Eindelijk eerste World Cup-zege voor skiester Bassino

Alpineskiester Marta Bassino heeft de eerste zege in haar World Cup-carrière te pakken. De 23-jarige Italiaanse stond ruim drie jaar geleden al voor het eerst op het podium en deed dat daarna nog vier keer, maar in het Amerikaanse Killington mocht ze voor het eerst achter het nummer één gaan staan.

Het was een eerste run waar niemand domineerde, iets wat we niet al te vaak meer zien. Bassino was de snelste en werd gevolgd door de Slowaakse Petra Vlhova (+0,23), de Zwitserse Michelle Gisin (+0,29), Tessa Worley (+0,35) uit Frankrijk, Mikaela Shiffrin (+0,41) namens het thuisland en de Duitse Viktoria Rebensburg (+0,45), terwijl zelfs de hele top-11 binnen één seconde van Bassino bleef.

In de tweede run schoof vooral landgenote Federica Brignone lekker op. Vanaf plek zeven zag ze Rebensburg, Shiffrin, Worley en Gisin allemaal niet aan haar tijd komen, waarna ook Vlhova dat niet voor elkaar kreeg en zelfs terugzakte naar de uiteindelijk zesde plek. Bassino hield echter wél stand en won zo voor het eerst een World Cup-wedstrijd, 0,26 seconden voor Brignone en 0,29 tellen voor Shiffrin.

De Nieuw-Zeelandse Alice Robinson, de nieuwe tienersensatie in het vrouwenskiën die in Sölden de openingswedstrijd nog won, was ondanks haar eerdere mededeling dat ze vanwege een knieblessure afwezig zou zijn toch van de partij. Robinson's optreden duurde niet lang: in de eerste run ging ze onderuit.

Zondag staat in Killington de slalom op het programma, met om 15.45 uur Nederlandse tijd de eerste run.