FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 november 2019

NFL: Mooie trick play helpt Bills langs Cowboys op Thanksgiving

Het was donderdag Thanksgiving in de VS en dus stonden er maar liefst drie wedstrijden op het programma in de NFL. De New Orleans Saints wonnen op bezoek bij de Atlanta Falcons met 18-26, nadat een slotoffensief van de Falcons tegen werd gehouden. Door de zege zijn Drew Brees en zijn mannen zeker van de derde opeenvolgende titel in de NFC South.

De Dallas Cowboys kregen bezoek van de Buffalo Bills en scoorden als eerste, maar in het tweede kwart sloegen de Bills terug. Josh Allen bereikte Cole Beasley voor een 25-yard touchdown en twee minuten voor tijd werd zowaar wat geschiedenis geschreven: de bal belandde bij John Brown, die rookie running back Devin Singletary in staat stelde een 28-yard touchdown te scoren en zo de eerste wide receiver ooit werd bij de Bills met een touchdown pass. De ploeg liep uit naar een 7-26 voorsprong en hield uiteindelijk stand: 15-26.

De Detroit Lions ontvingen de Chicago Bears, een onderlinge strijd die al sinds 1930 elk jaar minstens één keer gespeeld wordt, inmiddels voor de 180e keer. Quarterbacks Mitchell Trubisky (Bears) en David Blough (Lions) gooiden beiden twee touchdown passes voor een 17-17 stand na drie kwarten, waarna een pass van Trubisky op David Montgomery met dik twee minuten te gaan voor de beslissing zorgde: 20-24 voor de Bears.

Cowboys - Bills (Bron: YouTube)

FC Volendam neemt leiding in tweede periode Keuken Kampioen Divisie

FC Volendam heeft vrijdagavond door winst op concurrent NEC de koppositie in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie veroverd. De ploeg van coach Wim Jonk won met 2-1. De algehele koppositie blijft in handen van SC Cambuur. Jong AZ werd eenvoudig door de Leeuwarders met 3-1 verslagen. De wedstrijd tussen Roda JC en Excelsior werd tijdelijk gestaakt omdat supporters van de thuisclub voorwerpen richting Rai Vloet van Excelsior gooiden. Eindstand in Kerkrade was 1-4.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie
FC Den Bosch - FC Dordrecht 3-2
FC Volendam - N.E.C. 3-1
Helmond Sport - Jong PSV 2-3
NAC Breda - MVV Maastricht 2-0
Roda JC Kerkrade - Excelsior 1-4
SC Cambuur - Jong AZ 3-1
TOP Oss - FC Eindhoven 3-1
Telstar - Jong Ajax 2-3

Slutskiy neemt ontslag bij Vitesse na nieuwe nederlaag

Leonid Slutskiy stapt op als trainer bij Vitesse. De Russische coach maakte zijn beslissing bekende na de 3-2 verloren wedstrijd tegen sc Heerenveen. Het was de vijfde nederlaag op rij voor Vitesse.

Direct na afloop van de wedstrijd maakte Slutskiy zijn beslissing bekend. "Ik wil iedereen bedanken bij de club en ook de fans. Het was een mooie tijd in Nederland, maar die tijd is nu voorbij", aldus de Russische coach.

Slutskiy kwam in 2018 bij Vitesse waar de Rus de opvolger was van Henk Fräser. In zijn eerste seizoen eindigde hij op de vijfde plaats en ook dit seizoen begon de 48-jarige coach goed aan het seizoen. Hij bezorgde Vitesse de beste seizoensstart in de clubgeschiedenis, maar na tien wedstrijden in de competitie ging het mis. Hij verloor zijn laatste vijf competitiewedstrijden, waardoor Vitesse ondertussen op plaats zeven staat in de eredivisie.

Drie gewonden bij steekpartij in centrum Den Haag

In Den Haag heeft vrijdagavond mogelijk een steekpartij plaatsgevonden. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig op en onderweg naar de Grote Marktstraat, waar onder meer een traumahelikopter is opgeroepen.

Wat er precies gebeurd is en waar dat dan is geweest is nog niet helemaal duidelijk, geruchten hebben het over Hudson's Bay als locatie. Via Twitter heeft de politie laten weten op zoek te zijn naar een lichtgetinte man van 45 tot 50 jaar, die een zwarte jas, een sjaal en een grijs joggingpak draagt.

Er zouden meerdere gewonden gevallen zijn, maar ook dat is nog louter gebaseerd op geruchten. De politie heeft het massaal aanwezige publiek op de Grote Marktstraat - het is immers Black Friday en dus móet er ingeslagen worden - gemaand ergens anders naartoe te gaan.

Update 20.37 uur
Een woordvoerster van de politie heeft bevestigd dat bij Hudson's Bay een steekpartij heeft plaatsgevonden. RTL Nieuws meldt dat de dader aanvankelijk wist te ontkomen, maar inmiddels zou zijn opgepakt.

Update 22.17 uur
De politie heeft net laten weten dat er drie gewonden zijn gevallen bij de steekpartij. Het signalement van de man waar naar gezocht wordt - hij is dus toch nog niet opgepakt - blijkt onjuist te zijn, een nieuw signalement is nog niet gegeven.

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Ondanks een 0-2 achterstand heeft sc Heerenveen de thuiswedstrijd tegen Vitesse gewonnen. De Friezen wonnen met 3-2.

Vitesse kwam al in de negende minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Matavz. Tien minuten later werd het 0-2. Een uittrap van doelman Pasveer werd opgepikt door Linssen die de bal vervolgens over Vitesse-doelman Hahn tikte. Vlak voor rust bracht Faik via een strafschop de thuisclub terug in de wedstrijd: 1-2.

Na de rust ging Heerenveen offensiever spelen en creëerde daarmee verschillende kansen. Van Bergen maakte de gelijkmaker en even later was het Odgaard met de winnende treffer.

Door de winst stijgt Heerenveen naar de vierde plaats al kunnen Willem II en FC Utrecht dit weekend bij winst voorbij steken. Voor Vitesse was dit de vijfde nederlaag op een rij.

Update 22.09 uur Slutsky vetrekt bij Vitesse
Inmiddels heeft Vitesse-trainer Leonid Slutsky laten weten per direct op te stappen bij de Arnhemse club: "Hier eindigt mijn periode bij Vitesse. Ik heb geprobeerd de spelers vertrouwen te geven, maar ik stop er nu mee."

sc Heerenveen

3 - 2

Vitesse

 42' Faik(pen)
 63' v. Bergen
 69' Odgaard
   9' Matavz
 21' Linssen
 
 Gele kaart: Dresevic, Floranus, (sc Heerenveen), Clark, Honda, (Vitesse)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.883
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v. Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Halilovic (Dreyer/59)
J. Veerman (Höegh/88)
Faik
v. Bergen
Odgaard
Bruijn (Kongolo/59)
  Pasveer
Lelieveld (Grot/86)
Doekhi
Obispo
Clark
Foor (Buitink/71)
Honda
Bazoer (Dicko/71)
Bero
Linssen
Matavz

Amsterdamse scholen overwegen vierdaagse schoolweek

Amsterdamse scholen overwegen een vierdaagse schoolweek als maatregel tegen het lerarentekort. Andere maatregelen die worden overwogen zijn grotere klassen of het inzetten van onbevoegden als docenten.

Die laatste twee maatregelen worden al genomen, in die gevallen gaat het dan ook om uitbreiding van de maatregel. Vierdaagse schoolweken bestaan nog niet in Amsterdam. De opties werden donderdag besproken tijdens een bijeenkomst van schoolbesturen en directeuren.

"Veel van mijn collega's zijn inderdaad serieus aan het nadenken over een vierdaagse schoolweek, maar dit zijn niet maatregelen die je in een keer neemt", zegt Harry Dobbelaar, die als directeur-bestuurder van Stichting Bijzonderwijs.

Hij benadrukt de noodzaak van maatregelen op korte, maar ook op lange termijn. "Het lerarentekort loopt op, de uitstroom is fors en het aantal studenten op de pabo's te laag. Dus er zijn ook structurele maatregelen nodig. De werkdruk moet omlaag en de salarissen van leerkrachten, directeuren, intern begeleiders en conciërges omhoog. Zeker in de grote steden. Ook moet de loonkloof tussen leerkrachten van basisscholen en voortgezet onderwijs gedicht worden."

Deze week werd bekend dat zestien basisscholen in december een week dichtgaan. Het gaat om scholen van Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT). Bestuursvoorzitter de STWT Joke Middelbeek gaf toen al aan dat twee scholen het al bijzonder moeilijk om open te blijven, schrijft ze in de brief aan de ouders. "Als dit erger wordt, kunnen we alleen nog maar scholen sluiten."

Terreurdaad London Bridge, dader neergeschoten

In Londen is vanmiddag rond 14:00 uur op London Bridge een man doodgeschoten door de politie. De man had meerdere mensen aangevallen en verwond met een mes. Ook zou de man een nepbom om hebben gehad.

De man is na de steekpartij overmeesterd door omstanders en de politie waarbij hem het mes afhandig is gemaakt. De man verzette zich en tijdens deze worsteling zou ook de bewuste bom te zien zijn geweest. Dit was kennelijk voor de politie voldoende reden om schoten op de man te lossen waardoor, naar later bleek, de man is overleden.

Meerdere gewonden
"De verdachte is overleden" en "we behandelen de zaak als een terreurdaad", meldde een woordvoerder van de politie tijdens een persconferentie. Verder meldde de politie ook tijdens deze persconferentie dat er meerdere gewonden zijn, waarvan de toestand nog onbekend is. Dat de man een nepbom om zijn middel had was volgens de politie inderdaad een van de redenen waarom hij is neergeschoten.

