf en is ondanks zijn jonge leeftijd, kennelijk in staat om de verantwoordelijkheid en risico’s te dragen die bij het ondernemerschap behoren. De rechtbank oordeelt dat hij als volwaardig volwassen persoon meedoet in de maatschappij en daarbij zelfstandig zijn eigen keuzes maakt. De man heeft een blanco strafblad. Het gedrag waarvoor de man nu terechtstaat lijkt niet te passen in zijn karakter. Net als de reclassering schat de rechtbank de kans op herhaling als laag in. Dit neemt de rechtbank mee bij het bepalen van de straf. Ook weegt de rechtbank mee dat de man ernstig gewond is geraakt door de kogel en het verdere herstel van zijn verwondingen nog onduidelijk is.

Nieuw model voor schatten kosten klimaatbeleid

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change presenteren onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit Utrecht een nieuw metamodel voor het schatten van de kosten voor het halen van de klimaatdoelen van het Parijsakkoord, inclusief de belangrijkste bronnen van onzekerheid. De mondiale kosten liggen waarschijnlijk in de orde van 2-4% van het gezamenlijk inkomen wereldwijd in de periode 2015-2100. Hoeveel de kosten uiteindelijk worden, hangt sterk af van sociaaleconomische ontwikkelingen en de uiteindelijke kosten van technologieën om broeikasgasemissies terug te dringen. Het nieuwe model is bijzonder omdat het eerdere kostenschattingen in de literatuur samenvat in één transparant model.

Een eenvoudig model van de kosten om klimaatdoelstellingen te behalen
In het Parijsakkoord is afgesproken de mondiale temperatuurstijging te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, zo mogelijk tot 1,5 graden. Om de kosten in te schatten van het behalen van dat doel, is kennis nodig over sociaaleconomische ontwikkelingen, de kosten van het reduceren van broeikasgasemissies en het effect hiervan op klimaatverandering. In verschillende IPCC-rapporten en de wetenschappelijke literatuur worden deze relaties beschreven. Op basis hiervan is het mogelijk een eenvoudig en transparant klimaatmodel te maken dat al deze relaties meeneemt. Met dit klimaatmodel kan een schatting gemaakt worden van zowel de kosten als de onderliggende onzekerheid en de oorzaken hiervan.

Sociaaleconomische onzekerheid dominant in kostenschatting
De kosten om met een waarschijnlijke kans de klimaatverandering tot onder 2 en zo mogelijk tot 1,5 graden te beperken, worden op basis van het model ingeschat op zo’n 2-4% van het bruto mondiaal product. De onzekerheid van deze kostenschatting is echter groot: voor 1,5 graden kunnen de uiteindelijke kosten 3 keer zo groot of klein uitvallen. In de studie worden de economische baten van vermeden schade door klimaatbeleid niet meegenomen. Zowel de fysische (onbekendheid van het klimaatsysteem) als de sociaaleconomische onzekerheid (onbekende ontwikkeling van technologie en menselijke ontwikkeling) draagt bij aan de grote onzekerheidsmarge in de kostenschatting.

Voor minder ambitieuze klimaatdoelen (die uitgaan van een temperatuurstijging van meer dan 3 graden) bepalen fysische factoren, met name de relatie tussen broeikasgasemissies en temperatuurstijging, een belangrijk deel van deze onzekerheid. Bij de ambitieuzere Parijsdoelen wordt de onzekerheid echter vooral door sociaaleconomische factoren verklaard. Het gaat hierbij om onzekerheid in de kosten van technologieën om broeikasgasemissies terug te dringen, zoals de afname in kosten van zonnecellen. Het gaat daarnaast ook om onzekerheden in sociaaleconomische ontwikkelingen zoals de groei van de wereldbevolking, economische groei en de ontwikkeling van levensstijl. Dit betekent dat het van groot belang is om bij politieke keuzes steeds rekening te houden met de gevolgen voor het klimaat, onder meer bij de inrichting van steden.

Verdere toepassing
Het nieuwe klimaatmodel kan worden gebruikt voor het inschatten van de kosten bij het identificeren van klimaatmaatregelen en het prioriteren van onderzoek. Het model kan vrij gemakkelijk verder worden uitgebreid om ook de baten van klimaatbeleid, technologische ontwikkeling of zelfs regionale kosten mee te nemen.

Minderjarige vreemdelingen reizen vaak door

Een deel van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) trekt rond in Europa of is op doorreis naar een ander land. Ze lijken niet geïnteresseerd te zijn in de uitkomst van de asielprocedure en verblijven relatief korte tijd in de Nederlandse opvang. Dat blijkt uit twee onderzoeken, die staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Van de amv’s die met onbekende bestemming vertrekken, is de helft al weg voordat de beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op de eerste asielaanvraag is genomen. Dat blijkt uit een interne data-analyse van het ministerie van Justitie en Veiligheid naar alle amv’s met een registratie van vertrek met onbekende bestemming tussen 2015-2018 bij het COA of Nidos (de voogdij-instelling voor amv’s). Het merendeel van de onderzochte groep is tussen de 15 en 17 jaar oud (75%) en mannelijk (88%). Uit het onderzoek blijkt verder dat 64% al een keer eerder door een andere EU-lidstaat aangetroffen en geregistreerd is.

Kwetsbare groep
In de COA-opvang worden minderjarigen die aangeven de opvang te willen verlaten, gewezen op risico’s van illegaliteit en de mogelijkheden die bestaan voor terugkeer naar het land van herkomst. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging op de opvanglocaties aanwezig. Amv’s waarbij signalen van mensenhandel bekend zijn, worden in de beschermde opvang geplaatst, waar zij intensieve begeleiding krijgen om hun veiligheid te vergroten. Jongeren kunnen de opvang echter wel verlaten. Hoewel het onwenselijk is dat deze groep met onbekende bestemming vertrekt, mag de reguliere en beschermde opvang volgens de wet niet in gesloten setting plaatsvinden.

Vietnamese amv’s lijken, meer dan de andere onderzochte groep, ingesteld te zijn op doorreis en Nederland slechts als transitland te zien. Uit onderzoek van het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) naar de verdwijning van Vietnamese amv’s blijkt dat deze jongeren vaak georganiseerd vertrekken. Deze signalen wijzen op mensensmokkel en mensenhandel, daarom worden Vietnamese amv’s standaard in de beschermde opvang geplaatst.

Registratie
Om te zorgen dat vermiste amv’s snel worden opgespoord, is binnen de keten de afgelopen maanden gewerkt aan het maken van nieuwe werkafspraken. De Vreemdelingenpolitie, het COA, Nidos en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) hebben afspraken gemaakt over wie, wanneer, welke rol heeft bij de vermissing van minderjarige vreemdelingen. Zo kan het vertrek van een minderjarige vreemdeling voortaan ook geregistreerd worden als vertrek met bekende bestemming. Als duidelijk is dat de vreemdeling elders veilig is, dan kan de voogdij worden overgedragen. Ook kan dan het onderzoek van de politie worden afgesloten.

Internationale aanpak
Europese samenwerking is daarnaast nodig om vermiste amv’s te vinden. Zo wordt er gewerkt om de registratiemogelijkheden in vingerafdrukdatabase van de Europese Unie aanzienlijk te vergroten, onder andere met gezichtsherkenning en uitgebreidere personalia. Verbeterde registratie zal bijdragen aan het opsporen en identificeren van amv’s die reizen tussen lidstaten van de EU.

