Langlaufers Klæbo en Falla openen seizoen met dominante vertoning

In het hoge noorden van Finland is vrijdag ook voor de langlaufers het World Cup-seizoen geopend. In Ruka stond een sprint in klassieke stijl op het programma, ook gelijk de eerste van drie etappes in de Ruka Triple.

Bij de mannen was de vraag vooral wat de vorm was van de bij vlagen bizar dominante Noor Johannes Høsflot Klæbo, want vorig weekeinde werd hij bij de openingswedstrijd van het Noorse seizoen nog geklopt. Daar was nu echter geen sprake van: in de halve finales kon zijn jonge Russische rivaal Alexander Bolshunov hem enige partij bieden, maar in de finale knalde Klæbo er op het slotklimmetje zoals gebruikelijk met groot vertoon van macht vandoor. De regerend World Cup-kampioen pakte zo gelijk alweer de winst, voor landgenoot Emil Iversen en Bolshunov. De opvallendste negatieve 'prestatie' kwam op naam van Sergey Ustiugov: de Rus werd na een tweede valse start al in de kwartfinales terug richting hotel gestuurd.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale kende al niet veel meer spanning. Maiken Caspersen Falla liet zien in topvorm te zijn en ook zij ging er op het slotklimmetje overtuigend vandoor in de finale, waarna de Zweedse Jonna Sundling het duel om plek twee won van de Amerikaanse Sadie Bjornsen en de 'nieuwe' Noorse Ane Appelkvist Stenseth. World Cup-sprintkampioene Stina Nilsson uit Zweden had het nog niet en werd vijfde.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)