Riiber wint nŪet op noordse combinatie, Watabe verrast

In het Finse Lahti heeft Jarl Magnus Riiber op de noordse combinatie een World Cup-wedstrijd níet gewonnen. Dat is vrij uniek, want de jonge Noor domineert de sport met ijzeren vuist en wint vrijwel elke wedstrijd. Sterker nog, hij stond niet eens op het podium en dat was voor het eerst dit seizoen.

Teamsprint
Jørgen Gråbak is niet de meest geweldige springer en dat compenseerde het optreden van Jarl Magnus Riiber een beetje, maar Noorwegen-1 mocht wel als eerste aan het langlaufen beginnen. Ryota Yamamoto en Akito Watabe (Japan-1) volgden op zeven seconden, met op elf tellen Terence Weber en Manuel Faisst (Duitsland-1). Espen Andersen/Espen Bjørnstad (Noorwegen-2, +0:40), Lukas Klapfer/Martin Fritz (Oostenrijk-1, +0:55) en Philipp Orter/Thomas Jöbstl (Oostenrijk-2, +0:59) bleven ook nog binnen de minuut, terwijl Duitsland-2 met Johannes Rydzek en Vinzenz Geiger (+1:13) gezien hun langlauftempo nog zeker niet afgeschreven mocht worden.

Gråbak en Riiber kwamen tijdens de tien keer anderhalve kilometer geen moment in de problemen en liepen keurig naar de winst. Weber en Faisst hadden iets langer dan gedacht nodig om Yamamoto en Watabe achter zich te laten, maar met twee ronden te gaan werden de Japanners bijgehaald door Noorwegen-2, Duitsland-2 en de twee Oostenrijkse duo's. Japan werd verschalkt en Andersen en Rydzek sloegen een gaatje naar de rest. Riiber hielp de Noren overtuigend naar de winst, Faisst pakte plek twee en Geiger liet de rest achter zich om Duitsland-2 zo naar de derde plek te helpen, achter Duitsland-1.

Gråbak wacht teamgenoot Riiber op aan de finish van de teamsprint (Pro Shots/Action Images)
Gråbak wacht teamgenoot Riiber op aan de finish van de teamsprint (Pro Shots/Action Images)

Individuele wedstrijd
Voor het eerst in héle lange tijd liet Riiber een matige sprong op de schans zien: zestiende, wat hem een achterstand van maar liefst 1:40 minuten opleverde op veteraan Akito Watabe. Negen seconden achter de Japanner vertrok de piepjonge Noor Jens Lurås Oftebro, de beste springer van het seizoen, terwijl verder de Oostenrijker Martin Fritz (+0:44), de Duitser Fabian Riessle (+0:51), Ryota Yamamoto (+0:52), Weber (+0:58) en Gråbak (+0:59) binnen een minuut bleven. Ook Geiger (+1:02) deed nog goed mee, net als landgenoot Eric Frenzel (+1:13) en wellicht de Fin Ilkka Herola (+1:36), die kort voor Riiber van start mocht.

Watabe en Oftebro vonden elkaar op de ski's al snel, daarachter ontstond ook vrij snel een groep van zeven achtervolgers. Halverwege had het duo nog altijd een dikke halve minuut voorsprong, terwijl de achtervolgende groep benaderd werd door een ander groepje van vijf. In de voorlaatste ronde verloren de twee koplopers toch een dikke tien seconden, waarna Watabe zijn Noorse kompaan Oftebro in de slotronde liet staan. De Japanner, uitgerekend in een periode waarin zijn langlaufvorm beduidend minder was, werd niet meer bijgehaald en pakte eindelijk weer eens een zege. Gråbak werd op een paar seconden voor de achtste keer dit seizoen tweede, Geiger ging ook nog voorbij aan Oftebro en werd derde.