FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 maart 2020

COVID-19: 40 besmettingen in Nederland, nieuwe besmetting in Den Bosch

Doordat het RIVM de bekendmaking van nieuwe gevallen met het COVID-19 coronavirus heeft over gelaten aan lokale GGD's en ziekenhuizen is het aantal besmettingen vrij onoverzichtelijk. Op basis van lokale media zijn er momenteel rond de 30-32 besmettingen gemeld. Vandaag is er bij een medewerker in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en ook in Hardinxveld-Giessendam een besmetting gemeld. In het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis is ook een besmetting van een man gemeld die zich in eerste instantie met urinewegklachten op de Spoedeisende Hulp meldde.

Hoewel het aantal besmetting nog relatief gezien lijkt mee te vallen in ons land lijkt er toch steeds meer het besef te komen dat het virus zich snel kan verspreiden. Maandag is in een spoedberaad van het kabinet het zogeheten 'Outbreak Management Team' document opgesteld. Daarin staat dat naast verpleeghuizen ook militaire kazernes en verpleegcontainer- en tenten beschikbaar worden gesteld in het geval van een uitbraak.

Elders ter wereld blijft het virus zich verder verspreiden, zo zijn er nu ook besmettingen bekend in Polen, Liechtenstein, Chili en Argentinië. In ons buurland Duitsland is het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur gestegen van 198 naar 240 gevallen. Italië dat wordt gezien als de Europese besmettingshaard is het aantal besmettingen reeds de 2500 gepasseerd. Eenzelfde aantal wordt er gemeld in Iran en in Zuid-Korea waar flink wordt getest staat het aantal besmettingen op ruim 5600.

In België staat het aantal besmetting op 15, in de loop van de dag zullen daar de nieuwe gevallen bekend gemaakt worden. Voor actuele cijfers over de wereldwijde besmettingen kun je onder andere deze of deze bron raadplegen.

Update 11.10 uur:
GGD Gooi en Vechtstreek heeft zojuist bekend gemaakt dat er 2 nieuwe positieve gevallen zijn. Het zou gaan om een 56-jarige man uit Naarden en een 45-jarige man uit Blaricum, beiden zijn ze recentelijk in Noord-Italië geweest.

Update 13.10 uur:
In regio Rotterdam-Rijnmond zijn twee nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Beide patiënten zijn woonachtig in Rotterdam en verblijven in thuisisolatie. Een van de patiënten verbleef al in het Maasstad Ziekenhuis en de tweede is recentelijk in Noord-Italië geweest, er is geen verband tussen de patiënten.

Update 13.23 uur:
Het RIVM heeft de cijfers vandaag weer bekend gemaakt, het aantal besmettingen is ten opzichte van gisteren met 15 gestegen naar 38. Ook in België zijn er weer nieuwe besmettingen gemeld en staat het aantal daar nu op 23.

Update 23.45 uur:
De arts-assistent die afgelopen vrijdag de besmette man uit Kerkwijk opnam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, blijkt zelf ook besmet. Naar aanleiding van de twee besmettingen heeft het JBZ besloten om de bezoekersregeling aan te passen, een patiënt mag per dag nog maar twee bezoekers ontvangen.

Eerder op de avond werd er ook al een nieuwe besmetting gemeld in Geleen, ook hier ging het om een persoon die recentelijk uit Noord-Italië is gekomen.

Utrecht eerste bekerfinalist na makkelijke zege tegen Ajax

FC Utrecht is de eerste finalist in het KNVB Bekertoernooi. In eigen huis won Utrecht vrij gemakkelijk van Ajax met 2-0 en speelt op 19 april de finale in De Kuip tegen de winnaar van Feyenoord-NAC.

Sander van de Streek kopte vlak voor rust een vrije trap van Simon Gustafson achter André Onana binnen. Na een rake penalty van Gustafson in de tweede helft speelde FC Utrecht de wedstrijd makkelijk uit tegen Ajax, dat opnieuw slecht speelde en geen grote kansen wist te creëren.

Enige tegenvaller voor de thuisclub op deze avond was de gele kaart voor Sean Klaiber, waardoor hij voor de finale is geschorst.

Verstappen maakt eerste meters op vernieuwde circuit Zandvoort

Als een soort van opening van het vernieuwde circuit van Zandvoort mocht Max Verstappen zijn eerste meters over de verbouwde baan maken. De Red Bull-coureur was zeer te spreken over de aanpassingen aan het circuit.

"Het was erg gaaf. De baan was voorheen al mooi om op te rijden, maar de aanpassingen die gedaan zijn maken het nog specialer. Vooral bocht drie, de banking daar is geweldig en je kunt er veel verschillende lijnen rijden. Dat geldt trouwens ook voor de laatste bocht. Het stuur wordt daar erg zwaar en als we tijdens het Grand Prix-weekend DRS gaan gebruiken, wordt dat nog een uitdagende, maar leuke bocht", zo lezen we op Verstappen.nl.

"Over het algemeen denk ik dat de hele baan een uitdaging gaat vormen. Het is natuurlijk altijd nog een old school circuit. Er zijn niet veel uitloopstroken, maar dat moet ook niet, vind ik. Dat maakt het juist extra spannend. Ik kijk er echt naar uit om hier met de huidige auto’s te mogen racen", aldus Verstappen.

De jonge Nederlander denkt niet echt voordeel te hebben van de rondjes die hij vandaag maakte. "Ik heb maar een paar rondjes gereden natuurlijk. Gelukkig heeft iedereen genoeg simulatorwerk en trainingstijd om de baan te leren kennen, dus iedereen zal wel goed voorbereid zijn. Heel veel jongens kennen Zandvoort ook al, dus het zal er meer om gaan om de kombochten te leren kennen. Dat zal als Formule 1-coureur echter geen probleem zijn."

Er is vooraf veel te doen geweest over de twee kombochten, zoals de Hugenholtzbocht. "Ik had niet verwacht dat de derde bocht zo steil zou zijn. De binnenkant valt als het ware van je weg, dus het is een wat blinde bocht bij het insturen. Je neemt de rest van de bocht ook heel anders dan je gewend bent en dat maakt het wel bijzonder. Het zal wel een paar rondjes duren voordat je daar de ideale lijn hebt gevonden. Het hele circuit is uitdagend. Er zijn veel snelle bochten."

Uiteraard heeft Verstappen veel zin in de wedstrijd in Zandvoort. "Ik kijk er erg naar uit. De support van de fans is er altijd al geweest. Met een thuiswedstrijd wordt het denk ik helemaal een gekkenhuis. Ik hoop dat we een mooi en positief weekend kunnen hebben."

De Red Bull-coureur is trots om wat er in Zandvoort te gebeuren staat "Absoluut. Ik kijk er enorm naar uit. Ik heb al veel fans gezien op de andere circuits, dus het kan alleen nog maar beter worden tijdens deze Grand Prix."

Verstappen maakt eerste meters op vernieuwde circuit Zandvoort (Pro Shots / Action Images)
Verstappen maakt eerste meters op vernieuwde circuit Zandvoort (Pro Shots / Action Images)

Zo ligt Hanoi Circuit er nu bij

Regelmatig houden we jullie op de hoogte van de vorderingen rond de verbouwing van circuit Zandvoort. Maar niet alleen bij ons wordt er flink gebouwd, ook in Vietnam wordt er hard gewerkt voor de komst van het Formule 1-circus.

In Hanoi moest iets meer werk verzet worden dan in Zandvoort, in de Aziatische stad lag namelijk nog helemaal geen circuit. Maar als je beelden zo ziet dan kan je niet anders concluderen dan dat het er goed uitziet.

Nieuwe James Bond uitgesteld om coronavirus

No Time To Die, de 25e (officiële) James Bondfilm, komt niet langer begin april in de bioscopen. Dankzij het coronavirus COVID-19 is de film uitgesteld tot november, zo maakten de producenten vandaag bekend.

In een kort statement op 007.com melden de producers, Barbara Broccoli en Michael G. Wilson, dat de film is uitgesteld. "Na zorgvuldige overwegingen en door de wereldwijde bioscoopmarkt te evalueren, is besloten om de release van No Time To Die uit te stellen tot november 2020. De film zal worden uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk op 12 november met daarna wereldwijde releasedata, waaronder de Amerikaanse release op 25 november."