‘Adembenemend heldendom’
"Zij renden naar het gevaar toe terwijl ze niet wisten wat hen te wachten stond." Dit zegt de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, over de omstanders die de man hebben overmeesterd waarvan hij vindt dat ze "adembenemend heldendom" hebben getoond. Ook zegt hij dat het een "geïsoleerd incident" betreft. De politie heeft getuigen opgeroepen beelden van het incident aan hen ter beschikking te stellen.

Update 20:40 uur
De BBC meldt dat er twee omstanders zijn overleden. 

Besseling zakt naar tweede plaats op het Dunhill Championship

Wil Besseling gaat op het Dunhill Championship niet langer aan de leiding in het klassement. De Nederlandse golfer was op de tweede dag in het Zuid-Afrikaanse Malelane met 73 slagen beduidend minder dan op donderdag.

Besseling stond donderdag met 65 slagen (-7) verrassend aan de leiding van het toernooi. De vorm van gisteren ontbrak vrijdag en met twee birdies en drie bogeys kwam hij uit op 73 slagen. In het klassement staat 33-jarige Noord-Hollander met -6 op een tweede plaats. Koploper is de Spanjaard Pablo Larrazábal met -9.

Miljoenbomenplan Provincie Limburg werkt als olievlek

Het plan van de Provincie om ruim een miljoen extra bomen te planten – voor elke Limburger één – heeft de werking van een olievlek. Er is veel animo voor. Dat bleek gisteravond in Weert waar deputé Hubert Mackus sprak met ruim honderd burgers, ondernemers, boseigenaren, rentmeesters, wethouders en ambtenaren van gemeenten over het realiseren van dit plan.

Zo ziet Staatsbosbeheer het plan van de Provincie eerder als een hefboom omdat vermoedelijk veel meer dan de beoogde 1 miljoen bomen de grond in gaan de komende jaren. Grote terreinbeheerders in Limburg gaan alleen al honderdduizenden extra bomen planten.

Wethouder Geert Gabriëls van Weert deelde mee dat in zijn gemeente de komende jaren 200.000 extra bomen worden geplant. Weert werd eerder al uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland.

De gemeente Eijsden-Margraten wil het groen van het buitengebied door het provinciaal initiatief verbinden met nieuw groen in de dorpskernen. Maastricht plant meer bomen in voor en achtertuinen van huizen in de stad en gaat ook schoolpleinen in de gemeente vergroenen.

Maastrichts communicatiebureau ViaStory stuurt haar klanten voor de feestdagen geen Kerstkaart maar een jonge morellenboom. De Stichting IKL kondigde aan de aanplantactie mede te organiseren om het groene platteland en stad en dorp met elkaar te verbinden. Landschapsarchitect Marc Heusschen en kunstenaar Jonathan Wanders pleiten voor meer experimenten in het Heuvelland, onder meer door de aanleg van groene zoomranden rondom dorpskernen.

"Het leukste is, niemand is er op tegen is", reageerde deputé Mackus na afloop. "Dat is bijvoorbeeld bij de aanleg van een provinciale weg wel eens anders. Maar het Miljoenbomenplan leeft ontzettend, het is simpel uit te voeren en het is doeltreffend."

Twee Oranje-internationals in UEFA-elftal van de EK-kwalificatie

Georginio Wijnaldum en Memphis Depay hebben een plaats gekregen in het UEFA-elftal van de EK-kwalificatie. Depay nam tijdens de kwalificatiecyclus voor het EK van 2020 zes doelpunten en acht assists voor zijn rekening bij Oranje, terwijl Wijnaldum acht doelpunten en twee assists verzorgde. Verder hebben ook onder meer Harry Kane, Raheem Sterling, Sergio Ramos en Bernardo Silva een plaats gekregen in het team.

De UEFA heeft in het doel gekozen voor Andriy Pyatov. De doelman van Shakhtar Donetsk en Oekraïne, op het EK een tegenstander van Oranje in de poulefase, hield vijf keer de nul in de kwalificatiecyclus. De defensie bestaat naast Ramos uit Merih Demiral van Turkije en Juventus en Ragnar Sigurdsson van IJsland en FK Rostov.

De meest opvallende naam in het UEFA-elftal is die van Giannis Kousoulos, die de plek van defensieve middenvelder inneemt. De middenvelder van Cyprus en Omonia Nicosia nam vier doelpunten en maar liefst vijftig balheroveringen voor zijn rekening, al was dat niet voldoende om bij te dragen aan EK-kwalificatie.

Naast Wijnaldum en Kousoulos hebben verder Bernardo Silva van Manchester City en Portugal en Eran Zahavi van Israël en Guangzhou R&F een plaats op het middenveld gekregen. Laatstgenoemde kan zich met zijn land via de play-offs nog kwalificeren voor het EK.

Depay maakt deel uit van een verder volledig Engelse voorhoede. Engeland kwalificeerde zich als winnaar van Groep A voor het EK en dat heeft Sterling en Kane een plaats in de aanval opgeleverd. De aanvallers van 'The Three Lions' namen samen twintig doelpunten en twaalf assists voor hun rekening in de EK-kwalificatiecyclus.

Greenpeace zet demonstratie op Schiphol Plaza door

Milieuorganisatie Greenpeace zet de geplande demonstratie van 14 en 15 december op Schiphol Plaza gewoon door, ondanks de bezwaren van de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente Haarlemmermeer besloot vandaag dat de demonstratie van Greenpeace niet op Schiphol Plaza mag plaatsvinden. "We snappen dat ze willen demonstreren, dat faciliteren we ook op een andere plek. We moeten denken aan de orde en veiligheid van de reizigers en passagiers die op Schiphol Plaza langskomen", aldus een woordvoerder van de burgemeester.

De milieuorganisatie gaat daar niet in mee en zet het festival op de plek toch door. "Schiphol Plaza is een openbare ruimte en de meest centrale plek van het vliegveld", zegt Dewi Zloch van Greenpeace. "Het is heel gek als mensen die zich zorgen maken over grote vervuiler Schiphol, hun geluid niet mogen laten horen op de plek die er het meest toe doet." Het gemeentebestuur heeft Greenpeace een andere locatie toegewezen buiten Schiphol Plaza.

Greenpeace kondigde in oktober het "Protestival" aan op de luchthaven. Het activistische festival werd gepland na een online verkiezing voor de meest gewenste protestactie. Volgens de milieuorganisatie belooft het een massa-actie te worden in festivalsferen voor "iedereen die zich zorgen maakt om het grote aandeel van Schiphol in de klimaatcrisis".

De gemeente Haarlemmermeer zegt desgevraagd in gesprek te blijven met Greenpeace en niet op de zaak vooruit te willen lopen.

Stam overwoog afgelopen zomer al op te stappen bij Feyenoord

Jaap Stam stapte in oktober op bij Feyenoord na tegenvallende resultaten. De trainer speelde echter al veel eerder met het idee om de deur in De Kuip achter zich dicht te trekken. Nog voor de start van de competitie overwoog Stam om ontslag te nemen.

Hij dacht hierover na toen technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Jan de Jong vertrokken. De twee bestuurders stonden aan de basis van de komst van Stam naar Feyenoord. Toen zij bekend maakten op te stappen, sloeg bij Stam de twijfel toe. "Ja, daar heb ik toen wel over nagedacht. Je moet bij jezelf te raden gaan: wat gaan we zelf doen?"

"Maar ik wilde toch de kans aangrijpen en kijken hoe het zou verlopen", vertelt Stam in een interview met de NOS. "Afspraken veranderen dan in keuzes van selecties, spelers en noem maar op."

Stam ging het avontuur in Rotterdam toch aan. Echter, na achttien wedstrijden hield hij het voor gezien. De kansloze nederlaag tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA was voor hem de bekende druppel.

Ondanks zijn vertrek volgt hij de verrichtingen van Feyenoord nog op de voet. "Het is natuurlijk een hartstikke mooie club en je hoopt dat zo'n club weer dicht bij de top van Nederland kan komen."

"Bij Feyenoord beseffen ze ook wel dat de structuur en visie aangepakt moeten worden. Maar krijgen de nieuwe mensen daar de tijd voor? Of willen andere partijen ook een aandeel hebben in het neerzetten van de club?"

Stam werd opgevolgd door Dick Advocaat, die zijn handtekening zette onder een contract tot aan het einde van het seizoen. Van bijna de complete technische staf werd afscheid genomen.

Onder leiding van Advocaat heeft Feyenoord de weg naar boven ingezet en werd nog geen wedstrijd verloren. De Rotterdammers zijn terug te vinden op de tiende plaats op de ranglijst en treden zondagmiddag aan tegen PEC Zwolle, de club waar Stam trainer was voor zijn tijd bij Feyenoord.

'Betrapte atlete kreeg tijdens slaap EPO ingespoten'

Eerder deze maand werd bekend dat de Franse atlete Ophélie Claude-Boxberger betrapt was op het gebruik van EPO. De steeplechaseloopster bereidde zich in september voor op het WK in Doha en werd buiten competitie getest: positief op EPO.

De zaak richtte zich uiteraard vooral op Claude-Boxberger, die zei dat het een samenzwering tegen haar was en dat ze niks misdaan heeft - vrij standaard voor een betrapte sporter. De zaak heeft echter een vrij opvallende wending genomen: iemand heeft toegegeven de atlete met EPO ingespoten te hebben...terwijl ze sliep.

Het gaat om Alain Flaccus, de voormalig coach van de atlete, die hem van aanranding beschuldigde en uiteraard bij hem vertrok. Vorig jaar kwam Flaccus echter weer in haar leven, want niemand minder dan Claude-Boxberger's moeder kreeg een relatie met de man.

