Dubbelslag voor Porte in Tour Down Under

Richie Porte heeft zijn favorietenrol in de derde rit in de Tour Down Under waargemaakt. De Tasmaniër van Trek-Segafredo reed op de slothelling naar Paracombe iedereen uit het wiel en pakte de zege. Hij neemt ook de leiderstrui over van Caleb Ewan.

Al snel in de etappe ontstond er een kopgroep van drie renners. Guillaime Boivin, Geoffrey Bouchard en Miles Scotsen waren de gelukkigen. Het drietal pakte een voorsprong van een aantal minuten op het peloton waar Trek-Segafredo samen met Mitchelton-Scott de achtervolging in het peloton leidde. Het zorgde ervoor dat de voorsprong lang stabiel rond de twee minuten bleef, waarna het in de laatste dertig kilometer hard naar beneden ging. Scotson hield het nog het langst vol en zou met nog negen kilometer worden gegrepen door het aanstormde peloton.

In het peloton was het knokken voor een plaatsje van voren en dat resulteerde in een aantal valpartijen met onder meer Jay McCarthy, een van de schaduwfavorieten voor de dag. Met nog twee kilometer draaide de renners op voor de slotklim naar Paracombe. Het was Marco Mercato die het offensief opende, maar hij werd snel teruggepakt door Trek-Segafredo, waarna het de beurt was aan Richie Porte.

De Tasmaniër van Trek-Segafredo zou vervolgens iedereen los uit het wiel rijden en reed solo naar de zege, net zoals in 2017 toen die ook op deze aankomst won. In de achtergrond kwamen de achtervolgers in de laatste honderden meters nog wat terug, maar ze stranden op vijf seconden van de winnaar Porte. Robert Power wist het sprintje voor de tweede plaats nog te winnen, vlak voor Simon Yates. Ook Dylan van Baarle was mee in de groep van de eerste achtervolgers en hij werd knap zevende.