De beslissing heeft vermoedelijk niet zo zeer iets te maken met voorzorg om het coronavirus, maar met de poteniële opbrengsten van de film. Met de wereld in oproer rondom het zich steeds verder verspreidende virus kan met redelijke zekerheid worden gezegd dat grote filmreleases zoals deze een klap kunnen krijgen in de inkomsten doordat minder mensen naar de bioscoop gaan. Als films een nieuwe releasedatum krijgen moet deze worden ingepast tussen andere releases zodat er een datum gevonden wordt waarop de beste economische slagingskans is, en blijkbaar vindt men dat dat voor deze film in november ligt.

Een Nederlandse datum is nog niet genoemd, maar het zou voor ons ergens rond dezelfde datum kunnen worden als onze Noordzeeburen.

Pinturault skiet naar reuzenslalomwinst en World Cup-leiding

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft in het Oostenrijkse Hinterstoder de reuzenslalom gewonnen. De Fransman sloeg er in 2016 al eens een dubbelslag en deed dat nu na winst op de alpinecombinatie ook. De strijd om de World Cup is ook spannend: Pinturault gaat nu weer voorbij aan Aleksander Aamodt Kilde en pakt de leiding.

Alexis Pinturault haalde flink uit in de eerste run: de Fransman deelde 0,90 seconden uit aan Filip Zubcic en de Kroaat was daarmee al de enige die binnen een seconde bleef. Zan Kranjec uit Slovenië stond op 1,12 seconden en verder stonden de Fransman Mathieu Faivre (+1,27), de Zweed Matts Olsson (+1,38) en de Noor Henrik Kristoffersen (+1,42) nog binnen een halve tel van leider Pinturault. Maarten Meiners komt doorgaans niet echt in de buurt van de tweede run, maar nu scheelde het niet veel: op de 33e plek kwam hij slechts 0,19 seconden tekort.

Olsson leverde veel tijd in en viel veertien plekken terug, dus Kristoffersen steeg alvast een plekje. Faivre kwam er ook niet aan te pas en leverde zes plekken in, Kranjec viel zelfs tien plekken terug op de zware piste. Zubcic hield wél stand, dook 0,27 seconden onder Kristoffersen's tijd door en pakte de leiding met alleen Pinturault nog bovenaan de piste. De Fransman had het vooral onderop de piste nog even erg moeilijk, maar met 0,45 seconden verschil pakte hij alsnog de winst, voor Zubcic en Kristoffersen.

'Interesse in binnen- en buitenland voor doelman Koopmans'

Er is volop belangstelling voor Luuk Koopmans, zo weet Voetbal International woensdag te melden. De doelman van ADO Den Haag wordt gevolgd door tenminste drie clubs uit de Eredivisie, terwijl er naar verluidt ook interesse is vanuit Engeland en Duitsland. Koopmans wordt dit seizoen door PSV uitgeleend aan ADO.

Koopmans maakte vorig jaar bij zijn entree bij ADO de afspraak dat hij na dit seizoen een driejarig contract zou ondertekenen in het Cars Jeans Stadion. Vanwege de fors toegenomen belangstelling lijkt het er echter op dat de 26-jarige sluitpost na de zomerstop elders zijn loopbaan een vervolg geeft.

Daarnaast bezet ADO momenteel een degradatieplaats, wat als gevolg kan hebben dat er over enkele maanden een leegloop kan ontstaan bij de nummer zeventien in de Eredivisie.

Mocht Koopmans inderdaad vertrekken, dan houdt ADO een transfersom over. Een gedeelte hiervan komt echter bij PSV terecht, daar er afgelopen zomer afspraken zijn gemaakt omtrent het huurcontract van de doelman.

Koopmans staat officieel tot deze zomer onder contract bij PSV, maar een terugkeer in Eindhoven lijkt sowieso geen optie te zijn. Trainer Ernest Faber beschikt over Lars Unnerstall, Robbin Ruiter en Yanick van Osch wat betreft het keepersgilde. Daarnaast speelt Jeroen Zoet op huurbasis voor FC Utrecht.

Koopmans is al bijna het gehele seizoen de eerste keus onder de lat bij ADO, nadat hij de concurrentiestrijd had gewonnen van Robert Zwinkels. De teller staat inmiddels op twintig wedstrijden namens de laagvlieger uit Den Haag. Koopmans speelde in het verleden voor MVV Maastricht en TOP Oss.

Ajax haalt 'koopje' Giovanni binnen na complexe transfer

Ajax heeft Giovanni Manson Ribeiro gecontracteerd, zo meldt de club woensdag via de officiële kanalen. De achttienjarige Braziliaanse speler is afkomstig van Santos. Hij heeft een contract getekend dat loopt van 1 februari 2020 tot en met de zomer van 2024. De aanvallende middenvelder zal in eerste instantie aansluiten bij Jong Ajax. Op 25 februari maakte Ajax bekend zich tot de FIFA te hebben gewend om de transfer van Giovanni af te ronden.

De overgang werd tegengehouden door Santos en de Braziliaanse voetbalbond. De FIFA heeft nu aan de KNVB en Ajax laten weten dat Giovanni met onmiddellijke ingang geregistreerd kan worden als contractspeler van de Amsterdammers.

"Het was een heel complexe transfer", laat Revien Kanhai van Forza Sports Group, die de deal namens de Braziliaanse zaakwaarnemer Bertolucci in Nederland begeleidde, weten aan De Telegraaf.

Santos wilde de speler niet vrijgeven, omdat Ajax volgens de club in strijd met de FIFA-regels zou hebben gehandeld. "De FIFA heeft nu bepaald dat dit niet het geval is", aldus Kanhai.

Volgens de krant zag Giovanni Amsterdam als ideale stap op weg naar de Europese top. Onder meer Chelsea, Paris Saint-Germain en Arsenal wilden de speler ook graag inlijven, zo klinkt het.

'Ajax heeft zodoende een koopje en betaalt alleen de opleidingsvergoeding van circa vijfhonderdduizend euro. Giovanni zelf stond al wekenlang in de startblokken', aldus het dagblad.

'Toekomst van Ter Stegen bij Barcelona onzeker'

Het is de vraag of Marc-André ter Stegen langer bij Barcelona blijft. Spaanse media, waaronder Catalunya Radio, speculeren dat de doelman zou uitkijken naar een nieuw avontuur. De Duitser gaf eerder in gesprek met Mundo Deportivo nog aan dat zijn zaakwaarnemer praat met de grootmacht over een contractverlenging, maar nu is een nieuwe deal naar verluidt onzeker.

Ter Stegen, die nog tot medio 2022 vastligt in het Camp Nou, zei eerder nog dat hij de intentie had om zijn contract te verlengen. "Ik en mijn gezin voelen ons hier thuis."

"Er zijn momenteel gesprekken, maar er is van mijn kant geen haast. Ik laat alle perikelen wat betreft mijn contract aan mijn zaakwaarnemer over, hij weet van de hoed en de rand", aldus de doelman in een eerder interview.

Nu zou Ter Stegen twijfelen over zijn toekomst bij Barcelona. Catalunya Radio meldt dat onder anderen de keeper ontevreden is over het arbeidsethos bij de club.

De doelman zou ook een ploeggenoot hebben verteld te twijfelen of hij volgend seizoen nog bij Barcelona speelt. Daarnaast zou Ter Stegen hetzelfde verhaal hebben medegedeeld aan een journaliste.

Volgens de Catalaanse radiozender sprak de desbetreffende journaliste onlangs met Ter Stegen en deed zij het voorstel om een boek te maken over de 27-jarige Duitser, waarbij de focus op het komende seizoen zou liggen.

De international weigerde het aanbod omdat hij niet zeker wist of hij de volgende voetbaljaargang nog wel actief zou zijn voor Barcelona, zo klinkt het.

LRT benadrukt urgentie voor extra opvangplekken asielzoekers

De Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) is dinsdag bijeengekomen om te spreken over uitbreiding van het aantal reguliere opvangplekken voor asielzoekers. De asielzoekerscentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zitten momenteel zo goed als vol.