Moederlief drong erop aan dat Flaccus toch maar weer in haar team moest komen en zo geschiedde: Flaccus ging met Claude-Boxberger op pad tijdens trainingen, gaf haar massages en bereidde haar maaltijden. Inmiddels heeft hij toegegeven dat hij EPO bij haar heeft ingespoten toen ze na een massage in slaap was gevallen.

Wat Flaccus precies wilde, behalve Claude-Boxberger erbij naaien, is nog niet bekend, maar de atlete zou er zo wel onderuit kunnen komen: wereldantidopingautoriteit WADA heeft ruimte in de reglementen als bewezen kan worden dat een betrapte sporter daadwerkelijk slachtoffer is geworden van vals spel.

Bouterse tot 20 jaar cel veroordeeld voor Decembermoorden

De Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor de Decembermoorden in 1982. Dat heeft Krijgsraad zojuist bekendgemaakt. Bouterse was destijds leider van het militaire regime en medeplichtig aan de martelingen en executies van 15 Surinaamse critici. De rechter gelast echter niet zijn aanhouding.

Dit meldt het AD op hun site.

NHL-coach ontslagen na 'nigger' in 2009

IJshockeycoach Bill Peters is ontslagen als hoofdcoach van de Calgary Flames in de NHL. Speler Akim Aliu, geboren in Nigeria, heeft Peters ervan beschuldigd hem in 2009/10 meermaals 'nigger' genoemd te hebben en dat wordt zeker in de NHL niet zo gewaardeerd.

Aliu speelde destijds als jong talent bij de Rockford IceHogs, het 'opleidingsteam' van de Chicago Blackhawks. Peters was er de coach en was schijnbaar klaar met de muziek die Aliu in de kleedkamer draaide. "Hij kwam op een gegeven moment de kleedkamer in en zei, 'Hey Akim, ik ben die *** *** van je spuugzat'", vertelt Aliu aan TSN, waarbij hij het gewraakte woord gebruikte.

Simon Pepin en Peter MacArthur, destijds teamgenoten van Aliu, hebben het incident tegenover TSN bevestigd en de aanvoerder van het team, Jake Dowell, is kort na het voorval naar het kantoor van Peters gegaan om hem op zijn gedrag aan te spreken. Aliu werd vervolgens naar Peters' kantoor geroepen, waar - zonder enige verontschuldiging - nog eens benadrukt werd dat Aliu gewoon kutmuziek draaide, in de ogen van de coach dan.

Aliu kende een uitstekend eerste profseizoen, en reageerde op dat moment uit angst niet: "Wat had ik moeten doen? Ik was 20 en zat in mijn eerste profjaar, ik was te bang om iets terug te zeggen en daar baal ik nog elke dag van", aldus de ijshockeyer, die om onduidelijke redenen ondanks goede optredens teruggezet werd naar het C-team van de organisatie, iets wat volgens hem zijn carrière min of meer geruïneerd heeft.

Peters reageerde zelf al met een vrij standaard statement, waarin hij de verantwoordelijkheid voor zijn eigen woorden op zich neemt. Uiteraard zegt hij ook dat het gebeurde op een moment waarop hij gefrustreerd was en dat het zijn persoonlijke waarden niet weergeeft, waarna hij zich eindelijk toch nog eens zegt te verontschuldigen.

Een echt lekkere vent lijkt de coach overigens niet te zijn. Voor hij vorig seizoen bij de Flames begon was hij coach van de Carolina Hurricanes. Speler Michal Jordan liet al eens weten dat Peters hem daar, terwijl hij op de bank zat, in z'n rug trapte en dat hij een andere speler een klap gaf. Rod Brind'Amour, destijds assistent en tegenwoordig hoofdcoach bij de Hurricanes, was duidelijk: "Ja, dat is zeker weten gebeurd."

Seizoen voorbij voor geblesseerde AZ-verdediger Hatzidiakos

Het seizoen van Pantelis Hatzidiakos zit er al op, zo maakt AZ via zijn officiële kanalen bekend. De Griekse verdediger liep in de Europa League-wedstrijd tegen Partizan Belgrado een zware knieblessure op, die hem dus lange tijd aan de kant houdt. De Alkmaarders melden niet wat precies de schade is aan de knie van Hatzidiakos, maar er wordt gesuggereerd dat hij zijn voorste kruisband heeft afgescheurd.

Hatzidiakos moest donderdagavond na 54 minuten met een brancard het veld verlaten, nadat hij een ogenschijnlijk zware blessure aan de knie had opgelopen. "Het is zijn knie. We weten niet precies wat er aan de hand is, daar komt vrijdag meer duidelijkheid over. Maar als je met je handen voor je gezicht van het veld wordt gedragen, is dat over het algemeen geen goed teken", zei AZ-trainer Arne Slot in gesprek met het ANP.

De vrees die al bestond, is nu dus uitgekomen na nader onderzoek. Hatzidiakos zal dit seizoen niet meer in actie komen voor AZ. De 22-jarige verdediger dwong tijdens deze jaargang een basisplaats af in het elftal van Slot en speelde dit seizoen twintig officiële wedstrijden voor Alkmaarders. In oktober kreeg Hatzidiakos de ultieme beloning voor zijn ontwikkeling, met de eerste uitnodiging voor de Griekse nationale ploeg. Hij speelde tot dusver vier interlands voor Griekenland.

Het betekent uitermate slecht nieuws voor AZ, dat ook Ron Vlaar al tot de winterstop moet missen. Met Stijn Wuytens, Leon Bergsma en Joris Kramer is de spoeling daardoor dun in de defensie van de Alkmaarders. Door het 2-2 gelijkspel tegen Partizan verzekerde AZ zich van overwintering in de Europa League, terwijl komende zondag een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo op het programma staat.

Ten Hag mist Labyad tegen FC Twente en is in onzekerheid over Ziyech

Ajax treedt zondagmiddag zonder Zakaria Labyad aan tegen FC Twente. De buitenspeler raakte afgelopen woensdag geblesseerd aan zijn knie in de groepsfase van de Champions League tegen Lille OSC (0-2 winst). De inzetbaarheid van Hakim Ziyech is onzeker, zo laat trainer Erik ten Hag vrijdag weten via het clubkanaal van de Amsterdammers.

Labyad viel woensdag in de eerste helft uit nadat hij geblesseerd raakte in een sprintduel. Ziyech liep een kwetsuur aan zijn arm op en verliet het veld in de slotfase. Ten Hag kan niet al te veel zeggen over de situatie van het tweetal. "Zakaria zal in elk geval zondag nog niet inzetbaar zijn", aldus de coach op de clubwebsite. "Zijn knie wordt verder onderzocht en zodra er meer bekend is dan zullen we dat melden. Hakim heeft donderdag niet met de groep getraind, we moeten de komende dagen afwachten."

Ajax trainde donderdag nog op Franse bodem en reisde vervolgens met de trein terug naar Amsterdam. Zondag hoopt de koploper van de Eredivisie opnieuw succes te boeken. "We weten wat ons daar te doen staat. Ik zeg altijd ‘24 uur genieten en dan weer verder naar volgende tegenstander", zegt Ten Hag, die ook David Neres moet missen door blessureleed. De Braziliaanse buitenspeler is geopereerd aan zijn knie en komt pas na de winterstop weer in actie.

Ajax gaat nog altijd ongeslagen aan kop in de competitie. In uitwedstrijden tegen Twente hebben de Amsterdammers het doorgaans lastig. De laatste uitzege in competitieverband Enschede dateert van 2 maart 2013 (0-2). "We weten dat het bij Twente lastig is, maar we móeten winnen. Het stadion staat bekend om de entourage en goeie ambiance. Het is aan ons om goed voorbereid te zijn om de strijd daar aan te gaan. Dat het een gevecht wordt, dat is zeker."

NHL: Devils breken Canadiens op Thanksgiving

De ijshockeyers van de New Jersey Devils hebben op bezoek bij de Montreal Canadiens op Thanksgiving - waarop slechts één wedstrijd gespeeld werd - een 4-6 zege geboekt, de zesde opeenvolgende nederlaag voor de Habs.

Blake Coleman bracht de Devils na ruim zeven minuten op voorsprong, maar 22 seconden later trok Brendan Gallagher de stand al gelijk...nog eens 36 seconden later gevolgd door de 1-2 van Travis Zajac. In de tweede periode was Jesperi Kotkaniemi al snel goed voor de 2-2, maar na anderhalve minuut was Miles Wood trefzeker: 2-3.

Nog voor de helft van de periode tekende Joel Armia voor al de derde gelijkmaker, maar weer mocht het niet baten: Jesper Boqvist scoorde ruim twee minuten later. Damon Seversen vergrootte de voosprong in de derde periode en Artturi Lehkonen deed nog wel iets terug, maar nadat hij de score had geopend gooide Coleman de deur een dikke minuut voor tijd ook definitief in het slot.

Canadiens - Devils (Bron: YouTube)

Trump wist al veel eerder van klokkenluider

Donald Trump wist van het bestaan van de 'whistleblower complaint' voordat hij besloot om alsnog 391 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne vrij te geven in september. Dit zeggen twee bronnen die betrokken waren bij die vrijgave.

Advocaten van het Witte Huis hebben Trump eind augustus geïnformeerd over de klokkenluider en zijn klacht. Op dat moment waren zij aan het uitzoeken of het volgens de wet verplicht was om die klacht over te dragen aan het Congres. Dit was inderdaad het geval volgens de inspecteur-generaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Michael Atkinson. Trump's advocaten waren het daar niet mee eens, maar verloren en uiteindelijk belandde de klacht toch in het Huis van Afgevaardigden. Daarop werd een onderzoek gestart dat inmiddels heeft geleid tot een Impeachment Inquiry.

