Schulting pakt wel goud op de 1500 meter; De Laat pakt penalty in finale

Suzanne Schulting heeft in Nagoya bij de wereldbekerwedstrijden de tweede 1.500 meter van het weekend op haar naam geschreven. De Nederlandse, zaterdag nog tweede op de 1.000 meter, bleef Courtney Lee Sarault nipt voor. Voor Itzhak de Laat eindigde de finale met een penalty.

In de finale begon Schulting op plek twee achter Sarault. Terwijl Hanne Desmet uit België en de Chinese Yutong Han de leiding overnamen, hield de Europees en wereldkampioene zich rustig. Vier ronden voor het einde zette Schulting de versnelling in en kwam buitenom naar voren. Vervolgens stak ze fraai binnendoor bij Han en op de finish wist ze Sarault maar net achter zich te houden.

De afstand bij de heren werd na een spannende strijd gewonnen door Park Ji-won uit Zuid-Korea, voor landgenoot Lee June-seo en Ibuki Hayashi uit Japan. In de laatste bocht gingen er achter Park nog drie rijders onderuit. Friso Emons werd in de halve finales uitgeschakeld.

De Laat behaalde voor het eerst in drie jaar een A-finale tijdens een wereldbekerwedstrijd. Op de 500 meter brachten sterke kwart- en halve finales hem tot de eindstrijd. De Hongaar Shaoang Liu ging er in de finale vanaf de start als een speer vandoor. Daarachter knokte De Laat voor het podium en kwam daarbij in de knoei met Park In-wook. In de laatste bocht wist hij de Zuid-Koreaan te passeren om als derde te eindigen, achter een oppermachtige Liu en Pavel Sitnikov uit Rusland. De Laat was er echter niet gerust op en na het bekijken van de videobeelden kreeg hij een penalty voor een arm push.

Bij de vrouwen schopte Xandra Velzeboer het tot de halve finales op de 500 meter. In de halve finale ging ze echter onderuit. Wereldkampioene Lara van Ruijven strandde in de kwartfinales. Ze werd door twee Koreanen gepasseerd. Ook voor Yara van Kerkhof was de kwartfinale haar eindstation. De overwinning ging naar de Canadese Kim Boutin, zij hield Arianna Fontana en Kim Ji-yoo uit Zuid-Korea achter zich.

Bij de aflossing kwamen zowel de mannen als de vrouwen in actie in de B-finale. De dames wonnen deze finale en de heren werden tweede. Beiden goed voor een zesde plaats in het dagklassement. Bij de A-finale voor vrouwen deden vijf teams mee. Volgende week verhuist het circus naar Shanghai.

Suzanne Schulting wint de WB in Nagoya. (PRO SHOTS/Action Images)
Suzanne Schulting wint de WB in Nagoya. (PRO SHOTS/Action Images)