Doordat Vietnamese amv’s snel doorreizen, zijn de mogelijkheden die Nederland heeft om hier eigenstandig iets aan te doen beperkt. Nederland is daarom in 2019 trekker geworden van EMPACT-Trafficking Human Beings (THB). Dit is een EU-project voor samenwerking tegen mensenhandel waaraan 29 landen en vier EU-agentschappen deelnemen. EMPACT-THB zet zich daarnaast in om structurele samenwerkingsverbanden te verkennen met ook niet-EU-landen. Vietnam is één van de landen waarmee zo’n nadere samenwerking onderzocht wordt rondom mensenhandel en mensensmokkel.

COVID-19: Meldpunt bijzonderebijstandbuitenland.nl

Nederlandse reizigers in het buitenland die door de Coronacrisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld. De organisaties hebben daarvoor besloten tot de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland.

Kern daarvan is een regeling voor in het buitenland gestrande Nederlandse reizigers, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. ‘Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het Coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk’, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukt dat het om een ‘complexe en unieke’ operatie gaat.

Website
Reisbranche, verzekeraars en de Rijksoverheid hebben een convenant gesloten waarin een essentiële rol is weggelegd voor elk van de partijen. De website waarop reizigers zich vanaf vandaag kunnen melden is: bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer coördineren en organiseren.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: ‘Ondanks de zware en moeilijke periode waarin de reisbranche verkeert, pakken wij onze verantwoordelijkheid, om ervoor te zorgen dat geen Nederlanders achterblijven.’ Nederlandse luchtvaartmaatschappijen komen als eerste in aanmerking om deze vluchten uit te voeren. Mocht terugkeer op korte termijn onverhoopt toch niet mogelijk zijn, dan zullen de alarmcentrales waar mogelijk mensen ondersteunen om ter plekke een veilig verblijf te zoeken, totdat een thuisreis wel aan de orde is.

€10 miljoen
Voor de regeling bijzondere bijstand buitenland wordt door de drie partijen een bedrag van maximaal €10 miljoen vrijgemaakt. Als uitgangspunt geldt dat reizigers binnen Europa zelf €300 en buiten Europa €900 bijdragen aan hun terugreis.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: ‘We moeten beseffen dat dit een mega-operatie wordt in een moeilijke tijd. Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport.’ De drie organisaties benadrukken dat deze voorziening er uitsluitend is voor reizigers, dus niet voor Nederlanders die permanent of semipermanent in het buitenland wonen.

Landingsmogelijkheden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voortdurend overleg met de overheden van landen waar gestrande Nederlanders verblijven, die zelf hun terugreis niet kunnen regelen. Dit met het doel om ruimere landingsmogelijkheden te realiseren, zodat Nederlanders die vastzitten zo snel mogelijk kunnen terugkeren. Daarvoor wordt het Nederlandse diplomatieke netwerk overal ter wereld ingezet. De afgelopen week lukte het al door een gezamenlijke inspanning van het ministerie met de reisbranche, luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars om onder anderen Nederlanders uit Marokko terug te halen door middel van extra vluchten.

Webinar COVID-19 voor zorgprofessionals

Zorgprofessionals kunnen dinsdag een gratis webinar van Defensie volgen met adviezen voor hun mentale gezondheid in deze tijd van COVID-19. Het webinar vanuit de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg start om 20.00 uur.

Bij Defensie is veel kennis in huis om onder grote druk zorg te verlenen. Hoe zorg je ervoor langdurig inzetbaar te blijven om voor patiënten en je gezin te zorgen? Hoe ga je ermee om als misschien onvoldoende middelen beschikbaar zijn om alle patiënten te helpen? Hoe ga je als leidinggevende en bedrijfsopvangteam om met de situatie? Het zijn vragen waar zorgprofessionals juist in deze periode tegenaan lopen.

Na een korte presentatie met adviezen gaat Charles Groenhuijsen in gesprek met militaire zorgprofessionals: een traumachirurg, een IC/SEH-verpleegkundige, een psychiater en een psycholoog. Het gaat over langdurig onder grote druk zorg verlenen onder operationele omstandigheden. Deelnemers kunnen vragen stellen aan de sprekers.

Supermarkten in tweede week maart meer omzet dan in week voor kerst

Het nieuws waarvan je wist dat het ging komen. Supermarkten in Nederland hebben in de tweede week van maart 35 procent meer omgezet dan in dezelfde week een jaar eerder. De omzet in week 11, die liep van 9 tot en met 15 maart 2020, kwam hiermee hoger uit dan in de week voor kerst, traditioneel de week met de meeste omzet. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van recente transactiedata van een groot aantal supermarktketens.

Verkoop houdbare producten meest toegenomen
Vooral de omzet van houdbare producten, zoals conserven, diepvriesgroenten, rijst en pasta nam procentueel gezien sterk toe. De omzettoename van rijst was van alle voedingsmiddelen met ruim 150 procent het grootst, de omzet was dus meer dan twee en half keer zo hoog.

De omzet van groenteconserven en diepvriesgroenten lagen beide ruim 115 procent hoger. Overigens ging ook de omzet van verse groenten omhoog, maar veel minder hard (met bijna 30 procent).

Omzet in rijst piekt
De omzet van rijst nam al vanaf de laatste week van februari toe. In de eerste week van maart vlakte de omzetgroei vervolgens wat af, waarna in de tweede week van maart een stevige groei van de omzet wordt gemeten.

Rijst behoort, net als pasta, tot de productgroep brood en graanproducten. Dit is de productgroep met voedingsmiddelen waar in de tweede week van maart de hoogste omzet door de supermarkten is behaald.

Run op handzeep en toiletpapier
Dat de vraag naar toiletpapier en handzeep toenam is ook terug te zien in de supermarktcijfers. De omzet van handzeep lag vijf keer hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook in de laatste week van februari en in de eerste week van maart waren er al sterk verhoogde omzetcijfers voor handzeep. De omzet van toiletpapier is in de tweede week van maart ruim verdubbeld in vergelijking met dezelfde week in 2019, terwijl de omzetcijfers voor dit product doorgaans vrij constant zijn.

Ook de omzet van farmaceutische producten zoals zelfzorgmedicijnen lag in de tweede week van maart 150 procent hoger dan dezelfde week een jaar eerder.

Data
Het CBS ontvangt van supermarkten transactiedata. Dit zijn kassagegevens over de verkochte producten in de supermarkten. Normaal gesproken gebruikt het CBS deze data voor de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen voor de consumentenprijsindex (CPI). De gebruikte data komen van de supermarkten die het CBS toestemming hebben gegeven deze ook voor andere statistische doeleinden te gebruiken. Het beeld van de omzetontwikkeling in de supermarkten komt hierdoor niet helemaal overeen met de omzetstatistieken van de detailhandel die gebaseerd zijn op andere brondata.

Foto’s Vrouwen Hulpkorps digitaal beschikbaar

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) stelt uniek materiaal over het Vrouwen Hulpkorps (VHK) digitaal beschikbaar. Het gaat om 133 pasfoto's van de eerste vrouwen die er dienst namen.

De foto's zijn toegankelijk gemaakt op de NIMH-beeldbank. De oorspronkelijke militaire persoonskaarten van de vrouwelijke militairen zijn in te zien op archieven.nl.

Het in 1944 in Groot-Brittannië opgerichte VHK leverde humanitaire hulp tijdens de bevrijding van Nederland. In het spoor van de geallieerde opmars maakte het VHK eind oktober 1944 de oversteek naar het Europese vasteland. De vrouwelijke militairen waren onder meer betrokken bij de voedselvoorziening en het begeleiden van evacuaties. Gedurende de hongerwinter ondersteunde het VHK talloze kindertransporten.

Het NIMH ontving in 2018 347 militaire persoonskaarten van het VHK. Ze waren onderdeel van een schenking van Emma Staf, die van 1954 tot 1989 bij de Koninklijke Landmacht diende. Een deel van de kaarten bevatte militaire pasfoto’s.