Pas na de start van dat onderzoek heeft Trump het geld vrijgegeven, zonder ooit een officiële reden te geven waarom, of waarom het geld überhaupt zo lang bevroren was. Beide partijen in het Huis hebben druk gezet op Trump om de hulp vrij te geven, omdat er geen goede reden was voor het bevriezen. Inmiddels is duidelijk dat het geld bevroren was omdat Trump het gebruikte bij het afpersen van de nieuwe president van Oekraïne, om hem zo te dwingen zinloze onderzoeken te starten naar een politieke rivaal van Trump.

Het maakt ook duidelijk waarom Trump ten tijde van de vrijgave expliciet sprak over 'geen quid pro quo' tegenover de EU-ambassadeur. Trump gebruikte de term, die voorkomt in de klacht van de klokkenluider, voordat het bij het grote publiek bekend werd.

Het Witte Huis wilde geen commentaar geven.

Langlaufers Klæbo en Falla openen seizoen met dominante vertoning

In het hoge noorden van Finland is vrijdag ook voor de langlaufers het World Cup-seizoen geopend. In Ruka stond een sprint in klassieke stijl op het programma, ook gelijk de eerste van drie etappes in de Ruka Triple.

Bij de mannen was de vraag vooral wat de vorm was van de bij vlagen bizar dominante Noor Johannes Høsflot Klæbo, want vorig weekeinde werd hij bij de openingswedstrijd van het Noorse seizoen nog geklopt. Daar was nu echter geen sprake van: in de halve finales kon zijn jonge Russische rivaal Alexander Bolshunov hem enige partij bieden, maar in de finale knalde Klæbo er op het slotklimmetje zoals gebruikelijk met groot vertoon van macht vandoor. De regerend World Cup-kampioen pakte zo gelijk alweer de winst, voor landgenoot Emil Iversen en Bolshunov. De opvallendste negatieve 'prestatie' kwam op naam van Sergey Ustiugov: de Rus werd na een tweede valse start al in de kwartfinales terug richting hotel gestuurd.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale kende al niet veel meer spanning. Maiken Caspersen Falla liet zien in topvorm te zijn en ook zij ging er op het slotklimmetje overtuigend vandoor in de finale, waarna de Zweedse Jonna Sundling het duel om plek twee won van de Amerikaanse Sadie Bjornsen en de 'nieuwe' Noorse Ane Appelkvist Stenseth. World Cup-sprintkampioene Stina Nilsson uit Zweden had het nog niet en werd vijfde.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Onderzoek Rijksrecherche lek dossier-Ruinerwold

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is geschokt door de inhoud van de publicaties van De Telegraaf – gisteren en vandaag – waarin delen uit het onderzoek-Ruinerwold worden aangehaald.

Het lekken en het publiceren van deze stukken hebben een persoonlijke impact op de slachtoffers, naast de schade aan het lopende opsporingsonderzoek.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het onderzoek juist uiterste zorgvuldigheid betracht in de bejegening van alle betrokkenen. Deze publicatie doet op grove wijze afbreuk aan de privacy van deze personen.

Met het lekken en de publicatie van de stukken worden de slachtoffers opnieuw geslachtofferd. Vanochtend is dan ook besloten tot het instellen van een onderzoek door de Rijksrecherche naar het lekken van deze dossierstukken.

“Deze gang van zaken is onacceptabel”, aldus hoofdofficier Diederik Greive, die vanochtend opdracht heeft gegeven voor het instellen van een onderzoek.

Greive: “De verantwoordelijken hebben zich geen moment bekommerd om de schadelijke gevolgen die dit kan hebben voor de kwetsbare betrokkenen. Het is onbegrijpelijk dat besloten is tot het lekken en het publiceren van de stukken, gezien de gevoeligheid van de informatie. De slachtoffers hebben in vertrouwelijkheid hun verhaal gedaan. Ik ben echt verontwaardigd over het blijkbaar bewuste besluit het dossier te lekken en door dit niveau van berichtgeving.”

Nederland stuurt fregat naar de Golfregio

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt in januari naar de Golfregio. Het schip neemt daar tot juni deel aan een Europese maritieme missie. Het doel is het versterken van de veiligheid in het onrustige gebied. De ministerraad stemde vandaag in met deze deelname. Ook werden bijdragen aan andere missies besproken.

In de regio zijn de spanningen de afgelopen periode hoog opgelopen. Incidenten die de scheepvaart ontregelen en de bijkomende onzekerheid hebben directe gevolgen voor de wereldeconomie en voor Nederlandse reders.

Minister Ank Bijleveld-Schouten: “Nederland is een logistiek knooppunt en een zeevarende handelsnatie. Veiligheidsincidenten in zo’n belangrijke maritieme regio raken dus direct aan onze veiligheids- en economische belangen. Het waarborgen van de vrije en veilige doorvaart voor het maritieme verkeer in dit gebied is dan ook nadrukkelijk in ons belang.”

Boordhelikopter
Zr. Ms. De Ruyter gaat deel uitmaken van de European-Led mission Awareness Strait of Hormuz (EMASOH). Het initiatief voor de missie is genomen door Frankrijk. EMASOH vindt plaats in het westelijk deel van de Golf van Oman, het oostelijke deel van de Arabische Golf en de Straat van Hormuz. Speciaal voor de missie krijgt het fregat een NH90- maritieme gevechtshelikopter en extra stafofficieren aan boord.

Gelijktijdig met de missie zet Nederland zich op diplomatiek niveau in om de spanningen te verminderen.

Mensensmokkel
Ook heeft het kabinet aangegeven om opnieuw een marineschip aan te bieden voor Operatie Sophia, mocht deze weer plaatsvinden. Dit is een militaire operatie tegen mensensmokkelaars in de Middellandse Zee van de Europese Unie. De inzet is begin dit jaar gestaakt door onenigheid over de herverdeling van opgepikte drenkelingen tussen de EU-lidstaten.

Verzoeken Sahel en Syrië
Het kabinet buigt zich ook over de wenselijkheid en haalbaarheid van een Frans verzoek om mee te doen met een multinationale missie in de Sahel. En dan kijkt het kabinet nog naar een Amerikaans verzoek voor een hernieuwde Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS in Syrië. De Verenigde Staten werken op dit moment een nieuwe invulling van dit verzoek uit.

Bestuurder personenauto ongeval Margraten verleende geen voorrang

De politie heeft onderzoek verricht naar de toedracht van een aanrijding tussen een lijnbus en een personenauto zaterdagochtend 23 november in Margraten. Die dag raakte de lijnbus rond 11:00 uur op de Rijksweg N278 in botsing met een personenauto.

Uit onderzoek is gebleken, dat de chauffeur van de personenauto een voorrangsfout beging. De chauffeur van de lijnbus heeft bij het naderen van het kruispunt vlakbij de bushalte niet te hard gereden en heeft ook geen aanstalten gemaakt om rechtsaf te slaan.

Bij het ongeluk kwam de vader van het gezin in de auto te overlijden, zijn vrouw lag in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie heeft geen nadere mededelingen gedaan over haar huidige toestand. 

Impostor Factory wordt slotstuk To the Moon-serie

Freebird games, de maker van tranentrekkers zoals To the Moon en Finding Paradise, heeft het derde en laatste deel van de serie aangekondigd: Impostor Factory. De game moet uitkomen in het najaar van 2020.

De game lijkt sterk af te wijken van zijn voorgangers: ontwikkelaar Kan Gao zegt dat de game een thriller-mystery wordt met meerdere moorden, alhoewel dokter Rosalene en dokter Watts wel terugkeren in dit deel.

De game zelf draait om Quincy, een man die tijdens een feestje in een afgelegen landhuis een tijdmachine vindt. Na ermee gemorreld te hebben vallen er opeens doden op het feestje, want "dat is wat er gebeurt met mensen", aldus FreeBird Games. Ook belooft de game tentakels en Lovecraftiaanse horror, en een merkwaardige kat die een belangrijke rol speelt in het verhaal.

Een hoop teasers en vage taal dus, maar meer dan een trailer en de pitch hebben we nog niet. Impostor Factory komt uit voor pc, mac en Linux.

PFAS: vanaf vandaag meer ruimte voor bouwers en baggeraars

Meer ruimte voor bouwers en baggeraars, op een veilige manier voor onze gezondheid en het milieu. Met dat doel stelt minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) vandaag een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de land- en waterbodem. Zij doet dit op wetenschappelijk onderbouwd advies van het RIVM en Deltares. Van Veldhoven heeft afgesproken met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen de geboden ruimte zo snel mogelijk en maximaal te gebruiken. Voor grond en baggerbedrijven die in de knel zijn gekomen, wil het kabinet de mogelijkheden om aan krediet te komen verruimen. Ook wil Minister van Veldhoven bekijken wat in de aanpak van niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen beter kan en hoe de kraan voor dit soort stoffen kan worden dichtgedraaid.

Van Veldhoven: “We zetten hiermee een hele belangrijke stap waardoor veel grond- en bagger werkzaamheden weer door kunnen, terwijl we zorgen voor de bescherming van onze gezondheid en het milieu.”

