Shiffrin wint uitgerekend op afdaling weer

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft eindelijk haar eerste zege van 2020 te pakken. Dat deed de Amerikaanse World Cup-leidster uitgerekend op de afdaling, waarop ze in december 2017 voor het eerst en tot vrijdag laatst zegevierde.

In het Bulgaarse Bansko stond vrijdag aanvankelijk een training gepland, maar de in december afgelaste wedstrijd in Val d'Isère werd naar de Bulgaarse sneeuw verplaatst. De Française Romane Miradoli was op het tweede deel van de piste bloedsnel en leek lange tijd op weg naar misschien wel de winst, tot Joana Hählen naar beneden kwam.

De Zwitserse was in de trainingen al ijzersterk en dook maar liefst 1,18 seconden onder Miradoli's tijd door. Lang kon ze niet hopen op haar eerste zege, want Shiffrin kwam kort daarop naar beneden en was nog eens 0,23 seconden sneller. Federica Brignone opende vervolgens ook vol de aanval, maar kwam 0,18 tellen achter Shiffrin terecht op plek twee.

Daarmee was het gevaar nog lang niet geweken, de een na de ander viel de toptijden aan. Elena Curtoni kwam het dichtst in de buurt: de Italiaanse strandde op 0,32 tellen op plek vier, welgeteld 0,04 seconden voor landgenote Marta Bassino. De Slowaakse Petra Vlhova, juist Shiffrin's rivale op de slalom, was bij de laatste tussentijd nog 0,02 tellen sneller, maar maakte een fout en eindigde op 1,03 seconden op een alsnog uiterst knappe zesde plek.