Vrouwen Hulpkorps
Vrouwen Hulpkorps (foto: Ministerie van Defensie)

COVID-19: 545 nieuwe besmettingen en 34 doden, totaal 4749 en 213

Sinds gisteren zijn 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4749. Onder hen zijn 1230 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

34 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 213 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. (de gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar)

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Nieuw inburgeringsstelsel loopt half jaar vertraging op

De invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel wordt met zes maanden opgeschoven naar 1 juli 2021. Rijksoverheid, gemeenten en andere betrokken organisaties hebben een extra half jaar nodig om de invoering van het stelsel zorgvuldig voor te kunnen bereiden. Zo wordt er nog gewerkt aan lagere regelgeving en aan de inrichting van gegevensuitwisseling tussen organisaties. Ook lopen er nog steeds gesprekken met de VNG over de wettelijke en financiële kaders. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

In het nieuwe inburgeringsstelsel zorgen gemeenten ervoor dat nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Meedoen is immers de beste weg naar een succesvolle inburgering. Daarbij staan maatwerk en snelheid centraal.

Het wetsvoorstel voor de Wet Inburgering ligt nu voor advies bij de Raad van State. Na ontvangst en verwerking van het advies wordt het wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer, naar verwachting na het meireces. Nieuwkomers die voor 1 juli 2021 inburgeringsplichtig worden, zullen blijven vallen onder het oude stelsel.

Ruim 8 kilo cocaÔne en contant geld in verborgen ruimte

Een 29-jarige man, zonder vast woon- en verblijfplaats, is zaterdagmiddag aangehouden op de Staalmeesterslaan in Amsterdam op verdenking van bezit van harddrugs en witwassen.

Bij een routinecontrole kreeg deze bestuurder van een personenauto een stopteken. Het type voertuig waarmee deze man reed is soms voorzien van een verborgen ruimte. De agent die deze auto controleerde stelde vast dat in dit geval er ook sprake was van een verborgen ruimte. Bij het openen hiervan trof de politie ruimt 8 kilo cocaïne en aanzienlijk bedrag aan contant geld aan.

De auto, de verdovende middelen en het contante geld zijn in beslag genomen en de verdachte is overgebracht naar het politiebureau. De recherche stelt een nader onderzoek in. 

COVID-19 Nederland: Opnieuw veel mensen richting strand

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hieronder vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Transavia heeft bekendgemaakt dat alle vluchten van en naar Nederland tot en met 15 april geschrapt zijn. Alleen repatriëringsvluchten in opdracht van het ministerie van Buitenlandse zaken worden nog uitgevoerd. Ook vluchten na 15 april kunnen mogelijk nog geannuleerd worden, dat hangt af van de richtlijnen van het RIVM en de WHO. Mensen die op dit moment een ticket boeken voor ná 15 april kunnen in het geval dat de vlucht geannuleerd wordt, een voucher krijgen om op een later moment een nieuwe reis van gelijke waarde te boeken. 

Update 11:23 uur
Een medicijnfabrikant uit Zeewolde, dat het middel chloroquine produceert, krijgt sinds zaterdag politiebewaking. Jan Willem Popma vertelt tegen EenVandaag dat hij steeds vaker 'vage types' aan de deur kreeg, zowel op het bedrijf als bij hem thuis. Ze zouden grof geld bieden, maar Popma benadrukt dat hij niks op voorraad heeft: alles wat geproduceerd wordt, wordt dezelfde dag nog gedistribueerd in Nederland. 

Update 13:24 uur
Opnieuw lijken er veel mensen richting het strand te gaan. De gemeente Bloemendaal roept op Twitter op om vooral thuis te blijven, de parkeerplaatsen blijven zolang het nodig is gesloten. #samentegencorona

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Engelse media publiceren details over hervatting van Premier League

De Premier League wordt vermoedelijk 1 juni hervat. Het is de bedoeling om de competitie dan in zes weken tijd af te ronden. Het nieuwe seizoen begint, na een korte pauze, op 8 augustus. Engelse media melden zondag dat dat nu het scenario is waaraan gewerkt wordt. De financiële gevolgen zouden met dit plan het minst groot zijn.

De Engelse competitie ligt sinds 13 maart stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het was eerst de bedoeling 4 april weer te voetballen, later werd die periode verlengd tot 30 april.

Het plan om ook in juli door te voetballen, kan nog wel wat gevolgen hebben. Veel contracten van spelers lopen eind juni af. De wereldvoetbalbond FIFA heeft al aangegeven mee te willen werken aan dispensaties.

In het plan staat ook dat de eerste wedstrijden na de hervatting nog wel zonder publiek worden gespeeld. In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 5.000 duizend gevallen van het coronavirus bekend en 233 patiënten zijn overleden.

Sinds vrijdagavond zijn zelfs alle cafés, theaters en andere uitgaansgelegenheden in het land dicht om het virus beter te kunnen bestrijden.

In de Premier League zijn nog negen speelronden te gaan. De wedstrijden Manchester City - Arsenal en Sheffield United - Aston Villa moeten nog wel ingehaald worden. Koploper Liverpool heeft nog twee overwinningen nodig om de eerste landstitel in dertig jaar tijd binnen te slepen.

Het coronavirus heeft komende zomer ook gevolgen voor de transfermarkt, zo zegt sporteconoom Christoph Breuer zondag tegen het Duitse persbureau DPA

"Er zal zeker een deuk in de markt zichtbaar zijn. Vooral voor de voetballers achter de echte top, zal niet direct meer de hoofdprijs worden betaald", denkt Breuer.

Voor de beste voetballers van de wereld zal er niet direct veel veranderen, verwacht Breuer. "De 'supersterren' blijven van grote waarde voor topclubs. Dit zijn vaak clubs met investeerders die mogelijk zelfs de financiële crisis goed kunnen compenseren."

De crisis zal er volgens de sporteconoom voor zorgen dat clubs gaan werken met een smallere selectie. Ook op andere gebieden zullen clubs moeten kijken naar hoe ze de kosten omlaag kunnen brengen.

Weidevogels houden het moeilijk in Overijssel

De jarenlange neerwaartse trend in de aantallen weidevogels in Overijssel heeft zich tussen 2017 en 2019 verder doorgezet. De wulp is echter in aantal iets toegenomen en ook de graspieper nam toe. Maar voor soorten als grutto en kievit blijft de trend negatief. Het blijkt dat op locaties waar door natuurorganisaties en agrarische natuurverenigingen veel wordt gedaan voor weidevogels, zoals in delen van de polder Mastenbroek, herstel mogelijk is.

Belangrijke voorwaarden hierbij zijn plas-dras plekken (doelbewust pleksgewijs de waterstand verhogen in het broedseizoen), kruidenrijke percelen en een rustperiode in het broedseizoen van 1 april tot circa half juni zodat jonge vogels kunnen uitvliegen. In deze weidevogelbeheergebieden zijn de dichtheden hoger voor kritische weidevogels dan daar buiten. Heel gunstig is hier dat in 2019 eind mei bijna 70% van de gruttoparen met jongen rondliepen. Er zijn in 2019 genoeg jongen grootgebracht om de populaties in deze gebieden in stand te houden met kans op uitbreiding.

Inspanning van boeren
In een gebied met beheerovereenkomsten (boeren krijgen vergoeding voor het later maaien, vaak in juni) geldt dat dichtheden van weidevogels hoger zijn dan in gebieden zonder deze overeenkomsten. Overeenkomsten zijn het meest effectief als ze worden gesloten voor grotere aaneengesloten gebieden. Vanaf 2010 zijn de agrarische natuurverenigingen (als gebiedscoördinatoren) verantwoordelijk voor de uitvoering van het weidevogelbeleid voor gebieden met relatief veel weidevogels. Dit vindt gebiedsgericht plaats.