Naar aanleiding van de eerdere oproep van de LRT heeft het merendeel van de provincies samen met gemeenten mogelijke locaties voor nieuwe opvangplekken in beeld gebracht. Afgesproken is dat de Commissarissen van de Koning samen met het COA, de IND, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) met deze informatie aan de slag gaan om per provincie tot concrete voorstellen te komen voor locaties waar opvangplekken op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.

De gezamenlijke inzet is om dit begin april in beeld te hebben. Het gaat hierbij niet alleen om het opzetten van nieuwe asielzoekerscentra. Ook is het belangrijk dat gemeenten statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) huisvesten, zodat zij niet te lang een plek in een asielzoekerscentrum bezet houden. Dit zorgt voor ruimte in de opvangcapaciteit. De provincies zien op de inzet toe.

De leden van de LRT spraken tijdens het overleg ook hun waardering uit voor de inspanningen van Leeuwarden en Goes, waar indien nodig asielzoekers kunnen worden opgevangen in evenementenhallen. Die buffercapaciteit is voor de korte termijn een oplossing.

Extra opvang nodig
Naast de verlenging van tien bestaande locaties (vanwege aflopende bestuursafspraken) zijn in 2020 in totaal 5000 extra bedden nodig in de reguliere opvang. Die plekken zijn nodig om meerdere redenen. Ten eerste is er sprake van een licht hogere instroom (ten opzichte van de prognose). Daarnaast zijn de doorlooptijden bij de IND opgelopen waardoor asielzoekers lang in de opvang moeten blijven. De staatssecretaris meldde dinsdag aan de Tweede Kamer dat ze maatregelen neemt om de doorlooptijden terug te dringen. Ook is er sprake van krapte op de woningmarkt.

Aan de LRT nemen de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid deel, evenals Jetta Klijnsma namens de Commissarissen van de Koning, Theo Weterings namens de VNG, het Interprovinciaal Overleg en het COA. Naar aanleiding van de LRT van oktober 2019, toen bleek dat het COA meer reguliere opvangplekken nodig heeft, heeft de staatssecretaris de Commissarissen van de Koning gevraagd te bevorderen dat opvangplekken in hun provincie worden gerealiseerd. Sindsdien zijn er in veel provincies regionale overleggen gevoerd om nieuwe opvangplekken te realiseren. Die inspanningen worden onverminderd voortgezet

Capcom toon nieuwe beelden Resident Evil 3 Remake

Vanavond om 20:00 zal op het YouTube kanaal van Capcom nieuwe beelden van Resident Evil 3 Remake te zien zijn. Met een beetje mazzel zien wij nog niet vertoonde gameplay beelden.

In Resident Evil 3 Remake moet Jill Valentine, een van de beroemdste heldinnen in de geschiedenis van videogames, ontsnappen aan de vernietiging van Raccoon City terwijl zij meedogenloos wordt gejaagd door het bio-wapen Nemesis van Umbrella Corp.

YouTuber Giuseppe’s Gaming had al stiekem wat beelden verzamelt, alleen zijn deze wel in het Japans. De Resident Evil 3 Remake is te koop vanaf 3 april voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Wielerploeg Team Jumbo-Visma niet van start in Strade Bianche vanwege coronavirus

Team Jumbo-Visma neemt komende zaterdag niet deel aan de semi-klassieker Strade Bianche. De Nederlandse wielerploeg heeft deze beslissing genomen op basis van medisch advies en op aanbeveling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook in de GP Industria een dag later gaat Jumbo-Visma niet van start. Deelname aan Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo zijn bovendien ook nog onzeker, al is het doorgaan van deze wedstrijden – inclusief Strade Bianche en GP Industria – überhaupt nog niet zeker.

“Samen met het management van ons team, overweeg ik alles in het belang van de gezondheid en werkomstandigheden van onze renners en stafleden”, aldus Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma. “Dat is onder meer het voorkomen van quarantaine in het buitenland. We moeten naar het grotere plaatje kijken en onze verantwoording nemen voor de gezondheid van onze renners, stafleden en fans.”

Eerder op woensdag brachten de wielerploegen al een statement naar buiten: “We weten dat elk team dat naar Italië gaat mogelijk wordt belet om wedstrijden in andere landen te rijden. De focus moet liggen op het redden van het grootste deel van het seizoen, niet van een handvol wedstrijden.”

Nieuw te streamen in maart

Het is nog even winter en dus is er nog voldoende excuus om gewoon lekker binnen te blijven en series te bingewatchen. Of films, natuurlijk, dat kies je zelf. Wat hebben de grote streamers deze maand allemaal nieuw in het aanbod?

Netflix

De series Ozark (27 maart) en Elite (13 maart) krijgen deze maand hun derde seizoenen, terwijl van Kingdom (ook 13 maart) het tweede seizoen verschijnt. De nieuwe serie The Letter for the King, gebaseerd op het Nederlandse jeugdboek De brief voor de koning van Tonke Dragt, is de eerste keer dat een Nederlands boek voor Netflix wordt verfilmd. Het eerste seizoen is te zien vanaf 20 maart.

The Letter for the King

Netflix blijft ook nog op wekelijkse basis series van Amerikaanse tv-zenders aanbieden onder het label 'Netflix Original'. Zo gaat vanaf morgen Riverdale seizoen 4 weer verder en sinds vorige week is het laatste seizoen van Better Call Saul te zien (daarvan zijn inmiddels 3 afleveringen beschikbaar, dankzij een dubbele aflevering in de eerste week). De achterstand die Netflix heeft met de DC-serie Black Lightning, waarvan het derde seizoen in oktober van start ging op The CW, wordt vanaf 26 maart ingehaald; dan is er een nieuwe aflevering te zien.

Op filmgebied voegt de streamer vrijdag de misdaadthriller Spenser Confidential, met Mark Wahlberg en Winston Duke, toe en op 20 maart verschijnt de Spaanstalige sci-fi-thriller The Platform. Verder zijn sinds 1 maart klassiekers als Saving Private Ryan, Dumb and Dumber, de twee Matrix-vervolgfilms, Dirty Harry en Spider-Man: Far From Home te zien en daar komen nog bij: Mission: Impossible: Fallout (5 maart), Angel Has Fallen (20 maart) en Django Unchained (31 maart).

Ook is een nieuw seizoen van Suits te zien op 28 maart.

Mis je nog iets? Voeg het toe in de reacties of in het Netflix-topic op het forum.

Amazon Prime Video

Heb je Hunters al gezien? De eerste grote tv-productie met Al Pacino sinds... ooit? Die serie is te zien sinds 21 februari.

In maart voegt Amazon de serie Blow the Man Down (20 maart) toe, waarin een door geheimen overspoeld kustplaatsje in Maine te maken krijgt met aangespoelde lijken en onbedoelde doodslag, dat de levens van de twee hoofdpersonages, die net hun moeder hebben verloren en ernstig in de geldproblemen zitten, nog complexer maakt.

De docuserie The Test: A New Era for Australia’s Team (12 maart) vertelt over het nationale cricket-team van Australië. De serie volgt het team in 2018 en 2019.

Op 27 maart is Making the Cut te zien, een programma gepresenteerd door Heidi Klum en Tim Gunn. De serie volgt een groep van twaalf getalenteerde ondernemers en ontwerpers tijdens een fashion-competitie.

Andere toevoegingen op Prime Video worden niet uitgebreid aangekondigd, maar FOK!kers die hun ontdekkingen op Prime Video willen bespreken doen dat in het daarvoor bestemde topic op het forum.

Ziggo Movies & Series / HBO

Op 15, maar bij ons 16, maart begint het derde, achtdelige seizoen van Westworld. In de serie over het begin van kunstmatig bewustzijn en de geboorte van een nieuwe vorm van leven op aarde, verlaten de robots het futuristische park 'Westworld' en zoeken zij in dit gloednieuwe seizoen hun weg in de 'echte' wereld.

Westworld S3

De serie The Plot Against America (17 maart) is gebaseerd op een roman van Philip Roth uit 2004. De serie presenteert een alternatieve Amerikaanse geschiedenis waarin Franklin D. Roosevelt wordt verslagen bij de presidentsverkiezingen van 1940 door Charles Lindebergh. Deze xenofobe populist drijft de natie richting het fascisme.

