Zenuwslopende WK-ontknoping in viermansbobs

In het Duitse Altenberg is op misschien wel de lastigste baan van de wereld het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton afgesloten. Op de laatste dag stonden de derde en vierde runs op het programma voor de viermansbobs, de koningen van de ijsbaan.

Het team van de Duitse topfavoriet Francesco Friedrich noteerde op dag één in de eerste run de snelste tijd, maar moest die eer wel delen met de landgenoten in de slee van concurrent Johannes Lochner. Met Nico Walther en zijn mannen stond een derde Duitse team na één run in podiumpositie, terwijl ook de Canadese slee van Justin Kripps (+0,06) nog volop om het goud streed. De Let Oskars Kibermanis gaf 0,11 seconden toe, de Zwitser Michael Vogt stond met 0,14 seconden ook nog op een kansrijke positie.

Vogt leverde met een matige tweede run weer twee plekken in, Benjamin Maier uit Oostenrijk schoof zo de top-6 in. Remmer Lauris Kaufmanis van de slee van Kibermanis gleed bij de start weg en kwam er nog maar net in, maar de Letten hielden hun plek wel vast en schoven zelfs 0,04 voorbij Kripps. Walther hield dan weer 0,05 over op Kibermanis, Lochner viel tegen en zakte terug tot één honderdste achter de Letse slee. Met een zeldzaam matige run leverde Friedrich tot slot niet alleen zijn leiding in, hij viel zelfs terug naar plek vier op 0,09 seconden van thuisheld Walther.

Friedrich jaagt op nóg een gouden medaille (Pro Shots/Action Images)
Friedrich jaagt op nóg een gouden medaille (Pro Shots/Action Images)

Dag twee - Zenuwen
Op de slotdag opende Walther de derde run, waarbij hij het gat naar Kibermanis gelijk verviervoudigde naar 0,20 seconden. Lochner liet zich niet kennen en verkleinde het gat naar leider Walther tot welgeteld één honderdste van een seconde, waarna Friedrich - het is nauwelijks te geloven - zijn achterstand neutraliseerde en op exact gelijke hoogte met Walther kwam. De top-3 stond zo allemaal binnen een honderdste van elkaar, Kripps viel weg: de Canadees raakte op de eerste dag geblesseerd en moest noodgedwongen opgeven, waardoor de Oostenrijker Benjamin Maier opschoof naar plek vijf - wel buiten medaillebereik.

Voor de vierde en beslissende run gingen de hemelsluizen open: regen, sneeuw, ijzel en allerlei drek kwam naar beneden, wat de baan bijzonder lastig maakte. In de strijd om de titel 'best of the rest' nam Kibermanis 0,29 seconden afstand van Maier, waarna de drie Duitse teams om het goud konden strijden. Lochner opende die strijd door 0,49 seconden onder Kibermanis door te duiken, waarna Walther met een mindere run 0,18 seconden tekort kwam en zijn kans verloor - na de wedstrijd kondigde hij overigens zijn afscheid aan. Friedrich kreeg het wél voor elkaar en pakte met 0,05 seconden toch het goud, zijn negende reguliere wereldtitel en zijn derde in de viermansbob.