Samen met agrariërs, weidevogelbeschermers, wildbeheereenheden en natuurbeschermingsorganisaties wordt per gebied een collectief weidevogelbeheerplan opgesteld. De verwachting is dat deze gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak de komende jaren tot betere resultaten zal leiden. De zeldzame soorten watersnip, zomertaling en slobeend komen echter alleen nog voor in reservaten die beheerd worden door natuurorganisaties.

Beheerde gebieden niet onverdeeld gunstig
Ondanks grote inzet in beheergebieden zoals in delen van de polder Mastenbroek en in het Lierder- en Molenbroek blijkt dat de aantallen van de kievit en grutto in vier jaar tijd duidelijk achteruit zijn gegaan De tureluur en wulp zijn stabieler. Bij de tureluur komen veel jongen groot. De roodborsttapuit, in het verleden een soort van heide en moerassen, heeft in de periode 2005-2019 een sterke opmars laten zien. De soort nam eerst in aantal toe in natuurgebieden en is daarna verschenen in cultuurland met kruidenrijke randen.

'Teleurgestelde Ibrahimovic kondigt binnen enkele dagen vertrek aan bij AC Milan'

Zlatan Ibrahimovic is niet van plan om voor langere tijd bij AC Milan te blijven, zo weet Sport Mediaset te melden. De 38-jarige aanvaller is naar verluidt zeer ontevreden over het tussentijdse ontslag van directeur voetbal Zvonimir Boban, die eerder deze maand na een dienstverband van slechts negen maanden werd weggestuurd uit het San Siro.

Ibrahimovic keerde in januari terug in Milaan en tekende toen een contract voor zes maanden. Volgens bovengenoemde media speelt Ibrahimovic al enkele dagen met het idee om AC Milan na dit seizoen de rug toe te keren.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat hij zijn beslissing op zeer korte termijn kenbaar maakt bij algemeen directeur Ivan Gazidis, die volgens verschillende Italiaanse media een slechte verstandhouding had met Boban en regelmatig botste met de oud-middenvelder.

Laatstgenoemde, die als speler zeer succesvol was in Milaan, had een groot aandeel in de komst van Ibrahimovic. De routinier had na zijn vertrek bij Los Angeles Galaxy verschillende opties, maar koos uiteindelijk voor een tweede periode bij de nummer zeven in de Serie A.

Ibrahimovic zette in op een verblijf tot medio 2021 bij AC Milan, maar vanwege de recente ontwikkelingen op bestuurlijk gebied heeft hij grote twijfels gekregen over de toekomstvisie van de club, zo meldt een bron dicht bij de spits aan Sport Mediaset.

De boomlange aanvaller is naar verluidt ook geenszins van plan om terug te komen op zijn beslissing om i Rossoneri al na een halfjaar weer te verlaten. Vanwege de coronacrisis en het stilleggen van de Serie A is de kans echter groot dat het tweede dienstverband van Ibrahimovic bij AC Milan langer dan zes maanden duurt.

Volgens Sport Mediaset overweegt Gennaro Gattuso om een belletje te plegen naar Ibrahimovic, die in zijn eerste periode bij AC Milan samenspeelde met de huidige trainer van Napoli. Er wordt echter ook gerept over een definitief einde van de spelersloopbaan van Ibra.

De ex-aanvaller van onder meer Internazionale, Barcelona en Manchester United zou al bezig zijn met een carrière als trainer. Ibrahimovic is al langer bezig met het leven na zijn actieve loopbaan. Hij is sinds enkele maanden mede-eigenaar van het Zweedse Hammarby IF.

Defensie levert 40 beademingsapparaten aan ziekenhuizen

Militairen zijn vanmorgen in Zoetermeer begonnen met de distributie van beademingsapparaten. Defensie stelt er 40 beschikbaar. De levensreddende middelen worden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Die gebruiken de apparaten om ernstig zieke coronapatiënten te beademen op hun intensive care-afdelingen.

Meerdere vrachtwagens van de landmacht leveren de apparaten vandaag af bij 7 ziekenhuizen in het land. Specialisten van de firma Dräger in Zoetermeer maakten de beademingsapparaten van Defensie de afgelopen dagen gebruiksklaar. Dit civiele onderhoudsbedrijf zette alle zeilen bij om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Waar mogelijk bevolking bijstaan
Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten stelt de apparatuur beschikbaar op verzoek van haar collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bijleveld liet eerder al weten dat Nederland een beroep kan doen op de militaire organisatie om te helpen in de strijd tegen corona. "Uiteraard doen we wat mogelijk is om de Nederlandse bevolking waar mogelijk bij te staan."

Sinds zaterdag ondersteunt Defensie bij onder meer het herverdelen van patiënten van Brabantse naar andere ziekenhuizen in het land. Militairen nemen in dit geval de planning voor hun rekening. Door overbelasting kan Brabant niet zelf op zoek naar plekken om patiënten onder te brengen.

Militaire planners naar VWS
Defensie zet nog meer planners in. 5 militairen gaan de directies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen bij de aanpak van de crisis. Ook assisteren momenteel 3 medische planners bij het ombouwen van het Van der Valk hotel in Uden naar een tijdelijk ziekenhuis. Zo wordt het naastgelegen Bernhoven-ziekenhuis ontlast.

Mondkapjes
Ook de Koninklijke Marechaussee droeg dit weekend haar steentje bij. Vrijdag startten marechaussees met het handhaven van het inreisverbod. Een dag later hielpen ze bij het transport van 3.000 mondkapjes. Die brachten zij van Schiphol naar diverse ziekenhuizen in het land.

Defensie houdt er rekening mee dat naarmate de crisis vordert, civiele autoriteiten in Nederland en het Caribisch gebied vaker om bijstand vragen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Plofkraak op afstortkluis van bank, politie zoekt getuigen

Vannacht maandag 23 maart heeft rond 00.30 uur een plofkraak plaatsgevonden op een afstortkluis van een bank op het terrein van het Food Center Amsterdam aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam. Onderdelen van de kluis zijn door de klap wel meer dan 50 meter wegblazen. De explosie veroorzaakte een groot gat in de muur ter hoogte van de afstortkluis. Vele ramen in de directe omgeving sneuvelden. Niemand raakte gewond.

Bij de ingang van het terrein zitten beveiligers en één van hen ging direct poolshoogte nemen om te zien wat er aan de hand was. De verdachten namen de benen en stapten op de Jan van Galenstraat op een gereedstaande motorscooter. De verdachten reden richting het centrum en bogen direct naar links over het voetgangers-/ fietsbruggetje richting de Buyskade.

Politiemensen waren binnen een paar minuten bij het Food Center Amsterdam aanwezig. Overige politiemensen hebben in de omgeving naar de verdachten en de vluchtmotor gezocht. De politie zette ook de directe omgeving van de bank af en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) heeft onderzoek gedaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plaatse gekomen. Dat is te doen gebruikelijk omdat er bij plofkraken vaak nog meer explosieven achterblijven. Dat bleek in dit geval niet zo te zijn. Forensisch specialisten hebben nader onderzoek gedaan en sporen veiliggesteld. Het onderzoek is in handen van het rechercheteam van District West.

De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen uit de omgeving die over camerabeelden beschikken worden verzocht deze te uploaden via het tipformulier op de website. 

KNVB-voorzitter bespreekt drie opties en gaat in op extreem scenario

KNVB-voorzitter Just Spee sloot zondagavond bij NOS Studio Sport niet uit dat wedstrijden in de Eredivisie geschrapt gaan worden. De bond tast nog volledig in het duister over de hervatting van de competitie en bereidt zich voor op verschillende scenario's. "Het enige wat we echt weten, is dat er tot 6 april niet gevoetbald wordt."