Fans van Larry David die zich verbazen over waarom het tiende seizoen van Curb Your Enthousiasm, dat bij HBO allang bezig is, nog niet bij ons te zien is; dat verschijnt volgende maand, op 1 april.

Videoland

Zowel Videoland als Ziggo voegen deze maand de zes seizoenen van Private Practice toe. Deze zijn sinds maandag bij beide streamers te zien. Videoland heeft zelf verder nog de serie Overspel (13 maart, 3 seizoenen), The Blacklist (14 maart, seizoen 7) en drie seizoenen van Babylon Berlin (19 maart) in de aanbieding.

Er zijn ook films; deze maand kun je kiezen voor Crimson Peak (1 maart), 21 en 22 Jump Street (16 maart), Lucy (7 maart) en een hele reeks James Bondfilms: Dr. No, From Russia with Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice, On Her Majesty’s Secret Service, Diamonds Are Forever, Live and Let Die, The Man with the Golden Gun, The Spy Who Loved Me, Moonraker, For Your Eyes Only, Octopussy, A View to a Kill, The Living Daylights, Licence to Kill, GoldenEye, Tomorrow Never Dies en The World Is Not Enough, oftewel de eerste 19 van de in totaal 24 Bondfilms, zijn sinds 2 maart te zien. (Voor wie zich wil voorbereiden op de nieuwe James Bond die in april verschijnt: de Daniel Craig-films - en eentje van Pierce Brosnan - ontbreken op deze lijst. Update: blijkbaar staan die andere films er allang op, dus dan is de collectie compleet.) 

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Disney+

Disneys immense catalogus wordt in maart weer langzaam verder opengetrokkken, mogelijk als voorbereiding op de lancering in Groot-Brittannië aan het einde van de maand. Nieuw op de dienst zijn o.a. de films The Sandlot en The Sandlot 2 (6 maart), de Disney Channel series The Proud Family (1 maart) en Amphibia (8 maart, seizoen 1), Bunk'd (20 maart, drie seizoenen) en het zesde seizoen van Agents of S.H.I.E.L.D. (20 maart).

Daarnaast zijn er ook nieuwe originals voor Disney+, zoals de YA-film Star Girl (13 maart), gebaseerd op het boek van Jerry Spinelli, en de eerste afleveringen van Disney Insider (20 maart) en Be Our Chef (27 maart), een kookprogramma met een Disney-tintje.

Bespreek Disney+-tips en nieuws in het Disney+-topic.

Apple TV+

Op TV+ verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering van Oprah's Book Club, waarin Ophrah Winfrey praat met Jeanine Cummins over haar boek American Dirt (Nederlandse titel: Wie Omkijkt), en de eerste aflevering van Amazing Stories, een anthologie-serie geproduceerd door Steven Spielbierg.

The Banker: Nicholas Hoult, Samuel L. Jackson en Anthony Mackie

Op 20 maart verschijnt de TV+ original film The Banker, met Anthony Mackie en Samuel L. Jackson, over een stel bankiers in de jaren 60 die op een slimme manier het racistische establishment omzeilen.

Deel ervaringen en reacties op Apple TV+ in het daarvoor bestemde forumtopic.

Mis je een streamingdienst in dit overzicht? Laat het ons weten in een reactie!

Nations League: Oranje begint met twee thuiswedstrijden

Het Nederlands elftal begint de Nations League met twee thuiswedstrijden, zo is bekend geworden na de loting in Amsterdam. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman start het nieuwe seizoen op vrijdag 4 september (20.45 uur) tegen Polen. Oranje werd dinsdagavond tijdens de loting in Groep 1 van Divisie A behalve aan Polen ook aan Italië en Bosnië & Herzegovina gekoppeld.

Nederland begint de Nations League met twee thuiswedstrijden. Na het duel met Polen wacht een thuiswedstrijd tegen het Italië van bondscoach Roberto Mancini. Daarna volgen twee uitwedstrijden.

Op donderdag 8 oktober staat het uitduel met Bosnië & Herzegovina op het programma en drie dagen later, op zondag 11 oktober, gaat Oranje op bezoek bij Italië.

De groepsfase wordt afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina op zaterdag 14 november en een uitwedstrijd tegen Polen op dinsdag 17 november.

Het is vooralsnog onbekend in welke stadions Nederland de thuiswedstrijden gaat spelen.

F1-teams ontevreden over schikking tussen FIA en Ferrari

Afgelopen vrijdag publiceerde de internationale autosportfederatie FIA een persbericht met de mededeling dat er met het Formule 1-team van Ferrari een schikking getroffen was over de motor van vorig seizoen. De FIA maakte over de schikking verder geen details bekend. Bij de overige teams heerst er onvrede over de gang van zaken.

Onder leiding van Mercedes-teambaas Toto Wolff kwamen de overige teams, uitgezonderd Ferrari-klantenteams Alfa Romeo en Haas, woensdag met een verklaring:

“Wij, de ondergetekende teams, zijn verrast en geschokt door de verklaring van de FIA op 28 februari met betrekking tot haar onderzoek naar Ferrari's F1-motor. Een internationale en regelgevende instantie heeft de verantwoordelijkheid om te handelen volgens de hoogste normen van bestuur, integriteit en transparantie.”

“Daarom verklaren we hierbij publiekelijk dat we ons gezamenlijk inzetten voor volledige openheid in deze zaak, ook om ervoor te zorgen dat onze sport alle teams eerlijk en gelijk behandelt. We doen dit namens de fans, de deelnemers en alle belanghebbenden van de Formule 1.”

Indien de FIA geen openheid van zaken geeft dreigen de teams met juridische stappen.

Wolf doodgereden op Noord-Veluwe

Op de Noord-Veluwe is een wolf doodgereden. De aanrijding is gemeld bij de politie, waarna het dier met hulp van een speurhond in het bos is teruggevonden.

Waarschijnlijk gaat het om een jonge wolf, maar daarvoor is verder onderzoek nodig. De dode wolf gaat naar Utrecht, waar het Dutch Wildlife Center van Universiteit Utrecht sectie verricht en veterinair onderzoek doet. Wageningen Environmental Research heeft onderzoek gedaan op de plek waar het dier is gevonden en doet daarnaast DNA-onderzoek.

Provincie Gelderland heeft vorige jaar het leefgebied van de wolf vastgesteld en naar buiten gebracht dat er jonge wolven waren. In het Interprovinciaal wolvenplan zijn afspraken gemaakt over hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen van dieren worden afgehandeld. Die afspraken blijken nu goed te werken.

Kuyt oneens met plan van KNVB om in jeugdvoetbal geen standen bij te houden

Jan-Dirk van der Zee opperde vorige week het idee om, tot de leeftijd van dertien jaar, geen standen bij te houden in het jeugdvoetbal. Dit plan van de directeur amateurvoetbal van de KNVB deed vervolgens veel stof opwaaien op social media en ook Dirk Kuyt is geen fan van het idee. De voormalige aanvaller legt in De Telegraaf uit waarom hij het niet eens is met de suggestie van Van der Zee. "Ik heb daar als opleider, als oud-profvoetballer én als vader van drie voetballende zonen en een volleyballende dochter, totaal andere gedachten over."

"Ik ben zelf als een echte winnaar opgegroeid en dan ging het niet eens alleen om voetbal", steekt Kuyt van wal. De voormalig international van het Nederlands elftal geeft aan dat winnen én verliezen jonge voetballertjes juist veel leert.

"Ik wil van de KNVB weten waarom we dat weg zouden moeten laten. Ik zie als ouder met eigen ogen langs de lijn bij mijn kinderen hoe ze bezig zijn met hun eigen competitie, op welke plek ze staan met hun team, of ze nog kans maken op het kampioenschap."

"Ik heb het gevoel dat er een stuk plezier bij de jeugd verdwijnt als je dit van ze afneemt." Kuyt werd in het verleden zelf onder meer tweede met Feyenoord en Liverpool, terwijl hij ook finales van de Champions League en het WK verloor.