Meten is weten
Op verzoek van Van Veldhoven is de afgelopen maanden op veel plekken in Nederland gemeten hoeveel PFAS in de land- en waterbodem zit. Het RIVM adviseert op basis van metingen een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, en 0,9 microgram per kilo voor de stof PFOS (een van de duizenden stoffen uit de PFAS-groep). Deltares heeft een soortgelijk onderzoek gedaan naar de achtergrondwaarde PFAS in de waterbodem. Deltares adviseert 0,8 microgram PFAS per kilo grond te hanteren, en 3,7 microgram voor PFOS. Dit betekent in de praktijk dat grond- en baggerbedrijven meer ruimte hebben om veilig grond te verzetten en te baggeren. Zij kunnen bijvoorbeeld weer bagger kwijt in sommige diepe plassen die in contact staan met rivieren. De achtergrondwaarden worden verwerkt in het tijdelijk handelingskader PFAS. Dat werd op verzoek van decentrale overheden in juli 2019 vastgesteld. De nieuwe achtergrondwaarden voor PFAS voor de land- en waterbodem gaat per direct in.

Opdrachtgevers: breng werkzaamheden op gang
Van Veldhoven heeft met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken de ruimere mogelijkheden zo snel mogelijk en maximaal te benutten. Van Veldhoven: “Elke dag telt. Ik heb zelf gezien hoeveel problemen grond- en baggerbedrijven kunnen hebben door PFAS. Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap. Het is nu vooral ook zaak dat de geboden ruimte benut wordt. De PFAS-problematiek is zeer complex. Er kon en kan al heel veel wel, maar het is in de praktijk soms ingewikkeld de mogelijkheden die er zijn te benutten. Daar blijven we met man en macht aan werken.”

Meer kredietmogelijkheden voor bagger- en grondbedrijven
Het kabinet wil daarnaast een vangnet voor gezonde bedrijven die door PFAS tijdelijk mensen en machines niet aan het werk hebben. De overheid kan nu al voor een deel garant staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten, via de Borgstelling MKB-kredieten. Het kabinet wil het deel waarvoor de overheid garant kan staan verhogen. Dit gaat zo snel mogelijk in en betekent concreet dat midden- en kleinbedrijven (MKB) uit bijvoorbeeld het grondverzet en de baggersector, die geraakt zijn door de PFAS-problematiek, makkelijker aan krediet kunnen komen.

In de toekomst voorkomen
Om te voorkomen dat PFAS überhaupt in ons milieu komt, wil van Veldhoven een verbod op alle niet essentiële toepassingen van de gevaarlijke stoffen die tot de PFAS groep behoren. Dat is niet van de een op andere dag geregeld maar Nederland is hier samen met andere EU-lidstaten mee aan de slag. Een aantal PFAS is al aan regels gebonden. Zo is PFOS al vrijwel verdwenen en is GenX op de lijst van ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) geplaatst. Van Veldhoven wil daarnaast de aanpak voor niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen tegen het licht houden: “Ik vind dat we moeten kijken wat in de aanpak voor niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen anders moet om in de toekomst deze problemen te voorkomen. We hebben zo snel als mogelijk gezorgd voor oplossingen, maar in de praktijk kan dat voor sommige bedrijven te lang zijn. Ik ga daarom kijken wat aangepast moet worden zonder af te doen aan de veiligheid.”

Van Bommel mist drie sterren: "Dat zijn vijftig goals en twintig assists"

Tweeënhalve maand geleden stelde Mark van Bommel dat PSV dit seizoen over een betere selectie beschikt dan vorig jaar. Inmiddels geeft de trainer echter toe dat het vertrek van enkele bepalende spelers de club zwaar is gevallen. Na de 4-0 nederlaag bij Sporting Portugal van donderdag wordt Van Bommel door FOX Sports gevraagd of hij nog achter zijn uitspraak van september staat. Hij wijst vervolgens naar drie spelers die afgelopen zomer zijn vertrokken uit Eindhoven.

"Je bent Luuk de Jong kwijtgeraakt, je bent Hirving Lozano kwijtgeraakt, je bent Angeliño kwijtgeraakt...", somt de geplaagde oefenmeester op. "Bij elkaar zijn dat denk ik vijftig goals en twintig assists."

"Luuk de Jong is 28 jaar (29, red.), heeft een aantal keer in het buitenland gespeeld en is een ervaren jongen. Die ben je kwijt. Angeliño is gewoon een heel goede linksback, en we zijn nu een beetje aan het zoeken wie daar de beste oplossing is. Ik denk dat we daar op dit moment de beste oplossing hebben staan", doelt hij op Michal Sadílek.

"Lozano is gewoon een ervaren speler die weet wat er op dit niveau gevraagd wordt. Daar zijn we naar op zoek. Ik kan van Mo Ihattaren niet verwachten dat hij het elftal bij de hand neemt. Dat kan hij misschien wel over drie of vier jaar", maakt Van Bommel duidelijk.

Of het seizoen van PSV verloren is, wil hij niet volledig bevestigen. "We zijn uit Europa, ja. Wij wilden graag overwinteren in Europa. Maar ik zie altijd perspectief. Als ik zie hoe de jongens elke dag trainen, en wat voor energie erin zit... Dat ziet er gewoon goed uit. Of ik het nog aan de praat krijg? Ja, natuurlijk."

De verklaring over het gemis van de drie sterspelers verbaast analist Kenneth Pérez weinig. 'Een blinde' kan zien dat het gemis van de genoemde spelers zijn wissel trekt, geeft hij aan. "Iedereen kan zien dat Angeliño honderd keer beter is dan Sadílek."

"Ik weet niet of Malen minder is dan Luuk de Jong, maar het is een ander soort speler met een andere ervaring." Of een groot deel van de huidige selectie over drie jaar veel verder is, zoals Van Bommel suggereerde met betrekking tot Ihattaren, betwijfelt hij. Er zitten ook een heleboel spelers die de komende drie, vier jaar echt niet beter worden."

Arsenal grijpt in na Europees echec en ontslaat Unai Emery

Arsenal heeft per direct een einde gemaakt aan de samenwerking met manager Unai Emery, zo meldt de Londense club vrijdag via de officiële kanalen. De beslissing om de Spaanse coach te ontslaan komt een dag na de 1-2 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt in de groepsfase van de Europa League. Assistent-manager Fredrik Ljungberg neemt voorlopig de honneurs waar in de dug-out van Arsenal, dat zondag op bezoek gaat bij Norwich City.

De positie van Emery stond al enige tijd onder hevige druk, daar Arsenal al zeven wedstrijden op rij niet heeft weten te winnen. Daarnaast leek het gros van de spelersgroep uitgekeken te zijn op de werkwijze van de oefenmeester uit Spanje. Onder meer de BBC wist vrijdagochtend al te melden dat er door de beleidsbepalers crisisoverleg werd gevoerd om de toekomst van Emery te bespreken. Er is dus voor gekozen door de Arsenal-directie om de 47-jarige trainer de laan uit te sturen.

Emery, die zelf tot het laatste moment bleef hopen op een ommekeer bij Arsenal, begon medio 2018 aan zijn werkzaamheden in het Emirates Stadium, als opvolger van Arsène Wenger. In zijn eerste seizoen zorgde Emery voor een serie van 22 wedstrijden zonder nederlaag, terwijl daarnaast de finale van de Europa League werd bereikt. In de eindstrijd was Chelsea echter duidelijk te sterk (1-4). Vanwege een dramatische eindsprint liep Arsenal ook nog eens een plaatsbewijs voor de Champions League mis.

De vormcrisis werd doorgetrokken naar dit seizoen, want Arsenal maakt al enige maanden een zeer tegenvallende indruk. In de Premier League wisten de Londenaren tot dusver slechts vier van de dertien duels winnend af te sluiten, wat heeft geresulteerd in een teleurstellende achtste plaats.

Tevens was er ontzettend veel kritiek op de vaak defensieve speelstijl die Emery voorstond. Als mogelijke opvolger is onder meer Nuno Espírito Santo in beeld, al wil de Portugese manager niet openlijk speculeren over een vertrek bij Wolverhampton Wanderers.

Taxichauffeurs troggelen toeristen tienduizenden euro's af met pintruc

Het Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infrastructuur Amsterdam heeft twee taxichauffeurs aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting van passagiers.

De hoofdverdachte is een 29-jarige man uit Wateringen die ervan wordt verdacht samen met andere taxichauffeurs meerdere passagiers voor veel geld te hebben opgelicht. De chauffeurs lieten hun passagiers contactloos betalen voor hun rit. Later bleken passagiers een veel te hoge ritprijs te hebben betaald, met bedragen oplopend tot soms vele honderden euro's per rit. De gemaakte slachtoffers zijn veelal toeristen en het onderzoek wijst in de richting dat de verdachten voor minimaal 35.000 euro hun slachtoffers zouden hebben opgelicht.

Op dinsdag 26 november is de hoofdverdachte aangehouden en tijdens een huiszoeking zijn er twee vuurwapens aangetroffen. De vuurwapens zijn inbeslaggenomen, samen met twee voertuigen die een totale waarde hadden van ruim 100.000 euro. Op woensdag 27 november werd een tweede verdachte aangehouden. Deze 20-jarige verdachte uit Amsterdam had twee taxibedrijven en ruim 10 voertuigen op zijn naam staan.

Het onderzoek naar de oplichtingen is nog in volle gang en nadere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Verstappen tweede in eerste training, Bottas bovenaan

Max Verstappen heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi als tweede afgesloten. Valtteri Bottas was de snelste in de eerste sessie van het slotweekeinde van het F1-seizoen.

Bottas reed al vroeg de snelste tijd, maar Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton dook er onderdoor. Verstappen stond halverwege de training op de derde plek, waarna Bottas op de mediumbanden een eerste 1:36'er noteerde.