Voor het tweede weekend op rij is er niet gevoetbald op de Nederlandse velden en het is de vraag wanneer de bal weer gaat rollen.

"Wij benaderen het als bond in stappen, want we hebben geen idee wat de situatie rondom het coronavirus is", aldus Spee zondagavond in het televisieprogramma.

De KNVB heeft verschillende scenario's ontwikkeld. "De eerste is: we spelen de competitie uit, met publiek. Het scenario dat daarna komt, is uitspelen, maar voor een deel zonder publiek", aldus Spee.

Hij brengt ook nog een derde scenario aan het licht: "Als dat ook niet lukt, dan kom je in een situatie dat je wedstrijden moet schrappen."

"Dat moet je dan intelligent doen, want dan ga je regels veranderen, terwijl het spel al bezig is. Dat zijn ingewikkelde vragen."

De Eredivisie heeft intussen 26 speelrondes afgewerkt. Alleen Ajax, AZ, Feyenoord en FC Utrecht staan op 25 duels. Wanneer de competitie hervat wordt, zijn er nog negen speelrondes te aan.

Daarna moeten de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie gespeeld worden. De KNVB volgt de ontwikkelingen in Italië, het land dat het hardst is getroffen door het virus, op de voet.

"Daar zeggen ze dat ze pas in oktober weer gaan voetballen. Als dat ook het scenario hier gaat worden, dan is het klaar."

COVID-19 Internationaal - zo pakt Hongkong het virus aan

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hieronder vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

We trappen de dag af met filmproducent Harvey Weinstein. De 68-jarige smeerlap die onlangs werd veroordeeld tot 23 jaar cel voor verkrachting, werd zondagochtend positief getest en is daarop onmiddellijk in quarantaine geplaatst. De geruchten gaan dat er getracht wordt om Weinstein, die nu nog in New York vastzit, naar Los Angeles te krijgen. Daar moet hij ook nog terechtstaan. De staat New York is momenteel het hardst getroffen in Amerika: alleen al in de stad zelf zijn er meer dan 15.000 bevestigde besmettingen. 

Ook in Syrië is de eerste officiële besmetting gemeld: Nizar Yazigi, de Minister van Gezondheid, zegt dat er een 'buitenlander' is besmet en dat er passende maatregelen zijn getroffen om verspreiding te voorkomen. Het door oorlog geteisterde land beschikt slechts over één ziekenhuis (met maar vier beademingsapparaten)  dat coronapatiënten kan behandelen. De rest is letterlijk kapot gebombardeerd. 

Bij een gevangenisopstand in Bogota (Colombia) zijn zeker 23 doden en ruim 80 gewonden gevallen, zo meldt de NOS. Volgens gevangenorganisaties was er sprake van een vreedzaam protest, omdat er angst voor corona zou heersen. Volgens de Colombiaanse Minister van Justitie, Margarita Cabello, is de vrees voor corona slechts een excuus voor de rellen, er zou geen enkel bewijs zijn dat er besmettingen zijn tussen de gevangenismuren. 

Update 09:35 uur
Madonna heeft een video op Instagram geplaatst waarin ze volledig naakt in bad zit, omringd door rozenblaadjes terwijl ze krampachtig de kranen van het bad vasthoudt. Ze heeft te melden dat COVID-19 niet discrimneert. 

Update 10:25 uur
In deze tijden van ellende ook een beetje goed nieuws: in Italië is een 95-jarige vrouw volledig hersteld, zo lezen we op het AD. De vrouw is daarmee de een-na-oudste persoon die volledig genezen is, eerder werd een 97-jarige man gezond verklaard na een behandeling met experimentele medicijnen tegen Ebola.  

Update 12:37 uur
In Hongkong wordt het virus lang niet zo snel verspreid als in andere landen zo lijkt het. Volgens EenVandaag is de belangrijkste reden daarvoor dat de bevolking, naast sociale onthouding uit voorzorg massaal mondkapjes draagt. Kenneth Kwong, een gepensioneerde scheikunde leraar,  legt uit hoe je simpel zelf een mondkapje maakt dat bescherming biedt: "Met een beetje stof, een stuk elastiek en een naaimachine heb je binnen een half uur een soort mondkapjeshouder. Als filter gebruik je een dubbelgevouwen stukje keukenrol. Dat kan je elke vijf uur vervangen. De vezelstructuur daarvan biedt 90 procent van dezelfde filterfunctie als officiële mondkapjes."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

No-Discrimination- Covid-19!! #quarantine #covid_19 #staysafe #becreative #brianeno

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna) op22 Mrt 2020 om 8:27 (PDT)

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Start F1-seizoen verder uitgesteld, ook Azerbeidzjan naar achteren

Na het hele COVID-19-gebeuren had het Formule 1-seizoen op 7 juni van start moeten gaan in de straten van Baku, maar ook de Grand Prix van Azerbeidzjan moet eraan geloven. Wegens de pandemie is besloten om die race ook - in elk geval voorlopig - uit te stellen.

De openingsrace in Australië werd eerder al geheel geannuleerd, net als de race in Monaco. De races in Bahrein, China, Nederland, Spanje en Vietnam zijn voorlopig uitgesteld, net als nu ook Azerbeidzjan dus.

De eerstvolgende race die nog wel op de normale plek op de kalender staat is de Grand Prix van Canada op 14 juni.

Snelheidsmaatregelen maken woningbouwprojecten in Brabant mogelijk

Brabant neemt net als andere provincies vanaf 24 maart de vergunningaanvragen voor woningbouwprojecten in behandeling. Door de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op de snelwegen vanaf 16 maart komt er stikstofdepositieruimte vrij. In Brabant kunnen hierdoor naar verwachting vrijwel alle woningbouwprojecten die stil kwamen te liggen door de stikstofproblematiek alsnog een vergunning krijgen.

Uit eerdere inventarisaties in Brabant blijkt dat in circa 15 gemeenten woningbouwprojecten hinder ondervinden van de stikstofproblematiek. Het gaat om projecten met in totaal enkele honderden woningen, die relatief dicht bij Natura 2000-gebieden liggen. De provincie verwacht aan de hand van eerste berekeningen vergunningen te kunnen verlenen aan vrijwel al deze woningbouwprojecten.

Er zijn wel afspraken gemaakt over de volgorde waarin vergunningen verleend worden. Eerst komen de aanvragen voor de woondeals aan de beurt, daarna de grote woningbouwprojecten en na zes weken worden alle aanvragen op volgorde van binnenkomst behandeld.

Overleg Rijk en provincies over doorgang infra-projecten
Naast de huizenbouw heeft het Rijk ingezet op het snel tot stand komen van zeven grote infraprojecten. In Brabant zou het dan gaan om projecten bij de wegen A58 Tilburg-Eindhoven, A27 Houten-Hooipolder en A58 Annabosch–Galder. De verdeling van vrijgekomen stikstofruimte gaat eerst naar woningbouw, daarna maar infra. Over het mogelijk maken van deze projecten wordt nog door Rijk en provincies gesproken.

De ruimte die vrijkomt door verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen wordt geregistreerd in het op 23 maart door het ministerie van LNV gepubliceerde stikstofregistratiesysteem. Dit systeem geeft inzicht in de beschikbare depositieruimte per Natura 2000-gebied. Het stikstofregistratiesysteem is een verantwoordelijkheid van de minister van LNV, evenals de passende beoordeling ervan. Deze onderbouwing is een voorwaarde voor de provincies om van het stikstofregistratiesysteem gebruik te kunnen maken.

