Bolshunov pakt leiding in Tour de Ski, ōstberg sprint Johaug eruit

Langlaufer Alexander Bolshunov heeft de leiding in de Tour de Ski overgenomen. Op Nieuwjaarsdag stond in het Italiaanse Toblach de vierde etappe op het programma, een achtervolging in klassieke stijl - vijftien kilometer voor de mannen, tien voor de vrouwen.

Mannen
Sergey Ustiugov vertrok na zijn zege in de individuele start op Oudjaarsdag als eerste, 23 en 29 seconden voor landgenoten Ivan Yakimushkin en Bolshunov. Yakimushkin zakte vrij snel weg, de Zweed Calle Halfvarsson - op dertig tellen als vierde gestart - sloot samen met de klassieke specialist Bolshunov aan bij Ustiugov.

Dat drietal bleef even samen, tot Bolshunov in het tweede deel van de race de aanval opende en een gat sloeg. Hij liet Ustiugov achter en won met dertien seconden voorsprong op zijn landgenoot, terwijl de als elfde gestartte Finse specialist Iivo Niskanen behoorlijk naar voren kwam zetten en met een late aanval op 24 seconden de derde plek pakte.

Voor het Tour de Ski-klassement werd gekeken naar de tijden van woensdag, dus niet de verschillen bij de finish. De Noor Martin Løwstrøm Nyenget was de snelste, voor landgenoot Pål Golberg, waarmee zij op de zesde en vierde plek in het klassement komen te staan. De Noor Johannes Høsflot Klæbo zette de tiende tijd neer en staat in het klassement op plek drie, Bolshunov was 43 seconden sneller dan Ustiugov en neemt de leiding in het klassement over met zestien tellen voorsprong.

De mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

Vrouwen
Het Noorse duo Therese Johaug en Ingvild Flugstad Østberg vertrok nagenoeg tegelijk, net als op elf seconden het Noors-Zweedse duo Heidi Weng/Ebba Andersson. Zo'n tien seconden daarachter vonden de Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen en Natalia Nepryaeva elkaar en samen sloten ze aan bij Weng en Andersson. De aanval inzetten op de voorste twee dames zat er nooit echt in en dus konden Østberg en Johaug om de winst sprinten.

Ondanks een aanval van Johaug was het Østberg die niet geheel verrassend liet zien over rappere sprintbenen te beschikken. Het kwartet achter hen streed een kleine halve minuut later om de derde plek, die nét naar Weng ging: de Noorse bleef Nepryaeva één tiende van een seconde voor, terwijl ook Jacobsen en Andersson nog binnen een seconde eindigden.

Østberg maakte met haar prestatie welgeteld één seconde goed op Tour de Ski-leidster Johaug, die nu 22 seconden voorsprong heeft. Nepryaeva's achterstand is één seconde gegroeid en bedraagt nu ook 22 seconden, terwijl Weng (38 seconden), Jacobsen (50 seconden) en Andersson (51 seconden) ook nog binnen een minuut van Johaug staan.

De vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)