Taakstraf voor profvoetballer die bejaarde gebroken been schopte

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 58 dagen opgelegd aan de  26-jarige voetballer Virgil Misidjan. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij tijdens een woordenwisseling zo hard tegen het onderbeen van een 68-jarige man heeft geschopt, dat het brak. Eerder legde de rechtbank Zeeland-West-Brabant de man 6 maanden gevangenisstraf op, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Op 5 januari 2018 had Virgil zijn dure auto geparkeerd voor de poort van het bedrijfspand van het slachtoffer om te gaan winkelen. Toen de echtgenote van het slachtoffer hem daar op aansprak, zei hij maar even weg te zijn. Later zag de verdachte dat een auto de poort wilde uitrijden en vroeg daarom zijn personal shopper zijn auto te verzetten. De personal shopper en de bestuurder van de auto, het slachtoffer belandden in een discussie die werd overgenomen door de verdachte.

Daarbij suggereerde het slachtoffer dat de verdachte de auto wel zou hebben gestolen. De discussie liep uit op duwen en trekken over en weer en uiteindelijk heeft de verdachte het slachtoffer tegen zijn onderbeen geschopt. Het slachtoffer viel daardoor op de grond. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer complexe breuken had opgelopen aan zijn onderbeen en aan zijn elleboog.

Zware mishandeling
Het hof spreekt van zware mishandeling van de 68-jarige man. De verdachte wist dat hij door zijn carrière als profvoetballer meer beenkracht had dan de gemiddelde man van zijn leeftijd. Hij had kunnen weten dat hij, door een krachtige schop uit te delen, ernstig beenletsel zou toebrengen bij het slachtoffer. De breuk in de elleboog van het slachtoffer is volgens het hof echter niet opzettelijk toegebracht en het hof spreekt de verdachte daarvan vrij.

Oordeel van het hof
Het hof vindt een forse taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt het hof naast de taakstraf een gevangenisstraf op van 60 dagen waarvan 58 dagen voorwaardelijk, de 2 overige dagen heeft de verdachte na het incident al vastgezeten.

Bij de strafbepaling heeft het hof meegenomen dat het slachtoffer zich tijdens de discussie verbaal en fysiek agressief tegenover de verdachte heeft opgesteld. Dat heeft de verdachte zo getriggerd dat hij het slachtoffer de schop gaf. Het hof neemt daarnaast – in het voordeel van de verdachte – mee dat hij het slachtoffer financieel schadeloos heeft gesteld met de betaling van een aanzienlijk bedrag.