Te weinig stikstofruimte projecten bij Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek
Alleen voor woningbouwprojecten nabij Natura 2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek komt te weinig ruimte vrij als gevolg van de snelheidsmaatregel. De provincie zoekt samen met de betrokken gemeenten naar stikstofruimte om projecten door te laten gaan, bijvoorbeeld via de mogelijkheid van extern salderen.

Meer maatregelen nodig voor verlaging stikstofneerslag
De verlaging van de maximumsnelheid is de eerste landelijke maatregel die het kabinet invoerde om de stikstofneerslag in Nederland terug te dringen. Deze maatregel ging in op 16 maart om 06.00 uur in heel Nederland en levert vanaf dat moment stikstofdepositieruimte op. Hoeveel dat is, verschilt per provincie. Om meer depositieruimte te creëren voor andere ontwikkelingen, moeten er op korte termijn meer landelijke maatregelen worden getroffen om de stikstofneerslag terug te brengen.

Man bedreigt vriendin met vuurwapen tijdens ruzie

De politie heeft zondag 22 maart 2020 omstreeks 14.50 uur in de Tilburgse wijk Groenewoud nabij zijn woning een 32-jarige Tilburger aangehouden vanwege bedreiging. Hij zou zijn vriendin op een adres in Goirle bedreigd hebben met een vuurwapen. Het stel heeft relationele problemen.

Het 24-jarige slachtoffer heeft aangifte gedaan. Ze vertelde dat ze ruzie had gehad met haar vriend in hun woning in Tilburg. Ze was daarom naar familie in Goirle gegaan. Haar partner was daar met familieleden zondagmiddag naar toe gekomen. Daar ontstond tussen beide families een flinke ruzie. Daarbij zou de 32-jarige Tilburger zijn vriendin met een vuurwapen bedreigd hebben.

Hogere celstraf en tbs na ontploffing in garage

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 18 maanden celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd aan een 45-jarige man. Hij wordt ervan beschuldigd brand in een garage te hebben veroorzaakt, met een ontploffing tot gevolg. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 12 maanden celstraf op, ook met tbs met voorwaarden.

In mei 2017 vond er een ontploffing plaats in een garage in Gemert. De man zou opzettelijk benzine in de garage hebben gesprenkeld. Daarna ontstond er brand. De bewoners van het huis waar de garage bij hoorde waren op het moment van de ontploffing in de woning televisie aan het kijken. De ravage was groot en de verdachte zelf liep ernstige brandwonden op.

De man verklaarde dat hij niet degene was die de garage is binnengegaan en de ontploffing heeft veroorzaakt. De garage was niet vrij toegankelijk en hij zou ook geen reden hebben om de brand te stichten. Getuigen hebben echter verklaard dat zij de man net voor de ontploffing uit de garage hebben zien komen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kleding van de man direct na de ontploffing in brand stond en dat er op zijn schoen een brandversnellend middel zat. Al met al vindt het hof bewezen dat de man opzettelijk de ontploffing in de garage heeft veroorzaakt.

Celstraf
De man heeft door de ontploffing en de brand een groot gevaar voor de omliggende woningen én de inwoners daarvan veroorzaakt. De gebeurtenis en de aanblik van de man in brandende kleding was traumatisch voor de buurtbewoners. Het hof vindt daarom een celstraf van 18 maanden meer passend dan de celstraf die de rechtbank eerder oplegde. Omdat de man deze periode al in de gevangenis heeft doorgebracht, hoeft hij niet terug de cel in.

Tbs met voorwaarden
Het hof volgt het oordeel van de rechtbank om tbs met voorwaarden op te leggen aan de man. Indien hij niet wordt behandeld, bestaat de kans dat hij opnieuw een misdrijf pleegt. De man moet zich onder andere verplicht laten opnemen in een verslavingskliniek en zich laten behandelen voor zijn persoonlijkheidsproblematiek. De man moet daarnaast een schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de garage.

Asfalteringswerkzaamheden N324 overdag vanwege nachtvorst

Provincie Gelderland vervangt in 3 fasen het asfalt van de N324 tussen rotonde Oosterweg in Wijchen en de Streekweg in Nijmegen. Dat zou in de nacht plaats vinden. In verband met de vorst kunnen de asfalteringswerkzaamheden dan niet plaats vinden. Omdat er nu minder verkeer is, vinden de asfalteringswerkzaamheden overdag plaats.

Tussen 24 maart en 1 april 2020 is de N324 daarom afgesloten voor verkeer tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Doorgaand verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid via de Drutenseweg en de A326. Aanwonenden en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Tussen 24 en 25 maart 2020 werkt de provincie aan de N324 tussen de rotonde Oosterweg en de Havenstraat. Tussen 25 maart en 27 maart 2020 vervangt de aannemer het asfalt tussen de Havenweg en de rotonde Nieuweweg. De N324 tussen de rotonde Nieuweweg en de Streekweg krijgt nieuw asfalt tussen 30 maart en 1 april 2020. Tijdens de werkzaamheden is de N324 afgesloten op het deel waar de aannemer werkt.

Marvel komt met helden Snowflake, Safespace en nog een paar

Omdat Corona het nieuws al overheerst hier een berichtje van een ander kaliber. Marvel Comics heeft vorige week namelijk een nieuwe comic aangekondigd in de vorm van The New Warriors. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat het niet je typische superhelden zijn.

Laat ons ze even voorstellen:

Screentime

Screentime is in zijn jeugd blootgesteld aan het door zijn opa ontwikkelde 'internetgas' en nu kan hij mentaal verbinding maken met het internet. Zo kan hij wegenkaarten zien in augmented reality en net zo snel antwoorden vinden als iemand met een smartphone. En dat alles zonder smartphone.

Snowflake

Snowflake is een Cryokinetische non-binary (geen jongen, geen meisje) superheld, die gekristalliseerde shurikens in de vorm van sneeuwvlokken kan werpen. Ook heeft Snowflake een mentale, helderziende connectie met tweelingbroer Safespace.

Safespace

Safespace kan krachtvelden creëren ter bescherming, maar dit kan hij alleen als hij probeert iemand te beschermen. Verder heeft hij natuurlijk de mentale en helderziende connectie met tweelingpersoon Snowflake.

B-Negative

Tijdens een bloedtransfusie is B-Negative blootgesteld aan het bloed van vampier Michael Morbius en nu heeft hij vampierachtige superkrachten. Hij heeft slagtanden en puntoren. Hij heeft bloedzuigers op zijn handpalmen.

Trailblazer

Trailblazer woont in een groepshuis en is pleegkind. Ze is vrijwilliger in een bejaardencentrum, maar ze heeft superkrachten. Deze obese versie van Dora the Explorer heeft namelijk een magische rugzak waar ze op elk moment uit kan halen wat ze nodig heeft.

marvel's new warriors
marvel's new warriors

Inmiddels heeft de aankondigingsvideo op Marvel's Youtubekanaal ruim 3.100 likes en 130.000 dislikes. Wel verdient Marvel kudo's voor het nog niet uitschakelen van de comments.

De aankondigingsvideo vind je hieronder. De comic zelf is vanaf 15 april verkrijgbaar, waarmee de kans dat dit een 1 aprilgrap is vrij klein lijkt te zijn.

Inmiddels is het internet gek geworden en hebben veel bekende Youtubers en Marvel of Comicliefhebbers gereageerd middels een video. Een kleine greep:

The Critical Drinker
ShoeOnHead
penguinz0
HeelvsBabyface
TheQuartering
YellowFlash 2
Bowlestrek

en nog veel meer...

Nu is het wachten op de film. Zijn we al enthousiast?

5 jaar cel voor mishandeling met dodelijke afloop

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 5 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 45-jarige man. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een 72-jarige man zo zwaar heeft mishandeld dat hij overleed. Eerder legde de rechtbank Limburg hem 4 jaar gevangenisstraf op.