Hij is echter van mening dat deze ervaringen hem beter hebben gemaakt en ertoe hebben geleid dat hij later wel prijzen heeft gewonnen. "De laatste zes jaar van mijn carrière heb ik steeds een prijs gewonnen. Die eerste periode heeft me dus mentaal ook gevormd."

"Denk je dat Cristiano Ronaldo en Lionel Messi nooit verloren hebben? Die hebben ook genoeg wedstrijden verloren voordat ze prijzen gingen winnen. Dat is het mooie van sport. Zelfs de allerbesten op aarde weten wat verliezen is", is hij duidelijk.

Eerste DLC Luigi's Mansion 3 nu beschikbaar

Nintendo heeft vandaag de eerste multiplayer DLC voor Luigi's Mansion beschikbaar gemaakt. Er zijn drie nieuwe kostuums voor Luigi beschikbaar gemaakt in de vorm van Mummigi, The Green Knight en Groovigi.

Ook zijn er levels om te verkennen en vijanden om te verslaan in de ScareCraper-modus gebaseerd op deze kostuums. Daarnaast zijn er drie nieuwe Screampark Games toegevoegd: Dodgebrawl, River Bank en Tricky Ghost Hunt. In de trailer hieronder zie je de nieuwe content in actie.

Later volgt nog meer multiplayer content als onderdeel van het Multiplayer Pack.

Halo: Combat Evolved is nu beschikbaar voor pc

Microsoft heeft de originele Halo:Combat Evolved naar de pc gebracht. Halo: Combat Evolved Anniversary is helemaal geschikt gemaakt om in 4K te spelen op de pc. Microsoft zal de game uitbrengen met 60fps ondersteuning, je kunt de multiplayer spelen met klassieke audio en de Spartans zijn zelf aanpassen naar eigen smaak. Dit allemaal precies 18 jaar nadat Halo is uitgebracht op de klassieke Xbox.

Halo: Combat Evolved Anniversary is een van de zes delen die zij uitgebracht hebben. Microsoft probeert hiermee alle games van Halo: The Master Chief Collection speelbaar te krijgen voor de PC. Halo: Reach was in december aan de beurt en de rest zal op chronische volgorde gelanceerd worden. Als je een Xbox Game Pass voor PC hebt, dan kun je hem vanaf vandaag downloaden.

Halo: Combat Evolved Anniversary kun je vanaf vandaag voor €9.99 kopen of als Halo: The Master Chief Collection bundel voor €39.99.

Women's Basketball League: Belangrijke overwinningen Dozy BV Den Helder

In speelronde 24 in de Women’s Basketball League deed Dozy BV Den Helder zeer goede zaken in de race voor de play-offs. Op zaterdag werd eerst directe concurrent Lekdetec.nl met 64-38 verslagen en later bleek de andere concurrent, Jolly Jumpers, de inhaalwedstrijd van 3 maart tegen Den Helder af te moeten zeggen. Jolly Jumpers, dat met een waslijst aan zieken en geblesseerden kampt, had maar vier fitte speelsters en moest zodanig de wedstrijden laten schieten. Dit resulteert in een 20-0 overwinning voor Den Helder en twee punten aftrek voor Jolly Jumpers. Hierdoor is Den Helder bijna verzekerd van de vierde plek en daarmee een ticket voor de play-offs.

In de overige wedstrijden vielen er geen verassingen te noteren. 4Consult/Binnenland won in eigen huis met ruime cijfers (89-32) van Jolly Jumpers. Loon Lions deed met een 74-48 overwinning datzelfde thuis tegen BC Utrecht Cangeroes. Koploper Sportiff Company Grasshoppers had het iets lastiger op bezoek bij Keijser Capital Martini Sparks, maar nam met 57-72 toch de punten mee terug naar Katwijk.

Uitslagen Women’s Basketball League

4Consult/Binnenland - Jolly Jumpers 89 - 32
Keijser Capital Martini Sparks - Sportiff Company Grasshoppers 57 - 72
Dozy BV Den Helder - Lekdetec.nl 64 - 38
Loon Lions - BC Utrecht Cangeroes 74 - 48

Dozy BV Den Helder - Jolly Jumpers 20 – 0

Stand Women’s Basketball League

1.

Sportiff Company Grasshoppers

24 - 42

2.

4Consult/Binnenland

24 - 38

3.

Loon Lions

24 - 32

4.

Dozy BV Den Helder

24 - 28

5.

Lekdetec.nl

24 - 22

6.

Jolly Jumpers

24 - 20

7.

Keijser Capital Martini Sparks

24 - 4

8.

BC Utrecht Cangeroes

24 - 4

Inhaalduels Eredivisie verplaatst naar begin april

De vanwege storm afgelaste duels zijn door de KNVB verplaatst naar begin april. De topper tussen AZ en Feyenoord wordt ingehaald op 8 april. Een dag later staat FC Utrecht - Ajax op het programma.

Vanwege de Champions League en Europa League wordt in beide wedstrijden vroeg afgetrapt. Het is van de UEFA normaal gezien niet toegestaan om wedstrijden op hetzelfde tijdstip te spelen. AZ tegen Feyenoord begint om 18.45 uur. In de Galgenwaard wordt om 19.15 uur afgetrapt, vanwege Europa League-wedstrijden heeft de UEFA hiervoor dispensatie verleend.

Dutch Basketball League: Leiden wint topper tegen Den Bosch

Afgelopen weekend stonden er in de Dutch Basketball League wederom vier wedstrijden op het programma. Met als meest opvallende de klassieker tussen Zorg & Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch.

In de Vijf Meihal in Leiden speelden aartsrivalen Leiden en Den Bosch tegenover elkaar. De ploeg van Rolf Franke was voor de derde keer op rij voor de Bosschenaren en wist met een 78-69 overwinning de punten in Leiden te houden.

In de Apollohal verspeelde Basketbal Academie Limburg dure punten in de strijd om de play-offs.
Apollo Amsterdam won nipt met 76-75 en blijft daardoor theoretisch ook nog kans maken op de zesde plaats.

In Leeuwarden liet Landstede Hammers zich bijna verassen door Aris. Onder leiding van Craig Osaikhwuwuomwan (22 punten, 19 rebounds) speelde de thuisploeg een prima wedstrijd tegen de regerend kampioen, maar kon dit net niet bekronen met twee punten. Landstede was met 71-73 net te sterk.

Feyenoord Basketball boekte in eigen huis tegen de Den Helder Suns pas de tweede overwinning van dit kalenderjaar. De thuisploeg maakt het verschil vooral in het tweede kwart, dat met 22-9 gewonnen wordt. Deze basis blijkt genoeg voor een 91-76 overwinning.

Uitslagen Dutch Basketball League

Apollo Amsterdam - Basketbal Academie Limburg 76 - 75
Zorg & Zekerheid Leiden - Heroes Den Bosch 78 - 69
Aris Leeuwarden – Landstede Hammers 71 - 73
Feyenoord Basketball - Den Helder Suns 91 - 76

Stand Dutch Basketball League

1.

Donar

21 - 34

2.

Landstede Hammers

19 - 32

3.

Heroes Den Bosch

22 - 30

4.

Zorg & Zekerheid Leiden

18 - 22

5.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

21 - 22

6.

Basketbal Academie Limburg

22 - 16

7.

Den Helder Suns

21 - 12

8.

Aris Leeuwarden

22 - 12

9.

Apollo Amsterdam

22 - 8

Nieuwe overnachtingshaven bij Lobith kan er komen

De nieuwe overnachtingshaven Spijk bij Lobith mag worden aangelegd, ondanks een beperkte toename van neerslag van stikstof op beschermde natuurgebieden in de omgeving. Ook mocht er worden besloten om de bestaande overnachtingshaven Tuindorp te moderniseren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. 

Het provinciebestuur van Gelderland heeft in een aanvullend onderzoek (passende beoordeling) alsnog onderbouwd dat de nieuwe overnachtingshaven en de modernisering van de bestaande haven de natuurgebieden in de omgeving niet zullen aantasten.