Met zachte banden reed moest Verstappen een halve seconde toegeven, maar hij was wel sneller dan Hamilton. Daniel Ricciardo zorgde met een motorprobleem voor een rode vlag met een half uur op de klok, Sebastian Vettel sloot de training af met een spin tegen de vangrails.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:36.957 23
2.   M. Verstappen Red Bull 1:37.492 22
3.   L. Hamilton Mercedes 1:37.591 20
4.   A. Albon Red Bull 1:38.084 23
5.   S. Vettel Ferrari 1:38.906 19
6.   R. Grosjean Haas 1:39.146 18
7.   C. Leclerc Ferrari 1:39.249 18
8.   K. Magnussen Haas 1:39.350 19
9.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:39.423 20
10.   N. Hulkenberg Renault 1:39.505 22
11.   L. Norris McLaren 1:39.628 18
12.   L. Stroll Racing Point 1:39.864 23
13.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:39.888 17
14.   S. Pérez Racing Point 1:39.901 17
15.   D. Kvyat Toro Rosso 1:39.969 20
16.   P. Gasly Toro Rosso 1:40.401 17
17.   C. Sainz Jr. McLaren 1:40.687 23
18.   R. Kubica Williams 1:40.792 21
19.   D. Ricciardo Renault 1:40.850 12
20.   G. Russell Williams 1:41.362 24

Verstappen over 2020: "Hoop dat we voor de titel kunnen strijden"

In het afsluitende weekend van het Formule 1-seizoen blikte Max Verstappen terug op het eerste jaar van de samenwerking met Honda. De Nederlander sprak zijn tevredenheid uit en ook de hoop volgend jaar te kunnen strijden voor de wereldtitel.

"De samenwerking verloopt veelbelovend en we hebben goede resultaten gescoord. Ik vind de betrouwbaarheid ook belangrijk en dat is het hele jaar een sterk punt geweest. Er is bovendien veel progressie geboekt met de motor", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

"Natuurlijk willen we altijd meer en zullen we nooit tevreden zijn. Maar het gaat goed en we hebben een goede basis gelegd voor volgend jaar. We hebben het hele jaar veel geleerd en ik heb er vertrouwen in dat we volgend jaar een positieve start kunnen hebben", zo vult de Nederlander aan.

Met de goede resultaten van de laatste wedstrijden in het achterhoofd kijkt Verstappen uit naar volgend jaar. "Daar heb ik vertrouwen in, richting volgend jaar. Maar natuurlijk blijft het afwachten waar de concurrentie mee komt. We willen voor het kampioenschap kunnen vechten, dus we gaan er volledig voor om vanaf de start van 2020 competitief te zijn. Ik hoop dat we voor de titel kunnen meedoen."

Verstappen over 2020: "Hoop dat we voor de titel kunnen strijden" (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen over 2020: "Hoop dat we voor de titel kunnen strijden" (Pro Shots / Zuma Press)

Hacktool IM-RAT door politie offline gehaald

Bij een internationale politieactie tegen cybercrime zijn verkopers en gebruikers van een hacktool gearresteerd. Het gaat om de Imminent Monitor Remote Access Trojan (IM-RAT), waarmee cybercriminelen de computer van slachtoffers konden overnemen.

Cybercrime
Met deze actie is een einde gemaakt aan de beschikbaarheid van deze tool, die maar liefst in 124 landen werd gebruikt en aan meer dan 14.500 kopers is verkocht. De IM-RAT is offline gehaald en kan ook niet langer meer worden gebruikt door degenen die deze hebben gekocht of op hun PC hebben staan.

Internationaal
Het onderzoek naar IM-RAT is vorig jaar opgestart door de Australische Federale Politie (AFP). Dit resulteerde in een operatie waarbij rechercheurs, officieren van justitie en onderzoeksrechters uit verschillende Europese landen, maar ook Colombia en Australië betrokken waren. Hierbij werden de internationale activiteiten gecoördineerd door Europol en Eurojust. Voor Nederland werd dit onderzoek gedaan door het Cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland.

Onderzoek
In eerste instantie werden er in juni 2019 al huiszoekingen uitgevoerd in Australië en België. Deze actie was gericht tegen de ontwikkelaar en medewerker van IM-RAT. De actie van deze week resulteerde in de verwijdering van de Imminent Monitor-webpagina en acties tegen verschillende verkopers en gebruikers van de RAT. Op 8 verschillende plaatsen in Nederland zijn huiszoekingen verricht. Bij deze huiszoekingen zijn in totaal 12 laptops, 17 GSM’s, 5 desktops (waarvan 2 homemade), 9 tablets, 38 hard disks, 6 harde schijven, 31 USB-sticks en 2 SD-kaarten in beslaggenomen. De verdachten varieerden in de leeftijd van 20-36 jaar.

Schade
Teamleider Fred Ootes van het cyberteam van de politie-eenheid Noord Holland licht toe dat de IM-RAT, een krachtige computer high-jacking tool is die veel schade kan berokkenen. 'Als deze verraderlijke RAT eenmaal was geïnstalleerd op de computer van een slachtoffer, gaf deze tool de cybercriminelen de vrije hand over de machine van het slachtoffer. De hackers konden antivirus- en antimalwaresoftware uitschakelen, opdrachten uitvoeren zoals het opnemen van toetsaanslagen, gegevens en wachtwoorden stelen en de slachtoffers ongemerkt via hun webcams bekijken. Dat alles zou kunnen worden gedaan zonder medeweten van het slachtoffer.'

Weinig aangiftes
Slachtoffers werden in sommige gevallen ook gechanteerd dat ze hun gegevens alleen terug konden krijgen na betaling. Dit is ook een van de redenen dat de politie relatief weinig aangiftes krijgt van dit soort cybercrime. Uit angst voor de cybercriminelen doet men vaak geen aangifte. Een andere reden van het relatief weinig aangiftes is dat veel slachtoffers niet eens weten dat ze getroffen zijn en dat iemand gegevens uit hun computer heeft gestolen.

Tienduizenden slachtoffers
Deze RAT werd door de opsporingsdiensten beschouwd als een gevaarlijke bedreiging vanwege zijn functies, gebruiksgemak en lage kosten. Iedereen met de verkeerde bedoelingen om bijvoorbeeld slachtoffers te bespioneren of om persoonlijke gegevens te stelen, kon dit al doen vanaf US $ 25. Verondersteld wordt dat er vele tienduizenden slachtoffers zijn, waarbij onderzoekers al bewijs hebben gevonden van gestolen persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, privéfoto’s en –videobeelden, kopieën van paspoorten en creditcard gegevens die de mensen op hun computer bewaarden.

Onderzoek gaat door
De politie gaat door met forensische- en digitale analyse van het grote aantal in beslag genomen goederen en internet accounts. De politie sluit daarom de komende tijd nieuwe huiszoekingen of aanhoudingen niet uit.

Aanhouding leidt tot boeiende ontsnapping

Politiewerk kan heel boeiend zijn. Soms zelfs letterlijk, zoals gisteravond, toen een 22-jarige man er met handboeien om vandoor ging.

De politie was op weg naar de woning van de man in Alkmaar omdat er tegen hem nog een vrijheidsstraf open stond van dertig dagen. Een huisgenoot vertelde de politie dat de gezochte man niet thuis was. Bij een onderzoek in de woning trof de politie hem echter onder een bed aan, waar hij zich probeerde te verstoppen.

De man werd geboeid naar de buiten gebracht, waar de politieauto klaar stond om hem naar het politiebureau te vervoeren. De man wist zich echter los te rukken en ging er, met zijn handen geboeid op zijn rug, vandoor.

Een zoektocht in de omgeving, waarbij Burgernet, een helikopter en een diensthond werden ingezet, leverde nog niets op. Signalement: man draagt opvallende grote armbanden.

Atleet Farah keert terug op baan om olympisch goud te verdedigen

Atleet Mo Farah keert terug op de atletiekbaan. De inmiddels 36-jarige Brit won in 2012 en 2016 olympisch goud op zowel de vijf als de tien kilometer en stapte daarna over naar de weg.

Hij won er onder meer de marathon van Chicago in een Europees record, maar hij heeft nu toch de keuze gemaakt om weer naar de baan te gaan. "Volgend jaar keer ik terug en ga ik het proberen op de 10.000 meter", aldus Farah. "Hopelijk heb ik mijn snelheid nog, ik ga er hard voor trainen."

Het zal Farah's eerste grote baanwedstrijd worden sinds hij in 2017 brak met dopingcoach Alberto Salazar, die inmiddels voor vier jaar is geschorst. Wegens die schorsing moet onder meer de Nederlandse dubbele wereldkampioene Sifan Hassan op zoek naar een andere - hopelijk minder dubieuze - coach.

Farah kondigt zijn comeback op de baan aan (Bron: YouTube)

Dierenrechtenorganisaties doen aangifte tegen Minister Grapperhaus

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Even geen Vlees, Konijn in Nood, Animal Save Nederland, Meat the Victims, Bite Back en Ds Hans Bouma op persoonlijke titel, gaan aangifte doen tegen CDA Minister van Justitie & Veiligheid Grapperhaus vanwege zijn uitspraken tijdens de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) van afgelopen maandag in Heteren.

Naar de precieze juridische formulering van de aangifte kijkt op dit moment de advocaat van de organisaties Marco van Duijn, maar deze zal in ieder geval aanzetten tot geweld en het uitlokken van strafbare feiten bevatten.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar Grapperhaus sprak op deze vergadering in de eerste plaats als Minister van Justitie & Veiligheid. Terwijl hij de ene keer nog oproept om de “kiezen op elkaar zetten, ook al zou je anders willen”, roept hij enkele zinnen later al weer op tot eigenrichting.