In maart 2014 kwam de verdachte in contact met het latere slachtoffer. De verdachte liet het slachtoffer geloven dat hij een engelenbeeld wilde kopen. Enkele dagen later kwam de verdachte samen met zijn neef naar het beeld kijken. De neef droeg een koffer waardoor het slachtoffer de indruk moest krijgen dat er een groot bedrag aan contanten in zat. Op 22 maart 2014 meldde de verdachte zich alleen bij het slachtoffer voor de koop. Op enig moment heeft de verdachte de man mishandeld. De man heeft als gevolg van de mishandeling een hartinfarct gekregen waar hij aan is overleden. Verdachte was daarbij aanwezig en is zonder hulp in te roepen vertrokken.

Valse koopovereenkomsten
Na de dood van het slachtoffer heeft de verdachte valse koopovereenkomsten opgesteld en die namens het slachtoffer ondertekend. Daarmee probeerde hij een bedrag van 1,4 miljoen euro van de erfgenamen van het slachtoffer afhandig te maken. De verdachte ging zelfs zo ver dat hij met deze stukken door een advocaat beslag liet leggen op de woning, een stuk grond en goederen uit de nalatenschap.

Hogere straf dan de rechtbank
Het hof vindt dat de gevangenisstraf van de rechtbank onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten. Daarom legt het hof een gevangenisstraf van 5 jaar op aan de verdachte. De manier waarop de verdachte heeft gehandeld, getuigt volgens het hof van een grote mate van gewetenloosheid en koelbloedigheid: hij schroomt geen enkel middel voor eigen financieel gewin. Ten slotte heeft de verdachte tijdens het hoger beroep niet laten zien dat hij zich bewust is van zijn kwalijke gedrag. Het hof rekent hem dit in strafverzwarende zin aan.

200 miljoen subsidie voor overstap huurwoningen op warmtenet

Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties investeert 200 miljoen euro in het aardgasvrij maken van huurwoningen. De Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is bedoeld voor verhuurders die de overstap willen maken van aardgas naar een lokaal of regionaal warmtenet. Naar verwachting ondersteunt de regeling de overstap van 55.000 huurwoningen, vooral in wijken waar het aardgasnet aan vervanging toe is en er aangesloten kan worden op een bestaand warmtenet.

De regeling biedt een tegemoetkoming in de kosten die binnen en buiten de woning gemaakt moeten worden voor de aansluiting op een andere warmtebron. Het gaat bijvoorbeeld om het verleggen van leidingen of het weghalen van cv-ketels in de woning en de aansluitkosten buiten de woningen. Verhuurders van woningen die al op een warmtenet aangesloten zijn en waarin nu nog aardgas wordt gebruikt voor koken of het verwarmen van water (met bijvoorbeeld een geiser) kunnen ook een beroep doen op de regeling. Waardoor deze woningen helemaal aardgasvrij kunnen worden. Per woning wordt er maximaal €5.000 subsidie toegekend.

Minister Knops: “De SAH is een mooie stap in de uitvoering van het klimaatakkoord en een steun in de rug van corporaties en andere verhuurders. Zij hebben plannen gemaakt om versneld 100.000 woningen te verduurzamen. Een groot deel daarvan kan met deze regeling naar de fase van realisatie. Daarmee ondersteunt de regeling ook uitvoerende bedrijven zoals installateurs en aannemers.”

Verhuurders kunnen vanaf 1 mei via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aanvraag indienen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleinere en grotere aanvragen. Bij aanvragen boven de €25.000 wordt na goedkeuring eerst een voorschot uitgekeerd, de rest volgt zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Voor deze aanvragen geldt dat de werkzaamheden nog niet gestart mogen zijn. Bij kleinere aanvragen wordt de subsidie in één keer uitgekeerd. De werkzaamheden moeten na 17 september 2019 zijn gestart. Voor alle aanvragen geldt dat de werkzaamheden binnen 5 jaar gerealiseerd moeten zijn.

Geen Olympische Spelen 2020 voor Canada en AustraliŽ

Het mag inmiddels wel enigszins duidelijk zijn dat het coronavirus SARS-CoV-2 en de daardoor veroorzaakte ziekte COVID-19 voor het nodige gedoe zorgen, ook in de sportwereld. De Olympische en Paralympische Spelen van dit jaar zijn nog niet uitgesteld, maar twee landen gaan sowieso niet: Canada en Australië hebben zich teruggetrokken.

Zondagavond was Canada het eerste land waarvan het Nationaal Olympisch Comité (COC) officieel een statement naar buiten bracht om aan te kondigen dat ze zich terugtrekken van de Spelen in 2020. Volgens het COC is het niet verantwoord om atleten en begeleiders naar Tokyo te sturen, niet alleen vanwege hun gezondheid, maar vanwege de algehele volksgezondheid.

De Canadezen roepen het Internationaal Olympisch Comité en het Internationaal Paralympisch Comité op om de Spelen met één jaar uit te stellen. Het Australisch Olympisch Comité liet maandagochtend weten er vanuit te gaan dat de Spelen in de zomer van 2021 gehouden worden en riep de sporters nu officieel op om zich daar op voor te bereiden, en niet meer op Tokyo 2020.

Statements van de NOC's van Canada en Australië zijn hier en hier te vinden.

FOK! Wat een weer: zon, maar ongehoorzame mensen

Welkom!

Ook vandaag is het zonnig en droog, en daarmee is alles wel verteld.

Nou vooruit, ik zag gisteren een depressie boven Spanje hangen. Daar vielen dan ook een aantal flinke regen- en onweersbuien. Ook in Griekenland was het niet pluis met veel regen. De buien waren eigenlijk niet eens zo gek ver weg. In het midden van Frankrijk vielen er ook een paar. Hier hebben we natuurlijk allemaal geen ene reet aan, gezien we nergens naar toe mogen, maar ik moet toch iets vertellen.  

Helaas heeft een groot deel van Europa te maken met koude lucht uit het noorden tot oosten. Ik prijs me echt gelukkig dat het nu geen januari is zeg, me dunkt wat een ellendige kou we dan gehad zouden hebben. Brrrrrrrrrrrrrrrr.

Verder moeten de mensen gewoon gehoorzaam zijn, en niet allemaal eigenwijs naar het strand of bos toe gaan. Anders moet het hele land maar op slot. Ik ben daar een voorstander van. Gelukkig zitten wij vrijwel allemaal op onze zolderkamer.

Verder is er niks bijzonders te melden. 

Tot van de week maar weer.  

Meer weer op FOK!

Zaandam deel 2 (Foto: Charged)
De Zaan nabij en in Zaandam. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen aangeboden bij Rode Kruis

Duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen zijn bij het Rode Kruis aangeboden: meer dan 125.000 maskers, ruim 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfectant. Afgelopen vrijdagavond vroeg de hulporganisatie particulieren en ondernemers die beschikken over de juiste materialen hun spullen te doneren aan de hulporganisatie. Minister de Jonge van VWS ondersteunt het initiatief. Het Rode Kruis stelt alle ingezamelde spullen beschikbaar voor de zorg via de hiervoor ingestelde distributielijnen. Op deze manier kunnen de materialen terechtkomen bij de zorginstellingen waar ze op dit moment het hardst nodig zijn. Aan de oproep is goed gehoor gegeven. Vandaag komen de eerste materialen binnen bij het Rode Kruis voor controle en sortering.