De Afdeling bestuursrechtspraak hield de zaak eerder aan in verband met de toen lopende procedure over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In het eerdere onderzoek naar de gevolgen van de projecten voor de natuur in de omgeving was namelijk verwezen naar het PAS. Omdat het PAS niet voldoet als onderbouwing van besluiten, vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak de besluiten die de komst van de overnachtingshaven en de modernisering van de bestaande haven mogelijk maken.

In juli 2019 kwam het provinciebestuur echter met het aanvullende onderzoek. Daarin is, buiten het PAS om, alsnog de ‘zekerheid verkregen’ dat de projecten de natuurgebieden in de omgeving niet zullen aantasten. De aanleg van de havens zal volgens het onderzoek een beperkte toename van stikstofneerslag veroorzaken, maar is niet van merkbare invloed op de kwaliteit van de natuurwaarden in de gebieden. Het gebruik van de havens zal niet tot extra stikstofneerslag leiden. Voor het natuurgebied Rijntakken heeft de aanleg van de haven Spijk wel gevolgen voor een aantal natuurwaarden en wordt het leefgebied voor vogels kleiner. Maar voor dat gebied heeft het provinciebestuur van Gelderland in een zogenoemde ADC-toets goed onderbouwd dat er dwingende redenen zijn voor de aanwezigheid van de haven, dat er geen alternatieven zijn, en dat er compensatie voor natuur plaatsvindt. Daarom mag toch gebruik worden gemaakt van de verschillende besluiten die voor de havens nodig zijn, ondanks dat de hoogste bestuursrechter deze nu heeft vernietigd.

Er is nu groen licht voor de havens. Voor de nieuwe overnachtingshaven Spijk zal het grootste deel van de uiterwaard worden uitgegraven. Deze haven wordt ingericht voor schepen met een lengte van maximaal 135 meter. In totaal zal de haven Spijk ruimte bieden aan ongeveer 50 ligplaatsen. De modernisering van de bestaande haven Tuindorp bestaat uit het verbreden van de havenmond, het verdiepen van de haven, het aanbrengen van een nieuwe indeling en het aanleggen van extra parkeerplaatsen. Hiermee biedt de overnachtingshaven Tuindorp ruimte aan ongeveer 20 ligplaatsen voor schepen tot een lengte van 110 meter en aan een autoafzetsteiger.

Nederland geeft dolk van Javaanse verzetsheld terug aan IndonesiŽ

Dankzij onderzoek in de collectie van Museum Volkenkunde in Leiden is een bijzondere Javaanse dolk geïdentificeerd. Ook Indonesische specialisten hebben vastgesteld dat deze zogeheten kris toebehoorde aan de belangrijke Indonesische verzetsheld prins Diponegoro (1785 – 1855). Als leider van het verzet tegen het Nederlandse bestuur werd hij tijdens de Java-oorlog in 1830 gevangengenomen. Zijn kris werd lange tijd als vermist beschouwd, maar is nu teruggevonden.

Het waardevolle museumstuk is inmiddels overdragen aan de ambassadeur van Indonesië. Minister Van Engelshoven (OCW): "Ik ben blij dat grondig onderzoek, onderschreven door Nederlandse en Indonesische experts, duidelijk heeft gemaakt dat dit de kris is waar zo lang naar is gezocht. Nu gaat deze kris weer terug naar het land waar hij thuishoort: Indonesië."

De kris werd in 1831 door kolonel Cleerens geschonken aan Koning Willem I, en daarna ondergebracht in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden. Bij opheffing van deze instelling in 1883 werd de collectie verdeeld over verschillende musea in Nederland. Daarbij ging veel informatie over de objecten verloren, ook welke van de krissen die werden overgedragen aan Museum Volkenkunde in Leiden van prins Diponegoro was geweest. Maar als gevolg van recent onderzoek van dat museum, waarbij ook Indonesische experts waren betrokken, werd de kris alsnog geïdentificeerd.

Prins Diponegoro is een nationale held in Indonesië. Aan hem verbonden erfgoed heeft daarom unieke waarde. Een comité van Nederlandse en Indonesische experts maakte in 1975 afspraken over het overbrengen naar Indonesië van cultuurgoederen die gerelateerd zijn aan historisch belangrijke personen. In dit kader gingen eind jaren zeventig verschillende objecten van prins Diponegoro terug, zoals een speer en een zadel. Maar de bewuste kris was toen al zoek en kon daarom niet worden teruggegeven. Op basis van de afspraken uit 1975 heeft minister Van Engelshoven besloten om de kris, die onderdeel is van de Rijkscollectie, over te dragen aan de Republiek Indonesië.

Gezien de afspraken uit 1975 is de afhandeling van deze casus bijzonder en gescheiden van de beleidsvorming rond de omgang met koloniale collecties en de commissie Nationaal kader koloniale collecties onder de Raad voor Cultuur. Het advies van de commissie zal in oktober worden gepubliceerd.

Riiber wint nŪet op noordse combinatie, Watabe verrast

In het Finse Lahti heeft Jarl Magnus Riiber op de noordse combinatie een World Cup-wedstrijd níet gewonnen. Dat is vrij uniek, want de jonge Noor domineert de sport met ijzeren vuist en wint vrijwel elke wedstrijd. Sterker nog, hij stond niet eens op het podium en dat was voor het eerst dit seizoen.

Teamsprint
Jørgen Gråbak is niet de meest geweldige springer en dat compenseerde het optreden van Jarl Magnus Riiber een beetje, maar Noorwegen-1 mocht wel als eerste aan het langlaufen beginnen. Ryota Yamamoto en Akito Watabe (Japan-1) volgden op zeven seconden, met op elf tellen Terence Weber en Manuel Faisst (Duitsland-1). Espen Andersen/Espen Bjørnstad (Noorwegen-2, +0:40), Lukas Klapfer/Martin Fritz (Oostenrijk-1, +0:55) en Philipp Orter/Thomas Jöbstl (Oostenrijk-2, +0:59) bleven ook nog binnen de minuut, terwijl Duitsland-2 met Johannes Rydzek en Vinzenz Geiger (+1:13) gezien hun langlauftempo nog zeker niet afgeschreven mocht worden.

Gråbak en Riiber kwamen tijdens de tien keer anderhalve kilometer geen moment in de problemen en liepen keurig naar de winst. Weber en Faisst hadden iets langer dan gedacht nodig om Yamamoto en Watabe achter zich te laten, maar met twee ronden te gaan werden de Japanners bijgehaald door Noorwegen-2, Duitsland-2 en de twee Oostenrijkse duo's. Japan werd verschalkt en Andersen en Rydzek sloegen een gaatje naar de rest. Riiber hielp de Noren overtuigend naar de winst, Faisst pakte plek twee en Geiger liet de rest achter zich om Duitsland-2 zo naar de derde plek te helpen, achter Duitsland-1.

Gråbak wacht teamgenoot Riiber op aan de finish van de teamsprint (Pro Shots/Action Images)
Gråbak wacht teamgenoot Riiber op aan de finish van de teamsprint (Pro Shots/Action Images)

Individuele wedstrijd
Voor het eerst in héle lange tijd liet Riiber een matige sprong op de schans zien: zestiende, wat hem een achterstand van maar liefst 1:40 minuten opleverde op veteraan Akito Watabe. Negen seconden achter de Japanner vertrok de piepjonge Noor Jens Lurås Oftebro, de beste springer van het seizoen, terwijl verder de Oostenrijker Martin Fritz (+0:44), de Duitser Fabian Riessle (+0:51), Ryota Yamamoto (+0:52), Weber (+0:58) en Gråbak (+0:59) binnen een minuut bleven. Ook Geiger (+1:02) deed nog goed mee, net als landgenoot Eric Frenzel (+1:13) en wellicht de Fin Ilkka Herola (+1:36), die kort voor Riiber van start mocht.

Watabe en Oftebro vonden elkaar op de ski's al snel, daarachter ontstond ook vrij snel een groep van zeven achtervolgers. Halverwege had het duo nog altijd een dikke halve minuut voorsprong, terwijl de achtervolgende groep benaderd werd door een ander groepje van vijf. In de voorlaatste ronde verloren de twee koplopers toch een dikke tien seconden, waarna Watabe zijn Noorse kompaan Oftebro in de slotronde liet staan. De Japanner, uitgerekend in een periode waarin zijn langlaufvorm beduidend minder was, werd niet meer bijgehaald en pakte eindelijk weer eens een zege. Gråbak werd op een paar seconden voor de achtste keer dit seizoen tweede, Geiger ging ook nog voorbij aan Oftebro en werd derde.