Volgens het live-blog van de bijeenkomst vindt Minister Grapperhaus het bijvoorbeeld geen probleem om een hogedrukspuit op activisten te zetten. Dit is echter extreem gevaarlijk. Agroarbo zegt hierover: “Als het lichaam geraakt wordt door een hoge druk vloeistofstraal, dringt deze diep in het lichaam door.” Euronorm beoordeelt de impact van een straal uit een hogedrukreiniger als vergelijkbaar met “verwondingen door elektriciteit of een vuurwapen.”

Daarnaast riep hij op tot diefstal: “Gooi auto’s niet meer om, zoals in Boxtel gebeurde, maar laad de auto’s van activisten op een platte kar en neem ze mee. Dan heb je meteen de kentekens en mogen ze de auto zelf komen ophalen. Weten we ook precies wie het zijn.”

Soms leken Grapperhaus’ opmerkingen de kant op te gaan van Wilders’ ‘minder Marokkanen’ retoriek: “Activisten en extremisten provoceren. Ik snap de emotie, maar we moeten deze figuren weg krijgen. Ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen.”

Advocaat Van Duijn onderzoekt dan ook of er sprake is van aanzetten tot haat tegen vreedzame, diervriendelijke burgers. Grapperhaus deed dit tegenover een publiek waarvan hij weet dat zij en hun achterban niet terugschrikken voor geweld en intimidatie.

Voorbeelden van dat laatste zijn de bedreiging van Talpa begin augustus; de aanhoudingen tijdens de Malieveld protesten van 1 en 16 oktober voor onder andere bezit van katapult en rookbommen, gooien met vuurwerk, vernieling en belediging; de ‘trekkerterreur' op 14 oktober bij het provinciehuis van Groningen met onder andere het vernielen van de deur van het provinciehuis, het aanrijden van een politiepaard en hekken die gelanceerd werden richting passerende fietsers; de bedreiging van de Brabantse CDA-fractie eind oktober; de barricade van het politiebureau van Zuidhorn op 4 november na het gijzelen van twee rechercheurs door een boer; en de levensgevaarlijke verkeerssituaties die op 25 november werden gecreëerd bij het blokkeren van opritten naar snelwegen en de aanrijding op de N36.

De dierenrechtenorganisaties zijn de rechtsongelijkheid tussen klimaat- en dierenactivisten enerzijds en de veeboeren anderzijds al langer beu. Deze ongelijkheid uit zich vooral in het verschil in politieoptreden bij demonstraties, maar ook in de reactie van Minister Grapperhaus op de acties.

Nu Grapperhaus ook overgaat tot het aanzetten tot diefstal en geweld is voor de dierenrechtenorganisaties de maat vol en wordt er aangifte gedaan. Individuele burgers kunnen zich hierbij aansluiten.

Kamervragen van de Partij voor de Dieren zullen hopelijk meer inzicht geven in wat de Minister precies gezegd heeft.

45 procent jongeren vindt milieuvervuiling een probleem

De meeste 18- tot 25-jarigen vinden dat het de goede kant opgaat met Nederland. Ze ervaren maatschappelijke kwesties als criminaliteit, de multiculturele samenleving, de bevolkingsdichtheid en de mentaliteit in Nederland niet als een groot probleem. Milieuvervuiling wordt vaak als een groot probleem ervaren.

Begin 2018 telde Nederland bijna 4,9 miljoen jongeren tot 25 jaar. Onder hen waren 1,5 miljoen jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Deze jongvolwassenen is in 2018 gevraagd hoe zij vinden dat het gaat met Nederland en hoe zij denken over vijf maatschappelijke kwesties. Ongeveer 7 op de 10 van de jongvolwassenen waren optimistisch en vonden dat het een beetje of duidelijk de goede kant opgaat met Nederland. Van de mensen van 25 jaar of ouder had 60 procent deze mening.

Jongeren vinden milieuvervuiling vaakst een heel groot probleem
Van de vijf genoemde maatschappelijke kwesties vonden jongeren milieuvervuiling met 45 procent het vaakst een groot of een heel groot probleem. Hoewel dit niet verschilt van het aandeel bij de 25-plussers, vinden jongeren milieuvervuiling wel wat vaker dan de 25-plussers een heel groot probleem; 11 tegenover 8 procent. De andere vier maatschappelijke kwesties werden door 14 tot 30 procent van de jongvolwassenen als een groot of een heel groot probleem beschouwd; 3 tot 5 procent vond deze zaken een heel groot probleem.

Jongvolwassenen wel positiever dan 25-plussers over maatschappelijke kwesties
Jongeren waren positiever over maatschappelijke kwesties dan 25-plussers. Zo vond 30 procent van de jongeren criminaliteit een (heel) groot probleem, tegenover ongeveer de helft van de oudere groep. Een vijfde van de jongeren vond de bevolkingsdichtheid een (heel) groot probleem, tegenover ruim een kwart van de rest van de bevolking. Ook de multiculturele samenleving en de mentaliteit in Nederland werden door jongeren minder vaak als een (heel) groot probleem ervaren dan door personen van 25 jaar of ouder.

Zeven op de tien jongvolwassenen hebben hoog persoonlijk welzijn
Ook over hun persoonlijke leven zijn jongeren overwegend positief. Zeven op de tien jongvolwassenen hadden in 2016/2018 een hoog persoonlijk welzijn. Jongeren gaven zichzelf relatief vaak een 7 of hoger voor hun opleiding of beroep (90 procent), hun gezondheid en hun sociale leven (respectievelijk 84 en 85 procent). Ook voelden jongeren zich vaak veilig en waren zij vaak tevreden over hun woonbuurt. Jongeren maakten zich relatief vaak zorgen over hun financiële toekomst en hadden relatief weinig vertrouwen in instituties; iets meer dan de helft van de jongeren is hier positief over.

Sinds het begin van de meting in 2013 is het aandeel jongeren met een hoog persoonlijk welzijn licht gestegen. Jongeren maakten zich in 2018 minder zorgen over hun financiële toekomst en hadden meer vertrouwen in instituties dan in 2013.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

FIOD doet onderzoek naar fraude met e-commerce

De FIOD heeft woensdag 27 november twee bedrijfspanden en drie woningen in de omgeving van Arnhem doorzocht en een woning in de omgeving van Hengelo. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte bij de invoer van goederen uit China. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD richt zich op meerdere verdachten. Zij maken bij de invoer van goederen uit China vermoedelijk ten onrechte gebruik van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’. Bij deze regeling wordt de btw niet bij invoer van goederen betaald maar bij de maand- of kwartaalaangifte. Verdachten geven de verschoven btw slechts gedeeltelijk aan op hun btw-aangifte. Ook is het vermoeden dat verdachten doen alsof goederen weer geëxporteerd zijn, waardoor geen btw verschuldigd zou zijn. Op deze manier zou over 2018 en 2019 btw-fraude zijn gepleegd voor minimaal 2,5 miljoen euro.

De website waarop de goederen besteld konden worden, is door FIOD en OM op zwart gezet. Bij de doorzoeking van de diverse panden is fysieke en digitale administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed, auto’s en twee vorkheftrucks.

Aanvullend onderzoek Douane en Belastingdienst
Na het strafrechtelijk onderzoek voerden de Douane en de Belastingdienst aanvullend onderzoek uit. Dat gaat om de reguliere controles en het verzamelen van informatie over methoden waar e-commerce fraudeurs gebruik van maken.

Deze specifieke zaak kwam aan het licht doordat de Douane invoeraangiften ontving met vermoedelijk te lage douanewaarden. Dit wordt gedaan om btw en invoerrechten te ontduiken. Fraudeurs kunnen op die manier producten goedkoper aanbieden dan bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket treden hier gezamenlijk tegen op.

Een van de taken van de Douane is controle op bij invoer verschuldigde belastingen. Deze opdracht geldt ook voor e-commerce. Er worden steeds meer goederen en diensten online verkocht. Vaak komen deze uit het buitenland. Er is sprake van een aanzienlijke volumegroei, zowel in douaneaangiften als in aantallen pakketten.

Meer geiten, minder varkens en runderen

Het aantal geiten in Nederland is in 2019 opnieuw gestegen. Het nam vergeleken met een jaar eerder met 4,5 procent toe naar 614.000 dieren. Het aantal varkens (12,1 miljoen) en runderen (3,8 miljoen) is juist iets gedaald. Dit meldt het CBS bij de publicatie van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling.

Het aantal geiten verdrievoudigde tussen 2000 en 2018. Tussentijds was er alleen van 2009 op 2010 een daling als gevolg van de ruimingen in verband met Q-koorts.

Geitenstapel Gelderland en Noord-Brabant blijft doorgroeien
In verband met de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden hebben de provincies Gelderland en Noord-Brabant in de zomer van 2017 een stop op de geitenhouderij ingesteld. Toch is het aantal dieren in die provincies dit jaar vergeleken met 2018 met respectievelijk 6 en 2 procent toegenomen. In Gelderland groeide het aantal geiten met ongeveer 8.600. De groei was in Noord-Brabant met iets meer dan 3.000 dieren minder groot. Meer dan de helft van het aantal geiten in Nederland is in deze twee provincies te vinden.

Gespecialiseerde geitenhouderijen houden 92 procent van het totaal aantal geiten op landbouwbedrijven. Het aantal geiten op deze bedrijven nam met 4 procent toe van ruim 546.000 in 2018 naar 567.000 dieren in 2019.

Weer een lichte daling varkensstapel
Net als in de jaren daarvoor was er in 2019 opnieuw een daling van het aantal varkens in Nederland. In totaal telde ons land iets meer dan 12,1 miljoen dieren, ongeveer 293.000 (2 procent) minder dan in 2018.

Bijna de helft van het aantal varkens is te vinden in Noord-Brabant. Het aantal dieren nam daar met 3 procent, 193.000 stuks, af.