Tientallen vrijwilligers van het Rode Kruis hebben het hele weekend gebeld om het grote aanbod aan materiaal te inventariseren. En ook vandaag gaan ze weer verder met alle meldingen die nog steeds binnenkomen. Zowel grote als kleine partijen zijn aangeboden; er is zelfs beademingsapparatuur beschikbaar gesteld. Ook klussers melden zich, die nog een verdwaalde doos geschikte mondmaskers over hadden na hun laatste opknapwerk.

Peter Lasschuijt, crisiscoördinator bij het Rode Kruis en verantwoordelijk voor de inzamelactie: “Het is fantastisch om te zien dat mensen gehoor hebben gegeven aan onze vraag. De mailbox stroomde vol na de eerste oproep voor medische hulpmiddelen, waar nu een tekort aan is. Daarna zijn we direct gaan bellen om te vragen of het echt om de benodigde spullen gaat en na een zorgvuldige check om af te spreken hoe we ze inzamelen. De eerste lichtingen komen vandaag bij ons aan.”

Brillen en schorten
Vrijwilligers staan klaar om de materialen die vanaf vandaag binnenkomen te controleren en te sorteren. Corinne van de Laar is een van hen en betrokken in dit proces vanwege haar uitgebreide ervaring in de zorg. “We controleren of de materialen die aangeboden worden op de lijst staan en of ze bruikbaar zijn. Als al het materiaal centraal verzameld is, doet het Rode Kruis opnieuw een check voordat het overgedragen wordt aan de zorg. Ondanks dat de middelen schaars zijn, moeten ze wel geschikt zijn in deze situatie. Ik ondersteun alle vrijwilligers die vragen hebben in het contact met de donateurs.”

Na inzameling, sortering en controle draagt het Rode Kruis de spullen over aan het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. Zij zorgen dat de middelen bij de zorginstellingen komen waar ze het hardst nodig zijn. Nog altijd kunnen ondernemers en particulieren die de juiste middelen hebben en willen doneren, zich melden bij het Rode Kruis: Er is behoefte aan: FFP 1, 2 en 3 maskers, chirurgische maskers, schorten (disposible), handschoenen, beschermingsbrillen, desinfectia, diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media) en beademingsapparatuur. Na aanmelding neemt de hulporganisatie zo spoedig mogelijk contact op met de aanbieder.

Buitenlandse reizigers gaven 17 miljard euro uit in Nederland in 2019

In 2019 besteedden buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers ruim 17 miljard euro aan diensten en goederen tijdens verblijf in of bezoek aan Nederland, waarvan een derde tijdens zakelijke reizen. Omgekeerd gaven Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers in het buitenland circa 20 miljard euro uit aan diensten en goederen, waarvan 87 procent privébestedingen waren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over internationale handel.

De uitbraak van het coronavirus raakt grote delen van de Nederlandse economie, onder andere de reis- en toerismebranche. In de cijfers over 2019 zijn de effecten van de maatregelen tegen het coronavirus die verschillende landen hebben genomen (uiteraard) nog niet zichtbaar.

Reisverkeer en -bestedingen sterk gericht op Europa
Nederland verhandelt de meeste diensten met landen binnen Europa en dit is ook het geval voor het reisverkeer. Bijna 88 procent van de bestedingen door buitenlandse reizigers in Nederland is voor rekening van reizigers uit Europa. Zelf besteden Nederlanders meer dan drie kwart van de reisbestedingen op een Europese bestemming.

Verreweg de meeste bestedingen in 2019 in Nederland kwamen van reizigers uit Duitsland en ook in de top tien van nationaliteiten die het meest besteedden, staan voornamelijk Europeanen. Uitzonderingen zijn de Verenigde Staten (plaats vijf) en China (plaats negen). De uitgaven aan diensten en goederen door de toeristen en zakelijke reizigers uit de top tien landen waren in 2019 goed voor 14,4 miljard euro.

Ieder jaar nemen de bestedingen van buitenlanders in Nederland toe: sinds 2014 zijn de uitgaven van buitenlanders in Nederland gegroeid met meer dan 56 procent. De bestedingen van reizigers uit de top tien landen zijn gegroeid ten opzichte van 2018. Zo namen de uitgaven van zowel Amerikaanse als Britse reizigers in Nederland met bijna 14 procent toe in vergelijking met 2018.

Nederlanders besteden het meest in Duitsland
Duitsland is het land waar Nederlandse reizigers in 2019 het meeste geld uitgaven, net als in de voorgaande jaren. De top tien landen waar Nederlanders in 2019 geld uitgaven aan diensten en goederen tijdens hun verblijf of bezoek bevinden zich vrijwel allemaal in Europa. De enige uitzondering is de Verenigde Staten (plaats vijf).

Nederlanders geven al jaren steeds meer uit aan bestedingen in het buitenland, zowel privé als zakelijk. Uitgaven op bestemmingen verder van huis zijn sterker toegenomen dan uitgaven tijdens verblijf of bezoek in Europa.

Diverse landen die belangrijk zijn voor het inkomende en uitgaande reisverkeer van Nederland worden in het eerste kwartaal van 2020 zwaar getroffen door het coronavirus. Deze Europese, Aziatische en Noord-Amerikaanse landen namen in 2019 een groot deel van de Nederlandse inkomende reisuitgaven voor hun rekening. Bovendien namen de reisuitgaven vanuit deze landen toe in de afgelopen jaren, vooral uit de verder weggelegen landen (zoals China en de Verenigde Staten).

Reisverkeer belangrijk voor Nederlandse dienstenhandel
In de totale internationale handel in diensten behoort het reisverkeer tot de vijf belangrijkste dienstensoorten in 2019. Het reisverkeer heeft een aandeel van meer dan 7 procent in de Nederlandse uitvoer van diensten naar het buitenland (17 miljard euro), en het reisverkeer maakt 9 procent uit van de Nederlandse invoer van diensten uit het buitenland (20 miljard euro).

Naast het reisverkeer zijn de belangrijkste andere dienstensoorten voor de Nederlandse export zakelijke diensten, intellectueel eigendom (royalty’s), vervoersdiensten en telecommunicatie- en computerdiensten. Deze vijf dienstensoorten zijn samen goed voor maar liefst 89,0 procent van de totale dienstenexport. Bij de Nederlandse import zijn dezelfde vijf dienstensoorten dominant en gaat het om een gezamenlijk aandeel van 88,9 procent.

Waarde Nederlandse dienstenhandel in opmars
Niet alleen de waarde van het reisverkeer nam toe in 2019, maar ook de totale handel in diensten. De waarde van de totale Nederlandse dienstenexport naar het buitenland bedroeg 234,2 miljard euro in 2019 en de import 217,9 miljard euro, waarbij de export harder groeide dan de import over het afgelopen jaar. De Nederlandse dienstenexport is circa 9 procent gegroeid ten opzichte van 2018, terwijl de import van diensten bijna 4 procent toenam. Zowel de export als import van diensten bereikte in 2019 het hoogste niveau ooit.

Gewapende woningoverval in Swalmen

In Swalmen heeft de afgelopen nacht een gewapende woningoverval plaatsgevonden. Bij de overval raakte niemand gewond, maar er werd wel (onder andere) een auto meegenomen. Het voertuig met buit werd even later teruggevonden in de nabije omgeving.

Terwijl de bewoners sliepen drongen twee gemaskerde mannen rond 04.45 uur de woning binnen. De overvallers haalden het huis overhoop waarbij ze dreigden met vuurwapens. Uiteindelijk gingen ze er met, onder anderen, de auto van het gezin vandoor. Het voertuig met buit werd kort daarna aangetroffen nabij de uitvalsweg A73.

De politie is een onderzoek gestart in en rond de woning. Zij is op zoek naar getuigen en vraagt hen contact met haar op te nemen via het algemeen telefoonnummer 0900-8844. Ook kan geheel anoniem worden getipt bij M. via 0800-7000.

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.