Wie helpt mee Koude Oorlog locaties in beeld brengen

In de commandobunker op Vliegbasis Soesterberg werd door de provincie Utrecht het startschot gegeven voor het crowdsourcing-project De Koude Oorlog in Beeld. De provincie heeft ruim 120 locaties op de kaart aangewezen die van belang waren tijdens de Koude Oorlog. Restanten van gebouwen en voorzieningen die het verhaal vertellen van deze periode in onze geschiedenis. Sommigen zijn nog intact, soms liggen ze verscholen onder gebouwen of is er alleen nog maar een fundament over. De provincie roept met dit project inwoners op om mee te helpen beeldmateriaal te verzamelen van deze locaties.

De Koude Oorlog was een spannende tijd van gewapende vrede. Een tijd van Oost tegen West, spionage en de dreiging van de atoombom. Er is destijds van alles gebouwd om de bevolking te beschermen voor het geval dat 'de Russen zouden komen’. In de provincie Utrecht zijn daar nog allerlei sporen van te ontdekken, zoals schuilkelders, commandoposten, vliegtuigshelters, luchtwachttorens en mobilisatiecomplexen.

Het erfgoed uit de Koude Oorlog-periode dreigt te verdwijnen. Tegelijkertijd stijgt het besef dat ook erfgoed uit deze tijd zijn eigen specifieke waarde heeft. Bovendien zijn er nu nog ooggetuigen die uit eerste hand kunnen vertellen hoe zij deze periode hebben beleefd. Daarom was 2019 uitgeroepen tot provinciaal themajaar Koude Oorlog, een jaar met mooie opbrengsten waarin verschillende Koude Oorlog-monumenten hun deuren openden voor publiek. Als vervolg hierop is nu de crowdsourcing gestart.

De Koude Oorlog in beeld
De crowdsourcing is actief in de maanden maart tot en met mei. In deze tijd waarin we steeds meer met beelden communiceren roept de provincie inwoners en organisaties op zowel historisch als actueel beeldmateriaal aan te dragen, om zo het verhaal van de Koude Oorlog nog beter te kunnen vertellen en bewaren. ‘The crowd’ zijn geïnteresseerden die het leuk vinden om aan een dergelijk project mee te werken. Iedereen kan dus meedoen.

Meedoen is heel eenvoudig. Op de website De Koude Oorlog in beeld staan op de kaart de locaties aangegeven met een korte beschrijving. Heb je beeldmateriaal van een van deze locaties dan kun je dat hier uploaden. Door op een van de iconen te klikken selecteer je de locatie. Dan kun je vanaf je computer direct een of meerdere beelden uploaden. Klaar! De foto’s zijn daarna als open data beschikbaar. Dat betekent dat iedereen ze kan en mag gebruiken. Het is dus belangrijk om alleen materiaal te uploaden waar geen copyright op rust.

'Agrifood: nieuwe risico's op komst'

De winstgevendheid van foodbedrijven is de afgelopen vijf jaar bijna gehalveerd. En die trend zet door omdat de sector wereldwijd te maken krijgt met nieuwe bedreigingen. Zo waarschuwt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in het onlangs gepubliceerde rapport ‘Agrifood: nieuwe risico’s op komst’.

“De alarmbellen gaan af als je kijkt naar de omvang van grote faillissementen in de sector wereldwijd. De omzet die afgelopen jaar verloren ging door grote bedrijven (omzet hoger dan $50 miljoen) die failliet gingen, bedroeg $20 miljard. Een jaar eerder was dat nog ‘maar’ $6,4 miljard. Die toename is enorm.” Dat zegt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland.

Geeroms heeft het dan specifiek over de echte foodbedrijven, zonder dranken-sector en de landbouw gerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen. “Wij zien scheuren ontstaan in het hart van de Agrifood, een sector die in onze risicomatrix al jaren in de top 3 staat als veiligste sector voor ondernemers om zaken mee te doen.”

5 nieuwe risico’s
Geeroms denkt dat de nasleep van het Corona-virus ook voor Agrifood grote impact zal hebben. Maar los daarvan verwijst hij naar het onderzoeksrapport waarin de researchafdeling van Euler Hermes 5 risico’s benoemt die de foodbedrijven ondermijnen:

  1. Verandering van eetgewoonten, vooral in het Westen. Consumenten gaan in toenemende mate op zoek naar gezondere voeding.
  2. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. Er is een groeiend besef onder consumenten dat dieet- en voedselkeuzes een aanzienlijke invloed hebben op hun CO2-foodprint.
  3. Foodbedrijven kampen met een sterke toename van zowel import- als exportregels. Handelsgeschillen dwingen bedrijven om voedselvoorzieningskanalen te diversifiëren.
  4. Opwaartse druk op de lonen. In de Agrifood-sector vormen de lonen zo’n 11% van alle bedrijfskosten.
  5. Foodbedrijven missen het prijszettingsvermogen om hogere kosten door te berekenen aan (eind)klanten.

Nederland
Volgens Geeroms zal de operationele winst van de foodbedrijven door bovenstaande risico’s verder afnemen. “Bedrijven verzwakken, dat maakt de kans op faillissementen wereldwijd groter.” Specifiek over Nederland zegt hij dat “ons land als wereldwijde koploper het best in staat is om antwoorden te vinden op nieuwe uitdagingen. De vindingrijkheid en de ondernemersgeest in onze landbouwsector heeft zich in het verleden bewezen en dat zal ook nu weer gebeuren.”

37 kg cocaÔne tussen veevoer

Op vrijdag 28 februari is bij een controle aan boord van een schip in Amsterdam 37 kilo cocaïne gevonden. Het schip was afkomstig uit Brazilië en was geladen met veevoeder.

De drugs zaten verstopt in rugzakken. De Douane en politie hebben een eerste onderzoek gedaan en de zaak daarna overgedragen aan het HARC-team Amsterdam.

Het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, heeft de zaak verder in onderzoek. Er zijn nog geen mensen aangehouden. De drugs zijn vernietigd.

Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket in Amsterdam.

Productie groene elektriciteit in stroomversnelling

In 2019 is in Nederland 18 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. In 2018 bedroeg de toename 11 procent. Vooral de elektriciteitsproductie uit zonne-energie nam in 2019 toe. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS over hernieuwbare elektriciteit.

In 2019 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 21,8 miljard kilowattuur (kWh), in 2018 was dit nog 18,5 miljard kWh. Windmolens hadden hierin met 49 procent het grootste aandeel, maar dit is gedaald ten opzichte van 2018 (54 procent). Biomassa was goed voor 26 procent, zonnestroom voor 24 procent van de hernieuwbare stroomproductie. De productie van hernieuwbare elektriciteit was in 2019 goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland, tegen 15 procent in 2018.

40 procent meer zonnestroom door meer zonnepanelen
De productie van stroom met zonnepanelen nam toe, van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019. Dat is een stijging van ruim 40 procent, die direct verband houdt met de toename van de opgestelde capaciteit van zonnepanelen. Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2019 met ongeveer 2 400 megawatt gegroeid, en wordt geraamd op 6 900 megawatt. Het grootste deel van deze toename (70 procent, ofwel 1 700 megawatt) is toe te schrijven aan nieuwe, grote installaties op daken van gebouwen, en op de grond.

Beperkte groei windenergie
De productie van elektriciteit uit windenergie steeg in 2019 met 7 procent, van 10,0 miljard kWh naar 10,7 miljard kWh. Net als in de twee voorgaande jaren groeide het windmolenpark in Nederland nauwelijks. Per saldo nam de capaciteit van windmolens op land toe met 70 megawatt naar 3.500 megawatt. Op zee kwamen er geen molens bij en bleef de capaciteit staan op bijna 1.000 megawatt.