Rundveestapel iets gekrompen
Nederland telde dit jaar 3,8 miljoen runderen. Dit zijn er 116.000 (3 procent) minder dan een jaar eerder. Bijna een kwart van de in Nederland gehouden runderen is te vinden in Gelderland (919.000 dieren). Daarna volgen Noord-Brabant en Overijssel met elk 16 procent van de runderen en Friesland met 14 procent van het totaal.

Van de provincies met het grootste aandeel runderen is vooral het aantal dieren in Noord-Brabant gedaald (met 5 procent, 30.000 runderen). In Gelderland nam het aantal nauwelijks af (met 1 procent). Het hardst daalde het aantal dieren in Zuid-Holland. Met maar 4 procent van het aantal runderen in Nederland, is maar een klein aandeel in deze provincie te vinden.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Weer minder mensen in de bijstand

Eind september 2019 telde Nederland 416.000 bijstandsontvangers tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit zijn er 20.000 minder dan een jaar eerder. Vooral personen jonger dan 45 jaar zijn minder vaak afhankelijk van bijstand. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Voor het achtste kwartaal op rij waren er minder bijstandsontvangers dan een jaar eerder. De afname is de afgelopen kwartalen wel kleiner geworden. Eind juni was deze nog 22.000 personen. In de drie kwartalen daarvoor lag het verschil met een jaar eerder steeds op 24.000 personen.

Aantal 45-plussers met bijstand het minst gedaald
In alle leeftijdsgroepen lag het aantal bijstandsontvangers in september 2019 lager dan in september 2018. Bij 45-plussers was de daling met 1.000 het kleinst. Bij de jongere leeftijdsgroepen was het verschil met een jaar eerder groter. Het aantal bijstandsgerechtigden tot 27 jaar was bijna 5.000 lager dan een jaar eerder, een daling van 12 procent. Bij de 27- tot 45-jarigen ging het om iets meer dan 14.000 (bijna 9 procent).

De jaar-op-jaardaling doet zich bij de 27- tot 45-jarigen elf kwartalen op rij voor. Bij de jongeren tot 27 jaar is die periode wat minder lang, namelijk acht kwartalen, en bij 45-plussers het kortst, vijf kwartalen. De jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd speelt bij deze leeftijdsgroep een rol. Door de verhoging moeten de oudsten uit deze groep, degenen die tegen de AOW-leeftijd aan zitten, langer wachten voordat zij de bijstand kunnen verruilen voor AOW. Met ingang van 2019 is de AOW-leeftijd met vier maanden verhoogd tot 66 jaar en vier maanden.

Ook minder mensen met migratieachtergrond in de bijstand
Vergeleken met september 2018 is in september 2019 zowel het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond gedaald, als het aantal met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond. Het gaat om respectievelijk 7.000 , 2.000 en 11.000 . Relatief gezien varieert het verschil met een jaar eerder tussen de 4,3 en 4,8 procent. Voor het zevende kwartaal op rij zijn er nu minder bijstandsgerechtigden ongeacht de achtergrond.

Grotere uitstroom dan instroom, ook van personen uit recente immigratielanden
De verandering van het aantal bijstandsontvangers is het saldo van bijstandsinstromers en -uitstromers. In het eerste halfjaar van 2019 stroomden in totaal meer personen tot de AOW-leeftijd de bijstand uit dan erin: 49.000 versus ruim 43.000.

Zowel bij degenen die in Nederland zijn geboren als bij degenen die recente immigratielanden, zoals Syrië, Eritrea en Somalië als geboorteland hebben, was de uitstroom groter dan de instroom. In de eerste zes maanden van 2019 verlieten bijvoorbeeld 4.200 Syriërs de bijstand, terwijl er 3.100 instroomden.

45-plussers ontvangen naar verhouding het vaakst bijstand
Eind juni 2019 waren er onder 45-plussers 46 bijstandsontvangers per 1.000 inwoners. Dit aandeel neemt af naarmate de leeftijdsgroep jonger is. Bij de groep van 27 tot 45 jaar waren het er 40 per.000 inwoners, bij de personen van 18 tot 27 jaar 20. Eind juni 2019 waren er bij alle leeftijdsgroepen tezamen 39 bijstandsontvangers per 1.000 inwoners.

In 2009 waren er nog 30 bijstandsontvangers per 1.000 inwoners. In alle leeftijdsgroepen waren er per 1.000 inwoners aanzienlijk minder personen afhankelijk van bijstand dan in 2019. Dat het in 2019 hoger uitkomt dan tien jaar eerder is aan verschillende factoren toe te schrijven. Bij jongeren speelt de invoering van de Participatiewet in 2015 een rol. Sindsdien kunnen alleen jonggehandicapten die volledig arbeidsongeschikt zijn een beroep op de Wajong doen.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikte jongeren zijn bij onvoldoende inkomen of vermogen op bijstand aangewezen. Bij de ouderen is de eerder genoemde verhoging van de AOW-leeftijd een factor. Bij alle leeftijdsgroepen, ten slotte, is er na 2009 een aanzienlijke bijstandsinstroom geweest van statushouders met een verblijfsvergunning.

Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit

De EU moet uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn en zich hiertoe verbinden tijdens de VN-conferentie in Madrid in december, aldus het Parlement. In de aanloop naar de COP25 van de VN-Klimaatconferentie in Madrid van 2 tot en met 13 december heeft het Parlement op donderdag een resolutie goedgekeurd waarin een klimaat- en milieunoodtoestand in Europa en wereldwijd wordt uitgeroepen. De EP-leden willen ook dat de Commissie ervoor zorgt dat alle relevante wetgevings- en begrotingsvoorstellen volledig in overeenstemming zijn met de doelstelling de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 °C te beperken.

In een afzonderlijke resolutie dringt het Parlement er bij de EU op aan om de EU-strategie gericht op het bereiken, uiterlijk in 2050, van klimaatneutraliteit voor te leggen aan het VN-Verdrag inzake klimaatverandering. De EP-leden verwachten verder van de nieuw verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat in het kader van de Europese Green Deal een omvattende en ambitieuze strategie wordt vastgesteld om uiterlijk in 2050 een klimaatneutraal Europa te realiseren, inclusief een vermindering van CO2 uitstoot, uiterlijk in 2030, met 55 %.

Uitstoot luchtvaart en maritieme sector sneller terugdringen
De Europarlementariërs benadrukken dat de huidige luchtvaart- en scheepvaartambities op het gebied van emissiereducties niet voldoende zijn om de langetermijndoelstelling van klimaatneutraliteit te halen. Alle landen zouden de uitstoot van de internationale scheepvaart en luchtvaart moeten opnemen in hun nationale bijdrageplannen (NDC's), aldus de EP-leden. Ze vragen tevens aan de Commissie een voorstel te doen om de maritieme sector op te nemen in de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS).

Meer financiële steun voor het bestrijden van klimaatverandering
Het Parlement vindt dat EU-landen hun bijdragen aan het internationale Groene Klimaatfonds minstens moeten verdubbelen. De EU-lidstaten zijn de grootste publieke klimaatfinancieringsbronnen en de begroting van de EU moet volledig in lijn zijn met haar internationale verplichtingen. De EP-leden wijzen er ook op dat de toezeggingen van de ontwikkelde landen niet volstaan om de collectieve doelstelling van 100 miljard USD per jaar vanaf 2020 te behalen.

Tot slot dringen ze er bij alle EU-landen op aan om alle directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen uiterlijk in 2020 af te schaffen.

"Het Europees Parlement heeft vandaag een ambitieus standpunt ingenomen in de aanloop naar de komende COP 25 in Madrid. Gezien de klimaat- en milieucrisis is het van essentieel belang om onze CO2-uitstoot in 2030 met 55% te verminderen. Het is ook een duidelijke en actuele boodschap aan de Europese Commissie die over een paar weken de mededeling over de Green Deal publiceert”, zei Pascal Canfin (ReNew, FR), voorzitter van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, tijdens het debat op maandag.

Achtergrond
De resolutie over de noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu werd aangenomen met 429 stemmen voor, 225 stemmen tegen, bij 19 onthoudingen. Het Europees Parlement heeft de resolutie over de VN-klimaatconferentie van 2019 in Madrid, Spanje (COP25) aangenomen met 430 stemmen voor, 190 stemmen tegen, bij 34 onthoudingen.

Een aantal landen, lokale overheden en wetenschappers heeft verklaard dat onze planeet wordt geconfronteerd met een klimaatnoodtoestand. De Europese Commissie heeft al voorgesteld om de netto-uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2050 tot nul terug te brengen, maar de Europese Raad heeft dit voorstel nog steeds niet goedgekeurd: Polen, Hongarije en Tsjechië zijn tegen.

Deelname Europees Parlement aan COP25
COP25 vindt plaats in Madrid van 2-13 december 2019. Bas Eickhout leidt de delegatie van het Europees Parlement van 9 tot en met 14 december. De Voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli (S&D, IT), zal de officiële opening bijwonen.

FOK! Wat een weer: Af en toe zon, af en toe regen

Het is wisselend bewolkt en er komt lokaal een bui voor. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De noordwestenwind is overwegend matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig en aanvankelijk soms hard, 7 Bft.

Komende nacht komen er met name landinwaarts opklaringen voor. In de kustprovincies is soms meer bewolking aanwezig en kan af en toe een bui voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C aan zee tot rond het vriespunt in het binnenland. De wind wordt boven land zwak uit een westelijke richting, aan zee staat een matige noordwestelijke wind.

Morgen is er af en toe zon met vooral in het noorden zeer lokaal nog een lichte bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C en de zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Regenboog Charged (Foto: Charged)
Regenboog van vorige week nabij Zaandam, maar nu vanaf de andere kant. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.