Vrijheidsboulevard komt naar Vlissingen

Op 31 augustus 2019 bezochten 6.000 mensen de Vrijheidsboulevard in Terneuzen. Deze tentoonstelling vormde het hart van de Start Viering 75 jaar Vrijheid. Om de Slag om de Schelde op de kaart zetten én Zeeland opnieuw te profileren als provincie waar vrijheid sterk leeft, wordt de Vrijheidsboulevard nogmaals opgebouwd. De Vrijheidsboulevard is van zaterdag 25 april t/m dinsdag 5 mei geopend voor publiek in de Machinefabriek in Vlissingen. Na 5 mei wordt een scholenprogramma verzorgd.

De Vrijheidsboulevard is een fototentoonstelling die het verhaal van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland vertelt. Wanneer je binnenstapt in de Machinefabriek, word je door een korte film meegenomen naar 1944, het jaar waarin de Slag om de Schelde plaatsvond. Hierna ga je op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Alle Zeeuwse regio’s presenteren naast de fototentoonstelling hun eigen verhalen, met foto’s, video’s en voorwerpen.

Publieksprogramma
De Vrijheidsboulevard biedt verder een gevarieerd programma met verhalen van ooggetuigen, films, muziekoptredens, theatervoorstellingen, lezingen en symposia. Iedere dag vindt een talkshow plaats met gasten uit Zeeland en daarbuiten. Van zaterdag 25 tot en met woensdag 29 april staat dagelijks een Zeeuwse regio centraal waar ooggetuigen over hun ervaringen vertellen. In een symposium op zaterdag 25 april komt de wederopbouw aan bod en op 5 mei vindt een symposium over de Vier Vrijheden in de huidige samenleving plaats. Het volledige programma wordt eind deze maand gepubliceerd op vrijheidsboulevard.nl.

Speciaal voor jongeren
Van 6 t/m 15 mei wordt een scholenprogramma voor leerlingen uit basis- en voortgezet onderwijs en mbo verzorgd. Leerlingen bezoeken de tentoonstelling en kunnen daarnaast een film- of theatervoorstelling bekijken en meedoen aan de 'Grote Vrijheidsquiz'.

Een gezamenlijk initiatief
De Vrijheidsboulevard wordt mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, het vfonds en de Gemeente Vlissingen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Zeeuwse gemeenten, het Nationaal Comité 4&5 mei en het bedrijfsleven. De organisatie van de Vrijheidsboulevard werkt samen met Cultuurwerf (organisator van het Bevrijdingsfestival Zeeland), Film by the Sea en regionale musea.

Praktische informatie
De Vrijheidsboulevard is van zaterdag 25 april t/m dinsdag 5 mei geopend voor publiek. Toegang tot de Vrijheidsboulevard is gratis, voor het publieksprogramma wordt een kleine vergoeding gevraagd.

75 jaar vrijheid in Zeeland
In april en mei zijn er verschillende activiteiten waarbij Zeeland 75 jaar vrijheid viert. Zo rijdt vanaf 4 april de Vrijheid-Express door Zeeland. Ook worden op 14 april de Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg. De Vrijheidsboulevard is een onderdeel van 75 jaar vrijheid in Zeeland.

Underground bankier aangehouden

In een gezamenlijk onderzoek van de Landelijke Eenheid en de FIOD is gisteren een 55-jarige man aangehouden in zijn woonplaats Abcoude. De verdenking is dat de man als underground bankier vele miljoenen heeft witgewassen. Er is beslag gelegd op administratie, 3 auto’s en sieraden die in een kluis lagen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na informatie over het ophalen en transporteren van grote sommen contant geld door de verdachte. Vermoedelijk is de man een underground bankier die gebruik maakt van verschillende geldkoeriers. Eveneens wordt vermoed dat het contante geld een criminele herkomst heeft. Underground bankieren is bovendien illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en wit te wassen. Om te mogen bankieren is een bankvergunning noodzakelijk.

Een van de geldkoeriers van de verdachte underground bankier is op 26 februari aangehouden. Zijn auto was speciaal geprepareerd om geld te verbergen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Verdachte van oplichting, witwassen en computervredebreuk aangehouden

De recherche van Den Haag-Zuid heeft dinsdag 3 maart een verdachte van 21 jaar uit Den Haag aangehouden op verdenking van oplichting, witwassen en computervredebreuk.

De recherche was in juli 2018 een onderzoek gestart nadat er aangifte was gedaan van computervredebreuk. In het onderzoek kwam naar voren dat er een bedrag van tienduizenden euro’s was gestolen nadat er was ingebroken in het emailaccount van de aangever. Vanuit dat account werd een factuur onderschept en werd een email gestuurd dat het rekeningnummer was gewijzigd. Daardoor werd het te betalen bedrag overgemaakt naar een nieuwe rekening. Vervolgens werden vanaf die rekening met het ontvreemde geld vermoedelijk luxe goederen aangeschaft en werden er grote geldbedragen gepind.

Na de aanhouding van de verdachte werden op twee locaties doorzoekingen verricht. De recherche nam gegevensdragers in beslag. Het onderzoek wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

FC SaarbrŁcken na megastunt in halve finale DFB-Pokal; Bayern verslaat Schalke

1. FC Saarbrücken heeft voor een stunt gezorgd door ten koste van Fortuna Düsseldorf (uit de Bundesliga) de halve finale van het Duitse bekertoernooi te bereiken. De koploper uit de Regionalliga Südwest, het vierde niveau van het Duitse voetbalpiramide, won in een zinderende strafschoppenserie. De absolute held was keeper Daniel Batz.

Het zag er lang naar uit dat Saarbrücken in de reguliere speeltijd al zou winnen. Middenvelder Tobias Jänicke maakte uit een counter de 1-0 voor de thuisploeg. Düsseldorf, de nummer 16 uit de Bundesliga, probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren. Voormalig PSV’er Matthias Jørgensen redde de Bundelisgaclub in de negentigste minuut alsnog. De verdediger kopte binnen uit een hoekschop die was verlengd door de meegelopen doelman Florian Kastenmeier en forceerde zo een verlenging.

In de strafschoppenserie pakte doelman Daniel Batz van Saarbrücken al helemáál de spotlights. Hij keerde drie pingels van Düsseldorf, maar ook zijn eigen Saarbrücken miste er drie. Omdat Batz vervolgens nóg een strafschop pakte (zijn vierde in de penaltyreeks, zijn vijfde in de hele wedstrijd) werd Saarbrücken de eerste vierdeklasser ooit die de halve finales van de DFB-Pokal heeft bereikt.

 

Bayern München heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de DFB-Pokal. De grootmacht uit Beieren rekende af met Schalke 04. Ook binnen de lijnen was er weinig spektakel: er viel maar één goal. Na wat kansen over en weer zorgde Joshua Kimmich kort voor rust voor de 0-1. 

In het restant van de wedstrijd probeerde de thuisploeg het wel, maar de beste kansen waren voor Bayern, dat nauwelijks écht in de problemen kwam. Gescoord werd er niet meer, ook niet na de invalbeurt van het Nederlandse talent Joshua Zirkzee, afgelopen weekend nog trefzeker namens de landskampioen.

FOK! Wat een weer: droge dag is nog te veel gevraagd

Welkom!

Egisteren werkelijk schitterende luchten te zien. Die schitterende luchten hadden op veel plaatsen best wel wat inhoud bij zich en op diverse plaatsen kwam er ook klank- en lichtspel bij kijken. De zwaarste buien vielen in het noordoosten- en oosten. Daar trok een trog over. Elders in het land waren het meer losse buien, maar ook die kwamen aardig uit de hoek. Toch waren er ook plekken waar het droog bleef. Zo was er voor ieder wat wils.

Vandaag blijft het ook niet overal droog. Er vallen nog een paar buien, maar niet meer zo intens als vandaag. In de loop van de dag trekken de buien naar het oosten toe, maar tegelijkertijd neemt de bewolking ook toe op nadering van een nieuwe storing. Tegen en in de avond gaat het van het zuidwesten uit af en toen regenen. Het wordt hierbij ongeveer 9 graden en de wind is matig uit een zuidwestelijke richting.

Donderdag krijgen we weer een grijze en regenachtige dag.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Carnaval Haps (Foto: Charged)
Een paar dagen geleden was het mooi weer in Haps. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.